"Ιδιωτική" εκπαίδευση (λάθος κατά τη γνώμη μου να χρησιμοποιούμε τη λέξη "παιδεία") δεν είναι μόνο τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και τα ιδιωτικά σχολεία, που έτσι κι αλλιώς τα μεν δεύτερα πλέον είναι μη προσιτά για τη μέση Ελληνική οικογένεια και στο 99% των περιπτώσεων το μόνο που προσφέρουν είναι "δικτύωση" με ευκατάστατους μέλλοντες κουραμπιέδες και τα δε πρώτα ανέκαθεν αποτελούσαν "καρκίνωμα" της εκπαίδευσης στην Ελλάδα κι αν κλείσουν δε θα "κλάψει" κανείς...
Να σου αναφέρω π.χ. το δικό μου παράδειγμα...αυτή την περίοδο παρακολουθώ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε μέσω franchise στην Ελλάδα το 2012 το οποίο οδηγεί σε διεθνή πιστοποίηση και γίνεται για 2η φορά στη Θεσσαλονίκη με δίδακτρα μαζί με εξέταστρα κ.λπ. γύρω στα 8.000€...απ' ότι μαθαίνω ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που κάνει την εκπαίδευση δεν θα το ξανακάνει Θεσσαλονίκη (είναι ασύμφορο με 8-9 άτομα τμήμα) κι αν αναγκαστεί να κόβει και 23% Φ.Π.Α. θα το σταματήσει και στην Αθήνα!
Με άλλα λόγια, βάζοντας Φ.Π.Α. στην προκειμένη περίπτωση αφενός βάζεις "ταφόπλακα" στο όλο εγχείρημα του επιχειρηματία (που έφερε στην Ελλάδα τεχνογνωσία, όχι μπιφτέκια και Ρωσίδες), αφετέρου με το να κλείσεις αυτό το "μαγαζί" στερείς από κάποια νέα παιδιά την ευκαιρία να πάρουν αυτό το χαρτί με το οποίο έτσι όπως είναι διαμορφωμένος ο τομέας μου θα έβρισκαν πολύ καλά αμειβόμενη εργασία στο εξωτερικό χωρίς την παραμικρή εργασιακή εμπειρία σε χρόνο dt και σε θέση ευθύνης...
Καθίστε και σκεφτείτε ΠΟΣΑ ακόμη τέτοια παραδείγματα υπάρχουν για όλους τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς κλάδους!
Ή μήπως θα πρέπει να πω κι εγώ ότι "στα @@ μου, ας τους βάλουν Φ.Π.Α." από τη στιγμή που το κόστος για μένα το καλύπτει η εταιρία που εργάζομαι (που ούτως ή άλλως και να της κόψουν Φ.Π.Α. θα εκπέσει από τα έξοδα της);
Ή μήπως να σκεφτώ κοντόφθαλμα όπως ο μέσος Ελληναράς και να "χαρώ" γιατί πρόλαβα να είμαι από τους λίγους που θα έχουν αυτή την πιστοποίηση στην Ελλάδα και όποιος από εδώ και πέρα τη θέλει θα πρέπει να πάει στη Γερμανία ή στην Αγγλία και να πληρώσει 15.000€-20.000€ για δίδακτρα ενός έτους (+τα όποια έξοδα διαμονής, διαβίωσης κ.λπ.) για να την πάρει ενώ εγώ την πήρα 10 χιλιόμετρα απ' το σπίτι μου πληρώνοντας μόνο τα εξέταστρα;