Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

Εντοπίστηκε ο «νεαρός σωσίας» του Ήλιου

Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021

1628955519046.png


Ερευνητές της NASA εντόπισαν σε απόσταση 30 ετών φωτός από την Γη ένα νεαρής ηλικίας άστρο. Το Kappa 1 Ceti όπως ονομάστηκε το άστρο αυτό έχει ηλικία μόλις 600-750 εκατ. ετών. Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο άστρο είναι ότι όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια νεαρή έκδοση του Ήλιου. Το μητρικό μας άστρο έχει ηλικία 4,6 δισ. ετών και όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη ενός παρόμοιου άστρου σε νεαρή ηλικία θα ρίξει φως στα πρώιμα στάδια του Ήλιου και τις διεργασίες που εξελίσσονταν καθώς σχηματιζόταν το ηλιακό μας σύστημα.

«Η μελέτη του άστρου θα βοηθήσει ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς ο Ήλιος επίδρασε στην διαμόρφωση της ατμόσφαιρας της Γης και των συνθηκών που ευνόησαν την παρουσία της ζωής στον πλανήτη μας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η NASA. Οι ερευνητές μελετούν ήδη τις εκτινάξεις στεμματικού υλικού αλλά και τους ηλιακούς ανέμους του Kappa 1 Ceti για να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο επηρέασε η δραστηριότητα του Ήλιου την Γη.

Πιστεύουν ότι μπορούν να γυρίσουν πίσω το ρολόι του χρόνου και να δουν πώς λειτουργούσε ο Ήλιος όταν η ζωή έκανε την εμφάνιση της στην Γη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στον εντοπισμό και τις παρατηρήσεις τους διάφορα διαστημικά τηλεσκόπια και παρατηρητήρια όπως το Hubble, το TESS, το NICER και το XMM-Newton.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.
Ειχα εναν ενδοιασμο που να το βαλω,αλλα τελικα ταιριαζει εδω.Αφου καταληγει με το διαστημα.

Ετσι μπραβο,αλλα που μυαλο το homo sapiens!

Καθηγητής αστροφυσικής για κλιματική αλλαγή: Καλύτερα να συντηρήσουμε τη Γη παρά να κατακτήσουμε τον Άρη

«Έχουμε ένα περιθώριο 30 με 40 χρόνια και εάν δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις»

1629047070337.png

Από το πατρικό του στα Γρεβενά, στην Ελλάδα, ο Θανάσης Οικονόμου, καθηγητής Αστροφυσικής του Chicago State University, κορυφαίος επιστήμονας που έχει συνεργαστεί πολλάκις τα τελευταία πενήντα χρόνια με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) όπως και με τη βιομηχανία της διαστημικής τεχνολογίας των ΗΠΑ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Έχουμε ένα περιθώριο 30 με 40 χρόνια και εάν δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, ίσως η πορεία να μην είναι αναστρέψιμη», τονίζει σχολιάζοντας την γκρίζα επικαιρότητα των δασικών πυρκαγιών στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM».

O καθηγητής Αστροφυσικής που, μετά από δεκαετίες καριέρας με διαστημικό πρόσημο, παραδέχεται πως «κοιτά περισσότερο χαμηλά πια, παρά ψηλά» δηλώνει «αισιόδοξος πως ο Άνθρωπος θα πετύχει στις αποστολές του στον πλανήτη Άρη- αν και δεν είμαι όμως ιδιαίτερα αισιόδοξος πως θα καταφέρουμε να "κατακτήσουμε" τον πλανήτη αυτό. Είναι, λέω, καλύτερα να συντηρήσουμε τον πλανήτη μας που είναι τόσο ιδανικός για τον Άνθρωπο αντί να κάνουμε προσπάθειες να μετατρέψουμε τον Άρη σε κατοικίσιμο πλανήτη!», σημειώνει με έμφαση.

Η τεχνολογία βοηθά στις φυσικές καταστροφές αλλά μέχρι ένα σημείο. «Μπορούμε πράγματι-απαντά- να παρατηρήσουμε από το διάστημα καθώς υπάρχουν πάρα πολλά διαστημόπλοια των οποίων ο σκοπός είναι παρατηρούν τι συμβαίνει στη Γη, τις πυρκαγιές, τις καταστροφές, τις πλημμύρες και τις καταιγίδες. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ρυθμός της δραστηριότητάς μας είναι καταστροφικός για το άμεσο μέλλον», αναφέρει ο κ.Οικονόμου και εστιάζει στην ραγδαία κλιματική αλλαγή. «Είναι εδώ με όλα τα αποτελέσματα της: πυρκαγιές, πλημμύρες σε όλο τον κόσμο. Είχαμε και στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες όμως είναι η ταχύτητα με την οποία έχουμε τις αλλαγές. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, έχουμε ένα περιθώριο 30 με 40 χρόνια και εάν δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, ίσως η πορεία να μην είναι αναστρέψιμη», τονίζει ο Γρεβενιώτης πρωτοπόρος της διαστημικής εξερεύνησης.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην εξερεύνηση του Διαστήματος

Την ίδια ώρα ο κ.Οικονόμου σχολιάζει και τι συναρπαστικές εξελίξεις που έφερε το 2021 στον τομέα του. «Πράγματι τώρα τελευταία δεν είναι μόνο η NASA που κάνει την εξερεύνηση του Διαστήματος όπου οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Έχουμε την Ευρώπη με τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, την Κίνα, τη Ρωσία, ακόμη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στείλει μια αποστολή στον 'Αρη που μάλιστα ήταν πετυχημένη αν και ήταν πρώτη προσπάθεια. Μια εξέλιξη εντυπωσιακή αφού ακόμη και η NASA στην αρχή είχε πολλές αποτυχίες πριν να έρθει η επιτυχία..!», σημειώνεi.

Η διαστημική προσπάθεια είναι, για συγκεκριμένους λόγους όπως εξηγεί, διεθνής πια. «Η αλήθεια είναι πως η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία επικεντρώνεται σήμερα σε πιο μακρινά ταξίδια, δεν «προλαβαίνει» να έχει ενασχόληση με όλα όσα γίνονται στο Διάστημα και «αφήνει» ένα έδαφος στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος θέλει να αναπτύξει έναν τομέα όπως τον διαστημικό τουρισμό. Αυτό δεν είναι άσχημο αφού έτσι η NASA αφήνει τις πιο «ρουτίνας» αποστολές στους ιδιώτες», τονίζει.

Η εποχή της «Artemis» και η επιστροφή του Ανθρώπου στη Σελήνη

Η "επίσκεψη" του Ανθρώπου το 1969 στη Σελήνη ήταν το αποτέλεσμα ενός σκληρού ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων, όταν όμως τελείωσε αυτός ο ανταγωνισμός δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την συνέχιση των συγκεκριμένων αποστολών. «Σήμερα είναι η προσπάθεια μας να φτάσουμε στον πλανήτη Άρη που ωθεί τις νέες πρώτες δοκιμές με τις οποίες θα αρχίσουμε ξανά τις διαστημικές αποστολές. Θα κατασκευάσουμε έναν σταθμό που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Σελήνη ώστε να μπορούμε να εργαζόμαστε και από το έδαφος της και να κάνουμε την προετοιμασία μας στον δρόμο για τον 'Αρη. Είναι η αποστολή «Artemis» που θα φέρει και την πρώτη γυναίκα στο Φεγγάρι το 2024 ή μέσα στις επόμενες χρονιές!», προσθέτει ο κ.Οικονόμου ενω αναφέρεται και στα επόμενα βήματα μετά την «Άρτεμη».

«Μέσα από αυτό το πρόγραμμα στόχος είναι να ξεκινήσουν οι αποστολές προς τον Κόκκινο Πλανήτη, αποστολές που εκτιμώ πως θα συνεχίζουν κάθε δύο χρόνια. Είναι μια διαδικασία προετοιμασίας της άφιξης του Ανθρώπου στον 'Αρη, αποστολές τεχνικά πολύ δύσκολες και ακριβές», τονίζει ο Έλληνας Αστροφυσικός. «Ο Άρης είναι ένας πλανήτης πολύ αφιλόξενος για τον Άνθρωπο και μέσα και από το «Artemis» θα ερευνηθεί η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για όλα αυτά τα σχέδια. Όλα αυτά θα γίνουν τα επόμενα 15 χρόνια», εξηγεί.

Μια ματιά στον... ουρανό από τα Γρεβενά

Αστροφυσικός δεν σημαίνει αστρονόμος. Ο Έλληνας καθηγητής όμως έχει σκεφτεί πως να απολαύσει αυτές τις ημέρες τον ελληνικό ουρανό όπως και τα φαινόμενα σαν την θεαματική βροχή διαττόντων αστέρων του καλοκαιριού. «Με μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων ανεβήκαμε στην κορυφή εκεί όπου σκοπεύουμε να χτίσουμε ένα αστεροσκοπείο, στον Όρλιακα για να παρατηρήσουμε τον ουρανό. Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές και το απολαύσαμε!» ανέφερε ο κ.Οικονόμου.

Είναι όμως η διαστημική τεχνολογία ένας τομέας από τον οποίο κάποιος μπορεί να... βγάλει το ψωμί του; «Συνιστώ στα νέα παιδιά να ακολουθήσουν τις θετικές επιστήμες. Αυτοί θα είναι οι μελλοντικοί «Οικονόμου», ακόμη και η νυν γενιά δεν θα είναι πια εδώ, θα βασιζόμαστε στους σημερινούς 16χρονους στο μέλλον. Το συνιστώ έντονα να ασχοληθούν με την διαστημική επιστήμη που έχει να προσφέρει πολλά και στην οικονομία μας, και στη γνώση...», είναι η απάντηση του Έλληνα που έζησε από κοντά τις συγκλονιστικές δεκαετίες της κατάκτησης του Διαστήματος, των βηματισμών του Ανθρώπου στο Φεγγάρι.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.
Αντε,σε κατι πιο ευχαριστο.

Αστρικό μαιευτήριο φωτογράφισε το Hubble

Δευτέρα, 16 Αυγούστου

1629132879352.png


Το Hubble όχι απλά «αναρρώνει» από την πρόσφατη σοβαρή περιπέτεια που είχε όταν τέθηκε για μερικές εβδομάδες εκτός λειτουργίας και βρέθηκε ένα βήμα πριν το πρόωρο τέλος του αλλά έχει επιστρέψει δυναμικά συνεχίζοντας να μας δίνει εικόνα από κάθε σημείο, κάθε δομή και κάθε φαινόμενο του Σύμπαντος.

Αυτή τη φορά το διαστημικό τηλεσκόπιο έστρεψε το βλέμμα του σε ένα εντυπωσιακό νεφέλωμα που αποτελεί περιοχή γέννησης νέων άστρων. Πρόκειται για το νεφέλωμα 5180 που βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε χιλιάδων ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό των Διδύμων. Το νεφέλωμα αποτελεί μέρος του GEM OB1, ενός γιγάντιου συμπλέγματος μοριακών νεφών.

Αν και η καταγραφή εικόνων σε αυτά τα νέφη παράγει εντυπωσιακά οπτικά αποτελέσματα εντούτοις το περιβάλλον σε αυτά και ειδικά η κοσμική σκόνη από την οποία αποτελούνται δεν επιτρέπει στους αστρονόμους να παρατηρούν με λεπτομέρεια τι συμβαίνει στο εσωτερικό τους και τις διεργασίες της γέννησης και εξέλιξης των άστρων. Το Hubble κατέγραψε τις νέες εικόνες με την Wide Field Camera 3 (WFC3) ένα εργαλείο που είναι σχεδιασμένο να καταγράφει λεπτομερείς εικόνες τόσο στο ορατό όσο και το υπέρυθρο φως γεγονός που επιτρέπει στους επιστήμονες να βλέπουν πιο καθαρά το εσωτερικό τέτοιων περιοχών.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου έγιναν «πύλη» εισόδου στον πυρήνα του

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021

1629214075883.png

Μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και εντυπωσιακή όσον αφορά την μέθοδο και το αποτέλεσμα της μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ομάδα ερευνητών μελέτησε δεδομένα που έχει καταγράψει το διαστημικό σκάφος Cassini το οποίο εξερεύνησε το σύστημα του Κρόνου από το 2004 ως το 2017.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στους δακτυλίους του Κρόνου χρησιμοποιώντας τους ως ένα είδος… σεισμογράφων για να αποκαλύψουν στοιχεία για το εσωτερικό του πλανήτη όπως οι πραγματικοί σεισμογράφοι προσφέρουν εκτός από τις μετρήσεις των σεισμικών δονήσεων και μια σειρά από άλλα γεωλογικά στοιχεία.


Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο πυρήνας του Κρόνου δεν βρίσκεται σε στερεή κατάσταση όπως αυτός της Γης αλλά είναι μια «σούπα πετρωμάτων, πάγου και μεταλλικών υγρών. Η σούπα αυτή σύμφωνα με τους ερευνητές κινείται ακανόνιστα στο εσωτερικό του πλανήτη επηρεάζοντας τις βαρυτικές δυνάμεις του.

