Επειδη διαβασα και μερικους μυθους, ειπα να επεμβω σε μερικα σημεια. Εχουμε και λεμε
γιατι δεν θα εχεις πολλα win προγραμματα που ειναι καλυτερα απο τα free linux.. το office πχ ειναι καλυτερο..
Σωστα. Το GNU/Linux δεν εχει Internet explorer, δεν εχει paint, δεν εχει Windows media player κτλ κτλ. Αστειευομαστε μηπως; Στις περισσοτερες περιπτωσεις, καθε προγραμμα που χρησιμοποιεις τα Windows, θα βρεις και ενα αντιστοιχο να κανει την ιδια δουλεια στο GNU/Linux. Π.χ. Firefox, GIMP, Mplayer κτλ κτλ.
Οσον αφορα τα Office, αν δουλευεις το OpenOffice με αρχεια του Microsoft Office, τοτε ναι εκει ισως εχεις ενα μικρο θεματακι σε σπανιες περιπτωσεις. Προσωπικα, δουλευω αποκλειστικα με GNU/Linux 2 τωρα κι εχω να πω οτι το OpenOffice ειναι αψογο.
θα παιδευτεις με συμβατοτητα συσκευων,,,για απλα πραγματα πριν με τα win με το linux θα φας ωρες ψαξιματος..συχνα παντως ,οχι παντα..
Μυθος No2. Εχει καταντησει καραμελα. Ο πυρηνας του linux εχει την καλυτερη υποστηριξη συσκευων που θα βρεις σε λειτουργικο συστημα. Γιατι πολυ απλα εχει ενσωματωμενους απειρους drivers. Ολες μου οι συσκευες λειτουργουσαν αψογα απο την πρωτη στιγμη που εγκατεστησα Linux. Η μονη περιπτωση που ισως χρειαστει να επεμβεις για να εγκαταστησεις μια συσκευη, ειναι αν αυτη ειναι εντελως καινουργια και δεν εχει προλαβει να περαστει στον πυρηνα ή αν εχεις καρτα γραφικων της Nvidia/ATI και θες να ενεργοποιησεις 3D Acceleration (αν οχι και παλι μια χαρα θα δουλευεις).
Στο Arch Linux μου (αλλα και σε οποιαδηποτε αλλη διανομη) ξερεις ποσο δυσκολο ηταν να εγκαταστησω τους drivers της Nvidia;
pacman -S nvidia
Μοναχα μια εντολη στην κονσολα. Σχεδον ξεπατωθηκα
γιατι να απομονωθεις απο το 90% του κοσμου των υπολογιστων και προγραμματων win..και να περιοριστεις μονο στο 10% το πολυ με το λινουξ?
για μενα ειναι απομόνωση αυτο και δεν θα κανα ποτε προσωπικα..
Γιατι να απομονωθει; Θαρρω πως ενας χρηστης απομονωνεται οταν του στερεις το δικαιωμα της επιλογης.
Ωντας σε περιβαλλον Windows, μαθαινεις καλως ή κακως να λειτουργεις με κλειστα προτυπα. Τι εννοω;
Οταν χρησιμοποιεις Microsoft Office αυτοματως δεν απομονωνεις τον εαυτο σου απο εναλλακτικα λειτουργικα οπως το Linux; Γιατι να μην χρησιμοποιεις το ανοιχτου κωδικα και δωρεαν OpenOffice, που μπορει να δουλεψει απροβληματιστα σε Mac, Linux, Windows και κινητα;
Να σου φερω ενα αλλο παραδειγμα.
Ειχα εναν mp3 player της Creative. Για να του περασω τραγουδια επρεπε να ειχα ειτε τον Windows Media player ειτε το λογισμικο της Creative που ερχοταν για Windows (φυσικα). Και αυτο γιατι χρησιμοποιουσε το "κλειστο" mtp interface για να του περνας τραγουδια. Κι οταν περασα σε Linux αντιμετωπισα πολλα προβληματα μεχρι να καταφερω να συγχρονισω το mp3 μου με την μουσικη μου.
Οταν αγορασα ενα κινητο της Samsung με Android (ανοιχτου κωδικα λειτουργικο), δεν αντιμετωπισα απολυτως κανενα προβλημα με τον συγχρονισμο της μουσικης.
Συμπερασμα: Δεν σε απομονωνει το λειτουργικο GNU/Linux ή το καθε Linux, αλλα οι επιλογες σου.
Εγω θα συνιστουσα στην κοπελα που θελει να βαλει Linux, να μας πει ποια προγραμματα χρησιμοποιει, να τις προτεινουμε αντιστοιχα του Linux και να εγκαταστησει το Ubuntu για αρχη μεσα απο τα Windows με την χρηση του Wubi*. Και αν της αρεσει τοτε να πεταξει τα Windows εντελως.
* Για να το κανεις αυτο, απλα κατεβαζεις το cd απο το
www.ubuntu.com (προτεινω την εκδοση για 64bit), να το καψεις σε ενα δισκακι κι ενω θα εισαι σε περιβαλλον windows να βαλεις μεσα το CD και να το εγκαταστησεις! Ειναι τοσο απλο, οσο απλο ειναι να εγκαταστησεις ενα οποιοδηποτε προγραμμα στα Windows. Κι οταν θα κανεις restart θα σου εμφανισει ποια απο τα 2 λειτουργικα θες να ξεκινησεις (Windows ή Ubuntu).
Σε περιπτωση παντως zoitca που θες να κανεις το βημα για GNU/Linux, δεν θα συνιστουσα Ubuntu αλλα Fedora.