Η επικαιρότητα εν συντομία

Guest 875331

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Προφανώς αναφέρεσαι στην αδράνεια και στη μη αντίδραση αλλά συγχώρα με αδερφέ, θέλω να ρωτήσω το εξής:

Αν το πολίτευμα ήτο αυταρχικό (πχ δικτατορία), δεν εξακολουθεί σύμφωνα με αυτή τη λογική να υφίσταται συλλογική ευθύνη μη αντίδρασης;

Γιατί περιορίζεται η ηθική κολασιμότητα της αδρανείας εντός των ορίων της προυποθέσεως ότι το πολίτευμα είναι συλλογικό; (διόρθωσα κάτι εδω)
Ναι, στο παράδειγμα που έβαλες. Δεν είπα όμως ότι σώνει και καλά πρέπει κάποιος να "αντιδράσει" με έντονο τρόπο όπως το να πάρει τις τσουγκράνες. Απλά, ότι αν υποστηρίζεις κάτι συλλόγικο πρέπει άμεσα να καταλάβεις ότι υποστηρίζεις τις τωρινές παθογένειες, αλλιώς μπαίνουμε στο no true scottsman όπως συμβαίνει με τους αριστερούς"δεν εφαρμαστηκέ ποτέ ο σοσιαλισμός μαν, όταν γίνει θα έχουμε παράδεισο σου λεω μαν το διαβασα στο κομμουνιστικο μανιφεστο".
 

Guest 451212

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Και τα όργανα ξεκινάνε... Κλειστό το Ειρηνοδικείο Αθηνών σήμερα, εν αναμονή εκδόσεως υπουργικής απόφασης για την επ΄ αόριστον αναστολή όλων των εργασιών. Αν έχετε υποχρεώσεις που αφορούν δημόσιες υπηρεσίες βιαστείτε γιατί από Δευτέρα το βλέπω κλειστό το μαγαζάκι.
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.
Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στην Κω
Προφανώς δεν έχουν προλάβει ακόμα να γράψουν και άλλα .
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και επαγγέλεται Η.Μ.Μ.Υ.. Έχει γράψει 5,478 μηνύματα.
Προφανώς δεν έχουν προλάβει ακόμα να γράψουν και άλλα .


Σε νέα πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδειξε εικόνες που, όπως είπε, προέρχονται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Έβρο λέγοντας: «Βλέπουμε ότι αυτά που έκαναν οι Έλληνες είναι παρόμοια με αυτά που έκαναν οι ναζί, δεν έχουν καμία διαφορά».
«Ό,τι έκαναν οι ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κάνουν και οι Έλληνες εκ μέρους της Δύσης στα σύνορά τους», ανέφερε ο Ερντογάν εμμένοντας στην τουρκική θεωρία περί νεκρών στον Έβρο.
«Νόμιζαν ότι αστειευόμουν αλλά τώρα ανοίξαμε τα σύνορά μας», είπε αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση ο Τούρκος πρόεδρος ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα καταπατά τις διεθνείς Συνθήκες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ας δούμε την υποκρισία της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε ο Ερντογάν, προτού παρουσιάσει στους βουλευτές ένα βίντεο με τα όσα, κατά την τουρκική πλευρά, συνέβησαν στον Έβρο τις προηγούμενες ημέρες.
Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος συμβούλεψε την Ελλάδα να ανοίξει κι αυτή τα σύνορά της ώστε οι μετανάστες να περάσουν στις πλούσιες χώρες της Δύσης.
Προ λίγων ημερών, στο ίδιο προκλητικό μήκος κύματος, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, είχε παρομοιάσει τη μεθοριακή γραμμή στις Καστανιές Έβρου με το Άουσβιτς.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται την ώρα που έγινε γνωστό ότι τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε σκόπιμα με σκάφος του Λιμενικού στην οριογραμμή της Κω.
 

