Αξίζει μια έντυπη εγκυκλοπαίδεια σήμερα;

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
Καλημέρα σε όλους,

Είναι ένα θέμα συζήτησης που είχα πρόσφατα και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Πιστεύετε πως αξίζει να συλλέγει ή αγοράσει κανείς μία έντυπη εγκυκλοπαίδεια τη σήμερον ημέρα, είτε θεματική (πάνω σε συγκεκριμένο θέμα-τομέα, όπως ιστορική, επιστημονική, κλπ) είτε κανονική (Α-Ω); Πχ να μαζεύει κανείς στη βιβλιοθήκη του εγκυκλοπαίδεια του '70, του '80, του '90, του '00 κλπ, όπως Δομή, Britannica, και πολλές άλλες που είχαν κυκλοφορήσει και πλέον πουλιούνται ή χαρίζονται ως μεταχειρισμένες.

Από τη μία κανείς μπορεί να ισχυριστεί πως το ίντερνετ καλύπτει τα πάντα και πολλές φορές αξιόπιστα (πχ ηλεκτρονική έκδοση της ίδιας εγκυκλοπαίδειας αν υπάρχει ή τα online papers σε έρευνα), ενώ το έντυπο περιέχει απαρχαιωμένες συνήθως πληροφορίες, ίσως πούνε "δεν θα την ανοίξεις ποτέ απλά θα κάθεται στη βιβλιοθήκη", "δεν έχει χρησιμότητα πλέον στις μέρες μας" κλπ.

Από την άλλη όμως, το να κρατάς και να ξεφυλλίζεις ένα βιβλίο στα χέρια σου είναι ασυναγώνιστο απ'ό,τι αν διαβάζεις κάτι σε μια οθόνη, η αισθητική αξία που έχει, η συλλεκτική αξία, τυχόν αναμνήσεις και νοσταλγία που έχεις συσχετίσει με τα βιβλία και το έντυπο (πχ γονείς, εφηβεία, δίψα για γνώση κλπ), η ανά πάσα στιγμή πρόσβαση offline στην πληροφορία που δεν θα αλλοιωθεί από κανένα (σε αντίθεση με το ευμετάβλητο του πράγματος online), η αξιοπιστία των εκατοντάδων επιστημόνων που την επιμελήθηκαν και το κύρος του εκδοτικού οίκου, και πολλά άλλα. Η δική μου γνώμη είναι πως αξίζει και πάρα πολύ μάλιστα, είναι ένας μικρός θησαυρός.

Θα ήθελα πολύ να γράψετε τη γνώμη σας, πώς βλέπετε τα πράγματα, καθώς και αν έχετε οι ίδιοι τέτοιες εγκυκλοπαίδειες (αν θέλετε κιόλας πείτε και ποιές ενδεικτικά).

grtt

Δραστήριο μέλος

Ο grtt αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 430 μηνύματα.
Η απάντηση είναι: εξαρτάται!
Αν την εγκυκλοπαίδεια τη θέλει κανείς για τα παιδιά του ή για τον ίδιο για να τη χρησιμοποιήσει για έγκυρες γνώσεις και ως πηγή τρέχουσων πληροφοριών θα έλεγα σαφώς όχι, δεν αξίζει. Οι εξελίξεις τρέχουν συνεχώς και πολλές από τις πληροφορίες που θα έχει μια τέτοια εγκυκλοπαίδεια θα είναι ξεπερασμένες, ενδεικτικά: πολιτική, γεωγραφία, τεχνολογία, επιστήμη. Όχι ίσως ιστορία, λογοτεχνία.
Αν από την άλλη, κάποιος είναι συλλέκτης ή θέλει να δει πώς ήταν τα πράγματα πριν μερικές δεκαετίες ή τι πίστευαν οι άνθρωποι κάποτε ή για λόγους νοσταλγίας, τότε κανένα πρόβλημα. Έχω στα ράφια μου 3 τόμους από την πρώτη έκδοση (σε ανατύπωση ωστόσο) της εγκυκλοπαίδειας Britanica του 18ου αιώνα, είναι ενδιαφέρον για ιστορικούς λόγους να τη διαβάζει κανείς, δε θα τη χρησιμοποιούσα, όμως, ως πηγή ενημέρωσης και γνώσης!

Buggs

Διάσημο μέλος

Ο Buggs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3.366 μηνύματα.
Όχι. Δεν συγκρινεται το hypertext με το ψάξιμο σελιδα σελιδα με το χερι και το ματι. ουτε η multimedia παρουσίαση στοιχείων και πληροφοριών με μονο κειμενο και φωτογραφίες.

Ασε που το ψάξιμο σήμερα, αν είναι σε ψηφιακά μεσα, μπορεί να το κανει για σένα το ΑΙ και να σου φέρει κατευθείαν την πληροφορία που θες

Τελευταία επεξεργασία:

Kate1914

Διακεκριμένο μέλος

Η Kate1914 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 6.697 μηνύματα.
Εγώ είμαι θετικά προσκείμενη στις εγκυκλοπαίδειες, αλλά θα εξηγήσω το σκεπτικό μου αναλύοντας και τη θετική και την αρνητική πλευρά για να είμαι πιο αντικειμενική.

Από την μία, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως αρκετές έως πολλές φορές, οι εγκυκλοπαίδειες έχουν πληροφορίες παρωχημένες και απαρχαιωμένες, ειδικά όταν μιλάμε για επιστήμες οι οποίες είναι δυναμικές, και άρα εξελίσσονται συνεχώς (τρανό παράδειγμα είναι η φυσική). Επίσης, λόγω της ύπαρξης του διαδικτύου σήμερα, η εύρεση πληροφοριών είναι πολύ πιο εύκολη. Και προσωπικά πιστεύω πως αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν προτιμούνται οι εγκυκλοπαίδειες στις μέρες μας. Η οποιαδήποτε πληροφορία βρίσκεται μακριά μας μονάχα μερικά κλικ. Καμία κούραση, κανένα ξεφύλλισμα με τις ώρες. Την έχουμε στο πιάτο. Και ας μην ξεχνάμε ακόμη έναν πολύ πρακτικό λόγο για τον οποίο δεν χρησιμοποιούνται οι εγκυκλοπαίδειες σήμερα. Μιλάμε συνήθως για αρκετούς τόμους (εμείς έχουμε 30 της Δομής και κάποιους συμπληρωματικούς). Αυτό σημαίνει πως είναι ογκώδη βιβλία και πιάνουν πολύ χώρο. Και ίσως κάποιοι έχοντας περιορισμένο χώρο δε θέλουν να τον γεμίσουν με βιβλία που πιθανότατα σπάνια θα ανοίξουν.
Αυτό το τελευταίο επιχείρημα ίσως και να μην είναι και τόσο έγκυρο, αλλά επιτρέψτε μου να το συμπεριλάβω γιατί βγάζει μια λογική πιστεύω.

Από την άλλη, οι εγκυκλοπαίδειες όπως ανέφερε και ο θεματοθέτης, είναι πάντα πόνημα έγκριτων επιστημόνων, ειδικά εκείνες που ασχολούνται με πιο ειδικά θέματα, αλλά και οι υπόλοιπες, καθώς έχει γίνει πολλές φορές έλεγχος για την εγκυρότητα των πληροφοριών. Έστω με τα τότε δεδομένα. Αυτό σημαίνει πως έως την ημερομηνία έκδοσής τους, ήταν ό,τι πιο κοντά στο έγκυρο μπορούμε να βρούμε, μιας και έχει γίνει μια κάποια διασταύρωση των πληροφοριών. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο λοιπόν, μας προσφέρει μια πολύ καλή ματιά στο παρελθόν. Ένα επίσης προτέρημα το οποίο απουσιάζει πολλές φορές από το διαδίκτυο, είναι πως συνήθως απουσιάζει η γνώμη του συγγραφέα ή της συγγραφικής ομάδας, ενώ στο ίντερνετ έχω την εντύπωση πως είναι πιο εύκολο ενώ εξηγείς κάτι να είσαι πιο υποκειμενικός. Ακόμη, όσοι διατείνονται πως το διαδίκτυο έχει όλες τις απαντήσεις, τους διαφεύγει πως εκεί μπορεί να γράψει ο καθένας, γεγονός που σημαίνει ότι για καμιά πληροφορία δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, ειδικά όταν μιλάμε για επιστήμες της κατηγορίας που ανέφερα. Οπότε τίθεται το ζήτημα της εγκυρότητας εδώ.

