Διαστημικά νέα

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Σπάνια μαύρη τρύπα εντοπίστηκε στο γαλαξία της Ανδρομέδας

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 15:20

1643565075383.png


Όταν σε μια οικογένεια ζώων ανακαλύπτεται κάποιο άγνωστο μέχρι τώρα είδος οι ειδικοί αναφέρουν το νέο είδος ως ένα «χαμένο κρίκο» στο δέντρο της εξέλιξης αυτών των ζώων. Μια σειρά από δεδομένα οδήγησαν πρόσφατα τους επιστήμονες στη διαπίστωση ότι υπάρχει ένα άγνωστο είδος μαύρης τρύπας το οποίο χαρακτηρίζεται ως «χαμένος κρίκος» σε αυτά τα μυστηριώδη κοσμικά σώματα.

Ονομάστηκαν «ενδιάμεσες» μαύρες τρύπες αφού σύμφωνα με την θεωρία η μάζα τους είναι πολύ μικρότερη από αυτές στα κέντρα των γαλαξιών αλλά μεγαλύτερη από τη μάζα των μαύρων τρυπών που σχηματίζονται μετά από αστρικές εκρήξεις σουπερνόβα. Μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ότι αυτές οι ενδιάμεσες μαύρες τρύπες αποτελούν το πρώιμο στάδιο μιας μελλοντικής υπερμεγέθους μαύρης τρύπας με μάζα εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» ερευνητές στις ΗΠΑ παρουσιάζουν την ανακάλυψη τους. Μελετώντας δεδομένα του τηλεσκοπίου Gemini North στη Χαβάη οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο αστρικό σμήνος B023-G078 που βρίσκεται στο γαλαξία της Ανδρομέδας υπάρχει μια μαύρη τρύπα με μάζα 100 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπολόγισαν την μάζα της μαύρης τρύπας μελετώντας την κίνηση της κοσμικής ύλης (σκόνη, αέρια) γύρω από αυτή. «Η ανακάλυψη αυτής της μαύρης τρύπας συμπληρώνει το κενό ανάμεσα στις πολύ μικρές και τις πολύ μεγάλες μαύρες τρύπες. Πιστεύαμε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους μαύρες τρύπες αλλά δεν είχαμε κάποια απόδειξη της ύπαρξης τους. Νομίζω ότι καταφέραμε επιτέλους να εντοπίσουμε μια από αυτές. Πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση μαύρης τρύπας.» αναφέρει ο Ανίλ Σεθ, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί όπως είναι ευνόητο θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία και την κατανόηση του Σύμπαντος γενικότερα.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Μοναδικό γαλαξιακό «βαλς» φωτογράφισε το Hubble

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 10:22

1643652735800.png

Μια ακόμη εντυπωσιακή σκηνή από το Σύμπαν κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που εδώ και τρεις δεκαετίες προσφέρει στην ανθρωπότητα μοναδικές εικόνες του Κόσμου στον οποίο υπάρχουμε. Σε απόσταση 425 εκατ. έτη φωτός από εμάς βρίσκονται τρεις γαλαξίες οι οποίοι βρίσκονται τόσο κοντά ο ένας με τον άλλο με αποτέλεσμα οι βαρυτικές τους δυνάμεις να τους έχουν εγκλωβίσει σε ένα αιώνιο «χορό». Οι αλληλεπιδράσεις των βαρυτικών δυνάμεων των τριών γαλαξιών προκαλούν μια σειρά από εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα κοσμικά φαινόμενα. Κάποιες φορές οι γαλαξίες πλησιάζουν τόσο κοντά ο ένας στον άλλο με αποτέλεσμα το σχήμα τους να μεταβάλλεται.

«Στην εικόνα που κατέγραψε το Hubble οι δύο γαλαξίες που βρίσκονται πάνω δεξιά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους προκαλώντας διάφορα φαινόμενα που αποτυπώνονται στις μακριές ουρές αερίων και άστρων. Μοιάζει σαν o τρίτος γαλαξίας κάτω αριστερά να έσπρωξε τους άλλους δύο γαλαξίες με αποτέλεσμα να συγκρουστούν μεταξύ τους με μεγάλη ταχύτητα. Στη πραγματικότητα οι αλληλεπιδράσεις που παρατηρούμε στην εικόνα ανάμεσα στους δύο γαλαξίες εξελίσσονται σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου και δεν φαίνεται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει μετωπική σύγκρουση. Ο τρίτος γαλαξίας μοιάζει αμέτοχος σε όσα συμβαίνουν αλλά είναι τόσο κοντά στους άλλους δύο που πιθανώς να συμμετέχει και αυτός με κάποιο τρόπο» αναφέρει σε ανακοίνωση της η επιστημονική ομάδα που ελέγχει το διαστημικό τηλεσκόπιο στην οποία το σχήμα που έχει πάρει ο μεσαίος γαλαξίας θύμισε το θρυλικό διαστημόπλοιο «USS Enterprise» από το Star Trek.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Εξωπλανήτης με ατμόσφαιρα παρόμοια με αυτή της Γης

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022

1643736101236.png

Σε απόσταση 322 ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται ο εξωπλανήτης WASP-189b. Πρόκειται για ένα γίγαντα αερίου που εντοπίστηκε πριν από τέσσερα έτη και βρίσκεται σε τροχιά πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο. Ο εξωπλανήτης είναι είκοσι φορές πιο κοντά στο άστρο του από ότι η Γη στον Ήλιο. Ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο σε περίπου 70 ώρες.

Ερευνητική ομάδα μελέτησε τον WASP-189b και διαπίστωσε ότι διαθέτει ένα ατμοσφαιρικό σύστημα παρόμοιο με αυτό της Γης. «Στο παρελθόν οι αστρονόμοι πίστευαν ότι οι ατμόσφαιρες των εξωπλανητών αποτελούνται από ένα ενιαίο στρώμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι ακόμη και οι ατμόσφαιρες γιγάντων αερίου που δέχονται πολύ έντονη ακτινοβολία μπορούν να διαθέτουν σύνθετες ατμόσφαιρες» αναφέρει σε δήλωση του ο Γενς Χοιτζμέικερς, αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο Lund στη Σουηδία εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από χημικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη τα οποία μάλιστα κινούνται με διάφορους τρόπους εξαιτίας ανέμων δημιουργώντας έτσι ατμοσφαιρικές διεργασίες που προσομοιάζουν με αυτές του πλανήτη μας όπως τον σχηματισμό διαφόρων ειδών στρωμάτων. Ανάμεσα στα χημικά στοιχεία που εντόπισαν οι ερευνητές που προκαλούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το οξείδιο τιτανίου το οποίο οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να απορροφά μικρού κύματος φως κάτι που κάνει το στρώμα του όζοντος στη Γη. H έρευνα έδειξε επίσης ότι οι υδρατμοί στον WASP-189b επηρεάζονται και συμπεριφέρονται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν στη γήινη ατμόσφαιρα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Εντοπίστηκε αστεροειδής «σύντροφος» της Γης (βίντεο)

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022

1643822557405.png

Οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν ότι η Γη συνοδεύεται από έναν δεύτερο Τρωικό αστεροειδή, μεγαλύτερο από τον πρώτο που είχε ανακαλυφθεί το 2010. Οι πρώτες ενδείξεις για έναν δεύτερο σύντροφο του πλανήτη μας είχαν βρεθεί τον Δεκέμβριο του 2020 και τώρα υπήρξε η επιβεβαίωση ότι όντως ένας ακόμη μεγαλύτερος αστεροειδής κινείται μαζί με τη Γη.