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών, επαγγέλεται Χρηματιστής και μας γράφει απο Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 27,877 μηνύματα.
Ποιοί έδιναν χρώμιο στους Ναζί μέχρι το Φλεβάρη του 1945, κι όταν πιέστηκαν μπήκαν στο πλευρό των Συμμάχων;

Ερντογάν, για ρίξε μια ματιά παλικάρι μου:

(πηγή: Wikipedia - Treaty of friendship and non-aggression)
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.
Ο κόσμος καίγεται αλλά οι κλέφτες τον χαβά τους. Και κινδυνεύουν και δυο γυνάικες.
Ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ στην Κηφισιά - Δύο σοβαρά τραυματισμένες γυναίκες
Ληστεία με πυροβολισμούς σημειώθηκε το απόγευμα σε ένα σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Κηφισιάς. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστουν σοβαρά δύο γυναίκες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δράστες μπήκαν στο κατάστημα στις 18:30 και απείλησαν το προσωπικό με όπλα.

Αφού πήραν άγνωστο χρηματικό ποσό, άνοιξαν πυρ και στη συνέχεια έφυγαν.

Η κατάσταση των δύο τραυματισμένων γυναίκων κρίνεται κρίσιμη.

Η αστυνομία τους αναζητά.

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.
Σεισμός Πάργα: Τρεις τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές σε σπίτια και δρόμους (pics)
Τρία άτομα τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, από τον ισχυρό σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα κοντά την Πάργα και ταρακούνησε ολόκληρη την Ήπειρο. Παράλληλα, ξεκινά η καταγραφή των ζημιών, που φαίνεται ότι είναι πολλές.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, όπως αναφέρει το τοπικό μέσο ενημέρωσης epiruspost, ενώ λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί ολοκληρώθηκε συνεδρίαση του συντονιστικού της περιοχής που συνήλθε στο Καναλάκι και έκανε την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.
Πολλές υλικές ζημιές
Κλιμάκιο του ΤΑΣ Κοζάνης θα ξεκινήσει άμεσα την καταγραφή των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν από την ισχυρή δόνηση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζοντας σε κατοικίες στο Καναλάκι, την Γλυκή, την Ποταμιά, την Κυψέλη, την Σκαφιδωτή και το Σκοτεινό.

Ορισμένα παλιά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ σημαντικά είναι και τα προβλήματα που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο από πτώσεις βράχων. Μηχανήματα ήδη δουλεύουν για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Να σημειωθεί πως ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Θεσπρωτία και την Πρέβεζα όπου ο κόσμος πετάχτηκε έντρομος στον δρόμο. Επίσης αισθητός έγινε στο Ιωάννινα, την Άρτα, την Κέρκυρα και γενικότερα στη ευρύτερη περιοχή.
1584786116545.png


Ο σεισμός
Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 02:49.

H αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνει πως το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 10 χλμ. και το επίκεντρό της 14 χλμ. ανατολικά -βορειοανατολικά της Πάργας.

Να σημειωθεί πως στις 23:38 το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε ακόμη μία σεισμική δόνηση στην περιοχή.

Σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού είχε ένταση 4.3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 14χλμ βορειοανατολικά της Πάργας ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17χλμ.

Λέκκας: Παρακολουθούμε το φαινόμενο
«Είμαστε πάνω στην κορύφωση του φαινομένου. Μας ανησυχεί που ξεκίνησε από χαμηλά 4,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ γύρω στα μεσάνυχτα και έφτασε τα 5,6 ρίχτερ στις 2:49 τα ξημερώματα».

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής,Ευθύμιος Λέκκας, αναφορικά με το σεισμό.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο και για την ώρα είμαστε επιφυλακτικοί» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάργας.

Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ήπειρο όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Παραμυθιάς.

Χουλιάρας: Μην ανησυχείτε
O Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, με ανάρτησή του στο facebook δήλωσε:

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 5,6 Ρίχτερ από το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στην δυτική Ελλάδα αν θυμόσαστε τους προσεισμούς σε Πάργα και Καρδίτσα τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται από εμένα εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, μην ανησυχείτε».

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.
Όλα τα είχε η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε.:/:

Αύξηση ραδιενέργειας κοντά στο Τσερνόμπιλ εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς
Αύξηση της ραδιενέργειας, λόγω μιας δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε την προηγούμενη, στη ζώνη αποκλεισμού που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, ανέφερε την Κυριακή η Ουκρανία.


