Το είδα το βίντεο. Εξηγεί αυτά που ανέφερες. Από όσο κατάλαβα ο Καναδάς δεν έχει φαρμακευτική περίλθαψη κάτι που μπορεί να στοιχίσει. Αυτο το τζάμπα σε όλα που ισχύει Ελλάδα δεν ισχύει. Επίσης δεν παρέοχονται δωρεάν υπηρεσίες ασθενοφορων και οδοντιατρική περίλθαψη. Δεν έχει καμία σχέση με το σύστημα στην Ελλάδα που όλα παρέχονται χωρίς άμεση χρεώση.
Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα είναι να διαγχωριστεί η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια/τριτοβάθμια περίλθαψη. Η πρωτοβάθμια θα σταματήσει επιτέλους να παρέχεται χωρίς χρέωση και να επικεντρωθεί στη βελτίωση της ποιότητας στις μεγάλύτερες βαθμίδες.
Οι περισσότεροι στο φόρουμ αυτό δεν έχουν αντιληφθεί σε τι κατάσταση έχει φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα δημόσια νοσοκομεία γιατί δεν εχουν κανένα στην οικογενειά τους με προβλήματα υγείας. Μεγάλα νοσοκομεία πλέον της επαρχίας δεν λειτουργούν οι παιδιατρικές τους κλινικές και τα επείγοντα και τα περιστατικά τα στέλνουν όλα στα μεγάλα νοσοκομεια της Αθήνας με αποτέλεσμα η αναμονή εκεί να έχει αυξηθεί γεωμετρικά. Η πλάκα είναι ότι περιμενουν 5 ώρες και βάλε για να τους δει ένας ειδικευόμενος με αμφίβολη ποιότητα στις γνώσεις τους. Η ιδιωτική ασφάλεια τουλάχιστον στα νέα παιδιά που γεννιούνται και στατιστικά έχουν πολλές πιθανότητες να χρειαστούν νοσοκομείο τα επόμενα χρόνια δεν είναι πολυτέλεια. Πλέον είναι απαραίτητη.
Τα φαρμακα καλυπτονται, αλλα οχι ολα. Τα φαρμακα για πιεση, διαβητη, αντιβιωσεις, κτλ τα πληρωνεις. Φαρμακα για καρκινοπαθεις και αλλα τετοια που ειναι ακριβα και απαραιτητα για την ζωη σου δεν τα πληρωνεις. Επισης οι ηλικιωμενοι εχουν μεγαλυτερη καλυψη στα φαρμακα και τα χαπια τους βγαινουν πιο φτηνα. Τα περισσοτερα φαρμακα ειναι γενοσημα. Επισης σου δινουν οσα χαπια χρειαζεσαι. Αν χρειαζεσαι αντιβιωση ή παυσιπονα για 10 μερες θα σου δωσουν τα χαπια μετρημενα για 10 μερες. Οδοντιατρο καλυπτουν τα νοσοκομεια μονο για ηλικιωμενους που εχουν εντονο πονο ή κατι σοβαρο. Κατα τα αλλα σφραγισματα, καθαρισμοι, κτλ τα πληρωνεις απο την τσεπη σου ή εχεις ασφαλιση. Οι περισσοτεροι που δουλευουν, εχουν επιπροσθετη ιδιωτικη ασφαλιση πληρωμενη απο τον εργοδοτη που καλυπτει οτι δεν καλυπτει το δημοσιο.
Σε γενικες γραμμες πληρωνεις φαρμακα (οχι ολα, αλλα παυσιπονα, αντιβιωσεις, κτλ... εννοειται οτι αν εισαι σοβαρα δεν πληρωνεις φαρμακα), ασθενοφορο, ναρθηκες, οδοντιατρο, optometrist (αν χρειαστεις γυαλια τα πληρωνεις ολα απο την τσεπη σου), εμβολια (οχι τα βασικα, αλλα αν θελεις να ταξιδεψεις και πρεπει να κανεις εμβολια για κιτρινο πυρετο τοτε το πληρωνεις) και αλλα που δεν θυμαμαι.
Δεν ξερω αν η ιδιωτικη ειναι λυση στην ελλαδα, γιατι το δημοσιο ειναι χαλια, αλλα πιστευω οτι πρεπει να σταματησουν να ειναι ολα δωρεαν, ειδικα οταν η οικονομια της χωρας δεν μπορει να ανταπεξελθει.
