Subject to change
e-steki.gr Founder

Παραδείγματα:
- Ζητάς από κάποιον τη χάρη να σου μεταφράσει ένα κειμενάκι σε μια γλώσσα που δεν γνωρίζεις (πχ ιαπωνικά). Εκείνος δεν κάνει καλή μετάφραση και δεν καταλαβαίνουν γρι οι πχ Ιάπωνες. Έχεις το δικαίωμα να τον ξεχέσεις;
- Κάποιος προσφέρεται να σε βοηθήσει με μια εργασία σου για το πανεπιστήμιο, λύνοντας σου κάποιες ασκήσεις. Τελικώς κάνει τις ασκήσεις λάθος. Έχεις το δικαίωμα να τον ξεχέσεις;
- Κάποιος σου κάνει τη χάρη να σου κρατήσει το παιδί όσο θα είσαι σε έξοδο. Λόγω άγνοιας το ταίζει μπριζόλα αντί φρουτόκρεμας (λέμε τώρα
). Έχεις δικαίωμα να τον ξεχέσεις;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Κακή Επιρροή
Επιφανές μέλος

θα έρθει σήμερα να μου κρατήσει μια φίλη τον μικρό... αν δλδ κάνει μαμακία (φτου φτου μακρυά από μας) και παράδειγμα τον αφήσει χεσμένο και συγκαεί... τι θα πρέπει να πω κι ευχαριστώ από πάνω?

όταν κάποιος σου κάνει μια εξυπηρέτηση, ΝΑΙ ΜΕΝ την κάνει με τον τρόπο που μπορεί ΑΡΚΕΙ αυτός ο τρόπος να μην σου προκαλεί εσένα ζημιά
δλδ άλλο είναι να μου κρατήσει το παιδί και να του δώσει πιπίλα επειδή δεν κοιμόταν αλλιώς ενώ της είπα να μην του δώσει κι άλλο είναι να μου κρατήσει το παιδί και αυτό να ανοιξει την πόρτα και να φύγει επειδή αυτή κοιμόταν (αν το παιδάκι είναι μεγαλύτερο)
υπάρχει όριο νομίζω
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Αν είναι μεγάλες χάρες, οι οποίες μπορεί να σε αφήσουν εκτεθιμένο, ο άλλος οφείλει να σου πει αν μπορεί να σε εξυπηρετήσει.
Σε θέματα δουλειάς, όπως η μετάφραση και οι ασκήσεις, είναι η μισή ντροπή δική σου. Αν είναι για σένα σημαντικό το θέμα, οφείλεις να βρεις κάποιον που όντως μπορεί να το κάνει σωστά.
Οπότε μόνο αν πάω σε κάποιον που θεωρείται/αυτοαποκαλείται ειδικός, θα τον ξεχέσω.-
Για το παιδί μου όμως, θα το έβλεπα πιο συναισθηματικά.
Επίσης ισχύει ότι δε θα το άφηνα ούτε στη μάνα μου, αν δεν την έπρηζα με το τι να φάει, τι να μην πιει, τι να κάνει και τη όχι.
Οπότε αν έκανε κάτι τόσο λάθος, θα τα άκουγε κανονικά.
Αλλά, όπως είπα: ακόμα και για τις χάρες, έχουμε κι εμείς την ευθύνη, σχετικά με το από πού τις δεχόμαστε...
Αιώνια ευγνωμοσύνη δε χαρίζω σε κανέναν, εκτός αν όντως με έσωσε, πχ να μου βρει δουλειά ή να μου κλείσει εισητήριο ενώ δεν έβρισκα, γιατί απλά έχει τα μέσα... και όχι την ικανότητα.
mania
Επιφανές μέλος

Subject to change
e-steki.gr Founder

Αυτό ακριβώς πιστεύω κι εγώ!Πρώτα απο όλα, δεν ζητάμε χάρη όταν αυτή η χάρη είναι συμαντική για εμάς, π.χ. η φροντίδα ενώς παιδιού, αλλα άν ο άλλο κάτσει και ασχολιθεί ώρες και δεν κάνει καλή μετάφραση δεν τον κατακρίνουμε, απλά ενημερώνουμε με τρόπο πώς τελικά δεν πέτυχε, ο άλλος για να κάνει μια χάρη τρώει χρόνο, δεν είναι υποχρεωμένος αλλα το κάνει για βοήθεια, δεν τον κατακρίνω απλά τον διωρθώνω![]()
Βέβαια με προβλημάτισαν και οι ΚΕ-Γίδι...

