Μπορούν όλοι να έχουν άποψη για όλα;

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.
Το ζητούμενο, τη σήμερον ημέρα, δεν είναι η δυνατότητα, αλλά το δικαίωμα...
 

WhiteDrum

New member

Η Κατίγκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,190 μηνύματα.
Χωρίς το δικαίωμα να εκφράσεις τη γνώμη σου , πώς θα φανεί εάν πραγματικά κατέχεις έστω ένα επαρκές για διάλογο, υπόβαθρο γνώσεων;
 
Τελευταία επεξεργασία:

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει απο Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 4,820 μηνύματα.
Χωρίς το δικαίωμα να εκφράσεις τη γνώμη σου , πώς θα φανεί εάν πραγματικά κατέχεις έστω ένα επραρκές για διάλογο, υπόβαθρο γνώσεων;
Συμφωνώ απόλυτα...Θεωρείς όμως, ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν( ή και θέλουν) να ασκήσουν αυτό δικαίωμα;
 

WhiteDrum

New member

Η Κατίγκω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Γιατρός και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1,190 μηνύματα.
Το αν μπορούν, πιστεύω ότι σε χώρες που έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα, τότε ναι, μπορούν άνετα να μιλήσουν (ή έστω να μπουρδολογήσουν) για όποιο θέμα επιθυμούν.

Αναφορικά με το αρχικό ερώτημα... κατά πόσο δηλαδή μπορούν όλοι να έχουν άποψη "για όλα".. επ! "για όλα;" ! Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να έχει άποψη για όλα! Για παράδειγμα, εάν με ρωτήσει κάποιος αν γνωρίζω τίποτα για προγραμματισμό Η/Υ δεν θα αραδιάσω όλες τις γενικούρες που αποκόμισα από τις επαφές μου με Η/Υ, ούτε θα του πω για την πανάρχαια Pascal που σκάλιζα παρέα με τον θείο μου για να γελάει με τα χάλια μου. Δεν θα πω τίποτα. η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, αλλά και η αμάθεια, όταν την τραβάνε απ τα μαλλιά και τη ζουλάνε να βγάλει σταγόνες γενικών και ως επί το πλείστον άσχετων γνώσεων , τότε καταντάει αστείο το θέμα.

Δεν συμφωνώ όμως ότι ένας ειδικός θα μπορούσε με περισσή άνεση να αποστομώσει ή να παραγκωνίσει σε μία συζήτηση κάποιον που έχει προσωπικές εμεπειρίες αλλά βασικές και απλοποιημένες γνώσεις επί του θέματος.
Τέλος, ποιος είπε ότι η συζήτηση και η έκφραση άποψης σχετίζονται μόνο με δηλώσεις και αναπαραγωγή γνώσεων; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να συμμετέχει σε μία συζήτηση αν απλά έχει απορίες και ενδιαφέρεται να μάθει; Αν ρωτάει με απλοϊκό τρόπο ή δηλώνοντας τις εμπειρίες του, χωρίς να χρησιμοποιεί τυποποιημένους και αποδεκτούς επιστημονικούς όρους;
 
Τελευταία επεξεργασία:

Δεσμώτης

Well-known member

Ο Δεσμώτης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών . Έχει γράψει 3,612 μηνύματα.
Το δικαίωμα σου να λες αυτό που θες για ο,τι θες, δεν περιλαμβάνει και την υποχρέωση μου να σε πάρω στα σοβαρά..

Συμπυκνώνει επαρκώς μιαν απάντηση (ναι μπορούν να έχουν άποψη όλοι για όλα) που είναι επεκτάσιμη.
 

Tsipouro

New member

Ο Tsipouro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Κτηνίατρος και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 916 μηνύματα.
Δεν διάβασα πολλά posts και δεν ξέρω το αν καλύπτομαι...

Αρκετοί από εμάς έχουν άποψη ακόμα και για θέματα που έτυχε κάτα τύχη να ακούσουν σε μια συζήτηση. Με το που άκουσαν πέντε σχετικές λέξεις, θεώρησαν το ότι πλέον κατέχουν το θέμα, συνεπώς μπορούν να αποκτήσουν και μια άποψη επί αυτού και να την προβάλλουν. Εαν όμως δεν έχουν τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις και εμπειρίες για να την υποστηρίξουν, επόμενο είναι το ότι θα δεχτούν τόσα πλήγματα από κάποιον περισσότερο ενημερωμένο ή ειδικό επί του θέματος, όποτε και η άποψη αυτή θα καταρρεύσει και μαζί με αυτήν και η αυτοπεποίθησή του.