«Χρησιμοποιήσαμε τους δακτυλίους του Κρόνου ως ένα γιγάντιο σεισμογράφο για να καταγράψουμε τις ταλαντώσεις στο εσωτερικό του πλανήτη. Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να καταγράψουμε την δομή ενός γίγαντα αερίου μέσω σεισμολογικών δεδομένων και τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά» αναφέρει ο Τζιμ Φούλερ, καθηγητής θεωρητικής αστροφυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Τα ευρήματα της μελέτης ανατρέπουν την κρατούσα θεωρία για τη διαδικασία σχηματισμό των πλανητών αερίου. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία πρώτα σχηματίζεται ο πυρήνας ενός πλανήτη αερίου ειδικά αν ο πυρήνας είναι πετρώδης και μετά ξεκινά η «σύλληψη» μεγάλων ποσοτήτων αερίου από τις γύρω περιοχές. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η διαδικασία αυτή είναι πιθανό να γίνεται παράλληλα καθώς δηλαδή σχηματίζεται ο πυρήνας να μαζεύονται γύρω του και τα αέρια από τα οποία θα αποτελείται ο πλανήτης.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

Αστρονόμοι «εισέβαλαν» στα βάθη πολλών γαλαξιών

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021

1629994289906.png

Παρά την εκπληκτική πρόοδο στις τεχνολογίες παρατήρησης του Σύμπαντος εξακολουθούν να υπάρχουν διαφόρων εμπόδια για τους αστρονόμους στην προσπάθεια τους να βλέπουν λεπτομερώς διαστημικά αντικείμενα. Τα επίγεια τηλεσκόπια εμποδίζονται από την γήινη ατμόσφαιρα ενώ τα διαστημικά τηλεσκόπια δεν μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στο εσωτερικό γαλαξιών, νεφελωμάτων και άλλων κοσμικών δομών εξαιτίας της σκόνης και των αερίων που υπάρχουν εκεί και μπλοκάρουν την θέα.

Μια ομάδα αστρονόμων αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν μακρινοί γαλαξίες για να καταγράψουν εικόνες τους. Η μελέτη διαστημικών σωμάτων μέσω ραδιοκυμάτων προσφέρει πιο λεπτομερή και σε βάθος παρατήρηση τους και τα τελευταία χρόνια οι αστρονόμοι στρέφονται σε αυτή την μέθοδο.

Οι ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Durham στη Βρετανία τοποθέτησαν επτά χιλιάδες ειδικές για την περίσταση κεραίες σε 13 ευρωπαϊκές χώρες και επί έξι χρόνια συνέλεγαν ραδιοκύματα και άλλα δεδομένα καταφέρνοντας τελικά να καταγράψουν ορισμένες από τις πιο λεπτομερείς εικόνες που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα από το εσωτερικό γαλαξιών στα βάθη του Σύμπαντος. Τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτές τις εικόνες ρίχνουν νέο φως στην γέννηση άστρων, στον σχηματισμό πλανητών και στον ρόλο των μαύρων τρυπών. Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης καινούργια στοιχεία για τις διαδικασίες εξέλιξης των γαλαξιών.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

Υπάρχει νερό στη Δήμητρα αλλά είναι παγωμένο

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021

1632757266850.png


Στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος που εκτείνεται ανάμεσα στο Δία και τον Άρη βρίσκεται ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο περίπου χίλια χλμ. και χαρακτηριστικά (μάζα, βαρύτητα, τροχιά) που τον κατατάσσουν στους αποκαλούμενους πλανήτες νάνους. Ανακαλύφθηκε στην αυγή του 19ου αιώνα από τον Τζουζέπε Πιάτσι, ιδρυτή του Αστεροσκοπείου στο Παλέρμο της Ιταλίας, που αρχικά δεν αντιλήφθηκε τι ήταν αυτό που είχε εντοπίσει. Αυτό το διαστημικό σώμα ονομάστηκε Ceres, που είναι το ρωμαϊκό όνομα της θέας Δήμητρας. Νέα μελέτη κάνει λόγο για παρουσία νερού σε παγωμένη μορφή σε αυτόν τον πλανήτη νάνο.

Τo σκάφος της αποστολής Dawn της NASA το 2015 τη Δήμητρα και συνέλεξε πλήθος δεδομένων από τη Δήμητρα. Η επιστημονική ομάδα της αποστολής είχε ανακοινώσει ότι η ανάλυση των δεδομένων έδειχνε ότι κάτω από την επιφάνεια της Δήμητρας σε βάθος περίπου 40 χλμ. υπάρχουν πολλές περιοχές στις οποίες υπάρχει νερό σε υγρή μορφή. Με δεδομένο ότι η ύπαρξη νερού και μάλιστα σε υγρή μορφή συνδέεται πάντα με την πιθανή παρουσία κάποιων μορφών ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο η Δήμητρα έγινε αυτόματα ένας στόχος αναζήτησης εξωγήινης ζωής.

Ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης στις ΗΠΑ με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του νερού αλλά υποστηρίζουν ότι αυτό είναι σε παγωμένη και όχι υγρή μορφή. Τα ίχνη αυτού του παγωμένου νερού υπάρχουν σύμφωνα με τους ερευνητές σε κρατήρες στην επιφάνεια της Δήμητρας. Το παγωμένο νερό βρέθηκε εκεί μετά από την πτώση κάποιου διαστημικού βράχου στον πλανήτη νάνο η οποία προκάλεσε τη δημιουργία του κρατήρα φέρνοντας στην επιφάνεια από το εσωτερικό του διάφορα υλικά ανάμεσα τους και το παγωμένο νερό.

«Στο εσωτερικό της Δήμητρας βρίσκονται ένας φλοιός 40 χλμ. και ένας βραχώδης μανδύας. Εκεί υπάρχουν τα παγωμένα υπολείμματα ενός αρχαίου ωκεανού που βρισκόταν στο υπέδαφος της» αναφέρει ο δρ. Τομ Πέτιμαν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Σε κάθε περίπτωση η Δήμητρα αποτελεί όπως φαίνεται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κοσμικό σώμα και θα κερδίζει συχνά την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας.

https://www.naftemporiki.gr/story/1762860/yparxei-nero-sti-dimitra-alla-einai-pagomeno
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

O αστεροειδής που «λατρεύει» τον Ήλιο

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021

1632845653203.png

Στις 13 Αυγούστου αστρονόμοι στο αστεροσκοπείο Cerro Tololo Inter-American Observatory στη Χιλή ανακάλυψαν έναν άγνωστο μέχρι σήμερα αστεροειδή. Όπως όμως διαπιστώθηκε στη συνέχεια δεν πρόκειται για ένα ακόμη διαστημικό βράχο από τους αμέτρητους που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα αλλά για έναν αστεροειδή με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Ο 2021 PH27 όπως ονομάστηκε αυτός ο αστεροειδής ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο κάθε 113 μέρες. Είναι η μικρότερη χρονικά περιστροφή οποιουδήποτε αντικειμένου (αστεροειδή, κομήτη, πλανήτη, δορυφόρου) γύρω από τον Ήλιο στο ηλιακό μας σύστημα με εξαίρεση τον Ερμή που ολοκληρώνει την περιστροφή γύρω από το μητρικό μας άστρο σε 88 μέρες.

