Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Είστε υπέρ ή κατά;
Η ψήφος σας θα προβάλεται δημόσια.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 65)

ROM32

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών. Έχει γράψει 333 μηνύματα.
Να το δούμε λίγο διαφορετικά το θέμα χωρίς τις Ελληνικές ανοησίες περί χαρισματικά πτυχία;; Για να σπουδάσει ένας φοιτητής στο Harvard, MIT και Stanford θέλει 50.000-60.000$ το χρόνο δηλαδή 200.000$ τα 4 χρόνια που διαρκεί το undergraduate program. Για να σπουδάσει ένα παιδί στις ΗΠΑ αναγκάζεται να λάβει τεράστια δάνεια και να εργάζεται από μικρή ηλικία αν οι γονείς του δεν μπορούν να του καλύψουν το κόστος των διδάκτρων με αποτέλεσμα να είναι χρεωμένοι στις τράπεζες από το 19 τους χρόνια. Για τον λόγο αυτό το ποσοστό των παιδιών που σπουδάζουν στις ΗΠΑ είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό στην Ελλάδα, το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Θεωρείς λοιπόν ότι ένα παιδί που έχει χρεωθεί με δάνειο 200.000$ και έχει περάσει κάποια κριτήρια ώστε να γίνει δεκτός από αυτά τα πανεπιστήμια δεν θα έχει σαν στόχο να πάρει πτυχίο όσο πιο άμεσα γίνεται;; Δεν νομίζω να έσκασε 200.000$, ποσό που είναι τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τα 60.000$ που κερδίζει ένας μέσος Αμερικανός το χρόνο, ώστε να πηγαίνει εκεί και να μην διαβάζει. Μπήκε με στόχο να πάρει πτυχίο και να πάει μπροστά στην ζωή του ρισκάροντας τα πάντα. Άρα τώρα το να λέμε από τον καναπέ του σπιτιού μας ότι τα Harvard, MIT, Stanford, Columbia κτλ χαρίζουν πτυχία είναι άκυρο από όλες τις απόψεις, ειδικά όταν τα πανεπιστήμια αυτά είναι στην κορυφή τόσο στις κατατάξεις όσο και στις έρευνες, άρθρα και θέσεις διοίκησης στις μεγαλύτερες πολυεθνικές του πλανήτη.

Καταρχήν με βάση τα στατιστικά του ίδιου του Harvard και τους ισχυρισμούς του, το 55% του συνόλου των φοιτητών του παίρνει επιχορήγηση από το ίδιο το Πανεπιστήμιο της οποίας το ύψος κυμαίνεται το πολύ στα 80.000 Δολάρια εκ των οποίων 13.000 δολάρια τα δίνουν οι γονείς και 350 Δολάρια ο ίδιος ο φοιτητής μέσω μιας εργασίας που υποχρεούται να κάνει για περίπου 2-3 ώρες την εβδομάδα και τον υπόλοιπο μισθό τον κρατά. Το ίδρυμα ισχυρίζεται πως καλύπτει με αυτό τον τρόπο πλήρως όλα τα έξοδα του φοιτητή στέγαση, φαγητό, σπούδαστρα κλπ που τα υπολογίζει στα 83.850 Δολάρια, επομένως κοστίζει πραγματικά στον φοιτητή η φοίτηση του 15.800 Δολάρια (εκ των οποίων 12.250 επιβαρύνουν την οικογένεια, τα υπόλοιπα τα εργάζεται και με κέρδος)( Understanding A Net Price Estimate | Harvard). Τώρα αν δούμε το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών στο Harvard κυμαίνεται από 40.000 Δολάρια-120.000 Δολάρια και με κριτήριο το γεγονός ότι η μεσαία τάξη κυμαίνεται κάπου 40.000-130.000 δολάρια, τότε βγαίνει το συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των φοιτητών του βρίσκεται σε μια ικανοποιητική έως σχετικά εύρωστη οικονομική τάξη. Η αμέσως δεύτερη σε πληθυσμό ομάδα φοιτητών προέρχεται από πλούσιες οικογένειες με 120.000Δολάρια και πάνω και υπάρχει και ένα τρίτο μικρό ποσοστό χαμηλών τάξεων από 40.000 Δολάρια και κάτω.( Financial Aid Fact Sheet | Harvard). Το ίδιο το Harvard αναφέρει ότι το 24% των φοιτητών της βρίσκεται με εισοδήματα κάτω των 85.000 Δολαρίων, άρα μεσαία και ανώτερη τάξη κυριαρχούν. Τo Harvard, υπερήφανο για το σύστημα επιχορήγησης του και από την στιγμή που τα 13.000 Δολάρια είναι εφικτό για την πλειοψηφία των φοιτητών που προέρχονται από μεσαίες και ανώτερες κοινωνικές τάξεις (δεν διστάζει να επιχορηγήσει και φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα 200.000 δολάρια και πάνω αν βρεθούν σε ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες, Χρεωκοπία ίσως; Δεν ξέρω πως το ερμηνεύουν…), θεωρεί ότι δεν χρειάζεται οι φοιτητές του να καταφύγουν σε δάνεια αλλά αν επιμένουνε έχουν ειδική υπηρεσία γι’αυτό. (Πραγματικά εδώ απορεί κάποιος γιατί να θέλει να πάρει δάνειο…)

You are not expected to take out loans as part of your financial aid package. Our aid packages are designed to cover your financial need without additional borrowing. In fact, most of our students graduate debt-free. However, you may choose to pursue loans to help cover your student or family contribution. Students may request loans using our Student Loan Request Form.

Types of Aid | Harvard

Τα λεφτά αυτά της επιχορήγησης ποτέ δεν επιστρέφονται.

