Καταρχάς, τι είναι καν επιστήμη? Μπορεί σε κάποιος να φαίνεται "ευκολη" ερώτηση, αλλά δεν είναι καθόλου.
Όταν ήμουν φοιτητής, πολύ συχνά θα άκουγες απόψεις καθηγητών που υποστήριζαν ότι επιστήμες είναι μόνο οι "hard sciences" που ακολουθουν την επιστημονικη μεθοδο και μαλιστα με hard replicability. Αμα ακολουθησεις αυτον τον ορισμο, τοτε επιστημες ειναι μονο η φυσικη, χημεια, βιολογια. Επομενως ψυχολογια, νομικη, κοινωνιολογια, μηχανικη, ιατρικη, οικονομικα κλπ ΔΕΝ ειναι επιστημες.
Μάλιστα κυκλοφορούσαν και τα γνωστά ανέκδοτα τυπου:
"-Ποια είναι η διαφορά μεταξύ επιστήμονα και μηχανικου?
- To νεκροταφείο Ζωγραφου"
Υπονοώντας φυσικά ότι το Πολυτεχνείο δεν παράγει επιστήμονες, αλλά μηχανικούς. Για όσους δεν γνωρίζουν, το νεκροταφείο Ζωγράφου είναι ανάμεσα στη Σχολή θετικών επιστημών και στο Πολυτεχνείο.
Προσωπικά μου φαινόταν πάντα κάπως "κλειστομυαλος" ορισμός. Για εμένα ένας πιο σωστός ορισμός ειναι:
"το σύστημα απόκτησης γνώσης με βάση την επιστημονική μεθοδολογία που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, καθώς και στην οργάνωση και ταξινόμηση της αποκτώμενης με αυτόν τον τρόπο γνώσης".
Ας πάμε λοιπόν τώρα στο τι είναι επιστήμονας. Σύμφωνα με τον ποιο πάνω ορισμό, απαιτούνται 3 στοιχεία για να κάνει κάποιος επιστήμη και άρα να είναι επιστημονας:
1) Να παράγει νέα γνωση
2) Να το κάνει αυτό με βάση την επιστημονική μεθοδολογία και την επιστημονική έρευνα
3) Η/Και να ταξινομεί και να οργανώνει την νέα αυτή γνωση
Αν και δε γνωρίζω τη ζωή και το έργο της Jane Goodall παρά πολύ καλά, από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι ΝΑΙ, ήταν επιστήμονας, καθως:
1) Παρήγαγε νέα γνωση
2) Το έκανε με βάση την επιστημονική μεθολογία και ερευνα
3) Την ταξινομησε και την οργάνωσε.
Η Jane Goodal είναι εξερευνήτρια η οποία μελέτησε την συμπεριφορά ενός είδος πιθήκου. Παρατηρώ οτί πολλοί την θεωρούν από τις σπουδαιότερες εν ζωή επιστημόνησσες (sic), Και δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό.
Το αν είναι η σπουδαιότερη η όχι, είναι περίεργη ερώτηση από μόνη της όταν μιλάμε για ερευνητές.
1. Από που και ως που μια γυναίκα που δεν σπούδασε, και που πριν δούλευε γραμματειακή υποστήριξη μπαίνει στην ίδια λίστα με τον Tim Berners - Lee (εφευρέτη του Παγκόσμιου Ιστού) και την Tu You - Yu (Την γυναίκα που ανακάλυψε την Αρτεμισινίνη, που οδήγησε στην θεραπεία της ελονοσίας); (Να μου πείτε και ο Faraday ούτε αυτός σπούδασε.)
2. Γιατί χαίρει τόσο μεγάλης εκτίμησης μια γυναίκα η οποία έχει πει στο WEF οτί πρέπει να τρώμε έντομα για να πολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή; (Παρακαλώ κάποιος να βάλει το άρθρο, δεν το βρίσκω)
1) O Einstein δούλεψε επίσης στο γραφείο ευρεσιτεχνιών. Ε και? Δεν ήταν επιστήμονας?
2) Ποιο είναι το πρόβλημα με το 2? Εξ' όσων γνωρίζω θα βοηθούσε
Η Γνώμη μου είναι οτί είναι απλά μια αξιόλογη εξερευνήτρια, ΑΛΛΑ ΟΧΙ επιστήμονας, με κάπως αμφιλεγόμενες απόψεις.
Τελικά όντως το πτυχίο σε κάνει επιστήμονα;
@Panzerkampfwagen @Samael
Όχι το πτυχίο δεν κάνει τον επιστήμονα. Το 95% των πτυχιούχων δε θα γίνουν ποτέ επιστήμονες, γιατί πολύ απλά βασικό στοιχείου του επιστήμονα είναι η παραγωγή νέας γνώσης, άρα πρακτικά να γίνεις ερευνητής. Η μεγάλη πλειονότητα των πτυχιούχων δε θα κάνουν ποτέ έρευνα, αλλά θα εφαρμόσουν ήδη υπάρχουσα γνώση. Σκέψου απλά ότι η πλειονότητα των γιατρών θα δουλέψει σε ένα νοσοκομείο χωρίς να παράξει νέα γνώση, αλλά απλά εφαρμόζοντας ήδη υπάρχουσα γνώση. Το ίδιο και οι μηχανικοί, οι φυσικοί, οι βιολόγοι, οι μαθηματικοί κλπ
Επίσης, δε χρειάζεσαι πτυχίο για να γίνεις επιστήμονας. Άμα ακολουθείς τα 3 πράγματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω τότε μπορείς να γίνεις. Επί του πρακτέου, τη σημερινή εποχή που η γνώση έχει εξειδικευτεί τόσο πολύ, θα μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση αν κάποιος χωρίς πτυχίο γινόταν όντως επιστήμονας. Αλλά θεωρητικά μπορεί να γίνει.