Η ελληνική κοινωνία το 2020

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,014 μηνύματα.
Βρήκα αυτό στο facebook, το αφήνω προς συζήτηση :)
Πρόκειται για μια σύντομη περίληψη των αντιλήψεων των Ελλήνων για τον κόσμο, την επιστήμη, τη θρησκεία εν έτη 2020.
Στο τέλος παραθέτονται και links.
Του Filippos Filippidis από το facebook
Βρέθηκα στην Ελλάδα για διακοπές και είχα την ευκαιρία να να παρακολουθήσω από πιο κοντά το πώς συζητάει η ελληνική κοινωνία για την πανδημία. Με λύπη, αλλά δυστυχώς χωρίς καμία έκπληξη, διαπίστωσα για μια ακόμη φορά την απουσία ορθολογικής σκέψης σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί λέω ότι δεν εξεπλάγην; Γιατί η ελληνική κοινωνία είναι αυτή στην οποία ισχύουν τα εξής: (συλλογή δεδομένων από διάφορες έρευνες - links στο πρώτο σχόλιο):

- Επικρατεί άγνοια ακόμα και για πράγματα πολύ βασικά τα οποία κάθε μαθητής δημοτικού -θα έπρεπε να- παίζει στα δάχτυλα. Σε σχετικές έρευνες, τo 1/3 των Ελλήνων απάντησε ότι η ήλιος γυρίζει γύρω από τη γη. Το 42% δεν ήξερε να απαντήσει ότι η πρόταση «η γη χρειάζεται έναν μήνα για να γυρίσει μία φορά γύρω από τον ήλιο» είναι λάθος. Το 29% δεν θεωρεί ότι ο άνθρωπος και τα άλλα είδη ζωής προέκυψαν μέσα από εξελικτική διαδικασία.

- Κυριαρχούν δεισιδαιμονίες. Το 64% του πληθυσμού πιστεύει στα θαύματα, το 66% στο μάτιασμα και το 40% στη μαγεία. Και αυτό δεν είναι μόνο θεωρητικό. Τρεις στους 10 χρησιμοποίησαν την προσευχή για να ξεπεράσουν το ιατρικό τους πρόβλημα το τελευταίο έτος, το 60% καταφεύγουν στο ξεμάτιασμα για να θεραπεύσουν τον πονοκέφαλο, ενώ το 12% δηλώνει ότι ζητάει συμβουλές από αστρολόγους ή/και χαρτορίχτρες.

- Η γνώση έστω για το τι σημαίνει επιστήμη είναι περιορισμένη. Το 40% θεωρεί ότι η ομοιοπαθητική είναι επιστήμη και το 23% ότι τα ωροσκόπια είναι επιστήμη.

- Συνέπεια των ανωτέρω είναι μια επιφυλακτική στάση απέναντι στην επιστήμη. Το 92% θεωρεί ότι η επιστήμη και η τεχνολογία αλλάζουν τη ζωή μας υπερβολικά γρήγορα, ενώ το 58% δηλώνει ότι βασιζόμαστε υπερβολικά στην επιστήμη και όχι αρκετά στην πίστη.

- Ως φυσικό επακόλουθο, δεν είναι έκπληξη ότι το 29% του πληθυσμού πιστεύει ότι μας ψεκάζουν και το 36% πιστεύει ότι έχει βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο, αλλά μας το κρύβουν!

Το πρόβλημα λοιπόν -κατά τη γνώμη μου ένα από τα κυριότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας- είναι ότι ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού όχι μόνο δεν έχει βασικές γνώσεις, αλλά κυρίως δεν έχει αναπτύξει τα στοιχειώδη νοητικά εργαλεία για να επεξεργαστεί πληροφορίες και να τις κρίνει ορθολογικά. Δεν έχει την παραμικρή επαφή με την επιστήμη, τη διαχείριση της αβεβαιότητας στην έρευνα, την ορθολογική ανάλυση δεδομένων και τη συστηματική αναζήτηση της αλήθειας.

Παρότι το εύκολο είναι να τους χαρακτηρίζουμε ψεκασμένους και να τους χλευάζουμε, στην πραγματικότητα δε φταίνε. Μεγάλωσαν σε μια κοινωνία όπου το κράτος υποδέχεται το άγιο φως με τιμές αρχηγού κράτους, με μια τηλεόραση στην οποία δεν έχει επιβιώσει ούτε μία επιστημονική εκπομπή, αλλά οι αστρολόγοι είναι σταρ, με δελτία ειδήσεων που τονίζουν ότι
«από θαύμα σώθηκαν οι επιβάτες μετά το ατύχημα» και όχι επειδή φορούσαν ζώνη. Πήγαν σε ένα σχολείο στο οποίο τα θετικά μαθήματα ήταν μια άσκηση στην παπαγαλία. Ένα σχολείο όπου η κριτική σκέψη τιμωρείται, δεν επιβραβεύεται. Για την ακρίβεια, ένα σχολείο όπου για να έχεις καλό βαθμό σε υποχρεωτικό μάθημα (θρησκευτικά) απαιτείται να εγκαταλείψεις τον ορθολογισμό έξω από την τάξη και να λειτουργείς με την πίστη. Όταν πήραν το πρώτο τους αυτοκίνητο έλαβαν δώρα φυλακτά και γούρια, όταν ταξίδεψαν με αεροπλάνο είδαν ότι δεν υπάρχει σειρά 13 «γιατί θεωρείται γρουσούζικος αριθμός», όταν πήραν πτυχίο η θεία τους τους έφτυσε για να μην τους ματιάσουν… Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το φυσιολογικό και αναμενόμενο είναι να μην αναπτύξουν κριτική/επιστημονική σκέψη.

Είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα στην οποία συμβαίνουν αυτά; Όχι βέβαια. Απλώς στην Ελλάδα υπάρχει μια ποσοτική και μια ποιοτική διαφορά. Πρώτον, στην Ελλάδα οι άνθρωποι αυτοί είναι πολλοί. Τα περισσότερα από τα ποσοστά που ανέφερα προέρχονται από διεθνείς μελέτες. Σχεδόν σε όλα η Ελλάδα είχε μεταξύ των 2-3 υψηλότερων ποσοστών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Υπάρχει όμως και μια ποιοτική διαφορά που λειτουργεί διαβρωτικά και μεγεθύνει το πρόβλημα. Λόγω του γενικότερου κλίματος και της διάχυτης αναξιοκρατίας, το προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό φίλτρο. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε όχι μόνο αποφοίτους επιστημονικών σχολών που δεν διακρίνονται από ορθολογική σκέψη, αλλά ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίου που ασπάζονται και προωθούν δημοσίως απίθανες θεωρίες συνωμοσίας, για τις οποίες σίγουρα θα έχαναν τη θέση τους σε κάθε σοβαρό πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Ενδεικτικά, στην έρευνα που ανέφερα πιο πριν, 1 στους 7 κατόχους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού πιστεύει ότι μας ψεκάζουν!

Να σημειώσω ότι εδώ δεν εξετάζω αν ο θεός κάνει θαύματα, αν οι τοξότες όντως ταιριάζουν με τους σκορπιούς ή αν κοπανώντας ένα μπουκαλάκι νερό μπορείς να το μετατρέψεις σε φάρμακο. Η ουσία είναι ότι όλα αυτά βασίζονται και προάγουν μια οπτική του κόσμου που στηρίζεται σε αόρατες δυνάμεις, μεταφυσικές και υπερφυσικές, οι οποίες εξ ορισμού δεν μπορούν να προσεγγιστούν μέσα από την επιστήμη και τον ορθολογισμό. Δε θα ισχυριστώ ότι αυτό είναι πάντοτε ασύμβατο με την ορθολογική σκέψη, γιατί γνωρίζω μερικούς εξαίρετους επιστήμονες που βρίσκουν χώρο και για μεταφυσικές σκέψεις.

Ωστόσο, σε επίπεδο κοινωνίας, η διάχυση του ανορθολογισμού δημιουργεί ένα αδιαπέραστο τείχος ανάμεσα στον επιστημονικό λόγο και την κοινωνία. Όσο και αν εξηγούμε και παρουσιάζουμε δεδομένα και επιστημονικές μελέτες, ένα ποσοστό 20-30-40% της ελληνικής κοινωνίας δεν μας καταλαβαίνει γιατί κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Το να πιστεύουμε ότι θα τους πείσουμε με επιχειρήματα είναι μια αυταπάτη. Τα επιστημονικά δεδομένα και τα γραφήματα είναι μια ξένη, ακατανόητη γλώσσα και ως αυθεντία δέχονται τον αστρολόγο, τη χαρτορίχτρα, τον μητροπολίτη ή τον Σώρρα, όχι τον επιστήμονα. Η κατάσταση δεν αλλάζει σε μια μέρα, ούτε και σε μια δεκαετία, οπότε ενδεχομένως πρέπει να αποδεχθούμε ότι αν θέλουμε κι αυτό το κομμάτι του κόσμου στο πλευρό μας πρέπει να έχουμε εναλλακτικές στρατηγικές. Αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει ενιαίο μέτωπο εναντίον του ιού...

 

Himela

Συντονίστρια

Η Himela αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 31,219 μηνύματα.
"Τι πρώτον εστιν έργον του φιλοσοφούντος; αποβαλείν οίησιν· αμήχανον γαρ, ά τις ειδέναι οίεται ταύτα άρξασθαι μανθάνειν."
Η πρώτη δουλειά αυτού που θέλει να αποκτήσει σοφία; να αποβάλει την έπαρση· γιατί δεν γίνεται να αρχίσεις να μαθαίνεις αυτά που νομίζεις ότι ξέρεις.
Επίκτητος
Αυτή είναι η δική μου γνώμη για το θέμα.
 

giannhs2001

Επιφανές μέλος

Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, επαγγέλεται Ιστορικός και μας γράφει απο Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 18,006 μηνύματα.
Ο άλλος μου έγραφε ότι ο Πρωτάνθρωπος ήταν Έλληνας από τις ανθρωπίδες που ξεκίνησαν στην Χαλκιδική. Τα πιστεύουν στα σοβαρά αυτά που λένε πάντως.

Ξεμάτιασμα; Έλα όλοι έχουμε την κλασική παραδοσιακή Ελληνίδα γιαγιά που το κάνει συνέχεια.
 

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,014 μηνύματα.
Εγώ έχω θείες (και μάλιστα και ξαδέλφες που κληρονόμησαν το κόλλημα από τους γονείς τους και τώρα είναι 40 χρονών, δηλαδή όχι γιαγιάδες!) που πιστεύουν ότι τα πράγματα τους πάνε χάλια λόγω γλωσσοφαγιάς και τρέχουν στους παππάδες για ευχές. Για να μην θυμιθώ που ήμουν 16 χρονών στο χωριό σε συγγενείς και μετά από κάθε έξοδο με τα μωρά παιδιά τους, έπεφτε τρελό ξεμάτιασμα στα μωρά για να μην τα πιάσει το μάτι των κακών άλλων ανθρώπων που τα ανιψάκια μου ήτανε κουκλιά <3

Επίσης η ίδια ξαδέλφη θεωρούσε ότι ο μεγάλος έρωτας της ζωής της, είχε δεθεί με μάγια από τη μάνα του γι' αυτό δεν στέριωνε η σχέση τους και δίσταζε να την παντρευτεί και είχε τη μάνα του κορώνα :P

Θεε μου σε τι οικογένεια ζώ! :help:
 
Τελευταία επεξεργασία:

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Κύριε @Scandal, πόσοι έλληνες όμως πιστεύουν πως η κοινωνιολογία, η διατροφολογία, η μακροοικονομολογία, η ψυχολογία(η περισσότερη) κοκ είναι επιστήμες όταν είναι πολύ, μα πάρα πολύ, λιγότερο αποδεδειγμένες και περισσότερο αυθαίρετες από την ομοιοπαθητική, τη χειροπρακτική και την αστρολογία;!
 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Μου φαίνεται λογικό να βρίσκεται πίσω η Ελλάδα σε πολλές αντιλήψεις γιατί μέχρι και σήμερα υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες που δεν τελείωσαν καν το σχολείο, δεν ταξίδεψαν και δεν είχαν ποτέ τους επαφή με την τεχνολογία, επομένως πιστεύουν σε δεισιδαιμονίες και αδυνατούν να ερμηνεύσουν τα φαινόμενα γύρω τους με επιστημονική σκέψη. Κάποιες αντιλήψεις έχουν περάσει και στα παιδιά τους και ίσως και τα εγγόνια τους. Τουρκοκρατία, 2ος παγκόσμιος, εμφύλιος και μετά φτώχεια μέχρι πολύ πρόσφατα, μας κράτησαν πίσω σαν χώρα.

Βέβαια εγώ εδώ είμαι συνηθισμένη σ' αυτά λόγω των διαφόρων χωριών γύρω γύρω, αλλά μου έκανε εντύπωση πόσο χαμηλό ήταν το πνευματικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας στη Θεσσαλονίκη. Σχεδόν όλες οι γνωστές μου που το έπαιζαν και καλλιεργημένες απ' το Ανατόλια, έριχναν κάθε μέρα τα χαρτιά και τα φλιτζάνια για να μάθουν τα γκομενικά τους, πήγαιναν ακόμη και σε καφετζούδες και πίστευαν στο μάτι και τα ζώδια. Φυσικά το έριχναν "στην πλάκα", αλλά φαινόταν ότι τα πιστεύουν σοβαρά. Τι να πω, με προβληματιζουν αυτά. Απ' την άλλη, βέβαια, με εκνευρίζουν κι εκείνοι οι εντελώς μηδενιστές που χλευαζουν όσους πιστεύουν στον Θεό ή ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας, πχ (αν κρίνουμε ότι πολλές έχουν βγει αληθινές κιόλας στο παρελθόν) και θεωρούν τους επιστήμονες ως τις απόλυτες αυθεντίες. Ο άνθρωπος είναι μεν λογικό ον, αλλά έχει και συναισθήματα που του δημιουργούν την ανάγκη να διαμορφώνει πεποιθήσεις και να ελπίζει.
 

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
To be clear: οι νεοέλληνες άφησαν πίσω τις προκαταλήψεις και τις αμορφωσιές του παρελθόντος, για να υιοθετήσουν ακόμα χειρότερες. And that was your weekly dose of pessimism.
 

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,014 μηνύματα.
Κύριε @Scandal, πόσοι έλληνες όμως πιστεύουν πως η κοινωνιολογία, η διατροφολογία, η μακροοικονομολογία, η ψυχολογία(η περισσότερη) κοκ είναι επιστήμες όταν είναι πολύ, μα πάρα πολύ, λιγότερο αποδεδειγμένες και περισσότερο αυθαίρετες από την ομοιοπαθητική, τη χειροπρακτική και την αστρολογία;!
To be clear: οι νεοέλληνες άφησαν πίσω τις προκαταλήψεις και τις αμορφωσιές του παρελθόντος για να υιοθετήσουν ακόμα χειρότερες. And that was your weekly dose of pessimism.
Μα είναι επιστήμες. Μυρίζομαι φευγάτο παραλλήρημα :P
 

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Μα είναι επιστήμες. Μυρίζομαι φευγάτο παραλλήρημα :P
Οχι. Κάποιες από αυτές δεν στηρίζονται καν στην επιστημονική μέθοδο και όσες του κάνουν π.χ. η ψυχολογία με το replication crisis, έχει πλέον αποδειχθεί πως το κάνουν τελείως αυθαίρετα, δλδ καθόλου, δλδ άρες μάρες κουκουνάρες καλύτερα να σου ρίξει τα χαρτιά η μαντάμ Ζωζώ και το λέω απόλυτα σοβαρά. Αντίθετα, η ομοιοπαθητική κλπ είναι πολύ πιο "επιστημονικές" και τεσταρισμένες. Σημείωση ότι θεωρίες όπως της κοινωνιολογίας και της οικονομολογίας ουδεμία σχέση απολύτως δεν έχουν με την Επιστήμη.
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Μου φαίνεται λογικό να βρίσκεται πίσω η Ελλάδα σε πολλές αντιλήψεις γιατί μέχρι και σήμερα υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες που δεν τελείωσαν καν το σχολείο, δεν ταξίδεψαν και δεν είχαν ποτέ τους επαφή με την τεχνολογία, επομένως πιστεύουν σε δεισιδαιμονίες και αδυνατούν να ερμηνεύσουν τα φαινόμενα γύρω τους με επιστημονική σκέψη. Κάποιες αντιλήψεις έχουν περάσει και στα παιδιά τους και ίσως και τα εγγόνια τους. Τουρκοκρατία, 2ος παγκόσμιος, εμφύλιος και μετά φτώχεια μέχρι πολύ πρόσφατα, μας κράτησαν πίσω σαν χώρα.

Βέβαια εγώ εδώ είμαι συνηθισμένη σ' αυτά λόγω των διαφόρων χωριών γύρω γύρω, αλλά μου έκανε εντύπωση πόσο χαμηλό ήταν το πνευματικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας στη Θεσσαλονίκη. Σχεδόν όλες οι γνωστές μου που το έπαιζαν και καλλιεργημένες απ' το Ανατόλια, έριχναν κάθε μέρα τα χαρτιά και τα φλιτζάνια για να μάθουν τα γκομενικά τους, πήγαιναν ακόμη και σε καφετζούδες και πίστευαν στο μάτι και τα ζώδια. Φυσικά το έριχναν "στην πλάκα", αλλά φαινόταν ότι τα πιστεύουν σοβαρά. Τι να πω, με προβληματιζουν αυτά. Απ' την άλλη, βέβαια, με εκνευρίζουν κι εκείνοι οι εντελώς μηδενιστές που χλευαζουν όσους πιστεύουν στον Θεό ή ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας, πχ (αν κρίνουμε ότι πολλές έχουν βγει αληθινές κιόλας στο παρελθόν) και θεωρούν τους επιστήμονες ως τις απόλυτες αυθεντίες. Ο άνθρωπος είναι μεν λογικό ον, αλλά έχει και συναισθήματα που του δημιουργούν την ανάγκη να διαμορφώνει πεποιθήσεις και να ελπίζει.

Η διαφορά του να πιστεύεις στον Θεό με το να πιστεύεις ποια είναι ακριβώς;
 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Οχι. Κάποιες από αυτές δεν στηρίζονται καν στην επιστημονική μέθοδο και όσες του κάνουν π.χ. η ψυχολογία με το replication crisis, έχει πλέον αποδειχθεί πως το κάνουν τελείως αυθαίρετα, δλδ καθόλου, δλδ άρες μάρες κουκουνάρες καλύτερα να σου ρίξει τα χαρτιά η μαντάμ Ζωζώ και το λέω απόλυτα σοβαρά. Αντίθετα, η ομοιοπαθητική κλπ είναι πολύ πιο "επιστημονικές" και τεσταρισμένες. Σημείωση ότι θεωρίες όπως της κοινωνιολογίας και της οικονομολογίας ουδεμία σχέση απολύτως δεν έχουν με την Επιστήμη.

Προφανώς ό,τι έχει ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο είναι πολύ πιο ρευστό και θεωρητικό από κάτι χειροπιαστό, όπως η χημεία ή τα μηχανολογικά. Ωστόσο δεν παύουν να γίνονται πειράματα τόσο στην κοινωνιολογία όσο και την ψυχολογία (για τα υπόλοιπα δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις) και ειδικά σε κλάδους όπως η κλινική και η γνωστική ψυχολογία.
 

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Προφανώς ό,τι έχει ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο είναι πολύ πιο ρευστό και θεωρητικό από κάτι χειροπιαστό, όπως η χημεία ή τα μηχανολογικά. Ωστόσο δεν παύουν να γίνονται πειράματα τόσο στην κοινωνιολογία όσο και την ψυχολογία (για τα υπόλοιπα δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις) και ειδικά σε κλάδους όπως η κλινική και η γνωστική ψυχολογία.
Αυτό δε λέει τίποτα. Δεν ξέρω αν έχει σχέση, αλλά το να χαπακώνεις κόσμο αδιάκοπα δε σε κάνει επιστήμονα.
 

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, επαγγέλεται Web developer και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 17,014 μηνύματα.
Οχι. Κάποιες από αυτές δεν στηρίζονται καν στην επιστημονική μέθοδο και όσες του κάνουν π.χ. η ψυχολογία με το replication crisis, έχει πλέον αποδειχθεί πως το κάνουν τελείως αυθαίρετα, δλδ καθόλου, δλδ άρες μάρες κουκουνάρες καλύτερα να σου ρίξει τα χαρτιά η μαντάμ Ζωζώ και το λέω απόλυτα σοβαρά. Αντίθετα, η ομοιοπαθητική κλπ είναι πολύ πιο "επιστημονικές" και τεσταρισμένες. Σημείωση ότι θεωρίες όπως της κοινωνιολογίας και της οικονομολογίας ουδεμία σχέση απολύτως δεν έχουν με την Επιστήμη.
Δεν είναι αυθαίρετο να λες ότι δεν πρόκειται για επιστήμες, επειδή κάποιες θεωρίες ή εφαρμογές δεν στηρίζονται σε επιστημονική μέθοδο, όπως τουλάχιστον λες εσύ; Ή ότι η αστρολογία, η ομοιοπαθητική και η μαντεία είναι το ίδιο, σαν να λες ότι οι επιστήμες της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας και οι οικονομικές προσφέρουν τα ίδια και απλά αλλάξαμε ρότα;

Τέλος, για καθετί από αυτά που ανέφερες υπάρχει η αντίστοιχη επιστημονική όχθη να τα εξηγήσει.
Για την αστρολογία θα σου απαντήσει η αστρονομία, η φυσική και η ψυχολογία και για την ομοιοπαθητική, η ιατρική και η χημεία.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Η διαφορά του να πιστεύεις στον Θεό με το να πιστεύεις ποια είναι ακριβώς;

Δεν κατάλαβα γιατί μου έκανες αυτή την ερώτηση, τι θες να σου απαντήσω ακριβώς; Η άποψή μου συνοψίζεται ότι το να πιστεύεις σε πράγματα που αναιρούν την απλή λογική (πχ να πιστεύεις ότι κάποιος είναι υπερβολικά καχύποπτος επειδή είναι σκορπιός κι όχι επειδή έχει προδοθεί στο παρελθόν ή ότι έχεις πονοκέφαλο επειδή σε ματιασαν κι όχι επειδή καθόσουν 10 ώρες στον υπολογιστή) το θεωρώ ανόητο. Η πίστη ή όχι στο Θεό είναι ένα θέμα που μας υπερβαίνει και μπροστά του είμαστε τόσο μικροί, που ο καθένας έχει μεν την άποψή του, αλλά αν νομίζει ότι έχει βρει όλες τις απαντήσεις, είναι απλά αλαζόνας και φτωχό μυαλό. Δεν ξέρω αν σε κάλυψα έστω και λίγο γιατί δεν είμαι καθόλου σίγουρη από πού προέκυψε αυτή σου η ερώτηση.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Αυτό δε λέει τίποτα. Δεν ξέρω αν έχει σχέση, αλλά το να χαπακώνεις κόσμο αδιάκοπα δε σε κάνει επιστήμονα.

Ο ψυχολόγος δεν έχει την άδεια να σε χαπακώσει και από εκεί φαίνεται η επαφή που έχεις με το αντικείμενο. Ωστόσο τι θες να πεις, ότι δε θεωρείς τη φαρμακευτική επιστήμη;
 
Τελευταία επεξεργασία:

Resaldis

Δραστήριο μέλος

Ο Resaldis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Μελισσοκόμος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 784 μηνύματα.
Δεν είναι αυθαίρετο να λες ότι δεν πρόκειται για επιστήμες, επειδή κάποιες θεωρίες ή εφαρμογές δεν στηρίζονται σε επιστημονική μέθοδο, όπως τουλάχιστον λες εσύ; Ή ότι η αστρολογία, η ομοιοπαθητική και η μαντεία είναι το ίδιο, σαν να λες ότι οι επιστήμες της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας και οι οικονομικές προσφέρουν τα ίδια και απλά αλλάξαμε ρότα;

Τέλος, για καθετί από αυτά που ανέφερες υπάρχει η αντίστοιχη επιστημονική όχθη να τα εξηγήσει.
Για την αστρολογία θα σου απαντήσει η αστρονομία, η φυσική και η ψυχολογία και για την ομοιοπαθητική, η ιατρική και η χημεία.

Η ψυχολογία, τα οικονομικά και η κοινωνιολογία μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά, η οποία είναι λιγότερο προβλέψιμη από εκείνη των θηλαστικών λόγου χάρη. Όσο για την αστρολογία και την ομοιοπαθητική, δεν έχουν χαρακτηριστεί επίσημα ως ψευδοεπιστήμες;
 

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Δεν είναι αυθαίρετο να λες ότι δεν πρόκειται για επιστήμες, επειδή κάποιες θεωρίες ή εφαρμογές δεν στηρίζονται σε επιστημονική μέθοδο, όπως τουλάχιστον λες εσύ; Ή ότι η αστρολογία, η ομοιοπαθητική και η μαντεία είναι το ίδιο, σαν να λες ότι οι επιστήμες της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας και οι οικονομικές προσφέρουν τα ίδια και απλά αλλάξαμε ρότα;
Μίλησα για τα θεμέλια κι όχι για "κάποιες θεωρίες".
 