Ναι ρε παιδί μου, το λέω στο προηγούμενο μήνυμα, δεν μπορείς να κάνεις έτσι σύγκριση. Λες πχ ότι δεν πληρώνεις τίποτα στο δημόσιο, ε δεν είναι έτσι, έχεις πληρώσει ήδη μέσω φορολογίας και πρεπει να πληρωσεις μετα και το ιδιωτικο. Και για να απαγορεύονται τα ιδιωτικά νοσοκομεία πάω στοίχημα ότι μάλλον υπάρχουν και περιορισμοί ή ρυθμίσεις στην λειτουργία των κέντρων.
Πάντως δεν θεωρώ τόσο παράλογο το να υπάρχει το δικαίωμα να μπορείς να κάνεις opt out από το κρατικό σύστημα
Εγω το θεωρω παραλογο γιατι ουσιαστικα θα προκαλεσει περισσοτερα προβληματα και θα δημιουργησει ανασφαλιστους. Οι ανασφαλιστοι, για να εξοικονομησουν χρηματα δεν θα πηγαινουν αμεσα στον γιατρο με αποτελεσμα να διογκωνεται το προβλημα και οταν καταληγει σε γιατρο να ειναι πλεον πιο δαπανηρο. Η προληψη ειναι η πιο οικονομικη θεραπεια και το κρατος εδω τα καταφερνει καλα σε αυτο. Στην Ελλαδα μονο το γεγονος οτι δεν εφαρμοζεται ο νομος του καπνισματος, θα γεμισει τα νοσοκομεια στο μελλον. Βαλε και την καθιστικη ζωη μεσα και την κακη διατροφη και την παχυσαρκια και τα νοσοκομεια θα διαλυθουν.
Πληρωνω ιατρικη περιθαλψη γυρω στα 600 τον χρονο. Θα το καταργησουν τωρα γιατι στις υπολοιπες περιοχες ειναι ενσωματομενο στην φορολογια. Ακομα και 6000 να ηταν θα τα πληρωνα. Ο εργοδοτης μου πληρωνει περιπου 2000 για την επιπροσθετη ασφαλιση μου (οτι δεν καλυπτει το δημοσιο+οδοντιατρο). Ειναι πιο ακριβη η ιδιωτικη παντως, ισως επειδη πιο συχνα χρειαζεσαι οδοντιατρο παρα γιατρο.
Εμένα μου έρχονται περιστατικά από Κέρκυρα, από νησιά του Αιγαίου, από Θεσσαλονίκη και ένα σωρό......
Για τα περιστατικά που έχω δε μπορώ να κλείσω άμεσα Μαγνητικες. υπέρηχους και γενικά για να κλείσω μια εξεταση εκτός της κλινικης θέλει βαβούρα.
Kαντε ιδιωτικές ασφάλειες παιδια΄....
Γενικά το σύστημα έχει υπερκορεστεί και δουλειά σοβαρή δεν γίνεται.. και προσωπικά πιστεύω ότι η αιτία αυτού είναι ότι ειναι όλα τζάμπα, το δημόσιο υπεχρεώνεται με ανούσιες εξετάσεις απο φοβισμένους ιατρούς για να τους στείλει κάποιος ασθενής που αντιμετωπίστηκε λάθος (ή που νόμιζε πως αντιμετωπίστηκε λάθος) στον τάκο.
Θα συμφωνησω με τις ανουσιες εξετασεις. Δυστυχως ακουω συχνα γνωστους μου στην ελλαδα να τρεχουν για μαγνητικες επειδη τους ποναει το χερι ή το ποδι ή επειδη τραυματιστηκαν. Τραγικο. Εδω πολυ σπανια σε στελνει ορθοπεδικος για μαγνητικη. Οι περισσοτεροι ασθενεις δεν το γνωριζουν, αλλα απο καποια ηλικια και επανω, αν κανεις μαγνητικη θα δειξει προβλημα. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι ο πονος σου οφειλεται σε αυτο που δειχνει η μαγνητικη.
Το οτι ειναι τζαμπα δεν φταιει απαραιτητα. Φταινε οι γιατροι που στελνουν τους ασθενεις για ανουσιες εξετασεις. Κανουν οτι ζητησει ο ασθενης. Τεραστιο λαθος. Επισης πρεπει να δωθει εμφαση στο triage σε ολα τα επιπεδα και οι ασθενεις που δεν εχουν σοβαρα προβληματα να ειναι στον πατο της λιστας και να περιμενουν. Ετσι θα βαλουν πολλοι μυαλο και θα σταματησουν και τις ανουσιες επισκεψεις. Εδω δεν παιζει να σε στειλουν για ανουσια εξεταση. Αν θελεις εξετασεις που δεν εγκρινει ο γιατρος, τοτε τις πληρωνεις απο την τσεπη σου.