«Υπάρχουν άσχημες ειδήσεις: η ραδιενέργεια είναι υψηλότερη από το κανονικό στο επίκεντρο της φωτιάς», δήλωσε στο Facebook ο Εγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης.
Ο Φιρσόφ συνόδευσε το μήνυμά του με βίντεο που δείχνει έναν μετρητή Γκάιγκερ (για την ανίχνευση και μέτρηση της ακτινοβολίας) που εμφανίζει επίπεδο ραδιενέργειας 16 φορές υψηλότερο από το κανονικό.
Οι φλόγες κατάκαψαν περισσότερα από 1.000 στρέμματα της δασικής έκτασης που βρίσκεται γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.
Οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων είχαν διαβεβαιώσει αρχικά σήμερα ότι δεν υπήρχε αύξηση της ραδιενέργειας, αφότου είχαν κάνει λόγο χθες για «δυσκολίες» στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την καταστροφή λόγω μιας αύξησης της ραδιενέργειας σε ορισμένα σημεία.
Οι αρχές δήλωσαν ότι οι γύρω κοινότητες δεν κινδύνευαν.
Δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και εκατό πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς.
Ο αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986 μολύνοντας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και τα τρία τέταρτα της Ευρώπης. Μετά την καταστροφή αυτή, οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή απομακρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και ένα τεράστιο έδαφος, που κάλυπτε περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έμεινε εγκαταλειμμένο.
Τρεις ακόμη αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου συνέχισαν να λειτουργούν μετά την τραγωδία. Ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000, σηματοδοτώντας το τέλος κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας στο Τσερνόμπιλ.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,773 μηνύματα.
Θαρρώ πως έχουμε παραδώσει σημασία σε κάτι καραγκιοζαρέους που ξημεροβραδιάζονται στο fb και στο twitter βρίζοντας για τον κορονοϊό. Δεν εννοώ υποχρεωτικά Συριζαίους, πολλοί απ’ αυτούς που καθημερινά ρίχνουν τόνους φαρμάκι στα social δεν είναι τίποτα από πολιτικής άποψης. Πρόκειται για μια κοινωνική υπομειοψηφία που ποτέ δεν θα είναι ευχαριστημένη με τίποτα και πάντα θα ψάχνει υπαρκτές ή ανύπαρκτες αφορμές να χύσει το βιτριόλι της.

Αν διαβάσεις τις χολερικές αναρτήσεις τους και ζεις σε άλλη χώρα, θα πιστέψεις ότι στην Ελλάδα σαρώνει ο κορονοϊός. Ότι μπροστά στην Αθήνα, η Λομβαρδία είναι παιδική χαρά. Τους λες ότι η Ελλάδα μπήκε από τις πρώτες στον περιορισμό των πολιτών, σου απαντούν ότι έπρεπε να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία και τα μαγαζιά. Βλέπουν ότι το σύστημα υγείας αντέχει, αρχίζουν να ουρλιάζουν για την τιμή των ιδιωτικών ΜΕΘ.

Τους εξηγείς γιατί έγινε αυτή η αύξηση στις ιδιωτικές ΜΕΘ και φωνάζουν ότι τα παίρνεις από τους κλινικάρχες. Βλέπουν ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων δεν ξεφεύγουν, αλλά αυτοί γαυγίζουν διότι οι μάσκες και οι μπλούζες στα νοσοκομεία είναι λιγότερες απ’ όσες θα ‘πρεπε. Τους λες πως ούτε στην πλουσιότερη πόλη του κόσμου, την Νέα Υόρκη, δεν υπάρχουν σε αφθονία κι εκείνοι απαντούν ότι σκασίλα τους τι γίνεται στην Νέα Υόρκη. Τους λες ότι παραγγέλθηκαν κι έρχονται υλικά, αλλά αυτοί σου κοτσάρουν την καταγγελία μιας παράταξης νοσηλευτριών του ΚΚΕ σ’ ένα επαρχιακό ελληνικό νοσοκομείο. Δεν βγάζεις άκρη.

Πάντα υπήρχαν αυτοί οι τύποι στις ανθρώπινες κοινωνίες και πάντα ήταν οι χρήσιμοι ηλίθιοι των λαϊκιστών και των προβοκατόρων. Τους έβγαζαν μπροστά για να εξαφανίσουν την λογική ως σύστημα συνεννόησης των ανθρώπων και να δημιουργήσουν συνθήκες αναταραχής σε μικρές και μεγαλύτερες κοινωνίες. Το θέμα μας δεν είναι αυτοί οι μικρόνοες άνθρωποι, είναι η χρήση τους από κέντρα φαιάς ουσίας που έχουν συγκεκριμένους στόχους. Αλλιώς όλοι αυτοί θα έπαιζαν απλώς τον ρόλο του καρπαζοεισπράχτορα κάθε παρέας.


Αν λοιπόν υπάρχει κάτι εξόχως θλιβερό στην κατάσταση που ζούμε σήμερα, είναι ότι μια δράκα στελεχών του Σύριζα αφενός καθοδηγεί όλη αυτή την τυχάρπαστη ψεκασμένη διαδικτυακή κομπανία με δήθεν επιχειρήματα και στην συνέχεια την χρησιμοποιεί ως δήθεν απόδειξη ότι υπάρχει λαϊκή αντίδραση στην κυβέρνηση για το θέμα της πανδημίας. Καμιά φορά γίνεται βέβαια εξοργιστικό, όμως κατά βάση είναι αστείο και γελοίο. Διότι το 3% του πληθυσμού, βγάζει τρελό το υπόλοιπο 97%.

Όταν θα βγουν οι επόμενες δημοσκοπήσεις, οι Συριζαίοι θα πάθουν κυριολεκτικά την πλάκα τους. Διότι τα βάζουν με την απλή λογική, σε καιρούς που μόνο αυτήν έχουμε όλοι ως αποκούμπι. Μα καλά, εκεί στην Κουμουνδούρου, δεν λυπούνται τον εαυτό τους να αυτοχειριάζονται έτσι; Απορώ με τους άλλοτε κραταιούς της πολιτικής τακτικής και της επικοινωνίας. Ξανάρθαν μάλλον στα πραγματικά τους κυβικά...

 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,361 μηνύματα.
Διεθνής Ημέρα Μνήμης της Καταστροφής του Τσερνόμπιλ: Οι επιπτώσεις στους ανθρώπους

Πυρηνικός σταθμός Τσερνόμπιλ, 26 Απριλίου 1986: Η ρουτίνα τερματισμού λειτουργίας του συστήματος 20 δευτερολέπτων φάνηκε να είναι μια άλλη δοκιμή του ηλεκτρικού εξοπλισμού. Αλλά επτά δευτερόλεπτα αργότερα, ένα κύμα δημιούργησε μια χημική έκρηξη που απελευθέρωσε περίπου 520 επικίνδυνα ραδιονουκλεΐδια στην ατμόσφαιρα. Η δύναμη της έκρηξης εξάπλωσε τη μόλυνση σε μεγάλα τμήματα της Σοβιετικής Ένωσης, τα σημερινά εδάφη της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Σύμφωνα με επίσημες αναφορές, 31 άτομα πέθαναν αμέσως και 600.000 «εκκαθαριστές», που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης και καθαρισμού, εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας. Με βάση τις επίσημες εκθέσεις, σχεδόν 8.400.000 άνθρωποι στη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ουκρανία εκτέθηκαν στην ακτινοβολία.

Περίπου 155.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών στις τρεις χώρες μολύνθηκαν, που είναι σχεδόν το ήμισυ του συνολικού εδάφους της Ιταλίας. Οι γεωργικές εκτάσεις που καλύπτουν περίπου 52.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που είναι μεγαλύτερες από το μέγεθος της Δανίας, είχαν μολυνθεί με καίσιο-137 και στρόντιο-90, με ημιζωή 30 ετών και 28 ετών αντίστοιχα. Σχεδόν 404.000 άνθρωποι επανεγκαταστάθηκαν, αλλά εκατομμύρια συνέχισαν να ζουν σε ένα περιβάλλον όπου η συνεχιζόμενη υπολειμματική έκθεση δημιούργησε μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις.

