Όχι, αν ήταν θα στο έλεγα στα μούτρα. Απλά έχεις παντελή έλλειψη πολιτικής παιδείας και πολιτικής ιστορίας και δεν είσαι ο μόνος. Σου επεσήμανα ότι η απολιτικοποίηση βολεύει το φασισμό και έχει προωθηθεί από αυτόν, μπας και καταλάβεις πόσο λάθος έχεις...
... και από ό,τι βλέπω δεν έπιασε τόπο. Δες μόνος σου τον φοιτητικό συνδικαλισμό στο εξωτερικό:
Students' union. Ενδεικτικά από δυτικές χώρες, φοιτητικές εκλογές όπως στην Ελλάδα γίνονται στις: Δανία, Ολλανδία, Καναδά, Νορβηγία, Σουηδία κ.α.
Ξέρεις κάθε πότε βρίσκονται μέσα στα πανεπιστήμια άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές απόψεις, που διαφωνούν, που κάνουν έντονο ιδεολογικοπολιτικό διάλογο, κριτική κλπ; Καθημερινά. Ξέρεις πόσες φορές μέσα στο χρόνο σε όλη την Ελλάδα ανάβουν παραπάνω τα αίματα και δέρνονται μεταξύ τους; Τέσσερις-πέντε και αυτές κυρίως κοντά σε εκλογές. Αντιλαμβάνεσαι ότι παίρνεις περιστατικά τα οποία γίνονται σπάνια και να αναγάγεις ως κυρίαρχα; Όχι, γιατί δεν έχεις περάσει ούτε απ' έξω από πανεπιστήμιο.
Ε, συγγνώμη, μήπως έγραψες λανθασμένα το
ασφαλίτης; Συνήθως στις εκλογές ασφαλίτες και φασιστοειδή πηγαίνουν και αρπάζουν/καίνε κάλπες. Οι φοιτητικές εκλογές στη σημερινή τους μορφή, επειδή αφορούν μόνο στην εκλογή ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου, δεν είναι αντίθετη με την ιδεολογία των αναρχικών.
Σωστά, αλλά το πανεπιστήμιο βρίσκεται εντός μίας κοινωνίας δεν είναι αποκομμένο. Ο φοιτητής έχει αδέρφια που πηγαίνουν στο σχολείο, έχει γονείς που εργάζονται, κάποιος από αυτούς μπορεί να είναι και άνεργος. Η οικογένεια του φοιτητή πληρώνει φόρους, όπως όλοι μας, για την Υγεία την Παιδεία κλπ και έχουν εκτός από υποχρεώσεις και δικαιώματα. Ο φοιτητής, ως μέρος της οικογενείας του, ως μέλος της κοινωνίας και ακόμα-ακόμα ως μέρος τους εκπαιδευτικού συστήματος, δε μπορεί να μένει αμέτοχος όταν διαλύουν το σύστημα εκπαίδευσης, τα νοσοκομεία, τα ταμεία, όταν αυξάνεται η ανεργία και όταν υπάρχει ατέλειωτη φοροληστεία. Και τα νιώθει τώρα ο φοιτητής και θα τα ζήσει άμεσα όταν βγει και αυτός για τον εργασιακό του βίο.
Επομένως, ναι, το πανεπιστήμιο είναι για να μορφώνεσαι, αλλά για να μορφώνεσαι πρέπει να ζεις κιόλας, να έχεις ένα σωστό μέλλον, ένα σωστά οργανωμένο κοινωνικό κράτος με παιδεία και υγεία υψηλού επιπέδου και προς όλους. Και "
αν αυτό δεν το καταλαβαίνεις, δεν μπορώ εγώ να κάνω κάτι".
Δεν είσαι κεντρώος. Είσαι απολίτικος και δεν το λέω για να σε προσβάλλω, είναι αλήθεια.
Αλλά είδες, εν τέλει που καταλήγουμε να κάνουμε και οι δύο κριτική στον κοινοβουλευτισμό; Αυτό που λες εσύ για καριερίστες πολιτικούς, είναι η ίδια η φύση του κοινοβουλευτισμού ως
αντιπροσωπευτικού συστήματος. Είναι η "επαγγελματοποίηση" της πολιτικής.