Οι Τρωικοί αστεροειδείς κινούνται πέριξ του Ήλιου αλλά μοιράζονται την ίδια τροχιά με έναν πλανήτη. Έχουν βρεθεί πολλοί τέτοιοι αστεροειδείς γύρω από διάφορους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Για παράδειγμα, ο Δίας έχει πάνω από 5.000, τους οποίους θα επισκεφτεί η νέα αποστολή Lucy της NASA που εκτοξεύθηκε πρόσφατα. Τώρα γίνεται αντιληπτό ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει, επίσης, στην περίπτωση του δικού μας πλανήτη, ο οποίος έχει βρεθεί να διαθέτει δύο τέτοιους συντρόφους, μέχρι στιγμής.

Ο πρώτος ήταν ο «2010 TK» με διάμετρο 400 μέτρα και ο δεύτερος είναι ο «2020 XL5» με διάμετρο περίπου 1,2 χιλιόμετρα, δηλαδή έχει τριπλάσιο μέγεθος. Και οι δύο έχουν βρεθεί στο λεγόμενο σημείο Λαγκράνζ L4 μεταξύ Ήλιου και Γης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόνι Σαντάνα-Ρος των πανεπιστημίων του Αλικάντε και της Βαρκελώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Communications», εκτιμούν ότι στο μέλλον μπορεί να βρεθούν και άλλοι Τρωικοί αστεροειδείς να συνοδεύουν τη Γη.

Η αρχική ανακάλυψη του «2020 XL5», ο οποίος είναι σκουρόχρωμος και πλούσιος σε ποσότητα άνθρακα, έγινε με το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 της Χαβάης και η επιβεβαίωση με τα τηλεσκόπια SOAR στη Χιλή και Lowell στην Αριζόνα. Οι υπολογισμοί των επιστημόνων δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος Τρωικός αστεροειδής «2020 XL5"»θα συνεχίσει να συντροφεύει τη Γη για τουλάχιστον 4.000 χρόνια ακόμη, αλλά σταδιακά θα διαταραχθεί βαρυτικά η τροχιά του και κάποια στιγμή θα «δραπετεύσει» στο διάστημα εγκαταλείποντας την παρέα της Γης.

Οι επιστήμονες θέλουν -εν τω μεταξύ- να μελετήσουν τους γήινους Τρωικούς αστεροειδείς επειδή αποτελούνται από αρχέγονα υλικά που ανάγονται στην πρώιμη εποχή γέννησης του ηλιακού συστήματός μας και άρα πιθανώς περιέχουν τμήματα των υλικών που σχημάτισαν την ίδια τη Γη. «Αν μπορέσουμε να ανακαλύψουμε περισσότερους Τρωικούς αστεροειδείς και αν μερικοί από αυτούς έχουν πιο "βολικές" τροχιές, πιθανώς θα είναι φθηνότερο να φτάσουμε σε αυτούς παρά στη Σελήνη. Συνεπώς θα μπορούσαν να γίνουν ιδανικές βάσεις για μία προωθημένη εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος ή ακόμη και πηγή πρώτων υλών», δήλωσε ο αστρονόμος Σέζαρ Μπρισένο του αστεροσκοπείου Cerro Tololo Inter-American Observatory στη Χιλή.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Εκπληκτικός κοσμικός «κεραυνός»

Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022

1644253309556.png


Ενα σπάνιο αλλά εξαιρετικά εντυπωσιακό όσο και ενδιαφέρον επιστημονικά κοσμικό φαινόμενο κατέγραψαν τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Chandra με την NASA να δίνει στη δημοσιότητα μια εκπληκτική του φαινομένου. Σε απόσταση 650 ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται το R Aquarii, ένα αστρικό δίδυμο που αποτελείται από ένα ερυθρό νάνο και ένα λευκό νάνο. Οι ερυθροί νάνοι αποτελούν το πιο κοινό τύπο άστρων του Σύμπαντος. Εχουν μικρότερη μάζα και διάμετρο από τον Ήλιο καθώς και μικρότερη επιφανειακή θερμοκρασία. Οι λευκοί νάνοι είναι ένα αστρικό πτώμα, ένα άστρο που έχει εξαντλήσει τα πυρηνικά του καύσιμα και θεωρείται πλέον «νεκρό».

Τα δύο άστρα του R Aquarii βρίσκονται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο και κατά την διαδικασία αυτή ο λευκός νάνος αποσπά ύλη από τον σύντροφο του. Κάθε φορά που συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα αυτής της... κλεμμένης ύλης στην επιφάνεια του λευκού νάνου προκαλείται μια έκρηξη που εκτοξεύει ενέργεια στο Διάστημα δημιουργώντας εντυπωσιακά οπτικά φαινόμενα όπως το εικονιζόμενο που μοιάζει με την εικόνα ενός κεραυνού που διαπερνά ένα ηφαιστειακό νέφος

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Για πρώτη φορά μελετήθηκε μοναχική μίνι μαύρη τρύπα

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022

1644344836028.png

Μπορεί οι συνήθως υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται κατά βάση στο κέντρο των γαλαξιών να κερδίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας όμως οι γαλαξίες είναι γεμάτοι από διαφόρων ειδών μαύρες τρύπες. Μάλιστα οι πιο μικρές μαύρες τρύπες που έχουν μάζα παρόμοια ή κοντινή με την μάζα του Ήλιου αφθονούν στο Σύμπαν. «Είναι πιθανό να υπάρχουν στον γαλαξία μας περί τις 100 εκατ. μαύρες τρύπες με μάζα παρόμοια με αυτή του Ήλιου» αναφέρει ο Καιλάς Σαχού, αστροφυσικός στο Space Telescope Science Institute στη Βαλτιμόρη.

