Επιστήμη, Θρησκεία και ...Μαγεία

Δεσμώτης

Περιβόητο μέλος

Ο Δεσμώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών. Έχει γράψει 4,605 μηνύματα.
Άραγε ποιος συσχετισμός κρυφός υπάρχει μεταξύ επιστήμης και θρησκείας;

Πιστεύετε πως θα γεννιούνταν και θα μεγάλωναν οι επιστήμες, αν δεν υπήρχαν πρωτύτερα οι μάγοι, οι αλχημιστές, οι αστρολόγοι και οι μάγισσες που δημιούργησαν με τις υποσχέσεις και τις απάτες τους μια δίψα, μια πείνα, ένα γούστο για κρυφές και απαγορευμένες δυνάμεις;

Ορισμένοι άνθρωποι, έπρεπε να υποσχεθούν απείρως περισσότερα απ'όσα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν ποτέ, προκειμένου να πραγματατοποιηθεί κάτι στον χώρο της γνώσης.
Αυτά που θεωρούμε εμείς προοίμια και προκαταρκτικές ασκήσεις της επιστήμης, οι άνθρωποι της εποχής τους δεν τα έκαναν ούτε τα αντιλαμβάνονταν ως τέτοια.

Αυτό ίσως να δείχνει ότι ολόκληρη η θρησκεία μπορεί να φανεί ως προοίμιο και ως άσκηση σε μια μακρινή εποχή. Ίσως να μπορέσει να γίνει η θρησκεία το πιο παράξενο μέσο που θα χρησιμοποιήσουν ορισμένοι άνθρωποι για να μπορέσουν να απολαύσουν ολόκληρη την αυτάρκεια ενός Θεού κι ολόκληρη την ικανότητά του να είναι ο σωτήρας του εαυτού του.
Και μάλιστα θα μάθαινε ποτέ ο άνθρωπος, αν δεν υπήρχε αυτό το θρησκευτικό σχολείο κι αυτή η θρησκευτική προϊστορία, να αισθάνεται πείνα και δίψα για τον εαυτό του, και να βρίσκει ικανοποίηση και πλήρωση στον εαυτό του; Δεν έπρεπε να είχε την ψευδαίσθηση πρωτύτερα ο Προμηθέας ότι είχε κλέψει το φως απ΄τη ΔΕΗ κι ύστερα να πληρώσει γι'αυτό για να ανακαλύψει τελικά ότι αυτός είχε δημιουργήσει το φως επειδή το είχε επιθυμήσει σφοδρά, και ότι όχι μόνο ο άνθρωπος αλλά και ο Θεός ήταν έργο των χεριών του, πηλός πλασμένος από τα χέρια του;
Όλα απλές εικόνες του δημιουργού - η ψευδαίσθηση, η κλοπή, ο Καύκασος, ο γύπας, κι όλη η τραγική Προμήθεια όλων των αναζητητών της γνώσης.

Σημείωση editor: Το Split προήλθε από το θέμα: Πιστεύετε στο Θεό;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Πιστεύετε πως θα γεννιούνταν και θα μεγάλωναν οι επιστήμες, αν δεν υπήρχαν πρωτύτερα οι μάγοι, οι αλχημιστές, οι αστρολόγοι και οι μάγισσες που δημιούργησαν με τις υποσχέσεις και τις απάτες τους μια δίψα, μια πείνα, ένα γούστο για κρυφές και απαγορευμένες δυνάμεις;
Nαι. Αυτο που λες ειναι σαν να ισχυριζεσαι οτι οι επιστημες προχωρησαν κυριως επειδη καποιοι θελησαν να αποδειξουν αν κατι ισχυει, ή τους κινησαν το ενδιαφερον οι τσαρλατανοι. Η περιεργεια η φαντασια και η διψα για γνωση ειναι εμφυτη στον ανθρωπο και δεν χρειαζεται να μαγους και τσαρλατανους για να υφισταται. Αλοιμονο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δεσμώτης

Περιβόητο μέλος

Ο Δεσμώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών. Έχει γράψει 4,605 μηνύματα.
Nαι. Αυτο που λες ειναι σαν να ισχυριζεσαι οτι οι επιστημες προχωρησαν κυριως επειδη καποιοι θελησαν να αποδειξουν αν κατι ισχυει, ή τους κινησαν το ενδιαφερον οι τσαρλατανοι. Η περιεργεια η φαντασια και η διψα για γνωση ειναι εμφυτη στον ανθρωπο και δεν χρειαζεται να μαγους και τσαρλατανους για να υφισταται.

Τους δύο τελευταίους αιώνες η ανθρωπότητα έκανε τεράστια άλματα στην τεχνολογία και οι μηχανές εφτασαν σε επίπεδα πολυπλοκότητας, που ο απλός καθημερινός άνθρωπος δεν μπορεί πια να καταλάβει.
Πανάρχαιες μαγικές επιθυμίες έγιναν πραγματικότητα.
- Αυξήσαμε την ικανότητα των αισθήσεών μας να παρατηρούμε. Με τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια ξεκλειδώσαμε σχεδόν τη μορφή του Μικρόκοσμου και με τα τηλεσκόπια ακτινων Χ, είδαμε τις εικόνες απομακρυσμένων σημείων του σύμπαντος.
- Με ηλεκτρονικές συσκευές μπορούμε να επικοινωνούμε με οποιονδήποτε άνθρωπο, όσο απομακρυσμένος κι αν είναι, εκπληρώνοντας το όνειρο της τηλεπάθειας.
- Μέσω ειδικών συστημάτων παρακολούθησης και ασφάλειας, μπορούμε να χτίσουμε "ερμητικά" κλειστά φρούρια, τα οποία θα ελέγχουμε από ένα μυστικό κέντρο, χωρίς να γινόμαστε ποτέ αντιληπτοί.
- Κατακτήσαμε την πτήση.
- Μετατρέψαμε τη νύχτα σε μέρα με τις ηλεκτρικές λάμπες.

Ό,τι φαινόταν σαν το πιο ακατόρθωτο μαγικό έργο, έγινε κι αυτό πραγματικότητα: φτάσαμε στο σημείο να σχεδιάζουμε τεχνητούς κόσμους και τεχνητή ζωή.

Οι εξελίξεις της τεχνολογίας δεν ξέφυγαν ούτε από τη "μαύρη" μαγεία.
Τα πιο σκοτεινά όνειρα εκπληρώνονται κι αυτά: υποβολή μέσω χιλιάδων καινούριων τεχνικών, πλύση εγκεφάλου, νέες μέθοδοι για να προκαλείς κακό από απόσταση, χωρίς εσύ να είσαι εκεί. Έχουμε ίσως εκπληρώσει και το πιο σκοτεινό όνειρο της μαύρης φαντασίας: διαθέτουμε τον τρόπο να σβήσουμε την ανθρώπινη ύπαρξη για πάντα απ΄την επιφάνεια αυτού του πλανήτη.

Οι σκεπτικιστές, σαν εσένα, θα παρατηρήσουν πως όντως έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα πράγματα, αλλά η μαγεία κι η τσαρλατανιά δεν εμπλέκεται πουθενά. Αντίθετα έχει χαθεί απ'το προσκήνιο, γιατί η απόλυτη γνώση σήμερα είναι η επιστημονική. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική και πολύπλευρη.
Όντως η μαγεία χαρακτηρίσθηκε στο παρελθόν μυστική γνώση και δύναμη των εκλεκτών, ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία υπόσχονται πως είναι φανερές και προσοδοφόρες σε όλους.
Δεν είναι όμως αλήθεια. Η γνώση -είτε είνα μαγική είτε επιστημονική- δίνει δύναμη (όποια κι αν είναι αυτή η δύναμη) και για αυτό φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από τους ελάχιστους που την κατέχουν. Ίσως για να προστατευτούμε απ'την επικίνδυνή μας φύση που χρησιμοποιεί καταστρεπτικά κάθε γνώση- για να διατηρηθούν κάποιες σχέσεις εξουσίας-καταπίεσης- οι πραγματικά συνταρακτικές ανακαλύψεις δεν δίνονται στον απλό κόσμο. Αυτοί που τις κατέχουν, κρατούν -όπως οι αρχαίοι μάγοι- τα μυστικά τους κρυφά.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να ξεριζώσουμε τις παλιές αντιλήψεις. Αλλά η ανθρώπινη αντίληψη δεν άλλαξε σε βαθμό ανάλογο με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Η μαγική επιθυμία, είτε ως αναζήτηση της απόλυτης γνώσης είτε ως αναζήτηση της απόλυτης δύναμης, είναι ριζωμένη στη σκέψη μας. Η μαγεία επιζεί, ακόμα και μέσα στα μισο-ζωντανά προγράμματα που κυκλοφορούν στο κυβερνοδιάστημα:

"Η μαγεία είναι το ασυνείδητο της τεχνολογίας, η μη-λογική επίκλησή της. Ο μοντέρνος τεχνολογικός κόσμος μας δεν είναι Φύση, αλλά αυξημένη Φύση, υπερ-φύση, και όσο παρατηρούμε προσεκτικά το μεταλλαγμένο όριο του πνεύματος και της ύλης, τόσο περισσότερο οι πρακτικές μας δημιουργίες θα βρίσκουν τον εαυτό τους να παλεύει με τη ρητορική της μεταφυσικής (Έρικ Ντέιβις)".

Είτε πιστεύεις στην ύπαρξη των μάγων (αλχημιστών κλπ.) είτε όχι, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως οι ίδιοι πιστεύουν απόλυτα στον εαυτό τους. Σήμερα -ίσως περισσότερο από ποτέ- χιλιάδες ιδέες που έχουν να κάνουν με "κάτι άλλο", τριγυρίζουν γύρω μας, μέσα στα κομπιούτερς και τα δίκτυά μας.
Μερικά είναι απλώς όνειρα μιας μελλοντικής ουτοπικής πραγματικότητας, άλλα είναι υποβολές ιδεών και εμπορικά κόλπα που θέλουν να σε παρασύρουν σε ένα συγκεκριμένο lifestyle για να σε κάνουν πελάτη και καταναλωτή- στην πραγματικότητα όμως, είναι γνωστικές επιδιώξεις για την επιστροφή στον κόσμο του πνεύματος-άλλα είναι παρανοϊκές σκέψεις, αχαλίνωτες φαντασιώσεις, θρησκευτικοί προσηλυτισμοί.

Γιγαντιαία πειράματα γίνονται γύρω μας και εμείς είμαστε τα πειραματόζωα.
Στην εποχή μας τα πάντα είναι μαγεία. Αν προσπαθείς να εξηγήσεις οτιδήποτε σημερινό με λογικό τρόπο, είσαι καταδικασμένος να οδηγηθείς σε παράλογα συμπεράσματα.

Οι άνθρωποι που ελέγχουν αυτή τη στιγμή την εξέλιξη της γνώσης, είναι άμεσα επηρεασμένοι από θεωρήσεις που είναι εμπνευσμένες απ'τη μαγεία. Ο Γιόαν Κουλιάνο (Ioan Couliano), ερευνητής της αλχημικής παράδοσης και της Αναγ΄ννησης, στο βιβλίο του "Έρωτας και Μαγεία στην Αναγέννηση", ορίζει την επιστήμη σαν απλό κομμάτι της μαγείας:

"Οι ιστορικοί έχουν κάνει λάθος καταλήγοντας πως η μαγεία εξαφανίστηκε με την έλευση της "ποσοτικής επιστήμης". Η τελευταία, έχει απλά αντικαταστήσει τον εαυτό της σαν ένα κομμάτι της μαγείας, ενώ διεύρυνε τα όνειρα και τους στόχους της μέσω της τεχνολογίας. Ο ηλεκτρισμός, η άμεση μετακίνηση, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, το αεροπλάνο και το κομπιούτερ, έχουν απλώς ολοκληρώσει τις υποσχέσεις που πρώτα ο μάγος διατύπωσε: να παράγεις φως, να μετακινείσαι στιγμιαία από ένα σημείο του διαστήματος σ'ένα άλλο, να επικοινωνείς με απομακρυσμένες περιοχές του διαστήματος, να πετάς στον αέρα και να έχεις στη διάθεση σου μια αλάνθαστη μνήμη."

ή όπως πιο εύγλωττα θα έλεγαν για τη σχέση της μαγικής σκέψης με την hi-tech εποχή του αιώνα μας:

Ο μοναδικός απόλυτος μύθος,
είναι η ιδέα μιας επιστήμης ελεύθερης
από όλους τους μύθους
Μισέλ Σερ

και..

Κάθε αρκετά ανεπτυγμένη τεχνολογία,
δεν ξεχωρίζει από μαγεία
Άρθουρ Κλάρκ

Θα προσέθετα στο "κάθε ανεπτυγμένη τεχνολογία" και το "κάθε ανεπτυγμένη επιστήμη".

υγ. Η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού π.χ. ήταν η γέφυρα μεταξύ της επιστήμης και της θεϊκής δημιουργίας κι αυτή η άποψη διαπέρασε μέχρι και το ρομαντικό κίνημα (και πως να μην...:P).
Η ανθρωπότητα θεώρησε πως είχε ανακαλύψει το αλχημικό στοιχείο της φωτιάς, γι'αυτό τα πρώτα βιβλία για τον ηλεκτρισμό τον αναφέρουν ως "αιθερική φλόγα, "ποθούμενο", "πεμπτουσία της φλογός".
Δεν μπορούμε να πούμε πως έχουν άδικο. Αν κοιτάξεις μια ηλεκτρική λάμπα, κοιτάς μια αλχημική μηχανή, την "αιώνια λύχνο". Αν πάλι θεωρήσεις πως η λάμπα αυτή σβήνει, όταν "τελειώσει" το ρεύμα (ή δεν πλήρωσες την #$%^%& τη ΔΕΗ), τότε μάλλον δεν έχεις ακούσει για τις ανακαλύψεις του Νίκολα Τέσλα, που οραματιζόταν την κατασκευη μηχανών που θα προσέφεραν ισχύ απορροφώντας την από την τεράστια ηλεκτρική ενέργεια της Γης. Άσχετα αν δε το κατάφερε (με ερωτηματικό).
Αν ο ηλεκτρισμός ήταν ταυτόχρονα "ενέργεια", "ύλη" και μέσο μετάδοσης της πληροφορίας, μια καινούργια εξήγηση του κόσμου θα μπορούσε να γεννηθεί, αν ο ηλεκτρισμός γινόταν το μοντέλο για την κατανόηση της ψυχής.

Έχει ενδιαφέρον και ψωμάρα το θέμα , αν και ξεφεύγουμε από τη πίστη στα Θεία, ΕΚΤΟΣ..
..αν..
ο Θεός είναι μια ενεργειακή φύση και κρύβεται μέσα σε καλώδια. Λολ

Επίσης θα μπορούσα να αναφέρω και σαν examples τα περίφημα Black Boxes της ραδιονικής που καταδικάστηκαν από την Αμερικανική κυβέρνηση σαν μαγικά "Φετίχ" όπως και τη θεωρία της Οργόνης του Δρ. Βίλχελμ Ράιχ ο οποίος πέθανε τσακισμένος από αιτίες που δεν βγήκαν στο φως, σχεδόν τρελός και ακατάληπτος.

Όλα/όλοι δείγματα ότι μέχρι να μας βρει η επιστημοσύνη, προηγήθηκαν κατατρεγμοί με στάμπα τη λέξη "μαγεία, μαγικός, τσάρλαταν of the week" and so on...

Σορι για το μέγα υγ.
Δε θα ξαναγίνει. :redface:



Οπότε, αν δε με κατάλαβες, διατυπώνω σοβαρές αντιρρήσεις για το αλίμονο.
Αλίμονο για το αλίμονο μόνο επειδή δεν υπάρχει channeling σκεπτικών. Του δικού σου και του δικού μου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Τους δύο τελευταίους αιώνες η ανθρωπότητα έκανε τεράστια άλματα στην τεχνολογία και οι μηχανές εφτασαν σε επίπεδα πολυπλοκότητας, που ο απλός καθημερινός άνθρωπος δεν μπορεί πια να καταλάβει.
Πανάρχαιες μαγικές επιθυμίες έγιναν πραγματικότητα.
- Αυξήσαμε την ικανότητα των αισθήσεών μας να παρατηρούμε. Με τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια ξεκλειδώσαμε σχεδόν τη μορφή του Μικρόκοσμου και με τα τηλεσκόπια ακτινων Χ, είδαμε τις εικόνες απομακρυσμένων σημείων του σύμπαντος.
- Με ηλεκτρονικές συσκευές μπορούμε να επικοινωνούμε με οποιονδήποτε άνθρωπο, όσο απομακρυσμένος κι αν είναι, εκπληρώνοντας το όνειρο της τηλεπάθειας.
- Μέσω ειδικών συστημάτων παρακολούθησης και ασφάλειας, μπορούμε να χτίσουμε "ερμητικά" κλειστά φρούρια, τα οποία θα ελέγχουμε από ένα μυστικό κέντρο, χωρίς να γινόμαστε ποτέ αντιληπτοί.
- Κατακτήσαμε την πτήση.
- Μετατρέψαμε τη νύχτα σε μέρα με τις ηλεκτρικές λάμπες.

Ό,τι φαινόταν σαν το πιο ακατόρθωτο μαγικό έργο, έγινε κι αυτό πραγματικότητα: φτάσαμε στο σημείο να σχεδιάζουμε τεχνητούς κόσμους και τεχνητή ζωή.

Οι εξελίξεις της τεχνολογίας δεν ξέφυγαν ούτε από τη "μαύρη" μαγεία.

Αδελφέ και φίλε Δεσμώτη, χρειάζεται, εκτός από επαίνους, να γίνει και εκτεταμένη κουβέντα, για το συγκεκριμένο σου "κατεβατό"...Με ξενύχτησες!
Λοιπόν, για να "ξεπεράσουμε" τα "ζητήματα πίστης" (όσα υπογραμμίζονται με κόκκινο!), ένα έχω να επαναλάβω, από τα λόγια που αποδόθηκαν στον Ι.Χ. :" Εάν έχετε πίστιν ως κόκκον σινάπεως...". Πάντως, μαζί, και με τον Νικόλαο Μπερντιάεφ (αλλά και τον "Ιωαννή τον Σιωπηλό"- Κίρκεγκορ) διατρανώνω, ότι "η πίστη είναι τρέλα"!
Όσο για τα παρακάτω...επαφίεμαι, αφού τα ξαναμελετήσω! Καλημέρα!!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Οι σκεπτικιστές, σαν εσένα, θα παρατηρήσουν πως όντως έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα πράγματα, αλλά η μαγεία κι η τσαρλατανιά δεν εμπλέκεται πουθενά. Αντίθετα έχει χαθεί απ'το προσκήνιο, γιατί η απόλυτη γνώση σήμερα είναι η επιστημονική. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική και πολύπλευρη.

Όντως η μαγεία χαρακτηρίσθηκε στο παρελθόν μυστική γνώση και δύναμη των εκλεκτών, ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία υπόσχονται πως είναι φανερές και προσοδοφόρες σε όλους.
Δεν είναι όμως αλήθεια. Η γνώση -είτε είνα μαγική είτε επιστημονική- δίνει δύναμη (όποια κι αν είναι αυτή η δύναμη) και για αυτό φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από τους ελάχιστους που την κατέχουν. Ίσως για να προστατευτούμε απ'την επικίνδυνή μας φύση που χρησιμοποιεί καταστρεπτικά κάθε γνώση- για να διατηρηθούν κάποιες σχέσεις εξουσίας-καταπίεσης- οι πραγματικά συνταρακτικές ανακαλύψεις δεν δίνονται στον απλό κόσμο. Αυτοί που τις κατέχουν, κρατούν -όπως οι αρχαίοι μάγοι- τα μυστικά τους κρυφά.
Yποτιθεται οτι η 2η παραγραφος ειναι η αποδειξη της αντιρρησης σου, της 1ης παραγραφου. Δεν αποδεικνυεις κατι ομως. Εγω ειπα οτι η κινητηρια δυναμη της τεχνολογικης προοδου, δεν ηταν η θεληση να αποδειχθουν λαθος η μαγεια και η τσαρλατανια . Εσυ απλα λες οτι η μαγεια τοτε και καποιες σημαντικες γνωσεις σημερα, παραμενουν αμφοτερες κρυφες...αλλο το ενα, αλλο το αλλο..

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να ξεριζώσουμε τις παλιές αντιλήψεις. Αλλά η ανθρώπινη αντίληψη δεν άλλαξε σε βαθμό ανάλογο με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Η μαγική επιθυμία, είτε ως αναζήτηση της απόλυτης γνώσης είτε ως αναζήτηση της απόλυτης δύναμης, είναι ριζωμένη στη σκέψη μας. Η μαγεία επιζεί, ακόμα και μέσα στα μισο-ζωντανά προγράμματα που κυκλοφορούν στο κυβερνοδιάστημα:
Από ποτε η αναζητηση της γνωσης και η διψα για απαντησεις, ονομαζεται μαγεια/μαγικη επιθυμια ; Γιατι τα συνδυαζεις ;

Στην εποχή μας τα πάντα είναι μαγεία. Αν προσπαθείς να εξηγήσεις οτιδήποτε σημερινό με λογικό τρόπο, είσαι καταδικασμένος να οδηγηθείς σε παράλογα συμπεράσματα.
Eδω υπερβάλλεις τοσο, που απλά δεν ισχυει τιποτε απο τα 2. Καταρχην εξ ορισμου, η μαγεια αυτοαναιρειται, αφου περιγραφεται ως μια τεχνη που χρησημοποιει το υπερφυσικο. Και μια και ολα ειναι μεσα στη φυση...
Kι 2ον, πολλα εξηγουνται με λογικο τροπο σημερα και δεν οδηγουμαστε σε παραλογα συμπερασματα.

