iJohnnyCash
e-steki.gr Founder



Ωραίο γράφημα ε; Είναι το spread του 10 ετούς ελληνικού ομόλογου. Ναι μέσα σε λίγα λεπτά έχουμε 8% αύξηση και αυτό επειδή η κυβέρνηση επέλεξε να μαθευτεί ότι δεν επιθυμούμε την ανάμειξη του ΔΝΤ. HELLO!!! Με αυτό επί της ουσίας ακυρώνεται και η συμφωνία που προέκυψε κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η οποία προέβλεπε «κοινή στήριξη» από χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και από το ΔΝΤ.
Θυμίζω ότι από τότε που Χαρίλαος Τρικούπης δήλωσε «Δυστυχώς... επτωχεύσαμεν» (btw άσχετος με το τι λέει η ιστορία, αυτή η δήλωση ήταν εξωκοινοβουλευτική) , με αφορμή την πολιτική και οικονομική αστάθεια της εποχής εκείνης, μέχρι και τις λαϊκίστικες στα όρια της βλακείας απορίες «Πού πήγαν τα λεφτά;» του Γ. Παπανδρέου στις τελευταίες εκλογές πέρασε μόλις (περίπου) αιώνας. Btw και στις δύο περιπτώσεις έμειναν αναπάντητα και οι ένοχοι στο απυρόβλητο...
Το έχω ξανά πει, και θα το ξανά πω και θα το φωνάζω. Ωραία ήταν οι Αρχαία Ελλάδα, έξυπνοι άνθρωποι, γοητευτικοί πολιτισμοί. Ωστόσο μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια τα δεδομένα αλλάζουν, guess what ακόμη και DNA μας διαφέρει σημαντικά από εκείνους τους ανθρώπους.. Διάβαζα τις προάλλες το βιβλίο «Χαρίλαος Τρικούπης - Μια βιογραφική περιήγηση» της Λύντια Τρίχα και οι ομοιότητες είναι τραγικές. Ω ναι! Η ιστορία επαναλαμβάνεται και το «πιστόλι» στο τραπέζι είναι ακόμη κρύο! Αγαπητοί, αν δεν ξέρετε που στρέψετε το όπλο στρέψτε το στον κρόταφο σας! (Ρε παιδιά, πολλοί καουμπόηδες δεν μας βγήκαν οι πολιτικοί μας;

Θυμίζω μόνο ότι ο Τρικούπης ήθελε την Ελλάδα ως «Χρηματιστήριον της Ανατολής», για την υλοποίηση των σχεδίων του κατέφυγε στο αντιδημοτικό μέτρο της αύξησης της φορολογίας και στη σύναψη δανείων, ασχέτως με το ότι οι όροι του δανεισμού ήταν σχεδόν ληστρικοί. Τα περισσότερα δάνεια είχαν υψηλό επιτόκιο και εκδίδονταν με ονομαστική τιμή πολύ μεγαλύτερη της πραγματικής. Ενοχλητικές ομοιότητες. Συμφωνώ.
Ας δούμε και άλλα δυο πραγματάκια
- Η Γαλλία υπερέβη την οροφή του 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά ούτε υποβαθμίστηκε, ούτε σε επιτήρηση τέθηκε από τη Standard & Poor's
- Η Ιρλανδία της οποίας το έλλειμμα (τώρα στο 6,5%!) κυριολεκτικά εκτοξεύθηκε μέσα στο 2008 από 1,6 δις ? σε 12,7 δις ? κι αναμένεται να φτάσει σε 16,5 δις ? (περίπου 10%!!) απλώς τέθηκε σε επιτήρηση από τη S&P
- Η Ιταλία έχει χρέος 106% του ΑΕΠ (η Ελλάδα 96% νομίζω)
Γιατί ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν παίζει το ίδιο έξυπνα το παιχνίδι; Σύμφωνα με ένα report (μην με βάλετε να ψάχνω, δεν ξέρω πώς να κάνω index στα pdf μου) η Ελλάδα δεν έχει σημαντικά διαφορετική οικονομία με την περίοδο 2000-2006, δεν μπορεί ο φίλος μας ο Παπανδρέου να μιμηθεί απλά τον Καραμανλή ή τον Σημίτη; Ακόμη και οι γριές της Cosmote αναζητούν ποια κατσίκα είναι «μπαιφαρ πιο αποδοτικιά», Ο ΓΑΠ γιατί όχι ΟΕΟ;
Συμπεράσματα:
- Με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι 100% απίθανο οι 500 μονάδες στο spread
- Αν έχομε 500 μονάδες spread πως θα βρούν τα ταμεία 3-4Δις; Θυμίζω ότι αυτοί που πουλάνε ομόλογα είναι κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Οι κερδοσκόποι δεν είναι κάτι κακό, μην νομίζετε ότι δεν υπάρχουν Έλληνες που δεν έχουν επενδύσει στις αυξήσεις του Spread. Εξάλλου δεν είναι κακό, από κοινωνικής απόψεως, να κοιτάς το ατομικό σου καλό.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
eyripos_xalkida
Νεοφερμένο μέλος