Μέχρι σήμερα τέτοιου είδους μικρές μαύρες τρύπες έχουν εντοπιστεί σε δυαδικά συστήματα, σε συστήματα που αποτελούνται από δύο άστρα συνήθως άστρα νετρονίων. Όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των μικρών μαύρων τρυπών βρίσκονται απομονωμένες σε κάποιο σημείο του Διαστήματος. Το μικρό τους μέγεθος και η απομόνωση τους καθιστούσε μέχρι σήμερα αδύνατο τον εντοπισμό τους. Όμως ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Καιλάς Σαχού εντόπισε μια τέτοια μικρή απομονωμένη μαύρη τρύπα την οποία κατάφερε μάλιστα να μελετήσει και να αποκαλύψει στοιχεία για αυτή όπως την μάζα της.

Οι ερευνητές εντόπισαν την μαύρη τρύπα με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Η μαύρη τρύπα βρίσκεται σε απόσταση 5,150 ετών φωτός από τη Γη προς την κατεύθυνση του σμήνους άστρων που περιβάλει το κέντρο του γαλαξία μας. Η ανακάλυψη αυτής της μαύρης τρύπας θα επιτρέψει τώρα στους επιστήμονες να κάνουν μελέτες σε αυτή σχετικές με τις βαρυτικές της δυνάμεις και το πώς αυτές επηρεάζουν τον χωροχρόνο όπως και άλλα κοσμικά φαινόμενα.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Ελα τα καλα τα νεα τωρα που γυριζειιιιιιιιιιιιι....

Πλανήτης υποψήφιος για ζωή βρίσκεται δίπλα σε νεκρό άστρο

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022
1644859813032.png

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Royal Astronomical Society» ομάδα ερευνητών αναφέρει την ύπαρξη ενός πλανήτη που αν και βρίσκεται σε ένα σύστημα το άστρο του οποίου είναι πλέον νεκρό διαθέτει (δυνητικά) συνθήκες φιλόξενες στη παρουσία της ζωής.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 117 ετών φωτός από εμάς και είναι πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο, σχεδόν 60 φορές πιο κοντά από ότι η Γη στον Ήλιο. Όμως το άστρο είναι ένας λευκός νάνος. Με τον όρο λευκός νάνος χαρακτηρίζεται το υπόλειμμα του πυρήνα ενός άστρου μικρής ή μεσαίας μάζας που απομένει μετά τον θάνατο του αυτού του άστρου. Ο πλανήτης βρίσκεται στην αποκαλούμενη κατοικήσιμη ζώνη δηλαδή απόσταση από το άστρο του όπου οι συνθήκες και ειδικότερα οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια τους είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, παράγοντας που θεωρείται κρίσιμος για την παρουσία της ζωής.

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα διαστημικό σώμα στην κατοικήσιμη ζώνη ενός λευκού νάνου. Για αυτό και υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε ένα κόσμο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον λευκό νάνο» αναφέρει ο Τζέι Φαρίχι, του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου. Ο εντοπισμός του πλανήτη έγινε με έμμεσες παρατηρήσεις και πρέπει τώρα να γίνουν νέες έρευνες εκεί για να πιστοποιηθεί η ύπαρξη του και να αποτελέσει γεγονός η ανακάλυψη για πρώτη φορά κάποιου πλανήτη όχι μόνο φιλικού στη ζωή αλλά γενικότερα εκεί που υπάρχει ένας λευκός νάνος.

«Στην αστρονομία όταν εντοπίζουμε μια κοσμική δομή αυτό σημαίνει συνήθως ότι υπάρχουν πολλές ακόμη στο Σύμπαν» αναφέρει ο Φαρίχι διατυπώνοντας έτσι την άποψη ότι θα είναι περισσότερο κοινή από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα ή ύπαρξη πλανητικών συστημάτων γύρω από ένα λευκό νάνο.
https://www.naftemporiki.gr/story/1832177/planitis-upopsifios-gia-zoi-brisketai-dipla-se-nekro-astro
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Το νεότερο σουπερνόβα η παρθενική εικόνα της αποστολής IXPE

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 09:53
1645028248712.png


Αυτή είναι μια από τις εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος IXPE από την Κασσιοπή Α.


Τον περασμένο Δεκέμβριο η NASA αύξησε το στόλο των διαστημικών παρατηρητηρίων με ένα δορυφόρο που ενσωματώνει τρία τηλεσκόπια τα οποία παρατηρούν στο φάσμα των ακτινών Χ. Βασικό αντικείμενο της αποστολής IXPE είναι παρατηρήσεις για τα δύο πιο δυναμικά και μυστηριώδη κοσμικά αντικείμενα, τις μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίου.

Οι επιτελείς της αποστολής επέλεξαν την νεότερη έκρηξη σουπερνόβα που γνωρίζουμε στον γαλαξία μας για να πραγματοποιήσει ο δορυφόρος την πρώτη του παρατήρηση. Πριν από 340 χρόνια, ένα άστρο μεγάλης μάζας ανατινάχθηκε σε απόσταση έντεκα χιλιάδων ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό της Κασσιόπης. Ο υπερκαινοφανής αστέρας ονομάστηκε Κασσιόπη Α και αυτό που υπάρχει στην θέση του άστρου που καταστράφηκε βίαια είναι ένα άστρο νετρονίου και ένα κέλυφος υλικών που εκτοξεύεται στο Διάστημα μετά την έκρηξη. Ο δορυφόρος κατέγραψε εικόνες και δεδομένα από την Κασσιόπη Α που ααποτελεί μόνιμο στόχο παρατήρησης των αστρονόμων και θεωρείται ένα είναι ένα από τα πιο μελετημένα αντικείμενα στον γαλαξία μας.

Σε κάθε παρατήρηση οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέα στοιχεία που φωτίζουν όχι μόνο την ιστορία του άστρου που καταστράφηκε αλλά το τι συνέβη μετά την έκρηξη και το τι συνεχίζει να συμβαίνει εκεί. Παράλληλα κάθε νέο στοιχείο στη Κασσιόπη Α βοηθά τους επιστήμονες να συμπληρώσουν το παζλ για το πότε και πώς εκρήγνυνται τα μεγάλα, γερασμένα άστρα.

Οι εκρήξεις αυτές πιστεύεται ότι σκόρπισαν στο Διάστημα βαριά στοιχεία του περιοδικού πίνακα, από το οξυγόνο μέχρι το ουράνιο, παράγονται από θερμοπυρηνικές αντιδράσεις στους πυρήνες των άστρων. Ανάμεσα τους είναι και στοιχεία όπως το οξυγόνο και ο άνθρακας που αποτέλεσαν δομικά υλικά για την παρουσία της ζωής στην Γη και δεδομένης της αφθονίας τους στο Σύμπαν ίσως έχουν συμβάλει στην εμφάνιση της ζωής και σε άλλους κόσμους.

https://www.naftemporiki.gr/story/1...ernoba-i-partheniki-eikona-tis-apostolis-ixpe
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Ιδού η κοντινότερη «νέα Γη»

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 09:02

1645121678124.png

Τον περασμένο Απρίλιο ανακαλύφθηκε ένας ακόμη εξωπλανήτης ο οποίος συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας επειδή είναι ο πιο κοντινός στη Γη σε μέγεθος και εκτιμώμενη θερμοκρασία. Πρόκειται για τον Kepler-1649c που βρίσκεται σε απόσταση 300 ετών φωτός από εμάς.

Ο νέος αυτός κόσμος έχει μέγεθος 1,06 φορές αυτό της Γης και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα κόκκινο νάνο. Επίσης, η ποσότητα του φωτός που δέχεται από το άστρο του είναι το 75% αυτής που δέχεται η Γη από τον Ήλιο, κάτι που σημαίνει ότι η θερμοκρασία του εξωπλανήτη μπορεί να είναι παρόμοια με αυτήν του πλανήτη μας. Ωστόσο, αντίθετα με τη Γη, είναι σε τροχιά γύρω από έναν κόκκινο νάνο τον πιο κοινό τύπο άστρων στον γαλαξία μας.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα του Kepler-1649c, μια καλλιτεχνική απεικόνιση του περιβάλλοντος στο οποίο θα βρεθούν οι αστροναύτες που μπορεί να τον επισκεφτούν στο απώτερο μέλλον για να διαπιστώσουν αν μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν εκεί.

Οι βραχώδεις πλανήτες σε τροχιά γύρω από κόκκινους νάνους παρουσιάζουν αυξημένο αστροβιολογικό ενδιαφέρον. Ωστόσο οι αστροβιολόγοι θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες για τον πλανήτη προκειμένου να αξιολογήσουν εάν είναι όντως κατάλληλος για ύπαρξη ζωής όπως την ξέρουμε- παρόλα αυτά, με βάση αυτά που ξέρουμε ήδη, ο Kepler-1649c παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για επιστήμονες που ψάχνουν κατοικήσιμους κόσμους.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Ανακαλύφθηκε ο Αλκυονέας, ο μεγαλύτερος ραδιογαλαξίας του Σύμπαντος

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022
1645207931271.png

Οι ραδιογαλαξίες είναι γιγάντιοι γαλαξίες με εντυπωσιακούς πίδακες να ξεπηδούν από το κέντρο τους

Οι ραδιογαλαξίες αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά όσο και σπάνια είδη γαλαξιών. Πρόκειται για κολοσσιαίων διαστάσεων γαλαξίες που στο κέντρο τους βρίσκονται τεράστιες μαύρες τρύπες που από τη μια πλευρά «καταπίνουν» συνεχώς την κοσμική ύλη που βρίσκεται στο διαστημικό της περίγυρο ενώ παράλληλα εκτοξεύουν πίδακες υψηλής ενέργειας οι οποίοι υποχρεώνουν φορτισμένα σωματίδια να κινούνται με ταχύτητες που ακουμπούν αυτές του φωτός. Η ύλη που εκτοξεύεται από αυτούς τους πίδακες πιστεύεται ότι μπορεί να αποτελέσουν τους «σπόρους» εκκίνησης διεργασιών γέννησης νέων άστρων.

Ραδιογαλαξίες εντοπίζονται στα βάθη του Σύμπαντος κάτι που σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν στο πρώιμο Σύμπαν γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες αφού το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά τους δεν είναι συμβατά με τις συνθήκες που επικρατούσαν την πρώτη περίοδο ύπαρξης του Κόσμου.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία παρουσιάζει την ανακάλυψη του μεγαλύτερου σε μέγεθος ραδιογαλαξία που γνωρίζουμε. Πρόκειται για ένα ραδιογαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση τριών δισ. ετών φωτός από την Γη. Ο γαλαξίας έχει έκταση τουλάχιστον 16 εκατ. ετών φωτός και είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερος από τον δικό μας γαλαξία.

Οι ερευνητές ονόμασαν τον γαλαξία Αλκυονέα, του Γίγαντα που σύμφωνα με την Βιβλιοθήκη του Απολλοδώρου ήταν υιός του Ουρανού. Οι ερευνητές εντόπισαν δύο πίδακες να ξεπηδούν από την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία η μελέτη των οποίων τους βοήθησε να διαπιστώσουν το μέγεθος και άλλα χαρακτηριστικά του.


Θα δημοσιεύσουν τα ευρήματα τους σε επερχόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Astronomy & Astrophysics».

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Γιγάντια έκρηξη στον Ήλιο μήκους εκατομμυρίων χιλιομέτρων (βίντεο)

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 09:35

1645292391727.png

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι το ηλιακό παρατηρητήριο Solar Orbiter «είδε» τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ηλιακή «προεξοχή, η οποία εκτοξεύθηκε σε απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων στο Διάστημα. Οι ηλιακές προεξοχές (solar prominences) είναι τεράστιες δομές γραμμών μαγνητικού πεδίου, που συγκρατούν πυκνές συγκεντρώσεις ηλιακού πλάσματος αιωρούμενες πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου και οι οποίες συχνά σχετίζονται με τις εκρήξεις στεμματικής μάζας.

Η συγκεκριμένη έκρηξη, που συνέβη στις 15 Φεβρουαρίου, ευτυχώς δεν είχε ως στόχο τη Γη (αλλιώς θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα), αλλά «ταξιδεύει» μακριά από τον πλανήτη μα», καθώς προκλήθηκε στην πλευρά του Ήλιου που δεν «κοιτάζει» τη Γη. Η εικόνα του φαινομένου έγινε ορατή από το όργανο του τηλεσκοπίου Solar Orbiter που λειτουργεί στο υπεριώδες τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Και άλλες ηλιακές διαστημικές αποστολές, όπως το Parker Solar Probe της NASA, παρακολούθησαν το συμβάν.

Το Solar Orbiter, που είναι μια συνεργασία της ESA με την NASA, θα φθάσει στις 26 Μαρτίου στο περιήλιο του, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο του από τον Ήλιο, περίπου 0,3 φορές την απόσταση Γης-Ήλιου.

Όπως αναφέρει η ESA, «μολονότι το συγκεκριμένο συμβάν δεν έστειλε μια έκρηξη φονικών σωματιδίων προς τη Γη, αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για την απρόβλεπτη φύση του Ήλιου και τη σημασία της κατανόησης και παρακολούθησης της συμπεριφοράς του».



 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Θα πω ενα μεγαλοπρεπεστατο ΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ...

