Η δομή του μητρώου των Windows

teo

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Θοδωρής αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών και επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 1,573 μηνύματα.
Η δομή του μητρώου των Windows 2000/XP
Το μητρώο (registry) των Windows είναι μια βάση δεδομένων που περιέχει σχεδόν όλες τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος και των εγκατεστημένων εφαρμογών. To μητρώο περιέχεται σε διάφορες "κυψέλες" (hives) που βρίσκονται στον φάκελο windowssystem32config και στον φάκελο που περιέχει το προφίλ του κάθε χρήστη, δηλαδή Documents and Settings{user}.

Η δομή του μητρώου:

Το μητρώο έχει μια ιεραρχική δομή, όπως ακριβώς οι κατάλογοι των Windows στον σκληρό δίσκο. Το κάθε τμήμα του μητρώου αναπαρίσταται με ένα εικονίδιο φακέλου και ονομάζεται κλειδί. Κάθε κλειδί μπορεί να περιέχει άλλα κλειδιά, καθώς επίσης και τιμές, οι οποίες περιέχουν τις πραγματικές πληροφορίες που αποθηκεύονται στο μητρώο.
Η χρήση των τιμών εξαρτάται από το περιεχόμενό τους, και βάση αυτού χωρίζονται σε τρεις τύπους:

- String
- Binary
- DWORD


Υπάρχουν πέντε κύρια τμήματα, εκ των οποίων κάθε ένα περιέχει μια συγκεκριμένη μερίδα των πληροφοριών που αποθηκεύονται στο μητρώο. Στην ουσία όμως μόνο τα δύο εκ των πέντε είναι πραγματικά τμήματα, αφού τα υπόλοιπα τρία είναι αναφορές σε συγκεκριμένα κλειδιά των άλλων δύο. Τα πέντε αυτά τμήματα είναι:


* HKEY_CLASSES_ROOT - αυτό το τμήμα περιέχει όλους τους τύπους των αρχείων του υπολογιστή.

* HKEY_CURRENT_USER - αυτό το τμήμα είναι αναφορά στα κλειδιά του τμήματος HKEY_USERS για τον τρέχοντα χρήστη.

* HKEY_LOCAL_MACHINE - αυτό το τμήμα περιέχει τις πληροφορίες για όλα τα υλικό και λογισμικό που εγκαθίστανται στον υπολογιστή. Δεδομένου ότι μπορούν να υπάρχουν πολλές διαφορετικές ρυθμίσεις του εγκατεστημένου υλικού στον υπολογιστή, η τρέχουσα διαμόρφωση υλικού διευκρινίζεται στο τμήμα HKEY_CURRENT_CONFIG.

* HKEY_USERS - αυτό το τμήμα περιέχει τις προσωπικές ρυθμίσεις του κάθε χρήστη, όπως π.χ. τα χρώματα ή τις ρυθμίσεις του κέντρου ελέγχου. Σε αυτό το τμήμα υπάρχει ένα κλειδί με όνομα default, το οποίο περιέχει όλες τις προ-ρυθμισμένες πληροφορίες, ένα είδος πρότυπου το οποίο χρησιμοποιείται όταν προστίθεται ένας νέος χρήστης.

* HKEY_CURRENT_CONFIG - αυτό το τμήμα είναι αναφορά στο τμήμα HKEY_LOCAL_MACHINE για την τρέχουσα διαμόρφωση υλικού.Επεμβαίνοντας στο μητρώο:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν από οποιαδήποτε επέμβαση στο μητρώο, συνιστάται πάντα να δημιουργείται πρώτα ένα αντίγραφο είτε όλου του μητρώου είτε των συγκεκριμένων κλειδιών στα οποία πρόκειται να γίνει η επέμβαση. Μια λάθος ενημέρωση ενός κλειδιού μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη διαταραχή στην σωστή λειτουργία του μηχανήματος, και αυτό ένα αντίγραφο μπορεί να το διορθώσει.
Για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο μιας προς επεξεργασία τιμής, δείτε τα επόμενα μηνύματα.

Για να μπορέσετε να δείτε και να επεξεργαστείτε το περιεχόμενο του μητρώου, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο επεξεργαστής μητρώου (regedit.exe) ο οποίος συμπεριλαμβάνεται με τα Windows. Ο ευκολότερος τρόπος είναι ο πατώντας το κουμπί Έναρξη (Start), στη συνέχεια Εκτέλεση (Run) και πληκτρολογώντας "regedit" στο κενό πεδίο.

Όταν ανοίξει ο επεξεργαστής μητρώου, βλέπουμε ένα παράθυρο που διαιρείται σε δύο πλευρές. Η αριστερή πλευρά παρουσιάζει τα πέντε κύρια τμήματα του μητρώου σε μορφή δέντρου και η δεξιά πλευρά παρουσιάζει τις τιμές, το περιεχόμενο δηλαδή του εκάστοτε επιλεγμένου κλειδιού.

