Είχαμε μια επανάληψη των εκλογών στην Βρετανία,για την έξοδο της τελευταίας από την Ευρώπη.
Μειονότητες ,νέοι μετανάστες ,ευκατάστατοι και ΜΜΕ/σύστημα,σταρ της σοουμπιζ ως επι το πλείστον στήριξαν Κλίντον.
Λευκοί ντόπιοι κατώτερων οικονομικών τάξεων που νιώθουν ανταγωνισμό οικονομικό στις θέσεις και στον μισθό τους από τους μετανάστες,που βρίσκονται στο περιθώριο έτσι κι αλλιώς,καθώς και εθνικά νιώθουν να απειλούνται στήριξαν και μάλιστα μαζικά Τράμπ.Θυμίζω το μέσο εισόδημα του εργάτη αμερικάνου έχει περιπέσει σε επίπεδο εποχής της δεκαετίας του 50.
Για αυτό και βλέπουμε μεγάλες πόλεις ,με ευκατάστατους,μειονότητες κ.λπ όπως το Λονδίνο,η Νέα Υόρκη,η περιοχή της Καλιφόρνια στήριξαν μαζικά Κλίντον και παραμονή στην ΕΕ,αντιθέτα με την περιφέρεια της Αγγλίας και την δεύτερη Αμερική.
Εξηγείται δηλαδή οικονομικά,από τις αντιθέσεις που δημιουργούνται αλλά και εθνικά με το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης,που επιβλήθηκε μετα την πτώση της ΕΣΣΔ, της ελεύθερης μετακίνησης εργατικού δυναμικου, του πολυπολιτισμού(π.χ δήμαρχος Λονδίνου μουσουλμάνος,γκετοποιημενες γειτονιές),το οποίο απορρίπτεται από τους περισσότερους γηγενείς,καθώς και ιδίως στην ευρώπη από τις τρομοκρατικές ενέργειες φανατικών μοσουλμάνων το φαινόμενο που βλέπουμε σε Γαλλία,Αγγλία,Αμερική,το κλείσιμο των συνόρων της Ευρώπης(πλην Ελλάδας νομίζω)σε περαιτέρω μετανάστες,αλλά και πρόσφυγες,η άνοδος Λεπέν,Τράμπ,το Brexit.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει(ακόμα) κάποια ανάλογη αντίδραση.Τόσο ο μητσοτάκης,όσο ο Τσίπρας υποστηρίζουν το μοντέλο του πολυπολιτισμού,στο δε οικονομικό η τρόικα έχει επιβάλλει τις θέσεις της στο σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων.Την ίδια ώρα που ο λαός στην πλειοψηφία του δείχνει να στηρίζει αυτά τα κόμματα.Δεν διαφαίνεται,λοιπόν,κάτι αντίστοιχο στα μέρη μας.Είναι υπόθεση καθαρά της Δύσης.Αν θα θέλαμε να τοποθετήσουμε την χώρα μας κάπου,θα έλεγα ζούμε την φάση που έζησε η Ευρώπη την περασμένη,την παλαιότερη περίοδο(ιδίως μετά την πτώση της Σοβιετικής ένωσης),απλά με οικονομική ανέχεια και σίγουρα σε εναν πολύ πιο έντονο βαθμό(αποτέλεσμα κυρίως των δικών μας πολιτικών εξελίξεων,χούντα->αντίδραση μεταπολευτικά σε όσα πρέσβευε η περίοδος της δεξιάς και της ακροδεξιάς,δηλ της χούντας ,επικράτηση της αριστερόστροφης νοοτροπίας αυτής κ.λπ)
Αυτά ελπίζω να μην κούρασα
