Γροιλανδία: ο Τραμπ θέλει να την προσαρτήσει στις ΗΠΑ

Εγώ θα είμαι περίεργος να δω ποια θα είναι η στάση όσων υποστηρίζουν την συγκεκριμένη προσέγγιση στα διεθνή θέματα αν θα έχουμε την "τύχη" να ασχοληθεί ο Τραμπ με την επίλυση του Κυπριακού και με τα ελληνοτουρκικά γενικότερα.

Γιατί αν το κάνει, πιθανότατα δεν θα πάει να επιβάλλει αυτό που λέει το διεθνές δίκαιο όπως λέμε εμείς αφού το έχει γραμμένο.

Το πιθανότερο θα είναι να έρθει με ένα μοντέλο συνεκμετάλλευσης που θα λέει σε εμας και τους Τούρκους αφήστε την Exxon και την Chevron να κάνουν εξορύξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο και μοιραστείτε τα κέρδη μαζί με απειλές προς όποιον δε συμφωνήσει.

Είναι αδιανόητο που ενώ συμβαίνει όλο αυτό με τη Γροιλανδία, η Ματσάδο δίνει στον Τραμπ το Νόμπελ Ειρήνης της... Τέλος πάντων, κάποιες σκέψεις επί του θέματος.

Το γνωστό πρόβλημα με το διεθνές δίκαιο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας να το επιβάλλει. Ποιος Χάρτης του ΟΗΕ; Δυστυχώς, όλα αυτά είναι ευχολόγια. Μακάρι να μπορούσαμε να προσλάβουμε... εξωγήινους να το επιτηρούν, αλλά δεν γίνεται. Οπότε πού καταλήγουμε; Να δεσμεύει το διεθνές δίκαιο τελικά μόνο αυτούς που δεν έχουν την [(γεω)πολιτική] δυνατότητα να το παραβιάσουν. Το σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο. Δείτε τη σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.: μόνιμα μέλη ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο. Που σημαίνει ότι αυτό το (υποτίθεται) τόσο σημαντικό όργανο δεν μπορεί να εκδώσει ψήφισμα που να καταδικάζει κανέναν από τους ισχυρούς, γιατί έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας. Η ανθρωπότητα δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο της πολιτισμικής ωριμότητας, ώστε να μπορεί πράγματι να συμβιώσει σε επίπεδο κρατών με όρους ισότητας και δικαιοσύνης. Αμφιβάλλω αν θα το φτάσει ποτέ. Τώρα επαφίεται στην καλή θέληση των ισχυρών αν θα τηρηθεί... η οποία προφανώς δεν υπάρχει. Όχι ότι υπήρχε σε άλλες περιόδους, απλά φρόντιζαν να τηρούν έστω τα προσχήματα. Τώρα ο Τραμπ ούτε αυτό δεν κάνει.

Εγώ ως βαθιά φιλοευρωπαίος λυπάμαι πραγματικά για την κατάντια της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιμένει με δουλικότητα τους "προστάτες" της να τη σώσουν κάθε φορά, μέχρι που φτάνει η στιγμή να τεθεί το διαχρονικό ερώτημα "Quis custodiet ipsos custodes?". Ο Τραμπ είναι αυτός που είναι, θα κριθεί από τη χώρα του αν κάνει καλό ή όχι στα συμφέροντα των ΗΠΑ, το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε. Τώρα είναι αργά για τη Γροιλανδία αν αποφασίσουν οι ΗΠΑ να επιτεθούν... και όλες τις δυνάμεις της Ευρώπης να αντιπαραθέσεις, τις ΗΠΑ δεν τις κερδίζεις. "Η Ευρώπη πρέπει να χειραφετηθεί" είπε ο Καγκελάριος Μερτς, ο Μακρόν λέει χρόνια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης κ.λπ. Ας μη μείνουν στα λόγια πάλι, έχει καταντήσει γραφικό.