Όμως ο 2021 PH27 ακολουθεί μια περισσότερο ελλειπτική τροχιά σε σχέση με αυτή του Ερμή με αποτέλεσμα να πλησιάζει τον Ήλιο πιο κοντά από ότι ο Ερμής. Στο κοντινότερο πέρασμα του ο αστεροειδής πλησιάζει τον Ήλιο σε απόσταση 20 εκατ. χλμ. Στο πέρασμα του αυτό ο 2021 PH27 αναπτύσσει στην επιφάνεια του θερμοκρασίες 500 βαθμών Κελσίου.

Κατά το κοντινό του πέρασμα από τον Ήλιο ο αστεροειδής βιώνει σύμφωνα με τους ειδικούς τα πιο ισχυρά φαινόμενα της θεωρίας της γενικής σχετικότητας από οποιοδήποτε αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα. Όπως είναι ευνότητο όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα καταστήσουν τον 2021 PH27 σταθερό στόχο μελέτης και παρατηρήσεων από εδώ και πέρα για την επιστημονική κοινότητα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

Οι «Υδροωκεάνιοι» πλανήτες ίσως διαθέτουν εξωγήινη ζωή

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 202

1632848508116.png

Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Κέιμπριτζ υποδεικνύουν στους αστρονόμους ένα νέο στόχο αναζήτησης ζωής. Ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων, τα αναβαθμισμένα και ολοένα ισχυρότερα επίγεια τηλεσκόπια καθώς και νέες μέθοδοι παρατήρησης του Διαστήματος έχει επιτρέψει στους αστρονόμους να ξεκινήσουν τα τελευταία 20 χρόνια ένα μεγάλο… κυνήγι για τον εντοπισμό πλανητών που διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή.

Μέχρι σήμερα οι έρευνες επικεντρώνονται στην αναζήτηση πλανητών με χαρακτηριστικά κοντινά με αυτά της Γης όσον αφορά το μέγεθος και τις γεωατμοσφαιρικές συνθήκες τους. Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Κέιμπριτζ υποδεικνύουν στους αστρονόμους ένα νέο στόχο αναζήτησης ζωής.

Οι ερευνητές εργάστηκαν πάνω στην ιδέα ότι το Σύμπαν είναι γεμάτο από πλανήτες κάθε είδους και μπορεί κάποιοι από αυτούς να είναι φιλικοί στην παρουσία της ζωής χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αστρονόμοι θα πρέπει να αναζητούν και να μελετούν όταν τους εντοπίσουν πλανήτες που διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή αλλά η ατμόσφαιρα τους κυριαρχείται από υδρογόνο. Πρόκειται για τους αποκαλούμενους πλανήτες «Υδροωκεανών».

Γνωρίζουμε ότι οι πλανήτες αυτοί είναι κατά βάση ως και 2,5 φορές μεγαλύτεροι σε μέγεθος από τη Γη και διαθέτουν μεγάλους ωκεανούς κάτω από την γεμάτη από υδρογόνο ατμόσφαιρα τους. «Οι πλανήτες υδροωκεανών ανοίγουν ένα νέο μεγάλο δρόμο στην προσπάθεια αναζήτησης ζωής μακριά από τη Γη» αναφέρει ο Νικού Μαντχουσουχάν, του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ επικεφαλής της μελέτης.

Σε περίπτωση που οι ερευνητές έχουν δίκιο και οι πλανήτες αυτοί μπορούν πράγματι να υποστηρίζουν κάποιες μορφές ζωής αυτό θα αποτελέσει πολύ σημαντική εξέλιξη αφού εκτιμάται ότι ο αριθμός τους στον γαλαξία μας είναι πολύ μεγάλος.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

Περιπλανώμενες μαύρες τρύπες έχουν «παρκάρει» στα σύνορα του γαλαξία μας

Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021

1632933011615.png



Ομάδα ερευνητών με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» αναφέρουν ότι ένας ανυπολόγιστος και σε κάθε περίπτωση τεράστιος αριθμός μαύρων τρυπών ταξιδεύουν περιπλανώμενες στο Σύμπαν και κάποιες από αυτές βρίσκουν προσωρινό ή και μόνιμο καταφύγιο στις εξωτερικές περιοχές γαλαξιών. Εκεί οι περιπλανώμενες μαύρες τρύπες λειτουργώντας όπως αυτές που βρίσονται εντός των γαλαξιών συλλαμβάνουν την κοσμική ύλη ή τα διαστημικά σώματα (άστρα, πλανήτες) που βρίσκονται εντός του… βαρυτικού βεληνεκούς τους και τα εξαφανίζουν από τον συμπαντικό χάρτη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι περιπλανώμενες μαύρες είναι κατά πάσα πιθανότητα προϊόν γαλαξιακών συγκρούσεων. Όπως λένε οι κολοσσιαίας μάζας μαύρες τρύπες συνήθως καταλήγουν στο κέντρο των γαλαξιών αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι σύνθετες κοσμικές αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν σε μια σύγκρουση/συγχώνευση γαλαξιών στέλνουν αυτά τα μυστηριώδη κοσμικά τέρατα μακριά από το νέο γαλαξία που σχηματίζεται και τα υποχρεώνουν να ταξιδεύουν στο Σύμπαν.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι κάποιες από αυτές τις τρύπες πλησιάζουν κάποια στιγμή ένα γαλαξία και εγκαθίστανται στην γαλαξιακή του άλω, ένα νέφος αερίου που περιβάλλει κατά βάση τους σπειροειδείς γαλαξίες όπως ο δικό μας. Ο υπολογισμός της μάζας αυτής της άλως μπορεί σύμφωνα με τους ερευνητές να αποκαλύψει την παρουσία μαύρων τρυπών εκεί αφού η γαλαξιακή άλως έχει ανάλογα με το μέγεθος κάθε γαλαξία δεδομένη μάζα και όταν εμφανίζονται αξιοσημείωτα αυξημένα επίπεδα αυτής της μάζας η αιτία θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία εκεί μαύρων τρυπών. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι γαλαξίες με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δικού μας γαλαξία φιλοξενούν κατά μέσο δώδεκα περιπλανώμενες μαύρες τρύπες που καταπίνουν ότι υπάρχει στα σύνορα και τις εξωτερικές τους περιοχές.

