Έχεις διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Την ανωτερότητα του καπιταλισμού την ονομάζεις "βοήθεια των ΗΠΑ". Έχει καταντήσει αστείο και γελοίο. Για τους κομουνιστές, οι ΗΠΑ είναι ο σατανάς. Κάνεις σαν την γιαγιά με το φέρμπυ. Λες και οι ΗΠΑ είναι η μόνη καπιταλιστική χώρα.
Αλλά έστω. Στο δίνω. Έστω ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν οικονομικά την δυτική Γερμανία. Ε και; Η ΣΕ δεν βοήθησε οικονομικά την ανατολική;
Δεν είναι θέμα καπιταλισμού. Είναι θέμα ιμπεριαλισμού. Και τυχαίνει η μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική χώρα αυτή τη στιγμή να ναι οι ΗΠΑ. no hard feelings αλλά αντιπροσωπεύουν τέλεια τη πολιτική αυτή οπότε σε αυτούς θα στραφεί και η όποια κριτική προς το παρόν.
Με λίγα λόγια μας λες πως οι ΗΠΑ στην σπάνε επειδή δεν καταφέρνουν να υπερασπίζοντε την ελευθερία σε κάθε καταπιεστικό καθεστώς...
Εγώ λέω να υποστηρίζουμε έστω και κάποιες ανεπαρκείς προσπάθιες κατά των αυταρχικών καθεστώτων και να προσπαθούμε να τις ενισχύσουμε.
Είναι προφανές πως δεν γίνεται διάκριση ανάμεσα σε δεξιούς δικτάτορες και σε αριστερούς δικτάτορες. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως η καπιταλιστική Ρωσία αντιμάχεται την καπιταλιστική (?) Τουρκία.
Όχι. Δεν λέω κάτι τέτοιο νομίζω πως καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Προφανώς και οι ΗΠΑ και οι κάθε ΗΠΑ δε δίνουν δεκάρα για την ελευθερία πέρα απ' την ελευθερία των εταιρειών τους να αγοράζον τον ορυκτό πλούτο της κάθε χώρας. Τα κομμουνιστικά καθεστώτα μπαίνουν εμπόδια εκεί και σε πολλά άλλα αμιγώς πολιτικά ζητήματα. Και τότε θυμόμαστε ξαφνικά τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Έχει εξηγηθεί στο φόρουμ το "θαύμα" της Κούβας. Έχουμε εξηγήσει που βρίσκει την οικονομική ενίσχυση, πόση ελευθερία του λόγου απολαμβάνουν οι Κουβανοί πολίτες, πως αξιοποιούντε τα λεφτά για την υγεία (ενώ πριν μερικές δεκαετίες η κυβέρνηση δεν ήθελε τα φάρμακα να πωλούντε πλέον συφμωνεί στην πώληση τους και μάλιστα κερδοσκοπεί από αυτά...)
Ξέρουμε από κούβα. Το κακό είναι πως οι κουβανοί δεν ξέρουν από δύση.
Αν θες να στεγάσεσι σε ένα αχούρι που ανήκει στο κράτος, αν θες να τρως με κουπόνι, αν θες να μην έχεις ούτε πλυντήριο, πήγαινε κούβα
Ναι ρε φιλε τα παμε και για την οικονομική κατάσταση και για την ελευθερία του λόγου. Λες και όλες οι χώρες εκεί γύρω του ίδιου βεληνεκούς είναι διαμάντια και για κάποιο λόγο η Κούβα θα πρεπε να αποτελεί εξαίρεση. πάρακάτω;
Τα στοιχεία υπάρχουν και πανεύκολα μπορεί κάποιος αυτή τη στιγμή να τα αναζητήσει και στο wiki ακόμα. Τώρα αν θέλει κάποιος να το γυρίσει στο ναι μεν αλλά για να διυλίσει το κώνωπα οκ μπράβο του αλλά κανέναν δεν απασχολεί.
Αλλο το 693 ανά 100.000 πολίτες των ΗΠΑ μιας χώρας με 300 εκατομμύρια πολίτες και άλλο το 510 ανα 100.000 πολιτών της Κούβας μιας χώρας με 11 εκατομμύρια πολίτες.Οσο για το αν εχουν την δυνατότητα να ρωτηθούν για το αν θα γίνουν καπιταλιστική χώρα ας αποκτήσουν πρώτα το δικαίωμα της έκφρασης και της δυνατότητας να εκλέγουν οι ίδιοι τον επόμενο πρόεδρο τους και στην συνέχεια θα αποφασίσουν και γι αυτό.
λολ. το διάβασα 3 φορές για σιγουριά. μετεξεταστέος στα μαθηματικά;
η δική σου λογική λοιπόν λέει ας τους επιβάλλουμε καπιταλισμό αρχικά κι αργότερα εκείνοι θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ποιος καπιταλιστικός πρόεδρος θα τους κυβερνά. όπως γίνεται και σε κάθε άλλη καπιταλιστική χώρα άλλωστε. μα κάτι απαιτήσεις κι αυτοί οι πολίτες τα θέλουν όλα δικά τους.
