Επιστήμονας ή/και Κοινωνικό Ον?

DreamsRevenge

Περιβόητο μέλος

Η DreamsRevenge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 4,757 μηνύματα.
Επιστήμων ή/και κοινωνικό ον?


Η επιστήμη ως αναζήτηση της γνώσης και επιδίωξη της προόδου και η κοινωνία ως σύνολο κανόνων που πατάει με το ένα πόδι στο παρελθόν και με το άλλο στο μέλλον για να σταθεί όρθια, άλλες φορές περπατούν χέρι χέρι κι άλλες φορές κοιτούν κατάματα η μια την άλλη αντιπαρατάσσοντας η κάθε μια τα επιχειρήματά τους…

Αρκετά με το λυρισμό όμως! :D

Ουκ ολίγες φορές στην ιστορία της η κάθε κοινωνία έχει αντιταχθεί οργανωμένα με τα θεσμικά της όργανα ή αυθόρμητα με τα μέλη της σε επιστημονικές ανακαλύψεις ή επιτεύγματα που έθεταν σε κίνδυνο τα «κοινώς αποδεκτά», τους κανόνες συμπεριφοράς, τις παραδοχές που αποτελούσαν τα «θεμέλια» της κοινωνικής τάξης και συνοχής.
Από την άλλη ωστόσο, συχνότατα κοινωνικές ομάδες, θεσμοί ή κινήσεις κάνουν σημαία τους επιστημονικές ανακαλύψεις, προβάλλουν επιλεκτικά επιστημονικά επιτεύγματα με μοναδικό στόχο να επενδύσουν με κύρος ίδιες επιδιώξεις και οι στόχους.

Στο παιχνίδι αυτό φυσικά δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι ίδιοι οι επιστήμονες…

Όντας κοινωνικά όντα, μέλη ο καθένας της κοινωνίας στην οποία γεννήθηκε και ζει, άλλες φορές επιλέγουν την απόλυτη αντικειμενικότητα και αποστασιοποίηση εξετάζοντας ψυχρά τα δεδομένα και τα στοιχεία του αντικειμένου ή της έρευνάς τους, κι άλλες φορές, επιλέγουν να ενισχύσουν εκστρατείες και στόχους, να τοποθετηθούν ανοιχτά σε κάποιο θέμα που έχει εγείρει πολεμική χρησιμοποιώντας μάλιστα το κύρος τους ως επιστήμονες ή και στοιχεία από την επιστήμη τους, κάποιες φορές κι αυτοί επιλεκτικά και κατάλληλα «προσαρμοσμένα».

Αν ξεκινήσουμε από την παραδοχή του γεγονότος ότι ο επιστήμονας δεν είναι αποκομμένος από την κοινωνία στην οποία ζει και εργάζεται, μπορούμε να του δικαιολογήσουμε παρόμοιες παρεμβάσεις?
Ή μήπως ο επιστήμονας μπορεί να εκφράζεται υποκειμενικά μόνο στην κοινωνική του λειτουργία ως άτομο ενώ ως επιστήμονας οφείλει να εξετάζει δεδομένα, στοιχεία και μόνο επί αυτών να εκφέρει άποψη και δη τεκμηριωμένη και απολύτως ουδέτερη?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ciela

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ciela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Μαέστρος και μας γράφει απο Π.Γ.Δ.Μ. (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,758 μηνύματα.
δεν ειναι μονο το απο ποια μερια εκφραζεται αλλα και ο τροπος με τον οποιο κανει οτι κανει, βρισκει τα συμπερασματα του κλπ. ενα παραδειγμα ανθρωπων που εξασκουν την επιστημη τους με μεθοδους και ως μεσο για το ακριβως αντιθετο απο αυτο που πρεπει να προσταζει η δεοντολογια τους:
Πειράματα ιατρών, υπό την CIA, σε κρατούμενους του Γκουαντάναμο

07:49 - Τρί 08/06/2010,
Έκθεση της οργάνωσης Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PHR) αναφέρει ότι αμερικανοί γιατροί, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, πραγματοποίησαν πειράματα σε κρατούμενους, οι οποίοι φέρονταν να είχαν σχέση με την τρομοκρατία. Η οργάνωση ζητά την άμεση έναρξη έρευνας.
Η έκθεση της οργάνωσης βασίστηκε σε δημόσια έγγραφα και αναφέρει ότι ο γιατροί που εργάζονταν υπό τις διαταγές της CIA δεν αρκούνταν μόνο στην «παρακολούθηση» βίαιων ανακρίσεων που γίνονταν στους «υψηλής σημασίας κρατούμενους», αλλά «έβγαζαν και γενικά συμπεράσματα προκειμένου να βελτιώσουν τις μεθόδους» της ανάκρισης.
Επιπλέον, στόχος τους ήταν να μπορούν «δικαιολογούν νομικά», όπως αναφέρει η έκθεση, αυτές τις πρακτικές στις περιπτώσεις που οι πράκτορες που συμμετείχαν στις ανακρίσεις κατηγορούνταν για βασανισμό.
Σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον 14 κρατούμενοι είχαν εξαφανιστεί στις μυστικές φυλακές της CIA μεταξύ του τέλους του 2001 και του Σεπτεμβρίου του 2006, οπότε και επανεμφανίστηκαν στο Γκουαντάναμο.
Μεταξύ αυτών τουλάχιστον δύο υποβλήθηκαν σε προσομοίωση πνιγμού, ενώ όλοι υποβλήθηκαν σε προγράμματα στέρησης ύπνου, αναγκαστικής γύμνιας ή ακόμα και σε έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τα δημόσια έγγραφα.
Τα έγγραφα, τα οποία χρησιμοποίησε η PHR, αν και λογοκριμένα σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την οργάνωση αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ είχαν δημιουργήσει μετά την 11η Σεπτεμβρίου μία λίστα «βελτιωμένων τεχνικών ανάκρισης» που αργότερα δικαιολογήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με την PHR, οι γιατροί που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα «συνέλεγαν ιατρικές πληροφορίες» για τις συνέπειες των «βελτιωμένων τεχνικών», οι οποίες αργότερα «χρησιμοποιήθηκαν για να επινοηθούν, να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι προσομοίωσης πνιγμού».
πηγη
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top