Καλημέρα σας! Μου δημιουργείται με αυτό το θέμα μια απορία την οποία και θα ήθελα να μου εξηγήσετε:
Πως, όλοι όσοι ενώ απάντησαν όχι στο αρχικό ερώτημα του demelene, ακόμα και ο ίδιος αυτός ο δημιουργός του παρόντος θέματος, έχουν άποψη ακόμα και γι αυτό το θέμα. Δοθείσης ποίας δύναμης;
Είναι ωραίο να γενικεύεις, σωστά; Τα πράγματα γίνονται απλούστερα, μπαίνουν ταμπελίτσες, κοινώς όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Ο αρχικός τίτλος και μόνο, δεν έχει καμία σχέση με το θέμα που συζητείται. Γιατί; Γιατί στον τίτλο ρωτάμε αν "μπορεί" ενώ στο θέμα βλέπουμε μια συζήτηση για το αν "πρέπει".
Όλοι βιάζεστε να απαντήσετε και όλοι βιάζεστε να δεχτείτε απαντήσεις. Οι περισσότεροι δε, έχετε την επιθυμία να ακούτε κάτι συγκεκριμένο ως απάντηση, κοινό ανθρώπινο χαρακτηριστικό θα μου πείτε, μα όχι πάντα. Εγώ θα το κατελόγιζα ως ελλάτωμα. Γιατί; Πρόσέξτε γιατί. Καταρχάς τι είναι "η άποψη". Η άποψη είναι η οπτική που έχει ένα άτομο για ένα ζήτημα. Δηλαδή, πως το εκλαμβάνει μέσα από τα δικά του μάτια. Σωστά; Μια οπτική λοιπόν μπορεί να προέρχεται, είτε από βιωμένη εμπειρία, είτε από προσπάθεια του συνομιλητή να φανταστεί τον εαυτό του ως το υποκείμενο του προβλήματος.
Για παράδειγμα, χτες μίλαγα με ένα παλικάρι περί καλού και κακού. Μου λέει: "Το κακό που ένιωθα εκείνη την ώρα μέσα μου, ήταν τέτοιο που θα το παρομοίαζες με ένα χέρι που περιέχει ένα καναρινάκι. Φαντάσου ότι σφίγγεις το χέρι και το καναρινάκι σκάει." Μα του λεω, έχω νιώσει το κακό και αλλιώς και ξέρω. Μου απαντά "ναι, βέβαια αλλά φαντάσου το παράδειγμα που σου λέω, για να έρθεις στη δική μου θέση, να καταλάβεις πως ένιωσα εγώ". Μπόρεσα λοιπόν και το φαντάστηκα! Είχα μια άποψη!
Άλλο παράδειγμα το θέμα της τόρρυ. Οι οπτικές μπορεί να προέρχονται, είτε από εμπειρία μεγάλων ηλικιακά ανδρών με τις πρότινος έγκυες γυναίκες τους, είτε από εμπειρία νεαρών ανδρών μέσω φιλικής εξιστόρησης, οικογενιακής παρόμοιας κατάστασης ή και συγγενούς (πχ παχύσαρκη σύντροφος, σύντροφος με παροδική ευαισθησία, κλπ) ή και δια της φανταστικής οδού, εξού και το "φαντάσου μια μπάλα να χοροπηδά επάνω σου" και το υπόλοιπο κείμενο, που πολλοί βιαστήκατε να το χαρακτηρίσετε ή και να γελάσετε.
Πως γνωρίζετε για παράδειγμα τη δική μου οπτική; Γιατί στέκεστε πάνω από δέκα "γραφικές" ή "κυνικές" κουβέντες ενός "κάφρου" που ήρθε να σας "χαλάσει τη μέρα" και αδυνατείτε να δείτε ότι
ακόμα και σε αυτή την άποψη, την ως έχουσα εξεφρασμένη, υπάρχει
ουσία και θίγει εγγενώς το πρόβλημα.
Απόδειξη; Ιδού:
Αρχική Δημοσίευση από torry:
Ο λόγος που δεν θέλει να κάνουμε ολοκληρωμένο σεξ είναι οτι νιώθει σαν να συμμετέχει και το παιδί και χαλιέται.
Κι όμως, οι περισότεροι κοιτάξατε το στίχο με το "διέλυσε με Μανούσο" ή την ατυχή -παρότι ευρισκόμενη στην καθομιλουμένη- έκφραση περί του προσπερματικού υγρού. Η δε torry ούτε καν με παρέθεσε.
