Demelene
Διάσημο μέλος


Το παρακάτω θέμα είναι γραμμένο στο χέρι από την εφημερίδα Πολίτης 6-12/7/2006 στην στήλη
Επισημάνσεις με τίτλο Αυτή είναι η δημοκρατία???
Ζούμε σε μια χώρα δημοκρατική και απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας, που μας εξασφαλίζει το πολίτευμα μας.Μπορούμε να μιλάμε,μα μετακινούμαστε, να αποφασίζουμε, κυρίως να σκεφτόμαστε ελεύθερα.Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας απογορευσει να φρονούμε ότι νομίζουμε ως αληθές και δίκαιο.Θέλουμε να έχουμε ένα κράτος δικαίου,να υπάρχει ισότητα,δικαιοσύνη,αξιοοπρέπεια,σεβασμός στην αξίου του άλλου.Αποκρούουμε τον ρατσισμό,την ξενοφοβία,τον φανατισμό,τη μισαλλοδοξία.Δοξάζουμε το θεό γιατί μας χάρισε το επιτυχημένο πολίτευμα,αυτό που εδώ γεννήθηκε για πρώτη φορά και από εδω διασκορπίστηκε σε όλο το πολιτισμένο κόσμο!
Αλλά όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα εκτός της χρήσης υπάρχει και η κατάχρηση.Και αυτή πλήττει και πρόσωπα και τους θεσμούς.Στην Ελλάδα,δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται τις ελευθερίες που εξασφαλίζει στους πολίτες το δημοκρατικό μας σύστημα και προβαίνουν σε βιαιότητες και βανδαλισμούς,χωρίς κανείς να τους εμποδίζει. Θεωρούν δικαίωμα τους να καταστρέφουν τις περιουσίες του κράτους και των ιδιωτών, χωρίς ν απληρώνουν τα σπσμένα,επειδή τάχα οχυρώνονται πίσω από τις δημοκρατικές ελευθερίες.Το ίδιο επιχείρημα έχουν και τα όργανα του κράτους, που απέχουν επιδεικτικά από τη δέουσα αντίδραση της εξουσίας μπροστά στις βαρβαρότητες των αναρχικών.Έτσι αυτοί θεώνται τα γεγονότα χωρίς να επεμβαίνουν.
Και γεννάται το ερώτημα,είναι αυτή δημοκρατία;
Να ανάβεις φωτιές στους δρόμους και να καις αυτοκινητά που δεν είναι δικά σου;Να διαδηλώνεις,κλείνονας τις οδικές αρτηρίες για ώρες ολόκληρες ή να ξυλοφορτώνεις τον αντίπαλο σου και να φεύγεις ανενόχλητος από το πεδίο της σύρραξης σου; Να απειλείς τα αστυνομικά όργανα ότι θα τα εκδικηθείς χωρίς να επεμβαίνει κανένας εισαγγελέας ή να διακηρύτεις ότι θα προβείς σε εγκληματικές ενέργειες χωρίς να σε συλλαμβάνει κανείς;Να παραβιάζεις το πανεπιστημιακό άσυλο,να κατστρέφεις την περιουσία του κράτους και να εμποδίσεις τους φοιτητές να δώσουν εξετάσεις;Να κλειδώνεις την αίθουσα στους συνεδριάζοντες καθηγητές,επειδή διαφωνείς με τις αποφάσεις που παίρνουν ή να εμποδίζεις να εμποδίζεις τον κόσμο να κάνει την δουλειά του, επειδή δεν θέλεις εσύ; Να κάνεις απεργία και ταυτόχρονα να εμποδίζεις όσους συναδέρφους σου δεν συμμερίζονται τις αποφάσεις σου,να παραπλανάς την κοινή γνώμη και να κηρύτεις άτυπη συνωμοσία σιγής εμπρός σε βοώντα και κράζοντα σκάνδαλα; Είναι δημοκρατία να μεγαλύνεσαι, όταν κλέβεις δισεκατομμύρια και να καταλήγεις στην φυλακή, όταν χρωστά στο ΙΚΑ; Είναι δημοκρατία όταν αναλαμβάνεις τα μεγαλύτερα έργα σε αυτή τη χώρα και γίνεσαι παντοδύναμος, ώστε να σε φοβούνται όλες οι κυβερνήσεις; Είναι δημοκρατία να ....