Για να δείτε τα κλειδιά που περιέχονται σ`ένα τμήμα, κάντε κλικ στο σημείο [+ ] αριστερά οποιουδήποτε φακέλλου, ή απλώς κάντε διπλό κλικ στο φάκελλο. Όταν επιλέξετε ένα κλειδί στην αριστερή πλευρά, οι τιμές του εμφανίζονται στην δεξιά πλευρά. Μπορείτε να προσθέσετε ένα νέο κλειδί ή μια νέα τιμή με την επιλογή Νew από το μενού με την ονομασία Edit. Μπορείτε να μετονομάσετε οποιαδήποτε τιμή και σχεδόν οποιοδήποτε κλειδί με την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιείτε για να μετονομάσετε τα αρχεία στον υπολογιστή σας: Δεξί κλικ σε ένα αντικείμενο και επιλογή Rename.
Τέλος, μπορείτε να διαγράψετε ένα κλειδί ή μια τιμή με δεξί κλικ πάνω του και διαλέγοντας την επιλογή Delete.
Κόλπα σε διάφορες εκδόσεις των Windows
1)Ενεργοποίηση των windows xp
Αν έχετε εγκαταστήσει και ενεργοποιήσει τα XP στον υπολογιστή σας και μετά για κάποιο λόγο τα διαγράψετε και τα εγκαταστήσετε ξανά, θα χρειαστεί να τα ενεργοποιήσετε ξανά.
Αυτό βέβαια (την εκ νέου ενεργοποίηση δηλαδή) μπορεί να αποφευχθεί, αν προτού είχατε αντιγράψει το αρχείο wpa.dbl που υπάρχει στο φάκελο /windows/system32 Μετά λοιπόν την εκ νέου εγκατάσταση των ΧΡ πολύ απλά τοποθετήστε το εν λόγω αρχείο στον φάκελο /windows/system32 και το λειτουργικό δεν θα σας ζητάει να ξανακάνετε ενεργοποίηση.


2)Μικρογραφίες

Οι μικρογραφίες των εικόνων & των άλλων εγγράφων που υποστιρίζουν τα Windows είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος προεσκόπισης των περιεχομένων των συγκεκριμένων αρχείων.
Τα Windows δυστυχώς δεν επιτρέπουν την αλλαγή του μεγέθους ή της ευκρίνειας των μικρογραφιών. Βέβαια με τις κατάλληλα πειράγματα του μητρώου οι ρυθμίσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν.
· Αλλαγή μεγέθους:
Στο κλειδί HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Explorer\ThumbnailSize μπορείτε να δώσετε μια τιμή DWORD ανάμεσα στο 32 και το 256, όπου αυτό ορίζει το μέγεθος της μικρογραφίας σε pixels.
· Αλλαγή ευκρίνειας:
Αλλαγή ευκρίνειας σημαίνει αλλαγή ποιότητας. Στο κλειδί λοιπόν HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Explorer\ThumbnailQuality μπορείτε να δώσετε μια τιμή DWORD ανάμεσα στο 50 και το 100, αριθμός ο οποίος καθορίζει την ποιότητα σε ποσοστό επί τοις εκατό (%)


3)Καθαρισμός λίστας του πλαισίου "Εκτέλεση"

Για τη μεγαλύτερη ευκολία των χρηστών, στο πλαίσιο "Εκτέλεση" , του μενού "Έναρξη" έχει ενσωματοθεί μια λίστα με τα προγράμματα που εκτελέστηκαν τις τελευταίες φορές, έτσι ώστε ο χρήστης να μην γράφει συνέχεια την διαδρομή του προγράμματος, αλλά να το επιλέγει από τη λίστα.
Μερικοί βέβαια επιθυμούν να καθαρίσουν αυτή τη λίστα, αλλά δυστυχώς μια τέτοια επιλογή δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά.
Αν εξετάσουμε όμως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτή η λίστα τότε βλέπουμε ότι υπάρχει τρόπος να την καθαρίσουμε.
Κάθε φορά που εκτελούμε λοιπόν ένα πρόγραμμα, η διαδρομή αυτού αποθηκεύεται στο μητρώο και συγκεκριμένα στο κλειδί
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Explorer\Run\MRU
Διαγράφοντας λοιπόν από το κλειδί αυτό την εγγραφή που μας ενδιαφέρει (ή/και όλες), η λίστα θα "καθαρίσει".


εικόνα:4)Τοποθεσία ταπετσαριών

Τα Windows, όταν πάτε να αλλάξετε ταπετσαρία (φόντο στην επιφάνεια εργασίας), εμφανίζουν πάντα ένα μενού με διάφορες προεπιλεγμένες ταπετσαρίες, από έναν φάκελο που βρίσκεται στον φάκελο \WINDOWS\Web\Wallpaper
Αν εσείς έχετε έναν δικό σας φάκελο που τοποθετείτε τις ταπετσαρίες σας και θέλετε να η παραπάνω λίστα να εμφανίζει τα περιεχόμενα του δικού σας φακέλου και όχι να ψάχνετε χειροκίνητα τότε θα πρέπει να κάνετε μια μικρή επέμβαση στο μητρώο.
Συγκεκριμένα στον κλειδί
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Current Version\ στην τιμή WallPaperDir μπορείτε να δώσετε για δεδομένα την διαδρομή του δικού σας φακέλου με τις ταπετσαρίες.


5)Ομαδοποίηση προγραμμάτων

Από κατασκευής τα ΧΡ ομαδοποιούν τα εικονίδια των όμοιων προγραμμάτων, που εμφανίζονται στην μπάρα εργασιών, όταν ο αριθμός του υπερβεί τα τρία.
Χρησιμοποιώντας όμως τον επεξεργαστή μητρώου μπορεί η τιμή αυτή να μεταβληθεί.

Στο κλειδί λοιπόν HKEY_CURRENT_USER_\Software\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced αλλάξτε την τιμή του TaskbarGroupSize από dword:00000003 σε όποια επιθυμείτε.


