Σου εξηγησα οτι ολους θα μας επηρεαζει.
Εγω δεν απαγορευω τιποτα, το συνταγμα τα απαγορευει.
Εγω σαν πολιτης θα κανω ο,τι μπορω για να μην περασει μια τετοια αποφαση, το μονο που μπορω να κανω.
Εσυ τι ακριβως θα κανεις για αυτο; Θα φυγεις στο εξωτερικο. Τι σε νοιάζει λοιπον;
Καλη ερωτηση, αλλά δεν ειμαι εγω ο καταλληλος να δωσω λυσεις. Αν ηξερα τι πρεπει να γινει θα γινομουν υπουργος Παιδειας. Αντιθετα οσοι ειναι αιρετοι και δεν μπορουν να ανταπεξελθουν ας παραιτηθουν να αναλαβει αλλος. Ποτέ δεν ειπα οτι γνωριζω τι πρεπει να γινει. Ομως γνωριζω οτι ΔΕΝ πρεπει να γινει παραλληλη ιδιωτικη τριτοβαθμια εκπαιδευση.
Σε αντιθεση με καποιους που το παίζουν επαΐοντες εδω μεσα, εγω δεν ειμαι ειδικος ουτε στην πολιτικη ουτε στα οικονομικα. Ως απλος πολιτης κανω τη δικια μου ερευνα και καταληγω στα συμπερασματα μου.
Off the top of my head, το πιο απλο ειναι πως δε θα υπαρχει αξιοκρατια. Ενας μαθητης λυκειου απο ευπορη οικογενεια θα παρακαμπτει το μηχανισμο των πανελληνιων και θα πληρωνει για να περασει στη σχολη που θελει θα παρει το αντιστοιχο πτυχιο και τα αναλογα δικαιωματα εχοντας υψηλοτερο επιπεδο εκπαιδευσης λογω υποδομων-καθηγητων-budget, ενω ο φτωχος και μεσος πολιτης που δε θα εχει τα χρηματα για να το κανει αυτο θα πρεπει να περασει μεσα απο πανελληνιες στο δημοσιο ΑΕΙ το οποιο τοτε θα ειναι υποβαθμισμενο (οι καθηγητες θα επιλεγουν τον υψηλοτερο μισθο του ιδιωτικου, η χρηματοδοτηση κρατους στα δημοσια θα ειναι μειωμενη κλπ).
Αυτο σε ενα ποσοστο θα αυξησει την κοινωνικη ανισοτητα πλουσιων-φτωχων, οδηγωντας ισως και σε φαινομενα ναρκισσιστικης και εγωκεντρικης συμπεριφορας του ανωριμου 18αχρονου, καθως το "επιτευγμα της σχολης" θα οφειλεται στα λεφτα του γονεα και θα του μαθει λανθασμενα πως με τα λεφτα ολα εξαγοραζονται ακομα και η εκπαιδευση, χωρις να χρειαστει να περασει απο ενα αξιοκρατικο συστημα με την υπολοιπη "πλεμπα". Δυστυχως τετοια φαινομενα κοινωνικου ρατσισμου ηδη υπαρχουν και
οδηγουν σε bullying μεταξυ εφηβων.
Παραλληλα εφοσον τα ιδιωτικα γινουν με τις ευλογίες της κυβερνησης, θα αποδυναμωσει τη χρηματοδοτηση, τις υποδομες και την ποιοτητα των δημοσιων, ως κινητρο για να παει καποιος στα ιδιωτικα. Ηδη ειναι που ειναι υποβαθμισμενα τα δημοσια ΑΕΙ.. Ενα παραδειγμα κι εδω που οντως εγινε, ειναι οι διαφορες
ενεργειες της Κεραμεως για να μειωσει τους εισακτεους στα δημοσια. Τότε οσοι δεν περασουν, θα εχουν αυξημενο κινητρο να πανε στα ιδιωτικα ως εναλλακτικη. Ετσι σιγα σιγα ολο και λιγοτεροι θα επιλεγουν το δημοσιο ΑΕΙ αν εχουν τα χρηματα, επειδη θα ειναι ο φυγοπονος κοπος, πχ χωρις να διαβαζουν ιδιαιτερα στο λυκειο και χωρις πανελληνιες. Τωρα για το πώς θα αναβαθμιστουν τι με ρωτας, αυτο ειναι ολοκληρο θεμα εκθεσης. Επιγραμματικα φανταζομαι με υψηλα κονδυλια και χρηματοδοτησεις, εξοπλισμο και υποδομες, αξιολογηση καθηγητων, τεχνολογικα μεσα, αλλαγη του χαρακτηρα απο βαθμοθηρικο σε βιοποριστικο κλπ.
Αναφερεις νεους που στα 25-30 θελουν να εχουν τη δυνατοτητα να σπουδασουν κατι. Μαζί τους, όμως με τι κοστος; Το κοστος του ιδιωτικου. Παντα μπορουν να ξαναδωσουν πανελληνιες αν θελουν ή κατατακτηριες αν εχουν ηδη πτυχιο για να περασουν πιο αξιοκρατικα. Ακομα μπορουν επειτα να κανουν μεταπτυχιακο και διδακτορικο σε δημοσιο ΑΕΙ. Πιστευεις οτι αν εχουμε ιδιωτικα, οι νεοι μας πάλι δε θα επιλεγουν να πανε στο εξωτερικο; Το ζητημα ειναι να εχουμε
εκπαίδευση επί ίσοις όροις προσβάσιμη σε όλους, ελεύθερη κι όχι νεοφιλελεύθερη. Η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης θα μας βγει σε καλο;
Ακόμα και στη
Γερμανία η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι δωρεάν όπως και στην Ελλάδα. Στη χώρα λειτουργούν 83 ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπου σπουδάζει μόλις το 1% των Γερμανών φοιτητών, δεν χαίρει επιστημονικής αναγνώρισης και πολλά είτε έκλεισαν ήδη, είτε οδηγούνται σε κλείσιμο. Μέχρι και στον οικονομικό παράδεισο της
Ελβετίας τα δίδακτρα τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι τόσο χαμηλά που είναι σχεδόν σαν να είναι δωρεάν. Απο την αλλη τα ιδιωτικα πανεπιστημια στην Πορτογαλια απετυχαν παταγωδως.
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια, την ίδια στιγμή που ακόμη και η Βόρεια Κορέα έχει», είπε ο Κυριάκος
tvxs.gr
Επομενως γιατι η κυβερνηση, το κρατος, να μην κανει ενεργειες αναβαθμισης των υπαρχοντων δημοσίων, αλλά αντ'αυτου θελει να κανει ιδιωτικα και ουσιαστικα ξεκανοντας μια και καλη τα δημοσια;
@Volkswagen Fan @Johnny15
Ας σας γυρισω την ερωτηση λοιπον.
Για ποιο λογο αληθεια χρειαζομαστε ιδιωτικα πανεπιστημια; Ο,τι αναγκες τυχον σκεφτομαστε πως θα καλυψουν, μπορουμε να τις υλοποιησουμε μεσω των δημοσιων πανεπιστημιων, μεσω καταλληλων υποδομων και χρηματοδοτησεων, σωστα;
Ιδιωτικα λυκεια, ιδιωτικα κολλεγια και ιδιωτικα πανεπιστημια, πληρωνοντας διδακτρα; Αυτη την εμπορευματοποιημενη εκπαιδευση θελουμε;