Oize, η πρόκληση για εσένα από νεαρά παιδιά στο στέκι:
είναι να αποδείξεις του λόγου σου την τεκμηρίωση.
Διαφορετικά, λόγια ήταν και τα πήρε ο άνεμος!
Φίλε Αστρέα, θα μπορούσα άνετα να παρομοιάσω, τα τεκταινόμενα στην συζήτηση που άνοιξες, με μια συζήτηση που έκανε ο Πλάτων κάμποσα χρόνια π.χ..
Όμως πόσο εύστοχα δίνει αυτό που συμβαίνει, σε παιδευμένους και απαίδευτους!!!!!!!!!!!
Λοιπόν, αυτά είπε ο Πλάτων.
[FONT="]Αυτή την εικόνα λοιπόν, φίλε μου Γλαύκωνα, είπα εγώ(Πλάτων), πρέπει να την προσαρμόσεις σε όλα όσα είπαμε πρωτύτερα και να παρομοιάσεις τον ορατό κόσμο με την κατοικία του δεσμωτηρίου, και τη φωτιά που αντιφέγγιζε μέσα σ' αυτή με τη δύναμη του ηλιακού φωτός. Αν όμως παρομοιάσεις την ανάβαση και τη θέα των αντικειμένων, που βρίσκονται στον επάνω κόσμο, με την άνοδο της ψυχής στον νοητό κόσμο, δεν θα σφάλεις ως προς τη δική μου άποψη, αφού επιθυμείς να την ακούσεις. Κι ο θεός τουλάχιστον ξέρει αν τυχαίνει να είναι αληθινή. Εμένα λοιπόν έτσι μου φαίνεται. Πως στην περιοχή του γνωστού η ιδέα του αγαθού είναι τελευταία και μετά βίας διακρίνεται, όταν όμως τη διακρίνει κανείς δεν μπορεί να μην συλλογιστεί πως αυτή είναι η αιτία για όλα γενικά τα σωστά και καλά πράγματα, γεννώντας μέσα στον ορατό κόσμο το φως και τον κύριο του φωτός, και γιατί μέσα στον νοητό κόσμο αυτή είναι που διευθύνει και παρέχει την αλήθεια και τον νου και πως πρέπει να την ατενίσει οπωσδήποτε αυτός που εννοεί να ενεργήσει φρόνιμα και στην ιδιωτική και στη δημόσια ζωή.[/FONT]
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.