Και έρχομαι εγώ τώρα και σας ερωτώ... Πως να μην νιώθω άσχημα σαν άνθρωπος, σαν συγκεκριμένος άνθρωπος και όχι σαν ένα nickname, όταν όλοι κοιτάζουν το περιτύλιγμα, όλοι κοιτάζουν τους τύπους και όχι την ουσία. Γιατί να
θελήσω να εκφράσω την άποψή μου, όταν όχι μόνο ισχύει το προηγούμενο αλλά και όταν δημιουργούνται τέτοια θέματα; Άσχετα αν βέβαια η απάντηση στον τίτλο είναι πολύ πιο λακωνική απ' ότι περιμένετε
"Ναι μπορεί κάποιος να έχει άποψη για όλα, αρκεί να την έχει σχηματίσει με οποιονδήποτε από τους τρόπους που προανέφερα".
Και στο κάτω κάτω γιατί να το θελήσει ο οποιοσδήποτε να εκφράσει τη γνώμη του; Γιατί να μπεί στον κόπο αν η μόνη αξία που βγαίνει από αυτό, είναι όχι η προσφορά της γνώμης είτε σε θέμα λύσης, είτε σε θέμα θάρρους και συμπόνοιας κλπ, αλλά το πόση αξία έχεις ως "καλό παιδάκι" ή ως "κυνικός κάφρος"; Αυτό είμαστε; Μια μπάρα καφρίλας που πηγαίνει πάνω κάτω, κι όσο πιό κάτω είναι, τόσο πιό ωραία νιώθουν οι άλλοι;
Αμφισβητείτε αυτό που λέω; Ανοίξτε ένα θέμα περί Ισολογισμού και Καταστάσεως αποτελεσμάτων χρήσεως σαν έννοιες και ορισμοί και δείτε ποιοί θα απαντήσουν εκεί. Πάρτε τώρα και ένα θέμα για ερωτικές σχέσεις και δείτε ποιοί θα απαντήσουν εκεί. Η εικόνα θα αντικατοπτρίζει αυτό που έλεγα πριν για οπτική λόγω εμπειρίας και οπτική λόγω φαντασίας.
Εξού λοιπόν και η απάντηση που δίνω στο ερώτημα του τίτλου:
"Ναι μπορεί κάποιος να έχει άποψη για όλα, αρκεί να την έχει σχηματίσει με οποιονδήποτε από τους τρόπους που προανέφερα".
Από τη στιγμή λοιπόν που ξεκαθαρίσαμε το αν
μπορεί, πάμε στο αν
πρέπει. Το τελευταίο κατά τη γνώμη μου, εξαρτάται από το ελλάτωμα που προανέφερα, δηλαδή το τι περιτύλιγμα θέλετε να δείτε από εμένα, από τον άλλον κλπ. Φυσικά να είστε βέβαιοι ότι εγώ σαν Valder, βλέπω τι περιτύλιγμα περιμένει ο καθένας και κάνω την κρίση μου για το άτομό του, αλλά θέλω και παραμένω αυθεντικός και πιστός σε αυτό που είμαι, άσχετα αν σε αρκετούς δεν αρέσω.
Εγω το περιμένω, θα φάω κι άλλες σφαλιάρες, θα με πούν κάφρο και κυνικό αλλά τη γνώμη μου και την ουσία μου δε θα την αλλάξω για κανέναν. Εγω χαμαιλέοντας δεν είμαι για να αλλάζω ανάλογα με το τι περιτύλιγμα θέλει ο κόσμος.
Έτσι και στο θέμα της τόρρυ, είπα ότι είπα, όπως το είπα, αλλά με γνώμωνα μόνο να βοηθήσω την κοπέλα, τίποτε άλλο. Ούτε με πληρώνουν για να τα λεω όλα αυτά, ούτε και ο χρόνος μου, τρέχει από τα μπατζάκια μου.
Ως τελευταία κουβέντα θα πώ κάτι που συγκρατώ από πρόσφατη συζήτησή που είχα.
"Κάτι που εσείς το βλέπετε ως κυνισμό, εγώ το βλέπω ως ρεαλισμό."._
ΥΓ: Τουλάχιστον εδώ δώστε βάση στην ουσία του πόστ μου και μην σπεύσετε οι γνωστοί άγνωστοι να "επιχειρηματολογήσετε" απέναντι στη δήθεν εμπάθεια του "αντιπαθή Valder" που σας "χαλάει τη μέρα".