Οι άνθρωποι που ελέγχουν αυτή τη στιγμή την εξέλιξη της γνώσης, είναι άμεσα επηρεασμένοι από θεωρήσεις που είναι εμπνευσμένες απ'τη μαγεία.
Ποιες ειναι αυτες οι θεωρησεις ; Ποιοι ειναι αυτοι οι ανθρωποι ; Πως ξερεις οτι επηρεαστηκαν απο αυτες ;

Ο Γιόαν Κουλιάνο (Ioan Couliano), ερευνητής της αλχημικής παράδοσης και της Αναγ΄ννησης, στο βιβλίο του "Έρωτας και Μαγεία στην Αναγέννηση", ορίζει την επιστήμη σαν απλό κομμάτι της μαγείας:"Οι ιστορικοί έχουν κάνει λάθος καταλήγοντας πως η μαγεία εξαφανίστηκε με την έλευση της "ποσοτικής επιστήμης". Η τελευταία, έχει απλά αντικαταστήσει τον εαυτό της σαν ένα κομμάτι της μαγείας, ενώ διεύρυνε τα όνειρα και τους στόχους της μέσω της τεχνολογίας. Ο ηλεκτρισμός, η άμεση μετακίνηση, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, το αεροπλάνο και το κομπιούτερ, έχουν απλώς ολοκληρώσει τις υποσχέσεις που πρώτα ο μάγος διατύπωσε: να παράγεις φως, να μετακινείσαι στιγμιαία από ένα σημείο του διαστήματος σ'ένα άλλο, να επικοινωνείς με απομακρυσμένες περιοχές του διαστήματος, να πετάς στον αέρα και να έχεις στη διάθεση σου μια αλάνθαστη μνήμη."
Διαφωνω. Ουτε μονο "μαγοι" τα ειπαν αυτα, ουτε εχει και σημασια πως ονομαζε ο υπολοιπος κοσμος (ή πως αυτοαποκαλουνταν) οσοι τα φανταστηκαν καποια στιγμη στο μυαλο τους. Ποιος ειπε πως οτι ονειρευοταν παντοτε ο ανθρωπος, προερχεται απο μαγους ; Φαντασια χρειαζεται.

ή όπως πιο εύγλωττα θα έλεγαν για τη σχέση της μαγικής σκέψης με την hi-tech εποχή του αιώνα μας:

Ο μοναδικός απόλυτος μύθος,
είναι η ιδέα μιας επιστήμης ελεύθερης
από όλους τους μύθους
Μισέλ Σερ
Eδω ο ανθρωπος λεει απλα οτι η επιστημη δεν εχει απελευθεωθει απο καποιους μυθους που ισως θα επρεπε (αν και δε ξερω τι μυθους εννοει), δε λεει οτι σχετιζεται/ταυτιζεται η μαγικη σκεψη με την επιστημη...Τουλαχιστον ετσι το καταλαβα εγω..

και..

Κάθε αρκετά ανεπτυγμένη τεχνολογία,
δεν ξεχωρίζει από μαγεία
Άρθουρ Κλάρκ
Σχολιο-εμφαση για το ποσο μπορει να εξελιχτει η τεχνολογια και ποσο γρηγορα. Δε βλεπω απαραιτητα συσχετιση με "μαγικες σκεψεις". Ειναι ο "3ος νομος του Κλαρκ" απο ενα βιβλιο του, και προφανως παρατηρει οτι η τεχνολογια μπορει να φτασει τετοιο επιπεδο αναπτυξης που να φανταζει σαν μαγεια στα ματια εκεινου που δε την κατανοει.

Τα περι λαμπας δε καταλαβα πως σχετιζονται (κι ας εχει παρει το αυτι μου τον Τεσλα). Δλδ γιατι η διελευση ηλεκτρονιων μεσα απο εναν αγωγό με αντιστασεις που θερμαινεται και εκπεμπει φως....να το ονομασω αλχημικη λυχνια ; :hmm:

Έχει ενδιαφέρον και ψωμάρα το θέμα , αν και ξεφεύγουμε από τη πίστη στα Θεία, ΕΚΤΟΣ....αν..ο Θεός είναι μια ενεργειακή φύση και κρύβεται μέσα σε καλώδια. Λολ



Όλα/όλοι δείγματα ότι μέχρι να μας βρει η επιστημοσύνη, προηγήθηκαν κατατρεγμοί με στάμπα τη λέξη "μαγεία, μαγικός, τσάρλαταν of the week" and so on...
Kαι μακραν πολλα περισσοτερα που προηλθαν απο απλη διψα για γνωση και επιστημονικη ερευνα. Το θεμα δεν ειναι αν κατι ξεκινησε με την ταμπελα "μαγεια" "τσαρλατανος", αλλά αν οντως αυτα αποτελεσαν την κινητηριο δυναμη της εξελιξης της επιστημης. Οτι δλδ οι κουφες ιδεες ας πουμε, προχωρανε την επιστημη επειδη καθονται ολοι οι υπολοιποι να τις αποδειξουν λανθασμενες.

Οπότε, αν δε με κατάλαβες, διατυπώνω σοβαρές αντιρρήσεις για το αλίμονο.
Αρα θεωρεις οτι αν δεν υπηρχνα οι τσαρλατανοι, θα ειμασταν σε επιστημονικο-τεχνολογικο σκοταδισμο ;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Nαι. Αυτο που λες ειναι σαν να ισχυριζεσαι οτι οι επιστημες προχωρησαν κυριως επειδη καποιοι θελησαν να αποδειξουν αν κατι ισχυει, ή τους κινησαν το ενδιαφερον οι τσαρλατανοι. Η περιεργεια η φαντασια και η διψα για γνωση ειναι εμφυτη στον ανθρωπο και δεν χρειαζεται να μαγους και τσαρλατανους για να υφισταται. Αλοιμονο.

Αρχική Δημοσίευση από Wiki:
Πολλές σύγχρονες επεξεργασίες χημικών ουσιών, όπως η απόσταξη ή η διαδικασία μετατροπής των υγρών σε αέρια, βασίζονται στις αρχές της αλχημείας. Οι άνθρωποι δεν έπαψαν να πιστεύουν σ' αυτή από τη μια στιγμή στην άλλη. Σταδιακά αναπτύχθηκε η σύγχρονη χημεία, οι πρώτες εφαρμογές της οποίας εμφανίστηκαν στην Ευρώπη του 16ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία οι παλιές πεποιθήσεις ανατρέπονταν. Τότε οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι κάποιες εφαρμογές της αλχημιστών μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παρασκευή φαρμάκων, αποφέροντας μεγαλύτερα κέρδη.
(wiki)

Το ίδιο αναφερόταν και σε σχετικό ντοκιμαντέρ του National Geographic που παρακολούθησα πρόσφατα. Δε μου κάνει καμία εντύπωση πάντως αυτή η εξέλιξη και δε καταλαβαίνω πού ακριβώς βρίσκεται η διαφωνία σου... :hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Αν διαβασεις λιγο προσεκτικα τι εγραψα, ειναι πολυ ευκολο να καταλαβεις τη διαφωνια μου. Αν βαριεσαι, απλα διαβασε την τελευταια φρασουλα απο το προηγουμενο ποστ μου.

Αυτο που παρεθεσες με βγαζει σε σελιδα του wiki χωρις θεμα παντως.

Βασικα, εγω δε καταλαβαινω τι θελεις να πεις. Το οτι καποιοι καποτε λεγονταν αλχημιστες αντι για χημικοι (χημεια- αλχημεια) δεν εχει να κανει με αυτο που ειπα. Ευκολα μπορουμε να τους αποκαλεσουμε χημικους με ζωηρη φαντασια. Αλλωστε με αυτο που παραθετεις και φερνεις αντιρρηση , ειναι σα να λες οτι εκεινοι που ξεκινησαν και προωθησαν την αλχημεια, ηταν τσαρλατανοι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Αυτο που παρεθεσες με βγαζει σε σελιδα του wiki χωρις θεμα παντως.
https://el.wikipedia.org/wiki/Αλχημεία
(παρέθεσα το ελληνικό λινκ για χάρη του αγαπητού φίλου Νωέα :) )

Αλλωστε με αυτο που παραθετεις και φερνεις αντιρρηση , ειναι σα να λες οτι εκεινοι που ξεκινησαν και προωθησαν την αλχημεια, ηταν τσαρλατανοι.

Δε βιάζομαι να χαρακτηρίσω κανέναν τσαρλατάνο... :confused:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Δεν ειπα οτι βιαστηκες. Μπορει να το σκεφτηκες καλα ;)

Μου φαινεται δε παρακολουθεις την κουβεντα. Αναφερθηκαν μαγειες και τσαρλατανοι ως τα αιτια/κινητηρια δυναμη της εξελιξης της επιστημης/τεχνολογιας. Και εγω διαφωνησα. Επαιξαν καποιο ρολο, αλλά θεωρω πως ο ανθρωπος εχει μεσα του την διψα για γνωση, την περιεργεια και την φαντασια, και θα εφτανε ως εδω ασχετως αν υπηρχαν τρελοι και τσαρλατανοι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Παρεπιπτόντως, αγαπητή Demeter, πίστη είναι, να μην κάνεις άρτους από πέτρες (γιατί αυτό το κάνει μόνη της η Φύση, συμπεριλαμβανομένου σ' αυτήν και του ανθρώπου!), να μην πέφτεις από το γκρεμό για να δεις αν θα σε σώσει ο Θεός(γιατί Εκείνος, τουλάχιστον είναι λογικός!) και να μην προσκηνάς την Εξουσία(γιατί, έτσι κι αλλιώς, την έχεις φορτωθεί στους ώμους σου από γεννησιμιού σου!). Υπ' αυτή την έννοια, πίστη είναι ο δρόμος, που κάνει ατέλειωτη την πορεία της λογικής.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δεσμώτης

Περιβόητο μέλος

Ο Δεσμώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών. Έχει γράψει 4,605 μηνύματα.
Ακολουθεί σεντονάκι μυρωδάτο...

Από ποτε η αναζητηση της γνωσης και η διψα για απαντησεις, ονομαζεται μαγεια/μαγικη επιθυμια ; Γιατι τα συνδυαζεις ;

Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τον ίδιο σου τον τρόπο σκέψης εναντίον σου, έχει ήδη βρεί το "στίγμα" σου και μπορεί να "συντονιστεί" μαζί σου: Εσύ τώρα που διαβάζεις αυτό το post, ψάχνεις να βρείς τη μαγεία σ'αυτά που γράφω.
Η μαγεία δίνεται όμως μόνο σ'αυτούς που έχουν εκπληρώσει τη "θυσία" του προηγούμενου εαυτού τους. Αν θέλεις να πιστέψεις στη μαγεία, πήδα από το μπαλκόνι σου, τώρα! Αυτό είναι το μυστικό που δεν σου έχουν πει!
Προς Θεού μην πηδήξεις από το παράθυρό σου και με φορτώσεις με τύψεις (και μετά με ποιον θα κάνω παράθεση της παράθεσης ω αντιπαράθεση!).
Ήταν απλώς ένα παράδειγμα υποβολής. Αλλά πρόσεξε πώς τριγυρίζει ακόμη στο μυαλό σου. Βάζω στοίχημα πως το ξαναδιάβασες μέχρι να φτάσεις σ'αυτήν την πρόταση. Αυτή είναι η υποβολή. Ξαναδιάβασε το προηγούμενο παράδειγμα με το μπαλκόνι. Αυτήν την στιγμή, ο νους μου είναι συντονισμένος με το νου σου, συγκεκριμένα ο ίδιο ο νους σου τα σκέφτεται αυτά. Χρησιμοποιήθηκαν βέβαια και κάποια οπτικά τρικ (τα πλάγια γράμματα). Το παράδειγμα είναι επικίνδυνο, γιατί γνωρίζω πολλούς που θα πηδούσαν από το μπαλκόνι τους, αν το διάβαζαν σε κάποιο βιβλίο που θεωρούν "ιερό".
Οι άνθρωποι που αναζητούσαν ένα μαγικό τρόπο για να ελέγχουν τα μυαλά των άλλων, βρήκαν στην τεχνολογία χιλιάδες τρόπους για να το κάνουν. Η καλύτερη μέθοδος είναι να ελέγχεις τα κανάλια πληροφορίας.
Στην αρχαία Αίγυπτο μόνον οι ιερείς είχαν τη γνώση της γραφής, στο Μεσαίωνα μόνο τα χριστιανικά βιβλία με τη σφραγίδα του Πάπα κυκλοφορούσαν ελεύθερα. Η εφεύρεση του ραδιοφώνου ακολουθήθηκε απευθείας από νόμους για την απαγόρευση των "πειρατικών" εκπομπών - δεν πιστεύω να έχεις πειστεί πως αυτό έγινε για να προστατευθούν οι πτήσεις! Αν θέλεις να ελέγχεις την πορεία της ανθρωπότητας και της σκέψης της, πρέπει να ελέγχεις τα συστήματα μετάδοσης της πληροφορίας.
(Ακόμα και σε συγκριτικά πειράματα όπου αποκρυπτογραφήθηκαν μυστικά μηνύματα σε διαφημίσεις που αντιστιχούσαν στο 1/25 του δευτερολέπτου διαπιστώθηκε ότι οι πωλήσεις ήταν αφάνταστα μεγαλύτερες από αντίστοιχες διαφημίσεις χωρίς "κρυφά" μηνύματα. Κάτι παίζει με το συλλογικό ασυνείδητο κατα Γιούνγκ.)

Η δύναμη της πληροφορίας στην αντίληψη της πραγματικότητας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ο φιλόσοφος της δεκαετίας του '50, Μάρσαλ ΜακΛούαν, έδωσε στα ΜΜΕ τον εξής αφορισμό: "Όσο ενισχύονται, τόσο ακρωτηριάζουν". Η πρόταση αυτή είναι βαθύτερη απ'όσο φαίνεται. Αν συνδυαστεί με την άλλη γνωστή ρήση του "το μέσον είναι το μήνυμα" κατανοείται καλύτερα.
Ο ΜακΛούαν π.χ. έπαιρνε τη γραφή. Είναι ξεκάθαρο πως και η γραφή είναι τεχνολογία και με την ανακάλυψή της, η μνήμη των ανθρώπων έπεσε σε δεύτερη μοίρα και έχασε την παλιά της δύναμη - λέγεται πως οι αρχαίοι βάρδοι μπορούσαν να απομνημονεύσουν με ακρίβεια εκατομμύρια λέξεις. Αυτήν τη στιγμή, δεν μπορείς με κανένα τρόπο να αντικρίσεις τη σελίδα αυτήν, χωρίς να "ρυθμίσεις" το μυαλό σου στην "κατάσταση ανάγνωσης". Προσπάθησε το. Βάζω στοίχημα πως πολλοί δεν καταλαβαίνουν ουτε καν τι εννοώ.

Ο ΜακΛούαν ήταν ένας από τους εμπνευστές αλλά και πολέμιος της κυβερνητικής (cybernetics), της κατάστασης στην οποία ο άνθρωπος θα ενωθεί με τις μηχανές. Συγκεκριμένα θεωρεί πως είμαστε ήδη κυβερνοοργανισμοί, καθώς οι μηχανισμοί που ανακαλύψαμε στο παρελθόν έχουν ενσωματωθεί επάνω μας με έναν απόλυτο τρόπο.

Η αντίληψη είναι μια τέτοια μηχανή. Πολλές μοντέρνες θεωρίες πιστεύουν πως το μυστικό πίσω από τη μαγεία και τις δυνάμεις PSI είναι ακριβώς αυτό, και πως όλα τα παραφυσικά φαινόμενα έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση του μηχανισμού της αντίληψης.
Φαίνεται να εξηγεί π.χ. την περίπτωση του Μέσμερ, γιατί να μην εξηγεί και τα υπόλοιπα;
Ο Μέσμερ έμεινε τελικά στην ιστορία όχι σαν θεραπευτής, αλλά σαν ο πατέρας του υπνωτισμού και της υποβολής.Κατάφερνε με την παρουσία του να "εμπνέει" την αλλαγή της αντίληψης. Δεν πιστεύω πως τα φαινόμενα που αντιμετώπιζαν οι ασθενείς του ήταν ανύπαρκτα. Όσο πίστευαν στις δυνάμεις του Μέσμερ, οι δυνάμεις αυτές υπήρχαν και κυκλοφορούσαν μέσα τους. Όταν έχασαν τη πίστη τους- δλδ. την επικέντρωση της αντίληψής σε σχέση με κάποια δεδομένα-ο Μέσμερ μεταρεπόταν σε απατεώνα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η γέννηση του Πνευματισμού. Ο Πνευματισμός -η μοντέρνα μαγική πρακτική επίκλησης πνευμάτων- μπορούμε να πούμε πως ξεκίνησε το 1848 σε ένα αγρόκτημα στα περίχωρα της Νέας Υόρκης. Η οικογένεια Φοξ άρχισε να ακούει μυστηριώδεις χτύπους μέσα στο σπίτι, που αμέσως "κατάλαβαν" πως ήταν Κώδικας Μορς. Τα πνεύματα περίμεναν να περάσουν ακριβώς τέσσερα χρόνια από την εφεύρεση του κώδικα Μορς για να τον χρησιμοποιήσουν!


Eδω υπερβάλλεις τοσο, που απλά δεν ισχυει τιποτε απο τα 2. Καταρχην εξ ορισμου, η μαγεια αυτοαναιρειται, αφου περιγραφεται ως μια τεχνη που χρησημοποιει το υπερφυσικο. Και μια και ολα ειναι μεσα στη φυση...
Kι 2ον, πολλα εξηγουνται με λογικο τροπο σημερα και δεν οδηγουμαστε σε παραλογα συμπερασματα.

Αυτό που αποκαλούμε μαγεία, (χωρίς να αναγνωρίζουμε τι ακριβώς εννοούμε), είναι μια πολύμορφη τέχνη της κατασκευής και κατάλυσης πραγματικότητας, με ποικίλες μεθοδολογίες που μπορούν να αναλυθούν μόνο με τους όρους που η κάθε μορφή αυτής της τέχνης ορίζει κι έχει σχέση με την αληθινή πρόθεση και τη θέληση αυτού που την εφαρμόζει στον εαυτό του ή σε τρίτους.
Το να περιγράφεις με φυσικό τρόπο το υπερφυσικό αυτό δεν την καθιστά αυτοαναιρούμενη επειδή η περιγραφή γίνεται από κάποιον παρατηρητή που ανήκει στη φύση. Το υπερφυσικό απλώς, στέκει πέρα από τις μαγικές περιγραφές/πρακτικές κι η φαντασία μας υστερεί...

Η συνδυαστική παρατήρηση των μεθοδολογιών αυτών, καθώς εξελίσσονται στον χωρόχρονο, κατασκευάζει ένα αποκαλυπτικό πεδίο μελέτης, μέσα από την εξερεύνηση του οποίου δημιουργούνται αυθαίρετα νέες μεθοδολογίες αλλά και νέα πεδία μελέτης.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, οποιαδήποτε δυναμική θέληση είναι μια μαγική θέληση. Οποιοσδήποτε ορισμός, είναι ένας μαγικός ορισμός.

Πολλά φαινόμενα που στα αρχαία κείμενα χαρακτηρίζονταν ως μαγικά, τώρα μπορεί να χαρακτηρίζονται με τον όρο παραφυσικά ή παραψυχολογικά. Μία η άλλη.:)
Το ανεξήγητο stays at the same place and position. Απλώς με διαφορετική περιγραφή.

Σήμερα άλλωστε ο κλάδος της παραψυχολογίας έχει ασχοληθεί αναλυτικά με το φαινόμενο της τηλεπάθειας, της ψυχοκίνησης, των ψυχικών, των μέντιουμ, της ύπνωσης...Σε μία περίοδο σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων, μοιάζει όλα να έχουν εξηγηθεί. Τι μένει λοιπόν στο ανεξήγητο και το υπερφυσικό;

Ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς οι σύγχρονοι τεχνολογικοί άνθρωποι, είναι η πραγματικότητα της μαγείας: ότι δηλαδή πρόκειται για μια αόρατη δύναμη, που όπως κάθε άλλη πηγή ενέργειας υπακούει σε ορισμένους νόμους, μπορεί δε να παραχθεί και να ελεγχθεί από αυτούς που γνωρίζουν πώς να τη χρησιμοποιούν. "
Συχνά η μαγεία είναι μια ασύλληπτη όψη της καθημερινότητας, γιατί η πιο φανερή πλευρά της μαγείας είναι αυτή της αλλαγής ή της μεταμόρφωσης", υποστηρίζει η Μάριαν Γκριν (Marian Green) που για χρόνια μελέτησε όλες τις πλευρές της δυτικής μυστικής παράδοσης.

Η μαγεία περιλαμβάνει όλα τα μη εξηγήσιμα υπερφυσικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Άγγλο ερευνητή και ιστορικό Τζορτζ Λακ (George Luck). Στον αρχαίο κόσμο η μαγεία ήταν μέρος του τρόπου με τον οποίο γινόταν αντιληπτός και κατανοητός ο κόσμος. Τα μυστικά του σύμπαντος δηλαδή, τα οποία ανιχνεύονται με την αστρονομία, ήταν κάποτε αντικείμενο των μάγων.

Ταυτόχρονα μαγεία- με μια άλλη έννοια- είναι η άσκηση ελέγχου πάνω σε κάποιον ή κάτι όπως στις περιπτώσεις ατόμων με τηλεπαθητικές ικανότητες και ψυχικές δυνάμεις, των υστερικών και αυτών που -με τη βοήθεια βοτάνων- έπεφταν σε έκσταση και θεωρούνταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια....μάγοι.
Στις μέρες μας ο όρος μαγεία μοιάζει να παραμένει κενός ή να γίνεται φολκλόρ. Κόκκινες φωτιές, περίεργα φυλαχτά, σκουπόξυλα κλπ. Σκηνοθετικό ντεκόρ για το γύρισμα μιας ταινίας.