Επίσης, εδώ αναρωτάται κάποιος, στα υπόλοιπα πανεπιστήμια (εκτός ivy League) που τα fees είναι κατά μέσο όρο περίπου 45.000 Δολάρια, εισάγονται από χαμηλότερης τάξης παιδιά και παίρνουν δάνεια, πως και δεν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό αποφοίτησης όσο αυτό που ισχυρίζεται το Harvard ότι έχει σε όλη τη χώρα; Εκεί δεν υπάρχουν Βασιλάκηδες Καΐλες που έχουν οικονομικό κίνητρο να προσπαθούν για τις σπουδές τους; Μόνο του Harvard είναι; Μόνο τα παιδιά της μεσαίας και ανώτερης τάξης το κάνουν αυτό;

Επίσης πως είναι δυνατόν, να σκάνε εκατομμύρια δολάρια εύρωστες οικογένειες σε παράνομα κυκλώματα (το τεράστιο σκάνδαλο του 2019 Operation Varsity Blues που αποκάλυψε μια βιομηχανία εισαγωγής φοιτητών από το 2011) για να βάλουν τα παιδιά τους στα κορυφαία Πανεπιστήμια της Ivy League ρισκάροντας να μην βγουν ποτέ από εκεί αν είναι τόσο δύσκολα και αμερόληπτα. Μάλλον, το πιο δύσκολο είναι να μπεις παρά να βγεις.

Επίσης, μην ξεχάσουμε και το σκάνδαλο του 2012 στο Harvard όπου περίπου 125 φοιτητές (η new York times έκανε λόγο για 279) ενεπλάκησαν σε αυτό και εκ των οποίων 70 φοιτητές εν τέλει διαγράφηκαν για ένα χρόνο γιατί παρουσίασαν ίδια γραπτά σε εξετάσεις.

2012 Harvard cheating scandal - Wikipedia

Άλλη μια απορία από τα παραπάνω οικονομικά δεδομένα εισαγωγής φοιτητών στο Harvard είναι, πως είναι δυνατόν από θεωρητικά αδιάβλητες διαδικασίες να εισάγονται φοιτητές που η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από την μεσαία και ανώτερη τάξη, τόσο τυχαίο είναι; Όλοι οι πανέξυπνοι που μπορούν να βγάλουν ένα δύσκολο πανεπιστήμιο και να επιτύχουν υψηλά σκορ σε αυτές τις εξετάσεις εισαγωγής προέρχονται μόνο από τις ανώτερες τάξεις; Απορεί κανείς….

Πάντως εδώ που τα λέμε, αν ένας φοιτητής πάρει δάνειο από την Πιστωτική Ένωση του Harvard, δεν θα σύμφερε το Harvard να τον αποφοιτήσει σίγουρα με την ελπίδα να μπει σε μια υψηλά αμειβόμενη θέση (που θα μπει λόγω του prestige του Harvard και όπως ισχυρίζονται και οι ίδιοι) για να τους το ξεχρεώσει γρήγορα; Διότι αν απορριφθεί και δεν αποφοιτήσει θα αργήσει πολύ να τα επιστρέψει. I am just saying…

Τέλος να πω πως δεν θέλω να το μηδενίσω, σίγουρα είναι ένα καλό Πανεπιστήμιο και με καλή έρευνα, το οποίο τα έχει γιατί εδρεύει στην ηγέτιδα χώρα του κόσμου οικονομικά και τεχνολογικά, λαμβάνει πακτωλό χρημάτων και στηρίζεται από την πιο υψηλή κοινωνία που του κάνει δυνατό branding και του προσθέτει επιπλέον λάμψη και αστερόσκονη. Του Βασιλιά τα ρούχα είναι περιζήτητα και ας είναι φτιαγμένα με απλό βαμβάκι όπως των φτωχών.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,710 μηνύματα.
Καταρχήν με βάση τα στατιστικά του ίδιου του Harvard και τους ισχυρισμούς του, το 55% του συνόλου των φοιτητών του παίρνει επιχορήγηση από το ίδιο το Πανεπιστήμιο και το ύψος του κυμαίνεται το πολύ στα 80.000 Δολάρια εκ των οποίων 13.000 δολάρια τα δίνουν οι γονείς και 350 Δολάρια από τον φοιτητή μέσω μιας εργασίας που υποχρεούται να κάνει για περίπου 2-3 ώρες την εβδομάδα και τον υπόλοιπο μισθό τον κρατά. Το ίδρυμα ισχυρίζεται πως καλύπτει με αυτό τον τρόπο πλήρως όλα τα έξοδα του φοιτητή στέγαση, φαγητό, σπούδαστρα κλπ που τα υπολογίζει στα 83.850 Δολάρια, επομένως κοστίζει στον φοιτητή πραγματική τιμή 15.800 Δολάρια (εκ των οποίων 12.250 επιβαρύνουν την οικογένεια, τα υπόλοιπα τα εργάζεται και με κέρδος)( Understanding A Net Price Estimate | Harvard). Τώρα αν δούμε το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών στο Harvard κυμαίνεται από 40.000 Δολάρια-120.000 Δολάρια και με κριτήριο το γεγονός ότι η μεσαία τάξη κυμαίνεται 40.000-130.000 δολάρια, τότε βγαίνει το συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία των φοιτητών του βρίσκεται σε μια ικανοποιητική έως σχετικά εύρωστη οικονομική τάξη. Η αμέσως δεύτερη σε πληθυσμό ομάδα φοιτητών προέρχεται από πλούσιες οικογένειες με 120.000Δολάρια και πάνω και υπάρχει και ένα τρίτο μικρό ποσοστό χαμηλών τάξεων από 40.000 Δολάρια και κάτω.( Financial Aid Fact Sheet | Harvard). Το ίδιο το Harvard αναφέρει ότι το 24% των φοιτητών της βρίσκεται με εισοδήματα κάτω των 85.000 Δολαρίων, άρα μεσαία και ανώτερη τάξη κυριαρχούν. Τo Harvard, υπερήφανο για το σύστημα επιχορήγησης του και από την στιγμή που τα 13.000 Δολάρια είναι εφικτό για την πλειοψηφία των φοιτητών που προέρχονται από μεσαίες και ανώτερες κοινωνικές τάξεις (δεν διστάζει να επιχορηγήσει και φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα 200.000 δολάρια και πάνω αν βρεθούν σε ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες, Χρεωκοπία ίσως; Δεν ξέρω πως το ερμηνεύουν…), θεωρεί ότι δεν χρειάζεται οι φοιτητές του να καταφύγουν σε δάνεια αλλά αν επιμένουνε έχουν ειδική υπηρεσία γι’αυτό. (Πραγματικά εδώ απορεί κάποιος γιατί να θέλει να πάρει δάνειο…)

You are not expected to take out loans as part of your financial aid package. Our aid packages are designed to cover your financial need without additional borrowing. In fact, most of our students graduate debt-free. However, you may choose to pursue loans to help cover your student or family contribution. Students may request loans using our Student Loan Request Form.