Αλήθεια μήπως σε αυτόν τον τόπο έχουμε δημοκρατία όπου και όπως συμφέρει τους ισχυρούς και δυνατούς και όχι όπως συμφέρει τη χώρα και το νόμο;
Ο παρατηρητής
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
faithplus1
Πολύ δραστήριο μέλος


Είναι πολύ μεγάλο θέμα και τώρα δεν είμαι σε θέση (

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Πώς, εφόσον, "Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας απογορευσει να φρονούμε ότι νομίζουμε ως αληθές και δίκαιο", διερωτάται κανείς αν δημοκρατία είναι να διαδηλώνεις, να κάνεις απεργία? Αν η πλειοψηφία το θέλει, αυτό είναι δημοκρατία.
Έγιναν βέβαια και αναφορές σε πράξεις που καταπατούν την αξία του άλλου, σε βανδαλισμούς, σε παρανομίες. Σύμφωνοι, ισχύει το οτι "η ελευθερία σου τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου", αλλά η αγνή και τέλεια δημοκρατία που αποζητάται έτσι θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την προϋπόθεση πως όλοι, όλοι ανεξαιρέτως θα ήμαστε υποδείγματα ηθικής, καλλιέργειας και μόρφωσης. Η δημοκρατία υποτείθεται πως έχει συστήματα αυτοκαθαρισμού και αυτοελέγχου, επομένως ναι, είναι μέρος της δημοκρατίας να παρανομήσει ο πολίτης και το κράτος να τον τιμωρήσει και να τον επαναφέρει στα πλαίσια του αποδεκτού όπως αυτό ορίζεται από τη δημοκρατία, μα πρέπει να υπάρχει και ένα κράτος παρόν, δημιουργώντας μια κοινωνία οργανωμένη και όχι αφημένη στο έλεος του καιρού και της τύχης. Και η μάνα του λαού, δηλαδή το κράτος απουσιάζει, παρακαλώ αφήστε μήνυμα μετά το μπιπ.
Ή ίσως δεν απουσιάζει, αλλά τα πρόσωπα που ο ίδιος ο λαός με δημοκρατικούς (και χμ δημαγωγικούς) τρόπους εξέλεξε, είναι βουτηγμένα ως το λαιμό στην παρανομία, κοιτούν το πισινάκι τους και αδιαφορούν για το πλήθος που τους εμπιστεύτηκε και τώρα παρασύρεται αβοήθητο ως συνήθως από το παραμικρό κυμματάκι που σκάει στην ακτή της πορείας του, με τη γιγάντια αδυναμία που διακρίνει το δήμο και είναι ανάλογη της τεράστιας δύναμής του. Οπότε πάλι αφήστε μήνυμα μετά το μπιπ.
Και αυτό που έχουμε δεν είναι απόλυτη δημοκρατία με τον κυριολεκτικό όρο της λέξης (η οποία θα επιτυγχανόταν μόνο με καθολικά δημοψηφίσματα για όλα τα ζητήματα και μόνο τότε) αλλά μια έμμεση δημοκρατία με αντιπροσώπους, φυσικά γιατί είναι οικονομικά αδύνατο η συντήρηση της απόλυτης, ιδανικής μορφής ενός πολιτεύματος όπως αυτό. Και είναι απαραίτητη η οργάνωση και καθοδήγηση του λαού, γιατί το χρειαζόμαστε.
