Η ονομασία του ως βικτωριανός καπιταλισμός οφείλεται στο γεγονός ότι τον 19ο αιώνα την βικτωριανή εποχή είχαμε όντως σκληρό καπιταλισμό με ελεύθερη αγορά. Πάλι βέβαια δεν ηφαρμόσθη όπως το λένε οι θεωρητικοί του ( π.χ. ο Άνταμ Σμιθ παραδέχεται την ανάγκη υπάρξεως κάποιας κρατικής παρέμβασης εις την παιδεία και στην υγεία για να είναι αγαθά για όλους/ες ). Ο παρεμβατισμός αναγκαστικά ηφαρμόσθη. Μετά το μεγάλο κραχ του 1929 έγινε ευρέως αποδεκτό ότι για να σωθεί η κατάστασις από την ολική καταστροφή χρειάστηκε το κράτος να παρέμβει, ακόμα και σήμερα γίνεται ( bail-out πολυεθνικών ). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε καπιταλισμό, απλά προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο το νόημα να θες επιστροφή στον 19ο αιώνα ενώ είδες από την ιστορία που οδηγούσαν τέτοιες πρακτικές. Να επεκταθεί απλά ο παρεμβατισμός όχι. Δεν κάνουμε δουλειά έτσι. Να ενισχυθεί το δημόσιο με παράδειγμα τη Σκανδιναβία ναι. Είναι ο μόνος τρόπος να εξ ασφαλίσεις ένα ισχυρό extensive welfare system.
Καπου ομως ο καπιταλισμος καταληγει να ειναι ενα αοριστο σημειο αναφορας ή placeholder για το "τι ζω τωρα" παρα μια διακριτη εννοια. Γιατι δηλαδη ο παρεμβατισμος δεν αποτελει επεκταση ή αναμορφωση παλαιοτερων λογικων, πχ σε χωρες οπως η Ρωσσια δεν θεωρειται οτι υπαρχει φεουδαρχια προσαρμοσμενη στην οικονομικη και παραγωγικη δυναμικοτητα του 21ου αιωνα?
Ο παρεμβατισμος δεν εφαρμοστηκε αναγκαστικα, δεν ειναι καποια βελτιωση ή λυση, απλα καποια ατομα βρηκαν της ευκαιρια μια κρισης να τον περασαν. Υπαρχουν και ξερολες σαν τον Κευνς που τα στηριζουν βασει των οσων
πιστευουν οτι μπορουν να πετυχουν με τις πεφωτισμενες ιδεες τους. Καποια στιγμη μαλιστα καλο θα ηταν να γινει και καποιος απολογισμος τελικα τi επιτευχθη με ολα αυτα, γιατι εγω δεν βλεπω καποια βελτιωση, πιο σκατα ενιναν.
Επιστροφη σε παλιες λογικες κανεις και εσυ, επαναναφεροντας τον κρατισμο. Εκει δεν υπαρχουν προβληματα και κριτικες, τα εχετε σκεφτει και εχετει βρει λυσεις σε αυτα?
Δεν ειναι τοσο πολυ επιχειρημα το τι ακρβως στηριζεις ή οτι δεν γινεται αυτο που σου αρεσει, επι της αρχης συμφωνεις το κρατος να επιβαλλει καποια πραγματα. Το οτι υπαρχουν ατομα που περνανε πραγματα που δεν σου αρεσουν, δεν σε αθωωνει, ουτε εισαι κατι τελειως διαφορετικο. Υπαρχει και η λυση να μην υπαρχει αυτο το κοινωνικο στοιχεα, αλλα δεν σου αρεσει, οποτε εχεις μια ευθυνη.
Το δικαίωμα στη ψήφο δεν με λέει κάτι όσο ψηφίζονται κόμματα που είναι ακριβώς το ίδιο και χρηματοδοτούν τις προεκλογικές τους καμπάνιες από το κεφάλαιο.
Απλά κατηγορώ τον φιλελευθερισμό και τον Διαφωτισμό που τον γέννησε γενικώτερα, διότι προβάλλει έναν ατομικισμό. Οδηγεί τους ανθρώπους στις πόλεις και στο να σκέφτονται τον εαυτό τους μόνον, να εξοικειώνονται με την ιδέα του ε και τι πειράζει που αυτοί πεινάνε; Εγώ καλά είμαι. Συγγνώμη αλλά δεν θέλω να ζω σε τέτοιο κόσμο. Τάσσομαι περισσότερο υπέρ του Volksgemeinschaft ( εθνική κοινότητα ).
Το people vote with their feet δεν εχει να κανει με την ψηφο, αλλα το οτι το καλυτερο μποριες να το δεις απο το που πανε οι ανθρωποι. Δεν ειναι απολυτο, αλλα δεν νομιζω να υπαρχουν τωρα χιλιαδες Ελβετοι και Σιγκαπουριανοι εξω απο την πρεσβεια της Λευκορωσιας και να παρακαλανε για βιζα.
Για να απαντησω στη δευτερη παραγραφο θα πρεπει να γραψω αλλο ενα σεντονι και το εχω κανει υπερβολικα πολλες φορες ηδη στο φορουμ σε ανθρωπους που δεν τους νοιαζει. Οποτε για να δωσω μια απαντηση στο ιδιο επιπεδο, και εγω λεω οτι ο σοσιαλισμος κανει τους ανθρωπους αυταρχικους, entitled και ζηλοφθονους και το οτι 1) οταν αρχιζεις να επιβαλλεις καποια πραγματα, μη γκρινιαζεις μετα για τις παρενεργειες 2) μην μπερδευεις το να γινεται κατι γενικα με το να γινεται αυτο που θελεις με τον τροπο που θελεις