Λοιπόν, έχω έναν φίλο γείτονα που είχε την ευγενή καλοσύνη να μου παραχωρήσει για μια εβδομάδα (έφυγε με άδεια για το νησί του ) το Xiaomi, ώστε να το δοκιμάσω. Είχαμε ατελείωτες ώρες διαφωνίας σχετικά με το πόσο χρήσιμα είναι καθώς εγώ κυκλοφορώ αποκλειστικά και μόνο με μοτοσυκλέτα και ως εκ τούτου είμαι δύσκολος και ίσως προκατειλημμένος καταναλωτής... Ξέρεις όταν οδηγάς μηχανή νομίζεις ότι δεν υπάρχει κάτι που θα σε βόλευε περισσότερο. Επίσης μου φαινόταν λίγο αστείο να κυκλοφορεί κάποιος με ένα πατίνι σαν τον Πίκο Απίκο από την Φρουτοπία
Για να μην τα πολυλογώ το δοκίμασα και έχω αλλάξει γνώμη...
Η δουλειά μου απέχει σχεδόν 4 χιλιόμετρα από το σπίτι. Με τη μηχανή κάνω πάνω κάτω 5 λεπτά με κίνηση στην πόλη. Ωστόσο πάντα κάνω επιπλέον μικροδουλειές όταν φεύγω από την δουλειά ή πριν πάω. Σε αυτές τις διαδρομές μπορεί να φάω μια ωρα + με τη μηχανή.
Από την πρώτη μέρα έμεινα έκπληκτος με την ευχαριστία. Απλά ανεβαίνεις και φεύγεις. Η αυτονομία είναι πάνω κάτω 20 χιλιόμετρα και εξαρτάται πως οδηγάς. Βέβαια εγώ δεν χρειάστηκε να ξεπεράσω ποτέ τα 14 χιλιόμετρα σε απόσταση. Ωστόσο η μπαταρία ακόμα είχε απόθεμα όταν έμπαινα σπίτι. Οπότε φαντάζομαι ότι με καλή χρήση και μικρές ταχύτητες ένα 20άρι στο βγάζει άνετα ίσως και παραπάνω.
Δεν χρειάζεσαι μεγάλες ταχύτητες. Ο καλύτερος τρόπος χρήσης είναι να ακολουθείς την διαδρομή που θα ακολουθούσες πεζός με μια σχετικά μικρή ταχύτητα τόση ώστε να μην γίνεσαι επικίνδυνος για τους πεζούς. Έτσι και αλλιώς η όλη φιλοσοφία βασίζεται στο να μην χρειαστεί να περπατάς. Οπότε δεν έχει νόημα να πας με 20χλμ/ώρα. Άσε που η ταχύτητα αυτή δεν είναι καθόλου μικρή για ένα όχημα που ελίσσεται με αυτό τον τρόπο. Προσωπικά δεν πάτησα σχεδόν καθόλου σε λεωφόρο με αυτό το πράγμα. Εκτός του ότι είναι επικίνδυνο δεν έχει και κανένα νόημα αυτή η πρακτική. Σε αστικά δρομάκια που όλοι κινούνται αργά μπορείς να πας αρκεί να ακολουθείς και εσύ τον ΚΟΚ και να φοράς κράνος ποδηλάτου καλού κακού.
Για να διανύσω την απόσταση από και προς την δουλειά μου χρειαζόμουν σαφώς περισσότερο χρόνο από ότι με την μηχανή. Αυτός ο χρόνος άλλοτε ήταν 5 λεπτά παραπάνω, άλλοτε 10. Εξαρτάται από ποια διαδρομή πήγαινα και πόσο χάζευα.
Η μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου όμως γίνεται σε δουλειές που προκύπτουν ενώ είσαι ήδη έξω. Εκεί μεταφέρεσαι με μεγάλη ταχύτητα. Για τις διαδρομές εντός πόλης είναι πραγματικά εργαλείο και δεν το περίμενα.
Πλέον έχω αλλάξει γνώμη και σκέφτομαι σοβαρά να πάρω και εγώ ένα τέτοιο για να γλιτώσω το κόστος σε καύσιμα και χρόνο.