Η δημοκρατία δεν είναι επιτυχημένο πολίτευμα. Είναι απλώς η καλύτερη δυνατή λύση, παρά τη δημοκρατία υπάρχουν ακόμα σιωπηλές πληγές του λαού που φλεγμαίνουν. Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που επιβίωσε ως ισχυρότερο. Είναι κάτι θεοποιημένο, λέγοντας πόσο ευτυχισμένοι πρέπει να είμαστε που έχουμε δημοκρατία. Ο δήμος δε νομοθετεί, δεν κρίνει, δεν αποφασίζει. Αυτοί που τον αντιπροσωπεύουν το κάνουν. Και αυτοί είναι άνθρωποι. Πιθανώς να διαφθαρούν. Ακόμα και αν τους διάλεξε ο λαός.
Η δημοκρατία προχωράει και πίσω από την κουκούλα του ευφορικού της τίτλου μετατρέπεται σιγά σιγά σε ολιγαρχία, σε μοναρχία, σε..., ανεβαίνοντας τα σκαλιά των πολιτευμάτων στα κρυφά, έχουμε τώρα Πλανητάρχη και μια χούφτα ψιθυριστούς διοικητές που κατευθύνουν τον κόσμο πλαγίως, ξεπέφτουμε από τη δημοκρατία και επικαλούμενοι αυτήν επιβαλλόμαστε. "Οι Έλληνες δημιούργησαν ένα υπέροχο πολίτευμα, τη δημοκρατία, που λέγεται μοναρχία."
Όσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα με το εκπαιδευτικό, στα οποία αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς το άρθρο, δικαίωμα του φοιτητή είναι να διαμαρτυρηθεί και εάν δεν ακουσθεί από τον αντιπρόσωπό του, να τον πείσει να τον ακούσει, γιατί ο αντιπρόσωπος δεν ανεβαίνει εκεί ψηλά για να παραστήσει το θεό και να κάνει ό,τι ονειρευόταν, τον ανεβάζει εκεί ο λαός για να πραγματοποιήσει ο,τι οι πολλοί ονειρεύτηκαν. Αλλά δυστυχώς ο λαός παρασυρόμαστε και ζυμωνόμαστε πιο εύκολα και από τη μαλακότερη πλαστελίνη! Και για όλα αυτά ευθύνη φέρει ο ψηφοφόρος που έδωσε την ψήφο του κάπου που τελικά δεν τον βόλευε, πληρώνει τα λάθη του και τις απερισκεψίες, οι επόμενες γενιές κυλούν σε μια κοινωνία με άστοχους πολιτικούς και ηγέτες, και ζωγραφίζονται τεμνόμενοι φαύλοι κύκλοι.
Και ένα ξεχασμένο χέρι της δημοκρατίας, ο σεβασμός στην αξία του ατόμου, λαγοκοιμάται κάτω από τις αρβύλες των στρατιωτών και των αστυνομικών και πάνω από τα μάγουλα των επαναστατών, των άλλων, των εμποδίων. Με την ισοπέδωση δε θα συμφωνούσε η δημοκρατία, γιατί συμφωνεί με την ελευθερία. Πολύπλοκες εξισώσεις;
Δημοκρατία είναι προφανώς το κράτος του δήμου, ας πάρει κάποιος την εξουσία από τις χρωματιστές ψηφίδες του λαού, ας δώσει κάποιος την εξουσία στον ίδιο το λαό...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
faithplus1
Πολύ δραστήριο μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Demelene
Διάσημο μέλος


Είναι δημοκρατία όταν άλλοι αυτοί που οργανώνουν τις διαδηλώσεις μπαίνουν κάποια φάση στο κυβερνητικό σχήμα κάποιας κυβέρνησεις με την οποία ίσως σφάζονταν.