Εγώ θα είμαι περίεργος να δω ποια θα είναι η στάση όσων υποστηρίζουν την συγκεκριμένη προσέγγιση στα διεθνή θέματα αν θα έχουμε την "τύχη" να ασχοληθεί ο Τραμπ με την επίλυση του Κυπριακού και με τα ελληνοτουρκικά γενικότερα.

Γιατί αν το κάνει, πιθανότατα δεν θα πάει να επιβάλλει αυτό που λέει το διεθνές δίκαιο όπως λέμε εμείς αφού το έχει γραμμένο.

Το πιθανότερο θα είναι να έρθει με ένα μοντέλο συνεκμετάλλευσης που θα λέει σε εμας και τους Τούρκους αφήστε την Exxon και την Chevron να κάνουν εξορύξεις στο Αιγαίο και την Κύπρο και μοιραστείτε τα κέρδη μαζί με απειλές προς όποιον δε συμφωνήσει.
Με βάση το διεθνές δίκαιο λύθηκε τίποτα στο κυπριακό εδώ και 50 χρόνια?
Ακόμα και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ σε μια εποχή παντοδυναμίας της Αμερικής όπου αστυνόμευε τον πλανήτη και υποτίθεται το διεθνές δίκαιο είχε ισχύ, το κυπριακό δεν λύθηκε.

Στην πραγματικότητα πάντα αυτό που γράφει την ιστορία είναι τα συμφέροντα, το στρατιωτικό αποτέλεσμα στο πεδίο, και οι συγκυρίες.

Όσο υπάρχει η κόντρα Ισραήλ Τουρκίας στην περιοχή δεν παίζει τέτοιο σενάριο. Οι συγκυρίες για την Τουρκία δεν είναι καλές.

Μακάρι να υπήρχε κάποια ανώτερη δύναμη και να επέβαλε το διεθνές δίκαιο παντού, δεν υπάρχει όμως τι να κάνουμε έτσι έχουν τα πράγματα...και δεν νομίζω να εφαρμόστηκε και πότε απόλυτα στον πλανήτη.

Θα πω και κάτι που ίσως ακουστεί σαν unpopular opinion , αλλά και η έννοια η ίδια του Διεθνούς Δικαίου, δεν είναι διαφορετικά αναγνώσιμη για τον καθένα; Δε νομίζω να είναι μια καθολική αλήθεια για όλους τι σημαίνει Διεθνές Δίκαιο σε κάθε επιμέρους περίπτωση..πχ στην Κύπρο, οι Τούρκοι επικαλέστηκαν παράνομη ελληνική εισβολή στο νησί.

Δουλικός τρόπος σκέψης.
Κακώς χαλιέσαι με τις κατακτήσεις του Τραμπαρου, το διεθνές δίκαιο και λοιπές θεωρίες.. αφού θέλεις να είσαι npc
Κάτσε και απόλαυσε την επέλαση του πλανητάρχη.
δεν ξέρω τι σημαίνει npc, για να σου πω, αν συμφωνώ. Πάντως διαφωνώ με κάθε επέμβαση με όπλα και είμαι υπέρ των αναγνωρισμένων διεθνών συνόρων και κανονισμών

Θα πω και κάτι που ίσως ακουστεί σαν unpopular opinion , αλλά και η έννοια η ίδια του Διεθνούς Δικαίου, δεν είναι διαφορετικά αναγνώσιμη για τον καθένα; Δε νομίζω να είναι μια καθολική αλήθεια για όλους τι σημαίνει Διεθνές Δίκαιο σε κάθε επιμέρους περίπτωση..πχ στην Κύπρο, οι Τούρκοι επικαλέστηκαν παράνομη ελληνική εισβολή στο νησί.
Το Διεθνές Δίκαιο ένα είναι, δεν αλλάζει. Κι εμείς αν έχουμε μία αστική διαφορά θα τα πω στο δικαστήριο όπως με βολεύουν αλλά τελικά το δικαστήριο θα πει τι είναι αυτό που ισχύει. Το ίδιο γίνεται και στο διεθνές. Το ότι οι Τούρκοι επικαλέστηκαν παράνομη ελληνική εισβολή στο νησί δεν σημαίνει ότι το λέει όντως το διεθνές δίκαιο, αλλά ότι αυτοί προβάλλουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Το Διεθνές Δίκαιο ένα είναι, δεν αλλάζει. Κι εμείς αν έχουμε μία αστική διαφορά θα τα πω στο δικαστήριο όπως με βολεύουν αλλά τελικά το δικαστήριο θα πει τι είναι αυτό που ισχύει. Το ίδιο γίνεται και στο διεθνές. Το ότι οι Τούρκοι επικαλέστηκαν παράνομη ελληνική εισβολή στο νησί δεν σημαίνει ότι το λέει όντως το διεθνές δίκαιο, αλλά ότι αυτοί προβάλλουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Στο δικαστήριο υπάρχει ο δικαστής που βγάζει την απόφαση, και υπάρχει και η εκτελεστική εξουσία να επιβάλει αυτήν την απόφαση σε αυτόν που δεν συμφωνεί.
Οπότε δουλεύει.

