[Εάν δεν πιστεύετε στο Χριστιανισμό] Σε τι θρησκεία/θεό πιστεύετε;

[Εάν δεν πιστεύετε στο Χριστιανισμό] Σε τι θρησκεία/θεό πιστεύετε;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 40)
  • Άθεος/Δε με απασχολεί η θρησκεία

    Ψήφοι: 33 82,5%
  • Μουσουλμάνος

    Ψήφοι: 1 2,5%
  • Ινδουιστής

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Σιχιστής

    Ψήφοι: 1 2,5%
  • Εβραίος

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Βουδιστής

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Κομφουκιανιστής

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Άλλη θρησκεία

    Ψήφοι: 5 12,5%

Νωεύς

Τιμώμενο Μέλος

Ο Ιάσων αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Μαθητής/τρια και μας γράφει από Άγιο Πνεύμα (Σέρρες). Έχει γράψει 5.713 μηνύματα.

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Δεν πιστεύω σε κανένα Θεό και συνεπώς δεν ακολουθώ καμία θρησκεία. Οι θεοί παίρνουν σάρκα και οστά από την συνεχή άρνηση των ανθρώπων να δεχθούν την θνησιμότητα τους και την πεπερασμένη φύση τους. Σε αυτή τη Γη γεννιέσαι ζεις για κάποια χρόνια και μετά επιστρέφεις πάλι στην Γη από όπου προήλθες. Ο πιστός είναι αρκετά ματαιόδοξος ώστε να πιστεύει πως αυτός (και το είδος του) είναι κάτι το τόσο διαφορετικό από τα άλλα ζωικά είδη που ο θάνατος δεν τον αγγίζει, αλλά με την βοήθεια μιας αόρατης και άυλης ύπαρξης θα τον προσπεράσει και θα ζήσει για πάντα. Μια καθαρά παιδική αφέλεια που δυστυχώς συνεχίζει σε αρκετές ενήλικες ζωές, ανίκανες να δουν και να δεχθούν την πραγματική φύση των γεγονότων.

Η θρησκεία και ο θεός συνεπώς αποτελεί ένα προιόν όπως πολλά άλλα. Το προϊόν αυτό έχει ως σκοπό να καλύψει τη ζήτηση για ελπίδα και για μεταθανάτια ζωή. Αν ήμασταν αθάνατοι κανένας δεν θα πίστευε σε θρησκείες, θεούς και δαίμονες. Βέβαια η τραγική ειρωνεία της κατάστασης έγκειται στο γεγονός πως αν ήμασταν αθάνατοι, και δεν ήμασταν σκλάβοι του μηχανισμού του θανάτου και της αναπαραγωγής τότε δεν θα είχαμε καν τη δυνατότητα να συλλάβουμε τι εστί θάνατος, θρησκεία και θεός, καθώς ο εγκέφαλός μας θα ήταν ανύπαρκτος, αφού η διαδικασία της εξέλιξης απαιτεί τον θάνατο και την αναπαραγωγή μέσα στο είδος.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 515609

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ελληνικό φόρουμ είμαστε και λείπει από τις βασικές επιλογές το δωδεκάθεο; Τόσο προχω είμαστε;

Τέσπα επί του θέματος, Ακόμα δεν έχω καταλήξει και καταλάβει ποιά ανώτερη δύναμη είναι αυτή που κυβερνά, που διοικεί, που δημιουργεί, που αποδίδει δικαιοσύνη, που μοιράζει ρόλους σε άλλες θεότητες κτλ κτλ. Οπότε θα απαντήσω άλλη θρησκεία.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.020 μηνύματα.
Ελληνικό φόρουμ είμαστε και λείπει από τις βασικές επιλογές το δωδεκάθεο; Τόσο προχω είμαστε;
Ο guest εδώ έκανε μια εξαιρετική αναφορά. Δεν υπάρχει πουθενά ο παγανιστικός δωδεκαθεϊσμός. Βέβαια θα έλεγα πως η Ελληνορθοδοξία είναι ο συνεχιστής της ελληνικής θρησκείας. Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός πάνω σε ελληνικές βάσεις (και όχι σε οικουμενικές) και ελληνικά χαρακτηριστικά. Πέρα από θρησκεία ήταν και η επίσημη κρατική ιδεολογία του Βυζαντίου και αυτή με την οποία ο μεσαιωνικός Ελληνισμός προσέγγισε, επηρέασε και σε κάποιες περιπτώσεις εκπολίτισε ένα μέρος του κόσμου (ειδικά τους Βαλκάνιους Σλάβους, τους Ρως του Κιέβου, λιγότερο τους Βίκινγκ κλπ).