Types of Aid | Harvard

Τα λεφτά αυτά της επιχορήγησης ποτέ δεν επιστρέφονται.

Επίσης, εδώ αναρωτάται κάποιος, στα υπόλοιπα πανεπιστήμια (εκτός ivy League) που τα fees είναι κατά μέσο όρο περίπου 45.000 Δολάρια, εισάγονται από χαμηλότερης τάξης παιδιά και παίρνουν δάνεια, πως και δεν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό αποφοίτησης όσο αυτό που ισχυρίζεται το Harvard ότι έχει σε όλη τη χώρα; Εκεί δεν υπάρχουν Βασιλάκηδες Καΐλες που έχουν οικονομικό κίνητρο να προσπαθούν για τις σπουδές τους; Μόνο του Harvard είναι; Μόνο τα παιδιά της μεσαίας και ανώτερης τάξης το κάνουν αυτό;

Επίσης πως είναι δυνατόν, να σκάνε εκατομμύρια δολάρια εύρωστες οικογένειες σε παράνομα κυκλώματα (το τεράστιο σκάνδαλο του 2019 Operation Varsity Blues που αποκάλυψε μια βιομηχανία εισαγωγής φοιτητών από το 2011) για να βάλουν τα παιδιά τους στα κορυφαία Πανεπιστήμια της Ivy League ρισκάροντας να μην βγουν ποτέ από εκεί αν είναι τόσο δύσκολα και αμερόληπτα. Μάλλον, το πιο δύσκολο είναι να μπεις παρά να βγεις.

Επίσης, μην ξεχάσουμε και το σκάνδαλο του 2012 στο Harvard όπου περίπου 125 φοιτητές (η new York times έκανε λόγο για 279) ενεπλάκησαν σε αυτό και εκ των οποίων 70 φοιτητές εν τέλει διαγράφηκαν για ένα χρόνο γιατί παρουσίασαν ίδια γραπτά σε εξετάσεις.

2012 Harvard cheating scandal - Wikipedia

Άλλη μια απορία από τα παραπάνω οικονομικά δεδομένα εισαγωγής φοιτητών στο Harvard είναι, πως είναι δυνατόν από θεωρητικά αδιάβλητες διαδικασίες να εισάγονται φοιτητές που η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από την μεσαία και ανώτερη τάξη, τόσο τυχαίο είναι; Όλοι οι πανέξυπνοι που μπορούν να βγάλουν ένα δύσκολο πανεπιστήμιο και να επιτύχουν υψηλά σκορ σε αυτές τις εξετάσεις εισαγωγής προέρχονται μόνο από τις ανώτερες τάξεις; Απορεί κανείς….

Πάντως εδώ που τα λέμε, αν ένας φοιτητής πάρει δάνειο από την Πιστωτική Ένωση του Harvard, δεν θα σύμφερε το Harvard να τον αποφοιτήσει σίγουρα με την ελπίδα να μπει σε μια υψηλά αμειβόμενη θέση (που θα μπει λόγω του prestige του Harvard και όπως ισχυρίζονται και οι ίδιοι) για να τους το ξεχρεώσει γρήγορα; Διότι αν απορριφθεί και δεν αποφοιτήσει θα αργήσει πολύ να τα επιστρέψει. I am just saying…

Τέλος να πω πως δεν θέλω να το μηδενίσω, σίγουρα είναι ένα καλό Πανεπιστήμιο και με καλή έρευνα, το οποίο τα έχει γιατί εδρεύει στην ηγέτιδα χώρα του κόσμου οικονομικά και τεχνολογικά, λαμβάνει πακτωλό χρημάτων και στηρίζεται από την πιο υψηλή κοινωνία που του κάνει δυνατό branding και του πρόσθετη επιπλέον λάμψη και αστερόσκονη. Του Βασιλιά τα ρούχα είναι περιζήτητα και ας είναι φτιαγμένα με απλό βαμβάκι όπως των φτωχών.

Δεν καταλαβαίνω που θέλεις να καταλήξεις με το παραπάνω παραλήρημα ενάντια στα κορυφαία Αμερικανικά πανεπιστήμια, πανεπιστήμια που οποίος δεν είναι κολλημένος ξέρει πολύ καλά για το υψηλό τους επίπεδο αλλά και για τον κόπο που πρέπει να καταβάλουν οι φοιτητές ώστε να πάρουν πτυχίο. Ευτυχώς τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια έχουν αποδείξει εδώ και πολλές δεκαετίες την δύναμη τους στις παγκόσμιες κατατάξεις, στις έρευνες που δημοσιεύουν, στους άπειρους νομπελίστες που έχουν αλλά και στην συμβολή τους στην ανάπτυξη των επιστημών. Όσο αφορά την τελευταία πρόταση σου, και να ήθελες να μηδενίσεις το Harvard και γενικά τα κορυφαία Αμερικανικά πανεπιστήμια Ευτυχώς δεν μπορείς καθώς αυτά τα ιδρύματα έχουν αφήσει ιστορία άρα το τι γράφουμε εμείς εδώ έχει μηδενική σημασία για την φήμη τους.

Αν θέλεις να μιλήσεις για χαρισμένα πτυχια ξεκινά πρώτα με τις αντιγραφές, τις πληρωμένες πτυχιακές εργασίες και τα χωρισμένα 5αρια στα Ελληνικά πανεπιστήμια μόνο και μόνο για να ανεβάσουν τον αριθμό των αποφοίτων τους. Εκτός αν εκεί δεν έχεις θέμα με τα χαρισμενα πτυχία επειδή ειναι δημόσια και συμφωνούν με τα πιστεύω σου. Τώρα όσο αφορά τα σκάνδαλα που έβαλες αρχικά είναι ελάχιστα μπροστά στην ιστορία των πανεπιστημίων αυτών η οποία φτάνει η ακόμα ξεπερνά τα 200 έτη. Από την άλλην έχω να σου θυμίσω κάτι ωραία σκάνδαλα στα δημόσια και πάνω από όλα αδιάβλητα πανεπιστήμια της Ελλάδας.




Βέβαια δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε το Harvard και το MIT στο thread καθώς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά τα World class universities.
 
Τελευταία επεξεργασία:

ROM32

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών. Έχει γράψει 333 μηνύματα.
Δεν καταλαβαίνω που θέλεις να καταλήξεις με το παραπάνω παραλήρημα ενάντια στα κορυφαία Αμερικανικά πανεπιστήμια, πανεπιστήμια που οποίος δεν είναι κολλημένος ξέρει πολύ καλά για το υψηλό τους επίπεδο αλλά και για τον κόπο που πρέπει να καταβάλουν οι φοιτητές ώστε να πάρουν πτυχίο. Ευτυχώς τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια έχουν αποδείξει εδώ και πολλές δεκαετίες την δύναμη τους στις παγκόσμιες κατατάξεις, στις έρευνες που δημοσιεύουν, στους άπειρους νομπελίστες που έχουν αλλά και στην συμβολή τους στην ανάπτυξη των επιστημών. Όσο αφορά την τελευταία πρόταση σου, και να ήθελες να μηδενίσεις το Harvard και γενικά τα κορυφαία Αμερικανικά πανεπιστήμια Ευτυχώς δεν μπορείς καθώς αυτά τα ιδρύματα έχουν αφήσει ιστορία άρα το τι γράφουμε εμείς εδώ έχει μηδενική σημασία για την φήμη τους.

Αν θέλεις να μιλήσεις για χαρισμένα πτυχια ξεκινά πρώτα με τις αντιγραφές, τις πληρωμένες πτυχιακές εργασίες και τα χωρισμένα 5αρια στα Ελληνικά πανεπιστήμια μόνο και μόνο για να ανεβάσουν τον αριθμό των αποφοίτων τους. Εκτός αν εκεί δεν έχεις θέμα με τα χαρισμενα πτυχία επειδή ειναι δημόσια και συμφωνούν με τα πιστεύω σου. Τώρα όσο αφορά τα σκάνδαλα που έβαλες αρχικά είναι ελάχιστα μπροστά στην ιστορία των πανεπιστημίων αυτών η οποία φτάνει η ακόμα ξεπερνά τα 200 έτη. Από την άλλην έχω να σου θυμίσω κάτι ωραία σκάνδαλα στα δημόσια και πάνω από όλα αδιάβλητα πανεπιστήμια της Ελλάδας.



Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι το οικονομικό κίνητρο δεν εξηγεί σε καμία περίπτωση το μεγάλο ποσοστό αποφοίτησης από το Harvard, αφού και το ίδιο βοηθάει πολύ σε αυτό το θέμα. Επομένως το γεγονός ότι αποφοιτούν όλοι όσοι μπαίνουν, ακόμα δεν μου έχει άρει τις αμφιβολίες μου για το πόσο "σκληρό" είναι. Το ερώτημα παραμένει.

Μα τι μου λες για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια; Ξέρω σε ποιο επίπεδο κινούνται, δεν χρειάζεται να μου πεις γι' αυτά, δεν με κάνεις να πέσω από τα σύννεφα, το θέμα είναι να αποκαλυφθεί το όχι και τόσο τέλειο των τέλειων πανεπιστημίων που αναπαράγονται συνεχώς σαν να ήταν τα Θεία πρότυπα. Τα μειονεκτήματα αυτού που φαντάζει τέλειος πρέπει πρωτίστως να αποκαλύπτονται. Στο κάτω-κάτω τι παραπάνω μαθαίνει κάποιος απόφοιτος Μηχανολόγος πχ στην θερμοδυναμική και γενικά στις γνώσεις τις μηχανολογικές του Harvard από κάποιον άλλο από το Μετσόβειο; Ο,τι χρειάζεται να ξέρει για να δράσει στην Ελληνική αγορά του το μαθαίνει εξίσου καλα όπως ενδεχομένως το Harvard τους δικούς του.
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,710 μηνύματα.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι το οικονομικό κίνητρο δεν εξηγεί σε καμία περίπτωση το μεγάλο ποσοστό αποφοίτησης από το Harvard, αφού και το ίδιο βοηθάει πολύ σε αυτό το θέμα. Επομένως το γεγονός ότι αποφοιτούν όλοι όσοι μπαίνουν, ακόμα δεν μου έχει άρει τις αμφιβολίες μου για το πόσο "σκληρό" είναι. Το ερώτημα παραμένει.

Μα τι μου λες για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια; Ξέρω σε ποιο επίπεδο κινούνται, δεν χρειάζεται να μου πεις γι' αυτά, δεν με κάνεις να πέσω από τα σύννεφα, το θέμα είναι να αποκαλυφθεί το όχι και τόσο τέλειο των τέλειων πανεπιστημίων που αναπαράγονται συνεχώς σαν να ήταν τα Θεία πρότυπα. Τα μειονεκτήματα αυτού που φαντάζει τέλειος πρέπει πρωτίστως να αποκαλύπτονται. Στο κάτω-κάτω τι παραπάνω μαθαίνει κάποιος απόφοιτος Μηχανολόγος πχ στην θερμοδυναμική και γενικά στις γνώσεις τις μηχανολογικές του Harvard από κάποιον άλλο από το Μετσόβειο; Ο,τι χρειάζεται να ξέρει για να δράσει στην Ελληνική αγορά του το μαθαίνει εξίσου καλα όπως ενδεχομένως το Harvard τους δικούς του.

Δεν έχει καμία σχέση το πρόγραμμα των κορυφαίων Αμερικανικών πανεπιστημίων με τα διαλυμένα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Ναι μεν θα πάρεις τις βασικές γνώσεις που σου είναι απαραίτητες αν σπουδάσεις σε κάποιο καλό Ελληνικό πανεπιστήμιο όπως είναι τα ΕΚΠΑ, ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και το Πολυτεχνείο Κρήτης, όμως και πάλι δεν φτάνουν σε κανένα τομέα τα top universities των ΗΠΑ. Δεν είναι μόνο οι περισσότερες γνώσεις που θα λάβεις εκεί είναι το επίπεδο των καθηγητών, τα πολύ καλύτερα συγγράματα που έχουν, τα άπειρα ερευνητικά προγράμματα που προσφέρονται, οι εγκαταστάσεις που μοιάζουν από άλλον πλανήτη αλλά και το περισσότερο applied κομμάτι το οποίο θα διδαχθείς. Το καλύτερο για εμένα όμως είναι η άμεση σχέση που έχουν τα πανεπιστήμια εκείνα με την αγορά εργασίας με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μπαίνουν κατευθείαν σε μεγάλες πολυεθνικές πρώτου καν τελειώσουν τις σπουδές τους, όχι όλοι προφανώς. Στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια δεν έχουν καμία επαφή με την αγορά εργασίας ούτε και το αντίστροφο, εδώ ακόμα και η πρακτική γίνεται με του κόσμου τα issues χωρίς οι φοιτητές να μαθαίνουν κάτι το ουσιαστικό μέσω της διαδικασίας αυτής.