Κακή Επιρροή
Επιφανές μέλος

λες για τη μετάφραση
πας λοιπόν στο φίλο σου και του λες... θέλω να κάνω μετάφραση ένα κείμενο στα Ιαπωνικά
ξέρεις κανέναν να το κάνει?
τι σου λέει λοιπόν αυτός?
α. εγώ θα στο κάνω! ξέρω και μπορώ!
β. μπορώ να στο κάνω εγώ αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ και πολύ καλά.... δεν ξέρω καλά!
αν σου πει το α. και βγουν τα λάθη που είπες, του χώνεις γκάζια γιατί ανέλαβε μια ευθύνη που δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας ακόμα κι αν πρόκειται για εξυπηρέτηση γιατί τελικώς αντί να σε εξυπηρετήσει σου κάνει ζημιά και σε εκθέτει
αν σου πει το Β. κι εσύ δεχτείς να κάνει αυτός τη μετάφραση, τότε κάνεις τουμπεκί

αυτό τουλάχιστον ισχύει για μένα
ρώτησα τη φίλη μου αν μπορεί να μου κρατήσει το μωρό
εννοείται ότι φυσικά θέλω να το κρατήσει ασφαλές, δεν χρειάζεται να της το τονίσω
αν μου έλεγε... μπορώ αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να τα καταφέρω... και παρόλα αυτά εγώ την έβαζα να το κρατήσει, για ότι συνέβαινε την ευθύνη θα την είχα εγώ
αν πάλι μου πει.... ναι βρε! κανένα πρόβλημα... άλλωστε, έχω κι εγώ παιδί και ξέρω! εεε αν γίνει χοντράδα, εκεί θα τα ακούσει

Nininaou
Διάσημο μέλος

Πιστεύω ότι το "ξεχέσιμο" έχει να κάνει με την οικειότητα που έχεις στον άλλο. Αν δηλαδή, κάποιος που δεν έχει και τόσο στενή σχέση μ'εμένα, προσφερόταν να μου κάνει κπ εξυπηρέτηση, δεν θα έλεγα τίποτα. Όσο μεγάλη ζημιά και να έκανε. Επειδή, όμως, τα σημαντικά θέματά μας (παιδιά, γάτες) δεν θα τ'αφήναμε σε κάποιον "ξένο", δεν υπάρχει πρόβλημα.
Τώρα, αν κάποιος φίλος μου κάνει "χάρη", πιο εύκολα θα του μιλήσω. Πάντως, δεν θα τον μαλώσω κιόλας. Ό,τι και να έγινε σημασία έχει που προσπάθησε. Το κίνητρο μετράει, τα άλλα διορθώνονται...

έντιτ. Συμφωνώ Κε!
ninaki
Πολύ δραστήριο μέλος

Αν το κάνει όμως ...μετράει και η προσπάθεια....
kleftra
Διάσημο μέλος

Όταν κάποιος κάνει κάτι για λογαριασμό μου αφιλοκερδώς για να με εξυπηρετήσει δεν θα του πω φυσικά μπράβο αν με απογοητεύσει ούτε και θα του ζητήσω τον λόγο, απλά δεν θα τον ξαναπροτιμήσω.
T_Chameleon
Εκκολαπτόμενο μέλος

Kakerlak
Περιβόητο μέλος

Μια κοπέλα που δούλευε εδώ πέρσι,μετακόμισε σε άλλο νησί κ επειδή έμεινε έγκυος δεν μπορούσε να έρθει πάλι να πάρει τα τελευταία πράγματα. Της πήρα το μηχανάκι της στο λιμάνι από ένα χωριό να το στείλω,της έστειλα κ το χαρτί για την φορολογική, τα κανόνισα κ με τον σπιτονοικοκύρη και στο τέλος πείρα ένα e-mail που έγραφε, ότι θα πάρει πρόστιμο γιατί άργησε να πάει το χαρτί για την φορολογική, εγώ με το που το πήρα το έστειλα, αν άργησε λοιπόν δεν φταίω εγώ.Το δικαιολόγησα όμως λόγο ορμονών.