Επίσης, κάτι άλλο. Προσωπικά όταν ψάχνω πληροφοριών για το οτιδήποτε, με γεμίζει η αναζήτηση σε εγκυκλοπαίδεια, πολλές φορές περισσότερο και από ότι στο ίντερνετ. Και δεν ξέρω πώς αλλιώς να σας το εξηγήσω, αλλά έχω την αίσθηση πως είμαι όλη την ώρα εκεί, ότι το μυαλό μου εστιάζει εκεί και ότι η πληροφορία θα μου μείνει. Αντίθετα, αν ψάξω μονάχα στο ίντερνετ, συχνά θα βρω αυτό που θέλω σε μερικά δευτερόλεπτα, αλλά δε θα συγκρατήσω την νέα γνώση.

Και πηγαίνοντάς το σε ένα πιο συναισθηματικό κομμάτι. Αρχικά, το αίσθημα του αγγίγματος της σελίδας είναι ασύγκριτο με το να αγγίζεις το ποντίκι ή την ψυχρή οθόνη του κινητού/τάμπλετ. Επιπλέον, είναι αυτή η σιγουριά που μας προσφέρει το βιβλίο. Όλοι μας έχουμε βιώσει διακοπές ίντερνετ, όμως με τις εγκυκλοπαίδειες δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Η γνώση είναι πάντα εκεί. Αρκεί να έχουμε την υπομονή και την όρεξη να την ψάξουμε ανάμεσα στις χιλιάδες σελίδες. Και τέλος, κάποιοι τις έχουμε συνδεδεμένες με αναμνήσεις τις εγκυκλοπαίδειες.

Καταληκτικά λοιπόν, και έχοντας προσπαθήσει να είμαι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και συμπεριληπτική, λέω ξανά πως είμαι υπέρ της εγκυκλοπαίδειας. Πιάνουν χώρο, είναι ακριβές συνήθως και οι πληροφορίες αλλάζουν, αλλά για μένα τα θετικά υπερνικούν τα αρνητικά.

ΥΓ. Θυμήθηκα πάλι τα λυκειακά μου χρόνια, λες και έγραφα έκθεση ήταν :lol:.

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 20.059 μηνύματα.
Αξίζει μόνο αν θες να την ξεφυλλίσεις και να διαβάζεις μερικά terms που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.
Παλιά τη χρησιμοποιούσαν για να βρίσκουν οι μαθητές λήμματα και πληροφορίες για εργασίες κτλ. Προφανώς αυτό δεν έχει καμία αξία στις μέρες μας.

Σε μερικούς μπορεί να αρέσει να τις διαβάζουν σαν βιβλία.

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 13.079 μηνύματα.
Μόνο για συλλεκτικούς λόγους. Και χώρο πιάνουν και αξιόπιστες δεν είναι, ούτε μπορεί να γίνουν update χωρίς να ξαναγοραστούν (deal breaking το τελευταίο). Η Wikipedia ότι και να γράψει έχει την πρωταρχική πηγή και οι πληροφορίες του συνεχώς ελεγχονται από τους ίδιους τους χρήστες.

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Ζωγράφος και μας γράφει από Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 32.105 μηνύματα.
ΟΧΙ.Ηδη με το που θα την εχεις αγορασει...ειναι ξεπερασμενη.Τρεχει η τεχνολογια.Κια για να εισια ενημερος πρεπει να εχεις αμεση ενημερωση και οχι απο μια εγκυκλοπαιδεια για ευνοητους λογους.

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 8.058 μηνύματα.
@Πουπουλίνα @akikos @Scandal

δηλαδη για εσάς η εγκυκλοπαίδεια δεν σημαίνει τίποτα άλλο πέρα από ενημέρωση;

Τελευταία επεξεργασία:

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών, επαγγέλλεται Web developer και μας γράφει από Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 20.059 μηνύματα.
Τι άλλο να σημαίνει; Συλλεκτική;
Απεχθάνομαι κάθε μορφή "συλλεκτικότητας" :P

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 13.079 μηνύματα.
δηλαδη για εσάς η εγκυκλοπαίδεια δεν σημαίνει τίποτα άλλο πέρα από ενημέρωση;
Ούτε για ενημέρωση. Μόνο ιστορική αξία έχουν. Όπως το gameboy.

Παράδειγμα η Υδρία. Στο 80% που αναφέρει για τον Υψηλάντη δεν αναφέρει την πηγή τους. Είναι βαριά και ούτε μπορείς να την διαβάσεις άνετα.
IMG_9655.jpg
IMG_9654.jpg

Σύγκρινε το με τη wikipedia.

