όπου να 'ναι θα γίνει που θα γίνει στο split, οπότε ας θέσω κ εγώ τις απόψεις μου για τα όσα διάβασα στα τελευταία posts.
Καταρχήν, άλλο νομική δίωξη και άλλο ψυχική διαταραχή. Αμφιβάλλει κανείς ότι όποιος διαπράξει έναν βιασμό είναι (εξ' ορισμού) και ψυχικά ασθενής; Άλλος σε μικρότερο βαθμό και άλλο σε μεγαλύτερο.
Το ελαφρυντικό της ψυχικής διαταραχής λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν ο δράστης έχει μια διαταραχή που δεν του επιτρέπει να έχει σε ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ευθύνη των πράξεών του.
Για παράδειγμα ένας καταθλιπτικός ναι μεν έχει ψυχική διαταραχή, αλλά αν σκοτώσει ένα άτομο, η διαταραχή αυτή δεν θα ληφθεί σοβαρά υπόψη (καθόλου θα έλεγα). Αν όμως ένας με διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας (για να μη πω το κλασσικό παρεξηγημένο "σχιζοφρένεια") σκοτώσει ένα άτομο κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης τότε αυτό θα ληφθεί ως ελαφρυντικό και πιθανόν θα αποφασιστεί μεγαλύτερος βαθμός ψυχιατρικής παρακολούθησης σε ψυχιατρείο, παρά εγκλεισμός σε φυλακή.
Γιατί; Γιατί απλά και το ίδιο το θύμα είναι θύτης και χρειάζεται βοήθεια ώστε να μπορέσει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και να επανενταχτεί στην κοινωνία. Δηλαδή θα ήταν καλύτερα να μπαίνουν κ να βγαίνουν το ίδιο ψυχικά ασθενείς;
Τέλος, δεν μου αρέσει να πιπιλίζεται (το έχω διαβάσει κ σε άλλες συζητήσεις στο ίντερνετ) πως "όλοι μπαίνουν, δηλώνουν τρελάκιδες κ βγαίνουν", γιατί απλά δεν είναι έτσι γιατί η ψυχική ασθένεια λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν είναι πολύ σοβαρή, όπως είπα κ πιο πάνω κ έπειτα γιατί αν κάποιος αποδειχθεί ψυχικά ασθενής ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΝΕΙ τη φυλακή ΟΥΤΕ τον εγκλεισμό. Απλά υπάρχει διαφοροποίηση στην ποιότητα της ποινής του έτσι ώστε εν τέλει να βοηθηθεί η ίδια η κοινωνία γιατί έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες το άτομο αυτό να επιστρέψει στην κοινωνία καλύτερο από πριν.
Αυτά για τις ψυχικές ασθένειες. Για το μέγεθος των ποινών και τις ακρότητες περί ευνουχισμών, κρεμάλας, λιθοβολισμού, θα αρκεστώ να πω πως εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται διπλάσια απάνθρωπο να βασανίζεται ένας βασανιστής γιατί απλά γίνεται μια επανάληψη του εγκλήματος, αυτή τη φορά με τη σφραγίδα του κράτους. Το ήθος μιας κοινωνίας φαίνεται (και) από το ποινικό της σύστημα.
Πείτε με ανώμαλο, αλλά έτσι νιώθω. Και εγώ όμως πιστεύω πως σε ορισμένα εγκλήματα θα έπρεπε να ήταν πιο αυστηρές οι ποινές, αλλά και πως απαιτείται αλλαγή στο σωφρονιστικό σύστημα ώστε επιτέλους να γίνει σωφρονιστικό!
Ένας νομικός όμως ίσως να ξέρει να μας εξηγήσει καλύτερα τα πως και τα γιατί των ποινών που επιβάλλονται.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.