Στο διεθνές δίκαιο ποιος ακριβώς κρίνει και βγάζει την απόφαση, και ποια είναι η υπερδύναμη που θα το επιβάλει στρατιωτικά στον πλανήτη σε όσους διαφωνούν.

Αν δεν υπήρχε η απειλή των πυρηνικών ίσως μπορούσε να εφαρμοσθεί / επιβληθεί διεθνές δίκαιο . Τώρα είναι αδιανόητο να υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση σε κράτη Ρωσία , Κορέα κτλ . Πατάνε ένα κουμπί και καταστρέφουν τη Γη

Αν δεν υπήρχε η απειλή των πυρηνικών ίσως μπορούσε να εφαρμοσθεί / επιβληθεί διεθνές δίκαιο . Τώρα είναι αδιανόητο να υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση σε κράτη Ρωσία , Κορέα κτλ . Πατάνε ένα κουμπί και καταστρέφουν τη Γη
Δεν είναι τόσο απλή υπόθεση το πάτημα του κουμπιού. Θα υποστείς και ο ίδιος απίστευτες συνέπειες μετά

Στο δικαστήριο υπάρχει ο δικαστής που βγάζει την απόφαση, και υπάρχει και η εκτελεστική εξουσία να επιβάλει αυτήν την απόφαση σε αυτόν που δεν συμφωνεί.
Οπότε δουλεύει.

Στο διεθνές δίκαιο ποιος ακριβώς κρίνει και βγάζει την απόφαση, και ποια είναι η υπερδύναμη που θα το επιβάλει στρατιωτικά στον πλανήτη σε όσους διαφωνούν.
Ναι ναι, δεν έχω καμία αντίρρηση σε αυτό. Ποιος κρίνει; Μπορεί να κρίνει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που κι εκεί για να προσφύγεις πρέπει να υπάρχει συμφωνία και των δύο κρατών, δεν μπορείς να σύρεις το άλλο κράτος αναγκαστικά. Απλά αυτό που λέω είναι ότι το τι ισχύει κατά το διεθνές δίκαιο είναι συγκεκριμένο, ανεξάρτητα από το τι δηλώνει το κάθε κράτος. Το δύσκολο ως και αδύνατο της επιβολής του σε πολλές περιπτώσεις είναι άλλο ζήτημα.

Οπότε δουλεύει.

Μονο με τη διαμορφωση μιας ενιαιας παγκοσμιας κυβερνησης θα εκτελουνται αναγκαστικα οι αποφασεις του Διεθνους Δικαστηριου.

Σήμερα είχαμε την κουβέντα της Γροιλανδίας με φιλαράκια.
Ειπώθηκε η άποψη, ότι αυτό που θέλει να πετύχει ο Τραμπ, είναι το να ξεφτυλίσει την Ευρώπη στους ψηφοφόρους του. Σα να τους λέει δηλ: Ό,τι θέλουμε κάνουμε. Μας φοβούνται οι Ευρωπαίοι. America first.
Όλοι συμφωνήσαμε, δε θα ανοίξει ούτε ρουθούνι.
Μαγκιές κάνουν οι μεν στους δε