https://www.naftemporiki.gr/story/1...es-exoun-parkarei-sta-sunora-tou-galaksia-mas
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

Εντοπίστηκε γαλαξίας που βιώνει το φαινόμενο «μπούμεραγκ»

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021

1633016590393.png


Ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ μελετά ένα κοσμικό φαινόμενο που εντοπίστηκε στο γαλαξία NGC 4921 με τη βοήθεια επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων. Ο γαλαξίας αυτός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 320 εκατ. ετών φωτός από εμάς. Πρόκειται για ένα σπειροειδή γαλαξία που βιώνει ένα κοσμικό φαινόμενο που οι ειδικοί έχουν ονομάσει «μπούμεραγκ».

Ο κύκλος της ζωής ενός γαλαξία αρχίζει με την γέννηση των πρώτων άστρων σε αυτόν και ολοκληρώνεται όταν πλέον δεν μπορεί να παράγει άλλα άστρα. Ένα από τα κοσμικά φαινόμενα που επιταχύνουν το τέλος της ζωής ενός γαλαξία είναι η αποκαλούμενη «απογύμνωση» του (ram pressure stripping) όπου γαλαξιακοί άνεμοι αποδεικνύονται πιο ισχυροί από τις βαρυτικές δυνάμεις του γαλαξία στον οποίο δημιουργούνται και σπρώχνουν έξω αυτόν τα μοριακά του νέφη. Τα μοριακά νέφη είναι οι τόποι γέννησης άστρων και όπως είναι ευνόητο αν τα μοριακά νέφη απομακρυνθούν από ένα γαλαξία αυτός θα οδηγηθεί στο τέλος της ζωής του.



Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις απογύμνωσης ενός γαλαξίας αναπτύσσονται κάποιες δυνάμεις οι οποίες υποχρεώνουν τα μοριακά νέφη να επιστρέψουν πίσω στο γαλαξία τους δίνοντας σε αυτούς ένα είδος… φιλιού της ζωής. Τα αέρια που έχουν εγκαταλείψει το γαλαξία τους αλλά τελικά επιστρέφουν σχηματίζουν ημικυκλικά νήματα με την όλη διεργασία να μοιάζει με ένα κοσμικό μπούμεραγκ.

«Οι αστρονόμοι ενδιαφέρονται για τη μελέτη των διεργασιών ανάπτυξης, διαβίωσης αλλά και θανάτου των γαλαξιών. Φαινόμενα όπως η απογύμνωση επιταχύνουν το φυσιολογικό κύκλο ζωής ενός γαλαξία και άρα είναι πολύ σημαντικό να τα μελετάμε και να κατανοούμε τους μηχανισμούς τους. Τα μοριακά νέφη είναι οι τόποι γέννησης νέων άστρων και έτσι η μελέτη απογύμνωσης έχει μεγάλη σπουδαιότητα» αναφέρει ο δρ. Ουίλιαμ Κράμερ, ερευνητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας τις επίγειες συστοιχίες τηλεσκοπίων ALMA και CARMA καθώς και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υψηλής ανάλυσης χάρτη του μοριακού νέφους που έφυγε από το γαλαξία NGC 4921.

«Αντί το μοριακό νέφος που εγκατέλειψε τον γαλαξία να απομακρυνθεί γρήγορα από αυτόν ένα μέρος του κινούμενο σαν μπούμεραγκ επιστρέφει πίσω στο γαλαξία. Αν ο γαλαξίας καταφέρει να συλλάβει με τις βαρυτικές του δυνάμεις το νέφος που επιστρέφει και να το επαναφέρει στο εσωτερικό του τότε θα ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία γέννησης άστρων σε αυτόν» υποστηρίζει ο Κράμερ.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

Εκθαμβωτικό αστρικό μαιευτήριο στο φωτογραφικό φακό του Hubble

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021

1633104000977.png

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια πραγματικά εκπληκτική εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από μια μεγάλη περιοχή γέννησης νέων άστρων στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου. Το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου είναι ένας νάνος ανώμαλος γαλαξίας, δορυφόρος του δικού μας Γαλαξία. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 210 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς και είναι γνωστός με τις κωδικές ονομασίες NGC 292 και PGC 3085. Τα απώτατα όριά του του δίνουν διαστάσεις 19.000 × 11.000 έτη φωτός.

Είναι ορατός με γυμνό μάτι από το νότιο ημισφαίριο της Γης και τους τροπικούς, αλλά όχι από την Ελλάδα ή την Ευρώπη, καθώς κείται πολύ νότια στον ουράνιο θόλο. To Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου εμπεριέχει μία χονδρή ράβδο με αποτέλεσμα η εξωγαλαξιακή βάση δεδομένων της NASA να τον κατατάσσει ως τύπου SB(s)m pec, δηλαδή ως «ιδιόμορφο ραβδωτό σπειροειδή».
1633104032922.png


Κάποιοι ειδικοί εικάζουν ότι ήταν κάποτε ένας μικρός ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας, του οποίου η μορφή αλλοιώθηκε από τις παλιρροϊκές βαρυτικές δυνάμεις που του ασκεί ο δικός μας γαλαξίας. Ως νεαρότερος γαλαξίας από τον δικό μας, το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε διαστρικό αέριο και μεγαλύτερο ποσοστό από νεαρούς αστέρες και από γιγάντιους κυανούς αστέρες (κυανούς γίγαντες) που ζουν πολύ λιγότερο από τον Ήλιο και εκρήγνυνται στο τέλος της ζωής τους δίνοντας τις θεαματικές εκρήξεις υπερκαινοφανών. Εξαιτίας κυρίως της κινήσεώς του σε σχέση με τον δικό μας γαλαξία το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου απομακρύνεται από τη Γη με ταχύτητα 158 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

Μοναδικός καφέ νάνος στο Γαλαξία βαφτίστηκε «Το Ατύχημα»

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021

1633109796683.png


Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες και στοιχεία για ένα πραγματικά μοναδικό καφέ νάνο τον οποίο ανακάλυψε ένας ερασιτέχνης αστρονόμος. Οι καφέ νάνοι είναι κοσμικά σώματα που θεωρούνται κάτι ανάμεσα σε πλανήτες και άστρα. Χαρακτηρίζονται ως υποαστρικά σώματα και αποτελούν στην ουσία αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «αποτυχημένα άστρα».
Σε απόσταση 50 ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται αυτός ο καφέ νάνος που έλαβε την κωδική ονομασία WISE 1534–1043. Αυτός ο καφέ νάνος κινείται με ταχύτητα περίπου 800 χιλιάδων χλμ./ώρα μεγαλύτερη από οποιοδήποτε καφέ νάνο γνωρίζουμε. Επίσης σε ορισμένα κύματα κύματος εμφανίζεται πολύ φωτεινός ενώ σε άλλα θαμπός.

Πρόκειται για ένα καφέ νάνο με χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει κανείς από τους περίπου δύο χιλιάδες καφέ νάνους που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο γαλαξία μας. Οι επιστήμονες που τον μελετούν εικάζουν μάλιστα ότι έχει ηλικία 10-13 δισ. ετών που είναι διπλάσια από αυτή που έχουν οι καφέ νάνοι που γνωρίζουμε.

Αστρονόμοι του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Caltech) που είναι ανάμεσα σε αυτούς που ασχολούνται με το μυστηριώδες κοσμικό σώμα το ονόμασαν «Το Ατύχημα». Η παρουσία του συγκεκριμένου καφέ νάνου αναθεωρεί τα κοσμολογικά μοντέλα και τις προβλέψεις των ειδικών για αυτά τα σώματα αφού όπως φαίνεται υπάρχουν πολλοί περισσότεροι στον γαλαξία μας από όσους πιστεύαμε ότι υπήρχαν. Οι νέες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 100 δισ. καφέ νάνους που κυκλοφορούν στο διαστρικό κενό του γαλαξία μας.


 

Guest 675594

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
averkina το thread σου απλα πιανει χωρο στο database του e-steki, δεν βλεπω το νοημα να κανεις share τα ποστ της ναυτεμπορικης + οι τιτλοι στα ελληνικα ειναι cringe
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.
averkina το thread σου απλα πιανει χωρο στο database του e-steki, δεν βλεπω το νοημα να κανεις share τα ποστ της ναυτεμπορικης + οι τιτλοι στα ελληνικα ειναι cringe
Προφανως δεν θα το κρινεις εσυ αυτο,ολα τα νεα,ειδησεις παντα κοπυ ειναι.[Χωρια οτι αν υπαρχει ειδηση και απο αλλου,βαζω και απο εκει.Απολα η ναυτεμπορικη εχει τις πληρεστερες ειδησεις σε αυτο τον χωρο.]

Δεν βγαζουμε ξερεις, ειδησεις απο το μυαλο μας,ουτε γραφουμε την περιληψη τους για να μην κανουμε κοπυ.
Ειδικα απο τον επιστημονικο χώρο.

Σε ολα τα θεματα ειδησεων κοπυ γινονται.
Το νοημα επισης ειναι οτι οποιος μπαινει εδω και τον ενδιαφερουν αυτα,ξερει οτι εκτος απο τα αλλα θεματα και τις ωραιες κουβεντουλες, θα βρει μαζεμενες και με χρονολογικη σειρα αυτες τις ειδησεις και τις διαβαζει ωραιοτατα,αν δεν σε πειραζει.
Το ωραιοτερο θα ηταν να συζηταμε για αυτες τις ειδησεις,αλλα προφανως το επιπεδο ολων δεν ειναι για τετοιες συζητησεις.Αν το δικο σου ειναι καλο επιπεδο,ελα να σχολιαζουμε μαζι αυτες τις ειδησεις.Μπορεις; :D
 
Τελευταία επεξεργασία:

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

Χίλιους δυνητικά απειλητικούς αστεροειδείς έχει εντοπίσει το πλανητικό ραντάρ της NASA

Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021

1633190563085.png

Με τον όρο γεωπλήσια αντικείμενα (near-earth objects - NEOs) οι επιστήμονες αναφέρουν τους αστεροειδείς και τους κομήτες οι τροχιές των οποίων τους φέρνουν κάποιες στιγμές στη διαστημική μας γειτονιά πλησιάζοντας σε κοντινή απόσταση τη Γη. Κάποιοι από αυτούς τους διαστημικούς βράχους αποτελούν δυνητικές απειλές για τον πλανήτη μας.

Σήμερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, ο πληθυσμός των γνωστών σε εμάς γεωπλήσιων αντικειμένων ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες. Χίλια από αυτά τα αντικείμενα έχει εντοπίσει το αποκαλούμενο «πλανητικό ραντάρ» της NASA. Πρόκειται για ένα σύστημα εντοπισμού γεωπλήσιων αντικειμένων που ξεκίνησε τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1960.

Το πρώτο γεωπλήσιο αντικείμενο που εντόπισε το πλανητικό ραντάρ της NASA ήταν ο αστεροειδής 1566 Icarus το 1968. Πριν από τρεις εβδομάδες ένας μικρός αστεροειδής με διάμετρο 20-30 μέτρα, ο 2021 PJ1, πλησίασε τη Γη σε απόσταση περίπου 1,7 εκατ. χλμ. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο 2021 PJ1 ήταν το χιλιοστό γεωπλήσιο αντικείμενο που εντόπισε το πλανητικό της ραντάρ.

Όμως το μικρό μέγεθος του 2021 PJ1 και το γεγονός ότι εντοπίστηκε λίγο πριν κάνει το πιο κοντινό του πέρασμα από τον πλανήτη μας δεν επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν μια οργανωμένη και λεπτομερή παρατήρηση του χρησιμοποιώντας ισχυρά και διαστημικά τηλεσκόπια και έτσι δεν έχουμε στη διάθεση μας ακόμη πολλά στοιχεία για αυτόν τον αστεροειδή…

«Αυτές οι παρατηρήσεις και εντοπισμοί βελτιώνουν τις γνώσεις μας για τα γεωπλήσια αντικείμενα και ειδικά την τροχιά τους ώστε να γνωρίζουμε ποιοι από αυτούς αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη Γη και ποιοι όχι. Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του αστεροειδή Apophis μας βοήθησαν να διαπιστώσουμε ότι για τα επόμενα 100 έτη δεν έχουμε να φοβόμαστε κάτι από αυτόν. Οι παρατηρήσεις βοηθούν επίσης στο να ανακαλύπτουμε μια σειρά από στοιχεία για τα χαρακτηριστικά αυτών των σωμάτων που μόνο αν πλησίαζε ένα εξερευνητικό σκάφος σε αυτά θα μπορούσαμε να έχουμε στη διάθεση μας» αναφέρει ο δρ. Λανς Μπένερ του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA (JPL) που μαζί με την ομάδα του παρακολουθούν τα γεωπλήσια αντικείμενα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

Το ρέκβιεμ ενός σουπερνόβα παρατηρούν οι αστρονόμοι

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021

1633281087518.png

Ένα σπάνιο και πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο περιγράφει ομάδα αστρονόμων με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy». Πριν από δέκα δισ. έτη ένα άστρο του γαλαξία MRG-M0138 αυτοκαταστράφηκε σε μια έκρηξη σουπερνόβα. Αυτή η αστρική έκρηξη εμφανίστηκε στον ουράνιο θόλο της Γης το 2016 ως τρία διαφορετικά σημεία φωτός κάθε ένα εκ των οποίων φαινόταν ότι είχε ακολουθήσει διαφορετικό «δρομολόγιο» από τα άλλα για να φτάσει μέχρι τη διαστημική μας γειτονιά.