Αλλά ανώτερα όλων αυτών για εμένα είναι οι μυστικιστικές πρακτικές τόσο των παγανιστών (οι οποίοι θεωρούν τους θεούς σύμβολα της δύναμης της φύσης και των συναισθημάτων) όσο και των αβρααμικών θρησκειών όπως οι μουσουλμάνοι Sufi και κάποιες κατηγορίες χριστιανών μοναχών όπου αυτοί οι δύο αναζητούν το θείο μέσω της πνευματικής ανέλιξης του ανθρώπου. Όσο πιο πολύ εξελίσσεσαι πνευματικά τόσο πιο πολύ πλησιάζεις Τον Θεό. Ο μυστικισμός (αν και είχε και ακραίες εκφάνσεις διαχρονικά) είναι για εμένα το "πίστευε και ερεύνα" κόντρα στο πατροπαράδοτο "πίστευε και μη ερεύνα". Οι ανωτέρω θιασώτες δεν μένουν μόνο στα λόγια προσώπων, ιερών κειμένων αλλά οι ανησυχίες τους τους ωθούν στο να μην παίρνουν τίποτα ως δεδομένο και να αναζητούν την αλήθεια διαρκώς.
 

Kate1914

Διακεκριμένο μέλος

Η Kate1914 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 6.700 μηνύματα.
κόντρα στο πατροπαράδοτο "πίστευε και μη ερεύνα"
Κατά άλλους έχω ακούσει να έχει εντελώς διαφορετική ερμηνεία (το γνωστό με το κόμμα, αν αυτό μπει μετά το "μη").

Τελικά γνωρίζει κανείς τι ισχύει για αυτή τη φράση;
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, επαγγέλλεται Ιστορικός και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 22.020 μηνύματα.
Κατά άλλους έχω ακούσει να έχει εντελώς διαφορετική ερμηνεία (το γνωστό με το κόμμα, αν αυτό μπει μετά το "μη").

Τελικά γνωρίζει κανείς τι ισχύει για αυτή τη φράση;
Είχα διαβάσει από ένα χριστιανορθόδοξο site πως το "πίστευε και μη, ερεύνα" είναι μια λανθασμένη επαναδιατύπωση του "πίστευε και μη ερεύνα". Απλά αυτοί με τη σειρά τους θεωρούν πως η φράση έχει ερμηνευθεί λανθασμένα από τον κόσμο και δεν εννοεί ακριβώς να πιστεύεις χωρίς να ερευνάς. Τώρα δεν θυμάμαι και την πλήρη εξήγηση ακριβώς.
 

adams33

Δραστήριο μέλος

Η adams33 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Μοντέλο. Έχει γράψει 501 μηνύματα.
Μιλάμε ξεκάθαρα σε μια στοχευμενη διαστρεβλωση .Η φράση αυτή λέγεται συνήθως από Προτεστάντες η άπιστους και αποδίδεται ως μομφή σκοταδισμού.

Εξυπηρετει στο να αντιλαμβανονται ορισμενοι τους Χριστιανους ως τυφλά αβουλα όντα σε όσα τους λένε, χωρις γνωση αντιληψη και το κυριοτερο έρευνα.