6)Απεγκατάσταση συνοδευτικών προγραμμάτων από τα windows xp

Μια πάγια ταχτική της Microsoft® (η οποία την έχει οδηγήσει και σε πολλές δικαστικές περιπέτεις) είναι η ενσωμάτοση, στα λειτουργικά της συστήματα, μια πληθώρας συνοδευτικών εργαλείων και προγραμμάτων, αντίστοιχα των οποίων κυκλοφορούσαν στην αγορά εδώ και καιρό. Αν και αυτό εκ πρώτης όψεως φαίνεται καλό για το χρήστη, ο οποίος τώρα βρίσκει συγκεντρωμένα και "δωρεάν" τα περισσότερα προγράμμαρα που χρειάζεται, σε μακροχρόνια βάση οδηγεί σε εξαφάνιση των εταιρειών που προηγουμένως τα εμπορεύονταν, καθηστόντας έτσι τη Microsoft® το μοναδικό παροχέα λογισμικού, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα Windows XP, με την διαφορά όμως, ότι τώρα ο χρήστης δεν μπορεί να προβεί σε απεγκατάσταση των περοσσότέρων προγραμμάτων, αφού αυτά πλέον δεν υπάρχουν στην καρτέλα Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων του Πίνακα Ελέγχου.

Και όμως υπάρχει λύση!
Στον φάκελο /windows/inf υπάρχει ένα αρχείο με όνομα sysoc.inf
ανοίξτε το με κάποιον απλό διορθωτή κειμένου και πηγαίνετε στην περιοχή που βρίσκεται κάτω από την ετικέτα [Components] Διαλέξτε το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει να απομακρύνετε και σβήστε την λέξη hide που υπάρχει στην γραμμή του (να μείνουν δηλαδή 2 κόμμτατα μαζί). Αυτό ήταν! Τώρα μεταβείτε στην καρτέλα Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων όπου τώρα θα φαίνεται το πρόγραμμα και θα μπορείτε να το απεγκαταστήσετε.


7)Πιο γρήγορο μενού Έναρξη

Τα Windows XP έρχονται με πολλά στολίδια και εφέ, τα οποία αν και τους δίνουν ένα όμορφο, ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον χρήσης μερικές φορές δημιουργούν καθυστερήσεις κατά την εργασίας μας με τον υπολογιστή.
Αν βλέπετε ότι το μενού Έναρξη ανταποκρίνεται καθυστεριμένα στις ενέργειές σας (σε σχέση με παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού) μπορείτε να το ρυθμίσετε.
Στο μητρώο, στο κλειδί HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\ Desktop\MenuShowDelay αλλάξτε την προκαθορισμένη τιμή 400 σε μια μικρότερη (ή και μεγαλύτερη) κατά τις ανάγκες σας.
[Σημείωση: Και 0 να βέλετε δεν θα δημιουργήσετε απολύτως κανένα πρόβλημα στο σύστημα]


8)Ballon Tips

Οι συμβουλές των Windows XP που εμφανίζονται με την μορφή μπαλονιών, είναι μια πολύ ωραία και φιλική προσθήκη στο λειτουργικό.
Υπάρχουν βέβαια και χρήστες που δεν χρειάζονται ή ενοχλούνται με το παραπάνω στοιχείο. Δυστηχώς η κατασκευάστρια εταιρεία δεν δίνει κάποιο άμεσο τρόπο απενεργοποίησής τους. Όπως καταλαβαίνετε θα χρειαστεί μια πολύ μιρκή επέμβαση στο μητρώο.
Πολύ απλά λοιπόν, στο κλειδί
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows \CurrentVersion\Explorer\Advanced αλλάξτε την τιμή του πεδίου EnableBallonTips από 1 σε 0


9)Αυτόματη ενεργοποίηση του NumLock

Τα MS Windows της οικογένειας ΝΤ (βλέπε NT, 2000, XP) παραβλέπουν τη ρύθμιση του BIOS για την αυτόματη ενεργοποίηση του πλήκτρου NumLock, κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Η κατάσταση αυτή βέβαια, είναι δυνατόν να αλλάξει με μια τροποποίηση του μητρώου.
Στο κλειδί HKEY_USERS\DEFAULT\Control Panel\Keyboard αλλάξτε την τιμή του InitialKeyboardIndicators από 0 σε 2


10)Απενεργοποίησητηςυπενθύμισηςγιατο Microsoft net passportΑνέχετετα Windows XP καισαςεμφανίζονταιενοχλητικέςυπενθυμίσειςσχετικάμετηνυπηρεσία .Net Passport της Microsoft, τότεανατρέξτεστοκλειδί
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\MessengerService\
τουμητρώου, δώστεστηνεγγραφή PassportBallon τηντιμή 0a

11)Επανεγκατάσταση του Outlook Express

Έγινε κάποιο ανεπανόρθωτο σφάλμα στα αρχεία του Outlook Express 6.0 και το πρόγραμμα έπαψε να λειτουργεί ή λειτουργεί προβληματικά; Εάν δοκιμάσατε να επανεγκαταστήσετε το πρόγραμμα, άλλα δεν τα καταφέρατε, μην απαλπίζεστε. Υπάρχει μια τελευταία λύση, θαμένη όπως πολύ σωστά θα μαντέψατε στα απόκρυφα του μητρώου των Windows. Στο κλειδί λοιπόν
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Active Setup\InstalledComponents\{44BBA840-CC51-11CF-AAFA-00AA00B6015C} βρείτε την εγγραφή IsInstalled και δώστε της την DWORD τιμή 1
Μετά από αυτό δοκιμάστε να επανεγκαταστήσετε το Outlook Express, από την καρτέλα "Προσθαφαίρεση στοιχείων των Windows", του παραθύρου "Προσθαφαίρεση προγραμμάτων" του Πίνακα Ελέγχου.


