Γιατί ΔΕΝ θα παντρευτώ στην Εκκλησία

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 30,986 μηνύματα.
Ολο και πιο δημοφιλείς οι πολιτικοί γάμοι στην Ελλάδα!..

Αλλάζουν σιγά-σιγά τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας και φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχει γίνει ένα τεράστιο άλμα, δεδομένου ότι πριν από 20 χρόνια οι πολιτικοί γάμοι μετά βίας έφταναν το ποσοστό 9%. Ως αίτια του φαινομένου αυτού, φαίνεται ότι είναι το μικρότερο κόστος του πολιτικού σε σύγκριση με τον θρησκευτικό γάμο, αλλά οπωσδήποτε έπαιξε ρόλο και η αύξηση του αριθμού των μεταναστών.

Οι αίθουσες των δημαρχείων κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των ζευγαριών που αποφασίζουν να παντρευτούν, καθώς πλέον το ένα τρίτο των γάμων είναι πολιτικοί. Τα υπέρογκα -πολλές φορές- έξοδα ενός θρησκευτικού γάμου στην εποχή της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, οι απλές διαδικασίες που απαιτούνται για τον πολιτικό γάμο έναντι των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών του θρησκευτικού, αλλά και η αύξηση του αριθμού των μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί νόμιμα στην Ελλάδα, μετέτρεψαν σε εξαιρετικά δημοφιλή τη λύση του πολιτικού γάμου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2007 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία οι πολιτικοί γάμοι κατάφεραν να ξεπεράσουν έστω και οριακά το 1/3 του συνολικού αριθμού των γάμων. Δηλαδή, από τους 61.377 γάμους που έγιναν το 2007, οι 20.643 ήταν πολιτικοί. Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα της ελληνικής κοινωνίας σε σύγκριση με τα προηγούμενα 20 χρόνια όταν οι πολιτικοί γάμοι θεωρούνταν εξεζητημένη επιλογή που αφορούσε μόνο τους πιο αντισυμβατικούς ανθρώπους ή και λύση ανάγκης (σε περίπτωση εγκυμοσύνης, ή διαφορετικού θρησκεύματος για παράδειγμα).

Το 1991, όπως και πριν αναφέραμε, οι πολιτικοί γάμοι δεν ξεπερνούσαν το 9% του συνόλου, όμως το ποσοστό τους αυξανόταν σταθερά χρόνο με το χρόνο. Ωστόσο, αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι πως ο θεσμός του πολιτικού γάμου είχε τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις κατά δίσεκτα χρόνια, όταν τα πιο πολλά μελλόνυμφα ζευγάρια, δίνοντας πίστη στις δεισιδαιμονίες, απέφευγαν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Έτσι, τα έτη 1992, 1996, 2000 και 2004 τα ποσοστά των πολιτικών γάμων αυξάνονταν κατά 4-5% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ παρουσιάστηκε αύξηση και σε απόλυτους αριθμούς σε αντίθεση με τους θρησκευτικούς γάμους.

Μάλιστα, η κοινωνιολόγος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών κ. Λάουρα Μαράτου αποδίδει το φαινόμενο σε μια σειρά παραγόντων θεωρώντας ότι οικονομικοί λόγοι είναι πολύ σημαντικός παράγων, διότι εκτός από το πολύ μικρότερο κόστος που έχει ένας πολιτικός γάμος, τελικά τα ζευγάρια διαλέγουν αυτή τη λύση ώστε να μπορέσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να τακτοποιήσουν υποθέσεις όπως δάνεια, επιδόματα κλπ που αφορούν και τους δυο τους. Σημαντικό είναι επίσης ότι με την τέλεση πολιτικού γάμου δεν χρειάζεται να ξοδέψουν πολλά χρήματα στη γαμήλια τελετή, έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν κάπου αλλού, όπως στο γαμήλιο ταξίδι και στον εξοπλισμό του σπιτικού τους.