**Δεν μιλάω για όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, αλλά για τα high class universities όπως είναι τα Harvard, MIT, Stanford, Columbia, Yale, Boston university, Chicago University, New York University, Brown University, Princeton, Cornell university, Washington university, Johns Hopkins university καθώς και καμία 10αρια ακόμα. Προφανώς αν βγάλεις αυτά τα 30-35 πανεπιστήμια που είναι ότι καλύτερο υπάρχουν πανεπιστήμια στις ΗΠΑ τα οποία είναι πολύ χειρότερα από τα Ελληνικά και δεν αξίζει να ασχοληθείς μαζί τους.
 

ROM32

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών. Έχει γράψει 333 μηνύματα.
Δεν έχει καμία σχέση το πρόγραμμα των κορυφαίων Αμερικανικών πανεπιστημίων με τα διαλυμένα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Ναι μεν θα πάρεις τις βασικές γνώσεις που σου είναι απαραίτητες αν σπουδάσεις σε κάποιο καλό Ελληνικό πανεπιστήμιο όπως είναι τα ΕΚΠΑ, ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και το Πολυτεχνείο Κρήτης, όμως και πάλι δεν φτάνουν σε κανένα τομέα τα top universities των ΗΠΑ. Δεν είναι μόνο οι περισσότερες γνώσεις που θα λάβεις εκεί είναι το επίπεδο των καθηγητών, τα πολύ καλύτερα συγγράματα που έχουν, τα άπειρα ερευνητικά προγράμματα που προσφέρονται, οι εγκαταστάσεις που μοιάζουν από άλλον πλανήτη αλλά και το περισσότερο applied κομμάτι το οποίο θα διδαχθείς. Το καλύτερο για εμένα όμως είναι η άμεση σχέση που έχουν τα πανεπιστήμια εκείνα με την αγορά εργασίας με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μπαίνουν κατευθείαν σε μεγάλες πολυεθνικές πρώτου καν τελειώσουν τις σπουδές τους, όχι όλοι προφανώς. Στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια δεν έχουν καμία επαφή με την αγορά εργασίας ούτε και το αντίστροφο, εδώ ακόμα και η πρακτική γίνεται με του κόσμου τα issues χωρίς οι φοιτητές να μαθαίνουν κάτι το ουσιαστικό μέσω της διαδικασίας αυτής.


**Δεν μιλάω για όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, αλλά για τα high class universities όπως είναι τα Harvard, MIT, Stanford, Columbia, Yale, Boston university, Chicago University, New York University, Brown University, Princeton, Cornell university, Washington university, Johns Hopkins university καθώς και καμία 10αρια ακόμα. Προφανώς αν βγάλεις αυτά τα 30-35 πανεπιστήμια που είναι ότι καλύτερο υπάρχουν πανεπιστήμια στις ΗΠΑ τα οποία είναι πολύ χειρότερα από τα Ελληνικά και δεν αξίζει να ασχοληθείς μαζί τους.

Και στα τοπ Ελληνικά Πανεπιστήμια οι κορυφαιότεροι Έλληνες καθηγητές του τόπου διδάσκουν, ο καθηγητής του ΜΙΤ τι παραπάνω θα κάνει δηλαδή; Ποιες είναι πια αυτές οι παραπάνω απαραίτητες γνώσεις που προσφέρουν πέρα από τις βασικές πχ στον τομέα του μηχανικού που είπαμε; Με τι κριτήριο κάνεις τέτοιο διαχωρισμό; Θα συμφωνήσω για τα συγγράμματα. Για την έρευνα και τις εγκαταστάσεις είπαμε, άλλα τα κονδύλια εκεί πέρα, τι πας να συγκρίνεις; Όμως, στο κριτήριο της παροχής γνώσεων και ένταξης στην αγορά εργασίας φοιτητών αναλογικά και τα δύο (Ελληνικά και Αμερικάνικα) το κάνουν μια χαρά στην χώρα τους. Και είπαμε, τα Ivy League στηρίζονται από την ελίτ της χώρας των ΗΠΑ που κρατά τις θέσεις εργασίας, επομένως έχουν και βοήθεια γρηγορότερης ένταξης στην αγορά κάνοντας τα περιζήτητα. Στα δικά μας δεν υπάρχει τέτοια στήριξη, ωστόσο παρά τα προβλήματα καταφέρνουν να βγάζουν φοιτητές ολες αυτές τις δεκαετίες που εντάσσονται στην αγορά εργασίας της χώρας. Ποιός είναι πιο ηρωικός;

ΥΓ: Και εδώ πολλοί φοιτητές από τμήματα Πληροφορικής ήδη δουλεύουν πριν το πτυχίο τους.
 

taketrance

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο taketrance αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,037 μηνύματα.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι το οικονομικό κίνητρο δεν εξηγεί σε καμία περίπτωση το μεγάλο ποσοστό αποφοίτησης από το Harvard, αφού και το ίδιο βοηθάει πολύ σε αυτό το θέμα. Επομένως το γεγονός ότι αποφοιτούν όλοι όσοι μπαίνουν, ακόμα δεν μου έχει άρει τις αμφιβολίες μου για το πόσο "σκληρό" είναι. Το ερώτημα παραμένει.
Όταν το ποσοστο εισαγωγής στο Χαρβαρντ είναι 3% των αιτούντων, καταλαβαίνεις ότι μπαίνουν άτομα που είναι ήδη η κορυφή της κορυφής ως μαθητές άρα κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να είναι το ίδιο ακαδημαϊκά.
 