Δεν δημοσιεύθηκαν αναφορές μέχρι την τρίτη ημέρα μετά την έκρηξη του Τσερνόμπιλ. Στη συνέχεια, οι σουηδικές Αρχές συσχετίζουν έναν χάρτη αυξημένων επιπέδων ακτινοβολίας στην Ευρώπη με την κατεύθυνση του ανέμου και ανακοίνωσαν στον κόσμο ότι ένα πυρηνικό ατύχημα είχε συμβεί κάπου στη Σοβιετική Ένωση. Πριν από την ανακοίνωση της Σουηδίας, οι σοβιετικές Αρχές διεξήγαγαν επείγουσες επιχειρήσεις πυρόσβεσης και καθαρισμού, αλλά είχαν επιλέξει να μην αναφέρουν πλήρως το ατύχημα ή την κλίμακα του. Καμία καθιερωμένη νόμιμη Αρχή δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αμέσως την κατάσταση και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Είναι ασφαλές να φύγετε από το σπίτι; Είναι ασφαλές να πίνετε νερό; Είναι ασφαλές να τρώτε τοπικά προϊόντα;

Η έγκαιρη επικοινωνία προστατευτικών μέτρων θα επέτρεπε επίσης πιθανότατα στον πληθυσμό να αποφύγει την έκθεση σε ορισμένα ραδιονουκλεΐδια, όπως το ιώδιο 131, που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο του θυρεοειδούς. Η πρόωρη εκκένωση θα βοηθούσε τους ανθρώπους να αποφύγουν την περιοχή κατά την περίοδο που το ιώδιο 131 είναι το πιο επικίνδυνο, 8-16 ημέρες μετά την απελευθέρωση.
1587921328428.png

Κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ, οι σοβιετικές Αρχές αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της έκρηξης σε εθνικό επίπεδο. Εξάλλου, τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι της αναζήτησαν τρόπους για παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης, η οποία περιελάμβανε την αξιολόγηση της πυρηνικής ασφάλειας και των περιβαλλοντικών συνθηκών της μολυσμένης περιοχής και τη διάγνωση των διαφόρων ιατρικών καταστάσεων που προέκυψαν από το ατύχημα. Ο ΟΗΕ εστίασε επίσης στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, διδάσκοντάς τους πώς να προστατεύονται από τα ραδιονουκλεΐδια που βρίσκονται στο περιβάλλον και στα γεωργικά προϊόντα.

Πολλοί θεωρούν το έτος 1990 ως κρίσιμο σημείο για τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών στην ανάκαμψη του Τσερνόμπιλ. Η Σοβιετική κυβέρνηση αναγνώρισε την ανάγκη διεθνούς βοήθειας. Ως αποτέλεσμα, η Γενική Συνέλευση εξέδωσε το ψήφισμα 45/190, το οποίο ζητούσε «διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των συνεπειών στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ».

Αυτό το ψήφισμα ανέθεσε επίσης σε έναν από τους αναπληρωτές στρατηγούς το έργο του συντονισμού της συνεργασίας του Τσερνόμπιλ και ζήτησε τη συγκρότηση Διυπηρεσιακής Ομάδας Εργασίας. Η Τετραμερής Επιτροπή Συντονισμού, η οποία αποτελείται από υπουργούς από τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και από τον συντονιστή του Τσερνόμπιλ των Ηνωμένων Εθνών, έγινε μέλος του μηχανισμού συντονισμού σε υπουργικό επίπεδο. Το 1992, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της Task Force, το Τμήμα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, το οποίο ονομάστηκε Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ( OCHA) το 1997, άρχισε να συντονίζει τη διεθνή συνεργασία στο Τσερνόμπιλ.