Όπως έριξε κεφάλαια η ΗΠΑ στην Δυτική Ευρώπη και την Ελλάδα - Τουρκία, το ίδιο ακριβώς έκανε ή προσπάθησε να κάνει και η Σοβιετική ένωση στις χώρες που κατείχε, όπως όλη την Ανατολική Ευρώπη. Δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα εδώ, προφανώς και η Αμερική δεν θα άφηνε την Ευρώπη να γίνει ολόκληρη μια Σοβιετία καθώς πέραν του ότι αυτό ήταν αντίθετο με τα πολιτικά συμφέροντά της υπήρχε και ζήτημα ελευθερίας έκφρασης, ιδιωτικής περιουσίας, και γενικότερα ελευθερίας στην Σοβιετική Ένωση.
Το πρόβλημα εδώ είναι πως αυτη η απλή αλήθεια δε γίνεται αντιληπτή. Πως ο κόσμος μεγάλωσε να νομίζει πως το ανατολικό μπλοκ έπεσε επειδή "ο κομμουνισμός απέτυχε". και ξεχνάμε την απλή αλήθεια που λέγεται ψυχρός πόλεμος. Και ο νικητής του ψυχρού πολέμου όπως και κάθε πολέμου στην ιστορία είναι εκείνος που διαθέτει τα ισχυρότερα μέσα τα οποία σήμερα μετρώνται σε οικονομικά μεγέθη. Τη στιγμή που η ΕΣΣΔ μπήκε στο στόχαστρο της Δύσης ξέραμε πως ήταν καταδικασμένη να πέσει.
Ή μήπως θα προτιμούσες να μην έχει κάνει τις ενέργειες αυτές η Αμερική και η Ελλάδα να ήταν σήμερα μια πρώην σοβιετική χώρα όπως η Βουλγαρία η Ρουμάνια κτλ? Και φυσικά τα κεφάλαια από μόνα τους δεν λένε τίποτα. Στην Ελλάδα έχουν ριχτεί ΤΑ κεφάλαια από Ευρωπαϊκή ένωση. Βλέπεις καμιά ακμάζουσα οικονομία? Για να πιάσουν τόπο τα κεφάλαια πρέπει να υπάρχει και ένα ευρύτερο σύστημα ελεύθερης αγοράς στην χώρα κάτι που η Ανατολική Γερμανία δεν είχε.
Ναι αυτό ακριβώς θα προτιμούσα. Θα προτιμούσα η κάθε χώρα και αντίστοιχα οι πολίτες της να είχαν το πλήρες ελεύθερο να ορίσουν εκείνοι την οργανωτική δομή της χωρίς καμία δήθεν ανιδιοτελή βοήθεια από μαμάδες δυνάμεις. Θα προτιμούσα να γινόταν εκείνο το δημοψήφισμα για το οποίο πολέμησε το ΚΚΕ το 45 και να μη μας φορούσανε πίσω το βασιλιά με το έτσι θέλω.. Αλλά το κακό με τους ανθρώπους είναι πως πάντα υπάρχουν κάποι που νομίζουν πως ξέρουν καλύτερα and feel entitled to act so. Απλά αν είσαι "δημοκράτης" και ακολουθείς αυτή τη λογική κάνεις το καθήκον σου ενώ αν είσαι κομμουνιστής είσαι "κόκκινος φασίστας" αυτό είναι το narrative.
Καταλαβαίνεις επίσης πως η Αμερική δεν έχει απόλυτη μοναρχία έτσι? Έχει πρόεδρο, που σημαίνει ότι ο πρόεδρος αλλάζει και με τον νέο πρόεδρο μπορεί να υπάρξει και μια τελείως νέα εξωτερική πολιτική. Αυτό που ήθελε η Αμερική να κάνει στην Μ.Ανατολή ήταν να φτιάξη μια χώρα δυτικού τύπου, οπότε νομίζανε πως αν εκθρονίσουν τους δικτάτορες και φέρουν δημοκρατία αυτό θα γίνει. Έλα που όμως η δημοκρατία είναι πολίτευμα που λειτουργεί μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όπως αποδείχθηκε για κάποιες χώρες είναι πολύ καλύτερο να υπάρχει ένας strongman που κάνει κουμάντο. Το είδαμε στην Λιβύη. Αυτό ως προς το γιατί δεν επεμβαίνουν στις Αφρικανικές χώρες.
Επίσης πρέπει να συνυπολογίσεις και τα διάφορα lobby που σκάνε λεφτά σε πολιτικούς παράγοντες για να υπερασπίζονται τα διεθνή τους συμφέροντα. Αλλά ΟΛΑ αυτά προϋποθέτουν μια ακμάζουσα οικονομία για να γίνουν κάτι που μόνο ο καπιταλισμός μπορεί να προσφέρει.
Η ιμπεριαλιστικη πολιτική των ΗΠΑ έχει τον ίδιο χαρακτήρα δεκαετίες τώρα. quote me on this αυτό δε πρόκειται να αλλάξει επειδή βγήκε ένας Trump και έκανε 2 δηλώσεις.
Η Συρία ήταν ένα κόσμικό κράτος πριν την εξέγερση. Ο ίδιος ο Assad επί χρόνια προστάτευε τις χριστιανικές κοινότητες από τους εξτρεμιστές. Και κοίτα το αποτέλεσμα. Είναι μεγάλη η ειρωνία όπως και αν το κάνεις.