https://news.in.gr/world/article/?aid=1500009563
Σώθηκε η Ευρωζώνη τώρα
Πάντως, απ'ό,τι βλέπω, το ΟΧΙ θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία και το φίδι από την τρύπα θα το βγάλουν οι κατώτερες τάξεις. Καλώς ή κακώς, χωρίς τράπεζα δε νοείται η οικονομία μια χώρας. Ήδη είναι κλειστές 2+4 μέρες και έχει έρθει η συντέλεια του κόσμου στην αγορά. Οι επιχειρήσεις, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τα 60€ των ΑΤΜ, αλλά ούτε να έχουν μεγάλα ποσά σε μετρητά μέσα στις επιχειρήσεις τους, γιατί κινδυνεύει η ασφάλεια των υπαλλήλων αλλά και των χρημάτων. Ήδη υπάρχουν προβλήματα με την καταβολή μισθών και συντάξεων και το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, παρά τις διαβεβαιώσεις του Τσίπρα, επειδή δεν έχει τα αποθέματα για να το κάνει.
Από την άλλη και ένα ΝΑΙ δεν είναι σίγουρο ότι θα μας οδηγησει στη σταθερότητα. Από την στιγμή που οι τράπεζες επιβάλλουν capital controls θα συνεχίσουν να το κάνουν, είτε με ευρώ, είτε με δραχμή. Επιπλέον, σε περίπτωση ενός "ΝΑΙ" η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με την άλλη πλευρά, γιατί ουδέποτε πρέσβευε αυτό το "ΝΑΙ" και ακόμη και σε περίπτωση που έρθει η συμφωνία μέσα στη βουλή δεν είναι σίγουρο ότι θα υπερψηφιστεί (εκτός βέβαια αν ψηφιστεί
και από την αντιπολίτευση).
Καλό είναι να εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη λιτότητα αυτών των 6 χρόνων. Ξέρω πολύ καλά ότι το επίπεδο ζωής άλλαξε δραματικά από το 2009 και θέλω κι εγώ να στείλω ένα ηχηρό "ΟΧΙ" στη ζωή που μου επιβλήθηκε. Δυστυχώς, όμως, οποισδήποτε δρόμος, είτε του ναι, είτε του όχι, δε μας εγγυάται απαραίτητα ανάπτυξη, καλύτερη ζωή και καλύτερη αντιμετώπιση. Αντίθετα, η κατάσταση είναι πλέον τεταμένη και κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει αύριο. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με κλειστές τράπεζες και κλίμα αβεβαιότητας. Κακά τα ψέματα, αν εγώ ήμουν επιχειρηματίας στο εξωτερικό, ούτε κατά διάνοια θα επέλεγα την Ελλάδα για να επενδύσω, τουλάχιστον στην παρούσα περίοδο