Αν γινόταν αυτό που είχαν στο μυαλό τους τα αναρχοκομμούνια, δηλ. να σταματούσε το φορτηγάκι μπροστά από τους κάδους και όλο το μπουλούκι να τους ορμούσε και να άνοιγε τις πόρτες με σκοπό να τους έβγαζε έξω και να τους έδερνε, αυτοί θα μπαίνανε σε κανόνες συμπλοκής όπου υπάρχει αυτόβουλη ελευθερία πυρός από το υπηρεσιακό πιστόλι προς οποιονδήποτε κριθεί ότι απειλεί σωματική ακεραιότητα οργάνου.
Μάντεψε πόσα πανέμορφα κεφαλάκια θα ήταν εκεί πέρα για να έτρωγαν φρέσκο μολύβι στο κεφάλι, μη έχοντας οι ίδιοι κάποιο μέσο ανταπόδοσης πυρός (τα κουτάκια αμστελ δεν θεωρούνται ως τέτοια) γεμάτα όνειρα, φιλοδοξίες και αισιοδοξία για το μέλλον που έτυχε απλά και έφαγαν το παραμύθι ότι όντως με το να μπουν στη μέση ενός 15τονου οχήματος θα κατάφερναν κάτι. Ακόμη και εαν στο τέλος δεν κάνανε τις κότες και όντως τους τραβούσαν έξω και τους έδερναν μέχρι θανάτου, κάποιος θα έτρωγε σφαίρα. Αν δεχθούμε ότι οι αστυνομικοί έχουν ακόμη το Glock-9 για υπηρεσιακό πιστόλι, τότε η αξία της ζωής όσων έτρωγαν σφαίρα θα ήταν 0.05€.
Υπό αυτή την, λίγο ποιητική, άποψη το έλεγα. Η ζωή έχει αξία ανεκτίμητη γενικά. Την καταλαβαίνεις όμως μόνο όταν κινδυνέψεις και την χάσεις. Το να βάζεις τον εαυτό σου και άλλους χίλιους-δυο πιθήκους να το παίξουν ταρζαν με δύο κάδους μάζας 200κιλών μπροστά από ένα φορτηγό που ήδη έρχεται με ταχύτητα φωνάζοντας διάφορα και στέκοντας ακριβώς δίπλα τους αναγάγει την αξία της ανθρώπινης ζωής για τους παραβρισκόμενους στο καθαρό κόστος του κάδου.
Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις του κανόνες εμπλοκής αλλά δε θα τους αναφέρεις επειδή μάλλον δεν εξυπηρετούν το παραπάνω αφήγημα που έγραψες. Προσωπικά δεν περιμένω από κανέναν νόμο ή διάταξη να με προστατεύσει ή να μου ορίσει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, παρόλα αυτά, οι κανόνες εμπλοκής αναφέρουν ότι πρώτα χρησιμοποιούνται ηπιότερα μέσα (προειδοποίηση, παραινέσεις, ακόμα και πυροβολισμός στον αέρα) και αν όλα αυτά δε λειτουργήσουν, τότε μπορεί να πυροβολήσει (δε χρειάζεται να κάνω copy paste, με μια γρήγορη αναζήτηση είναι διαθέσιμα). Επομένως, ακόμα και αν δεχτούμε ότι ήθελαν να τους λιντσάρουν, θα έπρεπε πρώτα εξαντλήσουν όλα τα παραπάνω και μετά να ανοίξουν πυρά.
Δεν μπορώ να ξέρω τις προθέσεις εκείνων που ήθελαν να βάλουν τους κάδους μπροστά από το όχημα, όμως, υποθέτω ότι δεν ήθελαν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν σοβαρά τους αστυνομικούς που το οδηγούσαν, εκτός αν αποφάσισαν ότι θέλουν να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους στη φυλακή, λολ. Επιπλέον, η κοινή λογική λέει ότι ένα κινούμενο όχημα είναι πιο επικίνδυνο από πέντε πεζούς, από το βιντεο φαίνεται ότι αυτοί που πραγματικά κινδύνευαν είναι οι διαδηλωτές. Ας δεχτώ ότι τη μισή ευθύνη την έχουν οι διαδηλωτές επειδή μπήκαν μπροστά σε κινούμενο όχημα, την άλλη μισή την έχουν οι μπάτσοι οι οποίοι δε σταμάτησαν γνωρίζοντας ότι θα τους τραυματίσουν.
Γενικά καλό θα ήταν οι αστυνομικοί να μη λειτουργούν σαν τον ραμπο γιατί τότε θα γυρίσουμε ξανά στο 1800, όπου τότε ήταν μια καθημερινή να πεθαίνουν όσοι κατεβαίνουν σε πορείες, όσοι απεργούν κλπ.
Τώρα για τα υπόλοιπα δεν ξέρω τι να απαντήσω, έχω εντυπωσιαστεί με το γεγονός πως με διάφορα (παράλογα) άλματα λογικής (ή formal fallacies, πες το όπως θες) έβγαλες το συμπέρασμα ότι ένας κάδος έχει μεγαλύτερη αξία...από έναν άνθρωπο. Δηλαδή πετάς από το παράθυρο συστήματα ηθικής που έχουν αναπτυχθεί (μετα-ηθική, εφαρμοσμένη κλπ) για να αποδείξεις ότι ο κάδος έχει μεγαλύτερη αξία. Οκ.