Νομίζω πως σήμερα ισχύει ότι ίσχυε και τα περασμένα χρόνια, δηλαδή μετράει περισσότερο ποιόν ξέρει παρά τι ξέρεις.
Όσοι λοιπόν δεν ξέρουν κανέναν, νομίζω είναι καλό να ασχολούνται με ο,τι βρουν μπροστά τους (από το να μην κάνεις τίποτα είναι χίλιες φορές καλύτερο να κάνεις κάτι) ενώ παράλληλα να βελτιώνονται συνεχώς σε θέμα γνώσεων με σεμινάρια, αυτοδιδασκαλία, κλπ. Πιστεύω μετράει περισσότερο να έχεις ένα βιογραφικό το οποίο έχει εργασιακή εμπειρία ακόμα και σε άσχετα πράγματα με το κύριο αντικείμενό σου καθώς και γνώσεις άσχετες με αυτό, παρά να έχεις μεγάλη εξειδίκευση σε ένα πράγμα. Αυτό γιατί αν ξέρεις μόνο ένα, άντε 2-3 πράγματα πολύ καλά, περιορίζεσαι αυστηρά σε αυτά. Για αυτό λέμε "ο,τι μαθαίνει κανείς καλό είναι", δεν ξέρεις που και πότε μπορεί να σου χρησιμεύσει.
Εκεί που είμαι εγώ ας πούμε, όταν πήγα μου είπαν πως θα κάνω ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα. Και όντως, για την πρώτη εβδομάδα έκανα μόνο αυτό το πράγμα. Μετά όμως προστέθηκε κι άλλο ένα, μετά κι άλλο, κι έφτασα να κάνω ο,τι μπορείς να φανταστείς, ακόμα και πράγματα που δεν ήξερα καν και απλά ζορίστηκα να τα μάθω στην πορεία (όχι επειδή τα πληρώνομαι, όχι επειδή μου τα ζήτησαν αλλά επειδή το ήθελα να τα μάθω).
Η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων δεν θα πρέπει να σταματάει ποτέ κατά την γνώμη μου. Ακόμα και η σούπερ εξευτελιστική δουλειά με μισθό πείνας (για όσους είναι 16-29) έχει πράγματα να προσφέρει. Αυτό το λέω για κάποιους γνωστούς μου που δεν καταδέχονται να δουλέψουν με τέτοιες συνθήκες λόγω του ότι έχουν πτυχία, μεταπτυχιακά, κλπ. Νομίζω όμως πως μακροπρόθεσμα θα έχει καλύτερες ευκαιρίες όποιος πέρασε από διάφορες "σκατένιες" δουλειές, κι ας έχει λιγότερα πτυχία (=χαρτιά) από εκείνον που δεν καταδέχεται να κάνει τέτοιες δουλειές.
Για το εξωτερικό τώρα δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη, εξαρτάται για ποια χώρα μιλάς μιας και καθεμία είναι διαφορετική.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.