Τι πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτή η λογική της καριέρας στην πολιτική και τι πρέπει να γίνει για να ελέγχονται οι πολιτικοί και να εφαρμόζουν πιστά το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγησαν;
Αυτό το λες εσύ, ότι δηλαδή έχω έλλειψη πολιτικής ιστορίας και παιδείας. Όταν κρίνεις με βάση το αν έχει κάνεις ίδια γνώμη με εσένα αυτό λέγεται βάζω ταμπέλες. Δεν μπορείς να κρίνεις από δύο μου δημοσιεύσεις το τί μόρφωση έχω ή όχι και σε ποιούς τομείς, ιδιαιτέρως δε στο θέμα της πολιτικής και με βάση το θέμα των φοιτητικών παρατάξεων. Επίσης, στο ξανατονιζω, ότι δεν μιλώ για κατάργηση των παρατάξεων, αλλά αυτά στον ελεύθερο σου χρόνο. Πράγματι, βλέπεις και τις πληροφορίες μου δίπλα και βλέπεις ότι δεν είμαι φοιτητής. Όπερ και μεθερμηνευόμενον εστί δεν έχω εμπειρίες για να μιλώ. Πιθανώς ναι. Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να πω σε τί βλάπτει η κομματική αντιπαράθεση όταν διεισδύει στην εκπαίδευση.
Για τις ενώσεις φοιτητών και την αντίστοιχή σου απάντηση. Ζητώ συγγνώμη για το λάθος μου σε εκείνο το σημείο της απάντησής μου. Πράγματι γίνονται εκλογές και με την συμμετοχή κομματικών παρατάξεων. Αυτό όμως μου δίνει την ευκαιρία να σε ρωτήσω κάτι. Σε αυτές τις χώρες που αναφέρεις, οι αντίστοιχες φοιτητικές εκλογές, γίνονται σε κλίμα όπως αυτό της Ελλάδος. Όπου η κάθε παράταξη ανακοίνωνει τα δικά της αποτελέσματα γιατί δεν συνεννοούνται οι παρατάξεις ούτε γι' αυτό αλληλοεκτοξεύοντας κατηγορίες. Με κατηγορίες για νοθεία; Αυτό δηλαδή είναι πολύ θετικό για εσένα, σωστά; Τί να πω, δημοκρατία έχουμε, ο καθένας λέει ό,τι θέλει...
Θέλω να μου πεις, έχω ακούσει, το τονίζω ακούσει, ότι στις φοιτητικές συνελεύσεις γίνονται πολλά έκτροπα πολιτικής φύσεως. Εννοώ αποφάσεις φαστ τρακ, μη σεβασμός στην αντίθετη άποψη ακόμη και ότι κάποιος φοιτητής ζήτησε από κάποιον να σβήσει το τσιγάρο και άρχισαν όλοι οι 'σύντροφοί' του καπνιζοντος μαζί με αυτόν να γελούν. Να σημειώσω ότι αυτός που κάπνιζε ήταν εκλεγμένος. Εσύ μπορείς να το επιβεβαιώσεις αυτό ή γίνεται ήρεμη και πολιτισμένη συζήτηση, με σεβασμό σε αντίθετες και μη δεσμευμένες απόψεις;
Λες ότι δεν έχω μπει ή περάσει έξω από πανεπιστήμιο. Βασικά πριν περίπου εννιά χρόνια, ο τότε φοιτητής αδελφός μου με πήγε στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, όπου σπούδαζε :-). Δεν μπορείς να πεις ότι δεν μπήκα σε πανεπιστήμιο :-).
Μπορεί να είναι αυτό που λες, ασφαλίτες, που μήπως εννοείς αυτούς:
https://left.gr/news/milisoyme-loipon-gia-asfalites
Εγώ θυμάμαι ότι ομάδα αναρχικών είχε εισβάλει στην νομική του ΕΚΠΑ και έκαψε κάλπες, διόρθωσε με αν κάνω λάθος. Αυτό είχα διαβάσει.
Πράγματι, ΟΛΟΙ ΜΑΣ ζούμε σε μία κοινωνία υπό διάλυση, μετά την εκμετάλλευση των τελευταίων 40 ετών. Όλων μας οι γονείς πληρώνουν φόρους και όλοι μας βλέπουμε την διάλυση της υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης, κράτους δικαίου. Και επίσης ΟΛΟΙ ΜΑΣ θα βγούνε στην αγορά εργασίας σε λίγα χρόνια.