ROM32

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών. Έχει γράψει 333 μηνύματα.
Όταν το ποσοστο εισαγωγής στο Χαρβαρντ είναι 3% των αιτούντων, καταλαβαίνεις ότι μπαίνουν άτομα που είναι ήδη η κορυφή της κορυφής ως μαθητές άρα κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να είναι το ίδιο ακαδημαϊκά.

Δηλαδή όλοι αυτοί προέρχονται από την μεσαία-ανώτερη τάξη μόνο;
Αν ενδιαφέρονται μόνο για τους έξυπνους γιατί "κόβουν" τους έξυπνους αλλοδαπούς;

Students for Fair Admissions v. Harvard

Τα κριτήρια εισαγωγής δεν είναι μόνο ένας υψηλός μέσος όρος αλλά, προσωπική συνέντευξη, συμμετοχή σε εθελοντικές ομάδες, συστατικές επιστολές, τεστ κλπ με σκιώδης βαρύτητα το καθένα για τον κάθε φοιτητή που επιλέγεται, δεν έχουν καθαρές εξετάσεις όπως εμείς.Σαν να ήταν θα λέγαμε λίγο τραβηγμενα στην προ-ΑΣΕΠ εποχή.

Επίσης, επιτρέπεται να μπουν φοιτητές που οι γονείς τους κάνουν μια μεγάλη χορηγία στο Πανεπιστήμιο γι'άυτούς τι εγγύηση υπάρχει;

Τέλος, θα πρέπει να είναι πραγματικά οι μοναδικοί στον κόσμο που έχουν βρεί ένα τόσο αξιόπιστο σύστημα διαλογής φοιτητών ενώ δεν το έχουν βρει παιδαγωγοί επιστήμονες όλα αυτά τα χρόνια, που είναι τοσο ακριβείας που αποτυγχάνει μόνο 2% όταν στα διαστήματα εμπιστοσύνης το όριο είναι το 5%, μπράβο!

ΥΓ: Αν δεν κάνω λάθος νομίζω ότι μπαίνουν και αθλητές με υψηλές επιδόσεις, αλλά δεν είμαι σίγουρος, τι εγγύηση υπάρχει γι'αυτους;
 
Τελευταία επεξεργασία:

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,710 μηνύματα.
Και στα τοπ Ελληνικά Πανεπιστήμια οι κορυφαιότεροι Έλληνες καθηγητές του τόπου διδάσκουν, ο καθηγητής του ΜΙΤ τι παραπάνω θα κάνει δηλαδή; Ποιες είναι πια αυτές οι παραπάνω απαραίτητες γνώσεις που προσφέρουν πέρα από τις βασικές πχ στον τομέα του μηχανικού που είπαμε; Με τι κριτήριο κάνεις τέτοιο διαχωρισμό; Θα συμφωνήσω για τα συγγράμματα. Για την έρευνα και τις εγκαταστάσεις είπαμε, άλλα τα κονδύλια εκεί πέρα, τι πας να συγκρίνεις; Όμως, στο κριτήριο της παροχής γνώσεων και ένταξης στην αγορά εργασίας φοιτητών αναλογικά και τα δύο (Ελληνικά και Αμερικάνικα) το κάνουν μια χαρά στην χώρα τους. Και είπαμε, τα Ivy League στηρίζονται από την ελίτ της χώρας των ΗΠΑ που κρατά τις θέσεις εργασίας, επομένως έχουν και βοήθεια γρηγορότερης ένταξης στην αγορά κάνοντας τα περιζήτητα. Στα δικά μας δεν υπάρχει τέτοια στήριξη, ωστόσο παρά τα προβλήματα καταφέρνουν να βγάζουν φοιτητές ολες αυτές τις δεκαετίες που εντάσσονται στην αγορά εργασίας της χώρας. Ποιός είναι πιο ηρωικός;

ΥΓ: Και εδώ πολλοί φοιτητές από τμήματα Πληροφορικής ήδη δουλεύουν πριν το πτυχίο τους.

Δεν μπορείς να μου λες ότι οι καθηγητές στα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι στο ίδιο επίπεδο με τους καθηγητές των Αμερικανικών από την στιγμή που τα Αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν καμία 400αρια καθηγητές στο top 1.000 του πλανήτη ενώ τα ελληνικά με το ζόρι 10. Επίσης, τα καλύτερα συγγράματα σε όλες τις επιστήμες έχουν γραφτεί από καθηγητές- νομπελίστες των κορυφαίων Αμερικανικών πανεπιστημίων, αντίθετα δεν γνωρίζω κάποιον Έλληνα καθηγητή που έχει πετύχει κάτι παρόμοιο. Τώρα αυτό που λες ότι μερικά άτομα στην Ελλάδα εργάζονται πριν το πτυχίο τους το κάνω στην άκρη καθώς είναι γνωστό σε όλους το ποσό αποκομμένα είναι τα Ελληνικά πανεπιστήμια από την αγορά εργασίας, ακόμα και οι υπουργοί το παραδέχονται. Στις ΗΠΑ αντίθετα τα πανεπιστήμια είναι αλληλένδετος κρίκος με τις επιχειρήσεις τόσο στην έρευνα όσο και στην αγορά εργασίας.

Δεν σχολιάζω την καραμέλα που λες ότι στο Harvard- MIT μπαίνουν μόνο άτομα της Ελίτ καθώς δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, ειδικά από την στιγμή που τα συγκεκριμένα ιδρύματα παρέχουν αμέτρητες υποτροφίες σε άτομα που το αξίζουν. Επίσης, 3 καθηγητές μου στο ΟΠΑ έκαναν το μεταπτυχιακό και διδακτορικό τους στα MIT, Boston university και στο Princeton αντίστοιχα, μάλιστα η καθηγήτρια που ήταν στο MIT εργάστηκε για 7 χρόνια στην FED ως οικονομολόγος πρώτου επιστρέψει . Προφανώς οι άνθρωποι αυτοί δεν ανήκαν στην Ελιτ αλλά ίσα ίσα είχαν σπουδάσει στα Ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι, πολύ εύκολο να λέμε ότι τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια προωθούν τις ΕΛΙΤ μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις όμως είναι καλό να βλέπουμε λίγο την πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο που οι ΗΠΑ εδώ και 200 χρόνια έχουν το nick name : The land of opportunities.