Τα τρία σημεία φωτός είχε εντοπίσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και εξακριβώθηκε η πηγή τους. Όταν όμως οι επιστήμονες προσπάθησαν να παρατηρήσουν εκ νέου το φως της έκρηξης σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν περισσότερα στοιχεία για αυτή διαπίστωσαν ότι και τα τρία σημεία φωτός είχαν εξαφανιστεί.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ ασχολήθηκε με το μυστηριώδες σουπερνόβα και όπως αναφέρουν το φως της έκρηξης θα επιστρέψει στον ουράνιο θόλο. Οι ερευνητές ονόμασαν την έκρηξη «SN Requiem» και υπολόγισαν ότι το φως της έκρηξης θα κάνει την εμφάνιση του κάποια στιγμή στο χρονικό διάστημα 2035-2040 με πιθανότερο έτος εμφάνισης το 2037.

Ο εντοπισμός και η μελέτη του φωτός του σουπερνόβα όταν αυτό επανεμφανισθεί θα βοηθήσει με βάση και τις προηγούμενες παρατηρήσεις που έχουν γίνει σε αυτό στον επανακαθορισμό της αποκαλούμενης «σταθεράς Χαμπλ», της παραμέτρου που περιγράφει τον ρυθμό διαστολής του Σύμπαντος.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

Γιατι καλε; Νεοτατοι ειναι!:baby:

Οι γαλαξίες αρχίζουν να «αυτοκτονούν» όταν γίνονται μεσήλικες

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

1633367077719.png

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία οι γαλαξίες κάποια στιγμή της ζωής τους βιώνουν ένα είδος «κρίσης μέσης ηλικίας» και αρχίζουν να εκτοξεύουν από το εσωτερικό τους στο διαγαλαξιακό κενό τα αέρια που αποτελούν τα βασικά υλικά δημιουργίας νέων άστρων. Έτσι δεν υπάρχει παραγωγή νέων άστρων και τα υπάρχοντα άστρα ενός γαλαξία που περνάει την κρίση μέσης ηλικίας γερνάνε και μαζί τους γερνάει και ο γαλαξίας. Πρόκειται για μια κοσμική διεργασία που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και γνωρίζουμε ελάχιστα στοιχεία για αυτή.

Ερευνητές του παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Άμπου Ντάμπι αποφάσισαν να διαπιστώσουν αν σε αυτό το φαινόμενο παίζουν κάποιο ρόλο οι συνήθως υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο των γαλαξιών. Θέλησαν να εξετάσουν αν η δραστηριότητα μιας τέτοιας μαύρης τρύπας βοηθά στην απομάκρυνση από το γαλαξία των πολύτιμων για τη γέννηση άστρων αερίων.

«Η σχέση που μπορεί να υπάρχει στην εκτόξευση των αερίων ανάμεσα σε ένα γαλαξία και μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα δεν έχει γίνει αντικείμενο διερεύνησης και κατανόησης» αναφέρει η αστροφυσικός Αίσα Αλ Γιαζέντι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στον γαλαξία MaNGA 1-166919. Στο κέντρο του γαλαξία υπάρχει μια τεράστια μαύρη τρύπα στην οποία έχουν σχηματιστεί δύο πίδακες κοσμικής ύλης. Με άρθρο τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι δύο πίδακες εκτοξεύουν ανάμεσα στα άλλα αέρια του γαλαξία έξω από αυτόν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εκτόξευση αυτών των αερίων έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές του γαλαξία να επιταχύνεται η δημιουργία νέων άστρων ενώ σε άλλες η αστρική παραγωγή να σταματά.

Η συνέχιση των παρατηρήσεων στο συγκεκριμένο γαλαξία θα αποκαλύψει το μέλλον που τον περιμένει ενώ επίσης θα αναδειχθούν και στοιχεία για το μέλλον του δικού μας γαλαξία καθώς και τους γειτονικού Γαλαξία της Ανδρομέδας οι οποίοι εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν ήδη κρίση μέσης ηλικίας.

 

Guest 675594

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Averkina σοβαρα αυτο ειναι δημοσιογραφια; Δεν αναφερεται πουθενα το original paper, ουτε το αρθρο που εκανε translate copy paste.

The Impact of Low-luminosity AGNs on Their Host Galaxies: A Radio and Optical Investigation of the Kiloparsec-scale Outflow in MaNGA 1-166919​

Με καποιον τροπο απο αυτην την ερευνα κατεληξε στον τιτλο "οι γαλαξιες αυτοκτονουν οταν γινονται μεσηλικες".
:russian_roulette:
Οχι ο Ελληνας δημοσιογραφος, αυτος οπως ειπα copy paste εκανε.
Απλα σταματα να ανεβαζεις απο τη ναυτεμπορικη, προτιμω το αρθρο που σχολιαζω να μην ειναι προιον λογοκλοπης με clickbait τιτλο.