Η έννοια της μαγείας σήμερα έχει μια σαφή φιλοσοφική διάσταση. Η μαγεία είναι η υπέρτατη αντίληψη του κόσμου -ορατού και αόρατου- που μας περιβάλλει, σημειώνει στο βιβλίο του "Πραγματική Μαγεία" ο ψυχολογος ψυχοθεραπευτής Γουέιν Ντύερ. "Η μαγεία είναι η γνώση που επικρατεί στο χώρο της ανώτερης συνείδησης. Αυτή η γνώση, αποτελεί την υπέρτατη πραγματικότητα που κάθε ανθρώπινο ον κρύβει μέσα του", υποστηρίζει.

Τέλος, οι άγγελοι και οι δαίμονες - σύμφωνα με την θεωρία του Γιουνγκ- για ομοιότητες μεταξύ μαγείας και ψυχανάλυσης- δεν είναι τίποτε άλλο από προσωποποιήσεις αρχέτυπων. Η περιδιάβαση στα αόρατα μονοπάτια - κύρια μέθοδος των μάγων - είναι ένας ακόμη τρόπος άσκησης της φαντασίας. Ακόμη και η Θεωρία της Συγχρονότητας αναπαριστάται μέσα από ένα άθροισμα αλλαγών και γεγονότων, που συμβαίνουν στο πλαίσιο της μαγικής εργασίας.

Όταν η φαντασία αναλαμβάνει τα ηνία, τότε η έμπνευση παραμονεύει.

Και κάτι άλλο...
Τα στοιχεία, εργαλεία ή μέσα του μάγου δεν είναι τίποτε άλλο παρά σύμβολα. Σύμφωνα μάλιστα με τον σερ Τζέιμς Φρέιζερ, αυτά αποτελούν μέρος ενός συνόλου και ως τέτοια χρησιμοποιούνται: "Τα πράγματα που ήλθαν μια φορά σε επαφή, εξακολουθούν να επενργούν το ένα πάνω στο άλλο, έστω και αν παύσει να ισχύει πλέον αυτή η επαφή", σημειώνει στο βιβλίο του Χρυσός Κλώνος.
Αυτή η άποψη είναι καθαρά φιλοσοφική και έχει σχέση με την αντίληψή μας για τον κόσμο. Είμαστε όλοι μέρη ενός γενικότερου συνόλου, του πλανητικού μας συστήματος. Αυτό το σύστημα, με τη σειρά του είναι μέρος του σύμπαντος.
Καθώς ο ένας κύκλος κλείνει και περιέχεται μέσα σε ένα μεγαλύτερο, μπορούμε να αντιστρέψουμε την πορεία φτάνοντας από το ασύλληπτο σύμπαν στα μόρια του νυχιού του μικρού μας δαχτύλου και διαπιστώνοντας ότι όλοι είμαστε μέρος ενός γενικότερου συνόλου, φτιαγμένοι από τα ίδια πρωτογενή υλικά.
Άρα μέσα απο την ανάπτυξη της αυτοσυνείδησης, της ισορροπίας με τον εαυτό μας και με τη Φύση μέρος της οποίας είμαστε καραδοκεί και η δίψα της επίτευξης των προσωπικών μας στόχων που μπορεί και να είναι η δίψα για γνώση στο χαλαρό αφού μέσω στου διαλογισμού και άλλων τεχνικών οι μάγοι μπορούν να αναπτύξουν τη δύναμη της Θέλησης, της Αλληλεγγύης, της Σοφίας και της Προσωπικής Ολοκήρωσης.

Η μαγεία είναι για πολλούς ένας τρόπος ζωής, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και αποκαθιστά τη διαταραγμένη ενότητά μας με τη Φύση και τα αρχέγονα (τα έμφυτα όπως καλά είπες εσύ) στοιχεία της.

Καταλήγει η Μ. Γκριν (κι εγώ μαζί της):
"Πρέπει να παραμερίσουμε τις παγίδες του σύγχρονου κόσμου, να μάθουμε ποιοι είμαστε σαν μοναδικά όντα, από που ερχόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Μόνο ζώντας στον αληθινό κόσμο μπορούμε να αρχίσουμε να εκτιμούμε και μετά να εξερευνήσουμε εκείνους τους άλλους κόσμους που είναι έμφυτοι μεν , ωστόσο μακρινοί και δύσκολο να αποκτηθούν. Πρέπει να έχουμε μια σταθερή και στέρεη βάση σε αυτόν τον κόσμο, σε αυτό το σώμα και αυτόν τον καιρό πριν μπορέσουμε να εξαπολύσουμε τις επιθυμίες και τη συνειδητότητα μας σε άλλα βασίλεια"....

Ποιες ειναι αυτες οι θεωρησεις ; Ποιοι ειναι αυτοι οι ανθρωποι ; Πως ξερεις οτι επηρεαστηκαν απο αυτες ;

Ελπίζω να μη θες να σου παραθέσω εκατοντάδες ονόματα (που κολυμπούν στο internet και περιμένουν για το γκουγκλάρισμα σου) που κατά δήλωση τους έχουν αποδεχτεί την ολόλαμπρη επιρροή αρχαίων θεωριών όπως της αλχημικής "να γίνει το μολύβι χρυσάφι" στις θεωρίες και τις ανακαλύψεις τους.

Παραθέτω ένα φανταστικό διάλογο μας κι ένα από τα πολλά ονόματα της επιστήμης (βλέπε Κέπλερ) που υπερασπίστηκε ακόμα και εχθρική προς τα πιστεύω του παραεπιστήμη (κι όχι απλώς κινούμενη από μαγικές θεωρήσεις):

"L: Η Αστρολογία προϋποθέτει ένα σύμπαν συμμετρικό και τη γη στο κέντρο του. Αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε από την εποχή του Κοπέρνικου. Οι αστρολόγοι δεν το έλαβαν αυτό υπόψη τους. Είναι αναλφάβητοι από επιστημονική άποψη και διαιωνίζουν τη θλιβερή τους δεισιδαιμονία δίχως να λογαριάζουν την πρόοδο της επιστήμης. Κλέβουν τα λεφτά του κοσμάκη και υποκαθιστούν σοβαρές αποφάσεις με επιφανειακές προβλέψεις. Ετσι κλέβουν απ' τον άνθρωπο την ελεύθερη βούληση, δηλαδή το πολυτιμότερό του αγαθό."
"Δ: Γνωρίζεις ότι αυτή η αντίρρηση στην ελεύθερη βούληση έχει την πηγή της στους Πατέρες της εκκλησίας, για παράδειγμα τον Αγιο Αυγουστίνο;
L: Οχι, δεν το 'ξερα. Αλλά τι σημασία έχει;
Δ: Το σημαντικό είναι ότι η μάχη κατά των αστρολόγων δεν ξεκίνησε από επιστήμονες αλλά από την εκκλησία, και για θρησκευτικούς λόγους. Νομίζω ότι η βιαιότητα που χαρακτηρίζει τη σημερινή σύγκρουση είναι κατάλοιπο της μεσαιωνικής εποχής, όσο "επιστήμονες" και να παρουσιάζονται οι κύριοι εκφραστές της. Οι επιστήμονες, όσο κι αν το αρνούνται, έχουν κληρονομήσει πολλές από τις συμπεριφορές της εκκλησίας."
Η σύγκριση με τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Ιεράς Συνόδου είναι αναπόφευκτη. "Η εκκλησία αναγνωρίζει μόνο την Αστρονομία και την Αστροφυσική", είχε ξεκαθαρίσει ο κ. Χατζηφώτης, δίνοντας έτσι το "χρίσμα" της εν Χριστώ επιστήμης, και αποκηρύσσοντας κάθε άλλη εκδοχή της ανθρώπινης σκέψης. Αλλά ας επιστρέψουμε στον διάλογο του Δ με τον L.

Δ: Εχεις ακουστά τον Κέπλερ, μπιφτεκάκι μου;
L (προσβεβλημένος): Φυσικά τον έχω.
Δ: Γνωρίζεις ότι έγραφε ωροσκόπια;
L: Για να κερδίσει τα προς το ζειν. (!!!)
Δ: Γνωρίζεις ότι έγραψε και μελέτες υπερασπιζόμενος την Αστρολογία;
L: Δεν θα το εννοούσε.
Δ: Γιατί όχι;
L: Μα ένας απ' τους σπουδαιότερους Κοπερνικανούς αστρονόμους;
Β: Δεν είναι απαραίτητο να με πιστέψεις. Μπορείς να διαβάσεις τον ίδιο τον Κέπλερ, στο Tertius Interveniens και άλλες μελέτες. Μπορείς να διαβάσεις το παλιό έργο του Norbert Herz με θέμα την Αστρολογία του Κέπλερ...
L: Τέλος πάντων. Κατά κάποιο τρόπο μπορώ να κατανοήσω αυτή την υπόθεση. Στο κάτω κάτω της γραφής η φυσική επιστήμη δεν ήταν τόσο προχωρημένη εκείνη την εποχή.
Δ: Δεν ήταν όμως αυτό το επιχείρημά σου! Υποστήριξες ότι η Αστρολογία μετατράπηκε σε ανοησία από τη νέα Αστρονομία. Και εδώ βλέπουμε έναν νέο αστρονόμο, έναν απ' τους καλύτερους νέους αστρονόμους, να γράφει μια συνηγορία υπέρ της Αστρολογίας.
L: Ισως ήμουν λίγο βιαστικός, αλλά τα λάθη είναι ανθρώπινα...
Δ: Αυτά δεν τα 'λεγες στην αρχή. Εριξες το ανάθεμα στους αστρολόγους σα να 'τανε τσαρλατάνοι κι εγκληματίες, σα να 'χε ήδη τελειώσει η δίκη τους, και να 'χαν καταλογιστεί εις βάρος τους τα πιο επιβαρυντικά στοιχεία. Και τώρα ξαφνικά "τα λάθη είναι ανθρώπινα"... Πόσο ανεκτικοί είσαστε μπροστά στα δικά σας λάθη!"

Ρίξε και μια ματιά σ' αυτό το περιοδικό. Είναι το τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου (1975) του αμερικάνικου The Humanist (παράξενος τίτλος για κάτι που αποδεικνύεται μια υπερσοβινιστική φυλλάδα).
Περιλαμβάνονται πολλά άρθρα που επικρίνουν την αστρολογία.
Ενας απ' τους συγγραφείς γράφει ότι 'η Αστρολογία δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα εφόσον είναι ένα σύστημα γεωκεντρικό'. Αυτό υπήρξε το πρώτο σου επιχείρημα. Οπως είδαμε το επιχείρημα είναι ανεπαρκές. Ενας άλλος γράφει ότι η Αστρολογία κατάγεται απ' τη μαγεία. Ομως και η σύγχρονη επιστήμη 'προέρχεται απ' τη μαγεία'."
Εκεί, όμως, που στρέφει την προσοχή του ο συγγραφέας είναι το "Μανιφέστο κατά της Αστρολογίας" που φιλοξενείται στο ίδιο τεύχος και υπογράφεται από 186 επώνυμους επιστήμονες. Ανάμεσά τους ο φιλόσοφος John Eccles, ο ηθολόγος Konrad Lorenz, o Crick που ανακάλυψε το DNA, o οικονομολόγος Samuelson, όλοι κάτοχοι βραβείων Νόμπελ. Και όλοι αυτοί ρίχνουν το κοινωνικό ή πολιτικό (όχι πάντως το επιστημονικό) τους βάρος εναντίον της Αστρολογίας. Τι χρειάζονται οι 186 υπογραφές αν υπάρχει ένα πειστικό επιχείρημα; "Λίγους μήνες αργότερα, το BBC θέλησε να οργανώσει μια συζήτηση μεταξύ ορισμένων κατόχων βραβείου Νόμπελ και κάποιων υποστηρικτών της Αστρολογίας. Ολοι οι νομπελίστες αρνήθηκαν - ορισμένοι μάλιστα παρατήρησαν ότι δεν έχουν ιδέα για το περιεχόμενο της Αστρολογίας. Οι σοφοί αυτοί κύριοι δεν γνώριζαν καν περί τίνος πρόκειται". Δεν είναι λοιπόν παράδοξο το γεγονός ότι το Μανιφέστο δεν προκάλεσε καμιά βλάβη στην Αστρολογία. "Οι αστρονόμοι κερδίζουν περισσότερα λεφτά από ποτέ άλλοτε, και ακόμα και ένας αμαθής που δεν ξέρει καν τα βασικά στοιχεία της Αστρολογίας, μπορεί με λίγη προπαγάνδα να περάσει μια πολύ απολαυστική ζωή".

Σημείωση: Δεν πιστεύω ουτε 'γω στην Αστρολογία. Δεν είμαι ουτε καν κάτοχος βραβείου Νόμπελ. (βασικά δεν έχω πάρει ποτέ κάποιο βραβείο :redface:)
Αλλά η αστρολογία (βασικός μοχλός εξήγησης των αρχαίων μάγων) είναι προάγγελος της αστρονομίας και δε πάω να κοπανάω τα καπούλια μου από τοίχο σε τοίχο.
Αν θες μπορούμε και συντονισμένα να κοπανάμε μαζί τα καπούλια μας στον τοίχο. :P

Πώς ξέρω ότι επηρεάστηκαν...

Ο συγγραφέας Γουίλιαμ Ίρβιν Τόμσον (William Irvin Thomspon) έγραψε το 1973:
"Η συνείδηση είναι σαν τις συχνότητες FM των ραδιοφώνων: όσο κάποιος μένει συντονισμένος σε ένα σταθμό, οτιδήποτε λαμβάνει είναι οι πληροφορίες μιας πραγματικότητας. Αλλά αν...είναι ικανός να μετακινήσει τη συνείδησή του σε μια διαφορετική συχνότητα, τότε ανακαλύπτει σύμπαντα πέρα από την ύλη, μέσα στις κοσμικές εκτάσεις του πνεύματος".

Την ίδια ακριβώς περιγραφή συναντάμε σε νέους μυστικιστές σαν τον Κάρλος Καστανέντα, τους καινούριους Γνωστικούς και σε άλλους. Αυτές οι σκέψεις επηρέασαν ολόκληρη τη μεταφυσική κουλτούρα, καθώς προκάλεσαν την αναζωπύρωση του Γνωστικισμού. Ο κόσμος θεωρήθηκε ξανά σαν μια ψευδαίσθηση, αποτέλεσμα των μη επαρκών μας αισθήσεων.

Οι "σεάνς" των πνευματιστών σταμάτησαν να είναι επικλήσεις, αλλά μετατράπηκαν σε "ερεθισμό" των ανώτερων αισθήσεων που βρίσκονται σε λανθάνουσα μορφή μέσα μας, για να ξυπνήσουν την κοιμισμένη μας "ενεργειακή φύση". Αυτή ονομάστηκε από τους Θεοσοφιστές "αιθερικό ρευστό", αλλά στον πολύ κόσμο τελικά πέρασε σαν το καινούριο Γκράαλ της ψυχικής έρευνας, τις αόρατες ψυχικές ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις.

Πολλές θεωρίες προσπάθησαν να περάσουν αυτές τις ιδέες σε διάφορα επιστημονικά θέματα, αλλά οι ερευνητές που το έκαναν, αντιμετώπισαν τρομερή αντίδραση -για άγνωστους λόγους- από τα ακαδημαϊκά συστήματα και τις κυβερνήσεις.

Τα κίνητρα πολλών εξ'αυτών ήταν η θεραπεία των συνανθρώπων τους και όχι η πολιτική δύναμη. Δεν τους άρμοζε τέτοια αντιμετώπιση. Οι ιδέες τους ίσως ν'απέτυχαν γιατί προσπάθησαν να εξηγήσουν τα πάντα, να φτιάξουν θεωρίες που εξηγούν το σύμπαν, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Αλλά τους άξιζε ο σεβασμός και η ελευθερία να προχωρήσουν τις έρευνές τους.
Από τα στοιχεία που έρχονται στα χέρια μας σήμερα για τις έρευνες στα ELF (πολύ χαμηλές Ηλεκτρομαγνητικές Συχνότητες), τη μόλυνση από ακτινοβολίες, το πρόγραμμα νοητικού ελέγχου (;) HAARP και την αποκάλυψη των ερευνών για παραψυχικές δυνάμεις από τα ερευνητικά κέντρα των πρώην δύο υπερδυνάμεων, βγάζουμε το συμπέρασμα πως μάλλον αυτοί οι άνθρωποι απέτυχαν να προωθήσουν τη γνώση τους όχι γιατί έκαναν λάθος στις θεωρίες τους, αλλά γιατί κολύμπησαν σε επικίνδυνα νερά, ελεγχόμενα από συνομωτικές ομάδες με τεράστια συμφέροντα και δεν τους συγχωρέθηκε η "κοινοποίηση" του περιεχόμενου κάποιων απόκρυφων γνώσεων.
Τελικά η ιδέα της ύπαρξης ψυχικών ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων πέρασε στον κόσμο, είτε αυτοί που την κρατούσαν μυστική το ήθελαν είτε όχι. Η φανταστική λογοτεχνία, τα κόμικς, η λαϊκή επιστημονική φαντασία άρχισε να μιλά με σιγουριά για τις "δυνάμεις Ψ (PSI)", που ίσως ονομάστηκαν έτσι για να θυμίζουν "δυνάμεις Χ" και να μην προσβάλλουν κανέναν από αυτούς που ήθελαν να τις ονομάσουν διαφορετικά.
Η δυνατότητα της τηλεπάθειας, η στιγμιαία μεταφορά στο χώρο και το χρόνο, η επίδραση στη σκέψη άλλων ανθρώπων, η τηλεκίνηση, η υλοποίηση σκεπτομορφών και δεκάδες άλλες τέτοιες πιθανές ή απίθανες ψυχικές δυνάμεις, θεωρήθηκε πως ήταν αποτελέσματα της ψυχικής ενέργειας που το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να μετασχηματίσει και να ελέγξει με την κατάλληλη προετοιμασία. Θεωρήθηκε πως ήταν δυνατό να κατασκευαστούν μετασχηματιστές και μπαταρίες της ενέργειας αυτής, που παρομοιάστηκαν κατευθείαν με τα "μαγικά αντικείμενα" των αρχαίων μάγων (σπαθιά, ραβδιά και κοσμήματα).

Και όχι άδικα.

Γύρω από την πίστη για αυτές τις δυνάμεις έχουν σήμερα χτιστεί μέχρι και θρησκευτικά συστήματα.
Η Διανοητική (Dianetics) και η Σαηεντολογία του Ρον Χάμπαρντ (Ron L. Hubbard), έχουν φτάσει στο σημείο να "αγιοποιήσουν" την έρευνα αυτήν και να τη φορτώσουν με απίστευτες -και μάλλον γραφικές- λεπτομέρειες.

Μια μηχανή μέτρησης ηλεκτρομαγνητικών παλμών που κατασκεύασε ο ιδρυτής τους -το ηλεκτρο-ψυχόμετρο- είναι το θρησκευτικό τους σύμβολο. Η γνωστή τραγική αιρετική ομάδα Ουράνιες Πύλες (Heavens Gate) θεωρούσε το διαδίκτυο μέσο κατήχησης, πίστευε σε "υψίσυχνες" εξωγήινες οντότητες που ταξίδευαν καβαλάρηδες στον κομήτη του Hayle-Boppe. Τελικά τα μέλη της αυτοκτόνησαν ομαδικά για να εγκαταλείψουν τον ψεύτικο κόσμο του "κρέατος" και να μεταναστεύσουν σε κάποιο νοητικό παράδεισο.

Δεν μπορούμε, όμως να απορρίψουμε όλη τη θεωρία και την έρευνα για τα παραψυχικά φαινόμενα εξαιτίας των παράλογων και γραφικών συστημάτων που εφευρίσκοται, ίσως για να γελοιοποιήσουν την όλη κατάσταση. Πραγματική και συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύσσεται για την πραγματοποίηση και εκμετάλλευση αυτών των δυνάμεων και η σοβαρότητα των ερευνητών αποδεικνύει πως μάλλον σ'αυτόν τον τομέα έχουμε πολλά να δούμε ακόμα...

Το ανησυχητικό είναι πως οι έρευνες αυτές γίνονται από ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν σε οργανισμούς - κυβερνήσεις και πολυεθνικές- που κυνηγούν τη δύναμη και όχι τη γνώση. Όπως ανέφερα ήδη, πολλά πειράματα γίνονται κάθε μέρα σ'όλο τον πλανήτη με σκοπό να ελεγχθεί η άγνωστη αυτή ενέργεια. Δεν γνωρίζουμε τι έχει ανακαλυφθεί, αλλά μπορούμε να εικάσουμε.

Αν θές να μάθεις που έχει φτάσει αυτή η γνώση, σήμερα, σκέψου ένα μυθιστόρημα φαντασίας που διάβασες και σου φάνηκε απίστευτο. Σχεδόν σίγουρα αυτό που διάβασες, είναι η μυστική γνώση της προηγούμενης δεκαετίας και όχι του απομακρυσμένου μέλλοντος.
Οι σημερινοί μάγοι των ψυχικών δυνάμεων, κυκλοφορούν ανάμεσά μας κουβαλώντας υπολογιστές με παράξενες κεραίες και ακατανόητα gadgets και μελετούν τις "διαταραχές"
της ενέργειας και του πνεύματος. Μήπως όμως τελικά ανακαλύπτουν κι αυτοί έναν απλώς διαφορετικό "ηλεκτρισμό" και όχι την πνευματική μας πλευρά;



Eδω ο ανθρωπος λεει απλα οτι η επιστημη δεν εχει απελευθεωθει απο καποιους μυθους που ισως θα επρεπε (αν και δε ξερω τι μυθους εννοει), δε λεει οτι σχετιζεται/ταυτιζεται η μαγικη σκεψη με την επιστημη...Τουλαχιστον ετσι το καταλαβα εγω..

Ακριβώς. Έτσι το κατάλαβες εσύ...