12)Outlook Express & Windows MessengerΣτα Windows XP ενσωματωμένοτολογισμικόάμεσηςεπικοινωνίας Windows Messenger.
Το κακό είναι ότι ο Windows Messenger ενεργοποιείται κάθε φορά που εκκινείτε το Outlook Express.
Αν λοιπόν δεν θέλετε να συμβαίνει αυτό, ενώ παράλληλα δεν επιθυμείτε να απεγκαταστήσετε το εν λόγω πρόγραμμα, θα πρέπει στο μητρώο, στο κλειδί HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Microsoft\Outlook Express να θέσετε στην εγγραφή Hide Messenger την τιμή 2


13)Κλασσικό shell στα Win 2000 & XP

Εάν το σύστημά σας είναι αδύναμο να σηκώσει το νέο κέλυφος των Windows 2000/XP ή για κάποιο άλλο λόγο επιθυμείτε να απενεργοποιήσετε τα νέα χαρακτηριστικά του περιβάλλονοτος εργασίας, μια μικρή τροποποίηση στο μητρώο είναι αρκετή.
Στο
κλειδί HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Policies\Explorer βρείτετηνεγγραφή ClassicShell καιδώστετηςτην DWORD τιμή 1

14)Γρηγορότερη πρόσβαση στα κοινόχρηστα στοιχεία

Τα Windows 2000 & XP κάθε φορά που προσπαθεί ένας χρήστης να έχει πρόσβαση στα κοινόχρηστα στοιχεία ενός υπολογιστή του δικτύου του, το λειτουργικό ελέγχει και τις προγραμματισμένες εργασίες του εκάστοτε υπολογιστή.
Αυτό μερικές φορές δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις στην προβολή των στοιχείων. Για να σταματήσει αυτός ο έλεγχος αρκεί μια μικρή επέμβαση στο μητρώο.
Απλά διαγράψτε το κλειδί
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Current Version\Explorer\RemoteComputer\NameSpace\{D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF}

(Βέβαια προτού προβείτε στην διαγραφή του, κάντε μια εξαγωγή του κλειδιού αν μετέπειτα το μετανιώσετε)


15)Συγχρονισμός ώρας κατά παραγγελία

Τα Windows XP χρησιμοποιούν για να συγχρονίσουν το ρολόι του υπολογιστή 2 προεπιλεγμένους διακομιστές. Βέβαια είναι εφικτή η προσθήκη και άλλων με κάποιες επεμβάσεις στο μητρώο.
Στο κλειδί HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\ Windows\Current Version\DateTime\Servers Φτιάξτε μια νέα τιμή ακολουθίας χαρακτήρων με όνομα τον επόμενο αύξοντα αρτιθμό από αυτόν που υπάρχει και δώστε τιμή τη διεύθυνση του Time Server της επιλογής σας. Ο συγχρονισμός της ώρας γίνεται κατά προεπιλογή κάθε μια εμδομάδα. Αν εσείς επιθμήτε να μεταβάλετε αυτή την περίοδο στο κλειδί HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servises\ W32Time\TimeProviders\NtpClient αλλάξτετην τιμή του πεδίου SpecialPollInterval δώστε την τιμή σε δευτερόλεπτα που επιθυμείτε.
(Επειδή η τιμή είναι σε δεκαεξαδική μορφή, επιλέξτε για βάση την δεκαδική, και μετά κάντε την αλλαγή)16)Αυτόματοςτερματισμόςτων Non-Responsive TasksΣτη registry πηγαίνουμε HKEY_CURRENT_USER -> Control Panel -> Desktop


Αλλάζουμετητιμήτου AutoEndTasks από 0 σε 1


Στοίδιοτμήμα, αλλάζουμετηντιμήτου WaitToKillAppTimeout μεόποιοναριθμόχιλιοστώντουδευτερολέπτουθέλουμε.

(
π.χ. για 10 δευτερόλεπταδίνουμετοναριθμό 10000)


17)Ξεφορτωθείτετο MessengerΤογνωστόκολπάκι, πλέονΠατήστε Start->Run καικάντε paste τηνακόλουθηεντολή:

RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%infmsmsgs.inf,BLC.Remove

O Windows Messenger
θαεξαφανιστείαπότοσύστημάσαςενριπήοφθαλμού!

18)O πυρήνας στην κύρια μνήμη

Μια πολύ καλή τεχνική για την αύξηση των επιδόσεων του συστήματος είναι η μεταφορά του πυρήνα, του λειτουργικού, στην μνήμη RAM. Έτσι επιτυγχάνεται πολύ ταχύτερη εκτέλεσή του αλλά και κλήση των ρουτινών του.

Προσοχή όμως, ο πυρήνας καταναλώνει μεγάλες ποσότητες μνήμης, οπότε καλό θα ήταν αυτό το κολπάκι να το κένετε εάν το μηχάνημά σας είναι εφοδιασμένο τουλάχιστον με 512 ΜΒ RAM.
Μεταβείτε
λοιπόνστομητρώοκαιστοκλειδί
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Mermory Management\
θέστετηντιμήτου DisablePagingExecutive από 0 σε 1

19)Απενεργοποίηση της ειδοποίησης έλλειψης χώρου

Αν ο δίσκος σας είναι μικός ή τέλος πάντων έχε λίγο ελεύθερο χώρο τα Windows XP φροντίσουν να σας ειδοποιήσουν κατάλληλα. Αυτό όμως με τον καιρό καταντά εκνευριστικότατο. Για να απενεργοποιήσετε αυτό το χαρακτηριστικό θα χρειαστεί μια επεμβασούλα στο μητρώο.
Μεταβείτε
στοκλειδί
HKEY_CURRENT_USER\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ policies\Explorer
καιαλλάξτεσε 1 τηντιμήτου NoLowSpaceChecks

20)Εικονίδια συντομεύσεων

Ως γνωστών οι συνομεύσεις (κατά την ορολογία των Windows) είναι κάποια αρχεία που λειτουργούν ως σύνδεσμοι και παραπέμπουν σε άλλα αρχεία ή φακέλους. Οι συνομεύσεις είναι πολύ συνηθισμένες στην επιφάνεια εργασίας, αλλά και το υπομενού "Προγράμματα" του μενού "Έναρξη" αποτελείται ουσιαστικά από συντομεύσεις. Στα εικονίδια των συντομεύσεων προστίθεντε ένα βελάκι για να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα εικονίδια των "πραγματικών" αρχείων.
Αν θέλετε να αφαιρέσετε αυτό το βελάκι θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε μια μικρή επεμβασούλα στο Μητρώο.

Από το κλειδί λοιπόν HKEY_CLASSES_ROOT/
Inkfile διαγράψτε το στοιχείο lsShortcut

Προσοχή: Προτού κάνετε την παραπάνω ενέργεια φτιάξτε ένα αντίγραφο αυτού του κλειδιού, έτσι ώστε αν μετά το μετανοιώσετε να επαναφέρετε τα δεδομένα από το αντίγραφο.


21)Συντομεύσεις πληκτρολογίου

Οι συντομεύσεις διαφόρων ενεργειών των Microsoft Windows® μας λύνουν τα χέρια. Πολλές από τις λειτουργίες που έχουμε συνηθίσει να εκτελούμε με το ποντίκι γίνονται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα με το πληκτρολόγιο.

Να το πώς:
o Αντί να πηγαίνουμε κάθε φορά στην μπάρα εργασιών για να μετακινηθούμε μέσα στα ανοιχτά παράθυρα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον συνδυασμό Alt+Tab. Πατώντας αυτά εμφανίζεται ένα μικρό παράθυρο που δείχνει όλες τις ανοιχτές εφαρμογές. Κρατώντας πατημένο το Alt και ξαναπατώντας διαδοχικά το Tab μεταφερόμαστε μια θέση δεξιά. Αν αφήσουμε το Alt θα έρθει στο προσκήνιο το πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει.
o Ένας συνδυασμός όμοιος με τον παραπάνω είναι ο Alt+Esc. Εδώ όμως δεν εμφανίζεται το προαναφερθέν παράθυρο.
o Για να δούμε τις ιδιότητες ενός αρχείου (που έχουμε επιλέξει), αρκεί να πατήσουμε Alt+Enter.
o Για να κλείσουμε γρήγορα πολλά παράθυρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον συνδυασμό Alt+F4. Αν δεν υπάρχουν άλλα ανοιχτά παράθυρα εμφανίζεται το μενού «Τερματισμός»
o Αν το πληκτρολόγιό μας δεν έχει το Win Key μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε τον συνδυασμό Ctrl+Esc.
o Αν το πληκτρολόγιό μας δεν διαθέτει το πλήκτρο “Context Menu” (βρίσκεται δίπλα στο Win Key, αν δεν υπάρχει Win Key δεν θα υπάρχει ούτε αυτό) πατάμε στο σημείο που θέλουμε SHIFT+F10.
o Για να μετονομάσουμε ένα αρχείο αρκεί να πατήσουμε F2.
o Για να αναζητήσουμε κάποιο αρχείο αρκεί στο σημείο που βρισκόμαστε να πατήσουμε F3 (το σημείο που βρισκόμαστε Desktop ή άλλος φάκελος θα είναι το προεπιλεγμένο σημείο αναζήτησης).
o Αν ζητάμε απλά λίγη βοήθεια το πλήκτρο F1 ίσως μας βοηθήσει.
o Για να επεκτείνουμε τα drop-down list box χρησιμοποιούμε τον συνδυασμό Alt+(κάτω βελάκι).
o Με το F10 μεταφερόμαστε στο μενού του παραθύρου (πάνω μέρος).
o Με το συνδιασμό Alt+Print Screen τραβάτε μια φωτογραφία του ενεργού παραθύρου.
Η φωτογραφία αυτή θα βρίσκεται αντιγραμμένη στο πρόχειρο.


22)Άλλες συντομεύσεις για κειμενογράφους κυρίως είναι οι εξής:

§ Αντιγραφή: Ctrl + C
§ Επικόλληση: Ctrl + V ή SHIFT + Insert
§ Αποκοπή: Ctrl + X ή SHIFT + Delete
§ Μεταφορά στην αρχή του κειμένου: Ctrl + Home
§ Μεταφορά στο τέλος του κειμένου: Ctrl + End
§ Μεταφορά στην προηγούμενη λέξη: Ctrl + <- (αριστερό βελάκι)
§ Μεταφορά στην επόμενη λέξη: Ctrl + -> (δεξί βελάκι)
§ Μεταφορά στην αρχή της γραμμής: Home
§ Μεταφορά στο τέλος της γραμμής: End


23)Όταν είμαστε τον Explorer μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα:

· F5 : Ανανεώνει τα περιεχόμενα του τρέχοντος παραθύρου.
· F6 : Μεταφερόμαστε ανάμεσα στις διάφορες μπάρες του Explorer
· Ctrl + Z : Αναιρεί την τελευταία μας ενέργεια.
· Ctrl + A : Επιλέγονται όλα τα αρχεία.
· Ctrl + G : Εμφανίζεται το μενού «Go To» (μόνο στα Windows® 95)
· (Backspace ) : Μεταφερόμαστε στον προηγούμενο φάκελο


24)Το περίφημο Win Key:

Ένα από τα πλήκτρα που έχουν πλέον καθιερωθεί στα πληκτρολόγια, αλλά του οποίου τις λειτουργίες οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν είναι το Win Key. Το πλήκτρο έχει το λογότυπο των Microsoft Windows® και βρίσκεται ανάμεσα στα Alt & Ctrl. Πέρα από την γνωστή λειτουργία του (ανοίγει το μενού «Έναρξη»), αν πατηθεί σε συνδυασμό με άλλα πλήκτρα εκτελεί πολλές διαφορετικές και χρήσιμες λειτουργίες.
Οι συνδυασμοί είναι οι εξής:
i. Win Key + E: Ανοίγει τον Explorer.
ii. Win Key +F: Ανοίγει το πλαίσιο εύρεσης αρχείων.
iii. Win Key +Ctrl + F: Ανοίγει το μενού «Εύρεση υπολογιστή»
iv. Win Key + R: Ανοίγει το πλαίσιο «εκτέλεση».
v. Win Key + M: Ελαχιστοποιεί όλα τα παράθυρα.
vi. Win Key + SHIFT + M: Αναιρεί το παραπάνω.
vii. Win Key + D: Εμφανίζει την επιφάνεια εργασίας.
viii. Win Key + Break: Εμφανίζει το παράθυρο «Ιδιότητες συστήματος».