Σχετικά με το άρθρο καλά τα λέει αλλά έχω να κάνω την εξής παρατήρηση. Και σε άλλες χώρες κλείνουν δρόμους (Γαλλία). Αυτό που με απασχολεί είναι ότι έχει κολήσει στο μυαλό μου το πως να διακδικήσεις για κάτι, όταν ότι και να κάνεις θα εμποδίσει τους άλλους λόγω μεγάλης διασύνδεσης?? Μήπως το μυαλό μου έχει σιδερωθεί τελικά τόσο πολύ σε πιθανούς τρόπους διαδήλωσης που δεν βρίσκω εναλλακτικούς τρόπους από το να διεκδίκησείς χωρίς να καταπατήσεις την ελευθερία των συμπολιτών σου?
Αλλιώς το βασικό πρόβλημα είναι η μη αλληλεγγύη των διαφορών ομάδων που διεκδικούν διακαιώματα. Αυτό πιστεύω ότι οι Γάλλοι το κατέχουν και όταν γίνεται απεργία γίνεται ΑΠΕΡΓΙΑ
Κατά τα άλλα την γεννήσαμε και την διδάξαμε την δημοκρατία. In far far away place and time. Μήπως ήρθε και ο καιρός να διδάξουμε ξανά πολιτισμό?? Αυτον της σύγχρονης Ελλάδας?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
maik85
Πολύ δραστήριο μέλος


Ε: Ποιά η διαφορά της μοναρχίας από την δημοκρατία στην Ελλάδα;
Α: Στην μοναρχία κυβερνά μιά οικογένεια, στην δημοκρατία δύο.
Όσο αυτός ο λαός είναι κολλημένος σε δικομματισμό, η δημοκρατία μας θα παραμένει κολλημένη στα σκ*τά. Εκεί βρίσκω το σφάλμα της δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Όσο υπάρχει πελατειακή σχέση μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων δεν μπορεί να πάει μπροστά η δημοκρατία μας.
Όσο όλοι προσπαθούν να μπουν στο δημόσιο για να βολευτούν και από κει και πέρα δεν τους νοιάζει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα, δεν μπορεί να προχωρήσει η δημοκρατία σε αυτήν την χώρα.
Όσο υπάρχουν -ελλεεινοί κατά τη γνώμη μου- φοιτητές που επιζητούν το βόλεμα, ενώ θα έπρεπε να είναι το πιό μαχητικό κομμάτι της κοινωνίας μας, δεν μπορεί να πάει μπροστά η δημοκρατία.
Όσο για το άρθρο:
1)Δυστυχώς η δημοκρατία είναι ασύδωτο πολιτικό σύστημα. Και τί εννοώ. Η έννοια της ελευθερίας και του δικαιώματος είναι πολύ ελαστική. Πιστεύω πως δυστυχώς πρέπει να αποδεχτούμε την δημοκρατία με αυτό το "ελλάτωμα".
2)
Ας βρεθεί ένας να μου πει πως το κράτος δεν είναι ικανό να βρει, να συλλάβει και να προλάβει όλους αυτούς οι οποίοι δημιουργούν αυτά τα επεισόδια. Δεν είναι ανικανότητα. Πλέον έχω αρχίσει να πιστεύω πως είναι συννειδητή επιλογή να υπάρχουν ελεύθερα τέτοια στοιχεία ώστε να δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις. Η κοινή γνώμη αποπροσανατολίζεται από τη ουσία του πράγματος και μένει στις βιαιότητες που προκαλούνται.Θεωρούν δικαίωμα τους να καταστρέφουν τις περιουσίες του κράτους και των ιδιωτών, χωρίς να πληρώνουν τα σπσμένα,επειδή τάχα οχυρώνονται πίσω από τις δημοκρατικές ελευθερίες.Το ίδιο επιχείρημα έχουν και τα όργανα του κράτους, που απέχουν επιδεικτικά από τη δέουσα αντίδραση της εξουσίας μπροστά στις βαρβαρότητες των αναρχικών.Έτσι αυτοί θεώνται τα γεγονότα χωρίς να επεμβαίνουν.