Προσυπογράφω. :clapup:


Σχολιο-εμφαση για το ποσο μπορει να εξελιχτει η τεχνολογια και ποσο γρηγορα. Δε βλεπω απαραιτητα συσχετιση με "μαγικες σκεψεις". Ειναι ο "3ος νομος του Κλαρκ" απο ενα βιβλιο του, και προφανως παρατηρει οτι η τεχνολογια μπορει να φτασει τετοιο επιπεδο αναπτυξης που να φανταζει σαν μαγεια στα ματια εκεινου που δε την κατανοει.

..κι εκτός αυτού ότι κάτι που είναι ασύλληπτο από τεχνολογική σκοπιά (γιατί όλα συλλαμβάνονται τελικά, μετά την 17Ν αυτό είναι πια πασιφανές!) είναι παρεμφερές με κάτι μαγικό για κάποιον που του το μεταδίδουν καθώς δεν είναι εκείνος ο εφευρέτης και δεν σκαμπάζει από αρχές λειτουργίας. (το ίδιο είπαμε; Λολ. Αν ναι, βαριέμαι να σβήνω.)

Η μη κατανόηση αγγίζει την μαγεία κάποιου δέους. Κι αυτό μαγεία είναι.
Όπως ακριβώς η κυρα Κατίνα που θαυμάζει αυτό που δεν καταλαβαίνει στην Κυριακάτικη λειτουργία χωρίς να κατέχει γρι περι της καθαρευούσης...


Τα περι λαμπας δε καταλαβα πως σχετιζονται (κι ας εχει παρει το αυτι μου τον Τεσλα). Δλδ γιατι η διελευση ηλεκτρονιων μεσα απο εναν αγωγό με αντιστασεις που θερμαινεται και εκπεμπει φως....να το ονομασω αλχημικη λυχνια ; :hmm:

Εσύ όχι. Αλλά μέχρι να το πεις λάμπα, κάποιοι πριν από σένα το προχωρούσαν στο μυαλό τους (λίγες μέρες μετά την πρώτη χρήση της λάμπας που φώτιζε τα σκοτάδια τους) ταυτίζοντάς το με μια ανακάλυψη βαθύτερου περιεχομένου από αυτό που του έχουμε πια προσδώσει.
Και μιλάμε για λάμπα. (που΄κανε τη νύχτα μέρα). Όχι για οδοντικό νήμα.

Όσο για το "αλχημική λυχνία", δυστυχώς οι αλχημιστές της εποχής δεν ήξεραν τον περιοδικό πίνακα των στοιχείων και για αυτό είπαν "καλομέλανας" και όχι Hg2Cl2. :hmm:

Εσύ ονόμασε το και "Λοριενική διαφορικότητα του φωτός".
Πάλι λάμπα θα περιγράφεις.
Μπερδεύεις τον εαυτό σου του 2009 παρά 1 μήνα με τον εαυτό σου σε εποχές αλχημικές.

Το θεμα δεν ειναι αν κατι ξεκινησε με την ταμπελα "μαγεια" "τσαρλατανος", αλλά αν οντως αυτα αποτελεσαν την κινητηριο δυναμη της εξελιξης της επιστημης. Οτι δλδ οι κουφες ιδεες ας πουμε, προχωρανε την επιστημη επειδη καθονται ολοι οι υπολοιποι να τις αποδειξουν λανθασμενες.

Πάρε το πιο κοινό παράδειγμα, τον Γαλλιλαίο.
Στην εποχή του θεωρήθηκε εκκεντρικός, μάγος, αλχημιστής, βλάσφημος.
Τώρα θα σηκώνουν τα πτώματά τους από τον τάφο να τα δικάσουν… που θα έλεγε κι ο Μπρεχτ… Και είναι κρίμα…
Μόνο που δεν έχει βρεθεί ακόμη, επιστημονικός τρόπος να δικάζεις στάχτες και καυσόξυλα.
Γιατί με τα κόκκαλα μπορούσε να γίνει μια έστω τυπική δίκη του σκελετού του. :D

..και φυσικά να αθωωθεί of all charges.

Αρα θεωρεις οτι αν δεν υπηρχνα οι τσαρλατανοι, θα ειμασταν σε επιστημονικο-τεχνολογικο σκοταδισμο ;

Άσε το ένστικο της θέλησης να σε οδηγήσει. :bleh:

1. Ποιά τα κριτήρια που θεσπίζεις για τον διαχωρισμό της τσαρλατανιάς με κάτι άλλο;

2. Το ερώτημα σου βρίσκει αναλογία στο: αν δεν υπήρχαν κλέφτες, θα'μασταν φτωχοί ?!!!
Λες και οι κλεφτες κλέβουν για να τα μοιράζουν στον κόσμο! (εξ. οι αναρχικοί των σούπερ μάρκετ που βέβαια όλο και κάτι θα τσεπώνουν οι ίδιοι. Καραλολ)
Το ερώτημα σου είναι απλοϊκά αφελές.

Η ανυπαρξία των μάγων αλλά ακόμη και των τσαρλατάνων κανείς δεν ξέρει σε τι θα συνιστούσε στη πρόοδο των επιστημών. Ίσως μια πιο βραδείας μορφής πρόοδο.
Αλλά η ύπαρξη τους ΣΥΝΙΣΤΑ (με bold και κεφαλαία) επιστημονικό ενδιαφέρον και απτή φλόγα εμπνεύσεως για μεταγενέστερες ανακαλύψεις σε όλα τα πεδία των επιστημών.
Άρα στο μεν πρώτο έχουμε πιθανότητες, στο δε δεύτερο έχουμε στοιχεία.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

fantasmenos

Τιμώμενο Μέλος

Η Διαταραγμένη Προσωπικότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Θεολόγος και μας γράφει απο Μαυροβούνιο (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,026 μηνύματα.
Κοίτα το αν η αστρονομία ήταν ομαλή συνέχεια ή σύγκρουση της αστρολογίας δεν ξέρω. Ίσως έχεις ένα δίκιο σε αυτό.

Η επιστήμη προσπάθησε να περιορίσει τη "μαγεία" και τους τελευταίους αιώνες. Ίσως όμως έγινε γιατί θεωρήθηκε αιτία της στασιμότητας των ανθρώπων. Μπορεί η εκκλησία όπως λες να συμπαρατάχθηκε με την επιστήμη ενάντια στην "μαγεία" από μια πλευρά (προφανώς αναφέρεσαι στο χριστιανισμό) αλλά στον τελευταίο υπάρχει μαγεία (όπως την εννοείς) και μυστικιστικές τελετές (όπως σε κάθε πίστη)

Αλλά στον φανταστικό διάλογο μπορεί να έρθει κάλλιστα ο Ο.Π. (ουδέτερος παρατηρητής) και να σου πει ότι επειδή ο Κέπλερ διάβαζε αστρολογία δεν σημαίνει ότι η επιστήμη της αστρονομίας θεωρεί την αστρολογία μέρος της. Οι περισσότεροι αστρονόμοι δεν διαβάζουν αστρολογία! Συγνώμη αλλά ήταν κάπως χοντροκομμένο το επιχείρημα. Θα μου πεις ότι βλέπω το δέντρο και χάνω το δάσος αλλά δεν μπορούσα να μη το γράψω :P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δεσμώτης

Περιβόητο μέλος

Ο Δεσμώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών. Έχει γράψει 4,605 μηνύματα.
Κοίτα το αν η αστρονομία ήταν ομαλή συνέχεια ή σύγκρουση της αστρολογίας δεν ξέρω. Ίσως έχεις ένα δίκιο σε αυτό.

Να το θέσω με πρόσωπα για να είμαστε λιγότερο εκτός θέματος:

Αν ο πρόδρομος του Χριστού ήταν ο Ιωάννης, εύλογο δεν είναι να περιμένουμε να εμφανιστεί κι ο Χριστός, κάπου κάπως κάποτε, πιδίμ;

Απλώς αλλού επικεντρώθηκε ο jesus κι αλλού ο baptist.
Το ίδιο και στην αστρολογία/αστρονομία. Η μία ασχολήθηκε με την επίδραση του αστρικού φωτός και της θέσης των πλανητών στην ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχολογία ενώ η αστρονομία "καθαρά" για αστρονομικά φαινόμενα, πλανήτες, αστέρια, αστεροειδείς, μαύρες τρύπες, κοσμική ακτινοβολία (big ντόρος) κλπ.

Όταν κάτι δεν αποδεικνύεται επαρκώς, συνεχίζεις με ό,τι σου μένει.

Βέβαια, η συνέχεια διόλου ομαλή δεν υπήρξε. Η σύγκρουση που και στις μέρες μας υφίσταται (μάλιστα έχω ακούσει για αστρολόγους να μιλούν με αστρονομικό ύφος και ορολογία, για ακριβή αστρική θέση και σχετικότητα κινήσεων πλανητών) άρχισε με αλληλοκατηγορίες μέχρι τελικής επικράτησης αλλά η αρχική δυσαρμονία αντικαταστάθηκε πλέον από μια αρμονία της επιλεκτικότητας.
Πίστεψε ό,τι θες. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, θα πουν και οι μεν και οι δε. Αν και οι αστρονόμοι μπορεί να λοξοκοιτάξουν τη προτελευταία σελίδα των εφημερίδων, θα είναι πιο κατηγορηματικοί από τους αστρολόγους ως προς αυτό, τουλάχιστον.


Η επιστήμη προσπάθησε να περιορίσει τη "μαγεία" και τους τελευταίους αιώνες.

Ο Άλντους Χάξλεϊ και ο Γουίλιαμ Μπάροουζ παρατήρησαν την αντίληψη κάτω από την επίδραση ψυχοτροπικών φαρμάκων (mind altering drugs). Tο LSD και τα χημικά παραισθησιογόνα προσφέρουν θρησκευτικά οράματα στους αναζητητές του Θεού, μαγικές πραγματικότητες στους αναζητητές της μαγείας, τρόμο στους φοβισμένους.

Αν η χρήση κάποιων χημικών ουσιών είναι μια "χυμική κατάσταση του μυαλού" (μια παραλλαγή της λέξης χημεία που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις χύνω, χυμός), είναι πολύ ενδιαφέρον να αναλογιστούμε τι είδους ουσίες κυκλοφορούν μέσα στον εγκέφαλό μας αυτήν τη στιγμή: ηρεμιστικές ουσίες, χημικά παρόμοιες με το όπιο, ορμόνες που επιταχύνουν τις αισθήσεις και την αντίληψη που μοιάζουν με τα βαρβιτουρικά και την κοκαϊνη, ουσίες παρόμοιες με το viagra που ελέγχουν τη σεξουαλική διάθεση.

Όπως έλεγε και ο Τσ. Μπουκόβσκι για την πραγματικότητά μας: "Η πραγματικότητα είναι μια ψευδαίσθηση που οφείλεται στην έλλειψη αλκοόλ". Η αλήθεια είναι πως το κεφάλι μας είναι γεμάτο αλκοόλες: η πραγματικότητα είναι πως δεν είναι αυτή που παρατηρούμε. Είμαστε μονίμως κάτω από την επήρεια χημικών ουσιών και η αντίληψή μας είναι ένας χημικός μηχανισμός.

Η τεχνολογία ελέγχου της "χημείας της αντίληψης" έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο απ'ό,τι νομίζουμε, αλλά δεν αποκαλύφθηκε - τουλάχιστον στο κοινό- αν απελευθερώνεται απ'αυτήν κάποια παραψυχική δύναμη. Τα μαγικά φαινόμενα της χημικής αντίληψης (ψυχεδέλειας) ήταν παρατηρούμενα μόνο από το χρήστη των ουσιών και όχι απ'τους παρατηρητές.

Πολλές θεωρίες ξεπήδησαν για να εξηγήσουν αυτό το γεγονός. Μερικές απέρριψαν τα πάντα σαν παραισθήσεις και ασχολούνταν με την ανάλυση των παραισθήσεων σύμφωνα με τις αρχές της ψυχανάλυσης. Δεν τις θεωρώ άστοχες, καθώς στην ανάλυση των ονείρων και των παραισθητικών μορφών κρύβονται μεγάλα μυστικά. Άλλες πάλι θεώρησαν ότι το πρόβλημα δεν ήταν πως οι δυνάμεις δεν ελευθερώνονταν, αλλά πως αυτές ήταν φανερές μόνο σ'αυτούς που δεν έχουν παγιωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, κάτι που απέκλειε κατευθείαν την παρατήρησή τους από τους κυνικούς ερευνητές.


Ίσως όμως έγινε γιατί θεωρήθηκε αιτία της στασιμότητας των ανθρώπων.

Ίσως όπως λέμε 50%
...ή όπως λέμε 90 και βάλε;
Απλή απορία, without the mask.

Μπορεί η εκκλησία όπως λες να συμπαρατάχθηκε με την επιστήμη ενάντια στην "μαγεία" από μια πλευρά (προφανώς αναφέρεσαι στο χριστιανισμό) αλλά στον τελευταίο υπάρχει μαγεία (όπως την εννοείς) και μυστικιστικές τελετές (όπως σε κάθε πίστη)

Συνήθως αυτοί που αποφασίζουν τι είναι μαγεία, είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται περισσότερο με δραστηριότητες της θρησκείας και της επιστήμης -θεολόγοι, κληρικοί, επιστήμονες και φιλόσοφοι. Η μαγεία βοηθά στον προσδιορισμό της θρησκείας και της επιστήμης, αποτελώντας το παράδειγμα του τι δεν είναι αυτές. Η μαγεία είναι κακή επιστήμη ή κατώτερη θρησκεία -ένα σύνολο δεισιδαιμονιών και λαθών..Η αναγνώριση της μαγείας μοιάζει πολύ εύκολη σήμερα, γιατί οι αντιλήψεις μας για τη θρησκεία και την επιστήμη είναι σαφείς και ευρέως διαδεδομένες. Οι πρακτικές όμως που χαρακτηρίζονται ως μαγικές υπήρξαν ποικίλες στην ιστορική πορεία ανάλογα με τις αλλαγές και τις εξελίξεις στην επικρατούσα θρησκεία και την καθιερωμένη επιστήμη. Η διαδικασία αυτή δεν υπήρξε απλή και σταθερή, αλλά μια σχέση που τη χαρακτήριζαν πολυάριθμες ανατροπές. Η χθεσινή Ορθόδοξη χριστιανική πρακτική έγινε, σε μερικές περιπτώσεις η σημερινή μαγική πρακτική, όπως ακριβώς και η αλχημεία ήταν κάποτε μια αποδεκτή μορφή επιστήμης αλλά σήμερα θεωρείται μαγική ενασχόληση...

Η μαγική πρακτική δεν είναι καθόλου προσβλητική για το Θεό ή τον άνθρωπο, αφού η ρίζα ή το θεμέλιο όλης της μαγείας βρίσκεται στην Αγία Γραφή. -ο φόβος του Θεού είναι η αρχή κάθε σοφίας-και η αγαθοεργία είναι το τέλος: ο φόβος του Θεού είναι η αρχή της μαγείας. Γιατί η μαγεία είναι σοφία, και μ'αυτήν την έννοια οι σοφοί άνθρωποι αποκαλούνταν μάγοι. Οι μάγοι ήταν οι πρώτοι Χριστιανοί. Γιατί με την ανώτερη γνώση τους ήξεραν ότι ο Σωτήρας που ήταν γραφτό να έρθει, είχε τώρα γεννηθεί σαν άνθρωπος -ότι ο Χριστός ήταν ο Λυτρωτής μας, ο Προστάτης μας και Μεσολαβητής μας..Κανείς λοιπόν δεν πρέπει να προσβάλλεται από το σεβαστό και ιερό τίτλο του Μάγου -έναν τίτλο που αξίζει κάθε σοφός άνθρωπος, γιατί περπατά σ'αυτό το μονοπάτι που κι ο ίδιος Χριστός περπάτησε-στο μονοπάτι της ταπεινότητας, της αγαθοεργίας, της ευσπλαχνίς, της νηστείας, της προσευχής κλπ. :P

..να μην ξεχάσω, μέρες που'ρχονται:

Η μαγεία δεν είναι τίποτε άλλο από τη σοφία του Δημιουργού που αποκαλύφθηκε και εμφυτεύθηκε στη Δημιουργία. Είναι μια λέξη που δεν προκαλεί καμιά δυσαρέσκεια στο ίδιο το Ευαγγέλιο. Οι (3) μάγοι ήταν οι πρώτοι υπηρέτες που ο Λυτρωτής μας βρήκε στον κόσμο αυτό και οι μόνοι φιλόσοφοι που τον αποδέχθηκαν στη φυσική του μορφή, πριν ακόμη κι Αυτός ο ίδιος ανακαλύψει τον εαυτό του.
Μην φοβάστε τη λέξη.
Η θρησκεία σας την αγκαλιάζει με νόημα. ;)

Φαντασμένε,

Εν παραλλήλω με την ανάπτυξη ενός επιστημονικού τρόπου σκέψης στην Αρχαία και νεότερη Ελλάδα (κι όχι μόνο), υπήρχε έντονη η παρουσία εναλλακτικών θεραπειών, βοτανολόγων, φυτοθεραπευτών, ιερέων-θεραπευτών, που δρούσαν στην ίδια κοινωνία χωρίς κανένα πνεύμα ανταγωνισμού με τους "επιστήμονες" ορθολογιστές, καθως ο κόσμος αποδεχόταν εξίσου και τους δύο κι εφάρμοζε τις υποδείξεις τους. Παράλληλα με τα φάρμακα, έκανε χρήση προσευχών και φορούσε τα προτεινόμενα φυλαχτά (ή εσφαζε τον σιτευτόν μόσχον! :))

Στη συνείδησή τους ο άνθρωπος ήταν μια ψυχοσωματική ενότητα (το ολιστικό πρόσωπο του ανθρώπου δεν αποτελεί σύγχρονο γνώρισμα) κι η θεραπεία της κάθε αρρώστειας επικεντρωνόταν ταυτόχρονα στο ψυχικό και στο σωματικό επίπεδο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι οι όροι καθαρμός κι εξαγνισμός είχαν ταυτόχρονα φυσική και ηθική σημασία.

Στην αρχαία Ελλάδα, κάθε μορφή γνώσης είχε ταυτόχρονα και μυστικιστικές πλευρές, που αργότερα χαρακτηρίστηκαν ως είδη μαγείας. Ιστορικά κάθε προσπάθεια του ανθρώπου για μια ουσιαστική γνώση, ποτέ δεν περιοριζόταν σε απλή παρατήρηση ή ανίχνευση του περιβάλλοντα κόσμου.

Από τους Πυθαγόρειους στον Ταοϊσμό, απο το θιβετιανό Βουδισμό στον ινδικό Ταντρισμό, απ'τους Πλατωνικούς στους Σούφι, η μαγεία κι η αλχημεία είναι βαθιά συνδεδεμένες με την καρδιά της διδασκαλίας τους αλλά ταυτόχρονα αποτελούν κι εξωτερικές εκδηλώσεις της εσωτερικής πνευματικής μεταμόρφωσης.

Όλα αυτά αντί του "συμφωνώ" γιατί νιώθω το τσίγκλισμα παντού επάνω μου να παραθέσω τα δεκαπλάσια και να μπώ έτσι στην ατραπό της σύνδεσης μαγείας και Χριστιανισμού/Ορθοδοξίας.

Στον χριστιανισμό υπάρχουν τόσα που κάποιοι θα έτρεμαν αν τα είχαν γνωρίσει.
Τα δύο πρόσωπα του ιερού έχουν γίνει ένα...:whistle:

Αλλά στον φανταστικό διάλογο μπορεί να έρθει κάλλιστα ο Ο.Π. (ουδέτερος παρατηρητής) και να σου πει ότι επειδή ο Κέπλερ διάβαζε αστρολογία δεν σημαίνει ότι η επιστήμη της αστρονομίας θεωρεί την αστρολογία μέρος της. Οι περισσότεροι αστρονόμοι δεν διαβάζουν αστρολογία! Συγνώμη αλλά ήταν κάπως χοντροκομμένο το επιχείρημα. Θα μου πεις ότι βλέπω το δέντρο και χάνω το δάσος αλλά δεν μπορούσα να μη το γράψω :P

Ήταν ένα παράδειγμα ενός επιστήμονα που αναγνώριζε την προσφορά της αστρολογίας στην απεικόνιση του σύμπαντος με επιστημονικότερες μεθόδους και μετρήσεις. Φρονώ. :redface:

πσ. το δάσος βλέπς. :P

[Νωεύς]
Εάν έχετε πίστιν ως κόκκον σινάπεως...". [/Νωεύς]

Να φοβάσαι τους φοβισμένους.
Μη φοβάσαι τους αθεόφοβους...
Ας θυμόμαστε μόνο ότι μας στραβώνουν και τα φώτα, όχι μόνο το σκοτάδι...

Η πίστη μου έχει μέγεθος κόκκου λιπάσματος που τρέφει και φροντίζει όλα τα φυτά (σινάπεως included).:redface: (και ξέρω να φτιάχνω και μαμάτη σπιτική μουστάρδα περικαλώ. Αμ πώς!)

Και είναι τρέλα να πιστεύεις σε κάτι που δεν βιώνεις ή που βιώνεις την πλήρη αδιαφορία αυτού που πιστεύεις και όσοι πιστεύουν να επικεντρώνονται σε νηστείες, λιτανείες και μλκ λες και ο Θεός νοιάζεται για το τι θα εισέλθει στον πεπτικό σου σωλήνα ή αν θα κάνεις τον σταυρό σου και να λες το "Άγιος ο Θεός" τρείς φορές, όχι δύο αντί να λες "τέκε-τέκε-ταπλάνκ" !
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
...
Τα δύο πρόσωπα του ιερού έχουν γίνει ένα...:whistle:
....
Να φοβάσαι τους φοβισμένους.
Μη φοβάσαι τους αθεόφοβους...
Ας θυμόμαστε μόνο ότι μας στραβώνουν και τα φώτα, όχι μόνο το σκοτάδι...

Προτιμώ να μπορούσα, να τους αγαπήσω και τους δύο...Ειδικά σ' ασυννέφιαστο μεσημέρι, κοιτάζοντας τον ήλιο κατάματα...Και τότε θα μπορώ να πω: Μόνʼ στους θεούς να δώσεις συγχαρίκια
Τη βάρβαρη πνοή τους μη και νιώσεις…
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Δεσμώτης

Περιβόητο μέλος

Ο Δεσμώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών. Έχει γράψει 4,605 μηνύματα.
Προτιμώ να μπορούσα, να τους αγαπήσω και τους δύο...Ειδικά σ' ασυννέφιαστο μεσημέρι, κοιτάζοντας τον ήλιο κατάματα...

"... κανείς δεν είμαι πάντα Ωκεανός που συνεχώς βογγά αλλά και θάλασσα αυγουστιάτικη που σπαρταρά στον ήλιο." Α.Εμπειρίκος


Και τότε θα μπορώ να πω: Μόνʼ στους θεούς να δώσεις συγχαρίκια.
Τη βάρβαρη πνοή τους μη και νιώσεις…

Κανείς Θεός. Μόνο τα πουλιά ξέρουν τι κόπος είναι να πετάς...

Στ' ανεμοψιθυρίσματα, εκεί που σε καλούν τα ακροφτέρουγά σου!
Μακρύτερα, βλέπει ο γλάρος που πετάει ψηλότερα.
Πάψε να κρώζεις, άσε και τα ακροβατικά που καμώνονται πως ξέρουν τα σμήνη κι οι παντοκράτορες και, επιτέλους!
Παραμέρισε ο,τιδήποτε σε περιορίζει.

Σπάζοντας τις αλυσίδες της σκέψης, ροκανίζεις τα δεσμά του κορμιού.

Ψηλά. Σε ανοιχτούς ουρανούς.

Απογείωση. Εφαλτήριο, η ψυχή η ίδια.



Τα παιδιά, οι ποιητές κι οι αλαφροΐσκιωτοι ξέρουν να κοιτάζουν κατά τη θολή γραμμή των οριζόντων. Από ψηλά.
Και τα πουλιά, αυτά κι αν ξέρουν. Να λογαριάζουνε σωστά τον κόπο.
Όχι σαν κάτι βιαστικά πεταρίσματα (φρρριιιττττ, φρρριιιτττ) που τραβάνε ίσια κατά το φως μόνο και μόνο για να το κρύψουνε!


Για πιάσε γη κι άκου την ποιήτρια:
"Έχω κι εγώ ένα σωρό απωθημένους ουρανούς, μα δεν σκοτώνω τ΄άστρα..." (Κ.Δημουλά)

Μα το Θεό σου λέω, με νωείς; :redface:


 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lorien

Περιβόητο μέλος

Ο Lorien αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,880 μηνύματα.
Ακολουθει, μοιραια, ξεδιπλωση του μυρωδατου σεντονακίου, για να δουμε τι σχέδια εχει μεσα :hmm:

Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τον ίδιο σου τον τρόπο σκέψης εναντίον σου, έχει ήδη βρεί το "στίγμα" σου και μπορεί να "συντονιστεί" μαζί σου: Εσύ τώρα που διαβάζεις αυτό το post, ψάχνεις να βρείς τη μαγεία σ'αυτά που γράφω.
Oooχι. Προσπαθω να καταλαβω τι θελεις να πεις. Αν ειχαν μαγεια θα τα καταλαβαινα με τη μια παντως :P

Η μαγεία δίνεται όμως μόνο σ'αυτούς που έχουν εκπληρώσει τη "θυσία" του προηγούμενου εαυτού τους. Αν θέλεις να πιστέψεις στη μαγεία, πήδα από το μπαλκόνι σου, τώρα! Αυτό είναι το μυστικό που δεν σου έχουν πει!
Προς Θεού μην πηδήξεις από το παράθυρό σου και με φορτώσεις με τύψεις (και μετά με ποιον θα κάνω παράθεση της παράθεσης ω αντιπαράθεση!).
Ήταν απλώς ένα παράδειγμα υποβολής. Αλλά πρόσεξε πώς τριγυρίζει ακόμη στο μυαλό σου. Βάζω στοίχημα πως το ξαναδιάβασες μέχρι να φτάσεις σ'αυτήν την πρόταση. Αυτή είναι η υποβολή. Ξαναδιάβασε το προηγούμενο παράδειγμα με το μπαλκόνι. Αυτήν την στιγμή, ο νους μου είναι συντονισμένος με το νου σου, συγκεκριμένα ο ίδιο ο νους σου τα σκέφτεται αυτά. Χρησιμοποιήθηκαν βέβαια και κάποια οπτικά τρικ (τα πλάγια γράμματα). Το παράδειγμα είναι επικίνδυνο, γιατί γνωρίζω πολλούς που θα πηδούσαν από το μπαλκόνι τους, αν το διάβαζαν σε κάποιο βιβλίο που θεωρούν "ιερό".
Oμολογω πως δε το ξαναδιαβασα και τιποτα άλλο δε τριγυριζει στο μυαλο μου εκτος απο το "What the hell are talking about man ?!!". Ουτε ενιωσα τα αποτελεσματα καποις υποβολης. Σε τι με υπεβαλες αληθεια ; :confused:

Επειτα γραφεις ενα κειμενο για το οτι ειναι σημαντικο να ελεγχουμε την πληροφορια αν θελουμε να ελεγχουμε τα μυαλα των αλλων. Γνωστα πραγματα, αλλα οχι στο θεμα μας φοβαμαι...

(Ακόμα και σε συγκριτικά πειράματα όπου αποκρυπτογραφήθηκαν μυστικά μηνύματα σε διαφημίσεις που αντιστιχούσαν στο 1/25 του δευτερολέπτου διαπιστώθηκε ότι οι πωλήσεις ήταν αφάνταστα μεγαλύτερες από αντίστοιχες διαφημίσεις χωρίς "κρυφά" μηνύματα. Κάτι παίζει με το συλλογικό ασυνείδητο κατα Γιούνγκ.)
Αυτό ειναι hoax (μυθος-φαρσα), παρεπιπτοντως. Συνεβη τη δεκαετια του 60 μια φημη την οποια εκμεταλευτηκε καποιος και ανεφερε οτι αυξησε πωλησεις σε ποπ κορν και κοκα κολα, με τον τροπο αυτο. Ομως ουτε μπορεσε κανείς να αναπαραγει το πειραμα, ουτε (ακομα και σημερα) υπαρχουν επιστημονικά στοιχεια οτι εχει μεγαλη επιδραση. Αν ειχε, θα ηταν πιο δραματικά τα αποτελεσματά της.

Ο Μέσμερ έμεινε τελικά στην ιστορία όχι σαν θεραπευτής, αλλά σαν ο πατέρας του υπνωτισμού και της υποβολής.Κατάφερνε με την παρουσία του να "εμπνέει" την αλλαγή της αντίληψης. Δεν πιστεύω πως τα φαινόμενα που αντιμετώπιζαν οι ασθενείς του ήταν ανύπαρκτα. Όσο πίστευαν στις δυνάμεις του Μέσμερ, οι δυνάμεις αυτές υπήρχαν και κυκλοφορούσαν μέσα τους. Όταν έχασαν τη πίστη τους- δλδ. την επικέντρωση της αντίληψής σε σχέση με κάποια δεδομένα-ο Μέσμερ μεταρεπόταν σε απατεώνα.
Μια τεχνική που αφορα ικανοτητες του εγκεφαλου που αγνοουμε, θα πρεπει να μπορει να δουλεψει ανεξάρτητα από το αν εξαρχης πιστευουμε οτι σιγουρα θα δουλεψει. Με καθαρο μυαλό και ανοιχτο. Η εντονη πιστη σε κατι εγκυμονεί τον κίνδυνο να δουμε/βιωσουμε αυτα που προσταζουμε μεσω πιστης στον εγκεφαλο μας να δει/βιωσει. (ξεφευγουμε νομιζω ομως...)

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η γέννηση του Πνευματισμού. Ο Πνευματισμός -η μοντέρνα μαγική πρακτική επίκλησης πνευμάτων- μπορούμε να πούμε πως ξεκίνησε το 1848 σε ένα αγρόκτημα στα περίχωρα της Νέας Υόρκης. Η οικογένεια Φοξ άρχισε να ακούει μυστηριώδεις χτύπους μέσα στο σπίτι, που αμέσως "κατάλαβαν" πως ήταν Κώδικας Μορς. Τα πνεύματα περίμεναν να περάσουν ακριβώς τέσσερα χρόνια από την εφεύρεση του κώδικα Μορς για να τον χρησιμοποιήσουν!
Αποριες-παρατηρησεις :
1. Παραδειγμα ....που μας δειχνει ΤΙ ακριβως ; :confused::confused::worry:
2. Τι σημασια εχει οτι περασαν 4 χρονια "ακριβως" ; Και πως ξερεις οτι ήταν "ακριβως" 4 χρονια ; Ουτε μερα , ουτε ωρα παραπανω/λιγοτερο ;
3. Οτι κι αν σημαινει για τα 4 χρονια....ειναι λαθος, γιατι ο κωδικας μορς εφευρεθηκε το 1836, αρα 12 χρονια πριν....

Αυτό που αποκαλούμε μαγεία, (χωρίς να αναγνωρίζουμε τι ακριβώς εννοούμε), είναι μια πολύμορφη τέχνη της κατασκευής και κατάλυσης πραγματικότητας, με ποικίλες μεθοδολογίες που μπορούν να αναλυθούν μόνο με τους όρους που η κάθε μορφή αυτής της τέχνης ορίζει κι έχει σχέση με την αληθινή πρόθεση και τη θέληση αυτού που την εφαρμόζει στον εαυτό του ή σε τρίτους. Το να περιγράφεις με φυσικό τρόπο το υπερφυσικό αυτό δεν την καθιστά αυτοαναιρούμενη επειδή η περιγραφή γίνεται από κάποιον παρατηρητή που ανήκει στη φύση. Το υπερφυσικό απλώς, στέκει πέρα από τις μαγικές περιγραφές/πρακτικές κι η φαντασία μας υστερεί...
Οταν οι μεθοδολογιες στηριζονται/αποτελουνται απο γνωσεις, τοτε μιλαμε για επιστημη/τεχνολογια. Οταν οι μεθοδολογιες βασιζονται σε θεωριες φαντασιας που αδυνατουμε καν να ξερουμε αν ισχυουν ή που ξερουμε πως δεν ισχυουν, και οι φορείς της επιμενουν οτι ισχυουν, χωρις να δινουν ομως επαναληψιμα αποτελεσματα, το λεμε τσαρλατανισμο,μαγεια κλπ. Το "αυτοαναιρουμενο" που ανεφερα, ηταν μοιραιο, βαση του ορισμου που εμεις οι ανθρωποι εχουμε δωσει στην λεξη "μαγεια". Ισως να μην ειναι ευστοχη περιγραφη, αλλά αυτο εχουμε συμφωνησει να λεμε οτι ειναι η μαγεια.

Σήμερα άλλωστε ο κλάδος της παραψυχολογίας έχει ασχοληθεί αναλυτικά με το φαινόμενο της τηλεπάθειας, της ψυχοκίνησης, των ψυχικών, των μέντιουμ, της ύπνωσης...Σε μία περίοδο σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων, μοιάζει όλα να έχουν εξηγηθεί. Τι μένει λοιπόν στο ανεξήγητο και το υπερφυσικό;
Λεξη-κλειδι : "μοιαζει". Δεν ειναι ετσι ομως.

Ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς οι σύγχρονοι τεχνολογικοί άνθρωποι, είναι η πραγματικότητα της μαγείας: ότι δηλαδή πρόκειται για μια αόρατη δύναμη, που όπως κάθε άλλη πηγή ενέργειας υπακούει σε ορισμένους νόμους, μπορεί δε να παραχθεί και να ελεγχθεί από αυτούς που γνωρίζουν πώς να τη χρησιμοποιούν. "
Συχνά η μαγεία είναι μια ασύλληπτη όψη της καθημερινότητας, γιατί η πιο φανερή πλευρά της μαγείας είναι αυτή της αλλαγής ή της μεταμόρφωσης", υποστηρίζει η Μάριαν Γκριν (Marian Green) που για χρόνια μελέτησε όλες τις πλευρές της δυτικής μυστικής παράδοσης.
Αν κατι δε το βλεπεις, δε το αντιλαμβανεσαι με καμία απο τις αισθησεις σου, δε μπορεις να το αναπαραγεις, και δεν μπορεις να παρατηρησεις ουτε τις επιπτωσεις του εμμεσα, τοτε 2 τινα ισχυουν : α) δεν υπαρχει, β) ειναι εκτός των δυνατοτητων μας τοσο για αντιληψη οσο και για χρηση (επομενως , στην πραξη, για μας, σημερα, ...παλι "δεν υπαρχει" ). Ξεκινησα την προταση με το "αν", υποψιν.

Η μαγεία περιλαμβάνει όλα τα μη εξηγήσιμα υπερφυσικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Άγγλο ερευνητή και ιστορικό Τζορτζ Λακ (George Luck). Στον αρχαίο κόσμο η μαγεία ήταν μέρος του τρόπου με τον οποίο γινόταν αντιληπτός και κατανοητός ο κόσμος. Τα μυστικά του σύμπαντος δηλαδή, τα οποία ανιχνεύονται με την αστρονομία, ήταν κάποτε αντικείμενο των μάγων.
To "υπερφυσικό", ειναι μια λεξη που κατασκευασαμε για να περιγραφουν πραγματα που δε μπορουσαν να εξηγηθουν, και ως τετοια, για χαριν κατανοησης (και αφελους παραδοχης οτι "εαν ηταν φυσικο, θα το καταλαβαιναμε"), βαπτιστηκαν "εκτος της φυσης/του φυσικου". Επισης χρησημοποιηθηκε για να αποδωσει θεικη εξηγηση σε κατι που δεν εχει άλλη εξηγηση την εποχη εκεινη. Η λεξη δλδ χρησημοποιηθηκε για εμφαση (σα να λεει "τι διαολο ηταν αυτο!!" ), οχι κυριολεκτικά, αφου τιποτα απο οτιδηποτε συμβεί, δεν ειναι εκτος της φυσης. Προτιμω λοιπον αυτα που δε γνωριζουμε ακομα, να τα λεω απλα "αγνωστα", και οχι να χρησημοποιω απαρχαιωμενες λεξεις φοβισμενων ανθρωπων.

Ταυτόχρονα μαγεία- με μια άλλη έννοια- είναι η άσκηση ελέγχου πάνω σε κάποιον ή κάτι όπως στις περιπτώσεις ατόμων με τηλεπαθητικές ικανότητες και ψυχικές δυνάμεις, των υστερικών και αυτών που -με τη βοήθεια βοτάνων- έπεφταν σε έκσταση και θεωρούνταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια....μάγοι. Στις μέρες μας ο όρος μαγεία μοιάζει να παραμένει κενός ή να γίνεται φολκλόρ. Κόκκινες φωτιές, περίεργα φυλαχτά, σκουπόξυλα κλπ. Σκηνοθετικό ντεκόρ για το γύρισμα μιας ταινίας.
Ασκηση ελεγχου πανω σε καποιον μεσω τηλεπαθειας/ψυχικων δυναμεων = τηλεπαθεια. Αν ειναι σε αντικειμενο = ψυχοκινηση. Εχουμε λεξεις, δε χρειαζομαστε λεξεις μυστηριες που μπερδευουν και φοβιζουν κοσμο, οπως η "μαγεια".

Η έννοια της μαγείας σήμερα έχει μια σαφή φιλοσοφική διάσταση. Η μαγεία είναι η υπέρτατη αντίληψη του κόσμου -ορατού και αόρατου- που μας περιβάλλει, σημειώνει στο βιβλίο του "Πραγματική Μαγεία" ο ψυχολογος ψυχοθεραπευτής Γουέιν Ντύερ. "Η μαγεία είναι η γνώση που επικρατεί στο χώρο της ανώτερης συνείδησης. Αυτή η γνώση, αποτελεί την υπέρτατη πραγματικότητα που κάθε ανθρώπινο ον κρύβει μέσα του", υποστηρίζει.
Ας το λεει αντιληψη τοτε. Τι κολλημα ειναι αυτο με τη λεξη αυτη ρε παιδες....(σας μαγεψε επειδη δεν ειναι σαφης και την συνδεει με οτι θελει ο καθενας , μου φαινεται :P )

Ελπίζω να μη θες να σου παραθέσω εκατοντάδες ονόματα (που κολυμπούν στο internet και περιμένουν για το γκουγκλάρισμα σου) που κατά δήλωση τους έχουν αποδεχτεί την ολόλαμπρη επιρροή αρχαίων θεωριών όπως της αλχημικής "να γίνει το μολύβι χρυσάφι" στις θεωρίες και τις ανακαλύψεις τους.
Μα οπως ειπα και πριν, η αλχημεια ηταν χημεια κατα βαση. Εξερευνηση της χημειας, που απλα καποιοι το παρακαναν λιγο και γιαυτο εχει την φημη που εχει. (θες λινκς για το οτι δεν υπαρχει Philosopher's stone ? :P )

Περι του διαλογου μας που παρεθεσες :
1. Καταρχην δε θα με ελεγες μπιφτεκακι μου, γιατι α)το εχει προλαβει αλλος β)με φτιαχνει
2. Το οτι ο Κοπερνικος εγραψε υπερ της αστρολογιας, την καθιστα εγκυρη ; Ετσι γνωριζεις οτι φτανουμε στη γνωση ; Επειδη το πε ενας διασημος επιστημονας ; Εδω κατα καιρους διχαζεται η επιστημονικη κοινοτητα για κατι, και υπαρχουν οχι ενας, αλλα πολλοι επιστημονες διασημοι που υποστηριζουν κατι, και μετα αποδεικνυονται λαθος. Ετσι ειναι η επιστημη και ετσι προχωραμε. Δεν κανουμε αγωνα ποιος θα πει τα πιο πολλα σωστα. Και το επιστημονικο λαθος, εμπρος μας παει.

Εκεί, όμως, που στρέφει την προσοχή του ο συγγραφέας είναι το "Μανιφέστο κατά της Αστρολογίας" που φιλοξενείται στο ίδιο τεύχος και υπογράφεται από 186 επώνυμους επιστήμονες. Ανάμεσά τους ο φιλόσοφος John Eccles, ο ηθολόγος Konrad Lorenz, o Crick που ανακάλυψε το DNA, o οικονομολόγος Samuelson, όλοι κάτοχοι βραβείων Νόμπελ. Και όλοι αυτοί ρίχνουν το κοινωνικό ή πολιτικό (όχι πάντως το επιστημονικό) τους βάρος εναντίον της Αστρολογίας. Τι χρειάζονται οι 186 υπογραφές αν υπάρχει ένα πειστικό επιχείρημα; "Λίγους μήνες αργότερα, το BBC θέλησε να οργανώσει μια συζήτηση μεταξύ ορισμένων κατόχων βραβείου Νόμπελ και κάποιων υποστηρικτών της Αστρολογίας. Ολοι οι νομπελίστες αρνήθηκαν - ορισμένοι μάλιστα παρατήρησαν ότι δεν έχουν ιδέα για το περιεχόμενο της Αστρολογίας. Οι σοφοί αυτοί κύριοι δεν γνώριζαν καν περί τίνος πρόκειται". Δεν είναι λοιπόν παράδοξο το γεγονός ότι το Μανιφέστο δεν προκάλεσε καμιά βλάβη στην Αστρολογία. "Οι αστρονόμοι κερδίζουν περισσότερα λεφτά από ποτέ άλλοτε, και ακόμα και ένας αμαθής που δεν ξέρει καν τα βασικά στοιχεία της Αστρολογίας, μπορεί με λίγη προπαγάνδα να περάσει μια πολύ απολαυστική ζωή".
Δεν ξερω πως περιμενεις να βρω ετσι απλα, ενα τευχος ξενου τυπου του 1975, αλλά θα σου απαντησω ποια ειναι η γνωμη μου : το πιο πιθανο ειναι (αν ειναι οπως ακριβως τα περιεγραψες), να μην ειχαν τι να συζητησουν σε ενα debate με ενα αστρολογο. Ο αστρολογος θα λεει κατι, και ο αστρονομος/φυσικος θα προσπαθει να του απο την αρχη ολη τη φυσικη για να του αποδειξει οτι αυτο που ισχυριζεται ο αστρολογος ειναι μπαρουφα ! Ε συγνωμη αλλα σιγα μη κατσει ο Νομπελιστας να κανει τετοια "συζητηση". Το μανιφεστο δεν προκαλεσε βλαβη στην αστρολογια, γιατι οταν φτανουμε να μιλαμε για τοσο ειδικες γνωσεις, πρεπει να πληροφορηθεις καμποσα, και να αποκτησεις καμποσες γνωσεις, για να δεις απο μονος σου κατα ποσο στεκει η αστρολογια ή οχι. Ποιος καθεται να το κανει αυτο σημερα ; Δεν εχει χρονο, γιατι.....βλεπει τηλεοραση και ψωνιζει στα πολυκαταστηματα.

Το αν η αστρονομια οφειλει την υπαρξη της στην αστρολογια, δε βλεπω πως το απεδειξες, οπότε μην αρχισουμε να κοπαναμε τα καπουλια μας ακομα, κριμα ειναι. :P

Να σου πω κι εγω ενα διαλογο με το τι λες και τι λεω, να ξεκαθαριζει το τοπιο , να μην μακρυγορουμε :

Δ : Οι επιστημες οπως η αστρονομια/αστροφυσικη κλπ, υπαρχουν επειδη γεννηθηκαν απο τσαλατανο-παραεπιστημες, οπως η αστρολογια , η μαγεια κλπ.
L : Εγω λεω οτι δημιουργηθηκαν λογω της αεναης περιεργειας και διψας για γνωση του ανθρωπου. Τα υπολοιπα ηταν αποτελεσμα ημιμαθειας σε συνδυασμο με φοβο του αγνωστου, ή θελησης ελεγχου καποιων απο άλλους.