Βλέπω ότι ούτε μεγάλη οικονομική και συλλεκτική αξία έχουν καθώς την σκοτώνουν στο vendora με 55 ευρώ.
Τραγικό.

chester20080

Επιφανές μέλος

Τι άλλο να σημαίνει; Συλλεκτική;
Απεχθάνομαι κάθε μορφή "συλλεκτικότητας" :P
στο αρχικό ποστ έγραψα οτι μπορει να σημαινει πως εχει συναισθηματικη αξια, συνδεση με παρελθον-νοσταλγια, να την εχεις συσχετισει με εφηβεια, γονεις, καταστασεις, αναμνησεις κλπ

δηλαδη για μενα η σειρα ειναι:
1. χρησιμοτητα
2. συναισθηματικη αξια (εδω εντασσεται και η νοσταλγια και αναμνησεις)
3. συλλεκτικη αξια

προφανως επειδη στην πλειοψηφια των περιπτωσεων οταν μιλαμε για μια εγκυκλοπαιδεια 30+ χρονων η χρησιμοτητα δεν υφισταται καθως εχει καταστει απαρχαιωμενο το περιεχομενο (εκτος απο ιστορικες ή λογοτεχνικες εγκυκλοπαιδειες οπου δεν μεταβαλλεται η γνωση), τοτε παιζουν μπαλα τα 2 και 3.

Μια ενδιαμεση περιπτωση ειναι οι πιο προσφατες εγκυκλοπαιδειες οπως Δομή του 2006-2007, εκει ισως ακομα στεκεται στην ενημερωση και δεν εχει ξεπεραστει. Ως προς την τεχνολογια σιγουρα ολες ειναι απαρχαιωμενες, καθως καθε χρονο υπαρχουν τεχνολογικες εξελιξεις αναμφιβολα.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Ούτε για ενημέρωση. Μόνο ιστορική αξία έχουν. Όπως το gameboy.

Παράδειγμα η Υδρία. Στο 80% που αναφέρει για τον Υψηλάντη δεν αναφέρει την πηγή τους. Είναι βαριά και ούτε μπορείς να την διαβάσεις άνετα.
View attachment 139050View attachment 139051

Σύγκρινε το με τη wikipedia.

Βλέπω ότι ούτε μεγάλη οικονομική και συλλεκτική αξία έχουν καθώς την σκοτώνουν στο vendora με 55 ευρώ.
Τραγικό.
Αρα εσύ ποιες έχεις σπίτι; μόνο την υδρια;

Πάντως πέρα από αυτού του είδους εγκυκλοπαιδειες (Α-Ω γενικής χρησης) υπάρχουν και οι θεματικές που αφορούν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, πχ επιστήμες, φύση, ζώα, φυτά, διάστημα, ιατρική εγκυκλοπαίδεια όπως μανιατεα 2006 ή ΥΓΕΙΑ, τεχνική εγκυκλοπαιδεια, ιστορική όπως του ελληνικού έθνους, και ούτε καθεξης. Εμένα πιο πολύ αυτές με συναρπαζουν οι θεματικές. Από τις γενικής χρήσης θα έλεγα δομή (2007, 32 τομοι) και britannica (pocket 54 τομοι) μου αρέσουν. Δομή την έχω από τότε, Britannica pocket δεν την πήρα ποτέ, είναι πολλοί τομοι.

Τελευταία επεξεργασία:

chester20080

Επιφανές μέλος

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.019 μηνύματα.
Στου παππού μου έχουμε την μεγάλη εγκυκλοπαίδεια από την ακαδημία επιστημών της σοβιετικής Ένωσης. Τρομερά συλλεκτική.

Εξαρτάται πάντα τι θες από την εγκυκλοπαίδεια. Πάντα είναι χρήσιμη αν και απαρχαιωμένη πια ως μέθοδος αναζήτησης πληροφοριών. Είναι και λίγο σαν να ρωτάς πόσο χρήσιμο είναι ένα λεξικό σήμερα, από τη στιγμή που υπάρχει το Βικιλεξικό και σε λίγα δευτερόλεπτα έχεις την λέξη που θες.

Αν θες επιστημονική εγκυκλοπαίδεια τότε μάλλον όχι. Τα παιδιά έχουν δίκιο, αλλάζουν όλα γρήγορα. Οι ιστορικές εγκυκλοπαίδειες από την άλλη πάντα θα είναι χρήσιμες, ειδικά για εμάς που ως ιστορικοί είμαστε και ιστορικοί ερευνητές που σημαίνει ακόμα και η λανθασμένη αποτύπωση των γεγονότων που γίνονταν παλιά είναι κάτι που σημειώνεται και συζητείται στους ακαδημαϊκούς κύκλους.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια