Zithos
Εκκολαπτόμενο μέλος


Είναι φανερό μετά την πρωτόγονη εποχή της Μήτιδος οπου ο άνθρωπος ζούσε με την πονηριά και τρεφόταν μονάχα με το κυνήγι αγρίων ζώων, η Θέμιδα σαν σύζυγος του Δία έφερε την δικαιοσύνη με τους ανθρώπους να ζούν αρμονικά σε οργανωμένες κοινωνίες με άρχοντες και κανόνες δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος άρχισε να παρατηρεί τα καιρικά φαινόμενα όπως φαίνεται απο τις Ώρες κόρες της Θέμιδας, να οργανώνει την ζωή του ανάλογα με τις εποχές του χρόνου και να αποκτά συναίσθηση της μοίρας ή του πεπρωμένου του. Η καθιέρωση της δικαιοσύνης στην ανθρώπινη ζωή του έδωσε να καταλάβει οτι δέν είναι ασύδοτος στην συμπεριφορά του πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια, οι δικές του ελευθερίες τερματίζονται στο σημείο που αρχίζουν να καταπατιούνται οι ελευθερίες του άλλου. Είναι γνωστό όσο μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε οι ιστορικές πηγές οτι σε όλες τις κοινωνίες που γνωρίζουμε υπήρχαν άρχοντες και κανόνες, στις παλιότερες κοινωνίες οι κανόνες ήταν υπο την κρίση των αρχόντων αργότερα η γραπτή νομοθεσία ανάγκασε και τους άρχοντες να υποταχθούν σε αυτούς.
Οι Χάριτες κόρες του Δία και της Ωκεανίδας Ευρυνόμης είναι θεότητες που σχετίζονται με το ανθρώπινο κάλλος και ομορφιά ιδέες που αναπτύχθηκαν στην ανθρωπότητα όπως φαίνεται αμέσως μετά την εμφάνιση της Θέμιδας δηλαδή της δικαιοσύνης και της τάξης, σάν κόρες μιάς Ωκεανίδας πιθανότατα σχετίζονται με την θάλασσα. Ήταν οι θεότητες την ανθρώπινης ομορφιάς, ο άνθρωπος δέν έβλεπε το αντίθετο φύλλο μόνο σαν μέσο σεξουαλικής ικανοποίησης αλλά άρχισε επιπλέον να θαυμάζει την μορφή του ανάλογα με τα φυσικά προσόντα κάθε ατόμου.
Η θεά Αθηνά
Η καλλιέργεια της γής με την τέταρτη σύζυγο του Δία Δήμητρα όπως φαίνεται ήταν το επόμενο στάδιο της ανθρωπότητας μετά την εμφάνιση της Θέμιδας σαν συζύγου του Δία, μετά την κατανόηση των καιρικών φαινομένων τη συναίσθηση της μοίρας του και τον θαυμασμό του σώματος του άρχισε να καλλιεργεί την γή. Ο Δίας σαν καλόψυχος αδελφός αναγνωρίζοντας οτι δέν ήθελε συνεύρεση μαζί του της ζήτησε συγνώμη και αυτή το δέχτηκε παράλληλα δέχτηκε να φέρει στον κόσμο την κόρη τους Περσεφόνη την θεά των καρπών της γής χωρίς τους οποίους ήταν αδύνατο να ζήσει ο άνθρωπος. Η εμφάνιση της Δήμητρας πιθανώς φανερώνει την εποχή που ο άνθρωπος μετατράπηκε σε φυτοφάγο ζώο, μέχρι τότε όπως φαίνεται φανερά τρεφόταν αποκλειστικά με το κυνήγι διάφορων αγρίων ζώων ανάλογα με τα είδη που είχε περισσότερο διαθέσιμα στην περιοχή που ζούσε. Ξεκίνησε με την καλλιέργεια απλών φυτών και δέντρων απο τα οποία έτρωγε τους καρπούς, τα πότιζε και τα καλλιεργούσε όταν οι κλιματικές συνθήκες το επέτρεπαν αργότερα άρχισε να παρασκευάζει τα πρώτα απλά υλικά όπως ψωμί, αλεύρι και μπίρα. Μετά την συνεύρεση της με τον Δία η Δήμητρα βιάστηκε άγρια απο τον αδελφό τους Ποσειδώνα που είχε μεταμορφωθεί σε μεγαλόσωμο άλογο, η οργή της Δήμητρας για τον Ποσειδώνα ήταν απίστευτη κάτι που της έδωσε επιπλέον το όνομα Ερινύα. Η οργή της Δήμητρας με τον Ποσειδώνα δείχνει τις κακές σχέσεις της γής με την θάλασσα της οποίας οι πλημμύρες είναι συνήθως καταστρεπτικές για τις καλλιέργειες λόγω της ορμητικότητας των νερών αλλά και της ακαταλληλότητας απο το αλάτι.
Με την Μνημοσύνη άρχισαν οι λαοί να γεννούν την μνήμη τους με άλλα λόγια κατέγραφαν γεγονότα του παρελθόντος δημιουργήθηκε η ιστορία, οι άνθρωποι άρχισαν να καταγράφουν τα ιστορικά γεγονός σε πήλινες πλάκες ή σε πηλό ανάλογα με οτι είχαν περισσότερο διαθέσιμο. Την ίδια εποχή όπως φαίνεται απο τις κόρες τις Μνημοσύνης τις Μούσες ο άνθρωπος άρχισε να αναπτύσσει την ποίηση, το θέατρο, την ζωγραφική αναπτύχθηκαν με άλλα λόγια οι κάθε μορφής τέχνες και επιστήμες όλα συνδυάστηκαν άμεσα με την καλλιέργεια της μνήμης. Οι επιστήμες, οι τέχνες, όπως και η καταγραφή των ιστορικών γεγονότων ξεκίνησαν συμπερασματικά για τον άνθρωπο την ίδια περίοδο που εκπροσωπείται απο την σύζυγο του Δία Μνημοσύνη αμέσως μετά την εποχή που άρχισε να καλλιεργεί την γή.
Η Μαία μπορεί να αναφέρεται σαν γεννημένη στην Αρκαδία αλλά το όνομα των γονέων της παραπέμπει στον Ατλαντικό Ωκεανό, πιθανώς παραπέμπει στην σχέση των κατοίκων του Ελληνικού χώρου με τους Άτλαντες του Πλάτωνα προτού το νησί τους βυθιστεί στον ωκεανό. Το όνομα του γιού της του αγγελιοφόρου θεού Ερμή παραπέμπει στον Ερμή τον τρισμέγιστο ο οποίος σύμφωνα με τις παραδόσεις έζησε την ίδια εποχή στην Αίγυπτο και κατασκεύασε τις πρώτες πυραμίδες κατά τα Ατλαντικά πρότυπα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Zithos
Εκκολαπτόμενο μέλος


Η Ήρα ήταν τελικά η επίσημη σύζυγος του Δία στο αρχαιοελληνικό πάνθεον, απο τις 6 προηγούμενες γυναίκες που αναφέραμε μονάχα η Μήτιδα και η Θέμιδα αναφέρονται σαν σύζυγοι όλες οι υπόλοιπες ήταν παροδικές γυναίκες ή ερωμένες. Η Ήρα ήταν κόρη του Κρόνου και της Ρέας αδελφή του Δία και από τους δύο γονείς, γεννήθηκε στηνΣάμο όπου βρίσκεται ο ναός της το Ηραίο στην συνέχεια ακολούθησε την ίδια μοίρα με τα υπόλοιπα αδέλφια τηςΔήμητρα, Ποσειδώνα, Άδη και Εστία. Ο Κρόνος κατάπιε τα παιδιά που γέννησε απο την Ρέα μετά απο χρησμό που άκουσε οτι κάποιο απο αυτά θα τον ρίξει και θα καταλάβει τον θρόνο του, η Ρέα με τέχνασμα και με την βοήθεια της Μήτιδος κατόρθωσε να βάλει τον Κρόνο να ξεράσει ζωντανά τα παιδιά τους.
Η Ήρα όπως η αδελφή της Δήμητρα ήταν εγωίστρια και απόμακρη γι'αυτό αρνήθηκε αρχικά όλες τις προτάσεις του αδελφού της Δία όταν την ζήταγε για σύζυγο. Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε πληγωμένο κούκο, μια βροχερή χειμωνιάτικη μέρα έπεσε στα πόδια της Ήρας, η θεά λυπήθηκε το ζωντανό και το σήκωσε στα χέρια της τότε ο Δίας πήρε την πραγματική του μορφή. Επιβλητικός και πανίσχυρος ο Δίας εξουδετέρωσε όλες τις αντιδράσεις της Ήρας, απο τότε η Ήρα έγινε μόνιμα η κύρια σύζυγος η μητέρα θεών και ανθρώπων όχι μονάχα στο αρχαιοελληνικό δωδεκάθεο αλλά σε όλες τις θρησκείες του κόσμου που επηρεάστηκαν απο την Ελληνική θρησκεία. Η Ήρα σαν κόρη του Κρόνου και της Ρέας αδελφή δηλαδή του Δία και απο τους δύο γονείς αποδεικνύει οτι στα αρχαία χρόνια κάθε άντρας επέλεγε σύζυγο συνήθως ιδίας κοινωνικής τάξης με τον ίδιο.
Ο θεός του πολέμου Άρης
Απο τον γάμο του Δία με την Ήρα γεννήθηκαν ο Άρης θεός του πολέμου, η Ήβη θεά της νεότητας και η Ειλείθυια θεά του γυναικείου τοκετού ενώ ο Ήφαιστος θεός της φωτιάς κατά τον Όμηρο ήταν γιός του Δία και της Ήρας ενώ κατά τον Ησίοδο η Ήρα τον συνέλαβε με άλλον σύζυγο πρίν γνωρίσει τον Δία. Η μητέρα θεά Ήρα είναι η έκφραση της γονιμότητας, της μητρότητας και της οικογενειακής ζωής, εκπροσωπεί την μητέρα που προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά της με την βοήθεια του συζύγου της μέσα απο τα πλαίσια της οικογένειας, την πιστή σύντροφο του οποιουδήποτε μονογαμικού άντρα. Έδειξε την πρέπουσα μητρική στοργή σε όλα τα παιδιά της εκτός απο τον Ήφαιστο ο οποίος γεννήθηκε πολύ άσχημος και παραμορφωμένος, η Ήρα εξοργισμένη απο το θέαμα το νεογέννητου παιδιού της το πέταξε κάτω απο τον Όλυμπο. Ο Ήφαιστος βρέθηκε στα βάθη της θάλασσας οπου η Θέτιδα και η Ευρυνόμη τον ανέθρεψαν για 9 χρόνια, όταν μεγάλωσε ο θεός έστησε στα βάθη του Αιγαίου σιδηρουργείο κατασκευάζοντας εκπληκτικά κοσμήματα για να τιμήσει τις δύο θαλάσσιες θεότητες που τον έσωσαν. Η Ήρα απο τα ίδια τα κοσμήματα της Θέτιδας αναγνώρισε τον γιό της που εγκατέλειψε, τον έφερε πίσω στον Όλυμπο οπου το πρόσφερε ένα σιδηρουργείο με 20 φτερά και για σύζυγο την πανέμορφη Αφροδίτη. Η Αφροδίτη θεά της ομορφιάς στο αρχαιοελληνικό δωδεκάθεο δέν είναι Ελληνική θεότητα αλλά εισαγόμενη απο την ανατολή, είναι η Ιστάρ των Ανουνάκι και των λαών της μέσης Ανατολής αυτό φαίνεται και απο τους Ελληνικούς μύθους που την φέρουν να γεννήθηκε μόνη της μέσα απο τα κύματα της θάλασσας στα ανοικτά της Κύπρου.
Η θεά Ήβη
Ο θεός Άρης αργότερα αδελφός του Ηφαίστου συνδέθηκε ερωτικά με την Αφροδίτη εξαναγκάζοντας την να απατήσει τον αδελφό του και σύζυγο της, απο την σχέση μεταξύ Άρη και Αφροδίτης γεννήθηκαν ο Έρως, ο Φοίβος και οΔείμος σημερινοί δορυφόροι του πλανήτη Άρη. Η Ήρα εμφανίζεται να κρατά στα χέρια της ένα σκήπτρο που συμβολίζει την κυριαρχία της στο γυναικείο φύλο ή κρατώντας ένα ρόδι το σύμβολο της γονιμότητας άλλα σύμβολα της Ήρας ήταν ο κούκος και το παγώνι που συμβόλιζε τον ερχομό της άνοιξης. Απο τα ονόματα των θυγατέρων της Ήβης και Ειλυθείας παρατηρούμε οτι η αιώνια νεότητα όπως και ο τοκετός με τους πόνους του είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά για την γυναικεία γονιμότητα η οποία εξασθενεί όταν η γυναίκα φτάσει σε προχωρημένη ηλικία. Η σημαντικότερη γιορτή των αρχαίων Ελλήνων προς τιμή της Ήρας ήταν τα Ηραία που εκτελούντο στο Ηραίο της Σάμουτον τόπο γέννησης της, στο Άργος και την Ολυμπία.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Zithos
Εκκολαπτόμενο μέλος


Η Ήρα σε αντίθεση με την ήπια Θέμιδα ήταν εκδικητική και ζηλιάρα απέναντι στις ερωμένες του Δία, κάθε φορά που ο Δίας γεννούσε εξώγαμα προσπαθούσε να θανατώσει όχι μόνο την ερωμένη αλλά και το παιδί πρίν γεννηθεί προκειμένου να εκδικηθεί τον σύζυγο της για την πράξη του. Ο Δίας με τέχνασμα κατόρθωνε να ξεπεράσει τα εμπόδια που έστηνε η Ήρα στην γέννεση των εξώγαμων παιδιών του τα οποία γινόντουσαν συνήθως θεοί ή ημίθεοι, οι μητέρες τους συνήθως εγκαταλείπονταν απο τον Δία μετά την παροδική σχέση πολλές φορές έβρισκαν ακόμα και τον θάνατο απο την οργή της Ήρας.
Η Λητώ κόρη του Τιτάνα Κοίου με καταγωγή απο την χώρα της Υπερβόρειας έμεινε έγκυος στους δίδυμους θεούς Απόλλωνα και Άρτεμη, η Ήρα την καταδίωξε άγρια στο τέλος την καταράστηκε να μήν μπορεί να γεννήσει πουθενά σε καμιά ξηρά την οποία βλέπει ο ήλιος. Την κατάσταση έσωσε ο Ποσειδώνας μετά απο παράκληση του Δία ο οποίος ακινητοποίησε τον κινούμενο βράχο της Δήλου στο Αιγαίο, όταν μετατράπηκε η Δήλος σε νησί κατάφερε να γεννήσει εκεί η Λητώ τους δύο δίδυμους θεούς τον Απόλλωνα θεό του φωτός και την Άρτεμη θεά του κυνηγιού μέλη του Ελληνικού δωδεκάθεου.
Σεμέλη
Η Σεμέλη ήταν μιά απο τις κόρες του Κάδμου ιδρυτή του βασιλείου των Θηβών και της Αρμονίας κόρης των θεώνΑφροδίτη και Άρη, η Σεμέλη ύστερα απο κρυφό έρωτα με τον Δία έμεινε έγκυος στον ημίθεο Διόνυσο. Όταν η Ήρα το έμαθε οργίστηκε και αποφάσισε να την σκοτώσει, μιά μέρα εμφανίστηκε μπροστά της σαν παραμάνα παροτρύνοντας με δόλο την Σεμέλη να ζητήσει απο τον Δία να εμφανιστεί με την θεϊκή του μορφή όπως εμφανίζεται στην Ήρα. Ο Δίας πιστεύοντας οτι αυτή είναι η επιθυμία της εμφανίστηκε απερίσκεπτα εκτυφλωτικός να σπέρνει κεραυνούς με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο της Σεμέλης, ο Δίας πικραμένος κατάλαβε τί είχε συμβεί πήρε τον αγέννητο ακόμα Διόνυσο και τον έραψε στον μηρό του οπου τρεφόταν με το αίμα του.
Η Αλκμήνη ήταν κόρη του βασιλιά των Μυκηνών Ηλεκτρύωνα και εγγονή του Περσέα ο Δίας την ερωτεύθηκε εμφανίστηκε στο κρεβάτι της με την μορφή του συζύγου της Αμφιτρύωνα και την άφησε έγκυο στον ημίθεο Ηρακλή. Ο Δίας γλύτωσε την Αλκμήνη απο τον εξοργισμένο Αμφιτρύωνα ο οποίος μόλις επέστρεψε επιχείρησε να την σκοτώσει στην συνέχεια είχε να αντιμετωπίσει την οργή της Ήρας. Η Ειλείθυια κόρη του Δία και της Ήρας θεά του τοκετού πήρε εντολή απο την μητέρα της να μήν επιτρέψει την γέννεση του εξώγαμου παιδιού, η Αλκμήνη μετά απο 7 μέρες φρικτών πόνων κινδύνευσε να πεθάνει χωρίς να γεννηθεί το παιδί. Την κατάσταση έσωσε μιά υπηρέτρια η Γαλινθιάδα που κατάφερε να ξεγελάει την Ειλείθυια λέγοντας της ψέματα οτι το παιδί μόλις είχε γεννηθεί, η Ειλείθυια εξεπλάγη τόσο πολύ που τα μάγια λύθηκαν τότε η Αλκμήνη κατάφερε να γεννήσει.
Διόνυσος
Η Καλλιστώ ήταν μιά πανέμορφη νύμφη κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα η οποία είχε ορκιστεί παρθένα στην θεά Άρτεμη, ο Δίας την ερωτεύθηκε και την άφησε έγκυο στον Αρκάδα, η Ήρα για να την εκδικηθεί την μεταμόρφωσε σε άρκτο (αρκούδα), ο μικρός Αρκάδας ανατράφηκε απο την Μαία.
Η Ήρα σε αντίθεση με τον ερωτύλο σύζυγο της έμεινε πιστή στον συζυγικό βίο, στην οικογένεια και τα παιδιά της δέν κυνήγησε εραστές αλλά πολιορκήθηκε η ίδια πολλές φορές άθελα της απο άντρες που ζήλεψαν το μεγαλείο και την ομορφιά της. Οι εραστές σχεδόν ποτέ δέν κατόρθωναν να πετύχουν τον σκοπό τους γνωρίζοντας πολύ σκληρή εκδικητική οργή απο τον Δία ο οποίος μπορεί να πολιορκούσε απο μόνος του ξένες γυναίκες αλλά δέν ανεχόταν με κανέναν τρόπο να πολιορκήσει ξένος άντρας την δική του.
Ο Ιξίονας που πλησίασε με ερωτικές διαθέσεις την Ήρα δέθηκε απο τον Δία σε φλεγόμενη ρόδα που στριφογύριζε ασταμάτητα στον αέρα, ο Ενδυμίωνας γκρεμίστηκε στα Τάρταρα, ενώ ο γίγαντας Πορφυρίωναςεξοντώθηκε από τα βέλη του Ηρακλή με εντολή του Δία. Απο την οργή του Δία δέν γλύτωσε ούτε η ίδια η Ήρα την οποία έδεσε χειροπόδαρα με χρυσή αλυσίδα μεταξύ ουρανού και γής για να την τιμωρήσει για την ζήλεια της, οι αλυσίδες της Ήρας έσπασαν αργότερα με την βοήθεια του θεού Ήφαιστου.
Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν οτι στην αρχαιότητα την εποχή του Δία η θέση του άντρα ήταν πανίσχυρη οι γυναίκες αντιδρούσαν σοβαρά στις παρεκτροπές τους αλλά κάθε φορά τον τελικό λόγο είχε ο άντρας. Οι άντρες άσχετα με την δική τους άστατη ζωή δέν μπορούσαν να ανεχτούν να γίνουν οι ίδιοι θύματα να απατούν δηλαδή τις δικές τους γυναίκες άλλοι άντρες όπως έκαναν οι ίδιοι σε ξένες γυναίκες.
https://abocanto.blogspot.gr/2013_03_01_archive.html
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Nefeli Graf
Περιβόητο μέλος


Μμμμ άντε καλέ απλά ήθελα να παραθέσω και τα δικά μου.Να μην καταλαβαίνεις μία πλάκαΣου υπόσχομαι ότι όταν γράψεις εσύ μια ιστορία, θα σεβαστώ απόλυτα τις εκδοχές που θα έχεις επιλέξει, καθώς θα είναι η δική σου ιστορία και όχι η δική μου.![]()


Και τι βγήκε;Μόνο που το αποτέλεσμα θα ήταν κουτσό, στραβό και άσκημο.![]()


Σιγά βρε αθώο μυαλό.Δεν το κατάλαβα όμως. Μάλλον έχω αθώο μυαλό, σε αντίθεση με το πονηρό δικό σου.![]()

Ας μην το συνεχίσουμε αλλά να σου πω απλά ότι δέχομαι και την ανδρική ομοφυλοφιλίαΧμμμ... Φαντάζομαι ότι δεν ήταν αυτός ο σκοπός σου, όμως διαβάζοντας τα όσα έγραψες, νομίζω ότι την μεν γυναικεία ομοφυλοφιλία τη δέχεσαι και την δικαιολογείς, ενώ την αντρική την καταδικάζεις, ονομάζοντάς την μάλιστα "ανωμαλία". Στο κάτω-κάτω, ο Δίας και ο Απόλλων ήταν (βασικά) straight, αλλά πού και πού ήθελαν και κανένα αγοράκι, ενώ η Άρτεμις ήταν αποκλειστικά λεσβία με άσβεστο μίσος για κάθε τι το αρσενικό. Αυτή δεν ήταν ανώμαλη;
![]()
![]()
![]()


Ο καθένας έχει τις επιλογές και τις ορμές του οπότε δεν με ενοχλεί τι έκανε ο κάθε θεός ή θεά στο κρεβάτι του/αγρό ή οτιδήποτε άλλο


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος


Γέννηση και παιδικά χρόνια του Θησέα


Το πρωί ο Αιγέας μόλις ξύπνησε ανακάλυψε πρώτον ότι είχε φοβερό πονοκέφαλο και δεύτερον ότι δίπλα του στο κρεβάτι κοιμόταν γυμνό ένα πολύ όμορφο κορίτσι. Την άγγιξε, αυτή ξύπνησε και του χαμογέλασε. Τα έχασε ο βασιλιάς “Who are you baby?” , “ Είμαι η Αίθρα. Ξέχασες τι κάναμε μαζί όλη τη νύχτα;” , “Για να λέμε την αλήθεια, είχα πιεί πολύ χθες και δεν καλοθυμάμαι, θα ήθελες λίγο να μου θυμίσεις;”. Και θυμήθηκαν και οι δυο με το παραπάνω.
Ο Θησέας μεγάλωσε και όταν έσβησε τα 16 κεράκια, η μητέρα του τον πήγε στο βράχο που ο νεαρός σήκωσε με ευκολία και πήρε τα δώρα του (τα Timberland και το φωτόσπαθο). Τότε η Αίθρα του αποκάλυψε ότι ο πατέρας του ήταν (και καλά) ο βασιλιάς της Αθήνας Αιγέας και τον περίμενε για να τον ανακηρύξει διάδοχό του.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος


Ο Θησέας στην Εθνική Οδό



Για να μην τα πολυλογούμε ο Θησέας εξόντωσε όλους τους ληστές και μάλιστα τους σκότωσε όλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αυτοί θανάτωναν τα θύματά τους.

Ο Θησέας στην Αθήνα
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
EnnisDelMar!
Δραστήριο μέλος


Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν σε μια πολιτεία μεγάλη, πλούσια και δυνατή ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα.
Η μικρότερη από τις τρεις κόρες τους – την έλεγαν Ψυχή – ήταν τόσο όμορφη, που μόνο με τη θεά Αφροδίτη μπορούσε να παραβληθεί. Έτσι, όποιος την έβλεπε, έπεφτε θαμπωμένος και την προσκυνούσε σαν να είχε μπροστά του την ίδια τη θεά.
Με τον καιρό όλοι πίστεψαν πως η Ψυχή δεν ήταν παρά η ίδια η θεά του έρωτα που είχε κατεβεί στη γη. Τα ιερά της Αφροδίτης στην Πάφο, στα Κύθηρα, στην Κνίδο, ερημώθηκαν. Οι προσευχές λησμονήθηκαν. Οι θυσίες σταμάτησαν.
Ο κόσμος, που λάτρευε πριν τη μεγάλη θεά, σαγηνεύτηκε από την ομορφιά της θνητής, και αυτήν προσκυνούσε πια και λάτρευε.
Η Αφροδίτη δεν άντεξε την προσβολή και αποφάσισε να εκδικηθεί: πρόσταξε λοιπόν το γιο της, τον Έρωτα, να χτυπήσει την αντίζηλό της με τα βέλη του και να την κάνει να αγαπήσει παράφορα τον πιο ασήμαντο και περιφρονημένο άνθρωπο του κόσμου. Έτσι, όπως άλλωστε γίνεται συχνά, η ομορφιά της Ψυχής στάθηκε η αιτία της μεγάλης της δυστυχίας: όλοι οι νέοι έμειναν μαγεμένοι από τη χάρη της, κανείς όμως δεν αποφάσιζε να την κάνει γυναίκα του, και η Ψυχή έμενε μόνη.
Οι δύο αδερφές της είχαν παντρευτεί πριν από καιρό στα ξένα, και η Ψυχή, κλεισμένη στο παλάτι, έκλαιγε τη μοίρα της και καταριόταν την ομορφιά της.
Όταν ο βασιλιάς είδε κι απόειδε, αποφάσισε να ρωτήσει το μαντείο του Απόλλωνα στη Μίλητο, για την τύχη της κόρης του. Η απάντηση του θεού ήταν αλλόκοτη και σκληρή: έπρεπε να οδηγήσουν την Ψυχή νυφοστολισμένη, σαν να ήταν να παντρευτεί στον Κάτω Κόσμο, στην πιο ψηλή κορφή ενός έρημου και μακρινού βουνού. Εκεί θα συναντούσε το γαμπρό που της είχε τάξει το ριζικό της: ένα πελώριο φίδι φτερωτό που προξενούσε το φόβο και τον τρόμο, ακόμη και στον μεγάλο Δία. Τρόμαξε ο βασιλιάς.
Μήπως όμως μπορούσε να κάνει κι αλλιώς; Έτσι όλος ο λαός, μαζί με τους γονείς της, τη συνόδεψε με κλάματα και μοιρολόγια ως την κορφή του βουνού, όπου την άφησαν κι έφυγαν.
Τότε ο Ζέφυρος την ανασήκωσε, και ταξιδεύοντάς την πάνω από στεριές και θάλασσες, την έφερε και την άφησε μέσα σε ένα μαγεμένο περιβόλι.

Σ’ αυτό το περιβόλι η Ψυχή σαστισμένη πήρε να σεργιανάει εδώ κι εκεί, όταν ξαφνικά βρέθηκε μπροστά σ’ ένα ολόχρυσο παλάτι, εντελώς αφύλαχτο.
Παρ’ όλο το φόβο που ένιωθε, μπήκε μέσα και άρχισε να το τριγυρίζει, ώσπου άκουσε μια φωνή: «όλα όσα βλέπεις, κυρά μου, είναι δικά σου. Μη φοβάσαι! Κάθισε να ξαποστάσεις, και όταν θελήσεις να λουστείς και να νοιαστείς για την ομορφιά σου, φώναξέ μας να σε βοηθήσουμε. Εμείς είμαστε οι υπηρέτες σου. Η κάθε σου επιθυμία είναι για μας προσταγή».
Πραγματικά, οι υπηρέτες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την περιποιηθούν και να τη διασκεδάσουν. Τη βοήθησαν να λουστεί, της έστρωσαν πλούσιο το τραπέζι και της τραγούδησαν, χωρίς όμως να τους δει.
Τη νύχτα έφτασε ο άγνωστος άντρας της και μέσα στο βαθύ σκοτάδι την έκανε δική του, προτού όμως ξημερώσει ακόμη, χάθηκε από κοντά της.
Έτσι περνούσε ο καιρός: την ημέρα οι αόρατοι υπηρέτες φρόντιζαν να μην της λείψει τίποτα και τη νύχτα ερχόταν ο μυστηριώδης εραστής της και την έκανε ευτυχισμένη.
Στο μεταξύ οι γονείς της γερνούσαν μέσα στην απελπισία και στο πένθος. Κοντά τους είχαν έρθει οι δυο άλλες θυγατέρες τους και προσπαθούσαν μάταια να τους παρηγορήσουν. Αλλά και η Ψυχή άρχισε να αισθάνεται δυστυχισμένη: ολομόναχη τη μέρα να ζει ανάμεσα σε αόρατα πνεύματα και το βράδυ να πλαγιάζει στην αγκαλιά ενός άντρα, που ούτε για μια στιγμή δεν είχε αντικρίσει το πρόσωπό του.
Στο τέλος με δάκρυα και παρακάλια καταφέρνει η Ψυχή να πείσει τον άντρα της μέσα στα χάδια να επιτρέψει να έρθουν, ας είναι και για λίγον καιρό, οι αδερφές της για να της κρατήσουν συντροφιά.
Η άδεια δίνεται, με έναν όρο όμως: «Μπορείς, της είπε, να τους χαρίσεις ό,τι θελήσουν από τα πλούτη του παλατιού. Μα μην πλανηθείς από τα λόγια τους και θελήσεις να με αντικρίσεις στο φως. Θα με χάσεις για πάντα και θα γίνεις δυστυχισμένη».
Η Ψυχή του υπόσχεται να σεβαστεί την επιθυμία του. Άλλωστε και η ίδια τον έχει αγαπήσει στο μεταξύ και δεν θέλει να τον χάσει. Ξέρει ακόμη πως από τη διαγωγή της θα εξαρτηθεί και η φύση του παιδιού που έχει στα σπλάχνα της: αν συμμορφωθεί με την εντολή του άντρα της, το παιδί που θα γεννήσει θα είναι αθάνατο.
Αν όχι, θνητό.

Ύστερα από λίγες μέρες οι αδερφές ανεβαίνουν στο βουνό για να κλάψουν την Ψυχή, που τη νόμισαν πια χαμένη για πάντα.
Στους θρήνους τους αποκρίνεται η φωνή της ίδιας της Ψυχής που τις καλεί κοντά της. Σε λίγο, ταξιδεμένες κι αυτές από το Ζέφυρο, βρίσκονται μέσα στο παλάτι.
Η χαρά τους είναι ανείπωτη. Όμως, σιγά σιγά αρχίζουν να ζηλεύουν την τύχη της αδερφής τους και ο φθόνος τους μεγαλώνει ύστερα από κάθε επίσκεψη, καθώς η Ψυχή, εντελώς ανυποψίαστη για τα αισθήματά τους, τις σεργιανίζει μέσα στο παλάτι και τους δείχνει τους αρίθμητους θησαυρούς.
Στους γέρους γονείς τους δεν λένε κουβέντα για την τύχη της Ψυχής. Τους αφήνουν να πιστεύουν πως η μικρότερη αδερφή είναι από καιρό πεθαμένη.
Οι φθονερές αδερφές δεν σκέφτονται παρά μόνο πώς θα κάνουν κακό στην Ψυχή. Δεν σταματούν να τη ρωτούν για τον άντρα της. Και η Ψυχή αναγκάζεται στο τέλος να τους πει ψέματα, πως τάχα ο άντρας της είναι ένας νέος όμορφος και δυνατός που περνά τη μέρα του πάνω στα βουνά κυνηγώντας.
Η ομολογία της Ψυχής κάνει να φουντώνει ακόμα πιο πολύ ο φθόνος στα στήθη των αδερφάδων της, γιατί και οι δυο έχουν παντρευτεί γέρους και ανήμπορους βασιλιάδες. Όμως και ο σύντροφος της Ψυχής ξέρει τι διαθέσεις έχουν οι κακές αδερφές και σε κάθε ευκαιρία την προειδοποιεί για την ανεπανόρθωτη καταστροφή που θα προκαλέσει η ίδια αν τυχόν παραβεί την εντολή του.

Οι αδερφές της ωστόσο επιμένουν να μάθουν λεπτομέρειες και έτσι, κάποτε που η Ψυχή ξεχάστηκε και είπε πως ο άντρας της είναι κάποιος πλούσιος έμπορος από την κοντινή επαρχία, κάπως μεγάλος στην ηλικία, πέφτουν πάνω της και την αναγκάζουν να παραδεχτεί, μια και η ίδια άλλα τους είχε πει πιο παλιά, πως τον άντρα της δεν τον είχε ποτέ δει στα μάτια της. Στο τέλος κατορθώνουν να την πείσουν πως αυτός ο άγνωστος άντρας της δεν ήταν παρά το φοβερό φίδι που μνημόνευε η προφητεία του Απόλλωνα.
Αν τη φροντίζει, της είπαν, είναι γιατί θέλει να τη φάει, μόλις το παιδί μεγαλώσει στα σπλάχνα της. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να γλιτώσει από το θάνατο:
μια νύχτα, να ανάψει ένα λυχνάρι και να κόψει το κεφάλι του τέρατος.
Η Ψυχή βασανίστηκε πολύ ώσπου να πάρει την απόφαση, αλλά στο τέλος πίστεψε πως αυτή θα έπρεπε να χτυπήσει πρώτη.
Έτσι, μια μέρα, όταν έπεσε το σκοτάδι και ο άντρας της πλάγιασε κοντά της και αποκοιμήθηκε βαθιά, σηκώθηκε και άναψε το λυχνάρι. Κάτω όμως από το φως του η Ψυχή τα έχασε: μπροστά της βρισκόταν ο ίδιος ο Έρωτας, πιο ωραίος κι απ’ ό,τι τον φανταζόταν.
Στα πόδια του κρεβατιού ήταν ριγμένα τα άρματά του : το τόξο, η φαρέτρα και τα βέλη.
Η Ψυχή πήρε τότε μια σαΐτα και, καθώς την περιεργαζόταν, πληγώθηκε ελαφρά στο δάχτυλο. Από κείνη τη στιγμή, χωρίς και η ίδια να το καταλάβει, ερωτεύεται παράφορα τον ίδιο τον Έρωτα.
Μετανιωμένη για την ευπιστία και την αμυαλιά της προσπαθεί να αυτοκτονήσει για να τιμωρήσει τον εαυτό της. Άδικος κόπος. Το μαχαίρι γλιστρά και πέφτει από το χέρι της.

Ξαφνικά, μια σταγόνα καφτό λάδι χύνεται από το λυχνάρι και πέφτει πάνω στον γυμνό ώμο του κοιμισμένου θεού.Ο Έρωτας πετιέται πάνω αλαφιασμένος από τον πόνο και, διαπιστώνοντας την απιστία της γυναίκας του, ανοίγει τα φτερά του για να φύγει. Μόλις που προφταίνει η Ψυχή να πιαστεί από το πόδι του και να ανυψωθεί μαζί του πάνω στα σύννεφα.
Ύστερα από λίγο, εξαντλημένη από την κούραση, πέφτει στη γη, χωρίς να σκοτωθεί. Και ο Έρωτας όμως κατέβηκε, στάθηκε στην κορυφή ενός κοντινού κυπαρισσιού, και αφού της παραπονέθηκε για την αχαριστία που έδειξε, πέταξε πάλι στα ύψη. Η Ψυχή ρίχτηκε από την απελπισία της σ’ ένα ποτάμι για να πνιγεί, εκείνο όμως τη σήκωσε απαλά πάνω στα νερά του και την άφησε πάνω στην πυκνή χλόη της όχθης του. Ο Παν, που βρισκόταν εκεί κοντά, κατάφερε να τη μεταπείσει και να της δώσει θάρρος.
Από εκείνη τη στιγμή ένας είναι ο σκοπός της ζωής της: να ξαναβρεί τη χαμένη της ευτυχία. Πρώτα όμως πρέπει να τιμωρήσει τις αδερφές της.
Στην πρώτη εξομολογείται πως ο Έρωτας έφυγε από κοντά της, τάχα για να παντρευτεί εκείνην. Δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πειστεί η φθονερή αδερφή να παρατήσει τον άντρα της, λέγοντάς του πως τάχα πέθαναν οι γονείς της, να ανεβεί στο βουνό και να γκρεμιστεί στα βράχια, πιστεύοντας ως την τελευταία στιγμή πως θα τη σηκώσει, όπως και την άλλη φορά, ο Ζέφυρος. Με τον ίδιο τρόπο σκοτώνεται και η δεύτερη.
Ύστερα από την τιμωρία τους, η Ψυχή ξεκινάει να βρει τον Έρωτα. Άδικα όμως παραδέρνει σε στεριές και θάλασσες.
Οι θεοί την έχουν εγκαταλείψει. Ούτε η Ήρα, ούτε η Δήμητρα, παρόλο που τη συμπονούν, δέχονται να τη βοηθήσουν, όταν καταφεύγει στα ιερά τους, γιατί δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με την Αφροδίτη, που τη μισεί θανάσιμα, επειδή μπόρεσε αυτή, μια θνητή, να ξελογιάσει το γιο της.
Τέλος, πηγαίνει στο παλάτι της Αφροδίτης, με την ελπίδα πως εκεί θα έβρισκε τον Έρωτα, και πέφτει ασυλλόγιστα στα χέρια της. Από καιρό άλλωστε η θεά είχε στείλει τον Ερμή να τη βρει και να την οδηγήσει με το καλό ή με τη βία μπροστά της.
Από τη στιγμή αυτή αρχίζουν οι μεγάλες δοκιμασίες για την Ψυχή. Δύο έμπιστες δούλες της ζηλότυπης θεάς, η Θλίψη και η Έγνοια, τη μαστιγώνουν αλύπητα. Άλλη της βγάζει τρίχα τρίχα τα μαλλιά, η Αφροδίτη η ίδια τη δέρνει και της ξεσκίζει τα ρούχα.
Ύστερα την προστάζει μέσα σε λίγες ώρες να ξεδιαλέξει από έναν τεράστιο σωρό καρπούς της γης το κάθε είδος – στάρι, παπαρουνόσπορο, κεχρί, ρεβίθια, φακή, κουκιά, κριθάρι – και να το βάλει χωριστά.

Η Ψυχή καταφέρνει να τα βγάλει πέρα με τη βοήθεια των μυρμηγκιών. Την άλλη μέρα υποχρεώνεται να πάει να βρει και να φέρει το χρυσό μαλλί από τα άγρια πρόβατα του βουνού, και ύστερα να κουβαλήσει νερό από την πηγή της Στύγας, που τη φύλαγαν, νύχτα και μέρα, δράκοι ακοίμητοι.
Στις επικίνδυνες αυτές αποστολές δεν της έλειψαν ωστόσο οι παραστάτες: πρώτα το προφητικό καλάμι – που τη συμβούλεψε να μαζέψει με την ησυχία της τις τούφες το μαλλί που άφηναν τα πρόβατα πάνω στα αγκάθια των θάμνων – και ύστερα ο αετός του Δία – που γέμισε το κανάτι με το νερό της πηγής.
Οι δοκιμασίες όμως και τα βάσανα της Ψυχής δεν τελειώνουν.
Η Αφροδίτη τη στέλνει στον Κάτω Κόσμο να δανειστεί από την Περσεφόνη την αλοιφή της ομορφιάς, μια και η δική της είχε τελειώσει.
Και αυτή τη φορά η Ψυχή, παίρνοντας κουράγιο από τη δύναμη του πάθους της και έχοντας βοηθό έναν μαγικό πύργο, θα τα καταφέρει, όχι βέβαια χωρίς δοκιμασίες. Ο πύργος αυτός, όπου είχε ανέβει για να αυτοκτονήσει, τη συμβούλεψε πώς θα κατεβεί στον Άδη και της φανέρωσε τι είχε να αντιμετωπίσει εκεί. Η ατυχία της, όμως, δεν είχε όρια.