Και γεννάται το ερώτημα,είναι αυτή δημοκρατία;
Να ανάβεις φωτιές στους δρόμους και να καις αυτοκινητά που δεν είναι δικά σου;Να διαδηλώνεις,κλείνονας τις οδικές αρτηρίες για ώρες ολόκληρες ή να ξυλοφορτώνεις τον αντίπαλο σου και να φεύγεις ανενόχλητος από το πεδίο της σύρραξης σου; Να απειλείς τα αστυνομικά όργανα ότι θα τα εκδικηθείς χωρίς να επεμβαίνει κανένας εισαγγελέας ή να διακηρύτεις ότι θα προβείς σε εγκληματικές ενέργειες χωρίς να σε συλλαμβάνει κανείς;
Τρανό παράδειγμα; Οι πρόσφατες κοινητοποιήσεις για την παιδεία. Όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί προέβαλλαν κατά κόρον τα επεισόδια. Κανείς δεν έκανε τον κόπο να πει για ποιό λόγο γίνονται αυτές οι πορείες, παρά μόνο μετά από βδομάδες κινητοποιήσεων. Πόσοι από τους ταραχοποιούς έχουν σχέση με φοιτητές; Η μόνη σχέση που έχουν με τους φοιτητές είναι ότι κατά καιρούς μοιράζονται το φοιτητικό άσυλο.
Όσο για την απεργία, είναι δικαίωμα που δίνει η δημοκρατία στο κόσμο για να πιέσει καταστάσεις. Και ας μου πει κάποιος: Πώς έγιναν οι μεγαλύτερες κατακτήσεις; Με μαζικές διαδηλώσεις: Πολυτεχνείο, Γαλλικός Μάης και τα πρόσφατα γεγνότα στην Γαλλία μου έρχονται πρώτα στο μυαλό.
3)
Οι αποφάσεις για τις καταλήψεις ήταν ομόφωνες. Όποιος διαφωνούσε είχε δικαίωμα να κατεβεί στην συνέλευση και να περιθωριοποιήσει την "μειοψηφία". Τώρα αν για οποδήποτε λόγο οι "μειοψηφίες" κατάφεραν να κλείσουν σχολές, τότε οι συμφοιτητές τους είναι άξιοι της μοίρας τους.. Αλήθεια, μήπως ενοχλεί κάποιους το ότι υπάρχει μια νεολαία που κινητοποιείτα σήμερα Ελλάδα;Να παραβιάζεις το πανεπιστημιακό άσυλο,να κατστρέφεις την περιουσία του κράτους και να εμποδίσεις τους φοιτητές να δώσουν εξετάσεις;Να κλειδώνεις την αίθουσα στους συνεδριάζοντες καθηγητές,επειδή διαφωνείς με τις αποφάσεις που παίρνουν ή να εμποδίζεις να εμποδίζεις τον κόσμο να κάνει την δουλειά του, επειδή δεν θέλεις εσύ;
4)
Ανοχή σε αυτούς που κλέβουν εκατομμύρια. Ανοχή σε αυτούς που χρωστούν εκατομμύρια. Μήπως όλοι αυτοί έχουν κάπως "στενές" σχέσεις με τις εκάστοτε κυβερνήσεις;Είναι δημοκρατία να μεγαλύνεσαι, όταν κλέβεις δισεκατομμύρια και να καταλήγεις στην φυλακή, όταν χρωστά στο ΙΚΑ; Είναι δημοκρατία όταν αναλαμβάνεις τα μεγαλύτερα έργα σε αυτή τη χώρα και γίνεσαι παντοδύναμος, ώστε να σε φοβούνται όλες οι κυβερνήσεις;
Δυστυχώς μας κυβερνά μια παρέα. Αυτή η διχρωμία στην πολιτική ζωή της χώρας έχει φέρει την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση. Πραγματικά πιστεύει κανείς πως η Ελλάδα έχει κάποιοα ουσιαστική διαφορά αν κυβερνά η μία ή η άλλη παράταξη; Η μόνη διαφορά που βλέπω είναι πως το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει καθεστώς και η ΝΔ όταν ανεβαίνει στη διακυβέρνηση τρέχει σαν τρελή να βολέψει τα "δικά της παιδιά"..