Βέβαια αυτό που θα σχολιάσω ,προς το παρόν, είναι η φράση που με χτύπησε σαν κεραυνός.

Οι κερδοσκόποι δεν είναι κάτι κακό, μην νομίζεται ότι δεν υπάρχουν Έλληνες που δεν έχουν επενδύσει στις αυξήσεις του Spread. Εξάλλου δεν είναι κακό, από κοινωνικής απόψεως, να κοιτάς το ατομικό σου καλό.
Αυτό που λες παραπάνω είναι ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟ για μια κοινωνία. Λόγω σχολής διάβασα το βιβλίο του Jonh Nash, Θεωρία Παιγνίων, όπου αναφέρεται σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα που υπάρχει το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης. Επίσης η ζωή του έχει γυριστεί σε ταινία (A Beautiful Mind).
Κοίταξε το παρακάτω απόσπασμα από την ταινία που διατυπώνει τη θεωρία του σε ένα κοινωνικό θέμα και σε ποια περίπτωση επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος


ο Θεος να μας βοηθησει

τουλαχιστον ο Κωστακης παρολα τα προβληματα του ,ηταν σταθερος σαν βοδι σε οτι αποφασιζε και στην εξωτερικη του πολιτικη και δεν μιλαγε πολυ..αυτοι μας εχουν φαει τα αυτια..
συγκριτικα η πορτογαλια και η Ισπανια που κινδυνευουν με πολυ χρεος δεν λενε πολλα ,απλα οταν μιλανε λενε οτι η χωρα τους δεν εχει προβλημα και οτι θα τα καταφερουν.. -ακομα και αν εχει-..δεν κραυγαζουν απο εδω και απο κει..
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
eyripos_xalkida
Νεοφερμένο μέλος


