Αντιλαμβάνομαι τι λες και πράγματι, ειδικά στην Ελλάδα έχουμε ένα θέμα """ακαδημαϊκότητας""" και μια αποχή απο την πραγματικότητα και την πράξη. Όπως η κάθε μύγα δηλώνει το οποιοδήποτε επάγγελμα, έχεις και άλλες μύγες που επειδή έκαναν ένα μάστερ ή πήραν ένα πτυχίο, θεωρούν οτι ξέρουν τα πάντα.
Ειδικά για την ψυχολογία που είναι στο πεδίο της θεωρητικής, φαντάζομαι πέφτει αρκετή περιττή ακαδημαϊκότητα(όπως σε πολλά αντικείμενα βέβαια). Κανονικά θα έπρεπε να δίνει κάποιος για να περνάει Έκθεση,φιλοσοφία,χημεία και βιολογία. Αυτό το προφίλ πιστεύω θα ήταν πολύ πιο σωστό σαν background.
Ωστόσο το life coaching είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Οι άνθρωποι που λες μπορούν να εξυπηρετηθούν απο έναν life coach, διότι πιθανότατα τα προβλήματα τους δεν είναι σε επίπεδο να χρειάζονται ψυχολόγο. Ειδάλλως θα πήγαιναν σε έναν πιστεύω καθώς με αισιόδοξα λόγια δεν θα λυνόταν το πρόβλημα. Προσοχή όμως, το οτι θα πας σε έναν ψυχολόγο δεν σημαίνει οτι θα σου λύσει όλα σου τα προβλήματα. Είναι ψυχολόγος, όχι μάγος. Γνωρίζουμε ελάχιστα για την λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και άλλων οργάνων που σχετίζονται με αυτό(π.χ. έντερο,γεννητικά όργανα κτλπ). Επομένως το να πας ένα βήμα πιο πάνω σε επίπεδο αφαίρεσης φαίνεται ολίγον μάταιο εαν δεν μπορείς να εξηγήσεις τα πράγματα στο πιο στοιχειώδες επίπεδο. Και επί της ουσίας ναι, είναι λίγο μάταιο. Όμως οι ψυχολόγοι αυτά τα βλέπουν ως ένα black box και εστιάζουν στο task at hand. Ερμηνεύουν κυρίως ότι αφορά το κοινωνικό υπόστρωμα και σε άλλες περιπτώσεις που υπάρχει και πρόβλημα στο απο κάτω επίπεδο, γίνεται συνεργασία και με έναν ψυχίατρο. Είναι απόλυτα λογικό λοιπόν να μην μπορούν να λύσουν το κάθε πρόβλημα γιατί όπως σε όλες τις επιστήμες, η γνώση μας δεν είναι πλήρης.
...εαν είναι όμως να εμπιστευτείς έναν τυχαίο που δηλώνει life coach, εννοείται οτι είναι προτιμότερος ένας ψυχολόγος. Όπως είπα δεν είναι σίγουρο οτι θα σου λύσει το πρόβλημα. Μπορεί να μην λύνεται καν εδώ που τα λέμε. Σίγουρα όμως θα είναι απο τους ανθρώπους με τις περισσότερες πιθανότητες να σε βοηθήσουν ή να μην κάνουν περαιτέρω ζημιά.
Για εμένα δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα υποβάθμισης των ψυχολόγων ή του life coaching. Διότι δεν μπορούν να συγκριθούν. Ο ένας είναι life guru. Του άλλου δεν είναι αυτός ο σκοπός. Κάποιος που χρειάζεται έναν μπούσουλα για να κάνει την ζωή του όπως θέλει, δεν σημαίνει οτι έχει ανάγκη απο ψυχολόγο. Μπορεί να πάρει συμβουλές απο την μάνα του,τον πατέρα του,την γιαγιά του, τους φίλους του,την θεία του,έναν life coach...δεν έχει σημασία. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν ο δεύτερος πάει να κάνει την δουλειά του πρώτου. Και κυρίως όταν καταχρηστικά λέει οτι είναι ψυχολόγος.
Τώρα απο εκεί και πέρα,δεν μας διαλέγει ο ψυχολόγος, εμείς τον διαλέγουμε. Και εαν δεν μας κάνει,τον αλλάζουμε απλούστατα. Και καλοί που ενδιαφέρονται υπάρχουν, και κακοί που κοιτάνε να μας φάνε τα λεφτά υπάρχουν και απο όλα,σε κάθε επαγγελματικό χώρο. Απλά στην Ελλάδα ο ρόλος της ψυχικής υγείας δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζονται άλλα επαγγέλματα(π.χ. νομικά ζητήματα, μηχανική και ιατρική ζητήματα κτλπ.). Με αποτέλεσμα να έχει κανείς το ελεύθερο στην ουσία να είσαι όσο καραγκιόζης θέλει με φαινομενικά μηδέν συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο, και πρακτικά μηδενικές για τον ίδιο. Αυτό δεν σημαίνει οτι είναι το επάγγελμα προβληματικό, αλλά οι άνθρωποι που το ασκούν και η νοοτροπία τους.
Συμφωνώ απόλυτα σε όλα αυτά που λες και για εμένα το να αποκτάς άδεια εξασκησεως επαγγελματος όσο αφορά τον τομέα της ψυχικής υγείας θα πρεπει να γίνει ακόμα ποιο απαίτιτικη.
Αλλωστε υπάρχουν πολυ ειδικές περιπτώσεις..
Μαζί μας έχουμε και διατροφολόγους, γυμναστες,φυσιοθεραπευτες και γενικά ανθρωπους που πέραν του αντικειμένου τους, επιβάλετε να ξέρουν πολύ παραπάνω πράγματα ώστε να μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να πετύχει τον στόχο του..
Εδώ πλέον γιατροι ανεξάρτητος ειδικότητας έχουν πάρει και τον ρόλο του ψυχολόγου εφόσον πολλές παθήσεις οφείλονται εκεί..
Όπως πολυ σωστά ανέφερες και εσύ μια ειδικότητα που έχει άμεση σχέση με όλο αυτό είναι του γαστρεντερολογου ..
Στομάχι και έντερο (δεύτερος εγκέφαλος του ανθρώπου) είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυτά..
Πας εκεί και αφού σου κάνει όλες τις εξετάσεις σου λέει ένα άγχος σου πετάει και αγχολυτικα ή αντιλαταθκιπτικα στο τραπέζι και δεν σου λέει, ΠΡΙΝ από την χρήση αυτών να πας σε ένα ψυχολογο να σου μάθει να διαχειριζεσαι το σωματοποιημεβο άγχος σου πριν γίνεις εξαρτημένος από αυτά...
Άλλο παράδειγμα?
Πόσο σημαντικό είναι για ενα διατροφολόγο που έχει να διαχειριστεί μια περίπτωση ενός νέου παιδιού που θέλει να παλέψει παράλληλα με την απώλεια κιλών αλλά και με την αποδοχή όλης αυτής της εικόνας του να το πετύχει?
Δύο επιστήμες παράλληλες πλέον.....
Ειδικα σε θέματα διατροφής επιβάλετε πλέον να έχουν τέτοιες γνώσεις.
Δεν τις προσφέρουν όμως στο βαθμό που θα είναι αρκετός ώστε τα στόμα αυτά να έχουν επιθυμητό αποτέλεσμα με συχνό φαινόμενο να απογοητευονται και να τα παρατάνε ..
Οπότε τι καλυτερό να διαλέξεις ένα διατροφολόγο ο οποίος ξέρεις ότι έχει παρακολουθήσει και τέτοια μαθήματα..
Μην μπερδευομαστε όπως είπες και εσύ, οι ψυχολόγοι και γενικά οι σύμβουλοι υγείας δεν είναι γκουρού...δεν θα σου δώσουν τις μαγικές λύσεις, απλά θα σου δείξουν πως να διαχειροζεσαι τις σκέψεις σου σε τέτοιο βαθμό που να μην σε κρατάνε πίσω από την οποιαδήποτε προσπάθεια..
Κανένας επαγγελματίας όσο καταρτισμεβος και να είναι δεν μπορεί να το κάνει αυτό αν δεν το έχει διδαχθεί...
Έπειτα οι φυσικό θεραπευτές, ειδικά αυτοί που εργάζονται στον τομέα της αποκατάστασης..
Ναι ,σε βαριές περιπτώσεις υπάρχει ειδικό τιμ που πλαισιώνει το άτομο αλλά μην ξεχνάμε πως για την Ελλάδα κάτι τέτοιο οσο αφορά το κόστος είναι απλησίαστο για πολλές περιπτώσεις...
Μπορώ να καθίσω μέχρι αύριο να λέω τι δυσκολίες συνάντησα εγώ μέχρι να βρω το κατάλληλο τιμ που θα με βοηθήσει στην ιστορία μου ..
Ακόμα και ο φυσιοθεραπευτης μου είχε να διαχειριστεί εκτός από την αποκατάσταση μου, εμένα ,ένα ιδιαιτερο τότε άτομο, που όταν πήγα εκεί το πρώτο πράγμα που του είπα ειναι οτι θα συνεργαστώ μαζί του αρκεί να ΜΗΝ με ακουμπήσει στο σημείο που έχω χειρουργηθει..
Τώρα που το λέω απλά γελάω, τότε του το έλεγα έκλαιγα από τον φόβο μου ...
Αν αυτος ο άνθρωπος δεν ήταν καταρτισμενος παράλληλα και στο ψυχολογικό κομμάτι θα μου έλεγε βρε κοπελιά πλάκα μας κάνεις?
Πως θα σου κανω θεραπεία χωρίς να σε αγγίξω?
Και όμως οι πρωτες απαντήσεις που μου έδωσε ,ο τρόπος που με προσέγγισε,με αγκάλιασε και μου είπε πως θα κάνει ότι πρεπει ,αλλά αρχικά θα πρεπει να μου πάρει τον φόβο και η πρώτη επαφή με το σώμα μου ήταν αρκετή για εμένα να μην πάθω άλλη μια κρίση πανικού από τον φόβο μου γιατί καποιος με αγγίζει σε εκείνο το σημείο οπότε εμένα αυτόματα θα αρχίσουν να παραλύουν τα πόδια μου ,να χάνω τις αισθήσεις και να λυποθυμω..
Τελοσπαντων είναι πολυ δυνατές οι καταστάσεις οι οποίες έχω ζήσει παραλληλα και με άλλα άτομα που τύχαινε να συναντώ στους χώρους όπου βρισκόμουν συστηματικά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που με κάνει να πιστεύω πως οποιοσδήποτε επαγγελματίας υγείας θα πρέπει πριν ακόμα του δώθει η άδεια εξασκησεως επαγγελματος να παρακολουθεί σεμινάρια life coaches ...
Όχι να διαβάζουν ένα δύο βιβλία και να λένε εγώ ξέρω..
Γιατί αυτοι είναι η χειρότερη μάστιγα για εμένα..
Άνθρωποι οι οποίοι απλά διάβασαν βιβλία από μόνοι τους ,χωρίς καμια συναίσθηση και αντίληψη τι σημαίνει κρίση πανικού και σψματοπιηση αυτού ή τι σημαίνει να φοβάσαι να κάνεις ένα βήμα μόνη σου και θέλουν να το παίξουν ψυχολόγοι...
Νομίζω γινόμαστε αντιληπτοί και οι δύο οτι συμφωνούμε αλλά κάπου εγώ θα έλεγα το βλέπω και λίγο ποιο συναισθηματικά και ίσως γίνομαι λιγάκι περισσότερο "σκληρη" σε όλο αυτό εφόσον δεν το βλέπω καθαρα και μόνο σαν επάγγελμα οτιδηποτε έχει να κάνει με την ψυχική υγεία.