Ξαναλέω όμως ότι όλο αυτό που γίνεται δεν έχει νόημα καθώς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα δεν θα έχουν καμία σχέση με τα world class universities των ΗΠΑ. Πιο πολύ με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου θα μοιάζουν.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Όταν το ποσοστο εισαγωγής στο Χαρβαρντ είναι 3% των αιτούντων, καταλαβαίνεις ότι μπαίνουν άτομα που είναι ήδη η κορυφή της κορυφής ως μαθητές άρα κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να είναι το ίδιο ακαδημαϊκά.

Είναι το λιγότερο αστείο να προσπαθούμε να αποδείξουμε την αξία των Harvard, MIT, Stanford, Columbia κτλ μόνο και μόνο επειδή μερικά άτομα έχουν πρόβλημα με ότι είναι ιδιωτικό. Είναι σαν να λένε ότι τα Fiat είναι το ίδιο αξιόπιστα με τα Toyota, απλή λογική είναι.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Lancelot

Περιβόητο μέλος

Ο Lancelot αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 4,743 μηνύματα.
Δηλαδή όλοι αυτοί προέρχονται από την μεσαία-ανώτερη τάξη μόνο;
Αν ενδιαφέρονται μόνο για τους έξυπνους γιατί "κόβουν" τους έξυπνους αλλοδαπούς;

Students for Fair Admissions v. Harvard

Τα κριτήρια εισαγωγής δεν είναι μόνο ένας υψηλός μέσος όρος αλλά, προσωπική συνέντευξη, συμμετοχή σε εθελοντικές ομάδες, συστατικές επιστολές, τεστ κλπ με σκιώδης βαρύτητα το καθένα για τον κάθε φοιτητή που επιλέγεται, δεν έχουν καθαρές εξετάσεις όπως εμείς.Σαν να ήταν θα λέγαμε λίγο τραβηγμενα στην προ-ΑΣΕΠ εποχή.

Επίσης, επιτρέπεται να μπουν φοιτητές που οι γονείς τους κάνουν μια μεγάλη χορηγία στο Πανεπιστήμιο γι'άυτούς τι εγγύηση υπάρχει;

Τέλος, θα πρέπει να είναι πραγματικά οι μοναδικοί στον κόσμο που έχουν βρεί ένα τόσο αξιόπιστο σύστημα διαλογής φοιτητών ενώ δεν το έχουν βρει παιδαγωγοί επιστήμονες όλα αυτά τα χρόνια, που είναι τοσο ακριβείας που αποτυγχάνει μόνο 2% όταν στα διαστήματα εμπιστοσύνης το όριο είναι το 5%, μπράβο!

ΥΓ: Αν δεν κάνω λάθος νομίζω ότι μπαίνουν και αθλητές με υψηλές επιδόσεις, αλλά δεν είμαι σίγουρος, τι εγγύηση υπάρχει γι'αυτους;
Ρώτα τους αν γνωρίζουν τη διαφορά public land-grant με τα private land - grant. Το UC Berkeley έχει τον ίδιο τρόπο λειτουργίας και διοίκησης με το Harvard.
 

back2967

Διάσημο μέλος

Ο back2967 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,234 μηνύματα.
Στο Harvard και τα αντίστοιχα είναι μεγάλο το ποσοστό αποφοίτησης ΚΑΙ γιατί μπαίνει η ελιτ των μαθητών ΚΑΙ γιατί μπαίνουν κάποιοι που...πρέπει να τελειώσουν και θα τελειώσουν.
Είτε επειδή είναι παιδιά πρωθυπουργών/προέδρων διαφόρων κρατών είτε επειδή οι γονείς τους έδωσαν χορηγία εκατομμυρίων στο πανεπιστήμιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολιτικοί από πολιτικά τζάκια ακόμα και στην Ελλάδα πχ Παπανδρέου, Μητσοτάκης έχουν περάσει ως φοιτητές από Harvard και αντίστοιχα ακόμα και αν ήταν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν θα έλεγες ότι διακρίνονται για την ευφυία τους(πχ Γιωργάκης).

Μπορούν να ισχύουν και τα 2 και είναι μέρος αυτού που κάνει τα ivy league πανεπιστήμια να είναι ελιτ γιατί δεν είναι μόνο η γνώση είναι και το networking.
Δικτυώνονται δισεκατομμυριούχοι και μελλοντικοί πρόεδροι/πρωθυπουργοί με κάποια από τα μεγαλύτερα μυαλά(που συνήθως παίρνουν υποτροφία) και το πανεπιστήμιο λέει ότι μεγάλοι ηγέτες και επιστήμονες φοίτησαν σε αυτό, profit για όλες τις μεριές.

Σε μικρογραφία στην Ελλάδα αυτό είναι το MBA του Alba με δίδακτρα 20-30 χιλιάδες για ένα μονοετές πρόγραμμα.
 

taketrance

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο taketrance αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,037 μηνύματα.
Δηλαδή όλοι αυτοί προέρχονται από την μεσαία-ανώτερη τάξη μόνο;
Για να μπεις στο Χαρβαρντ, όπως και λίγο πολύ σε όλα τα Ivy League και γενικά στα κορυφαια πανεπιστημια στις ΗΠΑ, δεν αρκεί μόνο η εξυπνάδα.

Περαν από τοπ βαθμούς, επικεντρώνουν παρά πολύ στο ατομικό background όπως εθελοντισμός, extracurriculars, αθλητισμός και γενικά να έχεις να επιδείξεις πράγματα που σε ξεχωρίζουν από την πλειοψηφία των μαθητών.

Ποιος είναι πιο πιθανό να τα έχει αυτά; Το παιδί της εργατικής τάξης, η το παιδί της μεσαίας/ανωτερης που μεγάλωσε στα ιδιωτικά σχολεία και στις εξωσχολικές δραστηριότητες και είναι πολύ πιθανό να έχει και το legacy, δηλαδή γονέα/θειο/παππου που φοίτησε εκεί στο παρελθόν;
 

Panzerkampfwagen

Διάσημο μέλος

Ο Panzerkampfwagen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Δικηγόρος. Έχει γράψει 2,164 μηνύματα.
Το παιδί της εργατικής τάξης, η το παιδί της μεσαίας/ανωτερης που μεγάλωσε στα ιδιωτικά σχολεία και στις εξωσχολικές δραστηριότητες και είναι πολύ πιθανό να έχει και το legacy, δηλαδή γονέα/θειο/παππου που φοίτησε εκεί στο παρελθόν;
Τελικά δηλαδή τις πανελλήνιες τις θέλουμε ή όχι;

ΟΚ να δεκτώ ότι ένα σύστημα εισαγωγής με βάση συνεντεύξεις/extracurriculas και λοιπά να ενέχει τέτοιο ρίσκο.