Στοχευμενα δεν χρησιμοποιούν το εδάφιο της Αγίας Γραφής (Κατά Ιωάννη Ιωάννη 5: 39.)
Αναφέρουν μόνο " η Αγια Γραφη λεει "

Μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτά...
Ολόκληρο το εδάφιο είναι το εξής, μαζί με το επόμενο εδάφιο, το 39 – 40:
ερευνάτε τας γραφάς, ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν· και εκείναί εισιν αι μαρτυρούσαι περί εμού· και ου θέλετε ελθείν προς με ίνα ζωήν έχητε.
Με απλά λόγια, στο εδάφιο αυτό, λέει ο Χριστός:
Ερευνάτε τις γραφές, επειδή θεωρείτε ότι έτσι θα βρείτε ζωή, και (πράγματι), αυτές είναι που μαρτυρούν για Εμένα. Αλλά δεν θέλετε να έρθετε προς Εμένα, για να έχετε ζωή.

Ένας άνθρωπος που αποφασίσει να εμπλακεί σε τέτοιου είδους συζητήσεις καλό ειναι να έχει διαβάσει την Αποκάλυψη ή την Αγία Γραφή.
Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να αναγνωρίζει την στοχευμενη διαστρεβλωση που ισως αργοτερα τον αποτρέψουν από την σοβαρή διατάραξη βασικών πυλώνων της ζωής του .
 

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 4.532 μηνύματα.
Το debate για το «πίστευε και μη ερεύνα» το θυμάμαι από μικρό παιδί και είναι τελείως ανούσιο. Από τη μία έχεις άθεους τύπου reddit να σου λένε για το πόσο ταλιμπάν είναι οι Χριστιανοί κι από την άλλη έχεις ημιμαθείς Χριστιανούς να σου λένε για το «πίστευε και μη, ερεύνα» (από που προέκυψε πάλι αυτό; )

Τέλος πάντων, το «πίστευε και μη ερεύνα» είναι Ιησουήτικο δόγμα. Δεν είναι ορθόδοξο και δεν αναφέρεται πουθενά στην Αγία Γραφή. Τα πιο κοντινά σε αυτό της ορθοδοξίας είναι το «ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΕ ΕΙΣ ΠΑΤΕΡΑ, ΜΗ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΔΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΡΟΣΚΥΝΕΙ ΤΟΝ ΥΙΟΝ, ΜΗ ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΟΝΩΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ ΑΝΥΜΝΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ, ΜΗ ΕΚΖΗΤΩΝ ΤΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ» του Αθανάσιου του Θεολόγου και το «Πίστευε τω θαύματι και μη ερεύνα λογισμοίς το γενόμενον» του επισκόπου Αγκύρας, Θεοδότου.

Αν θέλουμε να βρούμε στις γραφές την άποψη του Χριστού για το ζήτημα, σημαντικό είναι το «ερευνάτε τας γραφάς», φυσικά, αλλά όσον αφορά στην πίστη, αυτή καθαυτή, ό,τι αναζητούμε το βρίσκουμε στον «άπιστο Θωμά», όπου ο Χριστός ευλογεί όσους πίστεψαν χωρίς να δουν «Μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες» (Ιω 20,29)».(δεν δύνασαι, δηλαδή, να βρεις τον Θεό μέσω της όρασης ούτε μέσω των συμβατικών αισθήσεων).

Ο σωστός Χριστιανός διαχωρίζει τα εγκόσμια από το υπερβατικό. Στα εγκόσμια φυσικά και οφείλει να ερευνάει και να ψάχνεται. Όσον αφορά, όμως, στο υπερβατικό, η ίδια η ουσία του είναι αντίθετη προς τη λογική. Δεν γίνεται να ψάχνεσαι για αποδείξεις για την ύπαρξη του θεού για να πιστέψεις, γιατί αυτό σημαίνει ότι ψάχνεσαι με λάθος τρόπο και δεν θα βρεις τίποτα. Είτε πιστεύεις είτε όχι και αυτό ισχύει σε όλες τις Θρησκείες. Αυτή είναι και η ουσία του υπερβατικού, ότι δεν μπορεί να προσεγγιστεί με τη λογική αλλά μόνο βιώνεται. Και είναι κάτι που δεν μπορείς να εξηγήσεις σε κάποιον άλλον. Είτε το βιώνεις είτε όχι. Δεν έχει καμία σχέση με το να πιστεύεις τυφλά και με παρωπίδες χωρίς να αμφισβητείς τίποτα, όπως θέλουν να λένε οι άθεοι.

