Γνώθι Σαυτόν, με έναν σαρωτή εγκεφάλου

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 50 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Φανταστείτε ότι παίζετε ένα βίντεο-παιχνίδι το οποίο ελέγχεται από το μυαλό σας. Τώρα φανταστείτε ότι αυτό το παιχνίδι σας διδάσκει για τις συνήθειες σας, το στρες, τη χαλάρωση και τη συγκέντρωση. Στο TEDxToronto η Άριελ Γκαρτέν μας δείχνει πως μέσα από τη δική μας εγκεφαλική δραστηριότητα βλέπουμε ένα νέο νόημα στο αρχαίο ρητό "Γνώθι σαυτόν".


Μετάφραση: Κυριάκος Αθανασίου

"Γνώθι σαυτόν." Κατανοώ αυτό το διαχρονικό γνωμικό ως μία δήλωση των προβλημάτων, ή ακριβέστερα των συγχύσεων, της συνείδησης. Ήμουν πάντα γοητευμένη από τη γνώση του εαυτού. Η γοητεία αυτή με οδήγησε να εντρυφήσω στην τέχνη, να σπουδάσω νευροεπιστήμη και αργότερα να γίνω ψυχοθεραπεύτρια.

Ο στόχος μου, είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να συγχρονιστούν περισσότερο με τους εαυτούς τους. Το παίρνω από αυτό το μικρό ρητό, "Γνώθι σαυτόν." Εάν το σκεφτείτε, αυτή η επιτακτική ανάγκη είναι το προσδιοριστικό χαρακτηριστικό του είδους μας έτσι δεν είναι;

[...]
Απομακρυνόμαστε στην κορυφή ενός βουνού, υποθέτοντας ότι θα μας δώσει την ανάπαυλα που χρειαζόμαστε να βάλουμε τάξη στην χαοτική καθημερινότητα, και να ξαναβρούμε τους εαυτούς μας. Τόσο έντονη είναι η πίεση από τον κόσμο ώστε για να μπούμε μέσα μας, πρέπει να τρέχουμε στα βουνά; Και το πρόβλημα όταν αποδράς από την καθημερινή σου ζωή είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή να γυρίσεις σπίτι. Οπότε αν το σκεφτείτε, είμαστε σαν τουρίστες που επισκέπτονται τους εαυτούς τους εκεί πέρα. Αυτές οι διακοπές όμως, πρέπει να τελειώσουν κάποτε.

Μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τον τεχνολογικό κόσμο έτσι ώστε να έχουμε αυξημένη αίσθηση αυτογνωσίας την οποία αναζητούμε; Μπορούμε να ζήσουμε εδώ και τώρα στον δικτυωμένο κόσμο και να ακολουθούμε ταυτόχρονα αυτές τις αρχαίες συμβουλές, "Γνώθι σαυτόν;"
Η ομάδα μου στην InteraXon και εγώ αναπτύσσουμε εφαρμογές που ελέγχονται από το μυαλό πάνω από μια δεκαετία. Στην πρώτη φάση της ανάπτυξης ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι με όλα εκείνα που μπορούσαν να ελεγχθούν από το μυαλό μας. Μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε πράγματα, να τ' ανοίξουμε και να δουλέψουν μόνο με τη σκέψη. Φέραμε στη ζωή ένα ευρύ φάσμα πρωτοτύπων και προϊόντων που μπορούσες να ελέγξεις με το μυαλό σου, όπως οικιακές συσκευές ελεγχόμενες με τη σκέψη ή παιχνίδια με αυτοκίνητα ή βιντεοπαιχνίδια ή μία αιωρούμενη καρέκλα. Δημιουργήσαμε τεχνολογία και εφαρμογές οι οποίες ενεργοποιούσαν τη φαντασία των ανθρώπων, και ήταν πραγματικά συναρπαστικό.

Μας ζητήθηκε να κάνουμε κάτι πραγματικά μεγάλο για τους Ολυμπιακούς. Μας κάλεσαν να δημιουργήσουμε μία τεράστια εγκατάσταση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Βανκούβερ 2010, πήραμε τον έλεγχο του φωτισμού του Πύργου C.N., του Καναδικού Κοινοβουλίου και των Καταρρακτών του Νιαγάρα, από την άλλη άκρη της χώρας χρησιμοποιώντας το μυαλό των επισκεπτών. Πάνω από 17 ημέρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες 7.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο πήραν ξεχωριστά ο καθένας τον έλεγχο του φωτισμού από τον Πύργο C.N., του Κοινοβουλίου και του Νιαγάρα σε πραγματικό χρόνο με το μυαλό τους από την άλλη άκρη της χώρας, 3,000 χλμ μακριά. Ο έλεγχος πραγμάτων με τη σκέψη είναι αρκετά συναρπαστικός.


Βανκούβερ, Ολυμπιακοί Αγώνες 2010​

Δημιουργήσαμε το δωμάτιο ανταπόκρισης όπου τα φώτα, η μουσική και οι περσίδες ρυθμίζονται στην κατάστασή σας. Ακολουθούν αυτές τις μικρές αλλαγές στη διανοητική σας δραστηριότητα. Οπότε, όταν χαλαρώνετε στο τέλος μια δύσκολης μέρα, στον καναπέ του γραφείου μας, η μουσική θα είναι απαλή. Όταν θα διαβάζετε, η λάμπα του γραφείου θα γίνετε φωτεινότερη. Εάν αποκοιμηθείτε, το σύστημα τα γνωρίζει, και χαμηλώνει το φωτισμό καθώς κοιμάστε.