 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

Ο Άρης ήταν καταδικασμένος εκ γενετής να μην είναι κατοικήσιμος

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

1633448646455.png

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί επί μακρόν να συμπληρώσει το παζλ της γεωατμοσφαιρικής εξέλιξης του Άρη ώστε να διαπιστωθεί πως κατέληξε στον ερημικό και με ακραίες εντελώς αφιλόξενες για τη ζωή συνθήκες κόσμο. Έχει διαπιστωθεί ότι στο μακρινό παρελθόν ο Κόκκινος Πλανήτη διέθετε στην επιφάνεια του νερό σε υγρή μορφή αλλά και ατμόσφαιρα γεγονός που κάνει τους ειδικούς να εκτιμούν ότι υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κάποιων μορφών ζωής εκεί έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σταλεί αρκετοί ρομποτικοί εξερευνητές στον Άρη που αναζητούν ανάμεσα στα άλλα τα ίχνη αυτών των μορφών ζωής χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες για το πώς εξαφανίστηκε το νερό και η ατμόσφαιρα του Άρη καταγράφοντας διάφορα γεγονότα που συνέβησαν στον ίδιο τον πλανήτη καθώς και κοσμικά φαινόμενα που τον επηρέασαν αρνητικά.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων με δημοσίευση της στην επιθεώρηση της αμερικανικής ακαδημίας επιστημών «PNAS» ρίχνει στο τραπέζι μια νέα θεωρία θέτοντας το ζήτημα σε μια διαφορετική βάση. Όπως αναφέρουν ο Άρης ήταν εξ αρχής καταδικασμένος να μην μπορεί να υποστηρίξει τη μόνιμη παρουσία του νερού στην επιφάνεια του και άρα ήταν καταδικασμένος να μην μπορεί να επιβιώσει οτιδήποτε στην επιφάνεια του.

«Η μοίρα του Άρη ήταν προδιαγεγραμμένη από την πρώτη στιγμή. Όπως φαίνεται υπάρχει κάποιο όριο στο μέγεθος που πρέπει να έχει ένας βραχώδης πλανήτης για να μπορεί να συγκρατήσει τις απαραίτητες ποσότητες νερού ώστε να επιτραπεί η παρουσία τεκτονικών πλακών και να αποκτήσει συνθήκες που να τον καθιστούν κατοικήσιμο» αναφέρει ο Κουν Βανγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το μέγεθος του Άρη είναι μικρότερο από αυτό που επιτρέπει την ανάπτυξη βιώσιμων συνθηκών. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι υπάρχει πιθανότατα ένα ιδανικό μέγεθος που επιτρέπει σε ένα πλανήτη να είναι κατοικήσιμος αφού όχι μόνο η απουσία του νερού αλλά και η υπερβολικά μεγάλη του παρουσία αποτελεί αρνητικό παράγοντα.

Με απλά λόγια οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχει ένα ιδανικό μέγεθος που επιτρέπει σε ένα πλανήτη να είναι κατοικήσιμος και φιλικός στη ζωή. Όπως υποστηρίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους ανοίγει νέους δρόμους στην αναζήτηση κατοικήσιμων πλανητών αφού οι επιστήμονες θα ξέρουν σε ποιους πλανήτες θα πρέπει να στοχεύσουν για παρατηρήσεις. Αν η θεωρία αυτή επιβεβαιωθεί τότε θα ενισχυθούν οι απόψεις ότι η Γη είναι ένας σπάνιος και προνομιακός κόσμος στο Σύμπαν.


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,319 μηνύματα.

H NASA εντόπισε έξι «νεκρούς» γαλαξίες

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021
1633536998141.png

Οι γαλαξίες ακολουθούν λίγο πολύ τον κύκλο ζωής που γνωρίζουμε στη φύση. Όσο είναι νέοι είναι πολύ δραστήριοι και ενεργητικοί κάτι που μεταφράζεται σε μαζική παραγωγή νέων άστρων. Καθώς οι γαλαξίες ενηλικιώνονται ο ρυθμός παραγωγής νέων άστρων μειώνεται και κάποια στιγμή σταματούν να παράγουν άστρα περνώντας στο στάδιο της απόλυτης ηρεμίας και ησυχίας με τους επιστήμονες να καταγράφουν ένα γαλαξία που δεν παράγει πλέον άστρα ως ένα γαλαξία που έχει πλέον… αποβιώσει.

Mε ανακοίνωση της η NASA έκανε γνωστό ότι ερευνητική ομάδα με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και της επίγειας συστοιχίας τηλεσκοπίων ALMA στη Χιλή εντόπισε έξι «νεκρούς» γαλαξίες. Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» είναι πολύ σημαντική για αρκετούς λόγους. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται ταυτόχρονα τόσοι γαλαξίες που δεν παράγουν πλέον άστρα. Πρόκειται για τους γαλαξίες MRG-M1341, MRG-M0138, MRG-M2129, MRG-M0150, MRG-M0454 and MRG-M1423 οι οποίοι βρίσκονται στα βάθη του Σύμπαντος.

Η δεύτερη και ίσως πιο ενδιαφέρουσα ανακάλυψη είναι ότι οι γαλαξίες αυτοί σταμάτησαν να παράγουν άστρα όταν ήταν ακόμη σε αρκετά νεαρή ηλικία. Οι έξι γαλαξίες δημιουργήθηκαν λίγο μετά τη γέννηση του Σύμπαντος η οποία τοποθετείται πριν από περίπου 13,8 δισ. έτη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι έξι γαλαξίες σταμάτησαν να παράγουν άστρα όταν το Σύμπαν είχε ηλικία τριών δισ. ετών εποχή που σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία ήταν αυτή με τη μεγαλύτερη παραγωγή άστρων στο Σύμπαν σε αυτά τα περίπου 14 δισ. έτη της ύπαρξης του. Έτσι η διακοπή παραγωγής άστρων σε νεαρής ηλικίας γαλαξίες στην πιο παραγωγική φάση του Σύμπαντος αποτελεί σίγουρα ένα κοσμολογικό μυστήριο που ζητά απαντήσεις.

Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα η οποία πρέπει να βρει απαντήσεις στο τι συνέβη και το νήμα της ζωής αυτών των γαλαξιών κόπηκε απότομα τόσο νωρίς. Η δράση μιας γιγάντιας μαύρης τρύπας στο κέντρο των γαλαξιών θα μπορούσε θεωρητικά να καταστρέψει τα αέρια του γαλαξία που είναι απαραίτητα για τη γέννηση άστρων. Αν κάτι τέτοιο συνέβη οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ίχνη αυτής της παρέμβασης θα μπορούν να εντοπιστούν σε επόμενες παρατηρήσεις σε αυτούς τους γαλαξίες.

Μια δεύτερη πιθανότητα είναι τα αέρια αυτά να… εξορίστηκαν για κάποιο λόγο από τους γαλαξίες. Μια ακόμη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι γαλαξίες αυτοί απλά ξόδεψαν όλα τα αποθέματα αερίων που συνδέονται με την γέννηση άστρων πολύ γρήγορα.Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα νέας γενιάς διαστημικά τηλεσκόπια που θα τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα 15 χρόνια θα μπορέσουν να εντοπίσουν τα στοιχεία που θα δώσουν λύση σε αυτό το κοσμικό μυστήριο.
https://www.naftemporiki.gr/story/1780752/h-nasa-entopise-eksi-nekrous-galaksies
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top