Αυτή είναι η δημοκρατία της Ελλάδας.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
misslittledevil
Επιφανές μέλος


Αρχική Δημοσίευση από QsLv:("Δοξάζουμε το θεό γιατί μας χάρισε το επιτυχημένο πολίτευμα,αυτό που εδώ γεννήθηκε για πρώτη φορά και από εδω διασκορπίστηκε σε όλο το πολιτισμένο κόσμο!" ...χα.χα.χα. δεν τον δοξάζουμε όλοι...)
Πώς, εφόσον, "Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας απογορευσει να φρονούμε ότι νομίζουμε ως αληθές και δίκαιο", διερωτάται κανείς αν δημοκρατία είναι να διαδηλώνεις, να κάνεις απεργία? Αν η πλειοψηφία το θέλει, αυτό είναι δημοκρατία.
Έγιναν βέβαια και αναφορές σε πράξεις που καταπατούν την αξία του άλλου, σε βανδαλισμούς, σε παρανομίες. Σύμφωνοι, ισχύει το οτι "η ελευθερία σου τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου", αλλά η αγνή και τέλεια δημοκρατία που αποζητάται έτσι θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την προϋπόθεση πως όλοι, όλοι ανεξαιρέτως θα ήμαστε υποδείγματα ηθικής, καλλιέργειας και μόρφωσης. Η δημοκρατία υποτείθεται πως έχει συστήματα αυτοκαθαρισμού και αυτοελέγχου, επομένως ναι, είναι μέρος της δημοκρατίας να παρανομήσει ο πολίτης και το κράτος να τον τιμωρήσει και να τον επαναφέρει στα πλαίσια του αποδεκτού όπως αυτό ορίζεται από τη δημοκρατία, μα πρέπει να υπάρχει και ένα κράτος παρόν, δημιουργώντας μια κοινωνία οργανωμένη και όχι αφημένη στο έλεος του καιρού και της τύχης. Και η μάνα του λαού, δηλαδή το κράτος απουσιάζει, παρακαλώ αφήστε μήνυμα μετά το μπιπ.
Ή ίσως δεν απουσιάζει, αλλά τα πρόσωπα που ο ίδιος ο λαός με δημοκρατικούς (και χμ δημαγωγικούς) τρόπους εξέλεξε, είναι βουτηγμένα ως το λαιμό στην παρανομία, κοιτούν το πισινάκι τους και αδιαφορούν για το πλήθος που τους εμπιστεύτηκε και τώρα παρασύρεται αβοήθητο ως συνήθως από το παραμικρό κυμματάκι που σκάει στην ακτή της πορείας του, με τη γιγάντια αδυναμία που διακρίνει το δήμο και είναι ανάλογη της τεράστιας δύναμής του. Οπότε πάλι αφήστε μήνυμα μετά το μπιπ.
Και αυτό που έχουμε δεν είναι απόλυτη δημοκρατία με τον κυριολεκτικό όρο της λέξης (η οποία θα επιτυγχανόταν μόνο με καθολικά δημοψηφίσματα για όλα τα ζητήματα και μόνο τότε) αλλά μια έμμεση δημοκρατία με αντιπροσώπους, φυσικά γιατί είναι οικονομικά αδύνατο η συντήρηση της απόλυτης, ιδανικής μορφής ενός πολιτεύματος όπως αυτό. Και είναι απαραίτητη η οργάνωση και καθοδήγηση του λαού, γιατί το χρειαζόμαστε.
