Υπαρχουν θεμελιωδη προβληματα στην λογικη του παραμβατισμου που δεν λυνονται με το να διωξεις το πασοκ η τον τσιπρα η το να μαζεψεις λιγο το μπαχαλο. Στον παραμβατισμο για παραδειγμα υπαρχουν δυο κυρια προβληματα. πρωτον σου απαγορευει να ξεκινησεις μια δουλεια αν δεν πιανεις καποια αυθαιρετα standards, οχι αυτα που χει ο καθε πελατης σου, αλλα αυτα που εβαλε η κυβερνηση. Επειδη αυτα τα στανταρτς ειναι πολυ ψηλα και η γραφειοκρατια ατελειωτη, ουσιαστικα δημιουργειται τεραστιο εμποδιο στην εισοδο ανταγωνιστων και επιβιωσης οποιουδηποτε δεν μπορει να αντεξει τα επιπλεον μεγαλα κοστη που δεν οδηγουν απαραιτητα σε καλυτερες υπηρεσιες με αποτελεσμα να υπαρχουν λιγοτερες επιχειρησεις. Ουσιαστικα οσοι ειχαν τα λεφτα εκεινη την στιγμα κλειδωνουν το στατους τους. Αντιθετα με την στανταρ ηλιθια ρητορικη, οι μεγαλες κακες εταιρειες θελουν παρεμβατισμο για να σκοτωνουν τον ανταγωνισμο, γιατι μπορει να μπει καποιος που θα προφερει καλυτερες υπηρεσιας απο τις δικες τους και να πανε για φουντο. Μπορει να μην σε νοιαζει αλλα αυτο μετα γυρναει σε ανεργια, μικροτερη ζητηση για εργασια και αρα χαμηλοτερες αμοιβεςμ αλλα και πολιτικη επιρροη καθως απασχολουν μεγαλο αριθμο ψηφοφορων. Εδω ειναι ενα ρεπορτ του ΟΟΣΑ για την Ελλαδα που περιγραφει πολλα απο τα παρεμβατικα προβληματα που υπαρχουν
https://www.oecd.org/daf/competitio...nt-Review-Greece-Preliminary-version-2016.pdf Δεν Χρειαζεται να το διαβασεις ολο, κοιτα προς το τελος που εχει τους νομους και τα προβληματα. Και δεν μιλαμε για κανενα νεοφιλελε thinktank, αλλα τον ΟΟΣΑ που δεν λεει οχι στον παρεμβατισμο. Αλλα και παλι, οι κανονες αυτοι, ακομα και αν μαζεψεις το μπαχαλο, δεν σημαινει οτι προσαρμοζονται στον καθε πελατη ξεχωριστα, σε αυτο που θελει εκεινος, που ειναι και το δευτερο προβλημα. Το τι θελω να αγορασω εγω, τι στανταρ εχω και ποσο κινδυνο μπορω να να ανεχτω αφορα μονο εμενα και αυτα θα κρινουν αν θα αγορασω κατι απο την καντινα στον δρομο πχ. Το κρατος, ακομα και "σωστα" να σταθμισει τους διαφορους παραγοντες, απλα δεν συμφωνουν με το τι θελει ο καθε πελατης ξεχωριστα και αυτο θα κρινει αν θα εχω δουλεια η οχι. Η πιο απλη λυση ειναι να εχει το κρατος ο,τι κανονες θελει, να κανει ο,τι κριτικη θελει σε καθε επιχειρηση, να εισαι υποχρεωμενος να εχεις το review που να λεει αν τηρεις η οχι τους κανονες και ποιους πχ εξω απο το μαγαζι και απο κει και περα αποφασηζει ο καθενας τι θα κανει, οπως επισης μπορεις να εχεις και κριτηκες απο ιδωτικες εταιρεις και να ακολουθεις αυτη που σου ταιριαζει περισσοτερο. Αν θες βαλε και ενα πεναλτι τυπου αν φας απο μαγαζι που δεν πληρει κανονες καθαριοτητας δεν θα εχει δωρεαν επισκεψη στο νοσοκομειο για να δει απο τι κρεας ποκεμον επαθες δηλητηριαση.
Αντιστοιχα για το δημοσιο, δεν υπαρχει κινητρο να βελιτωθει γιατι βρεξει χιονισει θα παρει ενα σωρο λεφτα μεσο φορολογιας. Ακομα και ανταγωνιστης να υπαρχει, πχ ιδιωτικη ασφαληση, πρωτα θα πληρωσεις την πυρμιδα Πονζι του δημοσιου και μετα εκει που θελειες. Συν το οτι οταν εχει στανταρ εισοδημα δεν εχεςι κινητρο να κανεις κατι παραπανω γιατι δεν βασιζεται στην αποδοση, αλλα και το πιο σημαντικο ειναι οτι θελεις να κρατησεις το κεκτιμενο σου να πληρωνεσαι θελει δεν θελει ο αλλος. Δεν υπαρχει απο τη φυση του η ιδια ευελιξια, προσαρμοστικοτητα στον καθε πελατη, αλλα και δυνατοτητα να πειραματιστεις και να μπορει να φυγει ο πελατης αν κανεις κατι λαθος συγκριτκα με πολλες εταιρειες που ανταγωνισζονται η μια την αλλη επειδη ο πελατης σε πληρωνει ετσι και αλλιως και πρεπει να περασει μια τεραστια διαδηκασια εκλογων για να υπαρξει η δυνατοτητα να αλλαξει κατι. Η ουσια ομως ειναι αλλη, ακομα και καλες και ποιοτικες υπηρεσιες να προσφερονται, ειμαι υποχρεωμενος να τις χρηματοδοτω ειτε τις θελω ειτε οχι. Δεν εχει να κανει μονο με το αν πληρωνω ατομα που δεν δουλευουν, αλλα και το οτι πληρωνω για πραγματα που ποτε δεν ζητησα ή μπορει να μην ειναι ετσι οπως τα θελω εγω. Μπορω να βρω ατομα που ειναι φοβερα στο να σκαβουν και να κλεινουν τρυπες στην παραλια, ναι περνανε το τεστ του να δουλευουν και να κανουν αυτο που τους ανατεθηκε αποτελεσματικα, αλλα δεν θελω αυτο που παραγουν. Ειναι λιγο ακραιο παραδειγμα, αλλα το ιδιο ισχυει και για πιτσιρικια που παιζουν βιντεοπαιχνιδια για λεφτα, υπαλληλους ΚΕΠ που κανουν καλα τη δουλεια τους, πανεπιστημιακους αι ο,τι αλλο "προσφερει" το κρατος. Το οποιο με τη σειρα του ενισχυει την ελλειψη κινητων να βελτιωθει το δημοσιο, τρωει πορους που θα μπορουσαν να χρησημοποιηθουν αλλου ή να κανω εγω αυτο που θελω με τα λεφτα μου αλλα εχει και την πλευρα οτι ειμαι υποχρεωμενος να επιδοτω τους υπολοιπους. Αυτη η διασταση ποτε δεν εξεταζεται ποτε. Η ενδαμεση λυση και εδω θα μπορουσε να ηταν κατι σαν τα σχολικα vouchers, που αν δεν χρησημοποιεις την υπηρεσια του κρατους παιρνεις πισω τα λεφτα σου και τα κανεις ο,τι θελεις.
Εχω βαρεθει να γραφω για σημερα θα απαντησω για την εε πιο μετα