25)Τα κλασικά παιχνίδια των windows

Σας παιδεύουν που σας παιδεύουν τα Windows ας μην παιδευόσαστε λοιπόν παραπάνω με τα παιχνίδια τους!

Πασιέντζα:
Αν έχετε επιλέξει να τραβάτε τρεις κάρτες κάθε φορά από την τράπουλα και η πασιέντζα δεν σας βγαίνει, μπορείτε να πατήσετε τα πλήκτρα CRTL, SHIFT και ALT και να κάνετε κλικ στην τράπουλα ταυτόχρονα, για να τραβήξετε ένα φύλο.

Ναρκαλιευτής :
Ξεκινήστε ένα παιχνίδι και πατήστε τα δυο κουμπιά του συμπαθούς τρωκτικού σας (γνωστό στο ευρύ κοινό ως ποντίκι). Στη συνέχεια πατήστε ESC και ο χρόνος θα σταματήσει. Μπορείτε πλέον με την άνεσή σας να σχεδιάσετε τις κινήσεις σας, για να φθάσετε σε αξιοζήλευτα ρεκόρ.

Κυψέλες:
Ξεκινήστε μια νέα παρτίδα, πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα CRTL, SHIFT και F10, θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο διαλόγου με τις επιλογές "Ματαίωση" "Επανάληψη" "Παράβλεψη". Για να κερδίσετε επιλέξτε το πρώτο και κάντε μια οποιαδήποτε κίνηση. Αν ομοίως επιλέξετε τα δεύτερο θα χάσετε και αν επιλέξετε το τρίτο θα εγκαταλείψετε το πλαίσιο.

Κούπες:
Ανοίξτε τον επεξεργαστή του μητρώου, πηγαίνετε στο HKEY_CURRENT_USERS\Software\Microsoft\Windows\ CurrentVersion\Applets\Hearts και φτιάξτε μια νέα τιμή ακολουθίας χαρακτήρων με όνομα ZB (με λατινικούς χαρακτήρες) και δώστε την τιμή 42.
Ξεκινήστε τις κούπες και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πατήστε Ctrl+Alt+Shift+F12 και θα δείτε τα χαρτιά των αντιπάλων!!!


26)Πώς να κάνετε γρηγορότερη εκκίνηση των Windows XP (22/9/2005)


Εάν πιστεύετε ότι ο υπολογιστής σας αργεί χαρακτηριστικά για να εισέλθει στο περιβάλλον των Windows XP κάθε φορά που τον ανοίγετε, μπορείτε με μερικές απλές κινήσεις να εξοικονομήσετε έως και 30 δευτερόλεπτα από τον χρόνο εκκίνησης του λειτουργικού συστήματος.
Αυτό μπορεί να γίνει ως εξής : Πατήστε Start (Έναρξη) και κατόπιν Run (Εκτέλεση). Στο πλαίσιο που θα ανοίξει γράψτε την εντολή regedit και πατήστε ΟΚ. Στη συνέχεια ακολουθήστε το μονοπάτι HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters κάνοντας κλικ στο σύμβολο "+" που βρίσκεται στα αριστερά κάθε βήματος. Στην δεξιά περιοχή κάντε διπλό κλικ στο πεδίο EnablePrefetcher και αλλάξτε τον αριθμό του σε 5.
Το μόνο που απομένει είναι μία επανεκκίνηση του υπολογιστή σας και…δείτε τη διαφορά!

27)Επιδιορθώστε τον Internet Explorer

O Internet Explorer ...τα'φτυσε; Σας παρουσιάζει ένα σωρό προβλήματα, κολλάει, κλείνει μόνος του ή δεν ανταποκρίνεται; Υπάρχουν μερικά πολύ απλά βήματα (εκτός... από τη χρήση άλλου browser!) που θα σας απαλλάξουν από τα προβλήματα του Internet Explorer

1) Εκτελέστε τον έλεγχο αρχείων συστήματος. Το System Files Check είναι μια ενσωματωμένη εφαρμογή των Windows 2000/XP που εξετάζει όλα τα αρχεία συστήματος (συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Internet Explorer) και αν βρει κάποια προβληματικά ή κατεστραμμένα τα επιδιορθώνει. Για να τρέξετε την εφαρμογή αυτή, πατήστε Start-> Run πληκτρολογήστε sfc /scannow (μετά το sfc παρεμβάλλεται ένα διάστημα) και πατήστε Enter

Αν ο Internet Explorer συνεχίζει να έχει προβλήματα και μετά τον έλεγχο αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε μια πιο περίπλοκη αλλά και πιο σίγουρη λύση. Πρέπει να έχετε κάνει log-in ως adminstrator για να ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία:

2) Ανοίξτε τον registry editor των Windows 2000/XP πατώντας Start->Run και πληκτρολογώντας regedit

Πηγαίντε στο κλειδί
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Active Setup \ Installed Components \ {89820200-ECBD-11cf-8B85-00AA005B4383}

Στο δεξί μέρος του παραθύρου αλλάξτε την τιμή του IsInstalled από 1 σε 0

Στη συνέχεια κατεβάστε και εγκαταστήστε ξανά τον Internet Explorer 6 από την ακόλουθη διεύθυνση:
https://www.microsoft.com/windows/ie/default.asp
28)Αποτρέψτε το αυτόματο restart των Windows XP λόγω του RPC
Ωραία έγινε το λάθος και κολλήσατε τον διαδεδομένο ιο MSBlaster. Η λειτουργία RPC (Remote Procedure Call) τερματίζει απροσδόκητα και το λειτουργικό κάνει αυτόματα reboot μετά από 30''! Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το internet ώστε να μπορέσετε να κατεβάσετε τα απαραίτητα fixes για να διορθώσετε το πρόβλημα αλλά τα 30'' δεν είναι αρκετά (λογικό!) κάντε το εξής:

Πηγαίνετε Start > Run και πληκτρολογείστε: SERVICES.MSC /S και πατήστε OK. (Το παράθυρο "Services" ανοίγει.)

Στο δεξί pane, εντοπίστε την υπηρεσία "Remote Procedure Call (RPC)" .

(ΠΡΟΣΟΧΗ : Υπάρχει και ένα service που λέγεται "Remote Procedure Call (RPC) Locator" . Μη μπερδέψετε αυτά τα δύο!)

Κάντε
δεξίκλικστοservice "Remote Procedure Call (RPC)" καιεπιλέξτε "Properties" . Πηγαίνετεστοtab "Recovery" . Σταπεδία "First failure", "Second failure", και "Subsequent failures" επιλέξτε "Restart the Service.". Πατήστε Apply, και μετά ΟΚ.

(ΠΡΟΣΟΧΗ : Θυμηθέιτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις αυτές στις προηγούμενες επιλογές τους αφού διορθώσετε το όποιο πρόβλημα!)


29)
Μπορείτε να αλλάξετε το όνομα του παραθύρου του internet explorer μέσα από τη registry :
Για να εξερευνίσετε τη registry πρέπει να ανοίξετε το πρόγραμμα regedt32.exe στη διεύθυνση C:\Windows\system32 (ή από Έναρξη --> εκτέλεση --> regedit) ή με οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο πρόγραμμα (προτείνω το registry editor του TuneUp utilities). Μεταβείτε στο

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main

θα βρείτε το string : Window Title

Διπλό κλικ πάνω του και αλλάζετε το data με ότι θέλετε να γράφει.


30)
Εάν βαριέστε να κάνετε τη διαδικασία Έναρξη --> Σβήσιμο --> Επιλογή (Αναμονή/Απενεργοποίηση/Επανεκκίνηση) για να κλείσετε
τον υπολογιστή σας, μπορείτε να φτιάξετε τις κατάλληλες συντομεύσεις ώστε απλά με διπλό κλικ να ξεμπερδέψετε γρήγορα. Για
να γίνει αυτό κάντε δεξί κλικ σε κάποιο κενό χώρο (π.χ. επιφάνεια εργασίας) και επιλέξτε Δημιουργία --> Συντόμευση. Έπειτα
βρείτε ή πληκτρολογήστε C:\WINDOWS\system32\shutdown.exe με τους κατάλληλους διακόπτες που θα βρείτε αναλυτικά παρακάτω.
Πατήστε επόμενο και τέλος δώστε ένα όνομα στη συντόμευση που μόλις φτιάξατε.

Διακόπτες:

-f (force) Αναγκάζει όλα τα προγράμματα που τρέχουν να κλείσουν πριν τη διαδικασία
-s (shutdown) Ο διακόπτης για τον τερματισμό του υπολογιστή
-r (reboot) Ο διακόπτης για την επανεκκίνηση του υπολογιστή
-l (log out) Ο διακόπτης για την αποσύνδεση χρήστη
-t xx (timer) Ένας χρονοδιακόπτης που μετρά αντίστροφα τα xx δευτερόλεπτα μέχρι τη διαδικασία
-c "xx" (comment) Προσθήκη σχολίου έως 127 χαρακτήρων

Σημείωση:
Υπάρχουν κι άλλοι διακόπτες για την απενεργοποίηση ενός απομακρυσμένου υπολογιστή αλλά αυτοί νομίζω ανήκουν σε άλλη κατηγορία...
Μπορείτε να αλλάξετε και αργότερα τους διακόπτες κάνοντας δεξί κλικ πάνω στη συντόμευση --> ιδιότητες και αλλάζοντας τον τομέα
"Προορισμός".
Ο διακόπτης -l (log out) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μαζί με τον -f ή μόνος (δε δουλεύουν οι υπόλοιποι διακόπτες μαζί του).
Ακόμη μπορείτε να αλλάξετε το εικονίδιο της συντόμευσης με κάποιο που να ταιριάζει στη διαδικασία που θέλετε. Τα κατάλληλα
εικονίδια θα τα βρείτε στη διεύθυνση
C:\WINDOWS\system32\shell32.dll και μερικά ακόμη ενδιαφέροντα εικονίδια στο
C:\WINDOWS\system32\progman.exe ή proquota.exe

Εάν θέλετε να διακόψετε τη διαδικασία πρέπει να πάτε στην Έναρξη --> Εκτέλεση και να πληκτρολογήσετε "shutdown -a"
(abandon) ή να δημιουργήσετε μια νέα συντόμευση με το διακόπτη -a

π.χ.C:\WINDOWS\system32\shutdown.exe -s -f -t 50 -c "Ο υπολογιστής σου σε προειδοποιεί ότι θα κλείσει σε μερικά
δευτερόλεπτα"


31)
Εάν θέλετε να αλλάξετε το όνομα του Κάδου Ανακύκλωσης, pροφανώς με τις ρυθμισείς που έχουν τα Windows από μόνα τους δε μπορείτε. Κάτι τέτοιο λύνεται με μια επέμβαση στη registry. Με το γνωστό τρόπο ανοίξτε τη registry και μεταβείτε στο HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}\ShellFolder
εκεί θα βρείτε ένα binary value με όνομα Attributes και τιμή 40 01 00 20. Αλλάξτε το ώστε να γράφει 50 01 00 20.
Ακόμη θα βρείτε ένα DWORD με τιμή 00000040 (είναι ο αριθμός 64 σε δεκαδικό σύστημα). Αλλάξτε την τιμή του σε 0.
Αυτό ήταν, τώρα μπορείτε να μετονομάσετε και τον Κάδο Ανακύκλωσης. Για να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις όπως ήταν απλά βάλτε πάλι τις προηγούμενες τιμές.