Μόλις πήρε το βάζο με τη θεϊκή αλοιφή, θέλησε να δοκιμάσει η ίδια το θαυματουργό φάρμακο, ελπίζοντας πως, αν έβαζε λίγη αλοιφή στο πρόσωπό της, θα γινόταν ακόμη πιο όμορφη, και έτσι θα μπορούσε να ξανακερδίσει την αγάπη του Έρωτα. Τη στιγμή όμως που άνοιξε το βάζο, ένιωσε να την τυλίγει σαν αποπνικτικός καπνός, ο Ύπνος, και έχασε τις αισθήσεις της.
Τα βάσανα της Ψυχής βρίσκονται όμως πια στο τέλος τους. Αρκετά είχε δοκιμαστεί. Ο Έρωτας που δεν την είχε ποτέ απολησμονήσει, κατορθώνει να γλιστρήσει από το δωμάτιο όπου τον είχε κλειδωμένο η Αφροδίτη, τάχα για να του γιατρέψει την πληγή, τρέχει και ξανακλείνοντας τον Ύπνο μέσα στο βάζο, τη συνεφέρνει.
Έπειτα κατορθώνει, σε ένα συμβούλιο των θεών, να καταπραΰνει το θυμό της μητέρας του με τη βοήθεια του Δία, που αντιμετωπίζει με κατανόηση την περιπέτεια του Έρωτα, και πρωτοστατεί στο μεγάλο γλέντι που στήνεται στον Όλυμπο, για να τιμηθεί η γαμήλια ένωση του θεού με τη θνητή.

Η Ψυχή γίνεται πια επίσημα γυναίκα του και την ίδια ώρα της χαρίζεται η αθανασία.
Ύστερα από λίγο καιρό φέρνει στον κόσμο τον καρπό της αγάπης της με τον Έρωτα: την Ηδονή.
Πηγή
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος


Υπέροχος ο μύθος που παρέθεσες και όχι από τους πολύ γνωστούς. Μπράβο.καλά αυτό το τόπικ είναι γαμάτο, δεν το είχα ξαναδεί! Πόσο τέλεια που είναι η μυθολογία! Λοιπόν, εγώ θα σας παραθέσω έναν πολύ γλυκό (και κάπως χοτ συγκριτικά με άλλους) μυθο σχετικά με τον Έρωτα, τον γιο της Αφροδίτης και το ειδύλλιο του με την Ψυχή..............
Ναι, το τόπικ είναι πράγματι πολύ ωραίο.
Η μυθολογία μας είναι καταπληκτική. Το κακό είναι ότι ασχολούμαστε με αυτήν κυρίως στο δημοτικό. Έτσι, λογικό είναι, μαθαίνουμε μόνο ορισμένους μύθους και βασικά τα ηρωικά κατορθώματα. Όμως, η ελληνική μυθολογία σε κάθε ιστορία της, είναι γεμάτη από το ερωτικό στοιχείο. Νομίζω ότι σωστά εδώ, σαν μεγάλα παιδιά πλέον, εστιάζουμε περισσότερο σ' αυτό.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
EnnisDelMar!
Δραστήριο μέλος


Υπέροχος ο μύθος που παρέθεσες και όχι από τους πολύ γνωστούς. Μπράβο.
Ναι, το τόπικ είναι πράγματι πολύ ωραίο.
Η μυθολογία μας είναι καταπληκτική. Το κακό είναι ότι ασχολούμαστε με αυτήν κυρίως στο δημοτικό. Έτσι, λογικό είναι, μαθαίνουμε μόνο ορισμένους μύθους και βασικά τα ηρωικά κατορθώματα. Όμως, η ελληνική μυθολογία σε κάθε ιστορία της, είναι γεμάτη από το ερωτικό στοιχείο. Νομίζω ότι σωστά εδώ, σαν μεγάλα παιδιά πλέον, εστιάζουμε περισσότερο σ' αυτό.
![]()
Ευχαριστώ

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος


Ο Θησέας στην Κρήτη
Ο Μίνωας ντρεπόταν για το μπάσταρδο τέρας που του κουβάλησε η γυναίκα του (κάνοντάς τον κερατά με εραστή που είχε κέρατα) και διέταξε να το φυλακίσουν στο λαβύρινθο. Ο Λαβύρινθος ήταν κατασκεύασμα του Αθηναίου αρχιτέκτονα (αριστούχου του Ε.Μ.Π.) Δαίδαλου και ήταν δαιδαλώδης.

Το πρωί τους οδήγησαν στο λαβύρινθο και με απειλή τόξων τους υποχρέωσαν να μπουν μέσα, ενώ ένα τοπικό συγκρότημα τραγουδούσε μαντινάδες, όπως “Καλώς τ’ αγόρια τα καλά – καλώς και τα κορίτσια – που πάτε για να κάνετε – του τέρατος τα βίτσια”.
Ο Θησέας και οι σύντροφοί του ταξίδευαν για την Αθήνα. Ο Θησέας όμως κατάλαβε ότι είχε αρχίσει να βαριέται την Αριάδνη και να λιγουρεύεται τη μικρή αδερφή της, τη Φαίδρα, οπότε έψαχνε να βρει τρόπο να την ξεφορτωθεί.
Τώρα το γιατί Θησέας δεν είχε αλλάξει τα πανιά στο πλοίο υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία λέει ότι πάνω στη χαρά του το ξέχασε. Η άλλη όμως, που την προωθούν οι κακές γλώσσες, λέει ότι επίτηδες ο Θησέας δεν άλλαξε τα πανιά, ακριβώς για να προκαλέσει το θάνατο του Αιγέα και να πάρει αυτός το θρόνο. Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο Θησέας αποβιβάστηκε στο λιμάνι και μετά πήγε στην Αθήνα θριαμβευτής και βασιλιάς.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Nefeli Graf
Περιβόητο μέλος



**Πηγή**Ελληνική Μυθολογία,ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΕΛΙΝΓΚΧΑΜ,Εκδόσεις Σαββάλας,2004.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος


Ο Θησέας βασιλιάς της Αθήνας
Ο Θησέας έγινε πολύ φίλος με τον Πειρίθοο, που ήταν βασιλιάς των Λαπιθών. Η γνωριμία τους έγινε σε κάποιο διαδικτυακό παιχνίδι, αρχαίο πρόγονο της σημερινής “φάρμας”. Ο Πειρίθοος πάνω στο παιχνίδι έκλεψε ένα κοπάδι βόδια του Θησέα. Κατά τη μάχη που έγινε μεταξύ τους, ο ένας εκτίμησε τον άλλο και έγιναν κολλητοί. Η αφοσίωση του Θησέα προς το φίλο του, φάνηκε στο γάμο του τελευταίου. Εκεί είχαν προσκληθεί οι Κένταυροι, οι οποίοι ήπιαν πολύ κρασί, μέθυσαν και παρενοχλούσαν σεξουαλικά τις γυναίκες. Τότε ο Θησέας και ο Πειρίθοος, ένωσαν τις δυνάμεις τους, κατάσφαξαν του Κένταυρους και τους έδιωξαν από τη χώρα.
Ο Θησέας και οι Αμαζόνες
Το οικογενειακό δράμα του Θησέα
Οι Θησέας και η μικρή Ελένη
Η Ελενίτσα τότε ήταν κάπου 10-12 χρονών (αλλά από τότε ήταν πανέμορφη) και ο Θησέας πάνω από 50, δηλαδή επρόκειτο για καθαρή περίπτωση παιδεραστίας. Οι δύο φίλοι έφτασαν στη Σπάρτη τη στιγμή που το Ελενάκι συμμετείχε στη γιορτή του δημοτικού σχολείου και χόρευε γύρω από το βωμό της Αρτέμιδος.
Ο Θησέας με το Ελενάκι …τίμησαν για τα καλά τη θεά Αφροδίτη (κοινώς, έβγαλαν τα μάτια τους) και της έχτισαν και ναό. Για να μην βρουν το κορίτσι τα οργισμένα αδέρφια της, ο Θησέας πήγε την Ελενίτσα στη μητέρα του την Αίθρα για να την κρύψει. Η Αίθρα (σαν τυπική ελληνίδα μάνα) του είπε: “Τι μου το κουβάλησες εδώ αυτό το τσουλάκι; Και βάλε γρήγορα τη ζακέτα σου γιατί θα κρυώσεις”, αλλά τελικά δέχτηκε και την έκρυψε στις Αφίδνες. Οι Διόσκουροι όμως την ανακάλυψαν, έγινε κάποια μάχη και νίκησαν. Έτσι πήραν πίσω τη μικρή Ελένη στη Σπάρτη και μαζί και τη γριά Αίθρα σαν σκλάβα.
Να σημειωθεί ότι η απαγωγή της ωραίας Ελένης από το Θησέα ήταν η πρώτη της και είχε σαν αποτέλεσμα έναν μικρό πόλεμο. Όμως, αργότερα έγινε και η δεύτερη απαγωγή της από τον Πάρη, που οδήγησε στον πιο μεγάλο πόλεμο της αρχαιότητας. Η φήμη της Ελένης έφτασε μέχρι την Αίγυπτο και τις Ινδίες. Για τα μάτια της, την καρδιά της (ή κάποιο άλλο μέλος της) χύθηκαν ποτάμια αίματος και δίκαια έχει χαρακτηριστεί σαν η πιο μοιραία γυναίκα της ιστορίας.
Ο Θησέας ταξιδεύει στον Άδη