Επίσης, όπως εκτιμά η κ. Μαράτου, η αύξηση των μεταναστών είναι ένας επιπλέον λόγος που παρουσιάζουν αύξηση οι πολιτικοί γάμοι και θεωρεί ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των αλλοδαπών στην Ελλάδα τόσο περισσότεροι πολιτικοί γάμοι θα γίνονται, δεδομένου ότι οι αλλοδαποί δεν έχουν άλλη επιλογή στη χώρα μας.

Επιπλέον, η κ. Μαράτου δεν αποκλείει να έχουμε μπει πλέον σε μια φάση κατά την οποία ο θρησκευτικός γάμος δεν προκαλεί κάποια ιδιαίτερη αίσθηση στα νέα ζευγάρια. Οι νέοι αρχίζουν να αλλάζουν τρόπο ζωής και δεν επικρατεί πλέον αυτή η εμμονή με τον θρησκευτικό γάμο που υπήρχε στη γενιά των γονιών τους. Άλλωστε, όπως προκύπτει από τις έρευνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, προκύπτει ότι η θρησκευτική πρακτική μειώνεται στις νέες γενιές.

Η αύξηση των πολιτικών γάμων τα τελευταία χρόνια δεν είναι το μόνο στοιχείο που δείχνει τις σημαντικές αλλαγές οι οποίες έχουν συντελεσθεί στην ελληνική κοινωνία καθώς την πιθανή κρίση που περνάει ο θεσμός του γάμου. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες παρουσιάζει σταθερή μείωση ο «δείκτης γαμηλιότητας», δείκτης ο οποίος προσδιορίζει τον αριθμό των γάμων που τελούνται ανά 1.000 κατοίκους. Έτσι, από τους 9 γάμους που γίνονταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 καταλήξαμε στους 5,5 το 2007 με την τάση να παρουσιάζεται πτωτική και για τα επόμενα χρόνια.

Τη δεκαετία που πέρασε είχε αρχίσει επίσης να εμφανίζεται η τάση των γυναικών να μην παντρεύονται πριν από τα 25 τους χρόνια, όπως συνέβαινε μερικές δεκαετίες πριν. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειχναν ότι η ηλικία μεταξύ 25 - 34 θεωρούνταν με διαφορά η ιδανική περίοδος για να παντρευτεί μια γυναίκα.

Αυτό που σήμερα έχει αλλάξει είναι ότι οι γάμοι γυναικών που είναι μεταξύ 35 - 39 ετών έχουν πλέον υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με τους αντίστοιχους στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 – 24. Έτσι λοιπόν σήμερα η «δεσποινίς ετών 39» είναι πλέον πιο περιζήτητη νύφη από μια γυναίκα 15 χρόνια μικρότερή της!.. οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: το έτος 2008 οι γάμοι στις ηλικίες 35 -39 ήταν 9.279, ενώ στις ηλικίες 20 -24 ήταν 2.923.

(Πηγή)

Πριν λίγο καιρό είπα σε μια φίλη μου την πρόθεσή μου να μην κάνω θρησκευτικό γάμο (ότε και αν παντρευτώ :P). Εκείνη σοκαρίστηκε (αν και η ίδια όχι ιδιαίτερα θρήσκα) και μου φώναζε οτι είναι αμαρτία αυτό και πρέπει να πάρω την ευλογία του Θεού κλπ κλπ (ειδικά όταν της είπα οτι σκέφτομαι να μη βαφτίσω επίσης το παιδί μου νόμιζα οτι θα πάθει εγκεφαλικό :redface:). Οι λόγοι που ΔΕ θέλω να παντρευτώ στην Εκκλησία (αν και πιστεύω στο Χριστιανισμό) είναι:

1. Δε διατίθεμαι να δώσω τόσα πολλά χρήματα στην Εκκλησία, σε δεξιώσεις, παρανυφάκια, νυφικά, μπομπονιέρες κλπ κλπ. Προτιμώ αυτά τα λεφτά να τα αξιοποίησω σε κάτι πολύ πιο σημαντικό από μία μέρα στη ζωή μου (πχ να αγοράσω έπιπλα, να κάνω ένα μεγάλο ταξίδι, να πάρω αμάξι κλπ κλπ).
2. Δε θεωρώ οτι ο τρόπος που γίνονται οι θρησκευτικοί γάμοι σήμερα έχουν οτιδήποτε "μυστηριακό". Αμφιβάλλω αν κι ο ίδιος ο παπάς καταλαβαίνει τι ψέλνει, για να μη μιλήσω για τους καλεσμένους.
3. Θεωρώ αυτά τα χρήματα σπατάλη.
4. Με εξοργίζει οτι όλα γίνονται για τα μάτια του κόσμου. Για τον κόσμο δε δίνω δεκάρα. Οι αγαπημένοι μου άνθρωποι θα χαρούν το ίδιο είτε με δουν να παντρευτώ με τζην και διασκέδαση στην ταβέρνα του μπαρμπα θωμά είτε με νυφικό αρμάνι και διασκέδαση στο χίλτον, κι αυτό με ενδιαφέρει.

Τι γνώμη έχετε;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

mariadrd

Νεοφερμένος

Η Μαρία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 94 μηνύματα.
Καλημέρα, συμφωνώ πως ειδικά σε αυτούς τους καιρούς είναι αδικοχαμμένα χρήματα οι δεξιώσεις, τα παρανυφάκια, οι στολισμοί κτλ.
Όμως εγώ σκεφτόμουν ότι θα μπορούσε κάποιος να παντρευτεί σε εκκλησία ή σε εκκλησάκι καλύτερα:) κανονικά λιτά και απέριττα, μόνο το ζευγάρι και οι κουμπάροι, ή και τα πιο αγαπημένα πρόσωπα, χωρίς στολισμούς και όλα τα καθεστημένα. Απλά να γίνει η τελετή με τον παπά κανονικά να ευλογηθεί το ζευγάρι χωρίς να ακολουθήσει όλο το πανηγύρι που έχουμε συνηθίσει... Γίνεται κι αυτό...

και μετα να πάτε μια ταξιδάρα με τα χρήματα που θα δίνατε στη δεξίωση... ή να φτιάξετε το σπίτι σας....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 30,986 μηνύματα.
Όμως εγώ σκεφτόμουν ότι θα μπορούσε κάποιος να παντρευτεί σε εκκλησία ή σε εκκλησάκι καλύτερα:) κανονικά λιτά και απέριττα, μόνο το ζευγάρι και οι κουμπάροι, ή και τα πιο αγαπημένα πρόσωπα, χωρίς στολισμούς και όλα τα καθεστημένα. Απλά να γίνει η τελετή με τον παπά κανονικά να ευλογηθεί το ζευγάρι χωρίς να ακολουθήσει όλο το πανηγύρι που έχουμε συνηθίσει... Γίνεται κι αυτό...

Για να παντρευτείς σε άλλη ενορία από αυτή που ανήκεις πρέπει να πληρώσεις χρήματα (νομίζω 30 ευρώ για την άδεια και 2 ευρώ για το παράβολο). Θα μου πεις δεν είναι τρομερό το ποσό αλλά είναι το γαμώτο!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,849 μηνύματα.
Άμα θέλει κανείς να παντρευτεί ταπεινά, χωρίς πολλά έξοδα μπορεί να το κάνει νομίζω. Υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά κολλήματα της μορφής να σε υποχρεώνουν να παντρευτείς στην εκκλησία της ενορίας σου, αλλά νομίζω ότι ξεπερνιούνται εύκολα (με ένα μικρό φακελάκι στον παπά! :P)

Αν δεν παντρευτείς θρησκευτικά, δεν σου επιτρέπεται να βαφτίσεις το παιδί σου (φαντάζομαι μέχρι να ενηλικιωθεί). Χάνεις λοιπόν 2 απ' τα 7 μυστήρια της Εκκλησίας των Χριστιανών. Νομίζω θα ήταν εντιμότερο συνειδησιακά να αλλάξεις θρησκεία ή να την εγκαταλείψεις τελείως.


Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που δεν τον αγγίζει το άρθρο που παρατέθηκε. Επειδή πολλά κορίτσια το παίζουν αντάρτισσες μέχρι τα 35 και
9.279 γάμοι το 2008 έγιναν στις ηλικίες 34-39 μπαίνει ζήτημα γονιμότητας. Γι' αυτό μερικοί προτιμούν να γκαστρωθούν πρώτα, κάνουν στα γρήγορα έναν πολιτικό γάμο να γεννηθεί το παιδί και να πάρει ένα όνομα και μετά, αν και εφόσον, παντρεύονται θρησκευτικά και βαφτίζουν το παιδί. ;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Νευρολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,089 μηνύματα.
Aν κάποιος δε πιστεύει στον Χριστιανικό Θεό δεν είναι ντροπή να μην παντρευτεί στην εκκλησία ή ακόμα δε βαφτίσει τα παιδιά του.

Αν κάποιος δεν έχει χρήματα μπορεί να κάνει έναν απλό Θρησκευτικό γάμο χωρίς φρου φρου καιι αρώματα. Ούτε οι δεξιώσεις, ούτε τα νυφικά ούτε οι γιορτές και τα πανηγύρια μετά τον γάμο είναι Χριστιανικά. Αλλά δε δέχομαι το επιχείρημα δε θα κάνω χριστιανικό γάμο αν και είμαι χριστανός-η και πιστεύω στον Θεό γιατί είναι ακριβά γιατί ο γάμος από μόνο του ούτε η βάφτιση δε στοιχίζει τίποτα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 30,986 μηνύματα.
Άμα θέλει κανείς να παντρευτεί ταπεινά, χωρίς πολλά έξοδα μπορεί να το κάνει νομίζω. Υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά κολλήματα της μορφής να σε υποχρεώνουν να παντρευτείς στην εκκλησία της ενορίας σου, αλλά νομίζω ότι ξεπερνιούνται εύκολα (με ένα μικρό φακελάκι στον παπά! :P)

Αυτό που προτείνεις μου φαίνεται πολύ υποκριτικό. Γιατί να κάνω θρησκευτικό γάμο λαδώνοντας τον παπά; Υποτίθεται οτι το θρησκευτικό γάμο τον κάνεις για να πάρεις την ευλογία του Θεού κλπ κλπ. Πώς θα το κάνει αυτό ένας "παπάς" που έχει πάρει φακελάκι από μένα;

Αν δεν παντρευτείς θρησκευτικά, δεν σου επιτρέπεται να βαφτίσεις το παιδί σου (φαντάζομαι μέχρι να ενηλικιωθεί). Χάνεις λοιπόν 2 απ' τα 7 μυστήρια της Εκκλησίας των Χριστιανών. Νομίζω θα ήταν εντιμότερο συνειδησιακά να αλλάξεις θρησκεία ή να την εγκαταλείψεις τελείως.

Να λοιπόν άλλη μια υποκρισία της θρησκείας μας. Νόμιζα οτι ο Χριστός καλούσε μαζί του όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος, ηλικίας κλπ κλπ. Τώρα οι παπάδες σου ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ να παντρευτείς με θρησκευτικό γάμο για να πάρουν τα λεφτά Χ 2. Χάνω 2 από τα μυστήρια; Μήπως αυτοί χάνουν 2 από τα χρήματα που θα έπαιρναν; Μήπως αυτοί πρέπει να εναρμονιστούν με το κήρυγμα του Χριστού αντί εγώ να αλλάξω θρησκεία;

Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που δεν τον αγγίζει το άρθρο που παρατέθηκε. Επειδή πολλά κορίτσια το παίζουν αντάρτισσες μέχρι τα 35 και 9.279 γάμοι το 2008 έγιναν στις ηλικίες 34-39 μπαίνει ζήτημα γονιμότητας. Γι' αυτό μερικοί προτιμούν να γκαστρωθούν πρώτα, κάνουν στα γρήγορα έναν πολιτικό γάμο να γεννηθεί το παιδί και να πάρει ένα όνομα και μετά, αν και εφόσον, παντρεύονται θρησκευτικά και βαφτίζουν το παιδί. ;)

Πού κολλάει αυτό;

Aν κάποιος δε πιστεύει στον Χριστιανικό Θεό δεν είναι ντροπή να μην παντρευτεί στην εκκλησία ή ακόμα δε βαφτίσει τα παιδιά του.

