mindcircus
Περιβόητο μέλος
H ιστορία της γαλλικής γαστρονομίας αρχίζει περίπου τον 16ο αιώνα, την εποχή της Αναγέννησης ( Renaissance). Τα μυστικά των γαλλικών εστιατορίων τολμούσαν να δοκιμάσουν τα μέλη της ʽʼελίτʼʼ, αφού επρόκειτο για δαπάνη υπέρογκων ποσών ακριβών τροφίμων και υλικών για τις δημιουργίες τους. Σύντομα η κουζίνα αυτή μεταφέρθηκε στις κατοικίες καλών και πλούσιων οικογενειών. Απέκτησε τον 20ο αιώνα το άξιο όνομα της ʽʼυψηλής κουζίναςʼʼ.
Βουτηγμένη σε λιπαρά η κουζίνα της όμορφης, χώρα του ρομαντισμού, Γαλλίας, μιας και η φυτοφαγία δεν ανήκει στις επιλογές των Γάλλων, με μηδαμινή χρήση λαδιού αλλά κυρίως βούτυρο και κρεμοειδείς σάλτσες.
Κομψότητα, λεπτότητα στα γαλλικά τραπέζια, γούστο φίνο, εκλεπτυσμένο σερβίρισμα, ιεροτελεστία στη διαδικασία μαγειρέματος, αυτή η κουζίνα δίνει τις τεχνικές και το παράδειγμα για ένα αποτέλεσμα τέλειο.
Απο κει αλλωστε το περιφημο savoir vivre.
Μενου, σεφ, πουρμπουαρ, μετρ, γκουρμε, σπεσιαλιτέ, σως, μαγιονεζα, σωτε (σωταρισμα) - γαλλικές λέξεις που σχετιζονται με την κουζίνα και υιοθετήθηκαν αμέσως από τον κόσμο παγκοσμίως.
Κρεμ μπρουλε, κις λορεν, μους σοκολα, τάρτες, κρουασαν σφολιατας, μπεσαμελ, ποτοφε, παλμιε (μπισκότα) μακαρόν – σπεσιαλιτέ. μιλφειγ, ζελέ, σαντιγυ, παρφε, σαβαγιαρ, φρουι γλασε και φυσικά κρέπες!
Καθώς κι αλμυρά όπως ομελέτα (omelette) , σεζάρ ( σίζαρς- σαλάτα του Καίσαρα), σουφλε, ροκφορ, μπουγιαμπεσα, κασουλε, αρνι ναβαρεν, μπουγκιγιον, μπατον σαλε, αυγα ποσε, πανε, φρικασε, ογκρατεν είναι μερικές από τις γνωστές γεύσεις. Και φυσικά συνοδευόμενο το φαγητό με τυρί και με γαλλικό κρασί η σαμπάνια. Vivre!!
2 μεγάλα γαλλικά κρασιά
Domaine Leroy, Chambolle-Musigny, Chateau Latour
Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο σάιτ που ξετρύπωσα για Ολα τα γαλλικά κρασία
Γαλλικές σαμπάνιες ενδεικτικά
Moet & Chandon, Blanc de Blanc Brut, Dom Pérignon
Πληροφορίες – γνώσεις μου φυσικά και διαδίκτυο (μου φυγαν τα ματια και το κεφαλι για ωρα αλλα νομιζω αξιζε τον κοπο)
Το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά αφιερωμένο στην γουστόζικη κουζίνα της Γαλλίας.Ελπίζω να σας φάνηκε ενδιαφέρον. Παραθέτω μια απλή συνταγή της κρεμ μπρουλέ, περιμένω και τις δικές σας και μη λυπάστε τις θερμίδες, θα βρούμε τρόπο να τις κάψουμε!!!
[FONT="]
[/FONT]
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mindcircus
Περιβόητο μέλος
Πανεύκολη! Εδω θα πω εναν πολυ πολυ απλο τροπο, χωρις πολλα εξοδα και διαδικασια.
Χρειαζόμαστε 1 κούπα μεσαίου μεγέθους κρέμα γάλακτος, ζάχαρη (οποιος θελει βάζει μαύρη ζάχαρη), μισο κουταλάκι του γλυκου βανίλια και δυο αυγά.
Απο σκεύη ενα χαμηλό ταψακι, αλουμινόχαρτο και 4-5 φορμακια- υπάρχουν στην αγορά στρογγυλά ή σε διάφορα σχέδια.
Προθερμαίνουμε φούρνο στους 160, βράζουμε νεράκι.
Στο κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε κρεμα γαλακτος και 2,5 κουταλακια ζαχαρη. Στοχος μας ειναι να πηξει και να δημιουργησει φουσκαλιτσες στην επιφάνεια του μίγματος.
Σε ενα αλλο μπωλακι χτυπαμε κροκους και τη βανιλια κι αφου γινει τελειο μιγμα, χωρις γρομπαλακια ριχνουμε το μιγμα του προηγουμενου μπολ σε αυτο το δευτερο. Ανακατευουμε καλα μεχρι να γινει λειο και το βαζουμε στα φορμακια.
Μετα τα φορμακια τα βαζουμε στο ταψι και ριχνουμε βραστο νερο μεσα στο ταψι μεχρι να καλυψει τη μεση απο τα φορμακια και σκεπαζουμε το ταψακι με το αλουμινοχαρτο και ταφηνουμε για κανενα μισαωρο περιπου. Εχουμε το νου μας γιατι καθε φουρνος διαφερει, θελουμε να παρει χρωμα η κρεμα μας, σε μερικες περιπτωσεις επιτρεπεται η δοκιμη με κουταλακι
Οταν ψηθουν, ταφηνουμε εξω να κρυωσουν (μερικοι τα βαζουν ψυγειο)
Πασπαλιζουμε ζαχαρη πανω στα φορμακια και την καιμε (με φλογιστρο αλλα αν δεν εχετε, εχετε προηγουμενως καραμελωσει τη ζαχαρη στο ματι της κουζινας) μεχρι να λιωσει.
Ετοιμη!
Οποιος θελει τη βαζει στο ψυγειο και την τρωει και κρυα.
Κρεμ μπρουλε θα πει ''καμμενη κρεμα''.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
aggi92
Εκκολαπτόμενο μέλος
τουλάχιστον όσον αφορά πατέ,βατραχοπόδαρα,σαλιγκάρια και ψιλοάψητα φιλετάκια αηδιάζω κ στην σκέψη.
ίσως κάποτε αλλάξω γνώμη,αλλά προς το παρόν μπλιαχ.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
blackgirl
Πολύ δραστήριο μέλος
α εμενα μου αρεσουν οι κρεπες!!
και εγώ λατρεύω τις κρέπες!!!! ειδικά με μέλι
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
A propos
Διάσημο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Crêpe o Chocolat
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Backdrop
Δραστήριο μέλος
Aύτη η Crepe o Chocolat αύριο θα είναι μέσα στο στομαχάκι μουI hate you!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.