Guest 209912

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Δεν κατάλαβα γιατί μου έκανες αυτή την ερώτηση, τι θες να σου απαντήσω ακριβώς; Η άποψή μου συνοψίζεται ότι το να πιστεύεις σε πράγματα που αναιρούν την απλή λογική (πχ να πιστεύεις ότι κάποιος είναι υπερβολικά καχύποπτος επειδή είναι σκορπιός κι όχι επειδή έχει προδοθεί στο παρελθόν ή ότι έχεις πονοκέφαλο επειδή σε ματιασαν κι όχι επειδή καθόσουν 10 ώρες στον υπολογιστή) το θεωρώ ανόητο. Η πίστη ή όχι στο Θεό είναι ένα θέμα που μας υπερβαίνει και μπροστά του είμαστε τόσο μικροί, που ο καθένας έχει μεν την άποψή του, αλλά αν νομίζει ότι έχει βρει όλες τις απαντήσεις, είναι απλά αλαζόνας και φτωχό μυαλό. Δεν ξέρω αν σε κάλυψα έστω και λίγο γιατί δεν είμαι καθόλου σίγουρη από πού προέκυψε αυτή σου η ερώτηση.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Η ερώτηση ήταν "Ποια η διαφορά του να πιστεύεις στον Θεό με το να πιστεύεις στα μάγια", απλά έφαγα το μάγια γιατί πεινούσα :P

Είτε μιλάμε για Θεό, είτε για μάγια, είτε για αστρολογία ή οτιδήποτε σχετικό, η κοινή βάση είναι πως όλα αυτά τα πράγματα εν τέλει αφορούν πίστη στην μοίρα (το πεπρωμένο). Η συγκεκριμένη έννοια της είναι πανάρχαιη και την συναντάμε σε όλους τους λαούς της ιστορίας, που σημαίνει ότι αφορά μια εσωτερική ανάγκη που έχουν όλοι άνθρωποι. Το πεπρωμένο μας λέει πως οι πράξεις μας και η πορεία της ζωής μας είναι προκαθορισμένες και πως όλα είναι μέρος ανώτερου σχεδίου. Αυτό λειτουργεί σαν ηρεμιστικό και καθησυχάζει τον άνθρωπο, καθώς πλέον μπορεί να δει την ζωή του σαν ένα ταξίδι και να απολαύσει τόσο τα καλά όσο και τα κακά. Προσφέρει μια βαθειά αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης αυτός ο τρόπος σκέψης, η οποία είναι απαραίτητη θα έλεγα για να αντιμετωπίσει κανείς την πραγματικότητα.

Το να ρίχνεις τα χαρτιά για να βρεις την μελλοντική σου αγάπη δεν έχει καμία διαφορά από το να κάνεις ευχέλαιο για να σε προστατέψει ο άγιος Φανούριος ή να μιλάς στον ψυχολόγο για να σου πει τι έχεις. Όλα αυτά είναι τρόποι αντιμετώπισης του άγχους που πηγάζει από την αβεβαιότητα της ζωής. Συνεπώς το ξεμάτιασμα και τα λοιπά μαγικά όντως λειτουργούν αρκεί να κατανοείς τι κάνουν στην πραγματικότητα.

Σήμερα απλά η κυρίαρχη πίστη είναι ο ρατιοναλισμός και γι αυτό όλα αυτά τα πράγματα χλευάζονται και πρόκειται όντως για πίστη διότι ακόμη και η επιστήμη εν τέλει σου ζητάει να πιστέψεις προτίστως στις αισθήσεις σου. Οι οποίες δεν είναι εν τέλει και τόσο αξιόπιστες όπως μπορεί να σου επιβεβαιώσει ο μέσος σχιζοφρενής. Για την ακρίβεια οι αισθήσεις μας μάλλον μας λένε ψέμματα για την πραγματικότητα. Αν σε ενδιαφέρει το θέμα και δεν έχεις τι να κάνεις μπορείς να δεις το παρακάτω βίντεο.

 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top