Ανθρωπος Α : "Πωω πωω....ειναι μερα και αρχισε να σκοτεινιαζει ! Κοιταξτε ! ο ηλιος μαυριζει !"
Ανθρωπος Β (εκολαπτομενος μαγος/αστρολογος) : "ενδιαφερον...δε ξερω τι διαολο ειναι, αλλα προκαλει φοβο...μυριζομαι "ευκαιρια"...."(τριβει χερια)
Ανθρωπος Γ (εκολαπτομενος επιστημονας) : Μισο να το εξετασουμε ρε παιδια......αν ειχαμε τουλαχιστον τη δυνατοτητα να δουμε που βρισκομαστε και πως ειναι ο ουρανος.....

......καμποσα χρονια αργοτερα....

Εκολαπτομενος αστρονομος : ρε μην αγχωνεστε, βρηκαμε οτι η Γη γυριζει γυρς απο τον ηλιο και μερικες φορες παρεμβαλεται η σεληνη αναμεσα.
Ανθρωπος Α (οκ απογονος) : Ααα...ωστε ετσι λοιπον ! Για κοιτα τι εχει η φυση ! ...
Αστρολογος/μαγος : Ναι, αλλά αυτο σημαινει οτι αν γεννηθεις τοτε, και η σελήνη βρισκεται στον αστερισμο του Αρη, θα βγεις η μετενσαρκωση του Γκαλη. Παραλληλα, οι...(αποχαυνωση...υπνωση...(μαγεια ; ) ...)

Πολλές θεωρίες προσπάθησαν να περάσουν αυτές τις ιδέες σε διάφορα επιστημονικά θέματα, αλλά οι ερευνητές που το έκαναν, αντιμετώπισαν τρομερή αντίδραση -για άγνωστους λόγους- από τα ακαδημαϊκά συστήματα και τις κυβερνήσεις.
Πολλες θεωριες ; Απο αστρολογους και παραεπιστημες ; Οπως ; Και ποσες απο αυτες ειχαν κατι χειροπιαστο πανω στο οποιο να πατησουν, για να τυχουν ακροασης/αποδοχης/ερευνας ; δε διαφωνω οτι μπορει καποιες να ειναι ενδιαφερουσες προς εξερευνηση, αλλά θα ημουν επιφυλακτικος στο να πω οτι ηταν η πλειοψηφια, και αυτες τελικα γεννησαν την επιστημη.

Τα κίνητρα πολλών εξ'αυτών ήταν η θεραπεία των συνανθρώπων τους και όχι η πολιτική δύναμη. Δεν τους άρμοζε τέτοια αντιμετώπιση. Οι ιδέες τους ίσως ν'απέτυχαν γιατί προσπάθησαν να εξηγήσουν τα πάντα, να φτιάξουν θεωρίες που εξηγούν το σύμπαν, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Αλλά τους άξιζε ο σεβασμός και η ελευθερία να προχωρήσουν τις έρευνές τους.
Συμφωνοι. Η αστρολογια παντως, δεν ασχολειται, ουτε καταφερνει, κατι τοσο σημαντικο ωστε να εμπιπτει σε αυτην την κατηγορια (μεχρι στιγμης εστω).

Από τα στοιχεία που έρχονται στα χέρια μας σήμερα για τις έρευνες στα ELF (πολύ χαμηλές Ηλεκτρομαγνητικές Συχνότητες), τη μόλυνση από ακτινοβολίες, το πρόγραμμα νοητικού ελέγχου (;) HAARP και την αποκάλυψη των ερευνών για παραψυχικές δυνάμεις από τα ερευνητικά κέντρα των πρώην δύο υπερδυνάμεων, βγάζουμε το συμπέρασμα πως μάλλον αυτοί οι άνθρωποι απέτυχαν να προωθήσουν τη γνώση τους όχι γιατί έκαναν λάθος στις θεωρίες τους, αλλά γιατί κολύμπησαν σε επικίνδυνα νερά, ελεγχόμενα από συνομωτικές ομάδες με τεράστια συμφέροντα και δεν τους συγχωρέθηκε η "κοινοποίηση" του περιεχόμενου κάποιων απόκρυφων γνώσεων.
Eγω παντως δεν ειπα πως πχ εκεινοι που μιλουσαν καποτε για τηλεπαθεια, ήταν τσαρλατανοι. Μη τα μπερδευουμε..

Δεν μπορούμε, όμως να απορρίψουμε όλη τη θεωρία και την έρευνα για τα παραψυχικά φαινόμενα εξαιτίας των παράλογων και γραφικών συστημάτων που εφευρίσκοται, ίσως για να γελοιοποιήσουν την όλη κατάσταση. Πραγματική και συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύσσεται για την πραγματοποίηση και εκμετάλλευση αυτών των δυνάμεων και η σοβαρότητα των ερευνητών αποδεικνύει πως μάλλον σ'αυτόν τον τομέα έχουμε πολλά να δούμε ακόμα...Το ανησυχητικό είναι πως οι έρευνες αυτές γίνονται από ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν σε οργανισμούς - κυβερνήσεις και πολυεθνικές- που κυνηγούν τη δύναμη και όχι τη γνώση.
Μα δεν απερριψα τις θεωριες που καποτε ακουγονταν τρελες. Απλά δεν πειθομαι απο θεωριες που σημερα, δε πατανε πουθενα. Χωρις να αποκλειω να πατησουν καποτε. Γιατι μη ξεχναμε οτι η προοδος των επιστημων εχει προχωρησει πολυ τους τελευταιους αιωνες. Σημερα δε θα πεις τρελο ευκολα καποιον με μια παλαβη ιδεα, γιατι πολυ απλα η κατανοηση μας της φυσικης ειναι τετοια, που δε μπορουμε ευκολα να αποκλειουμε τα παντα !

Ακριβώς. Έτσι το κατάλαβες εσύ...
Προσυπογράφω. :clapup:
Ενω εσυ γιατι δε λες πως το καταλαβες ; :hmm:

Η μη κατανόηση αγγίζει την μαγεία κάποιου δέους. Κι αυτό μαγεία είναι. Όπως ακριβώς η κυρα Κατίνα που θαυμάζει αυτό που δεν καταλαβαίνει στην Κυριακάτικη λειτουργία χωρίς να κατέχει γρι περι της καθαρευούσης...
Τωρα για την "μαγεια" με την εννοια του δεους θα μιλησουμε ; Πες δεος τοτε. Πες δεος+αγνοια. Αφηστε τη λεξη να πεθανει εν ειρηνη...ας χρησημοποιηθει μονο στις τεχνες για εμφαση...

Εσύ όχι. Αλλά μέχρι να το πεις λάμπα, κάποιοι πριν από σένα το προχωρούσαν στο μυαλό τους (λίγες μέρες μετά την πρώτη χρήση της λάμπας που φώτιζε τα σκοτάδια τους) ταυτίζοντάς το με μια ανακάλυψη βαθύτερου περιεχομένου από αυτό που του έχουμε πια προσδώσει.
Το οποίο βαθυτερο περιεχομενο ηταν ; Και τι σημασια εχει πως το ειπα ΤΟΤΕ που δεν ηξεραν καλυτερα. Εγω κι εσυ μιλαμε ΣΗΜΕΡΑ.

Όσο για το "αλχημική λυχνία", δυστυχώς οι αλχημιστές της εποχής δεν ήξεραν τον περιοδικό πίνακα των στοιχείων και για αυτό είπαν "καλομέλανας" και όχι Hg2Cl2. :hmm:Εσύ ονόμασε το και "Λοριενική διαφορικότητα του φωτός".
Πάλι λάμπα θα περιγράφεις.
Το ερωτημα ειναι, γιατι ΕΣΥ δε το λες λαμπα....αφου με οσο και ψευτομυστυκιστικο ορο που εντυπωσιαζει το πεις,...παλι μια λαμπα περιγραφεις....

Πάρε το πιο κοινό παράδειγμα, τον Γαλλιλαίο.
Στην εποχή του θεωρήθηκε εκκεντρικός, μάγος, αλχημιστής, βλάσφημος.
Τώρα θα σηκώνουν τα πτώματά τους από τον τάφο να τα δικάσουν… που θα έλεγε κι ο Μπρεχτ… Και είναι κρίμα…
Μα οι ΤΟΤΕ αχρηστοι, στενοκεφαλοι και κακοβουλοι τον χαρακτηρησαν ετσι. Οχι εσυ κι εγω του σημερα ! Εγω θελω να μου πεις, ποιοι απο αυτους που εγω κι εσυ σημερα ξερουμε οτι οντως ηταν τσαρλατανοι, εσπρωξαν μπροστα την επιστημη ! Ο Γαλιλαιος γνωριζουμε οτι τα περισσοτερα απο οσα ελεγε ειχαν καποια βαση. Απλα οι τοτε δε το γνωριζαν.

1. Ποιά τα κριτήρια που θεσπίζεις για τον διαχωρισμό της τσαρλατανιάς με κάτι άλλο; 2. Το ερώτημα σου βρίσκει αναλογία στο: αν δεν υπήρχαν κλέφτες, θα'μασταν φτωχοί ?!!! Λες και οι κλεφτες κλέβουν για να τα μοιράζουν στον κόσμο! (εξ. οι αναρχικοί των σούπερ μάρκετ που βέβαια όλο και κάτι θα τσεπώνουν οι ίδιοι. Καραλολ)
Το ερώτημα σου είναι απλοϊκά αφελές.
Μπα. Θα σου πω τι ειναι "απλοικα αφελες". Να χαρακτηριζεις ενα ερωτημα αφελες, ....και ταυτοχρονα να ρωτας τι εννοει ! :rolleyes:
Το τι εννοω με το "τσαλατανος" ευτυχως το εξηγησα μολις απο πανω. Και ισως θα ειχες γλιτωσει πολυ γραψιμο αν ειχες ρωτησει πρωτα. Η αναλογια με τους κλεφτες ειναι εντελως λαθος. Το ερωτημα μου προκυπτει αμεσα απο τα λογια σου, επομενως εισαι ελευθερος να του προσδωσεις οποιο αρνητικο χαρακτηριστικο θελεις :P

Η ανυπαρξία των μάγων αλλά ακόμη και των τσαρλατάνων κανείς δεν ξέρει σε τι θα συνιστούσε στη πρόοδο των επιστημών. Ίσως μια πιο βραδείας μορφής πρόοδο.
Αλλά η ύπαρξη τους ΣΥΝΙΣΤΑ (με bold και κεφαλαία) επιστημονικό ενδιαφέρον και απτή φλόγα εμπνεύσεως για μεταγενέστερες ανακαλύψεις σε όλα τα πεδία των επιστημών.
Άρα στο μεν πρώτο έχουμε πιθανότητες, στο δε δεύτερο έχουμε στοιχεία.
Επιστημονικο ενδιαφερον και φαντασια υπαρχει παντα. Και σημερα που οι τσαρλατανοι και μαγοι εχουν ελαχιστοποιηθει, δε βλεπω καμια επιβραδυνση της επιστημης. Αντιθετως...
Βρες μου στοιχεια που να αποδεικνυουν (οχι να ειναι απλα μια πεποιθηση σου), οτι ενας τσαρλατανος οπως θα τον χαρακτηιζαμε σημερα εμεις (οχι ατομα της εποχης του), βοηθησε να αναπτυχθει μια τεχνολογια/επιστημη, που αν ελειπε, αυτη ειτε δε θα ειχε εξελιχτει στον τομεα αυτον, ή θα ηταν σιγουρο οτι θα ειχε μεινει πολυ πισω.

Υστερα, τα λεμε ευχαριστως :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δεσμώτης

Περιβόητο μέλος

Ο Δεσμώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών. Έχει γράψει 4,605 μηνύματα.
Αν ειχαν μαγεια θα τα καταλαβαινα με τη μια παντως :P

Πως να καταλάβεις κάτι που είτε δεν γνωρίζεις είτε δεν πιστεύεις είτε και τα δύο;:confused:
Πολύ περισσότερο όταν τα πάντα τα απομαγικοποιείς ενώ οι πρώτες ενδείξεις και ονοματοδοσίες και περιγραφές αφορούσαν στην μαγική προέλευσή τους;

Μην μου παρουσιάσεις "ισοτοπικές κορυφές ιοντικών θραυσμάτων στη Φασματομετρία μαζών" ή την δημιουργία eau de parfum αρωμάτων για να μου δηλώσεις ότι αν και δεν γνωρίζεις για τον τρόπο λειτουργίας στη πρώτη περίπτωση και παρασκευής στη δεύτερη, μπορείς να κατανοήσεις και τα δύο.

Η δύναμη της υποβολής (Μεσμερισμός) είναι ένα είδος ενεργειακής μαγείας που προφανώς εσύ δεν το δέχεσαι επειδή δεν το έχεις γνωρίσει έτσι είτε εμπειρικά είτε μελετώντας το επισταμένως.
Η ενεργειακή μαγεία σχηματίζεται από τη σύνθεση των θεωρήσεων και των τεχνικών της λεγόμενης Σεξουαλικής μαγείας, της Τάντρα, της Γεωμορφικής μαγείας ή Γεωμαντείας, της μαγνητικής μαγείας (ή Μεσμερισμού) και των τεχνικών "καναλιζαρίσματος" ή κινητικότητας της ενέργειας του ανθρώπινου σώματος (όπως ο βελονισμός, η γιόγκα, διάφορες σωματικές ασκήσεις, ακόμη και κάποιες "φυσικοθεραπείες" ή "χειροπρακτικές").

Ας μην πω περισσότερο για το ενέργημα. Δεν θα'ταν σωστό, άσε που θα πάει και στράφι δηλαδή επειδή για σένα τίποτα δεν είναι μαγεία/μαγικό, και πώς να ήταν αφού η μαγεία για σένα δεν υφίσταται και πολύ πιθανόν ούτε υφίστατο και ποτέ.
Απλώς κάποτε υπήρξαν πολλά γνωστικά κενά και σήμερα έχουμε μπαλώσει αρκετές τρύπες. Τις οποίες καλούμε ανεξήγητο. Και οι πύλες αυτού, τρίζουν ενοχλητικά. Ε;

Fine with me. Αλλά από κλειστή πόρτα, φως δεν μπαίνει. Μην περιμένεις λοιπόν να σου εξηγήσω, όπως και να μπορώ, κάτι στο οποίο είσαι αρνητικά προσκείμενος.

Για σένα η Σωματογραφία (ένα ολόκληρο διακαναλικό σύστημα μαγείας, ένα είδος χαρτογραφίας της ενέργειας σ'ένα σώμα, τα μυστικά της οποίας προσφέρουν πολλές οπτικές και τεχνικές που εφαρμόζονται σε αμέτρητους τομείς και με αμέτρητους τρόπους: στο σεξ, στην τοπογραφία, στην αρχιτεκτονική, στο τατουάζ, στην υγιεινή, στη θεραπευτική, στην ιατρική, στη γυμναστική, στη σεισμολογία, στ διαιτολογία, στα όνειρα, στη βιοτεχνολογία και σε πολλά άλλα αντιφατικά πράγματα. Μόνο φαντάσου ένα πολύπλοκο υδραυλικό δίκτυο-το σώμα- απο σωλήνες με κλειδιά στις συνδέσεις τους , όπου ανάλογα με το πως γυρνάς τα κλειδιά ρυθμίζεις τη ροή του νερού στους επιθυμητούς συνδεδεμένους σωλήνες τοπικών τμημάτων του δικτύου, αποκλείοντας κάποιους από την παροχή και περικλείοντας κάποιους άλλους. Εσύ βέβαια θα σταθείς στο "γιατί δεν έγινες υδραυλικός"!), οι (φυσικές ή τεχνητές) γραμμές Λέυ, η ενισχυτική μαγεία- φαντάσου π.χ. το Στόουνχεντζ- (όχι να κάτσεις πάνω σε ένα woofer και να νιώσεις τους κραδασμούς στο ποπό σου!), η μαγεία κατα Φριτς Λάιμπερ, δεν είναι ο ίδιος ο κόσμος μας και ο εαυτός μας που περιβάλλονται από ένα τεραστίων διαστάσεων Ενέργημα-φυσικό και τεχνητό-επειδή υπάρχει η λέξη μαγεία σαν συνδετικός κρίκος όλων αυτών.

Μην το πεις μαγεία. Πες το "φιγούρα του αγνώστου". Και δεν το παίζω ο "τελευταίος των μάγων" αλλά ως ορθολογιστής στο μεγαλύτερο κομμάτι μου δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ζωή μου ρυθμίζεται από τον αμείλικτο νόμο των αριθμών π.χ., ένας απόηχος των ιδεών του Βρόνσκι.

Είσαι απλώς ορθολογιστής ως το μεδούλι (και τρυπάς και την κάτω πλευρά του κοκκάλου) ή απλώς η μαγεία επενεργεί στο μυαλό σου τοξικά;

Και δεν μίλησα για φυλαχτά, νεκροκεφαλές, ξίφη, καταραμένα αγαλματάκια, Ελιφάς Λεβί κλπ. Απλώς προσπάθησα να σου προκαλέσω έντονους πονοκεφάλους και τρομακτικές ζαλάδες καθώς και μια ύπουλη γάγγραινα στα πόδια. Α, και να βαθουλώσει η πολυθρόνα σου κάτω από το φως των κηροπηγείων! :redface: (πλακίτσα)

Λόριεν,
Προσπάθησα να σου δείξω (όχι "υποδείξω") μια γραμμή παράξενων ανθρώπων που παρουσίασε έναν Μέσμερ και έναν Σαρκό, έναν Φουλκανέλι και έναν Μάθερς, μία Μπλαβάτσκυ κι έναν Όλκοτ έναν Κρόουλι και έναν Γέιτς, μια γραμμή που χάθηκε στο χρόνο, αφήνοντας πίσω της μόνο παράξενα ονόματα, που κανείς δεν ξέρει πολλά γι'αυτά, ρομαντικούς μιας άλλης εποχής που πόθησαν να δραπετεύσουν από το γνωστό κόσμο, να μάθουν τα μεγαλύτερα μυστικά του κόσμου, τα μυστικά της μαγείας, τα μυστικά που ονειρεύονται όλα τα παιδιά κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν, χωρίς να γνωρίζουν πως μόνο αυτά τα κατέχουν...

Όσο για τον Φραντς Άντον Μέσμερ, αυτός δημιούργησε μια θεραπευτική θεωρία, αυτήν του "ζωικού μαγνητισμού" με την οποία θεράπευσε πλήθος ανθρώπων. (δεν ξέρω διευθύνσεις και ονόματα, μάλλον από το 1777 θα μετακόμισαν, θα μετονομάστηκαν οδοί και φιλίες με τα οστά εγώ δε πιάνω. :))
Τον "συντονισμό" που επιχείρησα τον έκανα όχι για να το παίξω "smarty" ή "apprentice sorcerer" αλλά μόνον επειδή προηγήθηκε ερώτημα σου "Από ποτε η διψα για απαντησεις, ονομαζεται μαγεια/μαγικη επιθυμια" και ήταν ένα έστω φθηνό τέχνασμα ή τρικ αντί απάντησης για το ότι η μαγεία επενεργεί στις εντυπώσεις όταν την αναζητάς (ή όταν άλλοι σε βάζουν να περιπλανηθείς στα νοήματά της)

Συνήθως τη βρίσκεις....
..αν και βέβαια η πιο μαγική πρακτική του κόσμου για τη μαγεία είναι το "αφηρημένο".
Η συχνότητα εύρεσής της τότε, είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Αλλά άνθρωποι όπως εσύ που σκάβουν τούνελ με τη σκέψη και σκανάρουν αναλυτικότατα τα πάντα, είναι δύσκολο να μπουν σε διαδικασία αναζητήσεων αν δεν ιντριγκαριστούν έστω με φθηνά τρικ. Πάντως για την ιστορία, υπάρχουν και φθηνότερα .(λολ)
Μια μέρα στο μοναστηράκι, θα σου δείξω :whistle:

Oμολογω πως δε το ξαναδιαβασα και τιποτα άλλο δε τριγυριζει στο μυαλο μου εκτος απο το "What the hell are talking about man ?!!". Ουτε ενιωσα τα αποτελεσματα καποις υποβολης. Σε τι με υπεβαλες αληθεια ;

Δεν είναι καθόλου παράξενο που ο Φράνκεστάϊν της Μέρι Σέλεϊ "δημιουργείται" μετά από την έκθεσή του στις αστραπές τις αρτμόσφαιρας.
Δεν είναι καθόλου παράξενο, επίσης που δεν το ξαναδιάβασες γιατί θα'πρεπε να ήσουν ο Φρανκεστάϊν και να σε χτυπήσει κεραυνός συν τοις άλλοις. :mad:΄΄΄΄ (καπνοί)
Άσε που φοβήθηκα ότι αν το ξαναδιάβαζες θα σου'μπαινε λιγούρα για Carrefouriκή σοκολάτα, από τις φθηνές, ξέρεις, και θα επηρεαζόμουν κι εγώ (φαινόμενο αντίδρασης από απόσταση) και 4η choco, same day πάει πολύ!