Να καταστρεψουμε και μολυνουμε και αλλα ουρανια σωματα εκτος απο την Γη.
Ας ξεκινησουμε με την Σεληνη και βλεπουμε.Ηδη εχουμε τοσα διαστημικα σκουπιδια με τοιυς δορυφορους που περιφερονται και κανουν την βολτιτσα τους στο αχανες διαστημα.

To Πεκίνο αρνείται ότι ο πύραυλος που θα πέσει στη Σελήνη είναι κινεζικός


Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου όταν ο μετεωρολόγος Ερικ Μπέργκερ και ο Μπιλ Γκρέι προγραμματιστής λογισμικού για συστήματα εντοπισμού των αποκαλούμενων γεωπλήσιων αντικειμένων (αστεροειδών, κομητών με τροχιά που τους φέρνει κοντά στη Γη) ανακοίνωσαν ότι ένα τμήμα πυραύλου Falcon 9 της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, μετά το πέρας της αποστολής του τέθηκε εκτός πορείας και έχει πάρει πορεία σύγκρουσης με τη Σελήνη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους η σύγκρουση αυτή θα συμβεί στις 4 Μαρτίου πιθανότατα σε κάποιο σημείο κοντά στον ισημερινό στην αθέατη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου.
Δυο εβδομάδες αργότερα ο Μπιλ Γκρέι ανακοίνωσε ότι έκανε λάθος και το τμήμα του πυραύλου που θα πέσει στην επιφάνεια της Σελήνης δεν είναι της Space X αλλά τμήμα του πυραύλου Long March 3C της αποστολής Chang'e 5-T1 της Κίνας. Η αποστολή έγινε το 2014 και ήταν προπομπός Chang'e 5 η οποία συνέλεξε και έφερε πίσω στη Γη δείγματα της επιφάνειας της Σελήνης. Ο Γκρέι αναφέρει ότι ήρθαν στην κατόχη του νέα δεδομένα από την πορεία και τροχιά του Falcon 9 τα οποία αποκλείουν την πιθανότητα να είναι αυτός ο πύραυλος που θα πέσει την Σελήνη.

Όμως με αρκετή καθυστέρηση είναι η αλήθεια το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε την εκδοχη αυτη διαβεβαιώνοντας ότι ο πύραυλος αυτός«είχε ξανά εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης χωρίς κίνδυνο και είχε καεί ολοσχερώς». Η Κίνα «στηριζεται ευσυνείδητα στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των διαστημικών της δραστηριοτήτων», διαβεβαίωσε τον Τύπο ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Γουάνγκ Γουένμπιν.

Η Κινα πάντως έχει τα τελευταία χρόνια ιστορικό απώλειας ελέγχου πυραύλων. Τον Μαιο του 2021, "το μεγαλύτερο τμημα" ενός πυραύλου Long March-5B διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό. Το 2020, συντρίμμια από έναν άλλο πυραυλο Long March έπεσαν σε χωριά στην Ακτή Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς. Αναμένεται τώρα η αντίδραση των ειδικών και μένει να δούμε αν μέχρι τις 4 Μαρτίου που πιστεύεται ότι θα γίνει η πτώση του τμήματος του πυραύλου θα έχει υπάρξει ταυτοποίηση του.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Πω ρε φιλε...να ειμασταν εκει να μαζευαμε κανεναν κουβα........ :hehe:

Ο εξωπλανήτης όπου βρέχει ρουμπίνια και ζαφείρια (βίντεο)
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022

1645644990392.png

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι υπάρχουν πλανήτες και σε άλλα αστρικά συστήματα στο γαλαξία μας και το Σύμπαν γενικότερα. Θεωρούσαν όμως ότι όλα τα πλανητικά συστήματα είναι παρόμοια με το δικό μας, ότι δηλαδή οι τύποι πλανητών είναι σε γενικές γραμμές αυτοί που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων επέτρεψε τον εντοπισμό εξωπλανητών ανατρέποντας αυτή την πεποίθηση.

Έχουμε ανακαλύψει περίπου έξι χιλιάδες εξωπλανήτες, όπως ονομάστηκαν οι πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων έξι χιλιάδων που περιμένουν τις διαδικασίες επιβεβαίωσης της ανακάλυψης τους. Όπως διαπιστώθηκε η ποικιλία των πλανητών είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε. Ένας από τύπους πλανητών που φαίνεται ότι έχουν μεγάλη παρουσία στο Σύμπαν είναι οι αποκαλούμενοι «καυτοί Δίες». Πρόκειται για πλανήτες αερίου με μέγεθος παρόμοιο ή συχνά μεγαλύτερο από αυτό του Δία οι οποίοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται σε αυτούς πολύ μεγάλες θερμοκρασίες.

Σε απόσταση 900 φωτός από τη Γη ανακαλύφθηκε το 2015 ένας καυτός Δίας, ο WASP-121b, ο οποίος βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο ώστε η βαρυτική επίδραση του άστρου σε αυτόν να του μεταβάλει το σχήμα του δίνοντας του μια ωοειδή μορφή. Γνωρίζαμε επίσης ότι ο πλανήτης αυτός είναι κλειδωμένος τροχιακά δηλαδή το άστρο του βλέπει μόνιμα την μια του πλευρά. Ο πλανήτης αποτελεί στόχο μελέτης και είχαν εντοπιστεί στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούν στην φωτεινή του πλευρά.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε στην σκοτεινή πλευρά του WASP-121b με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη των συνθηκών που επικρατούν σε ένα τέτοιο πλανήτη και τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι συνθήκες που επικρατούν στον εξωπλανήτη είναι αυτό που με μια λέξη ονομάζουμε «εξωτικές».

Στην φωτεινή πλευρά του πλανήτη οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 2,5 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν στην επιφάνεια πολλών άστρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βαριά μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο που υπάρχουν σε μορφή αερίου εκεί δεν συγκρατούνται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και διαρρέονται στο Διάστημα. Στην σκοτεινή η θερμοκρασία μειώνεται στο μισό και φτάνει τους 1,200 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στον WASP-121b δημιουργούνται άνεμοι που κινούνται με ταχύτητες που αγγίζουν τα 18 χιλιάδες χλμ./ώρα. Διαπίστωσαν ότι στην ατμόσφαιρα της σκοτεινής πλευράς του πλανήτη υπάρχουν νέφη που αποτελούνται από σίδηρο, τιτάνιο και κορούνδιο, το σκληρό ορυκτό που βρίσκεται στα ζαφείρια και τα ρουμπίνια. Οι αλληλεπιδράσεις των συνθηκών ανάμεσα στις δύο πλευρές συμπυκνώνουν σύμφωνα με τους ερευνητές τα νέφη αυτά τα οποία αρχίζουν να «πέφτουν» στον πλανήτη με την μορφή μιας βροχής πολύτιμων λίθων σε υγρή μορφή.

