Βραβεύουν το καλύτερο σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Το Policy Exchange, το κορυφαίο think-tank του Ηνωμένου Βασιλείου προκήρυξε το διαγωνισμό Wolfson Economics Prize με θέμα το καλύτερο σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του βραβείου οικονομικών Wolfson, που θα απονεμηθεί στους κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου που θα καταρτίσουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση διάλυση της Ευρωζώνης, παρουσιάστηκε σήμερα (3 Απριλίου 2012) ο κατάλογος με τους πέντε τελικούς υποψήφιους.

Οι υποψήφιοι του τελικού καταλόγου, αν και πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, διατυπώνουν πολύτιμες ιδέες για τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της εξόδου ενός κράτους μέλους από το ευρώ.
Οι κριτές έδωσαν στους τελικούς υποψήφιους την ευκαιρία να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα σχετικά με την συμμετοχή τους. Οι εν λόγω υποψήφιοι θα έχουν περιθώριο μέχρι την 29η Μαΐου να αναπτύξουν και να υποβάλλουν εκ νέου τις θέσεις τους. Σε όλους όσους έφτασαν σε αυτό το στάδιο θα αποδοθεί μερίδιο £10.000 από το βραβείο. Ο νικητής(ες) του βραβείου οικονομικών Wolfson θα ανακοινωθεί την 5η Ιουλίου.

Ο DerekScott, πρόεδρος των κριτών, δήλωσε:-

«Το ζήτημα διάλυσης του νομίσματος είναι σαφώς πάρα πολύ περίπλοκο και αφορά οικονομικές και νομικές ρυθμίσεις. Κάποιες από τις προσπάθειες των συμμετεχόντων να καταπιαστούν με αυτά τα ζητήματα μας εντυπωσίασαν. Θεωρήσαμε ότι θα ήταν σωστό να δώσουμε στους τελικούς υποψήφιους την ευκαιρία να αναλύσουν περαιτέρω τις σκέψεις τους.
Ο Λόρδος SimonWolfson δήλωσε:-

«Δυστυχώς, ο κίνδυνος εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη δεν έχει απομακρυνθεί. Οι ιδέες που διατυπώνονται σε αυτές τις υποψηφιότητες είναι μια ανεκτίμητη συμβολή στην αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος. Είμαι απίστευτα ευγνώμων σε όποιον υπέβαλε υποψηφιότητα και ανυπομονώ για την απονομή του βραβείου αυτό το καλοκαίρι»

Δείτε εδώ τους φιναλίστ

Ειδική μνεία γίνεται επίσης για τον νεότερο συμμετέχοντα, τον JurreHermans, έναν μαθητή ένδεκα ετών από την Ολλανδία που θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ. Ο Jurre θα λάβει μια δωροεπιταγή 100 €.

Δείτε τη συμμετοχή του Jurre εδώ

Το βραβείο οικονομικών Wolfson είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο που απονέμεται σε οικονομολόγους, μετά το βραβείο Νόμπελ. Το βραβείο επιδιώκει να εντοπίσει την καλύτερη απάντηση στην ακόλουθη ερώτηση: «Εάν κράτη μέλη εγκαταλείψουν την οικονομική και νομισματική ένωση, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της οικονομικής διαδικασίας ώστε να επιτευχθούν οι σταθερότερες βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία των σημερινών μελών;»
Χορηγός του βραβείου είναι το CharlesWolfsonCharitableTrust, ένας οικογενειακός φιλανθρωπικός οργανισμός, ενώ διαχειριστής του βραβείου είναι το PolicyExchange, η ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο.


Πηγή
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Ειδική μνεία γίνεται επίσης για τον νεότερο συμμετέχοντα, τον JurreHermans, έναν μαθητή ένδεκα ετών από την Ολλανδία που θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ. Ο Jurre θα λάβει μια δωροεπιταγή 100 €.

