Isiliel
Επιφανές μέλος


Παρ' όλ' αυτά πιστεύω ότι όσοι ασχολούνται με τις ταρώ για να προβλέπουν το μέλλον, θα βρουν πολύ ενδιαφέρουσα αυτή τους τη διάσταση και θα κατανοήσουν πολύ καλύτερα κάθε κάρτα.
Σε τι χρησιμεύουν όλα αυτά? Μα σε τίποτα! ...Ή σε όλα!

Σε τι χρησιμεύουν τα παραμύθια, η τέχνη η ποίηση? Σε τίποτα και σε όλα...
Οι κάρτες έχουν να μας διηγηθούν ένα όμορφο παραμύθι. Ίσως ένα από τα αρχαιότερα παραμύθια του κόσμου. Αν θέλουμε να το ακούσουμε, να το πιστέψουμε ή να το απορρίψουμε αυτό είναι στην ελεύθερη κρίση του καθενός μας.
Αν η ζωή είναι ένα παραμύθι, οι ταρώ είναι η εικονογράφισή του.
Καλή διασκέδαση!

Πολλές είναι οι θεωρίες που εξηγούν τη λέξη tarot. Προσωπικά προτιμώ την εξήγηση που λέει ότι η λέξη TAROT προέρχεται από την Αιγυπτιακή φράση "Ta Rοsh" που σημαίνει "Βασιλική οδός" (The Royal path to Wisdom).
Όσοι μελετούν τις ταρώ ισχυρίζονται πως αποτελούν μια θαυμάσια συμβολική εικόνα ολόκληρου του Σύμπαντος.
Οι κάρτες ταρώ, δεν είναι μονάχα ένα απλοϊκό μαντικό εργαλείο. Είναι ένα πλήρες φιλοσοφικό και πνευματικό σύστημα. Είναι "ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή", η πορεία του "Αλχημιστή" και η φώτιση του "Σιντάρτα".
Κάθε κάρτα συμβολίζει σταθμούς στην πνευματική μας εξέλιξη και κρύβει πολλά αρχέτυπα σύμβολα.
Ο Crowley -με τη βοήθεια της Lady Frieda Harris που έκανε την εικονογράφιση με την καθοδήγηση του -έφτιαξε μια δική του σειρά καρτών χρησιμοποιώντας σύμβολα αιγυπτιακά, καββαλιστικα, ζωδιακά, φιλοσοφικά κ.α.
Οι 22 πρώτες κάρτες που αποτελούν τη λεγόμενη "Μεγάλη Αρκάνα" είναι και οι κάρτες μου μας ενδιαφέρουν για την ώρα, χωρίς να συμαίνει πως οι υπόλοιπες 56 δεν έχουν τη σημασία τους!
(συνολικά οι ταρώ είναι 78 ).
Οι κάρτες έχουν μια φυσική σειρά από το 0 (μηδέν) μέχρι το 22 και η σειρά αυτή είναι ακριβώς ο συμβολισμός του Βασιλικού Δρόμου. Στην πραγματικότητα μετά το 22 έρχεται πάλι το 0 άρα καλό θα ήταν να φανταστούμε τις ταρώ σαν ένα αέναο τρoχό (ROTA).
https://www.e-steki.gr/showthread.php?p=390406#post390406
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Σοφη κουβεντα. Απο αυτες που ξεχναμε να λεμε στους εαυτους μας συχνα.Επίσης εύχομαι όσοι θα συμμετάσχουν να το κάνουν με ανοικτό μυαλό και καθαρή καρδιά, αφού υποψιάζομαι ότι έχουμε μπροστά μας κάτι περισσότερο από μια απλή ελαφρά συζήτηση και είναι γνωστό ότι το ταξίδι της φώτισης απαιτεί και προϋποθέτει να έχει κανείς στο δισάκι του, όπως ο τρελλός, αυτά τα δύο εφόδια.
Ελπιζω το ανοικτο μυαλο και η καθαρη καρδια να μην σημαινουν "μην φερνετε αντιρηση,αναλυετε,επιχειρηματολογειτε,αμφιβαλετε,σκεπτεστε,ψαχνετε,ρωτατε..."
Προσωπικα με ενδιαφερει το θεμα λιγο, οποτε θα μαρεσε να το παρακολουθησω και να πειστω οτι κατι εχω να κερδισω στο δικο μου "δρομο" απο τα ταρο.
Ηδη εψαξα λιγο το θεμα και θα θελα να σχολιασω καποια πραματα.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Υπαρχει κοσμος που αποδιδει την προελευση των ταρο στην Αιγυπτο ή την Ινδια. Ομως ολα τα ιστορικα στοιχεια δειχνουν την Ιταλια. Σιγουρα θα "ταιριαζε" πιο πολυ να προερχοντουσαν απο Αιγυπτο βεβαια.
Απ'οτι λεγεται, η πιο διαδεδομενη τραπουλα ειναι του Άλιστερ Κρόουλι. Ναι, αυτου του ρατσιστη, εθισμενου στην ηρωινη, χυδαιου δολοφονου της ποιησης, που ειχε κανει μια υποδειγματικη ζωη θα ελεγα. Ο Βουδας θα ταν περηφανος.
Ξεκιναμε λοιπον παιρνοντας στα σοβαρα ενα τετοιο ατομο, με ολα του τα θετικα προσοντα (μαγεια,πνευματα,ψυχολογικα προβληματα απο το θανατο του πατερα του σε τρυφερη ηλικια,συνομιλιες με το θεο,οραματα,εξορκισμους αυταπατες μεγαλειου κλπ). Δεν αμφιβαλλω οτι με τα ναρκωτικα μπορει να σου κατεβουν και καλες ιδεες (βλεπε μουσικοσυνθετες),αλλα ο Αλιστερ δε φαινεται να ειχε.
Δηλαδη ειναι ΚΑΙ μαντικο εργαλειο λες τωρα. Αλλου ειπες οτι δεν εχουν καμια σχεση με μαντεια.Τι ισχυει τελικα, και γιατι υπαρχει τετοια συγχηση ; (αν βγει η λεξη "μοναχα" απο τη φραση αλλαζει τελειως το νοημα, οποτε συγνωμη αν ξανα εγω δε καταλαβα).Οι κάρτες ταρώ, δεν είναι μονάχα ένα απλοϊκό μαντικό εργαλείο.
Δε θα εφτανα ποτε σε τετοιο βαθμο υπεροψιας ωστε να νομιζω οτι εχω την παραμικρη ιδεα για το πως ειναι το συμπαν, ωστε να πιστευω οτι μερικες καρτες ειναι η αξιοπιστη συμβολικη αναπαρασταση του. Οσο μπορει να ειναι, αλλο τοσο μποριε και να μην ειναι.Όσοι μελετούν τις ταρώ ισχυρίζονται πως αποτελούν μια θαυμάσια συμβολική εικόνα ολόκληρου του Σύμπαντος.
Απο οσα διαβασα ηδη στο διαδυκτιο, (και δεν ηταν και λιγα) οι καρτες ταρο, ειναι πρακτικα, ενα μειγμα απο προυπαρχουσες φιλοσοφιες, απο αστρολογια, απο Καμπάλα, μυθολογιες, λιγη επιστημη κλπ, αλλα αντι για λογια , με εικονες. Δεν βλεπω κατι το συνταρακτικο σε αυτο. Ουτε καμια μαγεια, ουτε καμια αξιοσημειωτη εμπνευση ή δημιουργια μιας νεας ιδεας.
Το πως θα ερμηνευτουν αυτες ειναι το θεμα και το επικινδυνο.
Μια ενδιαφερουσα σελιδα για τα ταρο που δινει μια συνοπτικη, εικονα
Sorry αλλα το γονιμοποιημενο ωαριο ΔΕΝ ειναι σεξουαλικα ουδετερο, εχει γινει η ενωση των γαμετων που σημαινει οτι εχεις ηδη ειτε κοριτσι ειτε αγορι. Aπλα εμβρυολογικα, το γεννητικο συστημα του νεου παιδιου ειναι κοινο και αδιαφοροποιητο μεχρι την 8η εβδομαδα.Το οτι θα γινει κοριτσι ή αγορι ομως εχει προεξοφληθει στη γονιμοποιηση.Ο τρελός δεν είναι άντρας ούτε γυναίκα, αλλά και τα δύο μαζί. Συμβολίζει το γονιμοποιημένο ωάριο το οποίο είναι σεξουαλικά ουδέτερο και εμπεριέχει κάθε δυνατότητα.
Chaos πρεπει να γραψεις βιβλιο, χαραμιζεσαι

Κι εγω μαλλον ο Τρελος θα ημουν ! Looking forward for the rest of the cards

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος


1. Σελίδα από το rotten sorry κιόλας αλλά δε μου κάνει αίσθηση να τη διαβάσω.
Αν θέλεις μετεφερέ μου τι γράφει (το πιο σημαντικό) και το συζητάμε.
2. Είπα πως για μένα δεν έχουν καμία σχέση με πρόγνωση.
Είναι προφανές νομίζω ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τις ταρώ για να προβλέπουν -όπως ισχυρίζονται-το μέλλον.
Για μένα προσωπικά μιλάω και λέω πως εμένα δε με ενδιαφέρει αυτή η πλευρά των καρτών.
Εάν λειτουργεί ή όχι, δηλώνω στο πρώτο ποστ ότι δεν το ξέρω.
ΑντΑρστΑντ?

EDIT: Ο δικός μου στόχος (αν θα μπορούσα να τον ονομάσω έτσι), είναι να γνωρίσουν και οι άνθρωποι που βρήκαν π.χ. μια τέτοια τράπουλα μέσα σε ένα περιοδικό με οδηγίες χρήσης και άμεσης κατανάλωσης, και την άλλη πλευρά τους, την -κατ εμένα- πιο γοητευτική και ...χρήσιμη.
Όταν π.χ. παρουσιάζεται ο τρελός σε ένα ρίξιμο, πόσο μεγαλύτερη σημασία μπορείς να ...νιώσεις γνωρίζοντας πόσους συμβολισμούς κρύβει η κάρτα?!

3. Δεν ισχυρίζομαι πως οι κάρτες έχουν κάτι πρωτοποριακό ή πρωτότυπο. Ούτε συνταρακτικο, ουτε μαγικό, ουτε καμια αξιοσημειωτη εμπνευση ή δημιουργια μιας νεας ιδεας.
Προσωπικά με γοητεύει η συγκέντρωση τόσων συμβολισμών μέσα στις εικόνες.
4. Όπως και να 'χει περί εμβρύου, ο τρελλός είναι -για μένα-ένας αντίστοιχος συμβολισμός του Γιν/Γιανκ. Ούτε απόλυτα αρσενικό, ούτε απόλυτα θηλυκό.
5. Πολλά από τα χαρακτηριστικά που προανέφερα τα βρίσκει κανείς σε κάθε deck καρτών.
6. O Aleister ήταν και είναι μια παρεξηγημένη προσωπικότητα. Διαβάζοντας το "Βιβλίο του θωθ" χρείαζεται κανείς να μελετήσει Καββάλα, αριθμοσοφία, ελληνική μυθολογία, ταοϊσμο και πολλά- πολλά άλλα (πράγμα που φυσικά δεν έκανα-λόγω χρόνου κυρίως) ο Aleister όμως κατείχε αυτή τη γνώση. Αν μη τι άλλο είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι κατάφερε να μελετήσει και να συνδυάσει όλες αυτές τις φιλοσοφικές/θεολογικές κτλ θεωρήσεις και να βρει (ίσως, γι' αυτόν) την κοινή "αλήθεια" που κρύβεται μέσα σε όλα αυτά.
got to go.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Και στο αλλο τοπικ που ησουν αρκετα σαφης οτι δεν πιστευεις οτι προβλεπουν το μελλον, την αποψη σου δεν ελεγες ; Για σενα δε μιλουσες ; Τεσπα, τωρα ξεκαθαρισε...2. Είπα πως για μένα δεν έχουν καμία σχέση με πρόγνωση.
Είναι προφανές νομίζω ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τις ταρώ για να προβλέπουν -όπως ισχυρίζονται-το μέλλον. Για μένα προσωπικά μιλάω και λέω πως εμένα δε με ενδιαφέρει αυτή η πλευρά των καρτών.Εάν λειτουργεί ή όχι, δηλώνω στο πρώτο ποστ ότι δεν το ξέρω.
ΑντΑρστΑντ?
Καταλαβα τι λες. Δεν φοβασαι ομως για τους συμβολισμους ; Υπαρχουν συμβολισμοι που "κρυβει" η καρτα αραγε ; Δεν ειναι συμβολισμοι που εμεις της εχουμε δωσει ; Και δεν ειναι πολυ ρευστος και υποκειμενικος ο τροπος που θα ερμηνευτουν για τη ζωη του καθενα ; Δε μπορει απο την ιδια καρτα να βγουν διαφορετικα συμπερασματα για το ιδιο ατομο ;Όταν π.χ. παρουσιάζεται ο τρελός σε ένα ρίξιμο, πόσο μεγαλύτερη σημασία μπορείς να ...νιώσεις γνωρίζοντας πόσους συμβολισμούς κρύβει η κάρτα?!
Δεν εντυπωσιαζομαι ιδιαιτερα. Χρονο αμα εχεις...Αν μη τι άλλο είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι κατάφερε να μελετήσει και να συνδυάσει όλες αυτές τις φιλοσοφικές/θεολογικές κτλ θεωρήσεις
αυτο δε ξερουμε αν εγινε, αν βρηκε κατι κλπ. Παντως η ζωη που εκανε δε μοιαζε πολυ ...φωτεινη.και να βρει (ίσως, γι' αυτόν) την κοινή "αλήθεια" που κρύβεται μέσα σε όλα αυτά.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Great Chaos
Περιβόητο μέλος


Το απέραντο σύμπαν υπάρχει μέσα μας, όπως και εμείς βρισκόμαστε μέσα σε αυτό (Κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν, λέει η γραφή, να είστε σίγουροι ότι έχει ισχυρό εσωτερικό περιεχόμενο. Όπως πάνω έτσι και κάτω, έλεγαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι). Τα σύμβολα, που όπως έλεγε και ο θείος Αδόλφος γίνονται κατανοητά και από τους πλέον αμύητους, ενώ ο μυημένος τα χρησιμοποιεί κατά βούληση (βλέπε θέμα "Η δύναμη των συμβόλων") έχουν την ικανότητα να ξεκλειδώνουν το βαθύ μας ασυνείδητο και να μας συντονίζουν με το χώρο των ιδεών του Πλάτωνα ή το πανανθρώπινο διαδίκτυο που ονομάζεται "συλλογικό υποσυνείδητο". Με αυτήν την έννοια, τα Ταρώ μπορούν να απεικονίζουν το σύμπαν, με έμμεσο πάντα τρόπο, μην το αποκλείουμε κι αυτό.
Τέλος φίλε Lory, αυτό που λες για το ζυγωτό (το γονιμοποιημένο ωάριο) είναι μεν σωστό, αλλά όχι απόλυτα σωστό. Τίποτε δεν είναι προκαθορισμένο πριν μορφοποιηθούν τα γεννητικά όργανα. Πολλά μπορούν να πάνε στραβά μέχρι τότε. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε βιολογικές εξηγήσεις, σας λέω μόνο για παράδειγμα ότι η γνωστή ηθοποιός Jammie Lee Curtis έχει γονότυπο ΧΥ!!! ενώ έχει γεννηθεί κανονική γυναίκα (σύνδρομο θηλεοποιητικών όρχεων). Το Μέγα Χάος πάντα καραδοκεί....
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος


Και στο αλλο τοπικ που ησουν αρκετα σαφης οτι δεν πιστευεις οτι προβλεπουν το μελλον, την αποψη σου δεν ελεγες ; Για σενα δε μιλουσες ; Τεσπα, τωρα ξεκαθαρισε...
Μαζεμένα τα ποστ μου από το άλλο τόπικ (δες τα bold):
Οι κάρτες ταρώ, δεν είναι μονάχα ένα απλοϊκό μαντικό εργαλείο. Είναι ένα πλήρες φιλοσοφικό και πνευματικό σύστημα. Είναι ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή, η πορεία του Αλχημιστή και η φώτιση του Σιντάρτα. Είναι η "μέση οδός" και η "βασιλική οδός".
Κάθε κάρτα συμβολίζει σταθμούς στην πνευματική μας εξέλιξη και κρύβει πολλά αρχέτυπα σύμβολα.
Δεν πιστεύω στη χαρτομαντεία ούτε και σε άλλο σύστημα πρόβλεψης του μέλλοντος.
Kατά μία άποψη υπάρχει πάντα ενέργεια που πάντα ρει!
Πάντως (σε ότι αφορά τις Ταρώ που λίγο έχω ασχοληθεί σε διαλογιστικό επίπεδο) λένε πως μπορούν να σου δείξουν το πιθανό μέλλον σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες. Δηλαδή εάν δεν σου αρέσει αυτό που οι κάρτες θα δείξουν, μπορείς να το αλλάξεις διότι σύμφωνα με τη θεωρία της Ταρώ το μέλλον είναι ρευστό και όχι προδιαγεγραμμένο.
Παρ' όλ' αυτά δε θα χρησιμοποιούσα κανένα μαντικό σύστημα επειδή νιώθω πως η όποια γνώση του μέλλοντος περιορίζει τη φαντασία και τις ατελείωτες πιθανότητες και δυνατότητες που μπορεί αυτό να φέρει.
Να διαβάσεις προσεκτικότερα το πόστ μου και αν θελεις να ψάξεις να δεις μια τράπουλα ταρώ.
ΚΑΜΙΑ σχέση με μάγισσες και χαρτορίχτρες.
Εάν κάποιος ασχολείται με την αυτογνωσία και το διαλογισμό, οι κάρτες ταρώ είναι στην ουσία μια εικονογραφημένη αναπαράσταση της πορείας που καλείται να ακολουθήσει.
Το να μη σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο είναι σεβαστό και δεκτό, αλλά άλλο θέμα.
Μίλησα για 3 βιβλία: Dan Millman, Paolo Coelho και Herman Hesse αντίστοιχα. Και τα τρία αναφέρονται σε έναν δρόμο ζωής που θα πρέπει κατά τη γνώμη τους να ακολουθήσει ο σημερινός άνθρωπος για να βρει τον εαυτό του και την ευτυχία. Καμία σύνδεση με όλους αυτούς που αναφέρεις. Μα καμία όμως.
Το αν κάποιοι εκμεταλλεύονται τον κοσμάκι για να του ρουφάνε φράγκα προβλέποντας και καλά το μέλλον... what else is new? Οι ταρώ πάντως έχουν και μια άλλη διάσταση εκτός από την πρόβλεψη του μέλλοντος.
Δεν είπα ποτέ πως δεν πιστεύω πως προβλέπουν το μέλλον. Διότι αυτό δεν το γνωρίζω.
Αυτό που είπα είναι ότι εάν προβλέπουν το μέλλον, εμένα αυτό δε με αφορά.
όσο για το "καμία σχέση κτλ" αναφέρεται σε αυτό (σε αυτά τα άτομα δηλαδή):
Αρχική Δημοσίευση από Lorien:περιμενω να αναφερεται σε καποια σοφη φιλοσοφια, και οχι σε ατομα που με μερικες καρτες εκμεταλευονται τις ανασφαλιες και την αγνοια των ανθρωπων, ενω ακομα και οι ιδιοι δε τα πιστευουν πραγματικα. Μεγαλη σχεση με τη φωτιση εχουν αυτοι οι τυποι...
Καταλαβα τι λες. Δεν φοβασαι ομως για τους συμβολισμους ; Υπαρχουν συμβολισμοι που "κρυβει" η καρτα αραγε ; Δεν ειναι συμβολισμοι που εμεις της εχουμε δωσει ; Και δεν ειναι πολυ ρευστος και υποκειμενικος ο τροπος που θα ερμηνευτουν για τη ζωη του καθενα ; Δε μπορει απο την ιδια καρτα να βγουν διαφορετικα συμπερασματα για το ιδιο ατομο ;
Δεν φοβασαι ομως για τους συμβολισμους ;
Τι να φοβηθώ? Ακόμα και αυτές οι λέξεις που γράφουμε δεν είναι άλλο από συμβολα των σκέψεών μας και μάλιστα κοινώς συμφωνημένα σύμβολα. Ευτυχώς που όλοι ονομάζουμε την καρέκλα "καρέκλα" και το μήλο "μήλο" γιατί σκέψου να έπρεπε να καθήσεις πάνω στο μήλο και να φας μια καρέκλα?

Υπαρχουν συμβολισμοι που "κρυβει" η καρτα αραγε ;
Όταν λες τα σύμβολα που κρύβει τι εννοείς? Κάτι σαν τα καρέ με την coca-cola που έπεφταν στο σινεμά και το μάτι δε προλάβαινε να δει? Όχι ούτε αυτό το φοβάμαι, ίσα ίσα που εξάπτει τη φαντασία μου να ψάξει.
Δεν ειναι συμβολισμοι που εμεις της εχουμε δωσει ;
Ο Crowley ζήτησε προφανώς από τη Frieda Harris να συμπεριλάβει στις εικόνες της τους συμβολισμούς που προφανώς εκείνος γνώριζε από τις μελέτες και τις αναζητήσεις του.
π.χ. τα αστρολογικά σύμβολα είναι συγκεκριμένα και συμβολίζουν τα ζώδια.
Επίσης όπως είπα, αν κοιτάξεις κι άλλα deck (κατα προτίμηση αν και όχι απόλυτα, το Universal Waite Tarot Deck) θα δεις πως τα σύμβολα είναι περίπου ίδια!
Και δεν ειναι πολυ ρευστος και υποκειμενικος ο τροπος που θα ερμηνευτουν για τη ζωη του καθενα ;
Και ναι και όχι. Αν και εγώ θα έλεγα για το δρόμο του καθένα...
Δε μπορει απο την ιδια καρτα να βγουν διαφορετικα συμπερασματα για το ιδιο ατομο ;
Εδώ αναφέρεσαι πάλι στη μαντική του ιδιότητα? Ή στους συμβολισμούς?
Η σελίδα αυτή εδώ σου δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνεις τα διάφορα decks μεταξύ τους:
https://trionfi.com/0/i/c/00/
(Διάλεξε από αριστερά έναν από τους Θριάμβους (μεγάλη αρκάνα) και λίγο δεξιότερα έχει τα διάφορα decks.)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Για να μην μιλαμε γενικα, απλα δε πιστευω οτι η φωτιση και η αληθεια μπορει να περιεχει καποια στοιχεια οπως πχ ρατσισμο. Το σκοτεινο δε το ανεφερα γιατι ηταν πρεζονι, αλλα γιατι γενικα η ζωη του που διαβαζω, δε μου φαινεται ατομου που "ανακαλυψε" κατι. Ισως ανακαλυψε κατι για τον εαυτο του και δε μπορουσε να το δεχτει, ποιος ξερει....
Κατι που με το επιπεδο νοημοσυνης του μεσου ανθρωπου δε πρεπει να θεωρειται κατορθωμα.Αν μη τι άλλο ο Άλιστερ κατάφερνε τις όποιες ιδέες του να τις παρουσιάζει πειστικά και να έχει πολλούς οπαδούς, μέχρι και τις μέρες μας.
Συμφωνω. Ομως τα συμβολα μπορει και να μας παρασυρουν. Γιατι απο μονα τους δεν εχουν καποιο νοημα παρα το νοημα που τους προσαπτουμε εμεις. Οπως οι λεξεις. Και η ποιοτητα των "λεξεων" αντικατοπτριζει και την ποιοτητα των σκεψεων μας.Τα σύμβολα, που όπως έλεγε και ο θείος Αδόλφος γίνονται κατανοητά και από τους πλέον αμύητους, ενώ ο μυημένος τα χρησιμοποιεί κατά βούληση (βλέπε θέμα "Η δύναμη των συμβόλων") έχουν την ικανότητα να ξεκλειδώνουν το βαθύ μας ασυνείδητο και να μας συντονίζουν με το χώρο των ιδεών του Πλάτωνα ή το πανανθρώπινο διαδίκτυο που ονομάζεται "συλλογικό υποσυνείδητο". Με αυτήν την έννοια, τα Ταρώ μπορούν να απεικονίζουν το σύμπαν, με έμμεσο πάντα τρόπο, μην το αποκλείουμε κι αυτό.
Σιγουρα, αλλα και ο ηλιος μπορει να μην ανατειλει αυριο. Μιλαμε για τον κανονα και εκανα το σχολιο γιατι υπαρχει κοσμος που λεει διαφορα new-age-y stuff και πεταει μεσα μια δοση επιστημης για να το κανει πιο ευπεπτο. Φυσικα καταλαβα το νοημα της Isiliel...Τέλος φίλε Lory, αυτό που λες για το ζυγωτό (το γονιμοποιημένο ωάριο) είναι μεν σωστό, αλλά όχι απόλυτα σωστό. Τίποτε δεν είναι προκαθορισμένο πριν μορφοποιηθούν τα γεννητικά όργανα. Πολλά μπορούν να πάνε στραβά μέχρι τότε.
Bασικα αυτο ειναι απλα μια μη εξακριβωμενη φημη.Δεν θέλω να υπεισέλθω σε βιολογικές εξηγήσεις, σας λέω μόνο για παράδειγμα ότι η γνωστή ηθοποιός Jammie Lee Curtis έχει γονότυπο ΧΥ!!! ενώ έχει γεννηθεί κανονική γυναίκα (σύνδρομο θηλεοποιητικών όρχεων).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Α δε ξερω, δε το ειπα εγω οτι κρυβει συμβολισμους, εσυ το ειπεςΌταν λες τα σύμβολα που κρύβει τι εννοείς? Κάτι σαν τα καρέ με την coca-cola που έπεφταν στο σινεμά και το μάτι δε προλάβαινε να δει? Όχι ούτε αυτό το φοβάμαι, ίσα ίσα που εξάπτει τη φαντασία μου να ψάξει.

Δηλαδη ;Και δεν ειναι πολυ ρευστος και υποκειμενικος ο τροπος που θα ερμηνευτουν για τη ζωη του καθενα ;
Και ναι και όχι.
Παει η μαντικη ικανοτητα, την εχω αφησει πολυ πριν. Για τα συμβολικα λεμε.Δε μπορει απο την ιδια καρτα να βγουν διαφορετικα συμπερασματα για το ιδιο ατομο ;
Εδώ αναφέρεσαι πάλι στη μαντική του ιδιότητα? Ή στους συμβολισμούς?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος


αυτό για το σημείο συναρμογής το πρωτοσυνάντησα διαβάζοντας Castaneda. Για το ίδιο πράγμα δε λέμε?"Σημείο Συναρμογής" (ο ενεργειακός κόμβος που μας συντονίζει σε συγκεκριμένη πραγματικότητα ή καλύτερα έκδοση της πραγματικότητας) μετακινείται με διάφορους τρόπους, όπως με πόνο, με νηστεία, με ναρκωτικά, κλπ.
Τα σύμβολα, που όπως έλεγε και ο θείος Αδόλφος γίνονται κατανοητά και από τους πλέον αμύητους, ενώ ο μυημένος τα χρησιμοποιεί κατά βούληση (βλέπε θέμα "Η δύναμη των συμβόλων") έχουν την ικανότητα να ξεκλειδώνουν το βαθύ μας ασυνείδητο και να μας συντονίζουν με το χώρο των ιδεών του Πλάτωνα ή το πανανθρώπινο διαδίκτυο που ονομάζεται "συλλογικό υποσυνείδητο". Με αυτήν την έννοια, τα Ταρώ μπορούν να απεικονίζουν το σύμπαν, με έμμεσο πάντα τρόπο, μην το αποκλείουμε κι αυτό.

Η συζήτηση για τα σύμβολα είναι ατελείωτη και είναι θαρρώ από μόνη της ένα ακόμα όμορφο θέμα!

To πρώτο σου πόστ στο παρόν θέμα περιγράφει θαυμάσια την κατανόηση του Τρελλού.

Ευχαριστώ!
Νομίζω πως μου συνέβει αυτό που περιγράφει ο Αλχιμιστής. Έχασα το δρόμο. Και με έχασε κι αυτός.
Και τώρα ξεκινάω πάλι από την αρχή.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
parafernalia
Περιβόητο μέλος


Ο ρόλος της φιλοσοφίας είναι να «ανοίγει» πύλες σκέψης. Ο ρόλος της τέχνης είναι να «ανοίγει» τις ψυχές των ανθρώπων. Ο ρόλος της επιστήμης είναι να μας κάνει τη ζωή ευκολότερη, να «ανοίγει» τις φυσικές μας ανάγκες.
Τα ΤΑΡΩ είναι 3 σε 1; Μια απόκρυφη φιλοσοφία για μυημένους, μια τέχνη σουρεάλ με συμβολισμούς και μια επιστήμη ανίχνευσης των βιο-ενεργειών του μέλλοντος;
Χωρίς να θέλω να καταδικάσω κάτι, αυτό το πακέτο δεν μου δίνει καμιά απάντηση. Ωραίες οι φιλοσοφίες, οι τέχνες, οι επιστήμες αλλά....αν δεν αλλάζουν κάτι σε αυτό τον κόσμο προς το καλύτερο, θα είναι πάντα ένα ωραίο παραμυθάκι που διαβάζουν τα παιδιά πριν κοιμηθούν.
Επειδή έχει ειπωθεί σε άλλο post, δεν με ενδιαφέρει να πιστεύω, θέλω να ξέρω. Θέλω απαντήσεις και αποδείξεις. Έστω και αν αυτές ελέγχονται για την ορθότητα και την αξιοπιστία τους, τις προτιμώ από λέξεις, σύμβολα, σκέψεις, εικόνες. Ίσως μερικά να μου αρέσουν αισθητικά, να με χαλαρώνουν , να με φαντασιώνουν ή να με ταξιδεύουν αλλά ποτέ δεν θα ταυτιστώ, ούτε θα αφιέρωνα τη ζωή μου για να τα ψάξω σε βάθος.
Και όπως είχε πει κάποιος σοφός: «Η αλήθεια είναι ένας σπασμένος καθρέπτης. Κάποιος βρίσκει ένα κομματάκι, το κοιτάει και νομίζει ότι βρήκε την αλήθεια όλη!» Δεν θέλω να ανέλθω σε κανένα στάδιο μύησης. Ας βρω ένα κομματάκι και ευτυχισμένος θαʼ μαι!

Θα μου το χαρίσει κανείς ρε παιδιά μην ταλαιπωρούμαι τσάμπα;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Giovanna
Επιφανές μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος


Είναι υποκειμενικός γιατί κανείς δεν είναι όμοιος με κάποιον άλλο. Ο καθένας εισπράττει όσα μπορεί να καταλάβει αλλά και όσα μπορεί να εφαρμόσει. Παρ' όλ' αυτά οι κάρτες είναι συγκεκριμένες και έχουν συγκεκριμένο συμβολισμό.Αρχική Δημοσίευση από Lorien:Και δεν ειναι πολυ ρευστος και υποκειμενικος ο τροπος που θα ερμηνευτουν για τη ζωη του καθενα ;
Δε μπορει απο την ιδια καρτα να βγουν διαφορετικα συμπερασματα για το ιδιο ατομο ;
Μπορεί σήμερα να καταλάβω Χ πράγματα από μια κάρτα και να τα χρησιμοποιήσω στη ζωή μου, μπορεί άυριο να καταλάβω κάτι παραπάνω ή κάτι λιγότερο, επομένως ναι, είναι πιθανό, από την ίδια κάρτα να βγούν διαφορετικά συμπεράσματα για το ίδιο άτομο.
Σε προειδοποιώ πως αυτή είναι η προσωπική μου κατανόηση των ταρώ. Προς θεού, δεν μπορώ καν να διανοηθώ ότι έχω τις σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις σου!
Αρχική Δημοσίευση από parafernalia:Χωρίς να θέλω να καταδικάσω κάτι, αυτό το πακέτο δεν μου δίνει καμιά απάντηση. Ωραίες οι φιλοσοφίες, οι τέχνες, οι επιστήμες αλλά....αν δεν αλλάζουν κάτι σε αυτό τον κόσμο προς το καλύτερο, θα είναι πάντα ένα ωραίο παραμυθάκι που διαβάζουν τα παιδιά πριν κοιμηθούν.
Άραγε τα παραμύθια δεν προσφέρουν, δεν αλλάζουν τίποτα στον κόσμο μας?Αρχική Δημοσίευση από Giovanna:γιατι ομως πολυς κοσμος τις αποδοκοιμαζει και τις θεωρει μαγικες, σατανικες, και δε ξερω εγω τι αλλο?

Ο Τόλκιν έχει γράψει ολόκληρη πραγματεία επάνω στις ευεργετικές επιδράσεις των παραμυθιών ειδικά στους μεγάλους!! (Θα το κάνουμε άλλο τόπικ αυτό!

Έπειτα, φαντάσου ένα μαχαίρι πάνω σε ένα τραπέζι. Εσύ περνάς δίπλα του και αποφασίζεις να μην το πειράξεις, να μην αναρωτηθείς τι κάνει, να το προσπεράσεις.
Το μαχαίρι δε θα προσφέρει τίποτα στη ζωή σου, αλλα δε θα πάψει να είναι ένα ...μαχαίρι.
Μπορεί να αποφασίσεις να το παρεις στα χέρια σου και να κόψεις ψωμί!
Το μαχαίρι για σένα, για τη ζωή σου, απέκτησε χρησιμότητα αλλά συνέχισε να είναι ένα...μαχαίρι.
Αν τώρα αποφασίσεις να μοιράσεις το ψωμί που θα κόψεις με το μαχαίρι και σε άλλους γύρω σου, το μαχαίρι θα έχει χρησιμότητα για ένα μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων και θα έχεις διδαχθεί την προσφορά. Το μαχαίρι δεν έπαψε να είναι μαχαίρι.
Μπορείς φυσικά πάντα να πάρεις το μαχαίρι και να σκοτώσεις κάποιον ή να το στρέψεις στον εαυτό σου!! Ποιός θα φταίει? Το μαχαίρι?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος


Οι Θρίαμβοι (οι 22 κάρτες που εξετάζουμε) έχουν λατινικούς αριθμούς.
Η επόμενη κάρτα είναι η αγαπημένη μου και θέλω να την ετοιμάσω με ησυχία, γι' αυτο θα σας την παρουσιάσω μάλλον αύριο!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Great Chaos
Περιβόητο μέλος