Πω έλεος έχει αρχίσει και ξεφεύγει επικίνδυνα πλέον. Εντελώς διαφορετικός ο τρόπος που κυβερνάει σε σχέση με την πρώτη θητεία του, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό.​

"διακυβεύεται η παγκόσμια ειρήνη" πέρα από το σουρεαλισμό της δήλωσης αυτής , θα περίμενα ο πορτοκαλί ηγέτης να είναι πιο ντόμπρος :whatever:

Πω έλεος έχει αρχίσει και ξεφεύγει επικίνδυνα πλέον. Εντελώς διαφορετικός ο τρόπος που κυβερνάει σε σχέση με την πρώτη θητεία του, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό.​
Εντάξει εγώ δεν τον είχα ποτέ μου σε εκτίμηση αλλά τουλάχιστον στην πρώτη θητεία έκανε ό,τι έκανε κυρίως στη χώρα του. Τώρα την πληρώνουμε όλοι, ενώ πριν τις εκλογές το έπαιζε ειρηνοποιός και έλεγε ότι δεν πρέπει οι ΗΠΑ να παρεμβαίνουν τόσο στο εξωτερικό.
"διακυβεύεται η παγκόσμια ειρήνη" πέρα από το σουρεαλισμό της δήλωσης αυτής , θα περίμενα ο πορτοκαλί ηγέτης να είναι πιο ντόμπρος :whatever:
"Διακυβεύεται η παγκόσμια ειρήνη άθλιοι Ευρωπαίοι που δεν μου δίνετε τη Γροιλανδία, θα με αναγκάσετε να κάνω πόλεμο"

Νατος ο παγκοσμιος δικτατορας! Χαρητε τον!

Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Ελα ρε Φωτη το καταλαβες επιτελους;

Κάνει ό,τι καλύτερο για την ηγεμονία των ΗΠΑ και αν είναι να καταστρέψει άλλους, στα τέτοια του. Μια χαρά για τη χώρα του. Τώρα όσον αφορά σε εμάς, ας προσέχαμε να μην είχαμε γίνει η διαχρονική δουλάρα των ΗΠΑ, τώρα θα τα λουστούμε... Κι επειδή θεωρώ δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ (όπως το ξέρουμε) πάει προς διάλυση, αυτό που χρειάζεται η ΕΕ -αν θέλει να ελπίζει σε κάτι- είναι ένας ηγέτης τύπου Τραμπ/Πούτιν, σε μία χώρα όπως η Γερμανία (θα έλεγα και Αγγλία αλλά έφυγε από ΕΕ) να συσπειρώσει (και) επικοινωνιακά.

Δεν υπάρχει πραγματικά ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη, δεν υπήρξε ποτέ στ' αλήθεια και τώρα με την μαζική εισροή λάθρο αυτό απομακρύνεται πια τελείως από τον ορίζοντα. Βρες έναν ηγέτη σαν αυτόν που λέω, άλλαξε 180 μοίρες την πολιτική της ΕΕ, κόψε δικαιωματισμούς, ξεκίνα απελάσεις, επικεντρώσου στα στοιχεία που μας ενώνουν (λευκή φυλή και Χριστιανισμός), γίνε πιο άγρια σαν Ευρώπη, θυμίσου τον ρόλο που είχες κάποτε στον κόσμο, του οποίου ήσουν αφέντης. Έτσι και μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα σε κάποια χρόνια να αλλάξεις κάτι και να μην είσαι ανέκδοτο όχι απλά σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά -το χειρότερο- στους ίδιους τους πολίτες σου.

Και εσυ κανεις οτι πιο γελοιο..να χαιρεσαι για τον παγκοσμιο δικτατορα κια για την επιστροφη στην εποχη των σπηλαιων.Ηπια το λεω.:whatever:
Εισαι το πιο τρανο παραδειγμα χομο σαπιενς!
ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ..ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙς;Τον εαυτο σου θα ελεγα. ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
Παθετικ.
Ξερατο.
Τι αλλη μαλακια θα ακουσουμε για να δικαιολογησετε καποιοι τα αδικαιολογητα.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back