Kakerlak
Περιβόητο μέλος

κ ετσι βρηκα αυτο το αρθρο στο health news...
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που συνδέεται με τη χρήση του ταμπόν, παρότι σπάνιος, σχετίζεται με την πρόκληση τοξικού σοκ. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, που παρατηρήθηκε αρχικά στην αρχή της δεκαετίας του 1980 εξαιτίας ενός συγκεκριμένου τύπου ταμπόν. Το εν λόγω προϊόν αποτελείτο από υλικά, τα οποία ευνοούσαν την ανάπτυξη του μικροβίου με την ονομασία 'χρυσίζων σταφυλόκοκκος'. Το συγκεκριμένο μικρόβιο προκαλούσε φλεγμονή στο επιθήλιο του κόλπου και απελευθέρωνε τοξίνες στον οργανισμό, οι οποίες μπορούσαν να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνες, απειλώντας ακόμη και τη ζωή της γυναίκας που το χρησιμοποιούσε.
Παρότι ο συγκεκριμένος τύπος ταμπόν αποσύρθηκε από την αγορά, ωστόσο νεότερες επιστημονικές μελέτες κατέδειξαν ότι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τοξικού σοκ είναι ο χρόνος παραμονής του ταμπόν στον κόλπο.
Τα συμπτώματα του τοξικού σοκ είναι έντονος πονοκέφαλος, αίσθημα σύγχυσης, ίλιγγος, τάση για λιποθυμία και εμετό, διάρροια, υψηλός πυρετός και η εμφάνιση εξανθήματος στην περιοχή των παλαμών και των πελμάτων, παρόμοιου με ηλιακό έγκαυμα.
Στην περίπτωση εμφάνισης του συνδρόμου, επιβάλλεται η άμεση μεταφορά της πάσχουσας στο νοσοκομείο, ώστε το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί με ισχυρές δόσεις αντιβιοτικών φαρμάκων και ενδοφλέβιας χορήγησης υγρών για την υποστήριξη του κυκλοφορικού.
Μέθοδοι πρόληψης
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η χρήση των ταμπόν είναι ασφαλής για την πλειονότητα των γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, οι έφηβες κοπέλες, ηλικίας από 15 έως 19 ετών, διαθέτουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες προσβολής από το σύνδρομο τοξικού σοκ.Για το λόγο αυτό είναι επιβεβλημένα μερικά απλά προληπτικά μέτρα, που πρέπει να ακολουθούνται πιστά σε κάθε περίπτωση. Συγκεκριμένα:
- Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι πριν από την τοποθέτηση.
- Το ταμπόν δεν θα πρέπει να παραμένει στον κόλπο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 5 ωρών και οι γυναίκες που το χρησιμοποιούν δεν θα πρέπει να κοιμούνται φορώντας το.
- Με δεδομένα τα διαφορετικά υλικά και τους τρόπους παρασκευής των ταμπόν, πριν από τη χρήση του, είναι πολύτιμη η προσεκτική ανάγνωση των οδηγιών, που υπάρχουν στο εσωτερικό της συσκευασίας του προϊόντος.
- Η τοποθέτηση και η αφαίρεσή του θα πρέπει να γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή.
- Η χρήση ταμπόν από μη-βαμβακερό ή εξαιρετικά απορροφητικό υλικό θα πρέπει να αποφεύγεται. Οι κατηγορίες που υπάρχουν στην αγορά χωρίζονται σε 'junior', 'regular', 'super' και 'super plus'. Η τελευταία κατηγορία δεν ενδείκνυται για χρήση από έφηβες κοπέλες.Επιπλέον, τα λιγότερο απορροφητικά ταμπόν είναι μικρότερα σε μέγεθος και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν τοξικό σοκ. Εννοείται, βεβαίως, ότι αν ένα ταμπόν μεγαλύτερου μεγέθους παρουσιάζει δυσκολία κατά την αφαίρεσή του, θα πρέπει στο μέλλον να αντικατασταθεί από ένα μικρότερο.
- Η τοποθέτηση του ταμπόν εν αναμονή της περιόδου θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς η ξηρότητα του κόλπου ενδέχεται να δημιουργήσει αμυχές, που ευνοούν την ανάπτυξη των μικροβίων. Αντίστοιχα απαγορευτική είναι η χρήση του ταμπόν στην περίπτωση που υπάρχουν πολλά κολπικά υγρά.
- Τέλος, ενδεδειγμένη είναι η εναλλαγή σερβιέτας και ταμπόν κατά την περίοδο του κύκλου, ώστε να απομακρύνεται ο κίνδυνος πρόκλησης λοιμώξεων. Για παράδειγμα, ιδανική είναι η χρήση του ταμπόν κατά τη διάρκεια της ημέρας και η αντικατάστασή του από σερβιέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
underwater
Περιβόητο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
viki_thess
Διακεκριμένο μέλος

Oralee
Τιμώμενο Μέλος

misslittledevil
Επιφανές μέλος

Εγώ πάλι φοβάμαι να χρησιμοποιήσω ταμπόν..![]()
Το ιδιο κι εγω.

Kakerlak
Περιβόητο μέλος

Σοβαρά δε χρησιμοποιείτε;; Δεν ξέρω, θεωρώ τη σερβιέτα βρώμικη...
Κ εγω ετσι απο τα 15 μου φοραω ταμπον...
Kakerlak
Περιβόητο μέλος

εγώ δεν ξέρω καμία γυναίκα που να έπαθε συνδρομο τοξικού σοκ πάντως. Κι εγώ τόσα χρόνια που χρησιμοποιώ δεν είχα κανένα πρόβλημα
εχω γνωρησει στο τσακ υην προλαβανε.. 42 πυρετο ειχε ανεβασει δεν ηξερε το ονομα της...
Κακή Επιρροή
Επιφανές μέλος

μου δημιουργεί αλλεργία αυτό το πράγμα που βάζουν πάνω
αλλεργία που δημιουργεί τρελή φαγούρα... μη σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, καταλαβαίνετε

ταμπόν και πάλι ταμπόν αλλά με προσοχή να αλλάζεται τακτικά
Giovanna
Επιφανές μέλος

σερβιετουλα, και αν και ειμαι αλλεργικη... αλλαζω συχνα και ολα μια χαρα!
zanin
Διάσημο μέλος

shit
θα δοκιμάσω όμως την ερχόμενη φορά κ θα σας πω
χα!

mania
Επιφανές μέλος

Angie_Ann
Διάσημο μέλος

Εγώ πάλι φοβάμαι να χρησιμοποιήσω ταμπόν..![]()
Και γω. Τις λίγες φορές που χρησημοποίησα ήμουν μέσα στο άγχος.

io-io
Διάσημο μέλος

Οποτε και εγω σταθερες αξιες ψηφιζω.
Oralee
Τιμώμενο Μέλος

Vkey
Επιφανές μέλος

Και μέχρι στιγμής δεν έχω πάθει τίποτα

αλλά μία φορά, σε μία κρίση ανακαλύψεων (τότε άρχισα να φοράω και στρινγκ) έβαλα ένα... και όπως είχα αράξει στον καναπέ, αποκοιμήθηκα!
Για κάποιο λόγο, το ότι κοιμήθηκα ενώ το είχα, με έκανε να ηρεμήσω και να πω οκ, μια χαρά γίνεται.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 4 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.