Εσείς οι αριστεροί ΠΑΛΙ όμως δε κράζετε ΚΑΙ τις πανελλήνιες (ανώνυμη βαθμολόγηση γραπτών χωρίς όνομα, οπότε θεωρητικά μόνο τα skills μετράνε) γιατί υπάρχουν τα φροντιστήρια;
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,175 μηνύματα.
Τελικά δηλαδή τις πανελλήνιες τις θέλουμε ή όχι;

ΟΚ να δεκτώ ότι ένα σύστημα εισαγωγής με βάση συνεντεύξεις/extracurriculas και λοιπά να ενέχει τέτοιο ρίσκο.

Εσείς οι αριστεροί ΠΑΛΙ όμως δε κράζετε ΚΑΙ τις πανελλήνιες (ανώνυμη βαθμολόγηση γραπτών χωρίς όνομα, οπότε θεωρητικά μόνο τα skills μετράνε) γιατί υπάρχουν τα φροντιστήρια;
Ο taketrance δεν είναι αριστερός.
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,710 μηνύματα.
Τελικά δηλαδή τις πανελλήνιες τις θέλουμε ή όχι;

ΟΚ να δεκτώ ότι ένα σύστημα εισαγωγής με βάση συνεντεύξεις/extracurriculas και λοιπά να ενέχει τέτοιο ρίσκο.

Εσείς οι αριστεροί ΠΑΛΙ όμως δε κράζετε ΚΑΙ τις πανελλήνιες (ανώνυμη βαθμολόγηση γραπτών χωρίς όνομα, οπότε θεωρητικά μόνο τα skills μετράνε) γιατί υπάρχουν τα φροντιστήρια;

@taketrance δεν είναι αριστερός, ίσα ίσα ανήκει στην φιλελεύθερη ομάδα του forum μαζί με εμένα και με αλλά παιδιά 😉😉.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,175 μηνύματα.

Paragontas7000

Διάσημο μέλος

Ο Paragontas7000 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών. Έχει γράψει 2,945 μηνύματα.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,175 μηνύματα.
Δεν εχω ιδεα. Το timing παντως ειναι 100% υποπτο
Τα προβλήματα στα πανεπιστήμια οι ίδιοι τα προκάλεσαν οπότε ας μη προσπαθούν τώρα να τα ρίξουν σε φοιτητές (+εξωπανεπιστημιακούς που τους βοηθούν) με τις καταλήψεις.

Τους μόνους που λυπάμαι από αυτή την ιστορία είναι α) τους φοιτητές erasmus που ήρθαν για σπουδές στην Ελλάδα και βλέπουν το τσίρκο και β) όσους/ες φοιτητ(ρι)ές έκλεισαν με δουλειά άδειες (ή και εισιτήρια από άλλα μέρη της χώρας) για να έρθουν για εξετάσεις και έπεσαν στο κενό.

Όλα τα υπόλοιπα είναι πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον. Ένα άχρηστο κράτος που θέλει να τσακίσει την νεολαία και ένα παρακράτος που θέλει τα πανεπιστήμια τσιφλίκια του. Διάλεξε μεριά τώρα.
 

Micro

Συντονιστής

Ο Micro αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άνεργος/η. Έχει γράψει 2,677 μηνύματα.
Τελικά δηλαδή τις πανελλήνιες τις θέλουμε ή όχι;

ΟΚ να δεκτώ ότι ένα σύστημα εισαγωγής με βάση συνεντεύξεις/extracurriculas και λοιπά να ενέχει τέτοιο ρίσκο.

Εσείς οι αριστεροί ΠΑΛΙ όμως δε κράζετε ΚΑΙ τις πανελλήνιες (ανώνυμη βαθμολόγηση γραπτών χωρίς όνομα, οπότε θεωρητικά μόνο τα skills μετράνε) γιατί υπάρχουν τα φροντιστήρια;
Εγώ πάντως που μια κράζω τις πανελλήνιες , μια τις εκθειάζω έχω κατασταλάξει ότι είναι αρκετά αξιοκρατικό σύστημα . Ωστόσο είναι αρκετά ψυχοφθόρες και αυτό μερικές φορές επηρεάζει την αντικειμενική κρίση . Αν υπερνικήσει το κράτος και την παραπαιδεια , θα προσεγγίζουν το ιδανικό
 

Paragontas7000

Διάσημο μέλος

Ο Paragontas7000 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών. Έχει γράψει 2,945 μηνύματα.
Τα προβλήματα στα πανεπιστήμια οι ίδιοι τα προκάλεσαν οπότε ας μη προσπαθούν τώρα να τα ρίξουν σε φοιτητές (+εξωπανεπιστημιακούς που τους βοηθούν) με τις καταλήψεις.

Τους μόνους που λυπάμαι από αυτή την ιστορία είναι α) τους φοιτητές erasmus που ήρθαν για σπουδές στην Ελλάδα και βλέπουν το τσίρκο και β) όσους/ες φοιτητ(ρι)ές έκλεισαν με δουλειά άδειες (ή και εισιτήρια από άλλα μέρη της χώρας) για να έρθουν για εξετάσεις και έπεσαν στο κενό.

Όλα τα υπόλοιπα είναι πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον. Ένα άχρηστο κράτος που θέλει να τσακίσει την νεολαία και ένα παρακράτος που θέλει τα πανεπιστήμια τσιφλίκια του. Διάλεξε μεριά τώρα.
Πολυ σωστος. Ειδικα οι επι πτυχιο σε σοβαρες σχολες τρωνε τρελο καυλι με ολο αυτο. Νικητης παντως ο κουλης που με το μπαχαλο α δειχνει στους κυρπαντεληδες που δεν εχουν περασει εξω απο πανεπ πως μονο οι φοιτητες ειναι υπευθυνοι για ολο αυτο και μονη λυση ειναι τα ιδιωτικα πανεπ.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top