Δείτε τη συμμετοχή του Jurre εδώ

Η επιστολή του Jurre προς την επιτροπή:


Αξιότιμοι κυρίες κι αξιότιμοι κύριοι,

Ονομάζομαι Jurre Hermans. Είμαι 10 ετών και ζω στην Ολλανδία. Ανησυχώ πολύ για την Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και παρακολουθώ στην τηλεόραση τις ειδήσεις καθημερινά. Η κρίση Ευρωζώνης είναι μεγάλο πρόβλημα. Σκέφτομαι τις λύσεις. Όταν διάβασα στην εφημερίδα για το βραβείο σας, σκέφτηκα πως θα ήθελα να υποβάλλω την ιδέα μου. Μπορεί να ταιριάζει.
Να λοιπόν. Έκανα μια εικόνα με τη λύση μου και θα σας την εξηγήσω.


Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το Ευρώ. Πώς θα γίνει αυτό;
Όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να φέρουν τα Ευρώ τους στην τράπεζα. Θα τα βάλουν σε μια ανταλλακτική μηχανή (δείτε αριστερά στην εικόνα μου). Βλέπετε, ο Έλληνας δεν φαίνεται να είναι χαρούμενος!! Ο Έλληνας παίρνει Ελληνικές Δραχμές από την τράπεζα, το παλιό τους νόμισμα.
Η τράπεζα δίνει όλα αυτά τα ευρώ στην Ελληνική Κυβέρνηση (δείτε πάνω και αριστερά στην εικόνα μου). Όλα αυτά τα ευρώ μαζεμένα, δημιουργούν μια τηγανίτα η μια πίτσα. Τώρα η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί ν' αρχίσει να πληρώνει όλα τα χρέη της -- όποιος έχει κομμάτι του χρέους, παίρνει ένα κομμάτι από την πίτσα. Βλέπετε πως όλα αυτά τα ευρώ της πίτσας, πηγαίνουν στις εταιρείες και στις τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια στην Ελλάδα. (Δείτε στα δεξιά της εικόνας μου).
Εδώ είναι το έξυπνο κομμάτι του σχεδίου μου:
Οι Έλληνες πολίτες δεν θέλουν ν' αλλάξουν τα Ευρώ τους με Δραχμές επειδή ξέρουν ότι αυτή η Δραχμή θα χάσει δραματικά την αξία της. Προσπαθούν να κρατήσουν ή να κρύψουν τα Ευρώ τους. Ξέρουν πως αν περιμένουν λίγο θα πάρουν περισσότερες Δραχμές.
Έτσι αν ένας Έλληνας προσπαθήσει να κρατήσει τα Ευρώ του (ή φέρει τα Ευρώ του σε μια τράπεζα άλλης χώρας όπως η Ολλανδία ή η Γερμανία) και ανακαλυφθεί, θα λάβει ποινή εξίσου μεγάλη ή και διπλάσια από όλο το ποσό των Ευρώ που προσπάθησε να κρύψει!!
Κατ' αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζω πως όλοι οι Έλληνες θα φέρουν τα Ευρώ τους σε κάποια Ελληνική τράπεζα και έτσι η Ελληνική Κυβέρνηση θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της.
Εύχομαι η ιδέα μου να σας βοηθήσει!!!!
Φυσικά, αν μια χώρα έχει αποπληρώσει όλα τα χρέη της, μπορεί να επιστρέψει στην Ευρωζώνη.

Λίγα λόγια γα μένα: Είναι 10 ετών, αγαπώ τα ζώα αφού έχω έναν σκύλο κι ένα πουλί. Ζω σε μια 5μελή οικογένεια στην Ολλανδία. Έχω 5 φίλους με τους οποίους παίζω όλη μέρα, κυρίως έξω.

Υ.γ. Ο πατέρας μου με βοήθησε με την Αγγλική μετάφραση, αφού εγώ μιλώ Ολλανδικά.

Χαιρετίσματα από την Ολλανδία,
Jurre Hermans

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top