Το αντιλαμβάνομαι σαν win-win στρατηγική, όπου και τα δύο μέλη έχουν όφελος και αυτό που ελέγχεται είναι η στάθμιση τους. Δηλαδή να υπάρχει αλληλεγγύη και όχι το ένα μέλος να επιδιώκει όφελος μέσω ζημιάς του άλλου μέλους.@eyripos_xalkida συμφωνώ, όμως το θέμα, και ο John Nash λέει το ίδιο, είναι κοιτάς το καλό της ομάδας ΚΑΙ το ατομικό καλό.
Άλλο κερδοφορία και άλλο κερδοσκοπία. Η κερδοσκοπία συχνά ταυτίζεται με την ασυδοσία.
π.χ. πρόσφατο παράδειγμα που η κερδοσκοπία οδήγησε στην καταστροφή : στην Ισλανδία ιδιωτική τράπεζα χρεοκόπησε λόγω άστοχων και ριψοκίνδυνων αποφάσεων από τα στελέχη της και κλήθηκαν οι πολίτες της χώρας να πληρώσουν το μάρμαρο. Δεν έπρεπε να υπήρχαν δικλίδες ασφαλείας ώστε να μπορούσαν να αποτραπούν τέτοιες ενέργειες;
Παραθέτω άρθρο για όποιον δεν γνωρίζει (είναι εκτενές αλλά πλήρες και αποτυπώνει την κατάσταση).
https://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/feb/18/icelanders-right-furious-wrong-blame
Πράγματι οι δηλώσεις που έγιναν π.χ. με το περίστροφο ήταν εντελώς άστοχες και επιζήμιες.
Εμένα μου θύμισαν το "παιχνίδι" της ρώσικης ρουλέτας όπου εκτός των άλλων το στρέφεις και πάνω σου με κίνδυνο να εκπυρσοκροτήσει.
Μπορείς να το εξηγήσεις καλύτερα;δεν μπορεί ο φίλος μας ο Παπανδρέου να μιμηθεί απλά τον Καραμανλή ή τον Σημίτη;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder


Μπερδεύεσαι χωρίς λόγο,Άλλο κερδοφορία και άλλο κερδοσκοπία. Η κερδοσκοπία συχνά ταυτίζεται με την ασυδοσία.
Κερδοφορία = (Μελλοντικές εισροές)/(Πόσο κεφάλαιο επενδύω)
Anyway, μπορεί οι μετοχές και γενικότερα τα χρηματιστήρια να επιτρέπουν παιχνίδια που ο λάος τα θεωρεί υγιή αλλά, αλλά υπάρχουν κάποιες αγορές όπως το forex, τα ομόλογα που σε ενδιαφέρει ΜΟΝΟ το κέρδος.
Δηλαδή, αν ο αδελφός σου είχε μια τράπεζα και σου έδινε 5% στον προθεσμιακό ωστόσο κάποια άλλη τράπεζα σου έδινε 10% θα καθόσουν στον αδελφό σου λόγο αίματος; Με το αίμα δεν γίνονται τα λεφτά, τρανταχτό παράδειγμα ότι όσες φορές και αν ένας λαός χρειάστηκε να χύσει αίμα για την πατρίδα του παρέμεινε το ίδιο φτωχός.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
eyripos_xalkida
Νεοφερμένο μέλος


.Εξάλλου δεν είναι κακό, από κοινωνικής απόψεως, να κοιτάς το ατομικό σου καλό.
Την τελευταία εβδομάδα "έπαιξε" σαν είδηση, η πρακτική δύο βενζινοπωλών, όπου ο ένας νόθευε τη βενζίνη και ο δεύτερος μαζί με τα καύσιμα μέσω της αντλίας έβαζε αέρα στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου.
Όπως και να ονομάσεις την ανωτέρω πράξη, κερδοσκοπία ή απατεωνιά, η ουσία είναι ότι επεδίωξαν και οι δύο παραπάνω κέρδος, κοιτάζοντας το ατομικό τους καλό, χωρίς να ενδιαφέρονται για το "προϊόν" που πουλούσαν ή για τη ζημιά που θα δημιουργήσουν στα ΙΧ.
Προσωπικά, η επιδίωξη υπερβολικού κέρδους, που γίνεται αυτοσκοπός, όπως το παράδειγμα που έδωσα είναι που με "χαλάει".
Και πάλι όμως μπορεί να το εννοούσες διαφορετικά και εγώ να το εξέλαβα λάθος.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder


- Γιατί άργησε τόσο πολύ να αποδεχτεί το μηχανισμό στήριξης παρόλο που ΔΕΝ είχε κάποια εναλλακτική πρόταση; Αυτό σε συνδιασμό την αστάθια σε απόψεις οδήγησε στην σημερινή κατάσταση των spread, χθες είχαμε ακόμη και 1.000 spread. Πλέον δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν μπορούμε να δανειστούμε από της αγορές. Τώρα δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε τίποτα με το ΔΝΤ, αφού ξέρει ότι είτε θα δεχτούμε τους όρους είτε θα κυρίξουμε φτώχευση.
- Okey, πήραμε τα λέφτα και μετά; Οι αγορές φιλτάτε ΓΑΠ δεν είναι ηλίθιες. Πρέπει να ανοικοινώσεις τι έχεις σκόπο. Μάλιστα ήδη σου έχουν προτείνει λύσεις (η JP Morgan και η UBS). Τόσο δύσκολο είναι επιλέξεις μεταξύ
- Δημοσιονομική εξυγίανση (κόστος: πλεόνασμα προϋπολογισμού της έναντι του αρχικού ελλείμματος ύψους)
- Αναδιάρθρωση των υφιστάμενων χρεών (ΠΡΟΣΟΧΗ: Το haircut θα θεωρείτο συνετή απόφαση μόνο αν συνοδευόταν από άμεση ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος)
- Συνδιασμός των παραπάνω
- Άργες αντιδράσεις, η κυβέρνηση ΓΑΠ είναι υπερβολικά αργή! Π.χ. Η κυβέρνηση της Βουλγάριας έχει ξεκινήσει από τώρα να μελετά πως θα αποφυγεί μια κρίση τύπου Ελλάδας. Ναι ΓΑΠ, δεν υπάρχει μόνο η παθητική πολιτική.
Αρχική Δημοσίευση από JP Morgan:Η αναδιάρθρωση ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με εθελοντική αναδιάρθρωση, η οποία αφορά κυρίως την ανακατανομή της διάρκειας και των πληρωμών τόκων χωρίς να ελαχιστοποιηθεί το οφειλόμενο ποσό, είτε μέσω πολύ μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης, κατά την οποία θα μειωθεί η (ονομαστική) αξία του κρατικού χρέους.
Βέβαια όλα αυτά μπορεί να είναι κάποιες τολμηρές κινήσεις έτσι ώστε να πετύχουμε το πιο win-win(-win) αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα αυτή την στιγμή συμβαίνει το εξής:
- Και η Ελλάδα πήρε χρήματα στήριξης.
- Και η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι happy
- Και οι αγορές είναι happy!
Παρόλο που το τρίτο μέρος του συστήματος βγαίνει πιο κερδισμένο, δεν έχει σημασία γιατί όλοι θα κερδίσουν (από κάτι). Όμως, μεταξύ μας, έχετε το ΓΑΠ για τόσο τολμηρό και έξυπνο αγόρι;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Last Stand
Νεοφερμένο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DrStrangelove
Περιβόητο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος


να αναπτυχθουμε και μονοι μας..Τα μέτρα τύπου ΔΝΤ είναι υφεσιακού χαρακτήρα και οδηγούν αναπόφευκτα την οικονομία σε συρρίκνωση. Σε ένα τόσο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί, ξένα κεφάλαια για επενδύσεις δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν (το ρίσκο είναι υπερβολικό)
ηδη εχουν ερθει κεφαλαια..οι Κινεζοι στον πειραια και μπορει και οσε..οι Αραβες τον Αστακο και τα ναυπηγια..
και πολλα αλλα..
εκει ειναι ο πλουτος της Ελλαδας...να γινει η πορτα προιοντων για ολην την Ευρωπη..να μπαινουν απο εδω ,αντι να πηγαινουν οπως τωρα στα ολλανδικα λιμανια κανοντας το γυρο της Ευρωπης..
γιατι ηθελε χρονο να αλλαξει το καραβι ροτα 180μοιρες..Γιατί άργησε τόσο πολύ να αποδεχτεί το μηχανισμό στήριξης παρόλο που ΔΕΝ είχε κάποια εναλλακτική πρόταση; Αυτό σε συνδιασμό την αστάθια σε απόψεις οδήγησε στην σημερινή κατάσταση των spread, χθες είχαμε ακόμη και 1.000 spread. Πλέον δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν μπορούμε να δανειστούμε από της αγορές.
απο τα σοσιαλιστικα παραμυθια"Λεφτα Υπαρχουν " προ εκλογων στα μετρα που ελεγε και ο καραμανλης και χειροτερα....
τα ψεματα πληρωνονται Γιωργακη..ακομα και αν εισαι γιος του επαγγελματια του παραμυθιου και του ψεματος Ανδρεα.
περα που λεγεται οτι πολλοι στην κυβερνηση ισως και στην Ελλαδα φαγανε απο το τζογαρισμα στην πτωση της Ελλαδος..
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
alllantin
Νεοφερμένο μέλος


Γιατί δεν εμπιστεύομαι το ΠΑΣΟΚ ;
γιατί το ψήφισαν αναξιόπιστα άτομα σαν εμένα
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Νωεύς
Τιμώμενο Μέλος


Η νοοτροπία των Ελλήνων μεταπολιτευτικά είναι κυρίως πασοκική, απλά ο πασοκισμός παίρνει κάθε φορά άλλο πρόσωπο. Πασοκική νοοτροπία είναι μεγάλη ιστορία τι εστί, πολιτιστικά, οικονομικά, ηθικά κλπ, οπότε δεν επεκτείνομαι, αλλά βλέπεις ότι ακόμα και δεξιές κυβερνήσεις όπως του Καραμανλή του νεώτερου το πασοκικό σύνδρομο κουβαλούσαν, γι'αυτό και απέτυχαν. Ατολμία, λαικισμός, δανεισμοί και φόβος για το πολιτικό κόστος. Το ποιός είναι υπεύθυνος για τα χάλια αυτά εννοείται...ο ίδιος ο λαός που είχε τους ηγέτες που του άξιζαν.
Αγαπητέ Δόκτορα, νομίζω πως για να ήμαστε πιο ακριβοδίκαιοι, θα ταίριαζε να πούμε πως "η νοοτροπία των Ελλήνων μεταπολιτευτικά ήταν γενικά σοσιαλμανιακή", γιατί ο πρώτο διδάξας και πράξας σοσιαλμανιακά υπήρξε ο ...Εθνάρχης, με τον Παναγή Παπαληγούρα!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DrStrangelove
Περιβόητο μέλος


Αγαπητέ Δόκτορα, νομίζω πως για να ήμαστε πιο ακριβοδίκαιοι, θα ταίριαζε να πούμε πως "η νοοτροπία των Ελλήνων μεταπολιτευτικά ήταν γενικά σοσιαλμανιακή", γιατί ο πρώτο διδάξας και πράξας σοσιαλμανιακά υπήρξε ο ...Εθνάρχης, με τον Παναγή Παπαληγούρα!
Ναι, αυτός ήταν, από τις κρατικοποιήσεις. 'Εχω την εντύπωση όμως ότι ήταν ο πιο ηθικός συγκριτικά με αυτούς που ακολούθησαν, ίσως και λόγω της πυθαγόρειας κοσμοθεωρίας του. Αν και δεν τον πρόλαβα, το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι μου είχε χαιδέψει το κεφάλι όταν ήρθε να μας επισκεφθεί στο νηπιαγωγείο