Σε υπέβαλα σε test DNA. Ωχού ρε αδερφάκι μου. Για όλα μια κεφαλίδα ψάχνεις. Εσύ κι ο Τραγκαουνάκης! :/:

Τα αποτελέσματα της υποβολής είναι ανάλογα της ροής της ενέργειας στο σώμα σου, σαν τσιμπήματα, δονήσεις και κύματα. Αλλά εσύ δεν τα ένιωσες ποτέ εκείνο το βράδυ....:mad:

Η παράξενη θεωρία του Μέσμερ είναι ένας τσαρλατανισμός, αλλά η μαγνητική θεώρηση της ψυχής, εισέβαλλε στην ψυχική έρευνα επηρεάζοντάς την βαθιά.
Συμφωνείς ότι οι θεωρίες του "ζωικού μαγνητισμού" οδήγησαν τελικά στην αντιμετώπιση της ψυχής σαν ένα είδος ενέργειας, αντιμετώπιση που την υιοθέτησαν τελικά όλοι -ακόμα και οι σημερινοί υλιστές, μιλώντας για την ψυχική τους κατάσταση, χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως "νιώθω άδειος, έχασα ενέργεια, αποθηκεύω ενέργεια" ή θες και για αυτό μια πραγματεία αποδείξεων;

Η επιστημονική σκέψη της εποχής εκείνης, αναγνώρισε την ομοιότητα της ψυχής με το μαγνητισμό και τον ηλεκτρισμό.
Ο πραγματικός εφευρέτης του αλεξικέραυνου, Π. Ντίβιτς δεν προχώρησε τελικά στη δημιουργία μιας ηλεκτρικής θεωρίας, γιατί απλά θεωρούσε τον ηλεκτρισμό σαν μια πνευματική δύναμη και ένα θεολογικό, ουσιαστικά, ζήτημα.

Δεν ήταν μόνος του σ'αυτή τη θεώρηση. Ένς μεγάλος κύκλος θεολόγων της εποχής εκείνης είδε στον ηλεκτρισμό την Anima Mundi, την "ψυχή του κόσμου".

Τέσπα, αυτό που προσπαθώ να σου πώ είναι ότι προσπάθησα να σε υποβάλλω στο Κτηματολόγιο αλλά δε σε δέχτηκαν γιατί είσαι υπερούσιος κι εκτός σχεδίου.:mad::mad:

Επειτα γραφεις ενα κειμενο για το οτι ειναι σημαντικο να ελεγχουμε την πληροφορια αν θελουμε να ελεγχουμε τα μυαλα των αλλων. Γνωστα πραγματα, αλλα οχι στο θεμα μας φοβαμαι...

Μα τι πιο προσιτό, μεστό παράδειγμα μοντέρνας μαγείας από τα μέσα διάδοσης της πληροφορίας;
Οι μοντέρνοι μάγοι-ιδιαίτερα οι σκοτεινοί- είναι ερευνητές ταυτόχρονα των μυστικιστικών αλλά και επιστημονικών γνώσεων.
---Αν οι επίδοξοι μάγοι θέλουν να "κουρδίσουν" την αντίληψη τους στην αίσθηση της "άλλης όχθης", δεν θα χρησιμοποιήσουν π.χ. την καθιερωμένη επίσκεψη στα νεκροταφεία, αλλά θα κλειστούν σε κάποιο σκοτεινό δωμάτιο που θα είναι εφοδιασμένο με τα τελευταία οπτικοακουστικά μέσα τα οποία θα παράγουν τη κατάλληλη ατμόσφαιρα. Θα έχουν (πιθανόν) προετοιμάσει προσεκτικά κάποια χημικά που "διευρύνουν" την αντίληψη προς την κατευθυνση που αυτοί θέλουν-υπάρχουν συγκεκριμένα ναρκωτικά που μεταλλάσσουν την αντίληψη με συγκεκριμένο τρόπο, κάτι που δεν είναι άγνωστοστο μοντέρνο μάγο.
Θα έχουν στήσει συστήματα που θα πολλαπλασιάζουν το feedback της δόνησης με την οποία θέλουν να συντονιστούν και "Ταράααααααααααα" :)
---Αν ο σκοπός του μάγου είναι η υποβολή μιας ιδέας σε κάποιον άλλο, έχει άπειρες δυνατότητες. Κυριολεκτικά. Ά-πει-ρες. Σκέψου μόνο τις τεχνικές διαφήμισης (καθ'όλα μαγικές από το πρώτο nanosecond του πρώτου καρέ, μέχρι το στερνό), τα υποσυνείδητα μηνύματα, τις έντεχνες παγίδες στη σκέψη του υποκείμενου (καταναλωτή) που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο μέσος (εώς και κάκιστος) διαφημιστής. Δεν χρειάζεται να καλέσει κανείς καμιά δύναμη PSI ή δαίμονα για να το κάνει. Η καθημερινή τεχνολογία είναι φθηνή και δοκιμασμένη.

Αυτό ειναι hoax (μυθος-φαρσα), παρεπιπτοντως. Συνεβη τη δεκαετια του 60 μια φημη την οποια εκμεταλευτηκε καποιος και ανεφερε οτι αυξησε πωλησεις σε ποπ κορν και κοκα κολα, με τον τροπο αυτο. Ομως ουτε μπορεσε κανείς να αναπαραγει το πειραμα, ουτε (ακομα και σημερα) υπαρχουν επιστημονικά στοιχεια οτι εχει μεγαλη επιδραση. Αν ειχε, θα ηταν πιο δραματικά τα αποτελεσματά της.

So wrong.
Not hoax at all.
Ο Τζέιμς Βίκερι πιο νωρίς, το 1957 (κι όχι δεκαετία του '60) κατάφερε να αυξήσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις πωλήσεις ποπ κόρν και κόκα-κόλα με την προβολή σε ένα σούπερ-μάρκετ των μηνυμάτων Φάτε Ποπκόρν και Πιείτε Κόκα Κόλα, σε οθόνες που έδειχναν τηλεοπτικά προγράμματα, έτσι που τα μηνύματα αυτά να μη γίνοται συνειδητά. Έδειχνε ένα καρέ με το μήνυμα ανά 5sec, μόνο για ένα 25ο του δευτερολέπτου.
Για να αντιληφθούμε ότι βλέπουμε κάτι, πρέπει να το κοιτάξουμε για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όταν το πείραμα έγινε τελικά γνωστό, προκάλεσε σάλο η αποκάλυψη πως πολλές διαφημιστικές εταιρίες και τηλεοπτικοί σταθμοί χρησιμοποιούσαν την τεχνική του για να προβάλλουν διάφορες υποσυνείδητες προτροπές. Στην Αμερική ψηφίστικαν νόμοι που απαγόρεψαν την τεχνική αυτήν.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρησιμοποιείται σήμερα. Αντίθετα έχουν ανακαλυφθεί πολλοί "λεπτότεροι" τρόποι υποσυνείδητης υποβολής μέσω της τεχνολογίας, που στηρίζονται σε γνώσεις ψυχολογίας, οπτικής και εκμεταλλεύονται ακόμα και το ένστικτο της αναπαραγωγής. :mad:
Σήμερα-περισσότερο από ποτέ-οι μάγοι της αντίληψης παίζουν με το μυαλό μας καθημερινά.
Σε καταλαβαίνω. Είναι πολύ δυσάρεστη η σκέψη πως μπορεί να διάλεξες ένα βιβλίο επειδή απλώς σε τράβηξε το εξώφυλλο, ενώ δίπλα του μπορεί να στεκόταν ένα βιβλίο που θα σου άλλαζε πραγματικά τη ζωή, αλλά δεν έχει ανάλογο εξώφυλλο.

Βέβαια, υπάρχει και μια υψηλότερη μαγεία της υποβολής, αυτή που δεν απευθύνεται στα ένστικτα αλλά στην ίδια μας τη λογική.
Π.χ αν έπεφτε στα χέρια μας ένα βιβλίο με διαφορετική κωδικοποίηση του σύμπαντος, θα παρατρούσαμε ότι παραδοξως "δουλεύει" κι αυτή.

Η μοντέρνα θεωρία της πληροφορίας- η οποία είναι ακαδημαϊκή και επιστημονικότατη, αγαπημένε μου που μου θες επίσημα διαπιστευτήρια:redface:- ορίζει την κωδικοποίηση σαν το μοναδικό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα απαλλαγμένο από το "θόρυβο"οποιουδήποτε καναλιού επικοινωνίας.

Τι σημαίνει αυτό; Πως είναι απαραίτητο να έχουμε στα χέρια μας τον κώδικα, αν θέλουμε να αντιληφθούμε το περιεχόμενο οποιουδήποτε μηνύματος. Η γλώσσα είναι κώδικας, η γραφή είναι κώδικας, οι εκφράσεις είναι κώδικας. Ο κώδικας μπορεί να είναι και μηχανικός: τηλεόραση, ραδιόφωνο, ψηφιακά σήματα, fucks (:redface:). Σ'αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κατέχεις και τις "μαγικές κλείδες", τις μηχανές αποκωδικοποίησης για να δεχτείς τα μηνύματα.

Πρακτικά εδώ στηρίζεται η δύναμη των ΜΜΕ. Όταν θέλεις να μάθεις λεπτομέρειες ενός γεγονότος (ακόμη και αν η τάδε φυλή πιστεύει στον Θεό και με ποιον τρόπο), δεν μπορείς να βασιστείς στο κανάλι της προφορικής διάδοσης, γιατί μέσω αυτού οι λεπτομέρειες που σε ενδιαφέρουν δεν θα φτάσουν ποτέ πιθανότατα σε σένα.Αν τελικά φτάσουν, θα είναι επηρεασμένες από τη φαντασία όλων αυτών που θα μεταφέρουν κατά καιρούς το μήνυμα. Αν ζητάς να έχεις στα χέρια σου το μήνυμα με όσο το δυνατό λιγότερο "θόρυβο" πρέπει να επιλέξεις μια μέθοδο με λιγότερα "πηδήματα" (hops στη γλώσσα των δικτύων).

Παραδείγματος χάριν η τηλεόραση σε απελευθερώνει από την ανάγκη να έρθεις σε επαφή με άλλους ανθρώπους για να αντλήσεις τη πληροφορία που ζητάς. Αλλά είσαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσεις μια συσκευή που θα είναι "συμβατή" με το τηλεοπτικό σύστημα και τις άλλες τηλεοράσεις. Τη συμβατότητα αυτήν ορίζει ένα τηλεπικοινωνιακό συμβούλιο, με μέλη τους μεγαλο-κατασκευαστές τηλεοράσεων (πολυεθνικές) και τους "διευθυντές" των τηλεοπτικών δικτύων.
Αν εσύ αποφασίσεις πως δεν σ'ενδιαφέρει η ενημέρωση που θα σου δώσουν αυτοί αλλά θέλεις να παρακολουθήσεις άλλο κανάλι, θα διαπιστώσεις πως δεν υπάρχουν ελεύθερα κανάλια ή αν υπάρχουν είναι γεμάτα "θόρυβο". Θόρυβο που μπορεί να έχει να κάνει με την εκπομπή από τα μικρής δυνατότητας ερασιτεχνικά συστήματα, τα κακοφτιαγμένα ερασιτεχνικά ρεπορτάζ (βλέπε star με ρίμες) που έχουν γίνει με λίγα χρήματα, τις παρεμβολές από άλλα κανάλια που προσπαθούν να καταλάβουν τη δεδομένη συχνότητα.
Για αυτόν το λόγο παρακολουθείς τελικά μόνο τα μεγάλα, πλούσια αλλά και ελεγχόμενα από συμφέροντα κανάλια. Τι κάνει ένα κανάλι όμως για να είναι εμπορικά ενδιαφέρον και να τραβά τους επενδυτές-ελεγκτές; Η απάντηση είναι απλούστατη: απευθύνεται στο ενδιαφέρον σου, που έχει συγκεκριμένη "συχνότητα" και επιδίωξη και ακολουθεί το συγκεκριμένο κανάλι με το συγκεκριμένο περιεχόμενο που προδίδει τελικά τόν τρόπο σκέψης σου.

Σε ξεκλειδώνουν όταν βλέπεις αμέριμνος "ορούς αλήθειας", Μητσικώστα, Λιάγκες, κλπ.
Κι όταν γίνεται παρά τη θέλησή σου (ή μάλλον στρέφοντας τη θέλησή σου προς το συμφέρον τους) αυτό εγώ το αποκαλώ "σύγχρονη μαγεία".
Λυγίζουν την πραγματικότητα τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται για να μην παρατηρήσεις ότι την λύγισαν. Ουσιαστικά εσένα λυγίζουν γιατί εσύ είσαι η πραγματικότητα. Απλώς λυγισμένη, πια.


1. Παραδειγμα ....που μας δειχνει ΤΙ ακριβως ;(σχετικό με "Πνευματισμό")

Το ερώτημα είναι με τι επικοινώνησαν αν δεν ήταν τα σήματα Μορς..


2. Τι σημασια εχει οτι περασαν 4 χρονια "ακριβως" ; Και πως ξερεις οτι ήταν "ακριβως" 4 χρονια ; Ουτε μερα , ουτε ωρα παραπανω/λιγοτερο ;

Προσπαθούσα να το συλλογιστώ σε σχέση με Ολυμπιάδες.:)

3. Οτι κι αν σημαινει για τα 4 χρονια....ειναι λαθος, γιατι ο κωδικας μορς εφευρεθηκε το 1836, αρα 12 χρονια πριν....

https://www.76thescouts.org/GreekVer/Mors.html (σχετικόν)

Περιληπτικά:

Το 1832 συνέλλαβε την ιδέα του ηλεκτρικού τηλέγραφου.
Το 1835 κατάφερε και κατασκεύασε το πρώτο μοντέλο της εφεύρεσής του,
και το 1837 υπέβαλλε την αίτηση του για να την πατεντάρει, μαζί με τον κώδικα που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα. Το 1844 το πρώτο μήνυμα μέσω τηλέγραφου αποστέλνεται από την Ουάσινγκτον στη Βαλτιμόρη. Ο Μορς διάλεξε για μήνυμα το απόσπασμα από τη Βίβλο "What Hath God Wrought!"

Άρα έχει μια λογική βάση 4 χρόνια μετά να αποκτά πλέον οικιακή χρήση.

Έχεις δίκιο. Δεν εφευρέθηκε το '44. Αλλά το '35. Μα το πρώτο μνμ στάλθηκε το '44. Άρα στα ίδια μένουμε αναδιατυπωμένα (θυμίζω το σκηνικό έγινε το 48 για να μη χαθείς στις παραθέσεις. Σ'αγαπάω). 4 χρόνια after the first use! (super lol με προσμίξεις rofl και μια πρέζα lmao)


.---.-...-.-.-.--. Μου τα'κανες ντολμάδες (σε Morse language) :mad:


Οταν οι μεθοδολογιες στηριζονται/αποτελουνται απο γνωσεις, τοτε μιλαμε για επιστημη/τεχνολογια. Οταν οι μεθοδολογιες βασιζονται σε θεωριες φαντασιας που αδυνατουμε καν να ξερουμε αν ισχυουν ή που ξερουμε πως δεν ισχυουν, και οι φορείς της επιμενουν οτι ισχυουν, χωρις να δινουν ομως επαναληψιμα αποτελεσματα, το λεμε τσαρλατανισμο,μαγεια κλπ. Το "αυτοαναιρουμενο" που ανεφερα, ηταν μοιραιο, βαση του ορισμου που εμεις οι ανθρωποι εχουμε δωσει στην λεξη "μαγεια". Ισως να μην ειναι ευστοχη περιγραφη, αλλά αυτο εχουμε συμφωνησει να λεμε οτι ειναι η μαγεια.

Δεν έχουμε συμφωνήσει να αποκαλούμε τη μαγεία αυτοαναιρούμενη πρακτική. Παρακαλώ όπως μου αποστείλλατε τα πρακτικά του συμφώνου. :redface:
Δεν υπάρχει μοιραίος ορισμός που να σχετίζεται με ένα τόσο ευρύ φάσμα γνώσης.
Δεκτά τα περι τσαρλατανισμού.

Αλλά να σε ρωτήσω κάτι:
Όταν κάνεις ένα πείραμα και βγάζεις κάποια αποτελέσματα και κάποιος κάνει ένα ανάλογο πείραμα με την ίδια μεθοδολογία που το έκανες κι εσύ, επειδή τα αποτελέσματα έχουν μια σαφή διαφοροποίηση και υπερμέγιστη παραλλακτικότητα, αποποιείται η επιστημονικότητα και η ορθότητα τους;
Κανένα πείραμα δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο.
Κι έτσι υπεισέρχεται ο όρος "μαγεία των πειραμάτων".
Αν έκανες πείραμα στη ζωή σου με ζωντανό οργανισμό όπως εγώ και μελέτησες σε βάσεις δεδομένων και βιβλιογραφίες ανα τον κόσμο ανάλογα πειράματα (για μια σύγκριση δεδομένων και τεχνικών), πρέπει να συμπέρανες ότι η μαγεία των πειραμάτων συνίσταται στο ότι πετυχημένο θεωρείται εκείνο το πείραμα που αποδεικνύει την ορθότητα των προσδοκιών μας πριν καν το στήσουμε! (ενώ από την άλλη ξέρουμε ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο γιατί τότε δε θα προβαίναμε σε πειραματισμό αλλά μόνο θα γράφαμε)


Αν κατι δε το βλεπεις, δε το αντιλαμβανεσαι με καμία απο τις αισθησεις σου, δε μπορεις να το αναπαραγεις, και δεν μπορεις να παρατηρησεις ουτε τις επιπτωσεις του εμμεσα, τοτε 2 τινα ισχυουν : α) δεν υπαρχει, β) ειναι εκτός των δυνατοτητων μας τοσο για αντιληψη οσο και για χρηση (επομενως , στην πραξη, για μας, σημερα, ...παλι "δεν υπαρχει" ). Ξεκινησα την προταση με το "αν", υποψιν.

Βγάζεις ψεύτη τον Γιούνγκ, ψυχολόγε μου. Το συλλογικό ασυνείδητο βρίσκεται στον πάτο των σκουπιδιών σου με κάτι φλούδες τομάτας πάνω του. :(
Ο Γιουνγκ, παρεπιπτόντως, έγραωε και το ακόλουθο:

"όταν η εικόνα της πρωτότυπης αρχικής μεταφυσικής εμπειρίας εκλογικευθεί και "διορθωθεί" αρκετά, θα έχουμε δεθεί αναπόσπαστα με την ανθρώπινη λογική και θα είμαστε καταδικασμένοι να πιστεύουμε αποκλειστικά και μόνο ό,τι είναι λογικό. Αυτό είναι αρετή και πλεονέκτημα απο τη μία, από την άλλη όμως είναι περιορισμός και φτώχεια γιατί μας φέρνει πιο κοντά στο ζοφερό σκοτάδι του δογματισμού και της "διαφώτισης".
Αυτή η Deese Raison, η Θεά της Λογικής, εκπέμπει ένα απατηλό φως, που φωτίζει μόνο όσα γνωρίζουμε, απλώνοντας ένα βαθύ σκοτάδι πάνω σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε. Όσο πιο ανεξάρτητη προσποιείται πως είναι η "λογική", τόσο περισσότερο μετατρέπεται σ'ένα σκέτο διανοουμενισμό που τοποθετεί το δόγμα στη θέση της πραγματικότητας και μας δείχνει τον άνθρωπο, όχι όπως είναι, αλά όπως τον θέλει το δόγμα".

Πρόσεχε μήπως από την υπερβολική σου πίστη στις αισθήσεις, καταλήξεις να γίνεις δογματικός στις σκέψεις σου. Αυτό και τίποτα περισσότερο.

Ασκηση ελεγχου πανω σε καποιον μεσω τηλεπαθειας/ψυχικων δυναμεων = τηλεπαθεια. Αν ειναι σε αντικειμενο = ψυχοκινηση. Εχουμε λεξεις, δε χρειαζομαστε λεξεις μυστηριες που μπερδευουν και φοβιζουν κοσμο, οπως η "μαγεια".

Η μαγεία είναι ένα πεδίο αναζήτησης εξηγήσεων τέτοιων φαινομένων αφού πρώτοι οι αλχημιστές/μάγοι διετύπωσαν τέτοιους προβληματισμούς και αγωνίες.
Δηλ αν εσύ μιλήσεις πρώτος για πορτοκάλια δεν θα ήταν άδικο να πουν ότι για τα πορτοκάλια μίλησαν οι πορτοκαλοπαραγωγοί και όχι οι Λοριενικοί ταγοί των πορτοκαλιών;
Δεν καταλαβαίνω γιατί δείχνεις ενοχλημένος που τα μυστήρια που δεν εξηγούνται τα βάζουμε όλα κάτω από τη κοινή σκέπη της μαγείας;
Λες και πρέπει η μαγεία να είναι υπόλογη που ασχολήθηκε πρώτη των πρώτων με αυτά.
Δες το, έστω, σαν φορο τιμής για τον Παράκελσο. :whistle:

Αν ο κόσμος φοβάται στο άκουσμα "μαγεία", τότε με τον όρο "ψυχοκίνηση" (ψυχοτρονικά πειράματα) θα'πρεπε να κάνει τα τσισάκια του. ;)


Μα οπως ειπα και πριν, η αλχημεια ηταν χημεια κατα βαση. Εξερευνηση της χημειας, που απλα καποιοι το παρακαναν λιγο και γιαυτο εχει την φημη που εχει. (θες λινκς για το οτι δεν υπαρχει Philosopher's stone ? :P )

Θες links ότι η φιλοσοφική λίθος είναι μεστο ντουλάπι σου; :hmm:


Το οτι ο Κοπερνικος εγραψε υπερ της αστρολογιας, την καθιστα εγκυρη ; Ετσι γνωριζεις οτι φτανουμε στη γνωση ; Επειδη το πε ενας διασημος επιστημονας ; Εδω κατα καιρους διχαζεται η επιστημονικη κοινοτητα για κατι, και υπαρχουν οχι ενας, αλλα πολλοι επιστημονες διασημοι που υποστηριζουν κατι, και μετα αποδεικνυονται λαθος. Ετσι ειναι η επιστημη και ετσι προχωραμε. Δεν κανουμε αγωνα ποιος θα πει τα πιο πολλα σωστα. Και το επιστημονικο λαθος, εμπρος μας παει.