Ο Πλούτωνας τους περίμενε στην πόρτα, ντυμένος με το μαύρο κουστούμι του και χαμογελούσε δείχνοντας τα κατάλευκα μυτερά δόντια του. Τους οδήγησε στο σαλόνι και τους έδειξε δύο πολυθρόνες να καθίσουν. Οι φίλοι κάθισαν και ο Πλούτωνας γέλασε σατανικά. Ο Θησέας και ο Πειρίθοος έκαναν να σηκωθούν, αλλά τα σώματά τους είχαν κολλήσει. Και τότε από τις πολυθρόνες βγήκαν φίδια που τους έδεσαν χέρια, πόδια, λαιμό και τους ακινητοποίησαν εντελώς. Ακούστηκε από μακριά το σαρδόνιο γέλιο του Πλούτωνα που έφευγε.
Εντελώς τυχαία, την άλλη μέρα πέρασε από τον Άδη ο Ηρακλής και είδε τους δύο αιχμαλώτους. Αμέσως πήγε και με τις υπερδυνάμεις του ελευθέρωσε το Θησέα. Πήγε να ελευθερώσει και τον Πειρίθοο, αλλά η γη άρχισε να τρέμει. Έτσι πήρε το Θησέα και έφυγαν εγκαταλείποντας τον κακόμοιρο τον Πειρίθοο στη μοίρα του.
Το τέλος του Θησέα
Πολλούς αιώνες αργότερα, ο Κίμων έφερε από τη Σκύρο κάποια οστά, είπε ότι είδε όραμα πως ήταν του Θησέα και τα έβαλε σε λαϊκό προσκύνημα. (Κάτι παρόμοιο βέβαια έκαναν αργότερα άλλοι με δήθεν λείψανα αγίων και τάχα ιερά αντικείμενα). Σήμερα από το Θησέα έχει μείνει μόνο μια συνοικία της Αθήνας με αρκετά αρχαία και πολλές καφετέριες, όπου μας πήγαιναν περίπατο με το σχολείο...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος


Ο Ιξίωνας ήταν βασιλιάς της Ιωλκού. Παντρεύτηκε την κόρη του Δηίονα του βασιλιά της Θεσαλίας. Είχε υποσχεθεί στον πεθερό του ένα μεγάλο δώρο, αλλά έκανε την πάπια. Έτσι ο Δηίνοας για αντίποινα του έκλεψε μερικά άλογα. Ο Ιξίωνας τον κάλεσε σε φαγοπότι στη Λάρισα. Εκεί τον δολοφόνησε σπρώχνοντάς τον μέσα στη φωτιά όπου κάηκε ζωντανός. Η πράξη του ήταν “ιδιαζόντως απεχθής” καθώς παρέβη του υπέρτατο νόμο της φιλοξενίας.
“Ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος”, έλεγε το κορνιζαρισμένο ρητό στο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ιξίωνας μεθυσμένος τόλμησε να “τα ρίξει” στην ίδια τη σύζυγο του Δία, τη θεά Ήρα. Ο Δίας για να δει μέχρι πού θα έφτανε η αγνωμοσύνη του, έδωσε στη Νεφέλη τη μορφή της Ήρας και την έστειλε στον Ιξίωνα. (Ναι, αυτό το κατά εντολή σεξ θυμίζει αρκετά πορνεία). Ο Ιξίωνας δεν κώλωσε και με την ψεύτικη Ήρα έκανε όλα όσα γίνονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Τότε ο Δίας τον κεραυνοβόλησε και διέταξε τον Ερμή να τον δέσει με φίδια σε έναν φλεγόμενο τροχό που γύριζε αιώνια στα τάρταρα και ο δεσμώτης να φωνάζει “Πρέπει να τιμούμε τους ευεργέτες μας”.
Στη συνέχεια η Νεφέλη παντρεύτηκε τον Αθάμαντα που ήταν βασιλιάς του Ορχομενού και μαζί του απέκτησε (ετεροζυγωτικά) δίδυμα, αγοράκι και κοριτσάκι που τα ονόμασαν Φρίξο και Έλλη. Η Νεφέλη, σαν Ωκεανίδα έπρεπε για μεγάλα χρονικά διαστήματα να πηγαίνει στα βάθη της θάλασσας. (Ας πούμε με τα σημερινά δεδομένα ότι έφευγε στο εξωτερικό για το μεταπτυχιακό της). Ο Αθάμαντας, παρά το ότι την αγαπούσε, δεν του άρεσαν οι έρωτες εξ’ αποστάσεως καθώς δεν άντεχε μόνος στο συζυγικό κρεβάτι, οπότε τη χώρισε με συνοπτικές διαδικασίες και παντρεύτηκε τη θνητή Ινώ, που ήταν κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου, με την οποία απέκτησε άλλα δυο παιδιά. Οι κακές γλώσσες βέβαια, χαρακτήρισαν το γάμο του γέρου Αθάμαντα με την πολύ νεαρή Ινώ, σα γάμο ένωσης συμφερόντων.
Η Νεφέλη που βρισκόταν στο παλάτι του Ποσειδώνα στο βυθό της θάλασσας, τα έβλεπε όλα αυτά από το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης και ήθελε να σώσει τα παιδιά της. Απευθύνθηκε στον Απόλλωνα και σε μερικούς άλλους θεούς για βοήθεια, αλλά αυτοί έδειξαν απροθυμία να τη βοηθήσουν, ψελλίζοντας ότι δεν είναι σωστό να γίνονται ρουσφέτια, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να στεναχωρήσουν τον Κάδμο. Η Νεφέλη επισκέφτηκε ακόμη και τον πρώην σύζυγό της να τον παρακαλέσει, αλλά η συνάντηση απέβη άκαρπη.
Αυτή είναι η ιστορία της Νεφέλης και μερικών άλλων που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της. Για τον Αθάμαντα, την Ινώ, το χρυσόμαλλο δέρας και την αργοναυτική εκστρατεία που ακολούθησε υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν είναι για τώρα. Να προσθέσω μόνο ότι τη Νεφέλη την τραγούδησε η Χαρούλα Αλεξίου με έναν διαφορετικό μύθο.
https://www.youtube.com/watch?v=oZicZO2S0pA
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
venividivici
Τιμώμενο Μέλος