Εδώ είναι μία εφαρμογή που έφτιαξα για το iPad. Ο στόχος για το αυθεντικό παιχνίδι Zen Bound είναι να τυλίξετε ένα σκοινί γύρω από ένα ξύλινο αντικείμενο. Η συσκευή συνδέεται ασύρματα σε ένα iPad ή σε ένα έξυπνο τηλέφωνο. Σε αυτή τη συσκευή υπάρχουν αισθητήρες στο μέτωπο και πάνω από το αυτί. Στο αυθεντικό παιχνίδι Zen Bound, παίζετε με κύλιση των δαχτύλων σας πάνω στην οθόνη. Στο παιχνίδι που δημιουργήσαμε, φυσικά, ελέγχετε το ξύλινο αντικείμενο με τη σκέψη σας. Καθώς συγκεντρώνεστε στο ξύλινο αντικείμενο, αυτό περιστρέφεται. Όσο περισσότερο συγκεντρώνεστε, τόσο πιο γρήγορη είναι η περιστροφή. Αυτό είναι πραγματικό. Δεν είναι ψεύτικο. Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον είναι ότι στο τέλος του παιχνιδιού Εξάγονται στατιστικά για το πως τα πήγατε.


Αντί για Ritalin
Για παράδειγμα, η ελεγχόμενη από τη σκέψη υπολογιστική μπορεί να διδάξει παιδιά με ADD πως να βελτιώσουν την συγκέντρωσή τους. Με το ADD, τα παιδιά έχουν ένα μικρό ποσοστό κυμάτων βήτα για συγκέντρωση και υψηλό ποσοστό κυμάτων θήτα. Μπορούμε να φτιάξουμε εφαρμογές οι οποίες επιβραβεύουν τους συγκεντρωμένους εγκεφάλους. Φανταστείτε παιδιά να παίζουν βιντεο-παιχνίδια με τα εγκεφαλικά τους κύματα και να βελτιώνουν τα συμπτώματα ADD καθώς το κάνουν. Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό όσο το Ritalin. Ίσως ακόμη πιο σημαντικό, η ελεγχόμενη με τη σκέψη υπολογιστική μπορεί να δώσει στα παιδιά με ADD γνώση της δικής τους διακύμανσης της ψυχικής κατάστασης, έτσι ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τους εαυτούς τους και τις μαθησιακές τους ανάγκες. Ο τρόπος που αυτά τα παιδιά θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις νέες γνώσεις τους για να βελτιωθούν θα αποτινάξει πολλά από τα καταστροφικά και εκτεταμένα κοινωνικά στίγματα που οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί ως διαφορετικοί αντιμετωπίζουν διαρκώς.
[...]

Η μητέρα μου είναι καλλιτέχνης, και ως παιδί την έβλεπα να φέρνει στη ζωή πράγματα με την κίνηση του πινέλου. Τη μια στιγμή ήταν άσπρος χώρος, καθαρή δυνατότητα. Την επόμενη, ζωντάνευε με τις πολύχρωμες ιδέες και εκφράσεις. Όπως καθόμουν πλάι από το καβαλέτο, βλέποντάς την να μεταμορφώνει τον έναν καμβά μετά τον άλλον, έμαθα ότι μπορούσες να δημιουργήσεις το δικό σου κόσμο. Έμαθα ότι οι δικοί μας εσωτερικοί κόσμοι -- οι ιδέες μας, τα συναισθήματα και η φαντασία μας -- δεν ήταν, στην πραγματικότητα, δέσμιες των εγκεφάλων και των σωμάτων μας. Εάν μπορείτε να το σκεφτείτε, εάν μπορείτε να το ανακαλύψετε, μπορείτε να το φέρετε στη ζωή.

Για μένα, η ελεγχόμενη με τη σκέψη υπολογιστική, είναι τόσο απλή και πανίσχυρη όσο ένα πινέλο -- ένα ακόμη εργαλείο για να ξεκλειδώσουμε και να ζωντανέψουμε τους κρυμμένους κόσμους μέσα μας. Ανυπομονώ για τη μέρα που θα μπορώ να κάθομαι δίπλα σας, δίπλα στο καβαλέτο, και θα βλέπω τον κόσμο που μπορούμε να δημιουργήσουμε με τα νέα μας εργαλεία και τις ανακαλύψεις που μπορούμε να κάνουμε για τους εαυτούς μας.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Isiliel

Επιφανές μέλος

Η Φεγγάρω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 50 ετών και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 13,854 μηνύματα.
Αμφιβάλλω αν αυτό εννοούσαν οι Αρχαίοι μας πρόγονοι, με το γνώθι σαυτόν, πάντως οι επιστήμες που ασχολούνται με τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του, βρίσκονται σε άνθιση. Πόσο παρεμβατικό και απάνθρωπο μπορεί να γίνει αυτό, μένει να το δούμε. Για την ώρα μπορούμε να διατηρούμε την αισιοδοξία μας και να προσδοκούμε πολλές νέες ανακαλύψεις!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top