Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Είστε υπέρ ή κατά;
Η ψήφος σας θα προβάλεται δημόσια.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 65)

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,761 μηνύματα.
εννοεις σε μεγαλυτερη ηλικια αντι για κατατακτηριες ή πανελληνιες ξανα σε μεγαλη ηλικια;
παλι επι πληρωμη ειναι ομως το αποτελεσμα δεν αλλαζει
τουλαχιστον τωρα μπορεις να δωσεις κατατακτηριες και να σπουδασεις 2ο πτυχιο
ή να ξαναδωσεις πανελληνιες σε οποιαδηποτε ηλικια και να περασεις κανονικα
σκεψου τα λεφτα που θα δωσεις στο ιδιωτικο στη 2η περιπτωση θα ειναι πολυ περισσοτερα απο το να κανεις μια χρονια φροντιστηρια, να παρεις βοηθηματα και τον κοπο που θα καταβαλεις να διαβαζεις

το νοημα ειναι ένα, να μην παιρνεις πτυχια πανεπιστημιου επι πληρωμη εξαγορασιμα
δλδ αμα πας 30 χρονων σκασεις 60 χιλιαρικα και παρεις πτυχιο ιατρικης σημαινει πως θα γινεις γιατρός που θα κανει σωστα τη δουλεια του και δε θα πετσοκοβει κοσμο; εγω προσωπικα δε θα πηγαινα ποτέ σε καποιον γιατρο που δεν εχει βγει απο δημοσιο πανεπιστημιο, ουτε βουλγαριες ουτε ιδιωτικα.

παντως σε καθε περιπτωση αυτη η περιπτωση (δλδ του να εισαι σε μεγαλη ηλικια και να θελεις να πας σε μια σχολη επι πληρωμη) πολυ ευκολα μπορει να μπει ως μια ειδικη περιπτωση στα υπαρχοντα δημόσια πχ να μπορεις να μπεις στα δημοσια πανεπιστημια μετα τα 28 πχ, χωρις κατατακτηριες ή πανελληνιες, αλλά με κάποια δίδακτρα (όπως και στο μεταπτυχιακο) ως ποινή, διδακτρα προφανως πολυ λιγοτερα απο των ιδιωτικων.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
μηπως ηθελες να κανεις καποιον αλλον quote?
 

Nihilist

Τιμώμενο Μέλος

Ο Nihilist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,355 μηνύματα.
εφοσον ειναι καλοδεχουμενος και στεκεται νομικα, ας βρει η κυβερνηση την πλειοψηφια των 181 να αναθεωρησει το συνταγμα.
Σε αυτό συμφωνώ, αν και όπως είπα μπορεί και να σταθεί η άποψη ότι δεν είναι αντισυνταγματικός. Και μόνο ότι ερίζεται τόσο το ζήτημα και υπάρχουν σημαντικοί συνταγματολόγοι που διαφωνούν με τη θέση της κυβέρνησης, θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να έχει την πολιτική παιδεία να ακολουθήσει την οδό της αναθεώρησης. Το γεγονός ότι η παντοδυναμία του τον έχει τυφλώσει τόσο είναι πράγματι ανησυχητικό.


το βλεπεις απο τη λαθος οπτικη. δεν μας ενδιαφερει το αν θα μεινουν τα ιδιωτικα στο περιθωριο, δλδ δε μας ενδιαφερει η πλευρα των ιδιωτικων, μας ενδιαφερει η πλευρα του δημοσίου, καθως τα δημοσια πανεπιστημια θα υποβαθμιστουν αμεσα πολυ περισσοτερο απαξ και αρχισουν να λειτουργουν ιδιωτικα εδω, θα υποχρηματοδοτουνται ακομα περισσοτερο και θα υποστελεχωνονται ακομα περισσοτερο. Αυτα τα εχεις σκεφτει;
Η σημαντικοτερη διασταση του θεματος ειναι η κοινωνικη, οχι η νομικη.
Είναι δικαιολογημένοι οι προβληματισμοί σου, αλλά σε καλώ να σκεφτείς τα ακόλουθα:

1. Η δυνατότητα ίδρυσης πανεπιστημίων από ιδιώτες αποτελεί θεμελιακό ατομικό δικαίωμα με βάση τις αρχές του φιλελευθερισμού. Παράγεται λογικά από τις αξιωματικές θέσεις του. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει δυτικό κράτος που να απαγορεύει μια τέτοια δυνατότητα, είναι ανήκουστο.

2. Από τον Καντ έως τον Τσακυράκη, γίνεται απόλυτα δεκτό ότι το να περιορίζονται η παραγωγή και η διακίνηση της γνώσης στα χέρια του κράτους αποτελεί βαθιά αντιφιλελεύθερο και αυταρχικό μέτρο, με γνωστές σκοπιμότητες. Γι’ αυτό δεν παραξενεύει το γεγονός ότι η υφιστάμενη συνταγματική απαγόρευση των ιδιωτικών είναι αυτούσια μεταφύτευση του άρθρ. 17 παρ. 4 του ψευδοσυντάγματος του 1968 της Χούντας, που είχε ως σκοπό ακριβώς να ελέγξει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς ο Παπαδόπουλος είχε συνειδητοποιήσει τη δύναμη που μπορεί να έχει η ελεύθερη και απροκατάληπτη σκέψη για ένα αυταρχικό καθεστώς, και ταυτόχρονα ήθελε να εκκαθαρίσει τα ιδρύματα από τους διαφωνούντες καθηγητές, όπως και έκανε. Και δεν είχε άδικο, μιας και η εξέγερση της Νομικής και του Πολυτεχνείου αποτέλεσαν τις κορυφώσεις του αντιδικτατορικού κινήματος. Εξάλλου, αυτήν την κυριαρχία του κράτους επί της τριτοβάθμιας την είχε προηγηθεί η πιο light ρύθμιση του μετεμφυλιακού Συντ. του 1952, που προέβλεπε ότι οι καθηγητες ΑΕΙ είναι δημόσιοι λειτουργοί, με απώτερο σκοπό να εκκαθαρίζονται ευκολότερα οι κομμουνιστές καθηγητές στο μετεμφυλιακό πεδίο. Με λίγα λόγια, η υφιστάμενη ρύθμιση του άρθρ. 16 έχει χουντικές καταβολές και εξυπηρετεί αυταρχικές σκοπιμότητες. Πριν από αυτό, το ίδιο το ΣτΕ το 1961 είχε γνωμοδοτήσει ότι τα ιδιωτικά ΑΕΙ επιτρέπονται, ενώ και η Πάντειος στην αρχή της είχε λειτουργήσει ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Η δυσανεξία προς τα ιδιωτικά είναι πολύ πιο πρόσφατη απ’ όσο νομίζουμε, και αποτελεί μοναδικότητα ανάμεσα στα αναπτυγμένα κράτη.

3. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το δικαίωμα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα που συνδέεται με το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και κυρίως με την παραδοχή ότι είναι ανεπίτρεπτο το κράτος να είναι ο αποκλειστικός παραγωγός και διακινητής της επιστημονικής γνώσης. Αυτό είναι λογική σοβιετίας ή φασιστικού καθεστώτος.

4. Εφόσον λοιπόν ως προκύπτει ως ατομικό δικαίμα, έχει δηλαδή αυτοτελή κανονιστική υπόσταση ανεξάρτητη από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, κανένα επιχείρημα και εκτίμηση σκοπιμότητας δεν μπορεί να το υποσκελίσει. Γι’ αυτό και τα επιχειρήματα τύπου να μην υπάρχουν ιδιωτικά για να μην μειωθεί η χρηματοδότηση των κρατικών ΑΕΙ έχουν ίδια αξία με την άποψη να υποχρεωθούν οι ομοφυλόφιλοι να μπουν σε κέντρα θεραπείας για αν μειωθεί η υπογεννητικότητα.

5. Για τη χρηματοδότηση που λες πάντως, είναι δικαιολογημένη η ανησυχία σου, όσο κι αν όπως είπα είναι αδύνατο να βλάψει τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών ως ατομικό δικαίωμα. Η λύση δε θα βρεθεί με την άρνηση ενός θεμελιακού δικαιώματος, αλλά με άλλους τρόπους, πχ. τη δέσμευση να μην υπάρξει έκπτωση στη χρηματοδότηση των δημοσίων ΑΕΙ ή ακόμη και να ενισχυθεί, την αναθεώρηση κάποιων υπερβολικά κοστοβόρων μέτρων που καταναλώνουν μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης αυτής (πχ. το ότι το κράτος φτιάχνει προσωπική επιστημονική βιβλιοθήκη από πανάκριβα συγγράμματα σε κάθε φοιτητή, ενώ στην πλειονότητα των σχολών δεν τα αγγίζουν καν), και κυρίως την κατάργηση κάποιων εκατοντάδων τμημάτων που παίρνουν μεγάλες επιδοτήσεις με εγγεγραμμένους 3-4 φοιτητές το έτος, τα οποία έχουν δημιουργηθεί μόνο και μόνο για να γεμίζουν οι καφετέριες και να νοικιάζονται σπίτια στην πόλη όπου στεγάζονται, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Λύσεις βρίσκονται, θέληση και πλάνο να υπάρχει. Σίγουρα το να είμαστε το μόνο αυτοπροβαλλόμενο ως φιλελεύθερο δυτικό κράτος και να διατηρούμε μια τόσο ακραία αυταρχική ρύθμιση δεν εξαγίαζεται από τους φόβους της ελλιπούς χρηματοδότησης.

6. Αν επεκτείνουμε τη λογική σου, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι και τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να απαγορευτούν, εφόσον αποστερούν κρατικούς πόρους από τα δημόσια, όπως και καθετί ιδιωτικό που λαμβάνει χρηματοδότηση από το κράτος, εις βάρος των αντίστοιχων δημοσίων. Αυτό εισάγει μια εντελώς διαφορετική πολιτικοφιλοσοφική στάση απέναντι στον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, την οποία αμφιβάλλω αν συμμερίζεται πάνω από το 10% της κοινωνίας μας, και σίγουρα όχι το Σύνταγμά μας. Συνεπώς, ως επιχείρημα δεν αρκεί.

Δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων δεν θα συμμετάσχω άλλο στη συζήτηση, αφήνω τις παραπάνω σκέψεις γιατί νομίζω λίγοι γνωρίζουν την ιστορική διάσταση του θέματος, ότι δηλαδή έχει χουντικές καταβολές και αποτελεί ξένη ρύθμιση στο κατά τα άλλα φιλελεύθερο σύνταγμά μας.
 

ROM32

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών. Έχει γράψει 376 μηνύματα.
Αυτό και πάλι δεν εξασφαλίζει κάτι γιατί στην γ λυκείου οι βαθμοί πέφτουν βροχή ενω η ΕΒΕ είναι γύρω στο 10, συνήθως παρακάτω.
Και από την άλλη δεν μπορείς να υποχρεώσεις το ιδιωτικό να διαλέγει με μόνο κριτήριο έναν βαθμό(απολυτηρίου ή πανελληνίων), πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να υπολογίζονται και άλλα κριτήρια πέρα από το βαθμολογικό(πχ ιστορικό υποψηφίου, προσωπική συνέντευξη κλπ) όπως θα έπρεπε και στα δημόσια δηλαδή.

Το αν οι βαθμοί πέφτουν βροχή στο Λύκειο και πως θα αντιμετωπιστεί αυτό, δεν αφορά τον σχεδιασμό του συστήματος εισαγωγής εφόσον το να μπαίνουν εύκολα βαθμοί είναι μια εξωθεσμική συνήθεια και δεν είναι δυνατόν να την ρυθμίσει κανένας νόμος η κάποια κρατική επέμβαση αφού άπτεται προσωπικής ατομικής επιλογής. Είναι σαν πχ το φακελάκι, δεν μπορεί να μου λες ότι το να εισηγηθώ νόμο κατάργησης του θα κάνει χειρότερα τα πράγματα διότι εφόσον συνηθίζεται να παίρνουν φακελάκι οι γιατροί και καταφέρεις να το καταργήσεις με τον νόμο θα τους δυσαρεστήσεις και δεν θα κάνουν σωστές εγχειρήσεις και γνωματεύσεις (που είναι πιθανό). Όταν στήνεται ένα σύστημα, αντιμετωπίζει τους εμπλεκόμενους όπως εμφανίζονται με την τυπική μορφή τους (οι δάσκαλοι κάνουν σωστά την δουλειά τους, οι γιατροί επίσης κλπ) σε περίπτωση που έχεις μια τέτοια υποψία τότε εισάγεις ρυθμίσεις πχ αξιολόγηση στους καθηγητές ή αύξηση του μισθού στους γιατρούς αλλά αυτά δεν επηρεάζουν τον σχεδιασμό ενός γενικού συστήματος. Ούτε είναι πχ δυνατόν να σχεδιάζω μια καινούργια δημόσια υπηρεσία και να μου λένε "Μα γιατί να το κάνεις; Αφού δεν θα δουλέψει σωστά διότι όλοι ξέρουμε οτι οι Δ.Υ. είναι τεμπέληδες". Η υπηρεσία σχεδιάζεται και στήνεται ωσαν όλοι οι Δ.Υ. να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Η εισαγωγή στα ιδιωτικά με τον βαθμό του Λυκείου είναι πολύ λογικότερη της εισαγωγής μέσω Πανελληνίων. Από τις Πανελλήνιες θα δημιουργηθεί αδικία λόγω διακρίσεων. Οι Πανελλήνιες αντιμετωπίζουν όλους τους μαθητές το ίδιο και υπάρχουν σε αυτή την αντικειμενική μορφή ώστε να εξασφαλιστεί πως όλοι έχουν την ίδια ευκαιρία, σκέψου τώρα κάποιος που δεν έγραψε καλά, να πηγαίνει στο ιδιωτικό και να πληρώνει και άλλος που έγραψε καλά να πηγαίνει Δημόσιο και δωρεάν. Αυτό είναι σαν να τιμωρούμε τον κακό μαθητή και να διαψεύδουμε τον λόγο του θεσμού των Πανελληνίων που είναι να κάνει τους δύο μαθητές να εκκινούν από το ίδιο σημείο εκείνο που εξασφαλίζει την ισότητα στην ευκαιρία. Μιλάμε για διάκριση-παραβίαση ατομικού δικαιώματος και σαμποταζ στον θεσμό των Πανελληνίων (αυτογκόλ).

Από την άλλη, με την εισαγωγή του βαθμού του Λυκείου, η ευθύνη πέφτει στον ίδιο τον μαθητή και την οικογένεια του που επιλέγουν να πληρώσουν αντί να προσπαθήσουν ξανά και δεν γίνεται υπόθεση του κράτους.
 

Lancelot

Περιβόητο μέλος

Ο Lancelot αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 4,787 μηνύματα.
Δεν με πολυπειθεις με την πρωτη παραγραφο, αλλα εστω. Ξαναλεω ομως, συγκριτικα με τι? Βλεπεις οτι "χανεις" καποια ερευνα, αλαλ δεν καταλαβαινεις οτι θα εχεις καποια αλλη στην θεση της, θα μπορουσες να εχεις αντιστοιχης σημασιας αποτελελσματα σε αλλους τομεις, εστω και αν ειναι πιο εφαρμοσιμοι. Και τι εγινε? Για να το δουμε απο την αλλη πλευρα, ποσες τετοιες ερευνες δεν κατεληξαν πουθενα ή εγιναν για να γινουν? Το καταλαβαινεις ομως οτι αυτο απαιτει πορους, που στερουνται απο αλλες εφραμογες


Ο,τι εχεις

Καταρχας δεν σημαινει και κατι επειδη διαφωνουν, μην τους παρουσιαζουμε ως ουδετερους τριτους. Εαν οι ανθρωποι αποκτησουν την επιλογη και δεν ρινουν λεφτα για καποιου ειδους ερευνας, επιλεγοντας αλλες, δεν ειναι κατι κακο, απλα καποιος κοσμος ειχε κακομαθει λιγο και θεωρει καποια πραγματα δεδομενα.

Δευτερον θα το θεσω πιο απλα: εστω οτι αυτο που εχεις στο μυαλο σου ως αγορα θελει εφαρμογη (που δεν ειναι ουτε κακο ουτε παραλογο). Αυτο που προσπαθω αν σου πω ειναι πως υπαρχουν και αλλες πηγες χρηματοδοτησης, θεωρητικα οι ιδιες που και τωρα στηριζουν την θεωρητικη ερευνα χωρις εφαρμογη. Η τελευταια, θα μπορουσε να χρηματοδοτειται πχ απο societies που ενδιαφερονται για αυτου του ειδους ερευνων. Δεν θες να τους θεωρησεις κομματι της αγορας, μην το κανεις, η ουσια ειναι πως αν υπαρχουν ανθρωποι που θελουν να θεωρητικοι ερευνα θα πληρωσουν για να την παρουν



α) κανενα προβλημα, αρκει να εφαρμοστει και στο δημοσιο
β) λολ τι? θα πληρωνω υποχρεωτικα το μπουρδελο το δημοσιο και δεν θα εχω απαιτησεις κιολας? καταλαβαινεις γιατι μισω τοσο πολυ την δημοσιουπαλληλικη λογικη?


View attachment 129187
Ειναι φοβερο ποσο δυσκολευεσαι να καταλαβεις κατι που ειναι εστω και λιγο nuanced. Δεν με ενδιαφερει αν πιστευεις οτι εχει ή οχι, το θεμα ειναι αν μπορω εγω να απαλλαγώ απο αυτη, καθως η ευθυνη που "εχει" το κρατος μεταφραζεται και σε ευθυνες και για εμενα, τουλαχιστον φορους.
Ασε τις Γερμανιες και τα πραξικοπηματα.

Α τώρα άσε τις Γερμανίες και τα πραξικοπήματα. Κατάλαβες την παπαριά που υποστηρίζεις. Την ύστατη στιγμή θα κλαις για να σε βοηθήσει το κράτος και θα το κάνει όπως σε περίπτωση πανδημίας ή πολέμου ή ακόμη και αστυνόμευσης. Δεν σε είδα να διαμαρτύρεσαι για την δημόσια αστυνομία, να μην υπαρχει έτσι μια ιδιωτική αστυνομίας που να ''αποδίδει'' καλύτερα. Αντιθέτως η άποψή σου αφορά μόνο τον χώρο που επικρατεί αντίθετη ιδεολογία. Δεν σε είδα να εναντιώνεσαι ενάντια στον στρατό. Τουμπεκί και εκεί.

Αν το κρατος νιωθει ευθυνη να προσφερει πανεπιστημιακη εκπαιδευση, ας το κανει σε οποιον το θελει. Εγω μπορω να απαλλαγω απο αυτην και το οικονομικο βαρος που την συνοδευει? ΕΙναι απλο.
Όχι δεν μπορείς να απαλλαγείς όπως δεν μπορείς να απαλλαγείς και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Δηλαδη αυτη ηταν η ουσια για σενα?
Μάλιστα

Βαζω ενα καροτο στον κωλο
Φαντάσου πόσο μπιφτεκάς είσαι για να αποφεύγεις να παραδεχθείς ότι έχεις λάβει έστω μια φορά στη ζωή σου φαρμακευτικό σκεύασμα.

Ελευθερη αγορα μαλλον ειναι στο μυαλο σου οτιδηποτε δεν ειναι σταλινικη σοβιετια.
Δεν πρεπει να βγαλω αδειες, να ανεχομαι αυθαιρετες και επιλεκτικα εφαρμοζομενες ρυθμισεις και ατελειωτη φορολογια? Πραγματικα, νομιζεις οτι μπορεις απλα να αγορασεις ενα μαγαζι και να κανεις ο,τι θελεις?
Πραγματικά νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς να εναρμονίζεσαι με τη νομοθεσία κάθε κράτους ;

Ενδεχομενως και να μπορεις να βρεις τετοιες περιπτωσεις. Η περιπτωση να ριξεις λεφτα για να χωθουν τα παιδια σου δεν πολυστεκει, καθως οι υπολοιποι επενδυτες απλα θα φυγουν οταν το καταλαβουν. Θελεις την επιβολη του κρατους για να δουλεψει. Η παραγγελια ερευνας και παλι θα μπορυσε να γινει, για αυτο ομως υπαρχουν και οι αξιολογησεις και η φημη γενικοτερα. Κανενας δεν λεει οτι δεν θα υπαρχουν ανθρωποι με κακες προθεσεις στην αγορα, διαθετεις ομως την επιλογη να χρησιμοποιησεις την κριση σου για να αποφασισεις αν θελεις αυτο που σου προσφερουν, σε αντιθεση με το κρατος. Αληθεια, πως αντιμετωπιζονται τετοεις περιπτωσεις στο δημοσιο?
Το ν/σ (είναι σε δημόσια διαβούλευση) δεν στοχεύει στην ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων που θα ανταγωνιστούν σε έρευνα τα αντίστοιχα ιδρύματα της Ευρώπης, ΑΛΛΑ για πολλοστή φορά στοχεύει στην εύκολη απόκτηση πτυχίων για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Η Κεραμέως στην προηγούμενη θητεία της πέρασε την ισοτιμία των πτυχίων σε μια νυκτί.
Με 2 εκατομμύρια ούτε πολυκατοικία δεν χτίζεις.

Δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις στο δημόσιο, διότι όλη η ροή χρημάτων ελέγχεται μέσω των ΕΛΚΕ.

Με σοκαρει ποση αγνοια εχεις για μερικα πραγματα, αλλα απο την αλλη, δεν ξερω τι αλλο να περιμενα απο ατομο που νομιζει οτι ολα λυνονται με τα λεφτα.
Η αποδοτικοτητα εξεταζει το τι πετυχαινει η Λαρισα, δεδομενων των χρηματων που εχει. Με αλλα λογια πως αξιοποιει την χρηματοδοτηση της, οχι αν ειναι στην 1η ή την 10η θεση απο μονο του. Τα πιο απλα σημεια αναφορας ειναι τι κανουν οι αλλες ομαδες: αν η Λαρισα εχει τα ιδια λεφτα με την 2η, ε τοτε κατι δεν παει καλα. Αν ομως πετυχαινει περισσοτερα με συγκριτικα λιγα λεφτα, τοτε ισχυει το αναποδο.
Δεν αμφισβητω την "κλιμακα" που σου προσεφερει η χρηματοδοτηση, ουτε τα προβληματα που μπορει να προκαλεσει η ελλειψη αυτης. Ομως, υπαρχουν εκατομμυρια εναλλακτικων που μπορεις να ριξεις τα λεφτα σου και προσπαθεις να επιλεξεις την πιο αποδοτικη απο αυτες. Γι'αυτο και λεω οτι κοιταμε και αποδοτικοτητα πριν ριξουμε λεφτα, αντι να τα ριχνουμε αερα πατερα.
Η αποδοτικότητα των πανεπιστημίων εξετάζεται σύμφωνα με την έρευνα που κάνουν. Η έρευνα που κάνει κάθε ίδρυμα αξιολογείται σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις . Η κάθε δημοσίευση κατηγοριοποιείται με βάσει το impact factor , δηλαδή το δείκτη σπουδαιότητας του επιστημονικού περιοδικού, και αφορά τον αριθμό αναφορών που λαμβάνουν όλα τα άρθρα του περιοδικού σε ένα ημερολογιακό έτος.
Αύξηση του impact factor , σημαίνει αύξηση της πολυπλοκότητας της δημοσίευσης, δηλαδή αύξηση αριθμού πειραμάτων, μεθόδων και καινοτομιών και φυσικά αύξηση του ποσού που θα πληρώσεις για να αξιολογηθεί και να δημοσιευτεί.
Οπότε καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι η χρηματοδότηση.

Εστω οτι ισχυει, δεν ειναι η μονο διασταση ομως. Παιζει ρολο η διοικηση, η οργανωση, οι λειτουργιες, οι λογικες

Παντως τελικα το προβλημα υπηρχε και πριν τον Κουλη, ε?
Μάλιστα. Άλλοι ανακάλυψαν τώρα την Ρώμη


Δεν με πολυπειθεις με την πρωτη παραγραφο, αλλα εστω. Ξαναλεω ομως, συγκριτικα με τι? Βλεπεις οτι "χανεις" καποια ερευνα, αλαλ δεν καταλαβαινεις οτι θα εχεις καποια αλλη στην θεση της, θα μπορουσες να εχεις αντιστοιχης σημασιας αποτελελσματα σε αλλους τομεις, εστω και αν ειναι πιο εφαρμοσιμοι. Και τι εγινε? Για να το δουμε απο την αλλη πλευρα, ποσες τετοιες ερευνες δεν κατεληξαν πουθενα ή εγιναν για να γινουν? Το καταλαβαινεις ομως οτι αυτο απαιτει πορους, που στερουνται απο αλλες εφραμογες
Όχι δεν στερούνται από άλλες εφαρμογές. Απλά δεν υπάρχουν επιπλέον πόροι.
Όχι, δεν θα είχες αντίστοιχη έρευνα διότι δεν θα είχες χάσει την αφετηρία. Δεν είναι μυστικό ότι οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις έγιναν τον προηγούμενο αιώνα, οδηγώντας τους ερευνητές του 21ου να βασιστούν σε εκείνες και να ερευνήσουν σε πολύ μικρό πεδίο υιοθετώντας πολύπλοκες μεθόδους.


Υπολόγισε έναν μισθό για μια τριετία + τα χρήματα για εξοπλισμό/συνέδρια. Περίπου 300-400k ανά φοιτητή ή αλλιώς 2m ανά κύριο ερευνητή για 3-5 χρόνια + 100k για έκτακτα έξοδα (λεφτά που πάνε στο εργαστήριο). Δεν σημαίνει ότι θα καταναλωθούν αυτά τα χρήματα.
Αν μιλάμε για κυτταρική έρευνα είναι συν 40% πάνω για να καλύψεις τις μολύνσεις των κυτταρικών καλλιεργειών.
Στην Ελλάδα αντίστοιχη θέση στο ΑΠΘ είχε χρηματοδότηση 20k για τρία χρόνια, χωρίς μισθό.


α) κανενα προβλημα, αρκει να εφαρμοστει και στο δημοσιο
β) λολ τι? θα πληρωνω υποχρεωτικα το μπουρδελο το δημοσιο και δεν θα εχω απαιτησεις κιολας? καταλαβαινεις γιατι μισω τοσο πολυ την δημοσιουπαλληλικη λογικη?
Θα αρνηθείς οποιαδήποτε βοήθεια από το δημόσιο (νοσοκομείο, φαρμακευτική περίθαλψη, αστυνόμευση, στρατό) σωστά ;
 

ROM32

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών. Έχει γράψει 376 μηνύματα.
1. Η δυνατότητα ίδρυσης πανεπιστημίων από ιδιώτες αποτελεί θεμελιακό ατομικό δικαίωμα με βάση τις αρχές του φιλελευθερισμού. Παράγεται λογικά από τις αξιωματικές θέσεις του. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει δυτικό κράτος που να απαγορεύει μια τέτοια δυνατότητα, είναι ανήκουστο.
Η θέση σου μου φαίνεται πως εκκινεί από το γεγονός ότι θεωρείς όλα τα ατομικά δικαιώματα είναι ίσα ενώ δεν είναι. Αυτό φάνηκε και τον καιρό της πανδημίας ώπου το δικαίωμα στην ζωή μιας μειοψηφίας περιόρισε τα ατομικά δικαιώματα όλων μας. Έτσι, τα πλήρως ιδιωτικά που στέκονται μόνα τους μπορούν να ιδρυθούν, εφόσον ασκώντας αυτό το δικαίωμα τους δεν περιορίζουν το δικαίωμα των υπολοίπων. Όμως στην παρούσα φάση που ιδρύονται μη κερδοσκοπικά συνδεδεμένα με Πανελλήνιες, αν για οποιοδήποτε λόγο τραβούν λεφτά από ένα μέγιστο χρημάτων που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση για την δωρεάν Παιδεία με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κάνουν εκπτώσεις προς αυτήν και φτάνοντας σε σημείο το αγαθό της δωρεάν Παιδείας να κινδυνεύει, τότε αίρεται το δικαίωμα τους να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί έρχεται σε σύγκρουση με το δικαίωμα των υπολοίπων. Αυτό ισχύει μόνο αν αποδεδειγμένα τα ιδιωτικά προκαλούν ζημίες στα Δημόσια. Δηλαδή, το να προκληθεί ζημιά στα Δημόσια δεν το θέλουν ούτε οι ιδιώτες αφού αποτελεί προϋπόθεση άσκησης του δικαιώματος τους.
Από τον Καντ έως τον Τσακυράκη, γίνεται απόλυτα δεκτό ότι το να περιορίζονται η παραγωγή και η διακίνηση της γνώσης στα χέρια του κράτους αποτελεί βαθιά αντιφιλελεύθερο και αυταρχικό μέτρο, με γνωστές σκοπιμότητες. Γι’ αυτό δεν παραξενεύει το γεγονός ότι η υφιστάμενη συνταγματική απαγόρευση των ιδιωτικών είναι αυτούσια μεταφύτευση του άρθρ. 17 παρ. 4 του ψευδοσυντάγματος του 1968 της Χούντας, που είχε ως σκοπό ακριβώς να ελέγξει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς ο Παπαδόπουλος είχε συνειδητοποιήσει τη δύναμη που μπορεί να έχει η ελεύθερη και απροκατάληπτη σκέψη για ένα αυταρχικό καθεστώς, και ταυτόχρονα ήθελε να εκκαθαρίσει τα ιδρύματα από τους διαφωνούντες καθηγητές, όπως και έκανε. Και δεν είχε άδικο, μιας και η εξέγερση της Νομικής και του Πολυτεχνείου αποτέλεσαν τις κορυφώσεις του αντιδικτατορικού κινήματος. Εξάλλου, αυτήν την κυριαρχία του κράτους επί της τριτοβάθμιας την είχε προηγηθεί η πιο light ρύθμιση του μετεμφυλιακού Συντ. του 1952, που προέβλεπε ότι οι καθηγητες ΑΕΙ είναι δημόσιοι λειτουργοί, με απώτερο σκοπό να εκκαθαρίζονται ευκολότερα οι κομμουνιστές καθηγητές στο μετεμφυλιακό πεδίο. Με λίγα λόγια, η υφιστάμενη ρύθμιση του άρθρ. 16 έχει χουντικές καταβολές και εξυπηρετεί αυταρχικές σκοπιμότητες. Πριν από αυτό, το ίδιο το ΣτΕ το 1961 είχε γνωμοδοτήσει ότι τα ιδιωτικά ΑΕΙ επιτρέπονται, ενώ και η Πάντειος στην αρχή της είχε λειτουργήσει ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Η δυσανεξία προς τα ιδιωτικά είναι πολύ πιο πρόσφατη απ’ όσο νομίζουμε, και αποτελεί μοναδικότητα ανάμεσα στα αναπτυγμένα κράτη.
Αυτό το λένε γιατί θεωρούν ότι μέσω της Παιδείας το κράτος αναπαράγει την εξουσιαστική σχέση του με τους μελλοντικούς πολίτες του. Όμως, ποιος θεσμός που προσφέρει Παιδεία εν δυνάμει δεν είναι σε θέση να ασκήσει την επιρροή του μέσω αυτής; Ακόμα και το κράτος να μην είναι, αλλά στη θέση του ένας εκατομμυριούχος Έλληνας ιδιώτης, γιατί να μην επεμβαίνει και αυτός στο πρόγραμμα σπουδών της σχολής του; Τι τον εμποδίζει; Και αμα φοβόμαστε αυτή την επιρροή γιατί να μην καταργήσουμε και τελείως τα Δημόσια σχολεία των οποίων ο σκοπός ύπαρξης είναι να αναπαράγει τις κρατικές εξουσιαστικές σχέσεις; Εκτός αν γίνουμε αναρχικοί και φτιάχνουμε σχολεία σε επίπεδο γειτονιάς. Επίσης, μια τέτοια άποψη υποβιβάζει τον ρόλο άλλων παραγόντων αλλά και της νόησης του ίδιου του ατόμου και ανάγει την Παιδεία στον υπέρτατο βαθμό ρύθμισης ενώ εν τέλει η ιστορία έδειξε ότι αυτό δεν συνέβη, παρά τις όποιες προσπάθειες της χούντας οι φοιτητές στο τέλος εξεγέρθηκαν, επομένως πως το χουντικό κράτος μέσω του ελέγχου των ΑΕΙ κατάφερε να εδραιωθεί στην συνείδηση τους; Και αν το κράτος είναι Δημοκρατικό γιατί να μην αναπαράγεται; Έχω μπει σε σχολείο Δημόσιο Δημοτικό και έχω δει να τους μαθαίνουν για τις εκλογές βιωματικά.
3. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το δικαίωμα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα που συνδέεται με το δικαίωμα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και κυρίως με την παραδοχή ότι είναι ανεπίτρεπτο το κράτος να είναι ο αποκλειστικός παραγωγός και διακινητής της επιστημονικής γνώσης. Αυτό είναι λογική σοβιετίας ή φασιστικού καθεστώτος.
Αυτό έχει να κάνει με πολιτική θέση-άποψη (οπαδός φιλελευθερισμού) και όχι με αντικειμενικά δεδομένα. Μην ξεχνάς πως μπορεί το κομουνιστικό καθεστώς να απέτυχε σε κάποια πράγματα αλλά στην Παιδεία θεωρούνταν κορυφή.
Αν επεκτείνουμε τη λογική σου, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι και τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει να απαγορευτούν, εφόσον αποστερούν κρατικούς πόρους από τα δημόσια, όπως και καθετί ιδιωτικό που λαμβάνει χρηματοδότηση από το κράτος, εις βάρος των αντίστοιχων δημοσίων. Αυτό εισάγει μια εντελώς διαφορετική πολιτικοφιλοσοφική στάση απέναντι στον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, την οποία αμφιβάλλω αν συμμερίζεται πάνω από το 10% της κοινωνίας μας, και σίγουρα όχι το Σύνταγμά μας. Συνεπώς, ως επιχείρημα δεν αρκεί.
Τα ιδιωτικά σχολεία δεν τραβούν πόρους από το Δημόσιο και αν εννοείς τα εγχειρίδια, αυτά θα τυπώνονται ούτως η άλλως σε αυτούς τους αριθμούς εφόσον είναι υποχρεωμένοι όλοι οι γονείς να πάνε τα παιδιά τους σχολείο.
 

Wonderful

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Αγγελική αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ιδιωτικός υπάλληλος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,621 μηνύματα.

Nihilist

Τιμώμενο Μέλος

Ο Nihilist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,355 μηνύματα.
Η θέση σου μου φαίνεται πως εκκινεί από το γεγονός ότι θεωρείς όλα τα ατομικά δικαιώματα είναι ίσα ενώ δεν είναι. Αυτό φάνηκε και τον καιρό της πανδημίας ώπου το δικαίωμα στην ζωή μιας μειοψηφίας περιόρισε τα ατομικά δικαιώματα όλων μας. Έτσι, τα πλήρως ιδιωτικά που στέκονται μόνα τους μπορούν να ιδρυθούν, εφόσον ασκώντας αυτό το δικαίωμα τους δεν περιορίζουν το δικαίωμα των υπολοίπων. Όμως στην παρούσα φάση που ιδρύονται μη κερδοσκοπικά συνδεδεμένα με Πανελλήνιες, αν για οποιοδήποτε λόγο τραβούν λεφτά από ένα μέγιστο χρημάτων που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση για την δωρεάν Παιδεία με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κάνουν εκπτώσεις προς αυτήν και φτάνοντας σε σημείο το αγαθό της δωρεάν Παιδείας να κινδυνεύει, τότε αίρεται το δικαίωμα τους να ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί έρχεται σε σύγκρουση με το δικαίωμα των υπολοίπων. Αυτό ισχύει μόνο αν αποδεδειγμένα τα ιδιωτικά προκαλούν ζημίες στα Δημόσια. Δηλαδή, το να προκληθεί ζημιά στα Δημόσια δεν το θέλουν ούτε οι ιδιώτες αφού αποτελεί προϋπόθεση άσκησης του δικαιώματος τους.
Για να υπάρξει αυτό που λες, θα πρέπει να συγκρούονται δύο ατομικά δικαιώματα. Όταν συγκρουστούν, πρέπει να βρεθεί τρόπος εναρμόνισής τους και, χωρίς να μπω σε πολύ legalese για τα κριτήρια κλπ, στην πιο ακραία περίπτωση μπορεί το ένα δικαίωμα να υποχωρήσει έναντι του άλλου κατ’ εξαίρεση και για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως έγινε επί πανδημίας.

Εδώ δεν υπάρχει καν σύγκρουση, γιατί θα έπρεπε να γίνει δεκτό ότι το δικαίωμα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων θίγει το δικαίωμα πρόσβασης στην παιδεία. Ενώ θα μπορούσε να πει κανείς πως όχι μόνο δεν το θίγει, αλλά το ενισχύει. Ίσα ίσα, το γεγονός πως η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται μόνο μέσω βαθμολογικών κριτηρίων θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα του καθενός στην παιδεία.

Επιστρέφοντας όμως στο δικό σου επιχείρημα, η ίδρυση ιδιωτικών δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θίγει το δικαίωμα στην παιδεία λόγω δήθεν μείωσης σε τέτοιο βαθμό της χρηματοδότησης στα δημόσια ΑΕΙ ώστε αυτά να μη λειτουργούν, για τον απλό λόγο ότι μπορεί να προβλεφθεί ότι το επίπεδο της υφιστάμενης χρηματοδότησης στα δημόσια δε θα επηρεαστεί, και οι όποιοι πόροι για τα ιδιωτικά θα αντλούνται από άλλα κεφάλαια. Περαιτέρω, ακόμα κι αν μειωνόταν η χρηματοδότηση στα δημόσια, δε θα μπορούσε να γίνει λόγος για περιορισμό του δικαιώματος πρόσβασης στην παιδεία στον πυρήνα του, καθώς για να γίνει αυτό θα έπρεπε να κοπεί εντελώς η χρηματοδότηση και να καταρρεύσουν τα ιδρύματα. Φαντάζομαι δεν το θεωρείς πιθανό.

Κι αν ήθελε συμβεί αυτό, τότε και μόνο τότε θα υπήρχε σύγκρουση (και όχι ήδη από την ίδρυση των ιδιωτικών) και η εναρμόνιση της σύγκρουσης θα γινόταν με το να αυξηθεί η χρηματοδότηση στα δημόσια ΑΕΙ από τον τακτικό προϋπολογισμό, ή στη χειρότερη και εντελώς απίθανη νομικά περίπτωση να κοπεί η χρηματοδότηση στα ιδιωτικά, αλλά σίγουρα όχι να απαγορευτούν εντελώς.

Ακόμη κι αν κάποιος δικαστής ήταν τόσο νομικά απαίδευτος ώστε να θεωρήσει πως η σύγκρουση θα λυνόταν μόνο με τέτοια απαγόρευση, αυτή θα ήταν εξαιρετική και καθόλα παροδική, γιατί ένα ατομικό δικαίωμα μπορεί να περιοριστεί σε εντελώς ακραίες περιπτώσεις και απλώς για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όχι να εξαφανιστεί εντελώς.

Ελπίζω να βλέπεις ότι αυτό που είπες δεν είναι σοβαρό, ακόμα και στο απολύτως worst case scenario, γι αυτό και δεν αξιοποιείται καθόλου στον υφιστάμενο διάλογο μεταξύ των νομικών.
Αυτό το λένε γιατί θεωρούν ότι μέσω της Παιδείας το κράτος αναπαράγει την εξουσιαστική σχέση του με τους μελλοντικούς πολίτες του. Όμως, ποιος θεσμός που προσφέρει Παιδεία εν δυνάμει δεν είναι σε θέση να ασκήσει την επιρροή του μέσω αυτής; Ακόμα και το κράτος να μην είναι, αλλά στη θέση του ένας εκατομμυριούχος Έλληνας ιδιώτης, γιατί να μην επεμβαίνει και αυτός στο πρόγραμμα σπουδών της σχολής του; Τι τον εμποδίζει; Και αμα φοβόμαστε αυτή την επιρροή γιατί να μην καταργήσουμε και τελείως τα Δημόσια σχολεία των οποίων ο σκοπός ύπαρξης είναι να αναπαράγει τις κρατικές εξουσιαστικές σχέσεις; Εκτός αν γίνουμε αναρχικοί και φτιάχνουμε σχολεία σε επίπεδο γειτονιάς. Επίσης, μια τέτοια άποψη υποβιβάζει τον ρόλο άλλων παραγόντων αλλά και της νόησης του ίδιου του ατόμου και ανάγει την Παιδεία στον υπέρτατο βαθμό ρύθμισης ενώ εν τέλει η ιστορία έδειξε ότι αυτό δεν συνέβη, παρά τις όποιες προσπάθειες της χούντας οι φοιτητές στο τέλος εξεγέρθηκαν, επομένως πως το χουντικό κράτος μέσω του ελέγχου των ΑΕΙ κατάφερε να εδραιωθεί στην συνείδηση τους; Και αν το κράτος είναι Δημοκρατικό γιατί να μην αναπαράγεται; Έχω μπει σε σχολείο Δημόσιο Δημοτικό και έχω δει να τους μαθαίνουν για τις εκλογές βιωματικά.
Το πόιντ δεν είναι να μην ασκεί κανείς επιρροή πουθενά, αλλά να μπορεί όποιος θέλει να δημιουργεί και το δικό του ίδρυμα όπου θα έχει την ελευθερία να παράγει και να διακινεί επιστημονική γνώση.

Αυτό έχει να κάνει με πολιτική θέση-άποψη (οπαδός φιλελευθερισμού) και όχι με αντικειμενικά δεδομένα.
Εφόσον κάνουμε συζήτηση κανονιστικού περιεχομένου, ο φιλελευθερισμός δεν είναι απλή πολιτική θέση, αλλά οργανωτική αρχή του πολιτεύματος σύμφωνα με κάθε εγχειρίδιο συνταγματικού δικαίου. Συνεπώς, στη δική μας συντεταγμένη πολιτεία, ο φιλελευθερισμός είναι όχι μόνο αντικειμενικό δεδομένο αλλά και κορυφαίο αξίωμα. Θα ήταν απλή πολιτική θέση αν γινόταν επανάσταση και κατέρρεε το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο, και μια νέα Δύναμη αναλάμβανε το ρόλο να φτιάξει τα δικά της φαντασιακά αξιώματα. Δεν είμαστε ακόμα εκεί νομίζω.
Τα ιδιωτικά σχολεία δεν τραβούν πόρους από το Δημόσιο και αν εννοείς τα εγχειρίδια, αυτά θα τυπώνονται ούτως η άλλως σε αυτούς τους αριθμούς εφόσον είναι υποχρεωμένοι όλοι οι γονείς να πάνε τα παιδιά τους σχολείο.
Άρθρ. 48 ν. 682/1977.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,640 μηνύματα.
@Nihilist ωραια απαντηση μου αρεσε η αναλυση σου, τα νομικα και ιστορικα στοιχεια σε ολο αυτο δεν τα ηξερα.
θελω να μου απαντησεις σε δυο απλες ερωτησεις:
1) ποια αναγκη μπορει να ικανοποιησουν τα ιδιωτικα, που δεν μπορουν να ικανοποιησουν τα δημοσια με αντιστοιχες καταλληλες μεταρρυθμισεις; γενικα υπαρχει μια ταση ιδιωτικοποιησης και ξεπουληματος των παντων στο βωμο του κερδους. Πχ το πρωτο ιδιωτικο σκοπευουν να ειναι απο τη CVC, που μας εχει παρει ΔΕΗ και υγεια (+ η κορη του Μητσοτακη δουλευει εκει), δλδ υπαρχουν απο πισω πολιτικες και οικονομικες σκοπιμοτητες.
2) δεν ειναι αδικο να εξαγοραζονται πτυχια στα ιδιωτικα και να δινουν τα ιδια επαγγελματικα δικαιωματα; σκεψου εναν που τρωει τα ζόρια 5-6 χρονια στη δημοσια ιατρικη ή πολυτεχνειο και παιρνει με την αξια του και με τον κοπο του το πτυχιο του, ενω ο αλλος στο ιδιωτικο οχι μονο παρακαμπτει τις πανελληνιες (ο μεν θελει 18-19χιλ μορια για να περασει ενω ο δε θελει 7-9χιλ πλεον μορια για να πιασει την ιδια σχολη στο ιδιωτικο), αλλά αποκτα με πολυ λιγοτερο κοπο και με τα λεφτα του το ιδιο πτυχιο;
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Δείτε και αυτό:

παρα πολλα λεφτα. Και ναι ειναι και τα εξοδα διαβιωσης, καθως το οτι θα σπουδαζεις σε ιδιωτικο δε σημαινει πως θα βρισκεται ντε και καλα στην πολη σου ουτε αυτο. Αν εισαι Αθηνα Θεσσ ναι οκ, αλλά οοολη η περιφερεια και οι υπολοιπες περιοχες θα πρεπει παλι να ειναι στο νοικι με ο,τι αυτο συνεπαγεται

10-20χιλ το χρονο μονο για διδακτρα; Και μετα πιστευουμε πως τα πτυχια θα δινονται αξιοκρατικα; Το ιδιωτικο θα θελει ευχαριστημενους πελατες - φοιτητες, θα κονομαει 100χιλ συνολο ανα φοιτητη και στο τελος θα πει οοοχι δεν αποφοιτας επειδη δεν εγραψες καλα; Ποιος ασθενης θα επιλεξει να παει σε γιατρο που τελειωσε σε ιδιωτικο, τι εμπιστοσυνη θα υπαρχει;
 
Τελευταία επεξεργασία:

ROM32

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών. Έχει γράψει 376 μηνύματα.
Για να υπάρξει αυτό που λες, θα πρέπει να συγκρούονται δύο ατομικά δικαιώματα. Όταν συγκρουστούν, πρέπει να βρεθεί τρόπος εναρμόνισής τους και, χωρίς να μπω σε πολύ legalese για τα κριτήρια κλπ, στην πιο ακραία περίπτωση μπορεί το ένα δικαίωμα να υποχωρήσει έναντι του άλλου κατ’ εξαίρεση και για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως έγινε επί πανδημίας.

Σαφέστατα! Έγραψα και παραπάνω ότι θα πρέπει να αποδειχθεί σύγκρουση για να ισχύουν τα όσα ανέλυσα.
Εδώ δεν υπάρχει καν σύγκρουση, γιατί θα έπρεπε να γίνει δεκτό ότι το δικαίωμα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων θίγει το δικαίωμα πρόσβασης στην παιδεία. Ενώ θα μπορούσε να πει κανείς πως όχι μόνο δεν το θίγει, αλλά το ενισχύει. Ίσα ίσα, το γεγονός πως η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται μόνο μέσω βαθμολογικών κριτηρίων θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα του καθενός στην παιδεία.

Το ενισχύει πως; Τι έχουν τα βαθμολογικά κριτήρια; Μια χαρά είναι οι Πανελλήνιες, έχω εξηγήσει σε άλλο ποστ την ανωτερότητα τους έναντι πρόσθετων κριτηρίων όπως συνεντεύξεων, ενδιαφέροντων κλπ. Εκτος αν το εννοείς οτι η ύπαρξη μιας βαθμολογίας αποτελεί εμπόδιο για την πρόσβαση όλων στην Παιδεία. Μα το ατομικό δικαίωμα δεν σημαίνει και υποχρέωση, όλοι πχ έχουμε δικαίωμα στην εργασία, άμα ήταν έτσι δεν θα έπρεπε να υπήρχαν άνεργοι και το κράτος θα έπρεπε να τους έβαζε σε δουλειές όλους, ούτε και να υπήρχαν εμπόδια και αδιαφανείς διαδικασίες στην πρόσληψη τους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.
Επιστρέφοντας όμως στο δικό σου επιχείρημα, η ίδρυση ιδιωτικών δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θίγει το δικαίωμα στην παιδεία λόγω δήθεν μείωσης σε τέτοιο βαθμό της χρηματοδότησης στα δημόσια ΑΕΙ ώστε αυτά να μη λειτουργούν, για τον απλό λόγο ότι μπορεί να προβλεφθεί ότι το επίπεδο της υφιστάμενης χρηματοδότησης στα δημόσια δε θα επηρεαστεί, και οι όποιοι πόροι για τα ιδιωτικά θα αντλούνται από άλλα κεφάλαια. Περαιτέρω, ακόμα κι αν μειωνόταν η χρηματοδότηση στα δημόσια, δε θα μπορούσε να γίνει λόγος για περιορισμό του δικαιώματος πρόσβασης στην παιδεία στον πυρήνα του, καθώς για να γίνει αυτό θα έπρεπε να κοπεί εντελώς η χρηματοδότηση και να καταρρεύσουν τα ιδρύματα. Φαντάζομαι δεν το θεωρείς πιθανό.

Κι αν ήθελε συμβεί αυτό, τότε και μόνο τότε θα υπήρχε σύγκρουση (και όχι ήδη από την ίδρυση των ιδιωτικών) και η εναρμόνιση της σύγκρουσης θα γινόταν με το να αυξηθεί η χρηματοδότηση στα δημόσια ΑΕΙ από τον τακτικό προϋπολογισμό, ή στη χειρότερη και εντελώς απίθανη νομικά περίπτωση να κοπεί η χρηματοδότηση στα ιδιωτικά, αλλά σίγουρα όχι να απαγορευτούν εντελώς.

Ακόμη κι αν κάποιος δικαστής ήταν τόσο νομικά απαίδευτος ώστε να θεωρήσει πως η σύγκρουση θα λυνόταν μόνο με τέτοια απαγόρευση, αυτή θα ήταν εξαιρετική και καθόλα παροδική, γιατί ένα ατομικό δικαίωμα μπορεί να περιοριστεί σε εντελώς ακραίες περιπτώσεις και απλώς για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όχι να εξαφανιστεί εντελώς.

Δεν διαφωνώ, δεν έγραψα ότι η σύγκρουση μπορεί να προέρθει από την πρώτη στιγμή, δηλαδή την ίδρυση, μπορεί να γίνει και αργότερα, απλά δεν καταλαβαίνω για ποιο σπουδαίο λόγο να μπούμε σε πιθανές μελλοντικές τέτοιες περιπέτειές και πονοκεφάλους από την στιγμή που εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω κανένα τεράστιο κοινωνικό όφελος που να αξίζει τον κόπο για να το κάνουμε αυτό ιδρύοντας ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Εφόσον κάνουμε συζήτηση κανονιστικού περιεχομένου, ο φιλελευθερισμός δεν είναι απλή πολιτική θέση, αλλά οργανωτική αρχή του πολιτεύματος σύμφωνα με κάθε εγχειρίδιο συνταγματικού δικαίου. Συνεπώς, στη δική μας συντεταγμένη πολιτεία, ο φιλελευθερισμός είναι όχι μόνο αντικειμενικό δεδομένο αλλά και κορυφαίο αξίωμα. Θα ήταν απλή πολιτική θέση αν γινόταν επανάσταση και κατέρρεε το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο, και μια νέα Δύναμη αναλάμβανε το ρόλο να φτιάξει τα δικά της φαντασιακά αξιώματα. Δεν είμαστε ακόμα εκεί νομίζω.

Όχι! Κάνεις λάθος, αν επικρατεί ο Φιλελευθερισμός δεν σημαίνει πως κατέχει και τον χώρο της αντικειμενικής πραγματικότητας, η διατύπωση σου ότι η δωρεάν παιδεία ανήκει σε παρωχημένα και παρελθόντα πολιτεύματα είναι καθαρά προσωπική αξιακή σου κρίση, θα την δεχόμουν ως αληθής μόνο αν όντως ήταν παντού όντως χρεωκοπημένη ή αν η Πρόοδος αντικειμενικά οριζόταν ως η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, όμως όπως ξέρεις αυτές είναι έννοιες που ο καθένας τις νοηματοδοτεί σύμφωνα με τις δικές του απόψεις, για μένα η ιδιωτικοποίηση μπορεί να είναι οπισθοδρόμηση για σένα πρόοδος έτσι παράγεται η πολιτική. Μην προσπαθείς να το παρουσιάσεις ως καθολική και οικουμενική αλήθεια, τα γεγονότα το διαψεύδουν.
Άρθρ. 48 ν. 682/1977

Ενδιαφέρον! Αλλά πιο ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία αυτού του Νόμου. Μέχρι το 1977 οι εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά σχολεία θεωρούνταν δεύτεροι σε σύγκριση με τους Δημόσιους συναδέλφους τους. Την χρονιά εκείνη κάνανε ίσως την μεγαλύτερη και μαζικότερη απεργία του κλάδου τους μέχρι σήμερα με την υποστήριξη και των συναδέλφων τους από το Δημόσιο. Την εποχή εκείνη ο συνδικαλισμός ήταν στα πάνω του και τα σωματεία ισχυρά, απαίτησαν λοιπόν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως οι Δημόσιοι (να λαμβάνουν τους ίδιους μισθούς, να τους πληρώνεται η απεργία κλπ). Στο τέλος μετά από πιέσεις κατάφεραν την κυβέρνηση να υποχωρήσει και να συντάξει τον εν λόγω Νόμο, ο οποίος πέρασε στην Βουλή παρουσία μόνο 6 βουλευτών. Η οικονομική ενίσχυση λοιπόν που αναφέρεται έχει να κάνει με την κάλυψη των αναγκών των καθηγητών (σεμινάρια επιμόρφωσης, μειωμένα δίδακτρα για τα παιδιά τους κλπ) και όχι σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία μόνο σε αυτά που είναι μη κερδοσκοπικά (δεν ξέρω τώρα αν έχει επεκταθεί σε όλα, έχει γίνει πολλές φορές τροποποίηση από τότε). Η χρηματοδότηση γίνεται από τον Ειδικό Λογαριασμό που λαμβάνει έσοδα με μορφή τελών από τα δίδακτρα, την πρόσληψη καθηγητών, την ίδρυση των ιδιωτικών σχολείων κλπ, δηλαδή το πιο μεγάλο μέρος χρημάτων συλλέγεται από τις δραστηριότητες του κλάδου. Προβλέπεται και ενίσχυση από το κρατικό προυπολογισμό αλλά σε μορφή πίστωσης (περιλαμβάνει την φοροελάφρυνση). Πάλι όμως αυτά είναι λεφτά που θα δίνονταν στους καθηγητές ούτως η άλλως αν δεν υπήρχαν τα ιδιωτικά, αφού αυτά τα παιδιά θα πήγαιναν αναγκαστικά σε κάποιο σχολείο επειδή τα υποχρεώνει ο Νόμος, ακριβώς όπως τα εγχειρίδια που ανέφερα. Τα ΑΕΙ δεν είναι το ίδιο, δεν υπάρχει υποχρέωση να πάνε όλοι, είναι πιο πολυεπίπεδα και πολυδάπανα από ένα σχολείο (πχ έχει και έρευνα), δέχονται φοιτητές από απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές και φυσικά έχει το άσυλο. Σε περίπτωση που χρειαστούν χρηματοδότηση, δεν θα είναι μόνο οι ανάγκες καθηγητών, αλλά και φοιτητών (στέγαση, εστίαση) και έρευνας, το πράγμα είναι πιο σύνθετο και μεγαλύτερης κλίμακας.
 