Αν κάποιος δεν έχει χρήματα μπορεί να κάνει έναν απλό Θρησκευτικό γάμο χωρίς φρου φρου καιι αρώματα. Ούτε οι δεξιώσεις, ούτε τα νυφικά ούτε οι γιορτές και τα πανηγύρια μετά τον γάμο είναι Χριστιανικά. Αλλά δε δέχομαι το επιχείρημα δε θα κάνω χριστιανικό γάμο αν και είμαι χριστανός-η και πιστεύω στον Θεό γιατί είναι ακριβά γιατί ο γάμος από μόνο του ούτε η βάφτιση δε στοιχίζει τίποτα.

Δεν κατάλαβα, ποιος μπορεί να μου απαγορεύσει το τι πιστεύω με κριτήριο το αν παντρεύτηκα στην εκκλησία κι αν βάφτισα το παιδί μου;:hmm::mad:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

mariadrd

Νεοφερμένος

Η Μαρία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 94 μηνύματα.
αλήθεια? δηλαδη αν θελω να παω να παντρευτω σε ενα ξωκκλησι στο βουνό ή δίπλα στη θάλασσα έχει τετοιο θεμα με τις ενοριες? (πιο ευκολο το φανταζομουν).....
όταν ο αδερφος μου αρχικα έκανε πολιτικο γαμο πηγαμε με τζιν στο δημαρχειο και ο δημαρχος μας κερασε σοκοφρετες. Ήταν πολύ σουρεαλ! :D Δε μ'αρεσε... Δε καταλαβαινεις οτι παντρευεσαι... αφου ειναι 32 ευρω μονο παλι καλα... τι να κανουμε, ολα τα πληρωνουμε πια...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Νευρολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,089 μηνύματα.
Δεν κατάλαβα, ποιος μπορεί να μου απαγορεύσει το τι πιστεύω με κριτήριο το αν παντρεύτηκα στην εκκλησία κι αν βάφτισα το παιδί μου;:hmm::mad:

Είπα Χριστιανικό Θεό (όχι υπέρτατη δύναμη ή κάτι που εξουσιάζει). Καλώς ή κακώς τα μυστήρια στην Χριστιανοσύνη έχουν λόγο που γίνονται. Κανένας δεν απαγορεύει κανέναν στο τι να πιστεύει αλλά το να πιστεύεις κάποιος πραγματικά στον Χριστό χωρίς να συμμετέχει σε μυστήρια, χωρίς να πηγαίνει εκκλησία δε πιστεύω ότι γίνεται.


Το να σουβλίζεις π.χ. το αρνί το Πάσχα και να μην έχεις παρακολουθήσει καμια λειτουργία της Μεγάλης Βδομάδας είναι ότι χειρότερο.

Το να πηγαίνεις στα Χριστούγεννα σε ρεβενιόν και να μη συμμετέχεις στην Θεία λειτουργία πάλι δεν είναι ότι καλύτερο.

Το να γιορτάζεις στις απόκριες την Τσικνοπέμπτη και να μην νυστεύεις της Σαρακοστή πάλι δεν είναι σωστό.


Ο θρησκευτικός γάμος δε στοιχίζει τίποτα το να μην συμμετέχει κάποιος επειδή ισχυρίζεται ότι ειναι ακριβώς είναι κάτι το αναληθές.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

underwater

Περιβόητο μέλος

Η underwater αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,343 μηνύματα.
Εγώ δεν θα ήθελα να παντρευτώ θρησκευτικά επειδή δεν μου αρέσει η Χριστιανική θρησκεία και παράδοση. Νομίζω ότι θα ήταν υποκριτικό από μέρους μου να παντρευτώ σύμφωνα με τις επιταγές κάποιας θρησκείας που δεν με εκφράζει, πόσω μάλλον να συμβάλλω στις οικονομικές απολαβές κάποιας Εκκλησίας που δεν εκτιμώ. Ο μόνος λόγος να το έκανα θα ήταν αν παντρευόμουν άτομο θρησκευόμενο για το οποίο κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλη σημασία, αλλά δύσκολα θα συνέβαινε το συγκεκριμένο καθώς το να μην είναι ο άλλος θρήσκος συμπεριλαμβάνεται για μένα στις απαραίτητες προυποθέσεις για να κάνω ερωτική σχέση μαζί του.