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Νωεύς
Τιμώμενο Μέλος


Ναι, αυτός ήταν, από τις κρατικοποιήσεις. 'Εχω την εντύπωση όμως ότι ήταν ο πιο ηθικός συγκριτικά με αυτούς που ακολούθησαν, ίσως και λόγω της πυθαγόρειας κοσμοθεωρίας του. Αν και δεν τον πρόλαβα, το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι μου είχε χαιδέψει το κεφάλι όταν ήρθε να μας επισκεφθεί στο νηπιαγωγείομήπως ήταν τελικά ο καλύτερος σοσιαλιστής συγκριτικά με αυτούς που ακολούθησαν ;
Ούνα ράτσα ούνα φάτσα, φίλε μου! Απλά εκείνος είχε κάνει την καλή του, πολύ πριν φύγει για Παρίσι!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DrStrangelove
Περιβόητο μέλος


Ούνα ράτσα ούνα φάτσα, φίλε μου! Απλά εκείνος είχε κάνει την καλή του, πολύ πριν φύγει για Παρίσι!
Πριν το Παρίσι ταχύτητα, δημόσια έργα, η Υλίκη, δρόμοι, ηλεκτρικό, επιδόματα, η λύση του προσφυγικού, φοβερή ανάπτυξη βιομηχανίας, τηλεπικοινωνιών, δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες κλπ. Το παρακράτος τον έφαγε.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Νωεύς
Τιμώμενο Μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder


Ο κόσμος δεν κατανοεί την οικονομία, μάλιστα την βλέπει ως παιχνίδια πολιτικών και άλλων συμφερόντων, εφευρίσκει συνομωσιολογίες (η νέα πολυθεϊστική θρησκεία του Ελληνισμού) για να αποκτήσει μια, έστω εσφαλμένη, εικόνα των πολιτικών δρωμένων. Αυτό είναι γεγονός, σωστό ή λάθος, είναι γεγονός. Η κυβέρνηση οφείλει να προβλέπει τις αντιδράσεις του λάου και να προσαρμόζει την ατζέντα κατάλληλα.
Τι είναι το παράδοξο της φειδούς; Στην ουσία είναι μια ατέρμονη κλιμάκωση της κατανάλωσης (ή αν το δούμε δυικά της παραγωγής). Αν ο καταναλωτής δεν καταναλώνει, είτε επειδή μειώθηκε η αγοραστική δύναμή του, είτε επειδή φοβάται (όποτε αποταμιεύει, αρά μειώνεται και πάλι η αγοραστική του δύναμη, απλά αυτή την φορά την μειώνει ο ίδιος), τότε οι επιχειρήσεις περιορίζουν τα έξοδα και για κάποιο ευνόητο λόγο πάντα επιλέγουν την οδό των απολύσεων. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης και ούτω καθεξής.
Τα νέα-νέα μέτρα επιταχύνουν την καταστροφή της αγοράς, αφού τα καθεαυτά μέτρα και μειώνουν την αγοραστική δύναμη και δίνουν στις εταιρίες λόγους να προχωρήσουν σε απολύσεις ταυτόχρονα. Αυτές οι δυνάμεις αν συνδυαστούν με το παράδοξο της φείδου η εξασθένηση της Ελληνικής οικονομίας δεν διαγράφεται στο άμεσο μέλλον, αλλά είναι το αύριο. Είναι γεγονός.
Πρέπει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αυτή την στιγμή να θεραπεύσει τον φόβο. Μπορεί οι δείκτες να σκιαγραφούν τον πάτο, όμως οι άνθρωποι φοβούνται. Όταν οι άνθρωποι φοβούνται αποταμιεύουν, δηλαδή η κατανάλωση μειώνεται άρα και η παραγωγή μειώνεται όποτε η ανεργία αυξάνει, δηλαδή ο συνολικός πλούτος μειώνεται. Guess what γίναμε όλοι πιο φτωχοί. Ήμαστε ΟΛΟΙ πιο φτωχοί. Μπράβο σας!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Νωεύς
Τιμώμενο Μέλος


Η βλακεία συνεχίζεται ...
...Έτσι είναι, αλλά όλ' αυτά μυρίζουν μία αρκετά μεγάλη δόση "νεο-κευνσιανισμού", φίλε μου ΕΒ, νομίζω

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.