Για την επιτάχυνση των χρηματοδοτικών συνεισφορών στις δραστηριότητες του Τσερνόμπιλ, το Ταμείο Τσερνόμπιλ ιδρύθηκε το 1991 υπό τη διαχείριση του OCHA. Η OCHA άρχισε να διαχειρίζεται μια σειρά από ποικίλα καθήκοντα και ευθύνες, από τη διαμόρφωση στρατηγικής και την προώθηση έως την κινητοποίηση πόρων, την υπεράσπιση και τη διοχέτευση των συνεισφορών των δωρητών. Από το 1986, οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών και σημαντικοί μη κυβερνητικοί οργανισμοί και ιδρύματα έχουν ξεκινήσει περισσότερα από 230 διαφορετικά έργα έρευνας και βοήθειας στους τομείς της υγείας, της πυρηνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του καταφυγίου, της κοινωνικο-ψυχολογικής αποκατάστασης, της οικονομικής αποκατάστασης, του περιβάλλοντος , παραγωγή καθαρών τροφίμων και παροχή πληροφοριών.

Με την πάροδο του χρόνου κατέστη σαφές ότι το έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης και της υγείας δεν μπορεί να διαχωριστεί από το έργο της ανάπτυξης. Το 2001, το UNDP και ο περιφερειακός διευθυντής του για τις τρεις πληγείσες χώρες, έγιναν μέρος του μηχανισμού συντονισμού για τη συνεργασία του Τσερνόμπιλ. Τον επόμενο χρόνο, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν μια αλλαγή στρατηγικής, με νέα εστίαση σε μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προσέγγιση, σε αντίθεση με την επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.
Το 2004, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μεταβίβασε την αρμοδιότητα συντονισμού από το OCHA του ΟΗΕ στο UNDP ως μέρος μιας αλλαγής στρατηγικής βάσει της μελέτης του 2002 «Οι ανθρώπινες συνέπειες του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ: Μια στρατηγική για την ανάκαμψη». Κατά τη διάρκεια της ανάληψης αρμοδιοτήτων συντονισμού, το UNDP έχει εντοπίσει τρεις τομείς προτεραιότητας που πρέπει να ακολουθήσει στο Τσερνόμπιλ:

  • Παροχή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης υγιούς τρόπου ζωής.
  • Κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη με βάση την Κοινότητα.
  • Συμβουλές πολιτικής, με στόχο να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να εξορθολογίσουν τις δαπάνες του Τσερνόμπιλ.
Προκειμένου να διευκρινιστούν τα υπόλοιπα ζητήματα και να διατηρηθεί η παγκόσμια προσοχή στο Τσερνόμπιλ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναλάβει ορισμένες νέες πρωτοβουλίες.

Ο ιστότοπος Chernobyl.info που χρηματοδοτείται από την Ελβετία λειτουργεί ως ανεξάρτητο φόρουμ στο Τσερνόμπιλ. Το φόρουμ του Τσερνόμπιλ, που ξεκίνησε από τον ΔΟΑΕ, στοχεύει στη δημιουργία συναίνεσης για μια σειρά αμφισβητούμενων ζητημάτων και στην επανεξέταση όλων των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις του ατυχήματος του Τσερνόμπιλ στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η GreenFacts συνοψίζει την έκθεση κληρονομιάς του Τσερνόμπιλ, παρέχοντας καθησυχαστικά ευρήματα σχετικά με την επίδραση της χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. Θα χρησιμοποιηθούν από το UNDP ως υλικό προέλευσης σε προσπάθειες να διευκολύνουν τους φόβους των πληγέντων πληθυσμών και να παρέχουν χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ζουν και να εργάζονται με ασφάλεια στην περιοχή.

Το Διεθνές Δίκτυο Έρευνας και Πληροφοριών του Τσερνόμπιλ (ICRIN), πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την OCHA και την Ελβετική Υπηρεσία Ανάπτυξης και Συνεργασίας, πραγματοποιείται από το UNDP με στόχο τη διάδοση πληροφοριών στις κοινότητες του Τσερνόμπιλ και τη διάδοση υγιών τρόπων ζωής. Η πρώτη φάση του ICRIN - εκτιμήσεις αναγκών πληροφοριών - είχε ήδη ολοκληρωθεί από τα γραφεία της UNDP Country στη Λευκορωσία, τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία.

 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Οικονομολόγος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 27,209 μηνύματα.

Γατόπαρδος.

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Γατόπαρδος. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Σαμοθράκη (Έβρος). Έχει γράψει 1,040 μηνύματα.

Ace of Spades

Νεοφερμένος

Η Ace of Spades αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 114 μηνύματα.
«Η Ελένη θα είναι κομμάτι της ζωής μου» - Oλόκληρη η συγκλονιστική αγόρευση της εισαγγελέως «Ας αποδοθεί Δικαιοσύνη, και ας καταστραφεί ο κόσμος όλος»

Επί τέσσερις ώρες, η εισαγγελέας Αριστοτελεία Δόγκα σκιαγραφούσε το προφίλ της 21χρονης, των δύο κατηγορουμένων - 21 και 23 ετών αντίστοιχα - και το χρονικό των όσων συνέβησαν τη μοιραία νύχτα του Νοεμβρίου του 2018 στη Ρόδο, που η ανυποψίαστη φοιτήτρια έπεσε θύμα βιασμού πριν δολοφονηθεί και το σώμα της ριφθεί στην θάλασσα.

»Άκουσα ότι δε θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Εξεπλάγην. Γιατί αυτό κάνουμε εμείς εδώ τόσο καιρό. Η αλήθεια έχει βγει. Η αλήθεια βοά. Έχει ακουστεί, έχει χιλιοειπωθεί. Από την αρχή δεν αφήνουμε να πέσει κάτω. Είναι προσβολή να λένε ότι δεν έχει βγει η αλήθεια. Θα σας την ξαναπώ λοιπόν την αλήθεια. Δεν είχα την τιμή να γνωρίσω την Ελένη, όμως θα είναι εφεξής κομμάτι της ζωής μου. Μη φανταστείτε ότι η δίκη τελειώνει και εμείς βγάζουμε από πάνω μας τα πάντα, όπως έκαναν αυτοί οι δυο τύποι».

Αιχμές για τον επιφανή πατέρα του Ροδίτη

Η ίδια αναφέρθηκε ανοικτά σε κενά της ανακριτικής διαδικασίας, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να υπήρχαν και άλλες δικογραφίες βιασμού ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη τύχη που τη διαλεύκανση της υπόθεσης ανέλαβε το Λιμενικό Σώμα εξαρχής και ο επικεφαλής του Θ. Ζόβας.

Μίλησε δε για προσπάθειες ορισμένων να αναλάβει άλλος την υπόθεση: «Ασκήθηκαν πιέσεις στον λιμενικό Θ. Ζόβα. Έφτασαν σε ένα σημείο να του παίρνουν την υπόθεση για να ασχοληθεί κάποιος άλλος. Δεν θέλω να υπονοήσω ότι το επιφανές μέλος της Ρόδου ο πατέρας του Ροδίτη κατηγορουμένου έβαλε λυτούς και δεμένους για να σώσει το παιδί του» σχολίασε.

«Έχω καταγωγή από το Ρόδο, γνωρίζω κάποια πράγματα. Ευτυχώς κάποιοι λίγοι άνθρωποι λένε «ας αποδοθεί δικαιοσύνη» και κρατάνε τη χώρα όρθια. Έχω παράπονο από το ανακριτικό έργο, υπήρχαν και άλλα θύματα. Θα μπορούσαμε να τις έχουμε και αυτές τις υποθέσεις εδώ. Η τύχη βοήθησε να φυσάει Νοτιάς και το σώμα αντί να πάει μέσα, όπως ήθελαν, οι κατηγορούμενοι ή να πάει στο βυθό ή στην Αίγυπτο, έμεινε κοντά στην ακτή. Δεν είναι νοήμονες για να καταλάβουν ότι αυτό που πάνε να κάνουν πιθανόν να μην τους βγει. Δεν έχουν ανοίξει ποτέ βιβλίο στη ζωή τους».

Πηγη

 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,773 μηνύματα.

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,773 μηνύματα.

Viedo

Διάσημο μέλος

Ο Viedo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Ψυχολόγος και μας γράφει απο Κύπρος (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,912 μηνύματα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top