Εγώ θα ήθελα να μείνω λίγο σε αυτό που είπε ο Parafernalia, ότι δεν τον ενδιαφέρει να πιστεύει, θέλει να ξέρει. Αλήθεια είμαστε σίγουροι ότι αυτά που ξέρουμε ισχύουν; Έχει κανείς μας σκεφτεί ποτέ ότι όσα του έμαθαν μπορεί να έχουν πια καταρριφθεί από την πρόοδο της επιστήμης; Λένε ότι η επιστήμη που διδασκόμαστε είναι τουλάχιστον 50 ετών παλιά. Πόσοι από τον πολύ κόσμο, για παράδειγμα, έχουν ακούσει τη λέξη νανοτεχνολογία, που εγώ σπουδάζω σήμερα; Ξέρετε πόσες φορές μʼ έχουν κοιτάξει σαν εξωγήινο όταν ανέφερα τις σπουδές μου; Η πίστη στηρίζεται στη γνώση, όμως η γνώση δεν μπορεί να προσεγγιστεί χωρίς να προχωρήσει κανείς στο μυητικό του δρόμο, διαδικασία που προϋποθέτει πίστη, ότι θα βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις απέναντι στο άγνωστο που καραδοκεί στο διάβα σου. Έτσι, όπως γίνεται συχνά στις φυσικές διεργασίες, έχουμε όχι κύκλο, αλλά μια αμφίδρομη αντίδραση, όπως αυτές που μάθαμε στην οργανική χημεία. Κάθε τέτοια αντίδραση έχει ένα σημείο ισορροπίας, το οποίο μετατοπίζεται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Αν δεν μάθουμε να βλέπουμε τις έννοιες μαζί με τη δυναμική τους, τότε κάθε αλήθεια μπορεί να καταλήγει σε ψεύδος. Αγαπητέ φίλε, «Θα δεις, όλες οι αλήθειες σου ήταν ξένες», όπως αναφέρεται προφητικά στα Χρονικά του Μεγάλου Χάους.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kynofilos
Δραστήριο μέλος


ΤΑΡΩ επαναλαμβανόμενο πολλές φορές καταλήγει σε Ρώτα... Αναζήτησε ψάξε ρώτα σαν να μην γνωρίζεις... αλλά και ρότα Ιταλικά Πορεία πλεύσης...
Προσωπικά το Θέμα και τα σχόλια τα βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα και δυνατά να μου δώσουν απαντήσεις σε πρόσφατες απορίες.
Νιώθω υποχρεωμένος να εκφράσω την πρώτη μου αντίδραση στην Φιλοσοφία των Ταρώ...
Ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από την Ζωή να μην καταλήξει σε μια Ζωή εμπνευσμένη από ένα Παιχνίδι.
Να μπαίνουμε στη σφαίρα του νοητού, να μην ξεχνάμε να επανερχόμεθα στη σφαίρα των πραγμάτων.
Με ενδιαφέρον παρακολουθώ όλη τη συζήτηση.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
fissalida
Νεοφερμένο μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.



Απλα αισθανομαι οτι αρκετα απο αυτα που λεω, θεωρειται οτι τα λεω 1.με σκοπο να πεισω καποιους, 2.για να μειωσω την αξια ή τη γνωμη αλλων, 3.για να φερνω αντιρησση, 4.για να "νικησω" , 5.για να μειωσω την προσωπικοτητα των αλλων, 6.γιατι ειμαι ο 2ος ξαδελφος του βελζεβουλ (πραγμα ανηκουστο αφου ολοι ξερουν οτι ειμαι 1ος ξαδελφος)., ή απλά μενει αναπαντητο.
Δεν εχω καμια απαιτηση φυσικα απο κανεναν, ουτε με ενοχλει. Ο καθενας διαλεγει αν θελει να δουλευει τη σκεψη, ή αν θα συσωρευει ιδεες,σκεψεις,θεωριες...πληροφοριες επι πληροφοριων γενικοτερα, χωρις ιδιαιτερη επεξεργασια. Απλα επειδη του αρεσει να μαζευει. Ειναι χομπυ ρε παιδι μου !


A ! Τελειωσα το ντοκυμαντερ περι Αστρολογιας και Ταρο με τον Κριστοφερ Λη. Εκτος του οτι μερικες φορες χαζευα με τη φωνη του και τον τροπο που προφερει τις λεξεις που ειναι σα να τους δινει ισχυ και ζωη (αυτος και ο James Earl Jones a.k.a Darth Vader, νομιζω μπορουν να σε διαταξουν να πεθανεις και να γινει


