Ας πούμε ότι ο τζίρος των μαγαζιών έπεσε και όποιος δεν το βλέπει , εθελοτυφλεί . Και ; Τι σημαίνει αυτό ; Οι νόμοι έχουνε παράπλευρες απώλειες - αλλά δικαιολογούνται όταν προσανατολίζονται προς μια δίκαια κατεύθυνση .
Όλα τα βλέπουμε δίκαια και τα χαρακτηρίζουμε ελαφρά την καρδία "παράπλευρες απώλειες", όταν δε θίγεται το δικό μας οικονομικό ή μή συμφέρον.
Είμαι από τους καπνιστές που δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα στο να βγω σε χώρους που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Μάλιστα δε βγαίνω έξω να πάρω τη δόση μου, γιατί δε θέλω να δεχτώ ότι είμαι τόσο εθισμένη. Παρολαυτά κατανοώ τους εστιάτορες, τους συμμερίζομαι γιατί από την πλευρά τους όπως και να το δει κανείς, έχουν δίκιο.
Δε φαντάζομαι ότι θέλουν τα μαγαζάκια τους να γεμίζουν κάπνα, αυτό που θέλουν είναι γεμάτα τραπέζια σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς είχε μειωθεί το κέρδος τους, γιατί απασχολούν υπαλλήλους, τρέχουν ενοίκια, υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν χρεωθεί με δάνεια και βλέπουν ότι οι καπνιστές
δε δέχονται να καταλάβουν και να ζήσουν με το νέο νόμο και δεν είναι μόνο οι καπνιστές αλλά είναι και οι παρέες τους.
Δηλαδή πως θα έπρεπε να αντιδράσουν αυτοί οι άνθρωποι; Τους βγάζουμε τρελούς και αλήτες και δεν ξέρω και ΄γω τι άλλο, ενώ δε γνωρίζουμε. Όπως τους αλήτες τους φορτηγατζήδες που παρανόμως και καταχρηστικά για το ελληνικό κράτος απεργούσαν και ΄γω κι εσύ δεν μπορούσαμε να πάμε στην Κουρούτα για διακοπές.. και δεν μπορούσαμε να βρούμε ξύδι μπαλσάμικο στους πάγκους των super market. Κι όμως ένας νέος νόμος έθιγε το έπαγγελμά τους, τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Σε μια περίοδο "αναδιάρθρωσης" ,"χτίσιμο νέου κράτους" , "καταπολέμηση της διαφθοράς και της παρανομίας", "επίδειξη του καλού μας προσώπου στην ΕΕ" δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζεμένα!
Δεν μπορεί ο Έλληνας εν μια νυκτί να μετατραπεί σε Ευρωπαίο. Του κόβεις τον μισθό, που αμέσως συνεπάγεται ότι του μειώνεις τη διασκέδαση, την ποιότητα ζωής του, τις κοινωνικές επαφές του και μέσα σε όλα αυτά του κόβεις και το τσιγάρο.
Είμαι υπέρ του νέου νόμου κι ας μην φαίνεται, αλλά κατανοώ την αντίδραση ορισμένων καπνιστών για τους παραπάνω λόγους.
Κλείνω με μια ελληνική παροιμία: Όλα τα ΄χε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε.