Ούτε καν κατάλαβα γιατί παραιτήθηκες. Επειδή ένα κόμμα δυο μηνών πήρε 0.90% και μάλιστα με πολύ θάψιμο?
Επειδή γνωρίζω από πού ξεκινήσαμε, ποια ήταν η δυναμική μας, που καταλήξαμε, αλλά κυρίως τα ακριβή γεγονότα που οδήγησαν εκεί.
Η δική μου εκτίμηση είναι πως αυτό το 0,9 είναι πτωτικό με τάση περαιτέρω συρρίκνωσης, παρά ανοδικό με οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης.
Αν μη τι άλλο, λίγη αυτοκριτική δεν θα έβλαπτε, ειδικά όταν έφτασα (κι όπως έχουν πει κι άλλοι συναγωνιστές ότι τους συνέβη) να με παίρνουν ψηφοφόροι που με κόπο είχα πείσει (άνω των 50 προσδοκώμενων ψήφων) και να με βρίζουν δυο μέρες πριν απ' τις εκλογές για πράγματα που δεν έχω πει εγώ αλλά ο Δ. Καζάκης. Δεν είχα τίποτε να τους πω για να δικαιολογήσω τ' αδικαιολόγητα, ζητούσα συγνώμη με σκυμμένο το κεφάλι, ακόμη κι από τηλεφώνου. Δεν θα ήθελες να βρεθείς στη θέση αυτή, πίστεψέ με ότι είναι ιδιαίτερα άβολη. Νομίζω πως κανείς δεν δικαιούται να φέρνει τους συναγωνιστές του σ' αυτή τη θέση και μετά να δηλώνει "εγώ δεν είμαι πολιτικός, λέω ότι θέλω". Όποιος δεν είναι πολιτικός να κάτσει σπίτι του και να μην ασχολείται με την πολιτική και μάλιστα με ηγετικές βλέψεις. Εάν ο Δ. Καζάκης επιλέγει να μεταχειρίζεται τα μέλη του ΕΠΑΜ ως πρόβατα, να με συγχωρεί αλλά ο Όττο ουδέποτε υπήρξε μέλος αγέλης. Η παραίτησή μου λοιπόν έχει τον χαρακτήρα ευθιξίας, αλλά όπως είπα εμπεριέχει κι έναν πολιτικό συμβολισμό: "
Η ανάληψη ευθύνης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός τίμιου πολιτικού κι αφού εσείς είστε ευχαριστημένοι ενώ εγώ όχι, την αναλαμβάνω ο ίδιος και πάω σπίτι μου να μην σας χαλάω και την ωραία ατμόσφαιρα." Ελπίζω να έγινα κατανοητός γιατί δεν θέλω να συνεχίσω την περαιτέρω κριτική. Δεν είμαι χολωμένος, είμαι απλά αποφασισμένος για την επιλογή μου και τα έχω καλά με τη συνείδησή μου. Για κάποιον που ασχολείται έστω και τόσο με την πολιτική, είναι μεγάλη κατάκτηση το να κρατήσει καθαρή την ψυχή του στο τέλος...
Επέλεξα να μην προσπαθήσω να κάνω θόρυβο γύρω από την αποχώρησή μου, δεν έγραψα κάποια μακροσκελή επιστολή παραίτησης (τρεις παράγραφοι μαζί με τους αποχαιρετισμούς και τις ευχαριστίες), την κοινοποίησα μόνο στον τομέα μου (γι' αυτό οι "άλλοι" δεν το είχαν πληροφορηθεί), δεν επιθυμώ να κάνω δημόσια κριτική στον Δ. Καζάκη (πέραν αυτής που διαβάσατε παραπάνω), απλά είδα τα πράγματα από τόσο κοντά, όσο μου χρειαζόταν για να διαμορφώσω άποψη και προτιμώ να κρατήσω τα συμπεράσματά μου για τον εαυτό μου.
Δεν ωφελεί να φτύνεις εκεί που έφαγες, είναι ακόμη πιο ατιμωτικό και μίζερο κατά τη γνώμη μου.
Έχω παραμείνει φίλος του ΕΠΑΜ, αναγνωρίζοντας ότι οι άοκνες προσπάθειες του Δ. Καζάκη καθώς και οι εξαιρετικές πολιτικοοικονομικές του αναλύσεις, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της άποψης που έχω σήμερα, αλλά και το αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι αναλύσεις αυτές αποδείχτηκαν κι αποδεικνύονται καθημερινά αληθείς και σοβαρές.
Επέλεξα λοιπόν να διαχωρίσω μέσα στο μυαλό μου τον οικονομολόγο-αναλυτή Καζάκη, από τον πολιτικό ηγέτη Καζάκη και να προχωρήσω παραπέρα. Ο δικός μου αγώνας θα δικαιωθεί με τη σωτηρία και την απελευθέρωση της χώρας και του λαού και όχι με την κατάληψη κομματικών ή βουλευτικών θέσεων. Θα κάνω ό,τι μπορώ κι ας είμαι εγώ ο τελευταίος τροχός της αμάξης...
Αν τελικά αποδειχτώ από τις εξελίξεις άδικος και προπέτης, θα το παραδεχτώ, θα ζητήσω δημόσια συγνώμη από τον Δημήτρη και θα τα ξαναπούμε. Εδώ είμαστε και θα δούμε τι θα συμβεί...