[FONT="]
ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ[/FONT]
Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν σε μια πολιτεία μεγάλη, πλούσια και δυνατή ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα. Η μικρότερη από τις τρεις κόρες τους την έλεγαν Ψυχή ήταν τόσο όμορφη, που μόνο με τη θεά Αφροδίτη μπορούσε να παραβληθεί. Έτσι, όποιος την έβλεπε, έπεφτε θαμπωμένος και την προσκυνούσε σαν να είχε μπροστά του την ίδια τη θεά. Με τον καιρό όλοι πίστεψαν πως η ψυχή δεν ήταν παρά η ίδια η θεά του έρωτα που είχε κατεβεί στη γη. Τα ιερά της Αφροδίτης στην Πάφο, στα Κύθηρα, στην Κνίδο, ερημώθηκαν. Οι προσευχές λησμονήθηκαν. Οι θυσίες σταμάτησαν. Ο κόσμος, που λάτρευε πριν τη μεγάλη θεά, σαγηνεύτηκε από την ομορφιά της θνητής, και αυτήν προσκυνούσε πια και λάτρευε.
Η Αφροδίτη δεν άντεξε την προσβολή και αποφάσισε να εκδικηθεί: πρόσταξε λοιπόν το γιο της, τον Έρωτα, να χτυπήσει την αντίζηλό της με τα βέλη του και να την κάνει να αγαπήσει παράφορα τον πιο ασήμαντο και περιφρονημένο άνθρωπο του κόσμου. Έτσι, όπως άλλωστε γίνεται συχνά, η ομορφιά της Ψυχής στάθηκε η αιτία της μεγάλης της δυστυχίας: όλοι οι νέοι έμειναν μαγεμένοι από τη χάρη της, κανείς όμως δεν αποφάσιζε να την κάνει γυναίκα του, και η Ψυχή έμενε μόνη και έρημη. Οι δύο αδερφές της είχαν παντρευτεί πριν από καιρό στα ξένα, και η Ψυχή, κλεισμένη στο παλάτι, έκλαιγε τη μοίρα της και καταριόταν την ομορφιά της.
Όταν ο βασιλιάς είδε κι απόειδε, αποφάσισε να ρωτήσει το μαντείο του Απόλλωνα στη Μίλητο, για την τύχη της κόρης του. Η απάντηση του θεού ήταν αλλόκοτη και σκληρή: έπρεπε να οδηγήσουν την Ψυχή νυφοστολισμένη, σαν να ήταν να παντρευτεί στον Κάτω Κόσμο, στην πιο ψηλή κορφή ενός έρημου και μακρινού βουνού. Εκεί θα συναντούσε το γαμπρό που της είχε τάξει το ριζικό της: ένα πελώριο φίδι φτερωτό που προξενούσε το φόβο και τον τρόμο, ακόμη και στον μεγάλο Δία. Τρόμαξε ο βασιλιάς. Μήπως όμως μπορούσε να κάνει κι αλλιώς; Έτσι όλος ο λαός, μαζί με τους γονείς της, τη συνόδεψε με κλάματα και μοιρολόγια ως την κορφή του βουνού, όπου την άφησαν κι έφυγαν. Τότε ο Ζέφυρος την ανασήκωσε, και ταξιδεύοντάς την πάνω από στεριές και θάλασσες, την έφερε και την άφησε μέσα σε ένα μαγεμένο περιβόλι.
Σ' αυτό το περιβόλι η Ψυχή σαστισμένη πήρε να σεργιανάει εδώ κι εκεί, όταν ξαφνικά βρέθηκε μπροστά σ' ένα ολόχρυσο παλάτι, εντελώς αφύλαχτο. Παρ' όλο το φόβο που ένιωθε, μπήκε μέσα και άρχισε να το τριγυρίζει, ώσπου άκουσε μια φωνή: «όλα όσα βλέπεις, κυρά μου, είναι δικά σου. Μη φοβάσαι! Κάθισε να ξαποστάσεις, και όταν θελήσεις να λουστείς και να νοιαστείς για την ομορφιά σου, φώναξέ μας να σε βοηθήσουμε. Εμείς είμαστε οι υπηρέτες σου. Η κάθε σου επιθυμία είναι για μας προσταγή».
Πραγματικά, οι υπηρέτες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την περιποιηθούν και να τη διασκεδάσουν. Τη βοήθησαν να λουστεί, της έστρωσαν πλούσιο το τραπέζι και της τραγούδησαν, χωρίς όμως να τους δει. Τη νύχτα έφτασε ο άγνωστος άντρας της και μέσα στο βαθύ σκοτάδι την έκανε δική του, προτού όμως ξημερώσει ακόμη, χάθηκε από κοντά της.
Έτσι περνούσε ο καιρός: την ημέρα οι αόρατοι υπηρέτες φρόντιζαν να μην της λείψει τίποτα και τη νύχτα ερχόταν ο μυστηριώδης εραστής της και την έκανε ευτυχισμένη. Στο μεταξύ οι γονείς της γερνούσαν μέσα στην απελπισία και στο πένθος. Κοντά τους είχαν έρθει οι δυο άλλες θυγατέρες τους και προσπαθούσαν μάταια να τους παρηγορήσουν. Αλλά και η Ψυχή άρχισε να αισθάνεται δυστυχισμένη: ολομόναχη τη μέρα να ζει ανάμεσα σε αόρατα πνεύματα και το βράδυ να πλαγιάζει στην αγκαλιά ενός άντρα, που ούτε για μια στιγμή δεν είχε αντικρίσει το πρόσωπό του. Στο τέλος με δάκρυα και παρακάλια καταφέρνει η Ψυχή να πείσει τον άντρα της μέσα στα χάδια να επιτρέψει να έρθουν, ας είναι και για λίγον καιρό, οι αδερφές της για να της κρατήσουν συντροφιά. Η άδεια δίνεται, με έναν όρο όμως: «Μπορείς, της είπε, να τους χαρίσεις ό,τι θελήσουν από τα πλούτη του παλατιού. Μα μην πλανηθείς από τα λόγια τους και θελήσεις να με αντικρίσεις στο φως. Θα με χάσεις για πάντα και θα γίνεις δυστυχισμένη». Η Ψυχή του υπόσχεται να σεβαστεί την επιθυμία του. Άλλωστε και η ίδια τον έχει αγαπήσει στο μεταξύ και δεν θέλει να τον χάσει. Ξέρει ακόμη πως από τη διαγωγή της θα εξαρτηθεί και η φύση του παιδιού που έχει στα σπλάχνα της: αν συμμορφωθεί με την εντολή του άντρα της, το παιδί που θα γεννήσει θα είναι αθάνατο. Αν όχι, θνητό.
Ύστερα από λίγες μέρες οι αδερφές ανεβαίνουν στο βουνό για να κλάψουν την Ψυχή, που τη νόμισαν πια χαμένη για πάντα. Στους θρήνους τους αποκρίνεται η φωνή της ίδιας της Ψυχής που τις καλεί κοντά της. Σε λίγο, ταξιδεμένες κι αυτές από το Ζέφυρο, βρίσκονται μέσα στο παλάτι. Η χαρά τους είναι ανείπωτη. Όμως, σιγά σιγά αρχίζουν να ζηλεύουν την τύχη της αδερφής τους και ο φθόνος τους μεγαλώνει ύστερα από κάθε επίσκεψη, καθώς η Ψυχή, εντελώς ανυποψίαστη για τα αισθήματά τους, τις σεργιανίζει μέσα στο παλάτι και τους δείχνει τους αρίθμητους θησαυρούς. Στους γέρους γονείς τους δεν λένε κουβέντα για την τύχη της Ψυχής. Τους αφήνουν να πιστεύουν πως η μικρότερη αδερφή είναι από καιρό πεθαμένη. Οι φθονερές αδερφές δεν σκέφτονται παρά μόνο πώς θα κάνουν κακό στην Ψυχή. Δεν σταματούν να τη ρωτούν για τον άντρα της. Και η Ψυχή αναγκάζεται στο τέλος να τους πει ψέματα, πως τάχα ο άντρας της είναι ένας νέος όμορφος και δυνατός που περνά τη μέρα του πάνω στα βουνά κυνηγώντας. Η ομολογία της Ψυχής κάνει να φουντώνει ακόμα πιο πολύ ο φθόνος στα στήθη των αδερφάδων της, γιατί και οι δυο έχουν παντρευτεί γέρους και ανήμπορους βασιλιάδες. Όμως και ο σύντροφος της Ψυχής ξέρει τι διαθέσεις έχουν οι κακές αδερφές και σε κάθε ευκαιρία την προειδοποιεί για την ανεπανόρθωτη καταστροφή που θα προκαλέσει η ίδια αν τυχόν παραβεί την εντολή του. Οι αδερφές της ωστόσο επιμένουν να μάθουν λεπτομέρειες και έτσι, κάποτε που η Ψυχή ξεχάστηκε και είπε πως ο άντρας της είναι κάποιος πλούσιος έμπορος από την κοντινή επαρχία, κάπως μεγάλος στην ηλικία, πέφτουν πάνω της και την αναγκάζουν να παραδεχτεί, μια και η ίδια άλλα τους είχε πει πιο παλιά, πως τον άντρα της δεν τον είχε ποτέ δει στα μάτια της. Στο τέλος κατορθώνουν να την πείσουν πως αυτός ο άγνωστος άντρας της δεν ήταν παρά το φοβερό φίδι που μνημόνευε η προφητεία του Απόλλωνα. Αν τη φροντίζει, της είπαν, είναι γιατί θέλει να τη φάει, μόλις το παιδί μεγαλώσει στα σπλάχνα της. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να γλιτώσει από το θάνατο: μια νύχτα, να ανάψει ένα λυχνάρι και να κόψει το κεφάλι του τέρατος.
Η ψυχή βασανίστηκε πολύ ώσπου να πάρει την απόφαση, αλλά στο τέλος πίστεψε πως αυτή θα έπρεπε να χτυπήσει πρώτη. Έτσι, μια μέρα, όταν έπεσε το σκοτάδι και ο άντρας της πλάγιασε κοντά της και αποκοιμήθηκε βαθιά, σηκώθηκε και άναψε το λυχνάρι. Κάτω όμως από το φως του η Ψυχή τα έχασε: μπροστά της βρισκόταν ο ίδιος ο Έρωτας, πιο ωραίος κι απ' ό,τι τον φανταζόταν. Στα πόδια του κρεβατιού ήταν ριγμένα τα άρματά του : το τόξο, η φαρέτρα και τα βέλη. Η Ψυχή πήρε τότε μια σαΐτα και, καθώς την περιεργαζόταν, πληγώθηκε ελαφρά στο δάχτυλο. Από κείνη τη στιγμή, χωρίς και η ίδια να το καταλάβει, ερωτεύεται παράφορα τον ίδιο τον Έρωτα. Μετανιωμένη για την ευπιστία και την αμυαλιά της προσπαθεί να αυτοκτονήσει για να τιμωρήσει τον εαυτό της. Άδικος κόπος. Το μαχαίρι γλιστρά και πέφτει από το χέρι της.
Ξαφνικά, μια σταγόνα καφτό λάδι χύνεται από το λυχνάρι και πέφτει πάνω στον γυμνό ώμο του κοιμισμένου θεού. Ο Έρωτας πετιέται πάνω αλαφιασμένος από τον πόνο και, διαπιστώνοντας την απιστία της γυναίκας του, ανοίγει τα φτερά του για να φύγει. Μόλις που προφταίνει η Ψυχή να πιαστεί από το πόδι του και να ανυψωθεί μαζί του πάνω στα σύννεφα. Ύστερα από λίγο, εξαντλημένη από την κούραση, πέφτει στη γη, χωρίς να σκοτωθεί. Και ο Έρωτας όμως κατέβηκε, στάθηκε στην κορυφή ενός κοντινού κυπαρισσιού, και αφού της παραπονέθηκε για την αχαριστία που έδειξε, πέταξε πάλι στα ύψη. Η Ψυχή ρίχτηκε από την απελπισία της σ' ένα ποτάμι για να πνιγεί, εκείνο όμως τη σήκωσε απαλά πάνω στα νερά του και την άφησε πάνω στην πυκνή χλόη της όχθης του. Ο Παν, που βρισκόταν εκεί κοντά, κατάφερε να τη μεταπείσει και να της δώσει θάρρος.
Από εκείνη τη στιγμή ένας είναι ο σκοπός της ζωής της: να ξαναβρεί τη χαμένη της ευτυχία. Πρώτα όμως πρέπει να τιμωρήσει τις αδερφές της. Στην πρώτη εξομολογείται πως ο Έρωτας έφυγε από κοντά της, τάχα για να παντρευτεί εκείνην. Δεν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πειστεί η φθονερή αδερφή να παρατήσει τον άντρα της, λέγοντάς του πως τάχα πέθαναν οι γονείς της, να ανεβεί στο βουνό και να γκρεμιστεί στα βράχια, πιστεύοντας ως την τελευταία στιγμή πως θα τη σηκώσει, όπως και την άλλη φορά, ο Ζέφυρος. Με τον ίδιο τρόπο σκοτώνεται και η δεύτερη.
Ύστερα από την τιμωρία τους, η Ψυχή ξεκινάει να βρει τον Έρωτα. Άδικα όμως παραδέρνει σε στεριές και θάλασσες. Οι θεοί την έχουν εγκαταλείψει. Ούτε η Ήρα, ούτε η Δήμητρα, παρόλο που τη συμπονούν, δέχονται να τη βοηθήσουν, όταν καταφεύγει στα ιερά τους, γιατί δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με την Αφροδίτη, που τη μισεί θανάσιμα, επειδή μπόρεσε αυτή, μια θνητή, να ξελογιάσει το γιο της. Τέλος, πηγαίνει στο παλάτι της Αφροδίτης, με την ελπίδα πως εκεί θα έβρισκε τον Έρωτα, και πέφτει ασυλλόγιστα στα χέρια της. Από καιρό άλλωστε η θεά είχε στείλει τον Ερμή να τη βρει και να την οδηγήσει με το καλό ή με τη βία μπροστά της.
Από τη στιγμή αυτή αρχίζουν οι μεγάλες δοκιμασίες για την Ψυχή. Δύο έμπιστες δούλες της ζηλότυπης θεάς, η Θλίψη και η Έγνοια, τη μαστιγώνουν αλύπητα. Άλλη της βγάζει τρίχα τρίχα τα μαλλιά, η Αφροδίτη η ίδια τη δέρνει και της ξεσκίζει τα ρούχα. Ύστερα την προστάζει μέσα σε λίγες ώρες να ξεδιαλέξει από έναν τεράστιο σωρό καρπούς της γης το κάθε είδος στάρι, παπαρουνόσπορο, κεχρί, ρεβίθια, φακή, κουκιά, κριθάρι και να το βάλει χωριστά. Η Ψυχή καταφέρνει να τα βγάλει πέρα με τη βοήθεια των μυρμηγκιών. Την άλλη μέρα υποχρεώνεται να πάει να βρει και να φέρει το χρυσό μαλλί από τα άγρια πρόβατα του βουνού, και ύστερα να κουβαλήσει νερό από την πηγή της Στύγας, που τη φύλαγαν, νύχτα και μέρα, δράκοι ακοίμητοι. Στις επικίνδυνες αυτές αποστολές δεν της έλειψαν ωστόσο οι παραστάτες: πρώτα το προφητικό καλάμι που τη συμβούλεψε να μαζέψει με την ησυχία της τις τούφες το μαλλί που άφηναν τα πρόβατα πάνω στα αγκάθια των θάμνων και ύστερα ο αετός του Δία που γέμισε το κανάτι με το νερό της πηγής.
Οι δοκιμασίες όμως και τα βάσανα της Ψυχής δεν τελειώνουν. Η Αφροδίτη τη στέλνει στον Κάτω Κόσμο να δανειστεί από την Περσεφόνη την αλοιφή της ομορφιάς, μια και η δική της είχε τελειώσει. Και αυτή τη φορά η Ψυχή, παίρνοντας κουράγιο από τη δύναμη του πάθους της και έχοντας βοηθό έναν μαγικό πύργο, θα τα καταφέρει, όχι βέβαια χωρίς δοκιμασίες. Ο πύργος αυτός, όπου είχε ανέβει για να αυτοκτονήσει, τη συμβούλεψε πώς θα κατεβεί στον Άδη και της φανέρωσε τι είχε να αντιμετωπίσει εκεί. Η ατυχία της, όμως, δεν είχε όρια. Μόλις πήρε το βάζο με τη θεϊκή αλοιφή, θέλησε να δοκιμάσει η ίδια το θαυματουργό φάρμακο, ελπίζοντας πως, αν έβαζε λίγη αλοιφή στο πρόσωπό της, θα γινόταν ακόμη πιο όμορφη, και έτσι θα μπορούσε να ξανακερδίσει την αγάπη του Έρωτα. Τη στιγμή όμως που άνοιξε το βάζο, ένιωσε να την τυλίγει σαν αποπνικτικός καπνός, ο Ύπνος, και έχασε τις αισθήσεις της.
Τα βάσανα της Ψυχής βρίσκονται όμως πια στο τέλος τους. Αρκετά είχε δοκιμαστεί. Ο Έρωτας που δεν την είχε ποτέ απολησμονήσει, κατορθώνει να γλιστρήσει από το δωμάτιο όπου τον είχε κλειδωμένο η Αφροδίτη, τάχα για να του γιατρέψει την πληγή, τρέχει και ξανακλείνοντας τον Ύπνο μέσα στο βάζο, τη συνεφέρνει. Έπειτα κατορθώνει, σε ένα συμβούλιο των θεών, να καταπραΰνει το θυμό της μητέρας του με τη βοήθεια του Δία, που αντιμετωπίζει με κατανόηση την περιπέτεια του Έρωτα, και πρωτοστατεί στο μεγάλο γλέντι που στήνεται στον Όλυμπο, για να τιμηθεί η γαμήλια ένωση του θεού με τη θνητή. Η Ψυχή γίνεται πια επίσημα γυναίκα του και την ίδια ώρα της χαρίζεται η αθανασία. Ύστερα από λίγο καιρό φέρνει στον κόσμο τον καρπό της αγάπης της με τον Έρωτα: την Ηδονή.
Πηγή :Ελληνική Μυθολογία, Εκδοτική Αθηνών
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος


[FONT="]
Ο Οδυσσέας στο ταξίδι του στον Άδη, είχε πάρει από τον Τειρεσία χρησμό, ότι αφού σκοτώσει τους μνηστήρες, θα πρέπει να εξευμενίσει τον Ποσειδώνα. Για το σκοπό αυτό “θα πρέπει να φύγει από τον τόπο του, κρατώντας στο χέρι του ένα κουπί, μέχρι να φθάσει σε ανθρώπους [FONT="]
[FONT="]
[FONT="]
[FONT="]
[FONT="]

Αυτή λοιπόν είναι η “ιστορία” του Οδυσσέα μετά την επιστροφή, όπως προκύπτει από τους μύθους που διασώθηκαν. Σίγουρα δεν είναι τόσο ωραία όσο η “γνωστή”, δεν παύει όμως να είναι ενδιαφέρουσα. Μόνο (με πρόχειρους υπολογισμούς) κάτι δεν βγαίνει καλά με τις ηλικίες των πρωταγωνιστών. Πόσων ετών ήταν η Πηνελόπη πριν γίνει αθάνατη από την Κίρκη; (Το βάζω για κουίζ). Πάντως, παρά τα όποια της “μειονεκτήματα”, η Ελληνική Μυθολογία είναι πάντα υπέροχη.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
τρελή φιλόσοφος
Πολύ δραστήριο μέλος


δεν νομίζω ότι είχε κάνει κάτι με τη Ναυσικά.Απλά τον είχε δει γυμνόο κύριος διαρκώς της κοκορευόταν τα ερωτικά του κατορθώματα με την Κίρκη, την Καλυψώ και τη Ναυσικά.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος


Ήσουν εκεί; Γιατί εγώ από ψηλά άλλα είδα...δεν νομίζω ότι είχε κάνει κάτι με τη Ναυσικά.Απλά τον είχε δει γυμνό
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
τρελή φιλόσοφος
Πολύ δραστήριο μέλος


Ήσουν εκεί; Γιατί εγώ από ψηλά άλλα είδα...
![]()
ναι,ήμουν η κορασίδα δεξιά απτη Ναυσικά, η ξανθιά με το τόπι

εννοώ απο ότι έχω διαβάσει και δεν έχω διαβάσει μόνο τα παιδικά,είχα πάρει κάποια στιγμή ένα σοβαρό βιβλίο και ασχολήθηκα
και άλλωστε δε βγαίνει νόημα,μία νεαρή κοπέλα πριγκηποπούλα να συνευρυθεί με έναν ξένο γυμνό; Δεν νομίζω να έκανε καλή εντύπωση
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος


Τώρα παίζουμε με μύθους, αλλά δεν πειράζει. Εκτός από την "Οδύσσεια" το περιστατικό περιγράφεται και στην (κατά μεγάλο μέρος χαμένη) τραγωδία του Σοφοκλή "Ναυσικάα" (αρχικός ασυναίρετος τύπος). Στη "Βικιπαίδεια" μεταξύ άλλων ανεφέρονται:εννοώ απο ότι έχω διαβάσει και δεν έχω διαβάσει μόνο τα παιδικά,είχα πάρει κάποια στιγμή ένα σοβαρό βιβλίο και ασχολήθηκα και άλλωστε δε βγαίνει νόημα,μία νεαρή κοπέλα πριγκηποπούλα να συνευρυθεί με έναν ξένο γυμνό; Δεν νομίζω να έκανε καλή εντύπωση
<< Η Ναυσικά, περιγράφεται από τον Όμηρο ως νεαρή και πολύ χαριτωμένη: ο Οδυσσέας λέει ότι έμοιαζε με θεά. Το πρωί πήγε η Ναυσικά μαζί με τις ακόλουθές της στο μέρος εκείνο, που ήταν κοντά στο δασάκι και άρχισαν το πλύσιμο, ενώ έπαιζαν και μπάλα . Ξαφνικά ο Οδυσσέας παρουσιάσθηκε γυμνός όπως ήταν μπροστά τους. Οι άλλες γυναίκες, μόλις τον είδαν, έτρεξαν κι έφυγαν φοβισμένες. Μόνη η Ναυσικά παρέμεινε και έδωσε στον Οδυσσέα ρούχα και τροφή, και κατά το απόγευμα επέστρεψε μαζί του στην πόλη και τον οδήγησε στο ανάκτορο του πατέρα της. >>
Ερωτήσεις κρίσης:
α) Γιατί η Ναυσικάα δεν έφυγε όπως οι άλλες; Μήπως γιατί ήθελε...γκουχ-γκουχ;
β) Από το πρωί μεχρι το απόγευμα που γύρισαν στο παλάτι έπαιζαν το τόπι;
γ) Γιατί ο Οδυσσέας μιλά για αυτήν με τόσο ωραία λόγια;
δ) Τυχαία η Ναυσικάα είπε ότι έναν τέτοιον άνδρα θέλει για δικό της;
-- Υπάρχει και μια ανάλυση του Δ. Μαρωνίτη για τις σχέσεις του Οδυσσέα με τις γυναίκες του.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 40 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.