Πάντως η κάθε περίπτωση με την άλλη διαφέρει αν δεν μας πείτε συγκεκριμένα παραδείγματα δεν μπορούμε πιστεύω να πούμε την άποψη μας.
deadhead_pirate
Περιβόητο μέλος

Corpse Bride
Διακεκριμένο μέλος

Tetragrammaton
Διάσημο μέλος

Εννοειται οχι. Αν εμπιστευθηκα καποιον που δεν επρεπε δικο μου το λαθος. Παντα οταν βασιζεσαι σε καποιον αλλο για δικα σου θεματα παιρνεις το ρισκο οτι δε θα τα κανει οπως θα τα κανες εσυ..αυτο ομως ειναι δεδομενο, δεν μπορω και να δεχτω τη χαρη, και να τον κατηγορησω απο πανω.
Συμφωνώ. Το καταπίνεις και απλώς την επόμενη φορά το αναθέτεις αλλου...
deadhead_pirate
Περιβόητο μέλος

Νόμιζα οτι θα έλεγες για την επόμενη φορά, οτι θα το κάνεις μόνος σου.......Συμφωνώ. Το καταπίνεις και απλώς την επόμενη φορά το αναθέτεις αλλου...

Corpse Bride
Διακεκριμένο μέλος

Tetragrammaton
Διάσημο μέλος

Νόμιζα οτι θα έλεγες για την επόμενη φορά, οτι θα το κάνεις μόνος σου.......![]()
Κι εγω![]()
Ε εντάξει, θεωρούμε ως δεδομένο ότι είναι δουλειά που δεν μπορούσες να την κάνεις εσυ... Αλλιώς φυσικά μόνος σου!

Franky5465
Νεοφερμένο μέλος

εκτός και εν γνώση του τα έκανε θάλασσα
αν πάλι έκανε το καλύτερο δυνατο με τις ικανότητες του μάλλον θα πρέπει να πεις και ευχαριστώ
Affliction
Εκκολαπτόμενο μέλος

Όσον αφορά άλλες χάρες όπως εργασίες, σχετικά με δουλειά κ.ά. είτε αν ζητήσεις μία χάρη είτε αν προσφερθεί κάποιος το πρώτο πράμα που θα ρώταγα είναι "Μπορείς να το κάνεις?". Απαντώντας θετικά επωμίζεται τις ευθύνες του και νομίζω ότι εκεί μπορείς να τον κατακρίνεις αν δεν τον κάνει σωστά γιατί απλούστατα θα μπορούσε να απαντήσει όχι. Είτε γιατί δε μπορούσε είτε γιατί μπορούσε και δεν ήθελε την ευθύνη (ή βαριόταν ή ο,τιδήποτε).
Υπάρχει και η τρίτη περίπτωση (ίσως) που μερικές φορές "εξαναγκάζουμε" τον άλλον να μας κάνει μια χάρη. Ε.. εκεί είναι αχαριστία αν τον κατακρίνουμε σε περίπτωση που δεν το κάνει καλά.
cacofonix
Δραστήριο μέλος

Επειδή πάντα σκίζομαι να εξυπηρετήσω τον άλλον, είτε είναι φίλος, είτε είναι ακόμα και άγνωστος, όταν ζητάω μια χάρη από κάποιον φίλο, το πιο απλό, να μου κρατήσει 1 εισιτήριο για το γήπεδο ... και δεν το κάνει ... ε τρελαίνομαι ...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 4 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.