Ειχε και καποιους ταρο..ποιους που εξηγουσαν διαφορα. Παντως δεν ανεφερε οτι τα χαρτια βγαινουν με τη σειρα, και μαλιστα ειπε οτι ποτε δε χρησημοποιουνται με τη σειρα (του "κυκλου" που σχεδιαστηκαν). Επισης οτι υπαρχουν πολλα διαφορετικα ριξιματα.
Το λοιπον ειναι το εξης : οκ ειναι ενα κοκτειλ προυπαρχοντων φιλοσοφιων/θρησκειων με συμβολισμους και σχεδια. Αν θεωρησουμε σωστη τη χρηση τους συμφωνα με το 99.9% των χρηστών τους, αναδυονται ερωτηματα οπως :
α. Γιατι να τα ριξεις τα χαρτια με το Χ ριξιμο και οχι με το Ψ
β. Γιατι να ανακατεψεις εσυ και οχι ο πελατης and vice versa
γ. Γιατι να ειναι τυχαια η σειρα των καρτων ;
δ. Γιατι να στηριζεσαι σε μια τυχαια σειρα καρτων ;
ε. Αν πιστευεις οτι δεν ειναι τυχαια, αλλα "ηταν αυτη που επρεπε να ειναι" , τοτε γιατι αν τα ξαναριξεις βγαινουν διαφορετικα ή αν πας σε αλλον ταρο-ποιο θα σου βγαλει αλλα ;
ζ. Γιατι πολλες φορες βγαινουν πολυ λαθος ;
η. Γιατι το reading ειναι ασαφες και χρησημοποιουνται τεχνικες οπως το cold reading και το ψαρεμα πληροφοριων ;
Αν, απο την αλλη, παρουμε την 0.01 % χρηση τους, ως ριξιμο των καρτων με τη σειρα και συζητωντας τους συμβολισμους, τοτε :
1. Τι εχουμε να αποκομισουμε διαβαζοντας απλα τους συμβολισμους ;
2. Τι νοημα εχει να δινουμε εμεις ενα συμβολισμο στις καρτες και μετα απλα να τις διαβαζουμε με συγκεκριμενη σειρα ;
3. Πως ξερουμε οτι εχουμε δωσει σωστους συμβολισμους και πως ξερουμε οτι τους ερμηνευουμε σωστα σε σχεση με το τι συνεβη ή συμβαινει στη ζωη μας ;
4. Πως ξερουμε αν μελετωντας μια καρτα παιρνουμε σωστη καθοδηγηση για τη ζωη μας ; Γιατι μου φαινεται οτι αν μπορεις να στιψεις μια καρτα ταρο και να βγαλεις μια καλη σκεψη για τη ζωη σου....μαλλον την σκεψη την ειχες ηδη.
5. Γιατι υπαρχει τοση θεατρικοτητα και σαλτσες φλερταροντας με την φλυαρια στις περιγραφες των καρτων (δεν εννοω απο την Isiliel, γενικα για την παρουσιαση/προωθηση τους μιλαω), οταν η ουσια της καρτας μπορει να μεταδοθει πιο αμεσα ; (μηπως γιατι δε θα πουλουσαν ; ισως).
6.Εχετε σκεφτει οτι μπλεκοντας χωρις λιγο φρενο , στους συμβολισμους, μπορει να βλεπουμε πραματα και συμβολα εκει που δεν υπαρχουν ;
Κατι οπως το παρακατω :
Δε νομιζω οτι οσοι επινοησαν τα ταρο, ειχαν στο νου τους την Ελληνικη γλωσσα ή και προφορα της λεξεως. Η λεξη ειναι tarot δεν ληγει σε φωνηεν, αναποδα (torat) δε σημαινει τιποτα ενω στα Ιταλικα η λεξη ηταν tarochi οποτε ουτε εκει αναποδα παει στο rota (που οντως σημαινει πορεια).ΤΑΡΩ επαναλαμβανόμενο πολλές φορές καταλήγει σε Ρώτα... Αναζήτησε ψάξε ρώτα σαν να μην γνωρίζεις... αλλά και ρότα Ιταλικά Πορεία πλεύσης...
Η μονη χρησημοτητα που βλεπω να εχουν οι καρτες, ειναι οτι προσφερουν μια αμεσοτητα στο να σου μεταδωσουν προυπαρχουσες αντιληψεις (φιλοσοφικες/θρησκευτικες). Ομως και παλι πρεπει να κανεις διαβασμα για να μαθεις τι συμβολιζει η καθε καρτα, αλλιως ειναι απλα some nice cards. Οποτε νομιζω οτι ειναι λιγο υπερεκτιμημενες, ενω η χρηση τους (επειδη δεν ειναι σωστη) μαλλον δε βοηθαει τον κοσμο και τοσο (εκτος απο τους χιλιαδες tarot readers που χρεωνουν τις "πολυτιμες" "ερμηνειες" τους).
Απότι βλεπω , πολυς κοσμος δε κανει συχνα την πιο σημαντικη ερωτηση : γιατι.
Και μια ακομα ερωτηση. Αν δε κανω λαθος τα ταρο περιεχουν και στοιχεια αστρολογιας μεσα. Αληθευει ; Γιατι και με την αστρολογια δεν τα παω καλα, μου κραταει μουτρα

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kynofilos
Δραστήριο μέλος


Είναι δε και η προστακτική Ορα = Δες, βλέπε ανάμεσα σε δύο Ταυ σαν στήλους και μπορεί να θεωρηθεί πειθαρχημένη μύηση... Να προσθέσω κάτι που ίσως θεωρηθεί 'υπερβολή', η επίκληση της "Ωρας" στην προστακτική Όρα, είναι η έμπνευση ή 'φώτιση' που επικαλούμε από δυνάμεις υπεράνθρωπες και θεϊκές για να 'φωτίσουν' τη διάνοιά μας να δει με το τρίτο μάτι, όπου απευθύνεται μια 'τέτοια' υποσυνείδητη εντολή.
Η Επίκληση της Ωρας, μπορεί να εκληφθεί σαν παράκληση για αντίληψη της τετάρτης διάστασης του χρόνου και να φανερωθούν οι πιθανές εκβάσεις μιας πραγματικότητος σε χρονική έκταση ή στο πέρασμα του χρόνου. Να ασκηθούμε δηλ. στην αρετή των σοφών της αρχαιότητος την 'μαντική'.
Και θα ήταν παράλειψη να μην σημειώσω, ότι αποδίδεται και με δύο λέξεις, προσθέτοντας το Συ ελληνιστί ή chi βαρβαρικά, γνωστό και από τους κινέζους, οπότε γίνεται Τώρα Συ, Ορα Συ κλπ
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Το TAROT μπορει να αναγραμματιστει και : A Tort
που σημαινει : a wrongful act , injustice, damage, injury, or a wrongful act done willfully, negligently, or in circumstances involving strict liability, but not involving breach of contract
με ριζα το αρχαιο λατινικο ....twisted !


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kynofilos
Δραστήριο μέλος


Ελληνιστί = βλάβη, ζημιά...
Αλλά και τορτα, αν δεν κάνω λάθος Ιταλιστί τούρτα
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 34 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.