Ηθική και δικαιοσύνη

Subject to change

Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών και επαγγέλεται Web developer . Έχει γράψει 10,251 μηνύματα.
Ένα άλλο θέμα με ανάγκασε να βάλω κάποιες σκέψεις μου σε μια σειρά, και συνειδητοποίησα ότι για μένα, (η προσωπική μου) ηθική και δικαιοσύνη ταυτίζονται. Αυθόρμητα θεωρώ ηθική κάθε δίκαιη πράξη και αντιστρόφως.
Προβληματίστηκα λοιπόν, ποιά η διαφορά των δύο εννοιών επί της ουσίας; Το νόμιμο μπορεί να μην είναι πάντα και ηθικό, για το δίκαιο όμως τι ισχύει;
Ένα πρόχειρο παράδειγμα, ως food for thought (ή food for μούτζες -- τέτοια ώρα μπορεί να γράφω και αρλούμπες :P) είναι το εξής: Ο αλτρουισμός ενώ νομίζω ότι είναι κοινώς παραδεκτό ότι πρόκειται για ηθική συμπεριφορά, δεν είναι κατά βάση δίκαιος, διότι ο αλτρουιστής συχνά αδικεί τον εαυτό του.
 

gademis

Τιμώμενο Μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 42 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ. . Έχει γράψει 1,331 μηνύματα.
H Michelle έγραψε στις 05:47, Σήμερα:
Στον ύπνο σου τα έβλεπες πρωί πρωί;

Ψεύτικο δίλημμα το συγκεκριμένο. Συμπεριφερόμενη αλτρουιστικά παραιτεί σαι του δικαιώματός σου. Όταν έχεις δικαίωμα να το κάνεις αυτό (βασικά δικαιώματα είναι αναφαίρετα, οπότε εκεί δεν παίζει αυτό) θεωρώ ότι η πράξη είναι "δίκαιη". Δεν τίθεται δηλαδή θέμα αδικίας άμα σου ζητήσει ο Πάνος να σου φάει το παγωτό και του το δώσεις, ενώ αντίστοιχα η ίδια πράξη είναι άδικη είναι άδικη άμα πάει εκεί και στο φάει χωρίς να σε ρωτήσει.
Όταν αδικείς τον εαυτό σου αυτή η διαδικασία έχει γίνει αυτόματα. Έχεις δεχτεί και εγκρίνει το ότι θα αδικηθείς και άρα δεν υπάρχει αδικία.

Άμα θες παράδειγμα σύγκρουσης δίκαιου ηθικού here's one:
Μαθαίνω ότι είμαι μοναδικός δότης μυελού πχ για κάποιον, αλλά αποφασίζω να μην του δώσω. Εκεί έχουμε δικαιοσύνη, γιατί είναι δικαίωμά μου να διαθέσω όπως θέλω τα κύτταρά μου, αλλά είναι ανήθικο γιατί βάζω τον όποιο λόγο έχω να μη δώσω πάνω από μία ανθρώπινη ζωή.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top