Το ότι ο Κοπέρνικος έγραψε υπερ της αστρολογίας είναι απόδειξη ότι κάποιος αστρονόμος αχολήθηκε με την αστρολογία και η ενασχόλησή του δεν αίρει το βάθος της επιστημοσύνης του.Ότι αν και αστρονόμος διέβλεπε στην αστρολογία ένα πεδίο των εμπνεύσεων, μια πνοή πέρα από γεωμετρίες και περιοδικότητες.
Ότι τελικά, αυτοί οι μάγοι που την συνέταξαν, κάτι θα έχουν να πουν.

Τα επιστημονικά λάθη μπορεί να μη βρίσκονται μόνο στα λάθη των αριθμών αλλά και στην διαγραφή του μη επιστημονικού επειδή δεν συνοδεύεται από εξισώσεις και συντεταγμένους ορισμούς.

Άσε που με είχες ρωτήσει να σου πώ παραδείγματα επιστημόνων που να επηρεάστηκαν από την μαγεία κι η αστρολογία ήταν μια ενασχόληση των μάγων.
Όλα τα παραπάνω περι διχασμών της επιστ. κοινότητας σχετικά με θεωρίες και παραθεωρίες, είναι περιττά. Μην μου τα λες εμένα. Από της επιστήμης τα σπάργανα προέρχομαι.
Α, και δεν διαβάζω ζώδια.
Αμφιβάλλω πολύ όμως από εκεί που πας τη κουβέντα, αν καταλαβαίνεις αυτό που σου λέω.
Μόλις σου απαντώ σε κάτι που με ρωτάς, αμύνεσαι πετάγοντας σαν το κουνέλι σ'άλλη τρύπα γιατί έχασες πια το ενδιαφέρον σου στη προηγούμενη.

Σ'έχω παρατηρήσει να το κάνεις και μια και δυο και τρεις...γύρω στις 1013.
Μας πάει μπροστά το λάθος, αλλά το λάθος έχει υποκειμενική χροιά. Δες εσένα. Σου παρέθεσα τον Κέπλερ που ακόμα διδάσκεται και που εκτενώς ασχολήθηκε με θέματα που άπτονται της μαγικής σχολής κι εσύ αναφέρεσαι στο ότι η αστρολογία δεν είναι έγκυρη επειδή το είπε ο Κέπλερ.

Δεν μίλησα για αστρολογία επειδή η αστρολογία ήταν το point. Αλλά γιατί ήταν ένα παράδειγμα πως ο ορθολογισμός δεν αποκλείει και άλλα κανάλια γνώσης ή εξερεύνησης πέρα του επιστημονικού. Άσε που υπάρχει και αμφισβήτηση για το τι ορίζεται επιστημονικό; Αυτό που διδάσκεται στα σχολέια και τα Uni ;

Δεν ξερω πως περιμενεις να βρω ετσι απλα, ενα τευχος ξενου τυπου του 1975, αλλά θα σου απαντησω ποια ειναι η γνωμη μου : το πιο πιθανο ειναι (αν ειναι οπως ακριβως τα περιεγραψες), να μην ειχαν τι να συζητησουν σε ενα debate με ενα αστρολογο. Ο αστρολογος θα λεει κατι, και ο αστρονομος/φυσικος θα προσπαθει να του απο την αρχη ολη τη φυσικη για να του αποδειξει οτι αυτο που ισχυριζεται ο αστρολογος ειναι μπαρουφα ! Ε συγνωμη αλλα σιγα μη κατσει ο Νομπελιστας να κανει τετοια "συζητηση". Το μανιφεστο δεν προκαλεσε βλαβη στην αστρολογια, γιατι οταν φτανουμε να μιλαμε για τοσο ειδικες γνωσεις, πρεπει να πληροφορηθεις καμποσα, και να αποκτησεις καμποσες γνωσεις, για να δεις απο μονος σου κατα ποσο στεκει η αστρολογια ή οχι. Ποιος καθεται να το κανει αυτο σημερα ; Δεν εχει χρονο, γιατι.....βλεπει τηλεοραση και ψωνιζει στα πολυκαταστηματα.

Όταν δεν μπαίνεις σε επιστημονικό διάλογο με κάποιον, τότε απλώς εκ προοιμίου δεν συμμετέχεις σε ένα debate.
Απλούστερα τα πράγματα απ΄ό,τι τα παρουσιάζεις.
Και οι αστρολόγοι που δεν ανακάλυψαν τον διπλό έλικα DNA δεν σημαίνει ότι δε θα μπορούσαν να είναι καταρτισμένοι σε θέματα της επιστήμης.
Οκ δεν θα σου έκαναν μιτοχονδριακή ανάλυση ούτε θα σου κάλυπταν το κεφάλαιο "t-RNA" ούτε θα έκαναν συσχέτιση της πρώτης γαλαξιακής ύλης με την ιστοκυτταρολογία των πρωτόζωων.
Μονοδιάστατη η προσέγγιση σου.


Το αν η αστρονομια οφειλει την υπαρξη της στην αστρολογια, δε βλεπω πως το απεδειξες, οπότε μην αρχισουμε να κοπαναμε τα καπουλια μας ακομα, κριμα ειναι. :P

Μα αν η πρώτη έπεται της δεύτερης; Αν από το γάλα δημιουργήθηκαν οι γλυκοκουταλιές Φαγε, χρειάζεσαι τη γραπτή συναίνεση της Φάγε ότι χρησιμοποιεί γάλα στα γλυκίσματα; (υπόψιν: και η σκόνη, γάλα είναι)

......καμποσα χρονια αργοτερα....

Εκολαπτομενος αστρονομος : ρε μην αγχωνεστε, βρηκαμε οτι η Γη γυριζει γυρς απο τον ηλιο και μερικες φορες παρεμβαλεται η σεληνη αναμεσα.
Ανθρωπος Α (οκ απογονος) : Ααα...ωστε ετσι λοιπον ! Για κοιτα τι εχει η φυση ! ...
Αστρολογος/μαγος : Ναι, αλλά αυτο σημαινει οτι αν γεννηθεις τοτε, και η σελήνη βρισκεται στον αστερισμο του Αρη, θα βγεις η μετενσαρκωση του Γκαλη. Παραλληλα, οι...(αποχαυνωση...υπνωση...(μαγεια ; ) ...)

Στον εκκολαπτόμενο αστρονόμο παρέλλειψες ωστόσο να αναφέρεις ότι τις στάχτες του Γαλλιλαίου τις κατούρησαν χοίροι και αιγοπρόβατα και τις σκόρπισαν άνθρωποι που τότε κατείχαν τα σκήπτρα της επιστήμης.
Ήταν μάγος ο Γαλλιλαίος.
Εν πολλοίς, για να είναι ο εκκολαπτόμενος αστρονόμος, την σήμερον, ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟΣ, χρειάστηκε ο μάγος Γαλλιλαίος που στην πραγματικότητα ήταν επιστήμονας μαγικής κοπής να γίνει στάχτη και μπούρμπερη.

Γέλασα με τον Γκάλη κι ας μην κατάλαβα, πάντως. Αυτό επιστημονικά έχει την εξηγηση ότι εκτιμώ το χιούμορ σου.:)


Τωρα για την "μαγεια" με την εννοια του δεους θα μιλησουμε ; Πες δεος τοτε. Πες δεος+αγνοια. Αφηστε τη λεξη να πεθανει εν ειρηνη...ας χρησημοποιηθει μονο στις τεχνες για εμφαση...

Οκ. Το λέω. Το δέος είναι άγνοια. Τον μονόλογό μου τον διακόπτει ένα ηχηρό χάχανο.:mad:
Κι ο θαυμασμός, η κατάπληξη; Ο φόβος του αγνώστου;
Ή θα μου πεις και σε τι θα πρέπει να συνίσταται ο προσωπικός μου θαυμασμός, η ιδιωτική μου κατάπληξη, οι ατομικοί μου φόβοι;

Κάνε τα κόλυβα και της μαγείας, εσύ. Μήπως ενδυναμώσεις την λογική σου. Για όνομα των Ελωχίμ!

Το ερωτημα ειναι, γιατι ΕΣΥ δε το λες λαμπα....αφου με οσο και ψευτομυστυκιστικο ορο που εντυπωσιαζει το πεις,...παλι μια λαμπα περιγραφεις....

Εγώ το λέω λάμπα. Εσύ το λές λάμπα. Εκείνοι το έλεγαν λυχνία με το επίθετο "αλχημική" για τους λόγους που προανέφερα στο προηγούμενο ποστ.
Ψευτομυστικιστικός όρος δεν είναι από τη στιγμή που μια ανακάλυψη γίνεται αντικείμενο της λογικής των προεκτάσεων αυτής.

Εσύ σήμερα θεωρείς δεδομένους τους λαμπτήρες λιθίου και το bluetooth. Σου'χει γίνει βίωμα.
Σε αυτούς δεν ήταν βίωμα ούτε καν πως φωτίζεται ένα σπίτι απ'άκρη σ'άκρη...

Το φως ήταν αυτό που τους έδινε ζωή και τις νύχτες...Διαλογίσου λίγο με αυτή τη σκέψη.

Μπα. Θα σου πω τι ειναι "απλοικα αφελες". Να χαρακτηριζεις ενα ερωτημα αφελες, ....και ταυτοχρονα να ρωτας τι εννοει !

Μα αν είναι κάτι για να ρωτάς, είναι είτε γιατί δε το καταλαβαίνεις είτε γιατί δεν βρίσκεις ωφέλεια στο να ερωτάται...

Μολονότι, αφέλεια είναι η απόπειρα μου να το απαντήσω προχωρώ:

Επιστημονικο ενδιαφερον και φαντασια υπαρχει παντα. Και σημερα που οι τσαρλατανοι και μαγοι εχουν ελαχιστοποιηθει, δε βλεπω καμια επιβραδυνση της επιστημης.

Ο κόσμος δεν είναι γραμμικός. Ανακαλύψεις δεν γίνονται με χρονικά αστρονομική ακρίβεια.
Όσο για την επιστήμη, υπάρχει σαφώς μια επιβράδυνση που παρατηρείται τα τελευταία 30 χρόνια στο επίπεδο των κλασσικών επιστημών.

Όχι βέβαια επειδή οι τσαρλατανομάγοι έχουν εκλείψει ή υπερδραστηριοποιούνται αλλά ίσως επειδή η επιστήμη μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά της.
Μπορεί και όχι.
Θα ρωτήσω το πνεύμα του Χουντίνι για αυτό.:P

Βρες μου στοιχεια που να αποδεικνυουν (οχι να ειναι απλα μια πεποιθηση σου), οτι ενας τσαρλατανος οπως θα τον χαρακτηιζαμε σημερα εμεις (οχι ατομα της εποχης του), βοηθησε να αναπτυχθει μια τεχνολογια/επιστημη, που αν ελειπε, αυτη ειτε δε θα ειχε εξελιχτει στον τομεα αυτον, ή θα ηταν σιγουρο οτι θα ειχε μεινει πολυ πισω.

Εγώ δεν έψαχνα εξ'αρχής για τσαρλατάνους. Εσύ τους έφερες σηκωτούς στη συζήτηση.
Όσο για το αν υπήρξε κάποιος τσαρλατάνος που να έδωσε extra ωθήσεις στην ανάπτυξη της επιστήμης ή της τεχνολογίας, μα τότε ρε συ δε θα τον έλεγες τσαρλατάνο. Έτσι δεν είναι;
Αφού η επίδραση του στην ακμή μιας επιστήμης/τεχνολογίας θα ήταν τόσο καθοριστική ώστε να επηρεάσει κοτζάμ ανάπτυξη (και άρα εξέλιξη) και τότε δικαιωματικά θα του ανήκει μια συμβολική καρέκλα από μπαμπού.

Υστερα, τα λεμε ευχαριστως :)

Αnytime. :D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5,713 μηνύματα.
Μία προγιαγιά μου, που πέθανε από ανία στα 114 της, μου έλεγε: " Όταν ανακατώνεις, επιστήμη, θρησκεία και μαγεία, με πολλά λόγια, γίνεσαι φτωχός και στα τρία..."
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Μία προγιαγιά μου, που πέθανε από ανία στα 114 της, μου έλεγε: " Όταν ανακατώνεις, επιστήμη, θρησκεία και μαγεία, με πολλά λόγια, γίνεσαι φτωχός και στα τρία..."

Ακριβώς! Μια που ως γνωστόν ο άνθρωπος μετά από κάποια ηλικία ξεμωραίνεται φαίνεται η γιαγιά σου επικοινώνησε ξανά με το παιδί μέσα της, και θυμήθηκε αυτό που εξ' αρχής γνώριζε...
...τα μυστικά της μαγείας, τα μυστικά που ονειρεύονται όλα τα παιδιά κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν, χωρίς να γνωρίζουν πως μόνο αυτά τα κατέχουν...

..εμείς από την άλλη μια που βρισκόμαστε σε ένα χώρο όπου οι αντιπαραθέσεις μπορούν και πρέπει να είναι γόνιμες, προτιμούμε το διάλογο και τα ...πολλά λόγια... Σκλάβοι της πληροφορίας, τι να πεις; ... :/:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δεσμώτης

Περιβόητο μέλος

Ο Δεσμώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 45 ετών. Έχει γράψει 4,605 μηνύματα.
Μία προγιαγιά μου, που πέθανε από ανία στα 114 της, μου έλεγε: " Όταν ανακατώνεις, επιστήμη, θρησκεία και μαγεία, με πολλά λόγια, γίνεσαι φτωχός και στα τρία..."

Η μαγεία εμφανίστηκε σαν θρησκεία, τέχνη και επιστήμη ταυτόχρονα, οι δε ιερείς-μάγοι είχαν βαθιά γνώση των φυσικών νόμων καθώς και αντίστοιχων εφαρμογών.
Αυτό συνεχίστηκε να ισχύει στους κύκλους των αρχαιοελλήνων ιεροφαντών. Ίσως μάγοι τελικά είναι οι φυσικοί επιστήμονες, που πολύ πριν από τους άλλους, κατανοούν άγνωστα μυστικά των συμπαντικών νόμων και προχωρούν σε εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών, που στους αμύητους μοιάζουν με μαγεία.

Σ'όλους μας είναι γνωστά τα Αναστενάρια των χωριών της Μακεδονίας και της Θράκης. Πολλοί επιστήμονες έχουν δει το φαινόμενο, ικανοποιητική εξήγηση όμως δεν έχουμε πάρει από κανέναν. Πώς μπορείς να εξηγήσεις ένα φαινόμενο, που χιλιάδες χρόνια πριν ήταν μυστικό δρώμενο μιας θρησκείας, που οι απαρχές της έφταναν την αυγή της ανθρωπότητας;

Μέσα από την ποίηση του Ευριπίδη θα δούμε να ξετυλίγονται μπροστά μας φαινόμενα ακαϊας και παράξενων δυνάμεων των πεδίων που κυριαρχούσαν στον εκστατικό χορό των Μαινάδων. Γράφει ο ποιητής:

(Οι Μαινάδες) σαν πουλιά ξεχύνονταν και γρηγοροπερπατούσαν στου Κιθαιρώνα τις κορφές, όπου χωριά είναι κτισμένα, ρίχτηκαν σαν εχθρικές ορδές που έκαναν έφοδο. Μπακίρια και σιδερικά χωρίς να τα'χουν δέσει, κολλούσαν επάνω τους και δεν έπεφταν στο μαύρο χώμα. Φωτιά είχαν απάνω στα μαλλιά τους, χωρίς όμως να τις καίει.

Αν δεν είχαμε ζωντανά τα Αναστενάρια σήμερα για να μας υποδεικνύουν την αλήθεια των λόγων του Ευριπίδη, θα είχαν φροντίσει κάποιοι να μας πείσουν ότι αυτά είναι απλώς φανταστικά λόγια ενός ποιητή.
Συνεπώς είναι πιο τίμιο να σηκώσει τα χέρια η επιστήμη και να πει ότι αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που προς το παρόν εμφανίζεται σαν μεταφυσικό και αδυνατούμε να το εξηγήσουμε.

Θα επανέλθω στο ζήτημα μαγείας στην αρχαία Ελλάδα. Είναι δαιδαλώδεις οι εκτάσεις του.

Αφιερώνω στην γιαγιά σου, φίλε Νωέα ένα απόσπασμα του πολυγραφότατου μελετητή Κόλιν Γουίλσον από το φημισμένο, κλασικό βιβλίο του, The Occult (Ο Αποκρυφισμός):

Ο άνθρωπος έχει μια ανώτερη φύση που είναι κοινωνικά απαγορευμένη, γιατί η κοινωνία μας θέλει μέτριους, άρα προβλέψιμους, άρα ελέγξιμους. Η μαγεία, δεν είναι παρά μια φανταστική τοπογραφία του Θαυμαστού, είναι η πειραματική τέχνη της αναζήτησης νοήματος μέσα στο μυστήριο του κόσμου, ενός ανέλπιστου νοήματος που θα μπορέσει να αναβαθμίσει την ίδια την κατανόηση του ανθρώπου για τον εαυτό του.
Η θρησκεία, η φιλοσοφία ο Μυστικισμός και η μαγεία ξεπηδούν από το ίδιο βασικό "αίσθημα" για το σύμπαν: ένα ξαφνικό αίσθημα νοήματος, που οι άνθρωποι το "πιάνουν" μερικές φορές τυχαία, όπως το ραδιόφωνό σας θα μπορούσε να πιάσει έναν άγνωστο σταθμό.
Αν θέλετε στ'αλήθεια να μάθετε τι είναι η μαγεία, ρωτήστε έναν ποιητή. Αν θέλετε να μάθετε τι είναι η ποίηση, ρωτήστε ένα μάγο. Αν θέλετε να επιβεβαιώσετε ότι οι απαντήσεις τους είναι σοβαρές, ρωτήστε έναν αφοσιωμένο μαθηματικό, ακούστε τον προσεκτικά αλλά τελικά κρατείστε μόνον αυτά που θα αποφύγει να σας πει...

Ακριβώς! Μια που ως γνωστόν ο άνθρωπος μετά από κάποια ηλικία ξεμωραίνεται φαίνεται η γιαγιά σου επικοινώνησε ξανά με το παιδί μέσα της, και θυμήθηκε αυτό που εξ' αρχής γνώριζε...

Είσαι λωλ. :lol:


"Δύο διαφορετικές αντιλήψεις της έννοιας του ιερού λόγου έρχονται αντιμέτωπες. Η θρησκεία, που έχει να κάνει με τη συλλογική πίστη και η μαγεία, που συνδέεται περισσότερο με τις προλήψεις. Η θρησκεία διακηρύσσει την παντοδυναμία των θεών. Ο μάγος δεν την αρνείται, αλλά καταφεύγει στη μεσολάβηση δαιμόνων για να πετύχει τους σκοπούς του.
Ο κόσμος της μαγείας είναι η κοινωνία αντεστραμμένη. Και απόδειξη είναι ότι στον κόσμο αυτόν κυβερνούν οι γυναίκες, αυτές ακριβώς που δεν διαθέτουν πολιτικά δικαιώματα στην κοινωνία της πόλης. Στη θρησκεία, το ιερό βρίσκεται με το μέρος της εξουσίας. Η μαγεία από την πλευρά της τοποθετείται στο χώρο της παρόρμησης, της ατομικής θέλησης, που αψηφά την εξουσία. Με τη μαγεία εκφράζεται η αυθόρμητη φύση.
Η μαγική θεώρηση των πραγμάτων τείνει στην καλλιέργεια περισσότερο μίας τεχνικής γνώσης κι όχι της σοφίας ή της ηθικής, όπως συμβαίνει με τη θρησκεία. Γι'αυτό και η μαγεία προτιμάει συνήθως να αναφέρεται σε επιστήμες, σαν την αστρονομία, τη φαρμακευτική, τη γεωλογία κλπ., παρά σε φιλοσοφικές ή ηθικές αρχές.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό, θα έπρεπε ίσως να συντάξουμε ένα εγκώμιο της μαγείας. Επειδή η αρχαία Ελλάδα τιμήθηκε τόσο ως χώρα της ελευθερίας, μητέρα της διαλογικής σκέψης και λίκνο του δυτικού πολιτισμού, δυσκολεύεται κανείς να φανταστεί πως χωρίς τη μαγεία, τόσοι και τόσοι άνθρωποι θα ήταν καταδικασμένοι να κλεισθούν στον εαυτό τους, στο βρασμό των καταπιεσμένων ενστίκτων τους, στην πιο μαύρη απελπισία".


Αυτά μας λέει ο Μπερνάρ βοηθώντας τη σκέψη μας να δει τα πράγματα από μια άλλη πλευρά. Ίσως να μην είναι καθόλου συμπτωματικό ότι ο Μουσαίος -ένας από τους σημαντικότερους θεουργούς, χρησμολόγους και μουσικούς της αρχαιότητας και ένας από τους πιθανότερους ιδρυτές των Ελευσινίων Μυστηρίων μαζί με τον Εύμολπο και τον Ορφέα- είναι αυτός που ανακάλυψε τους αριθμούς και την αριθμομαγεία, μεταφέροντας την πανάρχαια μαγικοθρησκευτική παράδοση στα Μυστήρια.

Κάτι παρόμοιο θα μπορούσαμε να πούμε και για τον Κλεισθένη, που καταγόταν από το σεβαστό γένος των ιεροφαντών της Ελευσίνας, Ευμολπιδών. Ο Κλεισθένης είναι ο θεμελιωτής της δημοκρατίας στην Αθήνα, που με όλες τις αδυναμίες της είναι πολύ κοντά σε ό,τι καλύτερο μπορούσαν να δημιουργήσουν από πολίτευμα οι Έλληνες την εποχή εκείνη. Και ίσως και ο πιο συγγενικός στην αναρχία τρόπος διακυβέρνησης, που βρίσκεται σε άμεση εσωτερική σχέση με τη μητρογραμμική μαγικοθρησκευτική ελεύθερη κοινωνία.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top