Τελευταία επεξεργασία:

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,640 μηνύματα.
📚
Στις δαπάνες για την ΠΑΙΔΕΙΑ (ως προς το ΑΕΠ), η Ελλάδα εμφανίζεται στην τρίτη θέση από το τέλος στις 30 χώρες που εξετάζονται.
Η
📚
Ισλανδία (7,7%) είναι και σε αυτή την λίστα στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από την
📚
Σουηδία (6,6%) και το
📚
Βέλγιο (6,3%).
Στις τελευταίες θέσεις:
📚
ΕΛΛΑΔΑ (4,1%)
📚
Ρουμανία (3,2%)
📚
Ιρλανδία (3,0%)
πηγή: Eurostat

1707686490154.png
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,984 μηνύματα.
📚
Στις δαπάνες για την ΠΑΙΔΕΙΑ (ως προς το ΑΕΠ), η Ελλάδα εμφανίζεται στην τρίτη θέση από το τέλος στις 30 χώρες που εξετάζονται.
Η
📚
Ισλανδία (7,7%) είναι και σε αυτή την λίστα στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από την
📚
Σουηδία (6,6%) και το
📚
Βέλγιο (6,3%).
Στις τελευταίες θέσεις:
📚
ΕΛΛΑΔΑ (4,1%)
📚
Ρουμανία (3,2%)
📚
Ιρλανδία (3,0%)
πηγή: Eurostat

View attachment 129302
Μην βλέπεις μόνο δαπάνες αλλά και έσοδα. Το κρατικό πανεπιστήμια της Κύπρο έχει ισοσκελισμένα έσοδα/έξοδα και συνολικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Κύπρο φέρνει έσοδα.

Με τη κρατική χρηματοδότηση που παίρνουν τα ελληνική πανεπιστήμια ειδικά της Αθήνα με σωστή διαχείρηση θα έκαναν παπάδες.
 

ougkampougka

Νεοφερμένος

Ο ougkampougka αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών. Έχει γράψει 10 μηνύματα.
Το πρόβλημα με τα ιδιωτικά ΑΕΙ είναι οτι πέρα όπως ειπε και καποιος σωστά πάνω, οτι δεν ελέγχονται οι βαθμοί που θα μπαίνουν στα σχολεία, οτι σχεδόν κανείς δεν εμπιστεύεται το ίδιο το κράτος για επόπτη της όλης λειτουργίας τους. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου το κράτος αδιαφορεί και μάλιστα καταπατά το ίδιο τους νόμους του. Ο φιλελευθερισμός για να δουλέψει σωστά απαιτεί ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ οχι ΠΙΟΝΙΑ, και καλώς ή κακώς το δεύτερο τείνει να υπερισχύει. Θεωρητικά πιστεύω ενα φιλελεύθερο μοντέλο της οικονομίας μάλλον είναι και το ιδανικό όμως το χρήμα διαφθείρει, για αυτό και κατα την άποψη μου υπάρχει μεγάλο θέμα στην εφαρμογή του. Κάποιος μίλησε πάνω για ενίσχυση του δικαιώματος της παιδείας, αυτη ειναι η μία αποψη. Η άλλη άποψη είναι οτι ενισχύει τις ανισότητες, τώρα όλοι μπαίνουμε στα ΑΕΙ με τον ίδιο τρόπο εισαγωγής στον ίδιο βαθμό δυσκολίας. Η ίση πρόσβαση στα ΑΕΙ ειναι στην πιο ενισχυμένη μορφή της αυτή την στιγμή. Επιπλέον το δικαίωμα στην παιδεία κατα την άποψη μου είναι ηδη ενισχυμένο, δωρεάν παιδεία για όλους ανεξάρτητα οικονομικού background. Αυτός που δεν έχει να σπουδάσει σε πολή εκτός έδρας δεν θα έχει και λεφτά να πληρώσει τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Και καλά όλα αυτά, για τα πρώτα μη κρατικά ΑΕΙ η κατάσταση θα ναι καλή, δηλαδή εάν όντως έρθουν ιδρύματα όπως το Yale που έχουν προαναγγείλει, προσωπικά δεν θα αμφισβητήσω ούτε τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων ουτε και τον τρόπο εισαγωγής σε αυτά, γιατί είναι ιδρύματα που προσφέρουν παιδεία. Για τα συγκεκριμένα μάλιστα χαίρομαι. Αυτό που φοβάμαι είναι οτι μετα την αναθεώρηση του 16Σ, είναι τον έλληνα ιδιώτη επιχειρηματία. Ετσι πως το βλέπω, θα φέρουν πρώτα αυτά τα μεγάλα ιδρύματα και θα τα παρουσιάσουν πως "να βλέπετε ειναι καλά" για να κερδίσουν και την εύνοια του κόσμου. Με πρόφαση αυτού, θα περάσουν την αναθεώρηση του άρθρου και τότε είναι που στην πραγματικότητα θα γίνει η ζημιά. Εαν μπεί ιδιωτικό κερδοσκοπικό χέρι (αλλα και μη-κερδοσκοπικό ναναι, ποιος μου εγκυάται οτι δεν θα βρουν κόλπο να βάζουν χέρι στα κέρδη; θα ελέγχονται όντως οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους ή μόνο για τα μάτια του κόσμου; ), τότε ειναι που χαθήκαμε. Για αυτό τον λόγο η άποψη μου είναι οτι δεν πρέπει καν να έρθει ένα τέτοιο νομοσχέδιο στην βουλή, τουλάχιστον όχι τώρα, όχι σε αυτό το στάδιο που βρίσκεται η ελληνική κοινωνία. Να αναπτυχθούμε λίγο πρώτα, να ενισχυθεί το κράτος δικαίου στην χώρα και να φύγουν επιτέλους οι δυναστείες πολιτικών. Σε μια καλύτερη Δημοκρατία όπου η πολιτική θα είναι πιο διαφανείς απο το σημέρα μπορεί, πιστεύω, να γίνει ξανα η συζήτηση για αυτό το ζήτημα. Α και αν τους νοιάζει τόσο πολύ η παιδεία, να φτιάξουν τα σχολεία για αρχή, εκεί δεν θέλει αναθεωρήσεις ούτε και θα βρούν κάποιον απέναντι τους. Να δούμε λοιπόν, τους νοιάζει άραγε η παιδεία;
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,640 μηνύματα.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,640 μηνύματα.

giannis13

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο giannis13 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 155 μηνύματα.

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Dreamweaver αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1,761 μηνύματα.
Α τώρα άσε τις Γερμανίες και τα πραξικοπήματα. Κατάλαβες την παπαριά που υποστηρίζεις. Την ύστατη στιγμή θα κλαις για να σε βοηθήσει το κράτος και θα το κάνει όπως σε περίπτωση πανδημίας ή πολέμου ή ακόμη και αστυνόμευσης. Δεν σε είδα να διαμαρτύρεσαι για την δημόσια αστυνομία, να μην υπαρχει έτσι μια ιδιωτική αστυνομίας που να ''αποδίδει'' καλύτερα. Αντιθέτως η άποψή σου αφορά μόνο τον χώρο που επικρατεί αντίθετη ιδεολογία. Δεν σε είδα να εναντιώνεσαι ενάντια στον στρατό. Τουμπεκί και εκεί.
Ναι βρε, σαν τον ασωτο υιο θα πεσω στα γονατα να παρακαλω τον καλο μπαμπα να με δεχτει πισω στην θαλπωρη και τη ζεστασια του.
Δωσε μου την ελευθερια και το τι θα κανω εγω ειναι δικο μου θεμα. Τι εχεις να χασεις αλλωστε? Θα αποδειξεις εμπρακτα ποσο δικιο ειχες
Όχι δεν μπορείς να απαλλαγείς όπως δεν μπορείς να απαλλαγείς και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Η σωστη απαντηση ειναι οτι δεν γουσταρεις, γιατι μια χαρα γινεται, απλα σε χαλαει
Παντως, για καποιον που πιστευει φανατικα στην ανωτεροτητα του κρατους, κανεις ο,τι μπορεις να αποφυγεις να υπαρχει η δυνατοτητα να εχουν επιλογη η αλλοι αναμεσα στο κρατος και αυτο που θελουν. Και δεν ξερω, δεν ειναι ο αξιος αυτος που φερεται ετσι, αλλα αυτος που ξερεις οτι αν ο αλλος μπορει να επιλεξει, θα παρει τα @@ του.
Αληθεια, ποσοι ΔΥ θα πεθανουν απο την πεινα αν θα μπορουσαμε να επιλεγουμε αν θελουμε τις υπηρεσιες του κρατους και να τις πληρωναμε αναλογα?

