Αυτό το σκάλωμα γενικά το έχεις εσύ ρε Λια και νομίζεις ότι όταν σου λέει κάτι ο άλλος στο λέει για να υποτιμήσει την ηλικία και τις γνώσεις σου τι δηλαδή δεν πρέπει να χρησιμοποιώ επιχειρήματα γιατί γεννήθηκα 21 χρόνια πριν απο εσένα?
Κάθεσαι και μου πλάθεις ένα σενάριο και σου εξηγώ ότι δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα και ότι τα έχω ζήσει και τα ζώ εδώ και 13 χρόνια και εσύ το παίρνεις πάλι στραβά.
Ποιός προσπαθεί να μειώσει σε αυτή την περίπτωση τον άλλο εμείς εσάς η εσείς εμάς που χωρίς να έχεται δουλέψει ακόμα συντηρόντας σπίτια και οικογένειες κάθεστε και μας παρουσιάζεται ότι απο επιλογή μας και μόνο δεν γίναμε πλούσιοι και ότι θα έρθετε εσείς που έχετε όρεξη και θα καταφέρετε τα πάντα.
Αν εσυ θίγεσαι γιατί σου λένε την πραγματικότητα σκέψου πως μπορεί να θιχτούν και άλλα άτομα εδω μέσα με το να ισοπεδώνεις την καθημερινό αγώνα που κάνουν γιατί δεν το ξέρεις αλλα είναι αγώνας να προσπαθείς να βγάλεις λεφτά και να συντηρήσεις την οικογένεια σου.
Άσε λοιπόν την καραμέλα ότι τελειώνουμε τις συζητήσεις με την φράση οτι εσύ είσαι μικρός δεν ξέρεις και διάβασε τι πραγματικά προσπαθούμε να σου πούμε αρκετές γραμμές τώρα
Ρε Γιάννη, διαγώνια τα διαβάζεις τα μηνύματα μου;
Το θέμα είναι οτι το 90% των "επιχειρημάτων" που ακούστηκαν εδω μέσα είναι του στυλ "δεν έχεις δει καλά την αγορά εργασίας και δεν ξέρεις", και γενικά να προσπαθούν όλοι να μου αποδείξουν οτι εγώ δεν ξέρω, και οτι πρέπει να αποδεχτώ αυτά που λέτε σε στυλ δόγματος και universal truth. Δεν είδα ορθολογισμό, δεν είδα λογική απόδειξη. Είδα μόνο παραδείγματα και προσπάθειες μείωσης του συνομιλητή. Παραδείγματα φέρνω κι εγώ όσα θέλετε, είτε απο την Ελλάδα, είτε απο έξω, και ήδη έχω φέρει πολλά. Το παράδειγμα δεν αποτελεί επιχείρημα, απλά ενισχύει το επιχείρημα.
Και χωρίς κανένα προσωπικό κόμπλεξ με την ηλικία μου (που δεν έχω!), σκέψου λίγο αν θα μου απαντούσες το ίδιο αν έλεγα οτι είμαι 30 χρονών και δουλευω 5-10 χρόνια. Αν δεν μου απαντούσες το ίδιο, τότε, ίσως χωρίς να το συνειδητοποιείς, δεν έχεις αντικειμενικά και ορθολογιστικά επιχειρήματα, αλλά απλά μια προσπάθεια να πείσεις που εξαρτάται απο το συνομιλητή. Τα σωστά, ορθολογιστικά επειχειρήματα, δεν εξαρτώνται απο το συνομιλητή. Όταν πας να αποδείξεις ένα θεώρημα στα μαθηματικά, δεν θα παρουσιάσεις άλλη απόδειξη στον νέο και άλλη στον μεσήλικα. Ομοίως και με τις διαφωνίες.
Θίγομαι, διότι όλοι κρίνουν απο κάποια αποθηκευμένα στερεότυπα που έχει ο καθένας. Υπάρχει το στερεότυπο "φοιτήτης που δουλεύει απο χόμπι για να βγάλει χαρτζιλίκι", υπάρχει το στερεότυπο "επαγγελματίας που δεν έχει σπουδές στο κεφάλι του και ζει τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης" καθώς και πολλά άλλα στερεότυπα. Θίγομαι λοιπόν, διότι δεν θεωρώ οτι ταιριάζω σε κάποια απο τα γνωστά στερεότυπα. Για μένα η δουλειά μου είναι πολύ σημαντική και δεν την βλέπω ως χόμπι, ούτε ως κάτι προσωρινό. Προσπαθώ το συντομότερο δυνατόν να είμαι σε θέση να βγάλω τόσα ώστε να μην χρειάζομαι τουλάχιστον τον ένα απο τους 2 γονείς, και αργότερα κανέναν απο τους 2. Τι με διαφοροποιεί απο έναν επαγγελματία στο ξεκίνημα του; Τα χρήματα που παίρνω απο τους γονείς; Αν μου είχαν μεταβιβάσει οι γονείς κανένα μαγαζάκι και έπαιρνα το ενοίκιο απο εκεί θα ήταν διαφορετικό; Αν δεν ήμουν γραμμένη σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα θα ήταν διαφορετικά; Το πόσο σοβαρά βλέπεις τη δουλειά σου εξαρτάται απο το πόσα χρήματα βγάζεις; Σκεφτείτε λίγο μήπως κάποιες φορές κρίνετε λίγο επιπόλαια κάποια πράγματα και με επιφανειακά κριτήρια.
Απο που κρίνεις οτι ισοπεδώνω τον καθημερινό αγώνα σας; Επειδή δεν λέω "ουαου βγάζει αρκετά για να επιβιώνει, είναι φοβερά επιτυχημένος!"; Μα κάποιος που βγάζει τόσα ώστε μόνο να ζει δεν νομίζω να θεωρεί και τον εαυτό του τρομερά επιτυχημένο. Δεν είπα ποτέ οτι είναι αποτυχημένος κάποιος που βγάζει λιγότερα απο 5000. Υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο διάστημα στο ενδιάμεσο. Επίσης εξαρτάται απο την ηλικία. Αν κάποιος στα 20 του βγάζει 2000 το μήνα θα πω "ουάου!", αν βγάζει τόσα στα 50 δεν θα μου κάνει εντύπωση. Τέλος, παίζει ρόλο πόσο αγαπάει κάποιος τη δουλειά του. Πχ η κουε, που έχει δηλώσει οτι λατρεύει τη δουλειά της, αφού βγάζει αρκετά για να ζει αξιοπρεπώς, για μένα επιτυχημένη είναι, αφού είναι ευτυχισμένη απο τη δουλειά της. Άλλωστε ο σκοπός της επιτυχίας είναι η ευτυχία. Αν η δουλειά σου σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο για μένα έχεις πετύχει.
Νανά, αυτό αποτελεί και απάντηση στο δικό σου ποστ.
Ελπίζω να μην έχει ποσταριστεί άλλο μήνυμα που πρέπει να απαντήσω όταν πατήσω υποβολή γιατί έχω κι ένα επαγγελματικό ραντεβού στις 10.