Παρίσι, καλοκαίρι 2024 και το τηλέφωνο του χαράκτη Χριστόφορου Κατσαδιώτη χτυπά. Στην άλλη άκρη της γραμμής η κ. Συραγώ Τσιάρα, μετέπειτα επιμελήτρια της έκθεσης «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου» στην Εθνική Πινακοθήκη. Του αναλύει το σκεπτικό της έκθεσης, που είναι μια «συνομιλία» 10 Ελλήνων καλλιτεχνών...
eleftherostypos.gr
Αν πω ότι δεν περίμενα πώς και πώς αυτήν ακριβώς τη δήλωση, και μάλιστα με μια κάποια κακεντρέχεια, θα είμαι ψεύτρα.
Το να ασκηθεί κριτική στην εξουσία της εκκλησίας είναι αντικειμενικά θεμιτό, μιλώντας πάντα για τα κακώς κείμενα που έχουμε δει κατά καιρούς εξαιτίας κάποιων εκπροσώπων της. Σε αυτό εγώ τουλάχιστον δε διαφωνώ.
Ωστόσο, το να το κάνεις αυτό χρησιμοποιώντας εικόνες που κυριολεκτικά απεικονίζουν τον Θεό για κάποια μερίδα του πληθυσμού, και έπειτα να λες "δεν εννοώ απέναντι στο πρόσωπο του Θεού", για μένα είναι λάθος.
Είναι κάπως σαν να λες "θέλω να ασκήσω κριτική στο ελληνικό κράτος", και για τον σκοπό αυτό να χρησιμοποιήσεις την ελληνική σημαία με τρόπο που θα προκαλέσει αντιδράσεις, και που πιθανόν θα κάνει κάποια μερίδα του πληθυσμού να νιώσει προσβεβλημένη.