Όσο για εκείνο που ανέφερε ο parafernalia για απαγόρευση τέλεσης βάπτισης απογόνων ζευγαριών που έχουν τελέσει πολιτικό γάμο δε νομίζω ότι ισχύει. Φίλος των γονιών μου μουσουλμάνος, ο οποίος δεν έχει παντρευτεί καν την Ελληνίδα ορθόδοξη σύντροφό του έχει βαφτίσει κανονικά το παιδί του, το οποίο μάλιστα έχει 2 ονόματα (ελληνικό και αραβικό).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 4,849 μηνύματα.
Αυτό που προτείνεις μου φαίνεται πολύ υποκριτικό. Γιατί να κάνω θρησκευτικό γάμο λαδώνοντας τον παπά; Υποτίθεται οτι το θρησκευτικό γάμο τον κάνεις για να πάρεις την ευλογία του Θεού κλπ κλπ. Πώς θα το κάνει αυτό ένας "παπάς" που έχει πάρει φακελάκι από μένα;

Ε, τώρα κι εσύ όλο αντίδραση είσαι! :P Ποιος είπε καλέ ότι το φακελάκι είναι "λάδωμα"; Θα κάνεις μια δωρεά στην Εκκλησία της Ελλάδος ώστε να παρακαμφθούν γρηγορότερα κάποιες χαζές τυπικότητες και να μπορέσεις να παντρευτείς στο ξωκλήσι των ονείρων σου! Αν υπάρχει αμαρτία και υποκρισία, την έχουν αυτοί καλή μου, όχι εσύ.

Να λοιπόν άλλη μια υποκρισία της θρησκείας μας. Νόμιζα οτι ο Χριστός καλούσε μαζί του όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος, ηλικίας κλπ κλπ. Τώρα οι παπάδες σου ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ να παντρευτείς με θρησκευτικό γάμο για να πάρουν τα λεφτά Χ 2. Χάνω 2 από τα μυστήρια; Μήπως αυτοί χάνουν 2 από τα χρήματα που θα έπαιρναν; Μήπως αυτοί πρέπει να εναρμονιστούν με το κήρυγμα του Χριστού αντί εγώ να αλλάξω θρησκεία;

Εγώ λέω να φτιάξουμε μια δικιά μας θρησκεία! Είσαι μέσα; Θα κρατήσουμε όποια μυστήρια θέλουμε, θα αλλάξουμε και λίγο το δόγμα να είναι πιο φιλελεύθερο και μετά θα πάμε στους πατεράδες μας, τις μανάδες μας, τους παππούδες μας, στους συγγενείς και τους νονούς που μας αγαπούν....να τους προσκαλέσουμε στον Γάμο Made By Me! :D

Πού κολλάει αυτό;

Δεν καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνεις. :hmm:Θεωρώ ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο άρθρο δεν περιλαμβάνουν την περίπτωση που κάποιοι κάνουν πρώτα πολιτικό γάμο και αρκετά αργότερα το θρησκευτικό. Επομένως είναι λίγο αδόκιμο να μιλάμε για τον θρίαμβο του πολιτικού γάμου έναντι του θρησκευτικού σε ηλικίες άνω των 35.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Νευρολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,089 μηνύματα.
ΕΞΟΔΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ:

1. Αδεια γαμου, χαρτοσημα 60ευρώ περίπου

2. Νυφικο 0 ευρω (φοράς ένα άσπρο φόρεμα που έχεις)

3. Γαμπριατικο κουστουμι 0 ευρώ (φοράς το κουστούμι σου)

4. Παρανυφακια 0 ευρω (δε χρειάζονται)

5. Στολισμος εκκλησιας 0 ευρω (δε χρειάζονται)

6. Μπομπονιερες κλπ 0 ευρω (δε χρειάζονται)


7. Δωρο κουμπαρου 0 ευρω (δε χρειάζεται))


8 Δεξιωση μετα τον γαμο 0 ευρω (δε χρειάζεται)

9 Γαμηλια τουρτα 0 ευρω (δε χρειάζεται)