«Πρόκειται για ένα από τα πιο ακραία συστήματα που γνωρίζουμε» δηλώνει ο Μπεν Μόντετ, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας που δεν συμμετείχε στην έρευνα. Ο WASP-121b αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο παρατήρησης από το James Webb, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει η ανθρωπότητα. Το τηλεσκόπιο είναι σχεδιασμένο για να μελετά με λεπτομέρεια τις ατμοσφαιρικές συνθήκες εξωπλανητών.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Γεννιέται γαλαξίας με τρεις «βιολογικούς γονείς» (βίντεο)

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022

1645815196262.png


Ένα από τα πιο κοινά κοσμικά φαινόμενα είναι οι συγκρούσεις-συγχωνεύσεις γαλαξιών. Κατά βάση δύο γειτονικοί γαλαξίες υπό το βάρος των βαρυτικών τους αλληλεπιδράσεων πλησιάζουν ο ένας τον άλλο σε μια διαδικασία που διαρκεί εκατοντάδες εκατ. ή δισεκατομμύρια έτη και καταλήγει είτε στο να εξαφανιστεί ο ένας από τους δύο γαλαξίες και ο άλλος να αυξήσει το μέγεθος και να αλλάξουν λιγότερο η περισσότερο η δομή και τα χαρακτηριστικά του. Την ίδια στιγμή που ο ένας γαλαξίας εξαφανίζεται ο άλλος ανανεώνεται και τόσο ο ίδιος όσο και το Σύμπαν αφού από αυτή την διαδικασία γεννιούνται μαζικά νέα άστρα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στον μακρύ κατάλογο των ανακαλύψεων του εντόπισε και κατέγραψε μια συγχώνευση στην οποία εμπλέκονται τρεις γαλαξίες. Σε απόσταση 681 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Καρκίνου τρεις γαλαξίες βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης η οποία θα δημιουργήσει ένα νέο γαλαξία στον οποίο δόθηκε η κωδική ονομασία IC 2431.

Μέσα στο χαοτικό σκηνικό που εξελίσσεται σε αυτή την συγχώνευση ξεπηδούν συνεχώς νέα άστρα με τις παρατηρήσεις του Hubble να δείχνουν ότι οι πιο ενεργές περιοχές αστρογένεσης βρίσκονται στο κέντρο της συγχώνευσης. Γύρω από αυτές τις περιοχές έχει σχηματιστεί ένα πυκνό νέφος κοσμικής σκόνης το οποίο είναι ορατό στην εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Ο εντοπισμός της τριπλής συγχώνευσης επετεύχθη χάρις στο πρόγραμμα Galaxy Zoo, πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν ερασιτέχνες αστρονόμοι και γενικότερα φίλοι της διαστημικής εξερεύνησης οι οποίοι βοηθούν στην επεξεργασία δεδομένων και ανάδειξη άγνωστων στοιχείων για τους γαλαξίες. Τους μηχανισμούς, την εξέλιξη και την συμπεριφορά τους. Ανάμεσα στα άλλα οι συμμετέχοντες στο Galaxy Zoo προσπαθούν να ταξινομήσουν περίπου ένα εκατ. εικόνες γαλαξιών που έχει καταγράψει το Hubble και δεν έχουν εξεταστεί λεπτομερώς μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια σειρά ερευνών έχουν δείξει ότι ο γαλαξίας μας έχει καταφέρει να κερδίσει όλες τις αναμετρήσεις που είχε στη διάρκεια της ύπαρξης του με άλλους γαλαξίες έχοντας απορροφήσει τουλάχιστον 12 όχι μόνο μικρότερους αλλά και μεγαλύτερους γαλαξίες. Όμως ο γειτονικός αλλά κατά πολύ μεγαλύτερος γαλαξίας της Ανδρομέδας πλησιάζει τον δικό μας και στη σύγκρουση που αναμένεται να συμβεί σε περίπου 4,5 δισ. έτη οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο ότι ο γαλαξίας μας θα υποστεί την πρώτη του ήττα που θα είναι και μοιραία για αυτόν. Εκείνη την χρονική περίοδο αναμένεται και το τέλος της Γης αφού ο Ήλιος έχοντας εξαντλήσει τα καύσιμα του θα μετατραπεί σε κόκκινο γίγαντα με αποτέλεσμα η Γη να γίνει ένα πραγματικό κοσμικό… κάρβουνο.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Διάστημα: Μεγάλο κομμάτι πυραύλου θα πέσει στη Σελήνη στις 4 Μαρτίου

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022
1646061647768.png

Πλησιάζει η μέρα που ένα εκτός ελέγχου μεγάλο τμήμα πυραύλου άγνωστης προέλευσης προβλέπεται να πέσει στην αόρατη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού. Παρόλο που η πρόσκρουση στις 4 Μαρτίου δεν θα είναι ορατή από τα τηλεσκόπια στη Γη ή από τον αμερικανικό σεληνιακό δορυφόρο Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), το σκάφος της NASA πιθανώς θα μπορέσει να δει με τις κάμερες του τα «μεθεόρτια», δηλαδή τον κρατήρα που θα δημιουργηθεί. Όμως η αναζήτηση αυτή μπορεί να πάρει εβδομάδες ή και μήνες.

Η προέλευση του μεγάλου διαστημικού «σκουπιδιού» είναι ομιχλώδης. Στην αρχή είχε θεωρηθεί ότι πρόκειται για τμήμα πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής Space X, o οποίος είχε θέσει σε τροχιά έναν περιβαλλοντικό δορυφόρο τον Φεβρουάριο του 2015. Μετέπειτα παρατηρήσεις, σύμφωνα με το Space.com, αδυνάτισαν αυτό το σενάριο και κατέστησαν πιο πιθανό ότι το πυραυλικό απομεινάρι προέρχεται από τον κινεζικό πύραυλο Chang’e 5-T1 που είχε εκτοξευθεί το 2014.

Όμως στις 21 Φεβρουαρίου η Κίνα αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι το ανώτερο τμήμα του συγκεκριμένου πυραύλου κάηκε πλήρως στη ατμόσφαιρα. Η διάψευση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται από νεότερα στοιχεία της Δύναμης Διαστήματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο πυραυλικό τμήμα μάλλον εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα τον Οκτώβριο του 2015, περίπου ένα χρόνο μετά την εκτόξευση του, σύμφωνα με το SpaceNews. Άλλοι όμως ερευνητές αμφιβάλλουν γι’ αυτό, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να υπάρχει μια αβεβαιότητα για την προέλευση του ξέμπαρκου πυραύλου.