Επίσης, έχεις σκεφτεί μήπως και το έξης: να προωθηθεί η μόρφωση μη πολιτικά κονσερβοποιημενη, μπας και δούμε άσπρη μέρα. Ότι οι φοιτητικές πολιτικές παρατάξεις ευθύνονται σε ένα βαθμό για την εν πολλοίς έλλειψη πολιτικού πολιτισμού εν Ελλάδι; Για την μετατροπή ΟΛΩΝ των σήμερα εκπροσωπουμενων στην Βουλή κομμάτων σε μηχανές διαφθοράς, ρουσφετιού και προώθησης φοιτητοπατέρων στην πολιτική, αντί ατόμων που γνωρίζουν τα προβλήματα του κόσμου, που έχουν ταλαιπωρηθεί από αυτά, που δεν θεωρούν την πολιτική καριέρα, αλλά να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα πράγματα.
Ρωτάς τί πρέπει να γίνει για να σταματήσει η λογική τγς καριέρας στην πολιτική. Η απάντηση είναι απλούστατη, να τεθεί ενα όριο θητείας στην πολιτική. Μπορεί να μάς στερήσει έναν νέο 'Τρικούπη', ο οποίος έκανε βαθειές τομές και δημιούργησε ενα κράτος πιο κοντά στην έννοια του, από ότι ήταν πριν. Αλλά επίσης, υπήρξαν και άτομα που θέλησαν να προσφέρουν, αλλά οι μαθουσαλες της πολιτικής δεν τους άφησαν. Θα μου πεις ότι αν τον επιλέγει ο λαός για 50 χρόνια, τί να κάνουμε; Θα σου πω ότι πιο πολλή ζημιά έχει κάνει αυτή η απεριόριστη θητεία πάρα καλό. Δημιούργησε τζάκια, όπως μητσοτακηδες, Παπανδρέου, καραμανληδες κ.λπ. Αυτό είναι δείγμα υγιούς πολιτικής ζωής; δεν το νομίζω
Για το δεύτερο ερώτημα, για το πώς θα κρίνονται οι πολιτικοί, η απαντηση είναι επίσης απλή, οι εκλογές. Οι εκλογές ανά τετραετία όμως, όχι να γίνονται πάντα μετά την μεταπολίτευση εκτός μίας φοράς πρόωρα. Φαντάζομαι ότι επίτηδες τις ρωτάς τις ερωτήσεις, γιατί οι απαντήσεις είναι προφανείς.
Λες ότι είμαι απολιτικ. Ναι με προσβάλλεις. Δεν ξέρεις εσύ τί είναι από δύο αναρτήσεις μου επί ενός θέματος. Βάζεις ταμπέλες δίχως να ξέρεις. Γνωρίζεις εσύ τί εστί κέντρο, ποιές οι αξίες του, τί πρεσβεύει; Μπορώ να πω ότι δεν είσαι του Κέντρου εύκολα από τον τρόπο που μου μιλάς και με κρίνεις, αυτόν τον ακυρωτικό τρόπο μπορεί και επειδή είμαι μικρότερός σου. Ξέρεις εσύ από ποτέ ασχολούμαι με τα πολιτικά δρώμενα της χώρας; να σου πω εγώ, από το 2009, όταν πήγαινα έκτη Δημοτικού. Αυτό είναι 6 χρόνια. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι απολιτικ.
Εν κατακλείδι, το πανεπιστήμιο και η εκπαίδευση είναι κάτι σημαντικό για το μέλλον της χώρας. Χρειάζεται μία υγιής πολιτικοποίηση, όπου θα υπάρχει σεβασμός στην άλλη άποψη, υγιής ανταλλαγή επιχειρημάτων, συνεργασία. Αυτό εγώ θεωρώ υγιής πολιτικοποίηση. Αυτό πιυ συμβαίνει σήμερα είναι κομματικοποίηση και κονσερβοποιηση. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει το πανεπιστήμιο και η ανώτατη εκπαίδευση να προστατευτεί από φανατισμούς και φονταμενταλισμούς, ρεβανσισμούς και δογματισμούς. Συμφωνούμε σε αυτό;
ΥΓ: ενώ έγραφα την απάντηση, είδα την αντιπαράθεση σου με έναν άλλο και την εκατέρωθεν εκτόξευση προσβολών. Αυτό θεωρείς εσύ σωστό; Δεν νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε αν από την αρχή ισχύει αυτό. Και ελπίζω να μην με εξισώνεις με την ομάδα που αναφέρεις, γιατί λάθος κρίνεις και δεν έχω καμία σχέση με αυτούς.