Αναλογία είναι... όπως αν αφήσεις το αυτοκίνητο να συνυπάρξει με το κάρο, το κάρο θα εξαφανιστεί μετά από λίγο καιρό επειδή είναι λιγότερο αποδοτικό, έτσι και αν αφήσεις τα δύο αυτά συστήματα να συνυπάρξουν το ένα θα εξαφανιστεί, όπως και έγινε γιατί δεν είναι αποδοτικό.
ναι δε κατάλαβες ο κομμουνισμός δεν έπεσε γιατί "δεν ήταν αποδοτικός" εσωτερικά αλλά γιατί το σύνολο του δυτικού κόσμου τον πολέμησαν με νύχια και με δόντια είτε με μορφή στοχευμένης προπαγάνδας είτε με την απειλή πολέμου ( η ΕΣΣΔ ειχε φτάσει να δίνει το 22% του ΑΕΠ της για στρατιωτικούς εξοπλισμούς για να μη μπουκάρουν οι ΗΠΑ και μοιράσουν freedom ). Ας μην ήταν κατανεμημένα τόσο άνισα ο πλούτος τη δεδομένη συγκυρία και θα βλέπαμε ποιο οικονομικό σύστημα θα άντεχε. Οι τύποι μοίραζαν τσάμπα φράγκα σε χώρες κοντινές με κομμουνιστικές έριχναν λεφτά στο δυτικό Βερολίνο κι έφερναν κόσμο με προνομιακές παροχές για να φαίνεται η διαφορά στην ανάπτυξη κι οι ανατολικοί τρώγανε το παραμύθι. Όταν σε πολεμά όλος ο σύγχρονος κόσμος δε θέλει και πολύ να στραφείς στον εαυτό σου και να ψάχνεις παντού για εσωτερικούς εχθρούς.
Θες να ασκήσεις κριτική στην ΕΣΣΔ κάντο για αυτό αλλά όχι και να συγκρινουμε βιοτικό επίπεδο τώρα γελάνε και οι πέτρες. Βέβαια αν κρίνω από το πώς τη βλέπουν πολλοί τη φάση που νομίζουν πως το βιοτικό επίπεδο μετράται σε iphone ανά 100 κατοίκους δε μου κάνει και μεγάλη εντύπωση.
Τα ίδια ισχύουν και για τις επιχειρήσεις ελεγχόμενες από εργαζομένους. Αυτοί που έχουν την εξουσία χρησιμοποιούν πάντα ό,τι μέσα έχουν θεμιτά και μη, για να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους. Είτε μιλάμε για τέτοιες προσπάθειες είτε για οποιαδήποτε μορφή συνδικαλισμού. Εγώ δε μίλησα πουθένα για ανταγωνισμό της αγοράς εσύ μίλησες. Ό,τι μέσα διαθέτει ο καθένας.
Και οι συνεταιρισμοί κινούνται σε αυη τη κατεύθυνση γιατί δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στους παραγωγούς και μειώνει τα επίπεδα ιεραρχίας. Κι όλα αυτά δεν έχουν σχέση με κομμουνισμό στον κομμουνισμό είναι όλα κεντρικά ελεγχόμενα αυτά περί ελέγχου των εργαζομένων είναι καθαρά αναρχικές ιδέες.
στα γρήγορα ωστόσο ένα παράδειγμα που μου έρχται στο μυαλό, δε γνωρίζω γι άλλα αν ψάξεις θα βρεις
https://www.vice.com/gr/video/to-pirama-tis-viome-video
Ναι δεν είπα πως ο μόνος λόγος που δεν υπάρχουν επιχειρήσεις είναι γιατί οι νέοι είναι τεμπέληδες. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι λόγοι πολύ πιο σοβαροί, όπως ο κρατικός κλοιός, αλλά το αρνιόμαστε το γεγονός πως υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της γενιάς μας που βαριέται να δουλέψει είναι σαν να κρυβόμαστε πίσω απ'το δάχτυλό μας. Όχι ότι η γενιά των πατεράδων ήταν δουλευταράδες, απλά τότε η τεμπελιά καλυπτόταν από τη γενική οικονομική κατάσταση.
Και σου ξανά λέω πως από αυτά που βλέπω εγώ δεν βλέπω πώς οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Τα περι καφετεριών είναι αστεία δηλαδή αν πάω εγώ στη Γερμανία και δω τις μπυραρίες γεμάτες κόσμο αυτο θα σημαίνει πως οι γερμανοί είναι τεμπέληδες και δε δουλεύουν. Και ξεπερνώντας και το θέμα της ανεργίας.
Στο μόνο που συμφώνησα είναι πως κάποιος ο οποίος το θέλει πολύ και ψάχνεται και προσπαθεί να βρει ιδέες απ''το τίποτα κάποια στιγμή θα βρει την άκρη αλλά από εκεί να βγάζουμε κάποιον τεμπέλη υπάρχει μια πολυ μεγάλη απόσταση.
Σε άλλες χώρες τελειώνεις το πανεπιστήμιο και έρχεται η ίδια η εταιρεία και σε βρίσκει είτε κανονίζεις εσύ ο ίδιος συμφωνία μέσω του γραφείου διασύνδεσης. Αλλά εκεί είναι δουλευταράδες κι εμείς εδώ είμαστε τεμπέληδες. Κι όχι μόνο αυτό αλλά αν κάποιος εδώ θέλει να σπουδάσει πχ πολιτικός μηχανικός σε μια χώρα με ανύπαρκτη οικοδομή πλέον λόγω οικονομικής κατάστασης το φταίξιμο που δε θα βρίσκει δουλειά θα είναι δικό του φαντάζομαι.
Εδώ καλά τα λες αλλά στη πράξη κάθεσαι και ψηφίζεις αριστερά κόμματα αντί για φιλελεύθερα κόμματα που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα.
Δεν το είπα για να προτείνω αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Σε μια ήπια κατάσταση όπου δε θα είμαστε υποχρεωμένοι να βγάζουμε 3.5% πλεόνασμα θα έπρεπε να μπορούσαμε να έχουμε και μια ανθρώπινη φορολογία και αξιοπρπεείς συντάξεις. Σε καμία περίπτωση ωστόσο αν ήταν να κόψω από κάπου δε θα έκοβα από συντάξεις. Τώρα αυτά περί ταΐσματος γονέων απλά είναι από άλλο σύμπαν δε ξέρω από πού τα αντλείτε μερικοι.
Έχω πλλούς λόγους να μη στηρίζω φιλελεύθερα κόμματα ο κύριος πως οι τύποι ούτε να συζητήσουν δε ξέρουν χρησιμοποιούν εκφράσεις πηθικάνθρωπων. Πάρε παράδειγμα από τη μασκότ τους (τελευταίο ποστ δεν έψαξα καν):
https://www.facebook.com/thanos.tzimeros/posts/1143989442302229
ποιοτική αντιπολίτευση ε;