Στο να έχουμε άποψη για όλα μπορούμε να οδηγηθούμε αρκετά εύκολα. Στο να έχουμε μια ορθή και σταθερή άποψη για όλα πάλι, ίσως και να μην μπορέσουμε, καθώς θα βρισκόμαστε σε έναν συνεχή αγώνα αναζήτησης της γνώσης. Και οι περισσότεροι δεν έχουν την υπομονή και τις αντοχές γι' αυτό.

Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να έχει άποψη για όλα. Λανθασμένη άποψη, η οποία δεν υποστηρίζεται από πλήρη κατοχή θεωρητικών γνώσεων και αρκετές εμπειρίες δεν υπολογίζεται ως άποψη, τουλάχιστον όχι από μένα.
 

Isiliel

New member

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 48 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 9,230 μηνύματα.
Η άποψη δεν ταυτίζεται με τη γνώση. Μπορεί να μην ξέρω την τύφλα μου για ένα θέμα, αλλά άποψη (viewpoint) θα έχω (και στην καλύτερη περίπτωση, η άποψη αυτή θα είναι "ότι δεν ξέρω την τύφλα μου").

άποψη 1 η [ápopsi] O33 : 1.ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται, κρίνει και αντιμετωπίζει κάποιος ένα γεγονός, μια κατάσταση, ένα φαινόμενο, η γνώμη που έχει σχετικά με αυτά [...] (komvos.edu)
 

Tsipouro

New member

Ο Tsipouro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Κτηνίατρος και μας γράφει απο Σουηδία (Ευρώπη). Έχει γράψει 916 μηνύματα.
Μα δεν έχει σημασία το να έχει κάποιος μια άποψη, η επιπόλαια άποψη δεν υπολογίζεται καν. Σημασία έχει το να έχει ορθή και σταθερή άποψη. Και χωρίς γνώση το τελευταίο απλά δεν μπορεί να επιτευχθεί.
 

Stargazer

New member

Η Stargazer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 131 μηνύματα.
Το να μιλάει κανείς για πράγματα τα οποία δεν έχει ιδέα ή έχει ασχοληθεί ελάχιστα είναι ένα από τα πράγματα που με εκνευρίζουν περισσότερο. Αυτού του είδους η συμπεριφορά με παραπέμπει σε άνθρωπο ο οποίος θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι μέσα σε όλα, εκφράζοντας βαθυστόχαστες αναλύσεις για θέματα τα οποία στην πραγματικότητα κατέχει ελάχιστα, συχνά έχοντας απόλυτη άποψη. Είναι απείρως πιο ''τίμιο'' να δηλώσεις άγνοια (κι ας κάποιοι σε πουν βλάκα ή άσχετο), παρά να παριστάνεις τον γνώστη ενώ είσαι ημιμαθής. Απλά εκτίθεσαι.
 

travelwarren

New member

Ο travelwarren αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών . Έχει γράψει 8 μηνύματα.
μπορει να τα χω πει αρκετες φορες εδω μεσα για την ελλαδα,αλλα δυστυχως για μια ακομα φορα θα ξαναμιλησω για τι θεμα.εδω ανοιγεις τα καναλια και στην κυριολεξια το πραγμα ειναι τραγικο ρε παιδια.ολοι μιλανε για ολα,οι παντες για τα παντα.και τσακωνονται διαρκως ολοι μαζι.ακομα και σε ταξιτζη να μιλησεις στην ελλαδα περι αστρονομιας θα εχειμαι δικια του αποψη που θα την εκφερει κιολας με περισσιο στομφο...χα χα χα!!ε ρε τι γινεται ρε π**στη μου.
εδω ρε παιδια ειναι απιστευτο το γεγονος πως ο αλλος δεν τολμαει να πει δεν ξερω αν ρωτηθει σε καιτ κι οντως δε γνωριζει την απαντηση.μιλαγα τις προαλλες μεκατι ξενες αλλακαι ξενους...αν δεν γνωριζουνε οι ανθρωποι κατι απαντανε ευθεως με μια φυσιολογικη απαντηση τυπου...δεν ξερω δεν ξερω,το επαναλαμβανει κιολας χαλαρα κι ανετα...τεσπα
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Rempeskes

New member

Ο Rempeskes αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Hair stylist . Έχει γράψει 5,659 μηνύματα.
[split] Μπορούν όλοι να έχουν άποψη για όλα;

Όπως είπαν προηγουμένως,
είναι σπαστικοί αυτοί που έχουν άποψη για όλα,
και αυτό γιατί δεν ακούν εμένα που τα ξέρω :mad:
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top