Το LRO, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από το 2009 χαρτογραφώντας την και αναζητώντας περιοχές με νερό, έχει στο παρελθόν εντοπίσει διάφορα πράγματα πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια, όπως τα διάφορα σημεία προσελήνωσης των αμερικανικών αποστολών «Απόλλων» της περιόδου 1969-1972 ή το σημείο πρόσκρουσης ενός μέρους πυραύλου της αποστολής Apollo 16 τον Απρίλιο του 1972. Ίσως και αυτή τη φορά δει τουλάχιστον το σημείο που θα πέσει το πυραυλικό απομεινάρι.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Η κοντινότερη στη Γη μαύρη τρύπα είναι τελικά άστρα «βαμπίρ» (βίντεο)

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022

1646411744139.png

Πριν από δύο χρόνια παρατηρήσεις σε μια περιοχή χίλια έτη φωτός μακριά από τη Γη υπέδειξαν την ύπαρξη ενός συστήματος που έλαβε την κωδική ονομασία HR 6819 και σε αυτό ήταν πιθανή η ύπαρξη μιας μαύρης τρύπας. Σε περίπτωση που η ανακάλυψη επιβεβαιωνόταν η μαύρη τρύπα θα ήταν η κοντινότερη στη Γη που γνωρίζουμε.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου KU Leuven στο Βέλγιο χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο VLT στο Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο στη Χιλή και με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» αναφέρει ότι το σύστημα αυτό δεν διαθέτει μια μαύρη τρύπα αλλά δύο γειτονικά άστρα τα οποία χαρακτηρίζουν «βαμπίρ επειδή η αλληλεπίδραση τους οδηγεί στο να ρουφάνε και τα δύο ύλη το ένα από το άλλο. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα δύο άστρα βρίσκονται σε τροχιά το ένα γύρο από το άλλο ολοκληρώνοντας μια πλήρη περιστροφή μεταξύ τους σε χρονικό διάστημα 40 ημερών.

Το σύστημα αυτό συνεχίζει να αποτελεί στόχο παρατηρήσεων και μελέτης για να διαπιστωθεί τι ακριβώς βρίσκεται και εξελίσσεται εκεί.


 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Αστρο κανίβαλος «σπέρνει» ανέμους στον γαλαξία μας

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022

1646760930383.png

Καλλιτεχνική απεικόνιση του άστρου νετρονίου που απορροφά την ύλη του γειτονικού του άστρου και παράγει διαφόρων ειδών ανέμους.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει ένα κοσμικό φαινόμενο που παρατηρείται για πρώτη φορά. Πρόκειται για την απελευθέρωση στο Διάστημα από ένα άστρο νετρονίου ανέμων υψηλής θερμοκρασίας, ανέμων μέσης θερμοκρασίας και ανέμων πολύ χαμηλής θερμοκρασίας.
Το άστρο νετρονίου με την κωδική ονομασία Swift J1858 επιτίθεται σε ένα γειτονικό του άστρο ρουφώντας την ύλη αυτού του άστρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανακάλυψη προσφέρει νέα στοιχεία τόσο για τη συμπεριφορά των αποκαλούμενων «αστρικών κανίβαλων» αλλά και των άστρων νετρονίου γενικότερα τα οποία αποτελούν τα πιο μυστηριώδη διαστημικά σώματα στο Σύμπαν μαζί με τις μαύρες τρύπες.

«Οι άνεμοι είναι προϊόν εκρήξεων που είναι πολύ σπάνιες και κάθε τέτοια έκρηξη είναι στην πραγματικότητα μοναδική. Σχεδόν πάντοτε η διαστρική σκόνη λειτουργεί ως ένα πέπλο που εμποδίζει την παρατήρηση αυτών των εκρήξεων. Αν και το Swift J1858 βρίσκεται στην άλλη άκρη του γαλαξία δεν υπήρχαν εμπόδια και καταφέραμε να κάνουμε τις παρατηρήσεις. Είμαι ενθουσιασμένος επειδή οι ανακαλύψεις που κάναμε ανοίγουν ένα νέο παράθυρο σε αυτά τα φαινόμενα και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς παραγωγής ανέμων όχι μόνο τα άστρα νετρονίου αλλά σε διάφορα σώματα και αντικείμενα του Σύμπαντος. Επιπλέον θα μάθουμε νέα στοιχεία για το πώς αλληλεπιδρούν τα άστρα νετρονίου με το περιβάλλον τους. Η ενέργεια και η ύλη που εκτοξεύουν στο γαλαξία συμβάλουν στη δημιουργία νέων άστρων αλλά και την εξέλιξη του ίδιου του γαλαξία» αναφέρει ο δρ. Νοέλ Κάστρο Σεγκούρα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, επικεφαλής της έρευνας.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Τριέχτε..τριέχτε...τώρα που γυρίζιιιειιιιιιιιιιιιιι,προλάβετεεεεεεεεεεεεεεεεεε.............!

Στείλτε το όνομά σας στη Σελήνη

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 12:00
1646930448560.png

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό τον προσεχή Μάϊο θα εκτοξευτεί το σκάφος της πρώτης αποστολής του προγράμματος Artemis της NASA. Το πρόγραμμα αυτό είναι ο διάδοχος του θρυλικού προγράμματος Apollo στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη. Το πρόγραμμα Artemis έχει στόχο να επαναφέρει τον άνθρωπο στον φυσικό μας δορυφόρο και μάλιστα αυτή τη φορά με πιο μόνιμο τρόπο.

Η πρώτη αποστολή του προγράμματος Artemis 1 θα είναι μη επανδρωμένη και θα δοκιμαστεί το Orion, του σκάφος που θα χρησιμοποιηθεί στις επόμενες επανδρωμένες αποστολές. Το Orion θα ταξιδέψει στη Σελήνη, θα μπει σε τροχιά γύρω από αυτή και θα επιστρέψει στη Γη. Η NASA ανακοίνωσε ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να προσθέσει το όνομά του σε μια λίστα που θα έχει μαζί του το σκάφος. Όποιος θέλει να ταξιδέψει το όνομα του στη Σελήνη, μπορεί να το κάνει εδω

Η επόμενη αποστολή του προγράμματος, Artemis II θα είναι επανδρωμένη, θα πετάξει γύρω από τη Σελήνη και θα επιστρέψει. Η αποστολή Artemis III είναι αυτή που το πλήρωμα της θα πατήσει μετά από μισό αιώνα το έδαφος της Σελήνης. Στο πλήρωμα θα βρίσκεται τουλάχιστον μια γυναίκα η οποία θα είναι και αυτή που θα βγει πρώτη από τη σεληνάκατο και θα γίνει η πρώτη γυναίκα που πατάει το πόδι της στη Σελήνη.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.
Στράααααααααααατα στρατούυυυυυυυλα...! :bunny:

Οι αστροναύτες θα μετακινούνται στη Σελήνη με «παιδικό καροτσάκι» (βίντεο)

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022

1647109166340.png

Στις επανδρωμένες αποστολές που πραγματοποιήθηκαν πριν από μισό αιώνα στη Σελήνη χρησιμοποιήθηκαν και κάποια οχήματα μετακίνησης των αστροναυτών στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου. Ήταν οχήματα που έμοιαζαν με τα μικρά αυτοκινητάκια που χρησιμοποιούνται στα γήπεδα του γκολφ.

Τα τελευταία χρόνια και ενόψει των επανδρωμένων αποστολών που σχεδιάζονται να γίνουν στη Σελήνη ξανά διάφορες εταιρείες έχουν παρουσιάσει μια σειρά από οχήματα μεταφοράς ανθρώπων και φορτίων. Κάθε ένα από αυτά ξεχωρίζει για τις δυνατότητες που προσφέρει στους αστροναύτες για όσο το δυνατόν πιο μεγάλης διάρκειας χρήσης και παραμονής σε αυτά παρέχοντας ταυτόχρονα όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια σε αυτούς. Η νεοφυής εταιρεία Venturi Astrolab που εδρεύει στην Καλιφόρνια παρουσίασε τη δική της πρόταση για ένα σεληνιακό όχημα η οποία όσον αφορά τον σχεδιασμό σίγουρα ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα αντίστοιχα οχήματα.

Το όχημα που ονομάζεται FLEX (Flexible Logistics and Exploration) μοιάζει με ένα τεράστιο παιδικό καροτσάκι και διευκολύνει σύμφωνα με τους δημιουργούς του τους αστροναύτες να συλλέγουν γρήγορα και εύκολα δείγματα εδάφους και πετρωμάτων καθώς μετακινούνται στην επιφάνεια της Σελήνης. Δεδομένης της εκπεφρασμένης επιθυμίας όχι μόνο της NASA αλλά και της Κίνας και της Ρωσίας για δημιουργία βάσεων στην επιφάνεια της Σελήνης εντός πιθανώς της δεκαετίας η Venturi Astrolab δηλώνει ότι τα οχήματα της μπορούν να παρέχουν εκτός από ερευνητικές και υπηρεσίες ταξί ή ακόμη και κούριερ.

Για αυτό τον λόγο η εταιρία δηλώνει ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή ενός μεγάλου αριθμού των οχημάτων της για να είναι στη διάθεση των διαστημικών υπηρεσιών που θα πραγματοποιήσουν επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια.
Το FLEX μπορεί αν χρειαστεί να μετατρέπεται σε αυτόνομο όχημα που ελέγχεται από κάποιον χειριστή που βρίσκεται μακριά από αυτό ενώ επίσης ακόμη και αν έχει επιβάτες διαθέτει σύστημα ημιαυτόνομης κίνησης και μπορεί να κάνει μόνο του μανούβρες όπου χρειάζεται.



 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,425 μηνύματα.

Εντοπίστηκε έκρηξη σουπερνόβα σε σπάνιο είδος γαλαξία

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022

1647366203123.png

Στην αριστερή φωτογραφία παλαιότερη εικόνα του γαλαξία του Τροχού της Άμαξας και δεξιά η εικόνα του γαλαξία όπου κάτω αριστερά στο δακτύλιο διακρίνεται μια λαμπρή κουκίδα που είναι η έκρηξη σουπερνόβα που εντόπισαν οι επιστήμονες.


Σε απόσταση περίπου 500 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Γλύπτη βρίσκεται ένας γαλαξίας που έχει λάβει την ονομασία «Τροχός της Άμαξας» εξαιτίας της μορφής του. Ο γαλαξίας ανήκει σε ένα σπάνιο είδος γαλαξιών που διαθέτουν δακτύλιο. Στην προκειμένη περίπτωση οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πριν από περίπου 200 εκατ. έτη ένας μικρότερος γαλαξίας πέρασε ακριβώς από το κέντρο του Τροχού της Άμαξας δημιουργώντας ωστικά κύματα κοσμικής ύλης.

Κάποιο από αυτά τα κύματα σχημάτισαν ένα μόνιμο πυκνό δακτύλιο γύρω από τον γαλαξία. Συνήθως οι κοσμικές δομές που σχηματίζονται μετά από συγκρούσεις-συγχωνεύσεις γαλαξιών αποτελούν εργοστάσια μαζικής παραγωγής νέων άστρων. Το ίδιο συνέβη και με τον δακτύλιο που δημιουργήθηκε γύρω από τον γαλαξία Τροχού της Άμαξας.

Ο γαλαξίας αυτός αποτελεί εξαιτίας της σπανιότητα του ένα από τους σταθερούς στόχους των επιστημόνων. Εικόνες που ελήφθησαν με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου VLT στη Χιλή αποκάλυψαν μια έκρηξη σουπερνόβα που συνέβη στον δακτύλιο του γαλαξία σχετικά πρόσφατα αφού δεν είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενες παρατηρήσεις σε αυτόν.

Η έκρηξη έλαβε την κωδική ονομασία SN2021afdx και αποτελεί σουπερνόβα τύπου ΙΙ. Οι συγκεκριμένες εκρήξεις προκύπτουν από την ταχεία κατάρρευση και τη βίαιη έκρηξη ενός αστεριού που πρέπει να έχει μάζα τουλάχιστον 8 φορές, αλλά όχι περισσότερο από 40 έως 50 φορές, τη μάζα του Ήλιου. Οι σουπερνόβα τύπου II διακρίνονται από άλλους τύπους σουπερνόβα από την παρουσία υδρογόνου στα φάσματα τους. Παρατηρούνται συνήθως στους σπειροειδείς βραχίονες των γαλαξιών αλλά όχι στους ελλειπτικούς γαλαξίες.

«Οι εκρήξεις σουπερνόβα είναι μια από τις αιτίες που οι αστρονόμοι λένε ότι αποτελούμαστε από αστρόσκονη. Οι εκρήξεις αυτές εμπλουτίζουν το Διάστημα με βαρέα στοιχεία τα οποία στη συνέχεια γίνονται δομικά υλικά επόμενων άστρων αλλά και των πλανητών που δημιουργούνται γύρω από αυτά τα νέα άστρα ενώ κάποια από αυτά τα στοιχεία αποτελούν παράλληλα και δομικά υλικά της ζωής η οποία μπορεί να κάνει την εμφάνιση της στους πλανήτες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου που ελέγχει την λειτουργία του VLT. Δόθηκε στην δημοσιότητα και μια εικόνα που δείχνει τον δακτύλιο του γαλαξία πριν και μετά την έκρηξη.

 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top