Νομίζω πως σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο τα άκυρα/λευκά δεν πηγαίνουν στο πρώτο κόμμα πλέον, αλλά απλά δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη.
Παράδειγμα. Έστω ότι από τους 100 οι 20 ρίχνουν άκυρο/λευκό, οι 30 ψηφίζουν ΝΔ, οι 30 ΠΑΣΟΚ, 10 ΚΚΕ και 5 ΣΥΡΙΖΑ και 5 ΛΑΟΣ. Αυτό λογικά θα σημαίνει ότι στο τέλος των εκλογών η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχουν 30%, το ΚΚΕ 10% και ΣΥΡΙΖΑ κ ΛΑΟΣ από 5%. Σωστά;
ΛΑΘΟΣ!
Σύμφωνα με τον νέο νόμο τα ποσοστά των κομμάτων θα βγουν μόνο από τους 80 που ψήφισαν έγκυρα. Αυτό σημαίνει ότι θα ανεβούν τα ποσοστά και ιδιαίτερα των πρώτων κομμάτων. Έτσι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα πάρουν π.χ. από 38%, το ΚΚΕ 12% και ΣΥΡΙΖΑ κ ΛΑΟΣ από 6%.
Έτσι ενισχύεται δηλαδή και πάλι ο δικομματισμός, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα θα πάρουν μεγαλύτερα ποσοστά (περισσότερες έδρες), σε σχέση με τα μικρά που θα πάρουν ψίχουλα (και μπορεί καμία έδρα παραπάνω).
Έτσι το άκυρο/λευκό και πάλι ενισχύει απλά την διαιώνιση του δικομματισμού και της πολιτικής που αφήνει αδιάφορο τον καθένα που πάει και ρίχνει άκυρο/λευκό.
Κάποτε και εγώ θεωρούσα ότι το άκυρο/λευκό είναι ένα είδος αποδοκιμασίας των κομμάτων, αλλά τελικά δεν είναι,καθώς τους συμφέρει μια χαρά, μιας και από τα κομματόσκυλα και μόνο που θα πάνε σταθερά να ψηφίσουν το κόμμα ότι και να γίνει, θα πάρουν τεράστια ποσοστά (μιλάω ιδιαίτερα για τα δυο μεγάλα κόμματα).
Σχετικά με το θέμα του άκυρου/λευκού μπορείτε να διαβάσετε μια καλή ανάλυση
εδώ.
Προσωπικά θα το ρίξω σε μικρό κόμμα. Είμαι ανάμεσα σε 2, ένα μικρό και ένα πολύ μικρό, με τα οποία συμφωνώ κατά 80%-90% στις θέσεις τους.