Η δημοκρατία δεν είναι επιτυχημένο πολίτευμα. Είναι απλώς η καλύτερη δυνατή λύση, παρά τη δημοκρατία υπάρχουν ακόμα σιωπηλές πληγές του λαού που φλεγμαίνουν. Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα που επιβίωσε ως ισχυρότερο. Είναι κάτι θεοποιημένο, λέγοντας πόσο ευτυχισμένοι πρέπει να είμαστε που έχουμε δημοκρατία. Ο δήμος δε νομοθετεί, δεν κρίνει, δεν αποφασίζει. Αυτοί που τον αντιπροσωπεύουν το κάνουν. Και αυτοί είναι άνθρωποι. Πιθανώς να διαφθαρούν. Ακόμα και αν τους διάλεξε ο λαός.
Η δημοκρατία προχωράει και πίσω από την κουκούλα του ευφορικού της τίτλου μετατρέπεται σιγά σιγά σε ολιγαρχία, σε μοναρχία, σε..., ανεβαίνοντας τα σκαλιά των πολιτευμάτων στα κρυφά, έχουμε τώρα Πλανητάρχη και μια χούφτα ψιθυριστούς διοικητές που κατευθύνουν τον κόσμο πλαγίως, ξεπέφτουμε από τη δημοκρατία και επικαλούμενοι αυτήν επιβαλλόμαστε. "Οι Έλληνες δημιούργησαν ένα υπέροχο πολίτευμα, τη δημοκρατία, που λέγεται μοναρχία."
Όσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα με το εκπαιδευτικό, στα οποία αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς το άρθρο, δικαίωμα του φοιτητή είναι να διαμαρτυρηθεί και εάν δεν ακουσθεί από τον αντιπρόσωπό του, να τον πείσει να τον ακούσει, γιατί ο αντιπρόσωπος δεν ανεβαίνει εκεί ψηλά για να παραστήσει το θεό και να κάνει ό,τι ονειρευόταν, τον ανεβάζει εκεί ο λαός για να πραγματοποιήσει ο,τι οι πολλοί ονειρεύτηκαν. Αλλά δυστυχώς ο λαός παρασυρόμαστε και ζυμωνόμαστε πιο εύκολα και από τη μαλακότερη πλαστελίνη! Και για όλα αυτά ευθύνη φέρει ο ψηφοφόρος που έδωσε την ψήφο του κάπου που τελικά δεν τον βόλευε, πληρώνει τα λάθη του και τις απερισκεψίες, οι επόμενες γενιές κυλούν σε μια κοινωνία με άστοχους πολιτικούς και ηγέτες, και ζωγραφίζονται τεμνόμενοι φαύλοι κύκλοι.
Και ένα ξεχασμένο χέρι της δημοκρατίας, ο σεβασμός στην αξία του ατόμου, λαγοκοιμάται κάτω από τις αρβύλες των στρατιωτών και των αστυνομικών και πάνω από τα μάγουλα των επαναστατών, των άλλων, των εμποδίων. Με την ισοπέδωση δε θα συμφωνούσε η δημοκρατία, γιατί συμφωνεί με την ελευθερία. Πολύπλοκες εξισώσεις;
Δημοκρατία είναι προφανώς το κράτος του δήμου, ας πάρει κάποιος την εξουσία από τις χρωματιστές ψηφίδες του λαού, ας δώσει κάποιος την εξουσία στον ίδιο το λαό...
Δεν εχω λογια.. Συμφωνω παντως!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
iJohnnyCash
e-steki.gr Founder


Δυστυχώς συχνά οι πολίτες δεν μπορούν να κατανοήσουν το φαινόμενο ότι πότε οι σκύλοι δεν είναι χορτάτοι και οι πίτες ολόκληρες.
Είναι δύσκολο να φαντάστουμε άραγε ότι η πλειοψηφία των ελλήνων θέλουν καλλίτερους μισθούς. Φαντάζομαι πως όχι. Αλλά δύστυχως δεν ξέρει, η πλειοψηφία, ότι αν αυξήσουμε τους μισθούς έτσι απλά θα ναυαρχίσει η οικονομία.
Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι το να εξουσιάζεις εκτός απο τεράστια ευθύνη, χρειάζετε να μπορείς να κρίνεις τις καταστάσεις με ενα εκπληκτικό βαθμό ωριμότητα. Κάτι τέτοιο είναι πραγμάτικα δύσκολο και είμαι σίγουρος ότι ο Μ.Ο. των πολιτών σε ένα κράτος δεν μπορεί. Για αυτό προσωπικά χαίρομαι που χρειάζεται να πέρνω αποφάσεις για κανένα κράτος.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
weak and powerless
Διάσημο μέλος


is this what u wanted? is this what u had in mind? coz this is what u'r getting. i hope u choke.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Demelene
Διάσημο μέλος


1) Τους ηλίθιους που μας κυβερνάνε τους ψηφίζουμε εδώ και δεκαετίες οι ίδιοι που διαμαρτυρόμαστε και θα τους ξαναψηφίσουμε. Στην Ελλάδα δεν έχουμε πολιτικούς. Εχουμε μόνο ανθρώπους που τους δίνουμε εξουδία με ανταλλάγματα
2)στην ελλάδα δεν διαφωνούμε με ένα άρθρο. διαφωνούμε πάντα με όλο το νόμο άσχετο αν αυτό έχει και κάποια καλά. και αυτοί που ακολουθούμε σαν ζώα στις διαδηλώσεις είναι πρώτης τάξης κομματόσκυλα που στην συνέχεια μάλλον θα είναι με την αντίθετη πλευρά και θα έχουν επωφεληθεί της βλακείας που μαστίζει τον μέσο έλληνα. Η βλακεία συνοψίζεται στο παρτάκια και στα παλιά μου τα παπούτσια το σύνολο!
3)Αυτοί που τα σπάνε είναι στάνδαρ γνωστοί και μάλιστα για μένα βαλτοί. Αλλά μιας το αναφέρατε ένα κίνημα 20000 θα έπρεπε να μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του. και μην μου πείτε ότι δεν φαίνονται.!
4) επίσης ωραία να διαδηλώνεις αλλά δεν μπορείς έτσι να ταλαιπωρείς όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πρώτα προσπαθήσεις να κερδίσεις και την συμπάθεια και του υπόλοιπου κόσμου ώστε να είναι στο πλευρό σου στις κοινητοποιήσεις σου. Κάνοντας κάθε δυο και τρείς αποκλεισμούς για γελοίο σε περνάνε οι λοιποί παρτάκηδες ειδικά όταν εσύ που διαδηλώνεις είσαι και εσύ ένας παρτάκιας.
5)καποια πραγματα δεν είναι πάντα αρεστά αλλά είναι καλύτερο για τις επομενες γενιές. Αν δεν είμαστα κοντόφθαλμοί και παρτάκιδες θα το βλέπαμε αυτό και θα αναλύαμε περισσότερο τι μας συμφέρει και τι όχι σαν κράτος και όχι σαν βόλεψη.
6)όταν κάποια ψυχή τα έπερνε από τους ιδιώτικούς υπαλλήλους και τα μοίραζε στο δημόσιο υπάρχοντες και νέους οι μόνες διαδηλώσεις ήταν γιατί δεν είμαστε και εμείς δημόσιο. Εκεί δεν σκέφτηκε κανείς το κράτος αλλά την βόλεψη του!
Το μέλλον είναι τα παιδιά μας και θα έπρεπε να δείχνουμε μεγαλύτερη ευασθησία για αυτό το θέμα. Η ζωή και το κοινωνικό σύνολο δεν είναι κάτι εύκολο και πολλές φορές φορές οι αποφάσεις τον πολλών δεν είναι κάτι που μας βολεύει. Αλλά η ευημερία του συνόλου είναι από τους πιο δίκαιους τρόπους να πάει και η πάρτυ μας καλά! Θυσίες φυσικά απαιτούνται!
Μας αξίζει η χώρα που έχουμε και οι πολιτικοί που έχουμε γιατί έχουν φτοιαχθε μέσα από την δική μας βλακεία!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.