10 στεφάνια, βέρες κ.λπ. 50 ευρώ το ελάχιστο

110 ευρώ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

αδαμαντια52071

Πολύ δραστήριο μέλος

Η νυσταλέα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 1,935 μηνύματα.
Καλεσμενοι: Πο πο πο τι γυφτος!!
Fockos : Δεν χρειαζεται......:P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 30,986 μηνύματα.
Καλεσμενοι: Πο πο πο τι γυφτος!!
Fockos : Δεν χρειαζεται......:P

Ακριβώς. Αν κάνεις θρησκευτικό γάμο χωρίς όλα αυτά θα στιγματιστείς για πάντα σαν ο μέγας τσιφούτης και θα πρέπει να επιστρέψεις τα δώρα γάμου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Νευρολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,089 μηνύματα.
Καλεσμενοι: Πο πο πο τι γυφτος!!
Fockos : Δεν χρειαζεται......:P



Ακριβώς. Αν κάνεις θρησκευτικό γάμο χωρίς όλα αυτά θα στιγματιστείς για πάντα σαν ο μέγας τσιφούτης και θα πρέπει να επιστρέψεις τα δώρα γάμου.

είπες πριν ότι δεν σε ενδιαφέρει τι θα πει ο κόσμος. (να που σε ενδιαφέρει)

ορισμένοι καλούν 500 άτομα. Τη δεξίωση δίνουν κάτι ορεκτικά και γίνεται σε δικο τους χώρο και τα οικονομάνε από τα δώρα των καλεσμένων. Αυτοί που το κάνουν αυτό είναι γύφτοι.
Ας καλέσουν στο τραπέζι 50 άτομα (όσο αντέχουν) και ας περιποιηθούν τους καλεσμένους καλά .


Μπορεί να μην κάνεις και καθόλου δεξίωση να μην καλέσεις κανέναν καλεσμένο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ηρώ

Διακεκριμένο μέλος

Η Μαρούλι αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών και επαγγέλεται Αρχιτέκτονας. Έχει γράψει 6,569 μηνύματα.
10 στεφάνια, βέρες κ.λπ. 50 ευρώ το ελάχιστο
Από τσίγκο θα είναι οι βέρες που τις βάζεις μαζί με τα στέφανα μάλιστα στα 50 ευρω;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Νευρολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,089 μηνύματα.
Από τσίγκο θα είναι οι βέρες που τις βάζεις μαζί με τα στέφανα μάλιστα στα 50 ευρω;




https://www.skroutz.gr/c/929/beres.html
:redface: ο πολιτικός γάμος δεν έχει βέρες; :redface: (δε ξέρω ρωτάω)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Άγγελος

Επιφανές μέλος

Ο Άγγελος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ελεύθερος επαγγελματίας και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 10,408 μηνύματα.
ΕΞΟΔΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ:

1. Αδεια γαμου, χαρτοσημα 60ευρώ περίπου

2. Νυφικο 0 ευρω (φοράς ένα άσπρο φόρεμα που έχεις)

3. Γαμπριατικο κουστουμι 0 ευρώ (φοράς το κουστούμι σου)

4. Παρανυφακια 0 ευρω (δε χρειάζονται)

5. Στολισμος εκκλησιας 0 ευρω (δε χρειάζονται)

6. Μπομπονιερες κλπ 0 ευρω (δε χρειάζονται)


7. Δωρο κουμπαρου 0 ευρω (δε χρειάζεται))


8 Δεξιωση μετα τον γαμο 0 ευρω (δε χρειάζεται)

9 Γαμηλια τουρτα 0 ευρω (δε χρειάζεται)


10 στεφάνια, βέρες κ.λπ. 50 ευρώ το ελάχιστο

110 ευρώ
μπραβο..


αυτο ακριβως


ο γαμος σκετα,,το ιδιο απλος και φτηνος ειναι και πολιτικος και θρησκευτικος

αλλα εχουμε κολλημα με τον κοσμο στον θρησκευτικο ενω οχι στον πολιτικο,,

παραλογισμος..

γιαυτο εκνευριζομαι που πολλοι κανουν πολιτικο απλα γιατι δενεχουν ακομα αρκετα λεφτα για να κανουν το σοου και τη φιγουρα τους με τον θρησκευτικο..

