ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
Ειδήσεις με μαντίλα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ / Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
«Μπορεί να κάλυψα τα μαλλιά μου, δεν ξέχασα όμως να μεταδίδω ειδήσεις» λέει στο BBC η δημοσιογράφος Ghada El Tawil, η οποία κέρδισε στα δικαστήρια το δικαίωμα να φοράει μαντίλα όταν βγαίνει στον τηλεοπτικό αέρα. Πέντε είναι πλέον οι γυναίκες που παρουσιάζουν πρόγραμμα στην αιγυπτιακή τηλεόραση φορώντας τη μαντίλα, με την Ghada El Tawil να έχει μία εβδομάδα που επέστρεψε στο κρατικό κανάλι της Αιγύπτου -όπου κι εργαζόταν- έπειτα από ένα μεγάλο δικαστικό αγώνα.
«Περίμενα έξι χρόνια γι' αυτήν τη στιγμή» εξομολογείται η παρουσιάστρια στο Channel 5 της Αλεξάνδρειας, φορώντας την ισλαμική της μαντίλα.
Στην ουσία ξεκίνησε να φοράει τη μαντίλα το 2002, ενώ κανονικά θα έπρεπε από τότε που είχε την πρώτη της εμμηνόρροια. «Είναι ένα από αυτά τα λάθη που κάνεις και τα συνειδητοποιείς εκ των υστέρων» λέει η ίδια. Με το πέρασμα του χρόνου έφτασε η στιγμή που αποφάσισε να φοράει συνεχώς τη μαντίλα.
Στην Αλεξάνδρεια μόνο δύο στις δέκα μουσουλμάνες κυκλοφορούν χωρίς μαντίλα, ενώ στο Κάιρο, που είναι μεγάλη και κοσμοπολίτικη πόλη, το ποσοστό των γυναικών που δεν την φορούν είναι μεγαλύτερο.
Οταν λοιπόν η Ghada El Tawil αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2002 να εμφανιστεί στην οθόνη με τη μαντίλα, οι υπεύθυνοι του καναλιού τής το απαγόρευσαν. «Υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις που γυναίκες σαν κι εμένα χάνουν τη δουλειά τους. Απλώς εγώ μαζί με μια ακόμη συνάδελφο, την Hala el- Malki, ήμασταν οι πρώτες που κινηθήκαμε δικαστικά».
Σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου (2005) οι δύο γυναίκες μπορούσαν να φορούν ό,τι ήθελαν αρκεί αυτό που βγαίνει στην οθόνη να μην είναι «ξένο» προς τους τηλεθεατές.
«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά γιατί η διοίκηση του καναλιού δεν θέλει να φοράμε τη μαντίλα. Ισως να θεωρούν ότι ανήκουμε σε μια θρησκευτική οργάνωση. Ποτέ όμως δεν είχαν κάποιο ικανοποιητικό επιχείρημα».
«Εδώ και μία εβδομάδα που εμφανίζομαι με μαντίλα στους τηλεθεατές της Αλεξάνδρειας νιώθω ότι είναι πιο κοντά μου κι ότι τους εκφράζω περισσότερο από πριν. Τα τηλεφωνήματα που δέχτηκα την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της κοινωνικής εκπομπής που παρουσιάζω ήταν πολύ θερμά» προσθέτει η παρουσιάστρια.
Ωστόσο, οι εργοδότες της δεν την αφήνουν να επιστρέψει στη δουλειά που έκανε εδώ και δώδεκα χρόνια: να παρουσιάζει τα δελτία ειδήσεων στην αγγλική γλώσσα. Οι ίδιοι είπαν ότι θα χρειαστεί να περάσει μία ακόμη δοκιμασία την οποία και αρνήθηκε.
ΔΩ.ΠΑΠ.