Αυτό και σαν απάντηση προς τον κύριο @giannhs2001, που μας την είπε τις προάλλες ότι είμαστε όψιμοι με το υπερβατικό (εν τω μεταξύ από δημοτικό διαβάζω Καινή Διαθήκη και Βίους Αγίων, αλλά μάλλον για τον κύριο, υπερβατικό είναι μόνο ό,τι σχετίζεται με τη Θούλη :shifty: ).
 
Τελευταία επεξεργασία:

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 4.532 μηνύματα.
Ο guest εδώ έκανε μια εξαιρετική αναφορά. Δεν υπάρχει πουθενά ο παγανιστικός δωδεκαθεϊσμός. Βέβαια θα έλεγα πως η Ελληνορθοδοξία είναι ο συνεχιστής της ελληνικής θρησκείας.
Όχι ακριβώς. Μόνο στα τυπικά, όπως πχ το ότι τα «Ηλιούγεννα» μετα τράπηκαν σε Χριστούγεννα, τα «κυνικά καύματα» ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου κ.λπ.
Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός πάνω σε ελληνικές βάσεις (και όχι σε οικουμενικές) και ελληνικά χαρακτηριστικά.
Ναι, αλλά δεν αποτελεί συνέχεια του Δωδεκάθεου. Αποτελεί συνέχεια Πλατωνικών και νεοπλατωνικών θεωρήσεων (που είχαν επικρατήσει τότε στον Ελλαδικό χώρο) που επηρέασαν τον Λόγο του Ιησού. Για παράδειγμα οι Κλήμης, Ωριγένης, ακόμα και ο Ιερός Αυγουστίνος ήταν είτε νεοπλατωνικοί είτε είχαν επηρεαστεί πολύ από τον νεοπλατωνισμό. Ο Δωδεκαθεϊσμός είναι φυσιολατρικός και πολυθεϊστικός, σε αντίθεση με τον μονοθεϊστικό Χριστιανισμό. Ο Πλάτωνας που αναφέρω δε, αν και ήταν σύγχρονος των δωδεκαθεϊστών ήταν «αιρετικός» με την έννοια ότι ήταν μονοθεϊστής.
Αλλά ανώτερα όλων αυτών για εμένα είναι οι μυστικιστικές πρακτικές τόσο των παγανιστών (οι οποίοι θεωρούν τους θεούς σύμβολα της δύναμης της φύσης και των συναισθημάτων) όσο και των αβρααμικών θρησκειών όπως οι μουσουλμάνοι Sufi και κάποιες κατηγορίες χριστιανών μοναχών όπου αυτοί οι δύο αναζητούν το θείο μέσω της πνευματικής ανέλιξης του ανθρώπου. Όσο πιο πολύ εξελίσσεσαι πνευματικά τόσο πιο πολύ πλησιάζεις Τον Θεό. Ο μυστικισμός (αν και είχε και ακραίες εκφάνσεις διαχρονικά) είναι για εμένα το "πίστευε και ερεύνα" κόντρα στο πατροπαράδοτο "πίστευε και μη ερεύνα". Οι ανωτέρω θιασώτες δεν μένουν μόνο στα λόγια προσώπων, ιερών κειμένων αλλά οι ανησυχίες τους τους ωθούν στο να μην παίρνουν τίποτα ως δεδομένο και να αναζητούν την αλήθεια διαρκώς.
Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει «ανώτερος» δρόμος για τη Θέωση, αλλά διαφορετικοί δρόμοι προς αυτήν. Θεωρώ όμως τους παγανιστές κάπως πιο άγουρους σε σχέση με τους μονοθεϊστές, γιατί επικεντρώνονται παραπάνω στα επίγεια και ψάχνουν τον Θεό έξω από τον άνθρωπο (πχ στοιχεία της φύσης που αναφέρεις) ενώ οι Χριστιανοί τον ψάχνουν εντός του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται παντού, αλλά είναι άλλη εμπειρία το «έσω.»
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top