και βλεπεις στα καναλια τιτλο..
"προτιμουνται οι πολιτικοι γαμοι επειδη ειναι φτηνοτεροι":whatever::whatever::wall:


διαστρεβλωσαμε ως ματαιοδοξη κοινωνια την εννοια του θρησκευτικου γαμου ως ενα σοου απλα,,και μετα τον κατηγορουμε κιολας το θεσμο γιαυτο,ενω αυτο που μας φταιει ειναι απλα το μυαλο μας,,και οι αλογες συμβασεις της κοινωνιας..

σε ενα εκκκλησακι παντρευεσαι με την οικογενεια σου απλα και ωραια..

αλλα όοοχιι,,πρεπει να βγει όλη η ματαιοδοξια του ανθρωπου εκει..και να κονομησουν και πολλοι απο αυτην..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

love_angel

Επιφανές μέλος

Η vik-vik! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών, επαγγέλεται Ηθοποιός και μας γράφει απο Αρφαρά (Μεσσηνία). Έχει γράψει 11,721 μηνύματα.

kaleidoscope

Επιφανές μέλος

Η kaleidoscope αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 9,248 μηνύματα.
Η αύξηση των πολιτικών γάμων τα τελευταία χρόνια δεν είναι το μόνο στοιχείο που δείχνει τις σημαντικές αλλαγές οι οποίες έχουν συντελεσθεί στην ελληνική κοινωνία καθώς την πιθανή κρίση που περνάει ο θεσμός του γάμου.

Πώς ακριβώς η αύξηση των πολιτικών γάμων δείχνει την κρίση που περνά ο θεσμός του γάμου; Γάμος είναι κι ο θρησκευτικός, γάμος και ο πολιτικός. :confused:

Συμφωνώ με parafernalia και fockos, δεν γίνεται να κόβουμε και να ράβουμε και να παίρνουμε μόνο αυτά που μας βολεύουν από μία θρησκεία. Ειδικά όταν πρόκειται για τα μυστήρια. Εννοείται ότι αυτό ισχύει μόνο για τους πιστούς αυτής της θρησκείας.
Όπως είπανε, υπάρχουν τρόποι να κάνεις θρησκευτικό γάμο και να μην πληρώσεις μια περιουσία.
Βέβαια, μετά προκύπτει το πρόβλήμα που ανέφερε η Himela:
Ακριβώς. Αν κάνεις θρησκευτικό γάμο χωρίς όλα αυτά θα στιγματιστείς για πάντα σαν ο μέγας τσιφούτης και θα πρέπει να επιστρέψεις τα δώρα γάμου.

Αλήθεια, αυτό γιατί συμβαίνει; Γιατί είσαι τσιγκούνης αν δεν τα κάνεις όλα αυτά σε περίπτωση που κάνεις θρησκευτικό γάμο ενώ αν κάνεις πολιτικό δεν πειράζει;
Βασικά, επειδή δεν έχω ιδέα από γάμους, στους πολιτικούς γάμους δίνουν δώρα; Γίνεται γλέντι μετά; Τι είναι δηλαδή το συνηθισμένο;

Εγώ δεν είμαι χριστιανή οπότε αν και όταν θελήσω να παντρευτώ, θα κάνω πολιτικό γάμο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Giannoutas

Διάσημο μέλος

Ο Giannoutas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών. Έχει γράψει 2,313 μηνύματα.
Γιατι μολις το διαβασα κουφαθηκα

Γιατι διαβασα οτι ενα νυφικο κανει 3.000 ευρω και τα εσωρουχα 500.Οτι τα παπουτσια του γαμπρου κανουν 1000 ευρω και αλλα ωραια

Βρε δεν πα να με πουνε τσιγκουνη και οτι αλλο θελουν.Εγω δεν προκειτε να παιξω το παιχνιδι γιατι <<ετσι πρεπει>>.

Ακου εκει 3000 ευρω για ενα ρουχο (που εμενα εδω που τα λεμε δεν το βρισκω και ωραιο) που μαλιστα θα το φορεσεις για μια μονο φορα.Ο κοσμος εχει σαλεψει,τελος
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top