«Αποστολή Εξετελέσθη»
Με προβληματίζει πολύ η όλη κατάσταση. Πιάνω τον εαυτό μου να συμμαχεί παροντικά με τις διάφορες αριστερές κραυγές, οποίες καταδικάζουν τον πόλεμο και την πρόσφατη στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία.
Έχει το ΝΑΤΟ μετατραπεί πραγματικά σε μια ανεξέλεγκτη, στρατιωτική μηχανή διαθέσιμη στις ορέξεις των ΗΠΑ; Η χώρα που καυχιέται για την προστασία της ατομικής ελευθερίας παίρνει μέρος στη ρίψη εκατοντάδων πυραύλων; Τι συμβαίνει με τις ατομικές ελευθερίες των αμάχων; Θυσιάζονται στο όνομα της αντιτρομοκρατίας και των κολλεκτιβικών – αβέβαιων - αναγκών; Κάτι δεν μου ταιριάζει, και με ενοχλεί.
Σκέπτομαι τον Τράμπ και την αθέτηση του λόγου του. Συμφωνώ μαζί του· μια στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να έχει την έγκριση του Κογκρέσο. Γιατί δεν ακολουθεί τις ίδιες του τις συμβουλές;
Τώρα ξεκινώ να σκέπτομαι για την ευρωπαϊκή ένωση, με ποιους τρόπους θα μπορούσε να έχει επέμβει, αλλά γρήγορα η σκέψη μετατρέπεται περισσότερο σε αστεία επιθυμία παρά σε ρεαλιστικό σενάριο. Εξ’ άλλου, επιτιθέμενες ήταν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης.
Σκέπτομαι αν τέτοιου είδους επιθέσεις είναι δικαιολογημένες, αλλά καταλήγω πως, ακόμα και αν είναι δικαιολογημένες, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος δράσης καλύτερος από τους βομβαρδισμούς. Είμαι βέβαιος ότι υπήρχε κάποιος καλύτερος τρόπος στο παρελθόν, αλλά πλέον είναι αδύνατον να εφαρμοστεί με επιτυχία.
Είναι κρίμα που υπάρχει κατακραυγή κυρίως από αριστερούς ιδεολογικούς φορείς, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα κοινωνικό θέμα που αφορά τις ατομικές ελευθερίες των Σύριων, και του ατόμου ενάντια σε μια κολλεκτιβική, πολεμική μηχανή. Εκτός Ελλάδος, βέβαια, υπάρχει ευρεία κατακραυγή φιλελεύθερων φωνών, και αυτό είναι καλό.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.