32)
Μπορείτε με αυτό το γρήγορο τρόπο να ελέγξετε αν έχετε εγκατεστημένους (και ποιούς) DVD decoders.
Ανοίξτε νια νέα γραμμή εντολών (cmd) και πληκτρολογήστε "dvdupgrd /detect". Θα σας εμφανίσει ένα μικρό παράθυρο με τις κατάλληλες πληροφορίες.

33)
Με αυτή την αλλαγή προσθέτετε στα Windows XP μια εντολή όταν κάνετε δεξί κλικ σε ένα φάκελο με την οποία σας ανοίγει το φάκελο στη γραμμή εντολών.

Ανοίξτε τη registry με το γνωστό τρόπο και βρείτε το :
HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\

δεξί κλικ --> νέο κλειδί
Δώστε του το όνομα command

Μέσα σε αυτό δημιουργείστε ένα ακόμη ακριβώς ίδιο.

Στη συνέχεια γυρίστε στο πρώτo κλειδί που δημιουργήσατε και κάντε δεξί κλικ --> edit στο string που λέει (default value) ή (προεπιλογή). Δώστε του Data το όνομα που θέλετε να έχει η εντολή όταν κάνετε δεξί κλικ (π.χ. [Άνοιγμα στη γραμμή εντολών] χωρίς τις αγκύλες).
Μετά πηγαίνετε στο δεύτερο κλειδί που δημιουργήσατε και δώστε για data στο string (default value) το [cmd.exe /k cd "%1"].

34)
Εαν δε θέλετε να φαίνεται το όνομα χρήστη και η φωτογραφία του στην κορυφή του μενού Έναρξη υπάρχει τρόπος να τα αφαιρέσετε!

Για να εξαφανίσετε την εικόνα:

Καταρχάς βρείτε το φάκελο C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Microsoft\User Account Pictures
Εκεί μέσα θα δείτε κάποιες εικόνες με τα αντίστοιχα ονόματα χρήστη. π.χ. guest.bmp με την εικόνα της βαλίτσας, την εικόνα που έχετε επιλέξει για τον χρήστη σας με το όνομά σας. Μετονομάστε αυτή την τελευταία εικόνα (π.χ. από username.bmp σε old_username.bmp).
Ακόμη θα έχετε προσέξει και τον φάκελο με όνομα Default Pictures ο οποίος περιέχει όλες τις προεπιλεγμένες εικόνες. Πρέπει να μετονομάσετε και αυτόν το φάκελο, αλλιώς αντί να εξαφανιστεί η εικόνα που θέλετε, θα αντικατασταθεί με κάποια τυχαία από αυτές που περιέχει ο φάκελος.

Για να εξαφανίσετε το όνομα:

Ανοίξτε τη registry και μεταβείτε στο
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

Εκεί μάλλον δε θα βρείτε το Dword κλειδί με όνομα NoUserNameInStartMenu οπότε δημιουργήστε το εσείς! Δώστε του σαν value την τιμή 1.

Τώρα που τελειώσατε μπορείτε να κάνετε μια επανεκκίνηση και να δείτε τις αλλαγές.

Αν δε θέλετε να κάνετε επανεκκίνηση πατήστε Ctrl + Alt + Del και μεταβείτε στην καρτέλα διεργασίες. Βρείτε τη διεργασία explorer.exe, επιλέξτε την και πατήστε τέλος διεργασίας. Θα εξαφανιστούν τα πάντα εκτός από την από την καρτέλα Διαχείρισης εργασιών (Ctrl + Alt + Del), μην ανυσηχείτε είναι φυσιολογικό. Στη συνέχεια πατήστε από το μενού Αρχείο το Νέα εργασία (Εκτέλεση...). Πληκτρολογίστε explorer και enter για να ξαναφορτωθεί από την αρχή η διαδικασία (η οποία περιέχει και το start menu) και να δείτε τις αλλαγές που κάνατε.

35)
Αν θέλετε μπορείτε να αλλάξετε τις τοποθεσίες/προγράμματα που εμφανίζονται στο μενού "Αποστολή προς" (Send to) όταν κάνετε δεξί κλικ σε ένα αρχείο. Μεταβείτε στο φάκελο C:\Documents and Settings\user name\SendTo

Ο τελευταίος φάκελος είναι κρυφός, για να τον δείτε πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα : Πατήστε από το μενού "Εργαλεία" την επιλογή "Επιλογές φακέλων...". Πηγαίνετε στην καρτέλα "Προβολή" και από τη λίστα επιλέξτε "Εμφάνιση κρυφών αρχείων και φακέλων". Τώρα μπορείτε να μπείτε σε αυτόν το φάκελο (Sendto).

Εκεί μέσα θα δείτε όλες τις πρόσθετες συντομεύσεις, μπορείτε να διαγράψετε ή να προσθέσετε κι άλλες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΔΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ SITES ΤΑ ΕΧΩ ΒΡΕΙ
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top