Φαντάσου πόσο μπιφτεκάς είσαι για να αποφεύγεις να παραδεχθείς ότι έχεις λάβει έστω μια φορά στη ζωή σου φαρμακευτικό σκεύασμα.
Φαντασου ποσο μπιφτεκας εισαι οταν αντι να παραδεχτεις οτι δεν σου βγηκε αυτο που ηθελες να πεις επιμενεις στο τι φαρμακα παιρνω

Πραγματικά νομίζεις ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς να εναρμονίζεσαι με τη νομοθεσία κάθε κράτους ;
Εσυ μου μιλησες για ελευθερη αγορα. Αρα μαλλον ειχα δικιο οταν ειπα πως νομιζεις οτιδηποτε δεν ειναι σοβιετια ειναι ελευθερια αγορα

Το ν/σ (είναι σε δημόσια διαβούλευση) δεν στοχεύει στην ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων που θα ανταγωνιστούν σε έρευνα τα αντίστοιχα ιδρύματα της Ευρώπης, ΑΛΛΑ για πολλοστή φορά στοχεύει στην εύκολη απόκτηση πτυχίων για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Η Κεραμέως στην προηγούμενη θητεία της πέρασε την ισοτιμία των πτυχίων σε μια νυκτί.
Με 2 εκατομμύρια ούτε πολυκατοικία δεν χτίζεις.

Δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις στο δημόσιο, διότι όλη η ροή χρημάτων ελέγχεται μέσω των ΕΛΚΕ.
Ενταξει, αυτο νομιζεις εσυ, και εγω λεω οτι το δημοσιο υπαρχει για να τρωει λεφτα και να χωνουμε τους δικους μας ανθρωπους. Και?

Η αποδοτικότητα των πανεπιστημίων εξετάζεται σύμφωνα με την έρευνα που κάνουν. Η έρευνα που κάνει κάθε ίδρυμα αξιολογείται σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις . Η κάθε δημοσίευση κατηγοριοποιείται με βάσει το impact factor , δηλαδή το δείκτη σπουδαιότητας του επιστημονικού περιοδικού, και αφορά τον αριθμό αναφορών που λαμβάνουν όλα τα άρθρα του περιοδικού σε ένα ημερολογιακό έτος.
Αύξηση του impact factor , σημαίνει αύξηση της πολυπλοκότητας της δημοσίευσης, δηλαδή αύξηση αριθμού πειραμάτων, μεθόδων και καινοτομιών και φυσικά αύξηση του ποσού που θα πληρώσεις για να αξιολογηθεί και να δημοσιευτεί.
Οπότε καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι η χρηματοδότηση.
Κοιτα , εκτος και αν χρησιμοποιειται διαφορετικη ορολογια, αποδοτικοτητα ειναι αυτο που σου εγραψα, το κατα ποσο αξιοποιεις τα λεφτα. Γιατι βασει αυτου που γραφεις, ειτε 10 ευρω παρω ειτε 10 εκ., αν βγαλω την ιδια ερευνα το ιδιο αποδοτικος ειμαι

Πληρωνεις για να αξιολογηθει?
Όχι δεν στερούνται από άλλες εφαρμογές. Απλά δεν υπάρχουν επιπλέον πόροι.
Λολ, δεν τα στερουν, απλα δεν υπαρχουν αρκετοι ποροι. Αρα ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ οτι δεν υπαρχουν περιορισμενοι ποροι, δεν τις στερουν?
Βρε συ, σου εχω πει ποσο πλακα εχεις οταν δεν σου βγαινει κατι και πετας μια βλακεια για να πεις οτι ειπες κατι?
Όχι, δεν θα είχες αντίστοιχη έρευνα διότι δεν θα είχες χάσει την αφετηρία. Δεν είναι μυστικό ότι οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις έγιναν τον προηγούμενο αιώνα, οδηγώντας τους ερευνητές του 21ου να βασιστούν σε εκείνες και να ερευνήσουν σε πολύ μικρό πεδίο υιοθετώντας πολύπλοκες μεθόδους.
Συγκριτικα με τι?

Υπολόγισε έναν μισθό για μια τριετία + τα χρήματα για εξοπλισμό/συνέδρια. Περίπου 300-400k ανά φοιτητή ή αλλιώς 2m ανά κύριο ερευνητή για 3-5 χρόνια + 100k για έκτακτα έξοδα (λεφτά που πάνε στο εργαστήριο). Δεν σημαίνει ότι θα καταναλωθούν αυτά τα χρήματα.
Αν μιλάμε για κυτταρική έρευνα είναι συν 40% πάνω για να καλύψεις τις μολύνσεις των κυτταρικών καλλιεργειών.
Στην Ελλάδα αντίστοιχη θέση στο ΑΠΘ είχε χρηματοδότηση 20k για τρία χρόνια, χωρίς μισθό.
Κουλ, δεν ειπα αυτο ομως. Προσπαθησα να καταλαβω για τι ταξη μεγεθους αναλογια στην χρηματοδοτησης πρακτικης/θεωρητικης ερευνας υπαρχει τωρα, καθως ανεφερες οτι θε περιοριστει η χρηματοδοτηση της δευτερης. Αν δεν το εχεις οκ

Παντως πολυ ακριβα ολα αυτα που μου περιγραφεις

Θα αρνηθείς οποιαδήποτε βοήθεια από το δημόσιο (νοσοκομείο, φαρμακευτική περίθαλψη, αστυνόμευση, στρατό) σωστά ;
"Βοηθεια" απο το δημοσιο, λολ. Οπως τωρα που με "βοηθαει", θελω δεν θελω, και με κλεβει για το καλο μου
Αν υπαρχει ελευθερια επιλογης, γιατι να ασχοληθω με το δημοσιο?
Παρεπιπτοντως, να υποθεσω εσυ και οποιος αλλος εχει φανατικη αγαπη για το κρατος δεν χρησιμοποιει καθολου το ιδιωτικο, σωστα? Οπως και το οτι ετοιμαζεις εισητηρια για την πιο σκληρη, κρατικιστικη χωρα που μπορεις να βρεις
 

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,050 μηνύματα.
Τότε γιατι παμε πανεπιστημιο; Η μορφωση που αποκτας κατα το πανεπιστημιο δεν ειναι το χαρτι στο τελος. Τα skills που αναπτυσσεις, η ηθικη, οι αξιες, ο τροπος διαβασματος να στρωνεσαι σε κατι επιμελως και υπευθυνα κλπ κλπ ειναι πραγματα που καλλιεργουνται στο πλαισιο του πανεπιστημιου ολα αυτα τα χρονια ως φοιτητης.


Τότε σεβαστείτε το και κοψτε τις στημένες ψηφοφοριες στα αμφιθετρα οπου ταχα η πλειοψηφία θέλει τις καταλύψεις.



1707795295686.jpeg
 

Lasher

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lasher αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,931 μηνύματα.

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3,050 μηνύματα.
Η πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Απο τη θέση της αγοράς εργασίας μου ειναι αδύνατον να δώ οποιοδήποτε πρόβλημα των φοιτητων των κρατικών πανεπιστημίων απο όσα ιδιωτικά πανεπιστήμια κι αν ιδρυθούν εδω. Ενας απόφοιτος του ΕΜΠ δεν θα χασει καμία δουλειά απο πανεπιστήμια-κλαμπ για κουμπούρες πλούσιους.

Γιατι βέβαια παν/μια επιπέδο Χαρβαρντ δεν θα έρθουν σ'αυτήν εδω τη χώρα για να βρουνε πελάτες. Οπότε μόνον ενας λογος υπαρχει για όλη τη φασαρία και δεν ειναι η συνταγματικότητα, το νοιαξιμο ταχα για τους φοιτητές, ακομη λιγότερο για τα δημόσια ΑΕΙ και το προσωπικό τους και τη καημένη τη Δημοκρατία.

Πρόσχημα για φασαρίες μήπως ριξουν τον Μητσοτάκη είναι. Και πάλι όχι γιατί είναι δεξιός και αντιδημοκράτης αφού αυτοί είναι φασίστες και δικτατορες, αλλα για την καρεκλα και τις προμήθειες υστερα όταν θα υπογράφουν την μια κιαταστροφική συμφωνία μετά την άλλη.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top